Veelgestelde vragen over Kroatië – deel 3

/
3283 Views

Het is alweer een tijdje geleden dat we een “veelgestelde vragen” artikel hebben geschreven. Je zult vast wel begrijpen dat we regelmatig dezelfde vragen ontvangen, we hebben tenslotte al zo’n 5000 vragen van jullie mogen ontvangen sinds Alles Over Kroatië is gestart, en ieder seizoen komen er nieuwe populaire vragen bij. Zit jouw vraag er niet tussen, kijk dan even helemaal onderaan het artikel. Daar vind je de links naar onze vorige artikelen met veelgestelde vragen.

We houden veel van watervallen maar hebben niet genoeg tijd om zowel Plitvice als Krka te bezoeken, welke van de twee raden jullie aan?

Omdat we deze vraag heel vaak ontvangen, hebben we een artikel geschreven over de verschillen tussen de twee parken, om je te helpen bij het maken van een keuze.

Is het echt noodzakelijk om van tevoren tickets te bestellen voor een bezoek aan Plitvice of kunnen we ook op de bonnefooi gaan?

Het is (nog) mogelijk om ter plekke tickets te kopen, maar je loopt wel het risico dat je het park niet in kunt, of lang moet wachten tot je naar binnen kunt, als je op de bonnefooi gaat. Hier lees je er alles over.

We hebben gehoord dat je een boot of jetski kunt huren zonder dat je een vaarbewijs hebt. Hoe zit dit precies?

Er zijn verhuurders die niet om een vaarbewijs vragen. Zij houden zich niet aan de regels. Voor iedere boot met motor (hoe klein dan ook) is een vaarbewijs verplicht, en ook voor een jetski. Meer info vind je hier.

Waar kunnen we het beste heen gaan om dolfijnen te spotten?

Het zien van dolfijnen kan in principe overal langs de kust waar het wat rustiger is (weinig bootverkeer) maar het is een kwestie van geluk hebben. Als je een dolfijnen excursie gaat doen dan kun je er vanuit gaan dat de schipper weet waar dolfijnen graag komen. Toch is het geen garantie dat je ze daadwerkelijk zult zien. We raden je aan om dergelijke excursies op populaire platforms zoals Tripadvisor te checken, zodat je reviews van anderen kunt lezen. Vaak krijg je aan de hand van de reviews wel een redelijk goed beeld van de kennis van de schipper. Ook kun je op die manier meer te weten komen over de boottocht zelf, want alleen de boottocht kan al de moeite waard zijn als je een goede excursie uitkiest, of je nu dolfijnen zult zien of niet. Vaak wordt er in de reviews ook vermeld of je nog een tweede keer gratis mee mag als je de eerste keer geen dolfijnen hebt gezien. Meer over dolfijnen spotten.

Dolfijnen in Kroatie

Is het mogelijk om te gaan eilandhoppen met de veerboot?

Eilandhoppen met de veerboot kan lastig zijn, omdat er vaak niet zo veel connecties tussen de verschillende eilanden binnen een eilandengroep zijn. De meeste veerboot connecties zijn tussen het vaste land en de individuele eilanden. Om met de veerboot te gaan eilandhoppen zul je dus goed moeten plannen. Hou er rekening mee dat een eiland meerdere havens kan hebben en dat je soms dus eerst naar de andere kant van het eiland toe moet om de boot naar een ander eiland te kunnen nemen. Ook is de kans klein dat je meerdere eilanden op een dag kunt bezoeken met de veerboot. Jadrolinijna biedt het grootste netwerk van veerroutes in Kroatië. Meer weten? Lees dan hier verder.

We willen liever niet van tevoren accommodatie boeken, is het mogelijk om in het hoogseizoen op de bonnefooi te reizen?

Normaal gesproken raden we het af om in juli en augustus op de bonnefooi te gaan, omdat vantevoren online boeken steeds populairder wordt. De meeste mensen boeken al heel vroeg in het jaar. De populairste weken zijn de laatste twee weken van juli en de eerste week van augustus, deze weken zijn vaak al vóór maart volgeboekt. Meer over reizen op de bonnefooi.

We gaan naar [plaatsnaam], heb je tips voor leuke accommodatie?

Je zou misschien verwachten dat we in de toeristische sector werken maar dat is niet het geval. We hebben dus geen netwerk waar we gebruik van kunnen maken om mensen te helpen met het vinden van accommodatie. Wel geven we regelmatig tips over hoe je het beste op zoek kunt gaan naar geschikte accommodatie, zowel in onze artikelen als in de comments. Typ “accommodatie” in de zoekbalk rechtsbovenaan de pagina om artikelen te vinden.

Heb je een auto nodig op een eiland?

Deze vraag wordt vaak gesteld, maar er is eigenlijk geen simpel antwoord. Het ligt er aan wat je op een eiland wilt gaan doen en hoelang je wilt blijven. Voor een bezoekje van een dag, waarin je zoveel mogelijk wilt zien, is een auto of scooter echt een aanrader. Met de bus kun je vaak niet genoeg zien binnen een dag. De populaire plaatsjes op een eiland zijn bijna altijd wel te bereiken met de bus, maar wil je meer ontdekken dan alleen de plaatsjes, dan is een auto of scooter wel erg handig omdat er vaak alleen een busroute is die de plaatsjes met elkaar verbindt en verder niet. Fietsroutes op de eilanden zijn grotendeels offroad en dus alleen geschikt voor de mountainbike.

Mala Stiniva strand Hvar

Wat is het beste voor korte afstanden, de fiets of de auto?

De Kroaten pakken vaak de auto, ook voor korte afstanden. De belangrijkste reden is het ontbreken van voetpaden, fietspaden en fietsstroken. Kroaten fietsen voornamelijk offroad op de mountainbike, gewoon voor het plezier. Naar het werk, naar school of naar de supermarkt bijvoorbeeld, gaat men meestal met de auto of met de bus, simpelweg omdat er weinig (veilige) alternatieven zijn. Ook zijn de afstanden vaak groter dan wij in Nederland gewend zijn. We zien in de zomer regelmatig toeristen fietsen op drukke, doorgaande wegen, waar normaal niet of nauwelijks wordt gefietst door de Kroaten. Vaak kunnen de locals wel inschatten of een bepaalde route veilig is om te fietsen of niet, omdat ze de wegen en het rijgedrag van de automobilisten goed kennen. Vraag ter plekke dus gerust om advies. Meer over fietsen in Kroatië.

We willen graag snorkelen, kun je leuke plekjes aanraden?

Snorkelen kan in principe overal langs de kust, alleen de drukke, kunstmatige stranden in de kustplaatsjes en resorts zijn er niet zo geschikt voor. Deze stranden worden vaak aangevuld met zand, gravel of kiezels waardoor het water er te troebel is om goed te kunnen snorkelen. Ook is er vanwege de drukte op deze stranden vaak weinig flora en fauna te vinden. Maar gelukkig kun je echt overal langs de kust natuurlijke rotsstranden vinden met kristalheldere zee, vaak hoef je hier niet eens de kustplaatsjes voor te verlaten. Lees hier meer over rotsstranden.

We zoeken een sfeervol kustplaatsje waar het niet zo toeristisch is, heb je tips?

Helaas zijn alle sfeervolle plaatsjes eigenlijk wel toeristisch, hier ontkom je aan de kust niet aan. Ook de kleine historische plaatsjes, die relatief weinig accommodatie te bieden hebben, trekken veel dagjesmensen aan en bieden dus veel restaurants, cafés, souvenirwinkeltjes en dergelijke. Om deze drukte te vermijden kun je het beste naar een van de eilanden gaan, daar vind je nog veel authentieke plaatsjes waar het een stuk rustiger is. Lees bijvoorbeeld eens onze artikelen over de Sibenik archipel, de Zadar archipel of de Dubrovnik archipel, waarin we hebben geprobeerd om de sfeer van de verschillende kleine eilandjes (en hoe druk ze bezocht worden) zo duidelijk mogelijk te omschrijven.

Eiland Zirje, Sibenik

Welke campings kun je aanraden voor tieners?

Een veel gestelde vraag en we begrijpen waarom. Tieners hebben graag leeftijdsgenoten om zich heen op de camping waarmee ze dingen kunnen ondernemen die bij hun leeftijd passen. Daarom hebben we hier een tijdje geleden al eens onderzoek naar gedaan en de beste campings voor tieners in Kroatië op een rijtje gezet. Je vindt het artikel hier.

Waar kunnen we eten zoals de locals?

Kroaten eten het liefst een warme lunch, zowel op werkdagen als in het weekend. De locals kunnen je zeker adviseren waar je het beste terecht kunt voor een traditionele warme brunch/lunch die ze marenda noemen. Marenda wordt in bepaalde restaurants en tavernes geserveerd, van een uur of 10 ’s ochtends tot een uur of twee ’s middags. Vind je dit een beetje te vroeg, dan kun je vanaf 2 uur in deze restaurants vaak ook een typisch lunchmenu vinden, wat iets uitgebreider is dan de marenda. Het gaat om echte Kroatische gerechten, eenvoudig, lekker, vers en bovendien heel betaalbaar. Meer over goedkoop uit eten in Kroatië.

We willen zoveel mogelijk social distancen, wat raad je aan?

Kroatië is een groot land met maar weinig inwoners, waardoor je nooit ver weg bent van een prachtig natuurlandschap met mogelijkheden om te wandelen, hiken, mountainbiken en meer. In de nationale parken is het in het hoogseizoen erg druk, we raden je dus aan om deze te vermijden als je wilt social distancen, maar er zijn genoeg andere plekken, waar het heel rustig is en minstens zo mooi. Je hoeft het binnenland maar in te gaan om dit met eigen ogen te zien. Blijf je liever dicht bij de kust of op de zee, maar wil je excursies op een drukke boot vermijden? Kies er dan voor om zelf een bootje te huren. Heb je geen vaarbewijs, ga dan kajakken of suppen (stand up paddleboarding), dit is ook geschikt voor kinderen. Je kunt je eigen kajak of sup meenemen maar je kunt ze ook ter plekke kopen of huren. Vaar je naar een van de eilanden voor de kust dan is de kans groot dat je strandjes vindt die je helemaal voor jezelf hebt.

Suppen in Kroatie

Kunnen we veel geld besparen met een tolkastje voor de snelweg?

Een van de voordelen van elektronisch tol betalen via een ENC/ ETC apparaatje is dat je gebruik kunt maken van de speciale ENC laan bij de tolhuisjes op de snelweg en dus relatief snel door kunt rijden omdat je niet ter plekke hoeft te betalen. Wanneer het erg druk is, laten ze vaak alle automobilisten gebruik maken van de ENC baan, om voor iedereen de wachttijd te verkorten. Op zulke momenten kun je dus niet profiteren van een snellere doorgang.

Met een ENC apparaatje krijg je 21,74% korting op de tol die je betaalt op de Kroatische snelwegen. Dit komt overeen met een korting van 1 eurocent (€0.01) per kilometer. Een startpakket kost 380.60 kuna (€50). Dit is inclusief de aanschaf van het apparaatje.

Volgens onze berekeningen heb je je investering in het apparaatje terugverdiend na het volledig besteden van het tegoed uit het startpakket, plus een opwaardering met het minimum opwaardeerbedrag van 100 kuna (€13). Je hebt dan in totaal ongeveer 1000km gereden op de Kroatische snelwegen en hebt hier 480.60 kuna (€63) voor betaald.

Je kunt het apparaatje aanschaffen bij een beperkt aantal tolhuisjes aan de snelweg en bij de meeste postkantoren. Opwaarderen kan via een sms-voucher met een waarde van 100, 300, 500 of 900 kuna. Hier zit de korting al in verwerkt. Je tegoed blijft onbeperkt geldig.

De sms-vouchers kun je kopen bij een beperkt aantal tolhuisjes en bij de volgende verkooppunten:
Tisak en iNovine (kiosken), INA, Crodux, Tifon, Petrol en Apios (tankstations), Zagrebačka Banka en Hrvatska Poštanska Banka (banken) en
Hrvatska pošta (postkantoor). Ook kun je direct opwaarderen via de Aircash app of via online bankieren.

Wil je meer antwoorden op veelgestelde vragen lezen? Klik dan op een van de onderstaande links:

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text