Fietsen in Kroatië

/
3193 Views

Wie al eens op internet heeft gezocht naar informatie over fietsen in Kroatië zal wel hebben gemerkt dat het erg moeilijk is om concrete informatie en fietsroutes te vinden.

Dit betekent niet dat fietsen in Kroatië niet populair is, integendeel, steeds meer toeristen ontdekken de charme van een fietsvakantie. Hier wordt door reisorganisaties al goed op ingespeeld door georganiseerde fietsreizen aan te bieden. Ga je liever op eigen initiatief op fietsvakantie naar Kroatië? Dan hopen we dat deze informatie je een beetje op weg kan helpen.

Fietsen in Kroatië is niet te vergelijken met fietsen in Nederland.

In Kroatië heb je niet alleen te maken met een totaal andere omgeving maar ook een ander klimaat. Het is daarom aan te raden om in het voorjaar of het najaar te gaan fietsen in Kroatië. In de maanden juli en augustus zijn de temperaturen het hoogst (vooral in Dalmatië), meestal boven de 30 graden. Met zulke hoge temperaturen is het niet echt aangenaam (en verstandig) om te gaan fietsen, tenzij je de mogelijkheid hebt om alleen ’s morgens en ’s avonds te fietsen en van ongeveer 11 tot 6 uur iets anders te doen.

Hoe vind je fietsroutes in Kroatië?

Ookal zijn er niet veel (goede) fietsroutes te vinden op internet, dit betekent niet dat ze niet bestaan. Ik heb veel tijd gestoken in het vinden van websites met fietsroutes maar helaas heb ik maar een klein lijstje met websites kunnen maken (zie verderop in dit artikel).

Wat je het beste kunt doen is eerst op zoek gaan naar een bestemming in Kroatië waar je goed kunt fietsen. Als je eenmaal een bestemming hebt gekozen kun je op internet op zoek gaan naar specifieke fietsroutes. Tip: zoeken in het Engels levert veel meer resultaten op dan zoeken in het Nederlands.

Geen goede fietsroutes kunnen vinden? Geen paniek. Zodra je op je bestemming aankomt kun je in het plaatselijke toeristenbureau om routes vragen. Ook kunnen ze je bij fietsverhuurbedrijven vaak aan goede routes helpen. Ook de gastheer/vrouw van je accommodatie kan je vaak goede tips en info geven over de omgeving.

Waar vind je geschikte fietsgebieden in Kroatië?

 Het beste fietsgebied van Kroatië is het schiereiland Istrië. Hier vind je ongeveer 60 fietsroutes met een lengte van meer dan 2600km. Vanuit bijna alle populaire vakantieresorts in Istrië kun je een fietsroute beginnen.

Ik heb een geweldige website gevonden boordevol info over fietsen in Istrië, inclusief 43 fietsroutes. Van iedere fietsroute wordt de moeilijkheidsgraad aangegeven, de hoogteverschillen in meters en het totale aantal kilometers van de route. Een bijkomend voordeel: de site is ook in het Nederlands vertaald! https://www.istria-bike.com/nl/

Nationaal Park Plitvice in Lika is een mooie fietsbestemming voor natuurliefhebbers.

Ook de meeste andere nationale parken in Kroatië zijn geschikt om te fietsen. De parken bieden hun bezoekers fietsroutes aan en je kunt vaak bij het park zelf fietsen huren.

Ook in Kvarner en op de eilanden van Kvarner kan goed gefietst worden. Hier vind je een grote variatie aan moeilijke en makkelijke fietsroutes, met veel of weinig hoogteverschil. Er zijn onder andere routes in Opatija, Rijeka, de Crikvenica Riviera, de Novi Vinodolski Riviera, Gorski Kotar en de eilanden Lošinj, Krk, Cres en Rab. Op deze website vind je 19 fietsroutes in Kvarner (in het Engels en Duits).

In Dalmatië kun je mooie fietsroutes vinden maar er is geen groot netwerk van fietsroutes die met elkaar verbonden zijn, zoals bijvoorbeeld in Istrië. Fietsen over de kustroute (Magistrala) van Dalmatië (tussen de plaatsen Zadar, Šibenik, Split, Makarska en Dubrovnik) is niet erg veilig en zou ik dus niet aanraden.

Goede fietsgebieden in Dalmatië zijn: Nationaal Park Krka, de omgeving van Biograd en Pakoštane, vooral rondom het Vrana Meer (Vransko Jezero), Vodice, Primošten, Omiš, (bij de Cetina rivier), Makarska (over het Biokovo gebergte) en Dubrovnik. De eilanden Hvar, Brač, Šolta, Vis, de Elafiti eilanden en vooral Mljet zijn erg geschikt om te fietsen.

Waar moet je op letten als je gaat fietsen in Dalmatië?

In Dalmatië zul je soms wat verder van de bewoonde wereld zijn dan in andere delen van Kroatië. Zorg dus dat je altijd een mobiele telefoon bij je hebt voor noodgevallen en een reparatiesetje voor een eventuele lekke band (hou er rekening mee dat de kans op een lekker band hier wat hoger is vanwege de vele plantensoorten met doornen). Voldoende drinkwater is ook erg belangrijk, net als bescherming tegen de zon en het dragen van een goede helm. De omgeving in Dalmatië is namelijk erg rotsachtig.

Hier vind je nog een aantal websites (in het Kroatisch en Engels) met interessante fietsroutes door heel Kroatië:

https://www.bikemap.net/regional/Croatia

https://www.pedala.hr/category/biciklisticke-rute-staze/

https://www.takeadventure.com/index.php

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

21 Comments

 1. Goedemiddag,

  mijn vriend en ik gaan over 3 weken met de auto naar Kroatie. Nu willen wij de Parenzana trail op de mountainbike gaan doen. Ik kan er alleen bijna nergens goed informatie over vinden. Als wij bij het begin punt beginnen en daar ook weer willen eindigen, is dat een mogelijkheid? Want overal op internet vind ik alleen maar one way routes namelijk. Ik hoor het graag!

  Groeten Diana

 2. Hallo,
  Wij maken in september een rondreis door Kroatië met de caravan.
  We blijven een aantal dagen over in Plitvice, Primosten, Zaton, Pula en Umag.
  Mijn vraag is heeft het zin onze E bikes, type stadsfiets, mee te nemen?

  • Beste Harrie, het is beter om ter plekke mountainbikes te huren, vanwege het terrein en de hoogteverschillen. Met een stadsfiets kun je wel kleine afstanden afleggen, zoals langs de boulevard etc, maar wil je buiten een plaats gaan fietsen, dan zul je op veel plekken al snel uitdagingen tegenkomen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. dag Karianne,
  ik hoop dat je mij kan helpen met een route voor de volgende trip.
  Begin september vlieg ik met drie fietsmaten naar Split. Onze racefietsen komen mee in het vliegtuig. We doen dit jaarlijks, een trektocht van een week in september met een startpunt ergens aan de Middellandse Zee. De keuze is nu op Kroatië gevallen. Normaliter rijden we in 6 fietsdagen ongeveer 700 kilometer. Het kan iets meer, het kan iets minder zijn. We hebben een kleine rugzak op met wat kleren voor in de avond en toiletspullen, en overnachten doen we in hotels. We zoeken de kleine wegen op en schrikken niet terug van een parcours door de bergen.
  Ik heb nu al weer uren op de kaart van Kroatië zitten turen maar kan bepaald nog niet een mooi parcours van ongeveer 700 kilometer uitzetten. Deze website met allemaal ‘kleine’ ritjes vanuit één startpunt helpt ook niet.
  Kun jij met suggesties komen?
  Alvast bedankt voor het meedenken. jan

 4. Fietsen lijkt mij een leuke bezigheid, mits er ook elektrische fietsen te huur zijn. Graag zouden wij het eiland Krk willen verkennen per fiets. Zijn daar routes verkrijgbaar en natuurlijk ook verhuur van fietsen.

 5. Hallo Karianne,

  Komende zomervakantie gaan we met de auto naar Rovinj. We willen daar graag twee fietsen huren, maar tot op heden kom ik nog tot weinig resultaat. Zou u me een of meerdere fietsverhuurders kunnen sturen die aan te raden zijn?

  Alvast bedankt

  Groetjes
  Irmi

 6. Beste,

  We gaan begin juli voor een weekje op vakantie naar Kroatië.
  We landen in Pula.
  We zouden daar graag een 6-tal fietsen huren voor een week.
  Waar moeten we op letten?
  Kunnen we vooraf via internet reserveren zoals bv bij een autoverhuur, waar de fietsen dan klaarstaan in de luchthaven?
  Adressen?
  Alvast bedankt.

 7. Beste,

  Voor het eerst willen wij 3 weken naar Kroatië, met de auto.
  Wij komen steeds uit op de omgeving Novigrad en qua verblijf een mobile home.

  Graag zou ik ervaringen ontvangen over de streek, is het niet te druk, te plat, te Costa Del Sol achtig, en hoe is de ervaring met een mobile home in het algemeen. Wij reizen met zijn tweeën, zonder kinderen, in de maand september.
  Daarnaast is voor ons de afweging wel of geen fietsen meenemen. Kunt u mij wellicht ook informeren over het fietsverhuur in die omgeving.

  Qua vakantie is het idee omgeving Novigrad,Rovinj, Cres en Krk.

  Alle tips over dit mooie land zijn overigens welkom.

  Bedankt,

  • Beste Trudie, bedankt voor je bericht. Ik vind Kroatie helemaal niet Costa Del Sol achtig en ik denk dat de meeste mensen het hierover wel met mij eens zullen zijn. Vooral een klein, oud plaatsje als Novigrad is niet met de Costal Del Sol te vergelijken. Ook qua drukte valt het in Kroatie wel mee, vergeleken met andere populaire vakantiebestemmingen in Europa. Istrie is bergachtig maar direct aan de kust is het meer heuvelachtig. Dit maakt het wel bijzonder geschikt voor fietsen, en Istrie heeft een heel goed netwerk van fietspaden, ook in de omgeving van Novigrad zijn veel fietsroutes. Fietsen kun je op heel veel plekken in Istrie huren maar online heb ik slechts 1 verhuurder in Novigrad zelf kunnen vinden: Extremus (adres: Ulica Murvi 15, tel: 052/759-488). Er zullen er waarschijnlijk wel meer zijn maar om dit te weten te komen kun je het beste even bellen of mailen met het VVV kantoor in Novigrad: https://www.coloursofistria.com/en/partner-page Meer over fietsen: https://www.allesoverkroatie.nl/fietsen-in-kroatie/
   Wat zouden jullie graag willen weten over mobile homes?
   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Karianne,

    bedankt voor je reactie. Wij hebben ons nog meer verdiept in het land en had het idee dat Novigrad erg druk zou zijn, met name met overvolle stranden.

    Fietsen in Kroatië ziet er inderdaad veelbelovend uit, de afweging wordt nu wel of niet de eigen fietsen meenemen.

    Qua mobile home zouden wij graag (van wellicht reizigers ook) vernemen hoe deze er bij staan op een camping. Tussen de tenten en caravans of op een apart, afgelegen, gedeelte. De keuze is enorm maar ook de campings zelf wisselen van grootte. Wij zijn erg op onze rust en privacy gesteld en willen dit jaar voor het eerst een mobile home gaan proberen. Daarnaast denk en hopen wij dat september een rustige periode is.

    Wij kijken nu voor de eerste week in de buurt van Biograd Na Moru en de tweede week in de buurt van Polari, nabij Rovinj. Heeft u wellicht nog suggesties voor verblijf, dan wel suggesties voor het aandoen van plaatsen?

    Enorm bedankt vast voor uw reactie in het algemeen.

    Groet,

    Trudie

    • Beste Trudie, op de meeste campings staan de stacaravans apart van de tenten en caravans, niet door elkaar heen. Op grotere campings heb je soms meerdere zones met stacaravans. Ik raad je aan om voor het boeken om een plattegrond van de camping te vragen (vaak ook gewoon op de website van de camping te vinden) zodat je de lokaties van de stacaravans en staanplaatsen precies kunt zien. Stacaravans staan meestal wel dicht op elkaar; in rijen naast elkaar en achter elkaar. Veel privacy is dus moeilijk te garanderen. Ik zou zo niet weten welke campings voor jullie het beste zijn (wat betreft privacy rondom stacaravans), misschien kunnen andere lezers iets aanbevelen?
     September is zeker een stuk rustiger dan juli en augustus, en het is dan ook wat minder warm, wat het wat aangenamer maakt om te gaan fietsen. Istrie heeft veel mooie plekjes te bieden die zeker de moeite van een bezoek waard zijn. Kijk eens naar dit artikel voor inspiratie: https://www.allesoverkroatie.nl/vakantie-in-istrie/ Vriendelijke groeten, Karianne.

 8. Hoi,

  Ik kan onderschrijven dat het goed fietsen is in Istrie. Probleem is wel als je, net als ik, een fatsoenlijke fiets wilt huren dit nogal een probleem is.

  Ik kan in ieder geval voor degenen die naar Medulin gaan, Lorenzo aanraden. Hij zit bij het boekingskantoor direct rechts als je medulin binnen komt. Vlak naast appartementencomplex Sandra.

  Hij heeft goede mountain-bikes en tourfietsen te huur. Hij levert er een route bij, raad de goede restaurants aan en geeft je een reserveband en gereedschap mee.

  Tip

  • Beste heer Besselsen, heel erg bedankt voor de nuttige tip over fietsverhuur in Medulin. Ik weet zeker dat deze info voor andere fietsliefhebbers, die van plan zijn om naar Medulin te gaan, goed van pas zal komen! Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text