Vakantietips · 4 juli 2024

Info over veerboten in Kroatie

Jadrolinija veerdiensten en tickets

Uit de enorme hoeveelheid vragen die we krijgen over veerboten en veerroutes in Kroatië blijkt dat het hoog tijd is om wat meer uitleg te geven bij de Jadrolinija website, als aanvulling op onze pagina over veerboten in Kroatië.

Omdat er zoveel routes en dienstregelingen zijn, kunnen wij 90% van de vragen over veerboten en routes niet uit ons hoofd beantwoorden en moeten dus ook wij hiervoor de Jadrolinija website gebruiken.

Eigenlijk is de website heel simpel in gebruik en zo ontworpen dat iedereen alle info over de routes, tickets en dienstregelingen zelf op kan zoeken. Begin met het selecteren van de Engelse versie: https://www.jadrolinija.hr/en/ferry-croatia . Klik in het midden van de pagina op ‘sailing schedule’ en selecteer het juiste seizoen (hoog- of laagseizoen) of de pagina met internationale routes.

Jadrolinija veerboten

Kies hoog- of laagseizoen en je zult voor iedere eilandengroep een verzameling routes vinden.

Ze zijn onderverdeeld in de volgende districten: Rijeka, Zadar, Sibenik, Split en Dubrovnik.

Dat Istrië er niet bij zit, komt doordat er geen veerboten naar de kleine eilandjes voor de kust varen.

Veerboten varen vanuit de grote kustplaatsen naar de eilanden die bij hun eigen archipel horen. Er zijn weinig uitzonderingen op deze regel. Momenteel (2017) zijn er twee veerroutes die parallel met de kust varen (en dus niet binnen de grenzen van een archipel blijven): van Pula naar Zadar en van Split naar Dubrovnik. Beide zijn catamarans (alleen voor voetpassagiers) en worden niet door Jadrolinija gerund. Er zijn geen veerboten die hele de kustlijn volgen.

Als je op het woord ‘map’ klikt (achter de district naam, zie voorbeeld hierboven) krijg je een plattegrond te zien van het district met alle eilanden en alle verbindingen die Jadrolinija in dat district aanbiedt.

Kaart veerroutes Kroatie

Een blauwe lijn is een ‘ferry line’, dit betekent een route voor passagiers en auto’s, caravans of campers. Een gele stippellijn is een ‘fast ship line’, dit betekent een catamaran of ander type snelle boot enkel voor voetgangers. Een roze stippellijn is een ‘regular ship line’ dit betekent een ‘gewone’ veerboot voor voetgangers (deze zijn minder snel dan de ‘fast ship lines’).

Prijzen

Om prijzen te bekijken ga je weer even terug naar de homepage en klik je in het midden van de pagina op ‘prices’. Ook hier kies je weer voor hoogseizoen, laagseizoen of internationale routes.

Kroatie veerboot tarieven

Wanneer je de route van je keuze hebt geselecteerd, krijg je de prijstabel te zien. Je zult zien dat je per persoon betaalt PLUS per vervoersmiddel. De prijzen gelden voor een enkele reis.

Voorbeeld prijstabel:

Tarieven veerroutes Kroatie

Internationale routes

Je kunt vanuit Kroatië naar verschillende kustplaatsen in Italië varen. Vanuit Istrië kun je met Venezialines naar Venetië varen, deze route is alleen beschikbaar voor voetgangers en dus niet voor voertuigen.

Vanuit Zadar en Split kun je met de veerboot van Jadrolinija naar Ancona varen en vanuit Dubrovnik naar Bari. Op deze veerroutes kun je wel de auto meenemen. Passagiers kunnen kiezen voor een ticket waarmee je alleen toegang hebt tot het dek, of voor een ticket voor een hut (2 persoons of 3/4 persoons). Bekijk hier de dienstregelingen.

Tickets kopen

Voor alle internationale routes kunnen tickets (vantevoren) online geboekt worden. Voor de lokale routes kunnen tickets voor de catamaran online gekocht worden (maximaal 24 uur voor vertrek). Voor veerroutes met (auto)veerboten (ipv catamarans) wordt het boeken van online tickets geleidelijk ingevoerd, je zult dus op de site moeten checken of voor de route van je keuze de mogelijkheid (al) bestaat om online te boeken.

Normaal gesproken is je gereserveerde ticket de hele dag geldig, dus als er (op de dag waarvoor je hebt gereserveerd) meerdere boten vertrekken op de route in kwestie, kun je zelf kiezen welke je neemt. Zit een boot vol, dan is je ticket dus ook gewoon geldig voor de volgende boot.

Het vantevoren boeken van een ticket voor de auto-veerboot is geen garantie dat je aan boord komt. Het systeem werkt op “wie het eerst komt, wie het eerst maalt” basis. Dat wil zeggen, je arriveert in de haven en zet je auto in de rij voor de boot. Heb je nog geen ticket, dan laat je je auto dus gewoon in de rij staan terwijl je een ticket gaat kopen. Heb je online al een ticket gekocht, dan kun je dus in de auto blijven zitten. Arriveer je laat en sta je achterin de rij, dan is er dus een kans dat je niet meer mee kunt en op de volgende boot moet wachten. Zorg dus dat je in dat geval meteen in de nieuwe rij gaat staan voor de volgende boot.

Tip: Op routes met meerdere bestemmingen, wordt een bepaald deel van de beschikbare tickets gereserveerd per bestemming. Zijn er bijvoorbeeld geen tickets meer beschikbaar voor de bestemming Hvar op de route Split – Hvar – Vela Luka – Ubli, dan kun je checken of er nog wel tickets beschikbaar zijn voor Vela Luka of Ubli. Je zult iets meer betalen voor je ticket (vanwege de grotere afstand), maar je kunt wel gewoon van boord gaan in Hvar en hoeft dus niet aan boord te blijven tot Vela Luka of Ubli.

Tickets boeken doe je op de homepage onder “Search journey schedule and buy tickets online!

Online veerboot tickets kopen Kroatie

Voor autoveerboten kunnen tickets ter plekke in de haven gekocht worden (online boeken wordt geleidelijk ingevoerd).

Dit is wat je moet doen als je in de haven arriveert:

  1. Je auto in de wachtrij voor de veerboot parkeren (zo “reserveer” je je plekje aan boord)
  2. De auto verlaten en naar het ticketkantoor lopen
  3. Je ticket(s) kopen en weer teruggaan naar de auto waar je wacht tot je aan boord mag

Check vantevoren wanneer het ticketkantoor open is. De openingstijden worden meestal aangepast aan de vertrektijden van boten, het is dus niet gegarandeerd dat de kantoren de hele dag open zijn. In de grotere plaatsen zijn de kantoren vaak al meer dan een uur vantevoren open maar in kleine havens (zoals op de eilanden) soms pas een half uur vantevoren.

Hier vind je de gegevens van alle ticketkantoren, inclusief contact gegevens zodat je kunt bellen of mailen om openingstijden te checken of vragen te stellen.

In juli en augustus is het aan te raden om een paar dagen vantevoren een ticket te kopen voor de autoveerboot omdat er lange wachtrijen kunnen staan bij de ticketkantoren. Kom je pas op de dag van vertrek aan in de haven, zorg dan dat je er zo vroeg mogelijk bent en je auto in de rij zet, minstens 2 uur voor de boot vertrekt (ook al is het ticketkantoor dan misschien nog niet open).

Tickets kunnen ook gewoon gebruikt worden voor een volgende boot, dus maak je geen zorgen als de boot al vol is of als je te laat bent. Je kunt dan met hetzelfde ticket een boot later nemen.

Twijfel je over hoe lang vantevoren je aanwezig moet zijn, bel dan het ticketkantoor in de haven een paar dagen voor vertrek op. Ze kunnen je veel beter adviseren over de situatie in hun haven en de drukte/wachttijden die je kunt verwachten dan dat wij dat kunnen.

Fietsen en huisdieren zijn toegestaan op auto-veerboten. Hiervoor hoeft niet extra betaald te worden. Huisdieren mogen niet in de binnenruimtes, met uitzondering van geleidehonden. Honden moeten aangelijnd zijn, een muilkorf dragen en de eigenaar moet geldige vaccinatiedocumenten van de hond bij zich hebben.

Op catamarans zijn fietsen niet toegestaan. Huisdieren mogen meestal wel mee aan boord, mits ze vervoerd worden in een speciale vervoersbox voor huisdieren. Voor huisdieren moeten ook tickets worden gekocht.

Goede reis!