Over Ons – About Us

2279 Views

English version below

Welkom op Alles Over Kroatië, ons uitgebreide blog over vakantie in Kroatië.

Hier vind je alles wat je wilt weten over Kroatië; mooie steden en badplaatsen, sport, avontuur, stranden, nationale parken, uitgaan, de Kroatische cultuur, de Kroatische keuken en noem maar op. Omdat wij zelf in Kroatië wonen, is onze informatie heel compleet, actueel en blijft onze site steeds groeien.

In 2012 zijn we begonnen met Alles Over Kroatië. We wonen met ons gezin (Nederlandse mama, Kroatische papa en twee kids) in Šibenik, in het prachtige Dalmatië, waar we het erg naar onze zin hebben.

Laat gerust een bericht achter als je wilt reageren op een van onze artikelen, we lezen niet alleen graag over jullie ervaringen, maar waarderen ook jullie kostbare tips voor andere lezers.

We doen ons best om vragen te beantwoorden, maar ieder jaar neemt het aantal vragen toe. Helaas is onze vrije tijd beperkt, dus vragen we om jullie begrip als het soms even duurt voordat je een reactie ontvangt. Hou er rekening mee dat je bericht niet direct op de site verschijnt, aangezien alle berichten handmatig moeten worden goedgekeurd (ivm de grote hoeveelheden spam-berichten die er tussen zitten). Is je vraag privé, dan kun je ook mailen naar allesoverkroatie@gmail.com.

Aan iedereen die contact met ons opneemt om te informeren naar samenwerkingsmogelijkheden: we ontvangen dagelijks verzoeken en kunnen helaas niet persoonlijk op iedere mail reageren. We plaatsen geen gesponsorde artikelen of gastartikelen. Bedankt voor jullie begrip.

Alle teksten op het blog zijn eigendom van Alles Over Kroatië. Wij werken de inhoud van het blog regelmatig bij. Ondanks onze inspanningen, is het mogelijk dat informatie onvolledig of verouderd is. Je bent daarom als lezer zelf verantwoordelijk voor het gebruik van de informatie.

Veel leesplezier!

———————————–

Welcome to Alles Over Kroatië, our comprehensive blog about holidays in Croatia.

You can find everything you want to know about Croatia here; from cities and seaside resorts to sports, adventure, beaches, national parks, nightlife, culture, cuisine, and much more.

We live with our family (Dutch mom, Croatian dad, and two kids) in Šibenik, on the Dalmatian coast, and have been blogging about this beautiful country since 2012.

Feel free to message us, we love to read about your experiences and appreciate the valuable tips you wish to share with others.

We do our best to answer questions, but every year the number of questions increases. Because our free time is limited, we ask for your understanding if it takes a while for us to respond. Please note that your message will not appear on the site immediately, since they need manual approval due to spam. If your question is private, you can also send an e-mail to allesoverkroatie@gmail.com.

For those who wish to inquire about collaboration opportunities: we receive requests daily and unfortunately cannot personally respond to every email. We do not publish sponsored posts or guest posts. Thank you for your understanding.

All written content on this blog is the property of Alles Over Kroatië. We make updates regularly, however, it is possible that information is incomplete or outdated. Therefore, as a reader, you are responsible for the way you make use of the information we share.


 

Dit is de privacyverklaring van AllesOverKroatie.nl, een blog van Karianne Knezevic. Ik ben bereikbaar via allesoverkroatie@gmail.com. Alles Over Kroatië kan de volgende persoonsgegevens verwerken van blogbezoekers:

 • Voor- en achternaam
 • E-mailadres

Alles Over Kroatië verwerkt je persoonsgegevens om via blogreacties, of per e-mail, contact met je op te kunnen nemen als je daar zelf om vraagt. Persoonsgegevens komen bij Alles Over Kroatië binnen wanneer je een reactie achterlaat op het blog, je een e-mail stuurt, je je abonneert op het blog, of via Google Analytics.

De reacties onder blog artikelen blijven staan, en daarmee staat ook jouw e-mailadres in het systeem. Wil je dat een reactie wordt verwijderd, stuur dan een verzoek via allesoverkroatie@gmail.com.

Alles over Kroatië houdt geen externe contactgegevens bij, alle gegevens staan in WordPress. Alles Over Kroatië verstrekt geen persoonsgegevens aan derden. Je hebt recht op inzage, rectificatie of wissen van persoonsgegevens. Je kunt daartoe een verzoek indienen via allesoverkroatie@gmail.com.

Basisgegevens van bezoekers zijn voor Alles Over Kroatië zichtbaar in Google Analytics. Dit zijn gegevens zoals locatie, browsertype en apparaattype. Deze gegevens worden door Google geanonimiseerd en niet verstrekt aan derden. Voor meer informatie lees je het privacybeleid van Google en het privacybeleid van Google Analytics.

 

 

252 Comments

 1. Hoi hoi,

  Vraagje. Klopt t dat je nergens in Kroatië een stukje strand kan kopen of bezitten in eigendom? Dus MAW als iemand zegt dat je je boot niet mag aanmeren omdat t van hem is dan mag je dat wel want de meters aan zee zijn voor iedereen?

  Gr Nancy

  • Beste Nancy, dat klopt inderdaad. De kust is geen privebezit ook al wordt dat door sommigen wel geclaimd. Mensen maken zelf aanlegsteigers en leggen betonblokken in zee voor hun boeien.
   Ik kan me voorstellen dat ze het niet leuk vinden als anderen daar gebruik van maken, maar ze weten heel goed dat ze geen eigenaar zijn.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Zoals Karianne zegt, het klopt inderdaad. Een aantal stranden zijn wel in concessie gegeven (oa aan campings) maar dat zijn er heel weinig, ik denk hooguit een 10-tal.

 2. Hallo,

  ik zie dat de reacties al van 10 jaar geleden zijn maar ik waag toch maar een poging,

  Ik ben slecht ter been en heb vorig jaar in spanje een vouwfiets kunnen huren wat voor mij een uitkomst was de gehele reis.

  Is er in Kroatie mogelijkheid tot het huren van fietsen/steppen/vouwfietsen?

  gr. Jeroen

  • Beste Jeroen, je kunt bijna overal (e)fietsen, mountainbikes en steppen huren. Of je ook vouwfietsen kunt huren weet ik eigenlijk niet.
   Hou er rekening mee dat de infrastructuur in Kroatie niet is ingesteld op fietsverkeer en dat automobilisten er niet aan gewend zijn om veel fietsers op de weg tegen te komen.
   De Kroaten gebruiken de fiets heel weinig als vervoersmiddel om van A naar B te komen. Fietsen doet men hier vooral voor de lol en voor de sport, en dan voornamelijk offroad met de mountainbike.
   Meer info over fietsen vind je hier: https://www.allesoverkroatie.nl/fietsen-in-kroatie/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • hoi Marianne,
    het gaat mij vooral om het fietsen in de stad. ik kan namelijk heel moeilijk lopen en hier in Nederland heb ik een vouwfiets daarvoor die ik bijns continu gebruik als ik ergens naartoe ga zodat ik weinig hoef te lopen.
    gr. jeroen

    • Beste Jeroen, in de steden kun je zeker wel fietsen huren. Hou er rekening mee dat steden met een historisch centrum vaak weinig mogelijkheden bieden om te fietsen vanwege trappen.
     Ook zijn straten en steegjes in historische centra vaak smal en vol voetgangers, waardoor je er met een fiets niet door komt.
     Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Goedemorgen,

  Alvast heel erg bedankt voor de mooie rijke info over Kroatië!
  Mijn man en ik vertrekken in juli aanstaande voor 2 weken voor de eerste maal naar Kroatië meer bepaald… wij huurden voor 2 weken een appartement dichtbij Krk stad. En nu komt mijn vraag ☺️ zouden we 2 weken elke dag op Krk zelf uitstappen kunnen maken? Of heb je ons aub tips van leuke plekjes, dorpen, steden, … van de brug af?
  Alvast heel erg bedankt voor jouw reactie ????
  Vriendelijke groeten, Dina

  • Beste Dina, het ligt er een beetje aan waar je van houdt. Heb je ons artikel over Krk al gelezen? https://www.allesoverkroatie.nl/het-eiland-krk/
   Wil je een keer gaan winkelen dan kunnen we Rijeka aanraden. Hou je van natuur dan kun je natuurpark Ucka bezoeken, dit zou je kunnen combineren met een bezoek aan met mooie kustplaatsje Opatija.
   Je zit bovendien niet ver van nationaal park Risnjak. De Crikvenica Riviera en de plaatsjes Novi Vinodolski en Senj kun je bezoeken als je van plan bent om in zuidelijke richting langs de kust te gaan rijden.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Hoi Hoi,
  Vraagje , ik wil graag met mijn twee dochters ( 19 en 14 ) naar Kroatie in mei of juni.
  We zoeken een plekje met mooi stranden en leuke strand tent om lekker te liggen , leuke dorpjes/steden waar je lekker kunt eten en winkelen!
  Wat is dan een leuke strategische plek?

  Dank voor je reactie!

  • Beste Mo, met jullie wensen kun je in principe overal langs de Kroatische kust terecht. Aangezien het in mei nog niet altijd en overal strandweer is, raad ik je aan om naar het zuiden te gaan, vanwege de hogere temperaturen. Je hebt dan de grootste kans op lekker weer om aan het strand te liggen. De mooiste stranden in Dalmatie vind je in de regio Makarska. De Makarska Riviera is een prachtige omgeving met gezellige, kleine plaatsjes waar je prima uit eten kunt gaan. De beste winkelmogelijkheden vind je in Split, op slechts een uurtje rijden. We hebben zowel over Split als Makarska al veel geschreven, lees dus gerust verder op onze blog (gebruik evt. de zoekfunctie, rechtsbovenaan de pagina).
   Vriendelijke groeten,
   Karianne.

 5. Beste Karianne,

  Wat een geweldige site! Dank voor alle bruikbare tips.

  Wij gaan eind augustus een paar dagen naar Zadar en gaan ook een dag kajakken in Dugi Otok.
  Wij moeten de veerboot nemen van Gazenica naar Brbinj.

  Weet u toevallig of wij vanuit Zadar oude centrum via een bus naar de haven van Gazenica kunnen rijden? Ik zie dat het lopend 60 minuten is en wij beschikken niet over een auto. Of heeft u een andere tip om bij de haven van Gazenica te komen.

  Alvast bedankt!

  Groetjes Shirley

 6. Beste Karianne,

  Wat een leuke site en zo’n hoeveelheid aan nuttige informatie. Wij hebben wel nog een vraagje waar jij misschien antwoord op weet. Wij doen een roadtrip deze zomer door een deel van Kroatië met ons busje. We zouden graag een 3-tal nachtjes op Hvar doorbrengen en daar een dagje een scooter en een dagje een bootje huren. Is het dan niet aangewezen om ons busje in Split te laten ipv mee te nemen op de ferry? Zijn er in Split veilige en betaalbare oplossingen om enkele dagen ons busje met een gerust hart achter te laten?

  Mvg,
  Kurt

  • Beste Kurt, de veiligste plek om je busje te parkeren is op de bewaakte parkeerplaats vlak naast de ferryhaven in Split. Deze parkeerplaats heet “Željeznička stanica” (“treinstation”) omdat het treinstation daar ook ligt. Lang parkeren is hier ook geen probleem. Als ik het goed heb betaal je er 170kn per 24 uur voor lang parkeren.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 7. Hi Karianne, wat een heerlijk informatieve site is dit! Ik ga dit jaar in augustus naar Kroatie voor 10 dagen. Heb jij een route die jij aanraad, waarbij je veel moois ziet, maar wel te doen is in 10 dagen? Vliegtickets moeten nog geboekt worden dus we staan nog vrij waarop en waarvandaan te vliegen. In eerste instantie wilde wij een auto huren, maar we zitten voor 10 dagen dan al boven de 1000 euro! Daar schrokken wij wel van, is het reizen ook te doen met bus of taxi (of beperk je jezelf dan helemaal omdat we maar 10 dagen hebben?)?

  Ik hoor het graag! Vriendelijke groeten!

  • Beste Yentl, ik heb helaas geen route voor 10 dagen, maar bekijk onze route voor 14 dagen eens, je kunt er best het een en ander uit halen zodat je het in 10 dagen kunt doen. Autoverhuur is wereldwijd een stuk duurder geworden sinds de corona crisis, vanwege de chiptekorten in de autosector. Hierdoor kunnen verhuurbedrijven hun vloot (haast) niet uitbreiden.
   Reizen met de bus is goed te doen in Kroatie, en bovendien heel betaalbaar, maar als je met een taxi het land wilt ontdekken betaal je een fortuin. Kijk eens op Getbybus voor routes, dienstregelingen en prijzen: https://getbybus.com/nl/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 8. Hallo Karianne.
  Ik zou graag in juni 2022 naar Kroatië Zadar willen gaan. Heb je een site over lokale corona maatregelen?.
  Hele fijne site van jou, al veel tips gezien dank je wel hiervoor.
  Groetjes Jacqueline

 9. Hallo Karianne,
  kun jij helpen aan informatie: wij willen met onze fietsen (2) per veerboot van Mali Losinj naar Triest in juli, we begrijpen dat 1x per week een ferry van Triest Lines (met code 800) ook fietsen (beperkt) mee neemt, wij willen dit wel graag zeker weten, kun jij ons bevestigen dat dit kan? Per mail wordt er niet gereageerd door de veerdienst. Dan kunnen wij een route plannen (mits dit corona technisch allemaal gaat kunnen natuurlijk).
  Met vriendelijke groet, Marianne

  • Beste Marianne, helaas kan ik deze vraag niet beantwoorden. Het lijkt erop dat deze route nog niet actief wordt aangeboden (ten minste niet op de LibertyLines website zelf). Misschien heeft dit iets te maken met het feit dat je geen reactie krijgt op je email. Je zou ze eens kunnen proberen te bellen, wellicht levert dat meer op. Wat ik wel kan zeggen is in het algemeen over veerboten voor voetgangers: men bepaalt vaak op het moment van vertrek of er fietsen mee mogen, omdat het afhangt van hoe druk het op dat moment is en hoeveel ruimte er dus is aan boord. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo Karianne,
    dank voor je antwoord, het lijkt inderdaad een zomerdienst, met de nodige onzekerheden. Ik ga de route maar omgooien, we kunnen niet riskeren dat we Cres niet afkunnen met de fiets in het zuiden en een auto die in Triest staat…
    Groet, Marianne

 10. Beste Kariana,

  Je site is zeer informatief en interessant. Wij hebben een reis geboekt in september met onze 2 kids (18 en 20). We verblijven ook een dag op 5 in Sibenik en dachten aan de camping Solaris (een mobile home). We lezen echter dat de camping niet erg goed onderhouden zou zijn en er weinig faciliteiten zijn voor oudere kinderen. Vermits jij in Sibenik woont wilde ik even vragen of je het resort goed kent,is het een aanrader of heb je betere tips voor ons? Alvast hartelijk dank, ook voor alle interessante artikels!

  • Beste Ann, bedankt voor je compliment over de site! Deze camping heeft juist heel veel faciliteiten omdat het deel uit maakt van een groot resort met van alles en nog wat, en prachtig aangelegd. Kijk maar eens op de website: https://www.amadriapark.com/
   Op wat voor manier zou de camping niet goed onderhouden zijn? Wij maken er af en toe een wandeling in de zomer, en merken daar niets van. Het zou kunnen dat het om het sanitair gaat bijvoorbeeld, dat checken wij tijdens een wandeling niet 🙂
   Of het resort een aanrader is, ligt eraan waar je van houdt. Het is zeer groot en vooral als je een mobile home boekt, is het belangrijk om te checken waar de standplaats is, omdat er meerdere zones zijn met mobile homes, sommige locaties zijn beter dan andere. Hou je van resorts, met alles erop en eraan, dan zul je je er zeker vermaken. Heb je liever iets authentieks, minder toeristisch, of kleinerschaligers, dan is een kleinere camping in de omgeving beter. Een goede optie is bijvoorbeeld camping Adriatic in Primosten. Vriendelijke groeten, Karianne.

 11. Beste Karianne

  Wat een fijne site heb je! Met veel plezier heb ik al veel gelezen.
  Wij zijn al een paar keer op vakantie geweest in Kroatië en vinden het een fijn land met die mooie zee. Onze voorkeur is Dalmatie omdat het daar rustiger is. Wij zijn kampeerders met een redelijk grote tent en kunnen slapen in ons busje, meestal gaan we gewoon op pad en zoeken een mooie plek om de tent op te zetten.Tot dat we een mooie plek gevonden hebben slapen we in het busje.
  Wij zijn met z’n vieren een meisje van 8 en een jongetje van 2. Wij gaan altijd met de bouwvak (helaas de drukste periode) 3wkn. Onze ideale camping is eigenlijk zo simpel mogelijk, met een grote plek wij zijn erg gesteld op onze privacy, en dan ook nog aan zee,wij houden van zwemmen. Vooral een grote plek is lastig is onze ervaring. Kamperen op een hele kleine camping, maar ook een hele grote camping is een mogelijkheid als er maar geen glijbanen en animatie is. Sanitair vinden wij niet erg belangrijk we hebben zelf een simpele douche en een chemisch toiletje mee. (Als er geen sanitair is, is het wel handig dat we die wel kunnen legen). Ben erg benieuwd of je iets voor ons weet.
  Groet Gijs

  • Beste Gijs, helaas weet ik niet uit mijn hoofd welke campings relatief grote staanplaatsen bieden, maar gelukkig is er een handige manier om ze te vinden. Op de website camping.hr kun je aan de hand van de zoekfilters (onder “uitgebreid zoeken”) heel nauwkeurig zoeken naar campings die aan bepaalde eisen voldoen. Selecteer “huuraanbod op de camping” en je zult zien dat je “extra grote percelen beschikbaar” kunt aanvinken. Hopelijk vinden jullie op deze manier snel jullie ideale camping. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Wij hebben naar volle tevredenheid verschillende jaren met een grote vouwwagen (+voortent, + luifel) op Kamp Straško in Novalja op het eiland Pag gestaan. De percelen zijn best behoorlijk groot. Ik denk wel dat het tijd wordt om te reserveren. De camping is dan wel behoorlijk groot, hij wordt ook druk bezocht.
   Er zijn voldoende toiletgebouwen (ik dacht 12) met mogelijkheid om (los) chemisch toilet te ledigen.
   Bijna alle percelen hebben min of meer schaduw van steeneiken (geen coniferen dus ook geen harsplekken op de tent) en overal is binnen redelijke afstand water en elektriciteit.
   Naast de percelen is er ook nog “vrije” ruimte. Hier plaats je je tent waar er plaats is dus in volle zomer kan je wel dicht op mekaar staan. Neem hier voor elektriciteit wel een kabel van 50m mee en ook water is verder lopen.

  • Beste Karianne,
   Ik kan alleen maar beamen wat voorgaande reacties reeds aangaven. Uw website is een uitstekende bron voor bezoekers die informatie willen vergaren betreffende Kroatië.
   Ik kwam toevallig op uw site terecht op zoek naar info omtrent Rijeka “Culturele hoofdstad van Europa” en ben gaan dwalen in uw site die ik uitermate interessant vind.
   Proficiat voor het uitstekende werk.
   Vriendelijke groeten,
   Jacques.

    • Beste Karianne, mijn vrienden en ik zouden in de periode September van 19-25 graag naar porec gaan. Wij als jongeren gaan natuurlijk graag eens gaan feesten. Gaan er genoeg gelegenheden zijn om te feesten of is het die periode niet meer zo de moeite. We zouden graag beetje meer info willen. Mvg

     • Beste Famaey, Istrie staat niet echt bekend om z’n nachtleven, je moet bij uitgaan in Istie meer denken aan cafes dan aan clubs. In Pula heb je nog wel wat clubs, maar wanneer die sluiten weet ik helaas niet. Of er in de 2e helft van september nog veel levendigheid is, hangt deels af van het weer. De horecagelegenheden die alleen in het zomerseizoen werken, sluiten hun deuren meestal ergens tussen half september en half oktober, afhankelijk van het weer, en dus hoe druk het nog is. Uiteraard blijven er altijd wel cafes het hele jaar open, maar echt feesten kun je hier niet. Lees eens ons artikel over het nachtleven in Kroatie om te ontdekken waar je het beste naartoe kunt gaan: https://www.allesoverkroatie.nl/uitgaan-in-kroatie/
      Vriendelijke groeten, Karianne.

 12. Hallo,

  Wij zijn volop aan het kijken waar we in 2020 op reis willen gaan en ons oog is op Kroatië gevallen. Onze kindjes zullen dan 3 en 5,5 jaar zijn. Aangezien we (nog) niets over Kroatië weten, vroeg ik me af of je ons wat tips kon geven over leuke plekken om naartoe te gaan. Wij zijn grote fan van de zee of een meer, natuur en dieren, gezellige dorpjes en steden en we doen ook heel graag marktjes.

  Alvast bedankt!

  Charlotte

  • Beste Charlotte, ik raad je aan om eerst een regio te kiezen die je aanspreekt qua landschap, klimaat, cultuur…
   Kijk eens naar onze artikelen in de categorie “bestemming kiezen”: https://www.allesoverkroatie.nl/tag/bestemming-kiezen/
   Gezellige dorpjes en steden met markten, mooie natuur, etc. vind je langs de hele kust en ook in het binnenland, dus je begint het best met het kiezen van een regio.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 13. Hallo,
  Ik oriënteert me om in Kroatië (zuiden bij Split) te gaan wonen. Op dit moment woon ik in Hongarije, maar zou liever nog iets warmer opzoeken.
  Hoe zit het met huur woningen die diervriendelijke zijn? 3 honden en 2 katten. Is dat te vinden?

  Voordat ik deze stap zet, zal ik zeker de streek meerdere malen bezoeken. En ik vroeg me af wanneer ik voor een aantal weken de honden wil meenemen, of dit mogelijk zou zijn, of er appartementen te huur zijn die honden toestaan. Dit zou namelijk een goede test zijn of we er kunnen “aarden” of niet.

  Ik heb nog meer vragen, maar misschien vind ik de antwoorden nog wel op internet.

  Alvast bedankt

  • Beste Jolanda, of honden en katten zijn toegestaan is heel moeilijk te zeggen, omdat dit helemaal van de persoonlijke voorkeur van de verhuurder afhangt. Ik heb hier zelf geen ervaring mee. Je ga er vanuit dat je contact op zult moeten nemen met verhuurders van appartementen waarin je geinteresseerd bent, om het te vragen. Ik zie geen gemakkelijkere manier helaas. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Hoi,

   Mijn vriend en ik willen dol graag op vakantienaar Kroatië.
   Samen met onze 2 kinderen van 12 en 6 jaar.
   We hebben een plaat gezien ” Boska Voda”.
   Hier willen we naar een camping toe.
   We hebben al veel bekeken online. We lezen verschillende verhalen over de camping” boska polje ” …
   Hoe is de omgeving? Ook geschikt voor de kinderen ? Ons lijkt het prachtig.
   Tevens zouden we een auto willen huren… is dat een beetje te doen?

   Groetjes
   Karin

   • Beste Karin, deze camping ligt in de natuur, ongeveer halverwege tussen Baska Voda en Promajna. Zo te zien op Google Earth is het wel te doen om vanaf de camping naar Baska Voda te wandelen, dat is een hele gezellige plaats. Op zich is de Makarska Riviera echt heel mooi, je kunt er meer over lezen op onze site. Hou er wel rekening mee dat het er ontzettend druk is in de zomer, vooral op de stranden. Ik ben niet bekend met de camping, dus het is moeilijk voor me om te zeggen of het een geschikte camping is voor kinderen.
    Een auto huren zou ik als ik jou was ruim vantevoren online doen, wanneer de prijzen nog niet zo hoog zijn. Het is zeker erg handig om een auto tot je beschikking te hebben tijdens je vakantie. Er rijden uiteraard bussen van plaats naar plaats langs de kust, maar met de auto heb je natuurlijk veel meer mogelijkheden. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Wat het huren van een auto betreft: wij zijn een vijftal keer met het vliegtuig gegaan (meestal met eigen auto en vouwwagen) en hebben toen ook een auto gehuurd. Wij hebben dat altijd gedaan samen met het boeken van de vliegtuigtickets.
    nadat de procedure voor de tickets is afgerond krijg je de mogelijkheid (binnen dezelfde website) een auto te boeken en/of logies te zoeken.
    Ik heb de indruk dat die manier iets goedkoper is dan rechtstreeks bij een autoverhuurbedrijf te boeken.

 14. Hallo Karianne,
  In september brengen wij een bezoek aan Dubrovnik en reizen nadien door naar Split. Kan u ons zeggen op welke aangename wijze wij deze verplaatsing kunnen doen. Boot, Bus, Auto huren, … ?
  Wij zijn een gezin met 2 kinderen van 20 en 18 jaar oud.
  Dank bij voorbaat voor uw feedback.
  Vriendelijke groetjes.
  Koen en familie.

  • Beste Koen, met de bus is heel goed te doen van Dubrovnik naar Split (https://getbybus.com/nl/bus-dubrovnik-naar-split) en bovendien niet duur, maar als je onderweg graag ontdekkingen wilt doen, of vanuit Split uitstapjes wilt maken, dan zou ik toch overwegen om een auto te huren. Hou er wel rekening mee dat een auto huren op het laatste moment vrij duur is, dus ik zou in dat geval nu alvast op zoek gaan naar een goede deal op een huurauto. Gelukkig zijn de huurprijzen in september al wel weer een stuk lager dan in juli en augustus. Als je het leuk vindt, kun je ook met de veerboot gaan, maar dan moet de dienstregeling je wel goed uitkomen. Kijk maar eens op https://www.krilo.hr/en/sailing-schedule/.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 15. Hoi Karianne, misschien kan ik deze vraag hier ook stellen, ben bezig om kaartjes te bestellen bij Plitvice voor volgende week donderdag. Kun je deze alleen betalen met mastercard of ook met een gewone bankpas, maestro? Dit lukt nl niet kan geen banknummer ingeven. Groetjes Rianne

  • Beste Rianne, je kunt online alleen met een creditcard betalen. Dit mag ook best een creditcard zijn op naam van iemand anders dan degene die de tickets boekt, dus ik zou er gewoon eentje ‘lenen’ en die persoon terugbetalen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 16. Karianna,

  Wij gaan met de wagen van Zuid naar Noord en passeren de grens met Bosnië, moeten we hiervoor een internationaal paspoort hebben, of volstaat onze identiteitskaart uit België?
  Leuke site overigens.

  Vriendelijke groet.

  Marcel

 17. Hoi Karianne,

  Wij gaan met 2 gezinnen in de zomer naar de omgeving Bakarac en hebben daar 1 groot huis gehuurd.

  Heb je voor ons leuke tips/websites om dingen te doen met 5 kinderen (11-16 jr) .
  De Krka-wattervallen zijn >3 uur reistijd en Plitvice 2 uur rijden. Eerste erg mooi maar door reistijd en drukte wellicht geen optie.

  En welke route adviseer je vanuit Duitsland eind juli, is München/Salzburg een beetje te doen?

  • Beste Johan, Plitvice is prachtig en is de reistijd wel waard, maar het is er wel ontzettend druk in de zomer dus als je om 8 uur bij de ingang wilt zijn moet je al vroeg vertrekken. Krka is nog verder rijden, dus zou ik eerder voor Plitvice kiezen. Het eiland Krk is echt prachtig, zeker de moeite waard. Er zijn een aantal mooie grotten niet al te ver van jullie bestemming (https://www.allesoverkroatie.nl/grotten-in-kroatie/) en NP Risnjak is ook dichtbij (wel goede wandelschoenen meenemen). Wij hebben de route Munchen – Salzburg nog nooit genomen (altijd Zagreb – Maribor – Graz) en bovendien rijden we nooit in het hoogseizoen naar Nederland, maar altijd tijdens een andere vakantie van de kids (kerst of pasen). Misschien dat er andere lezers zijn die je kunnen adviseren over het rijden van deze route in het hoogseizoen?
   Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Johan, Plitvice is prachtig en is de reistijd wel waard, maar het is er wel ontzettend druk in de zomer dus als je om 8 uur bij de ingang wilt zijn moet je al vroeg vertrekken. Krka is nog verder rijden, dus zou ik eerder voor Plitvice kiezen. Het eiland Krk is echt prachtig, zeker de moeite waard. Er zijn een aantal mooie grotten niet al te ver van jullie bestemming (https://www.allesoverkroatie.nl/grotten-in-kroatie/) en NP Risnjak is ook dichtbij (wel goede wandelschoenen meenemen). Wij hebben de route Munchen – Salzburg nog nooit genomen (altijd Zagreb – Maribor – Graz) en bovendien rijden we nooit in het hoogseizoen naar Nederland, maar altijd tijdens een andere vakantie van de kids (kerst of pasen). Misschien dat er andere lezers zijn die je kunnen adviseren over het rijden van deze route in het hoogseizoen?
   Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Wij hebben meest over Salsburg gereden, zowel om naar Istrië te gaan als om naar pag te rijden. We namen dan in Slovenië op de A1 de afrit 41 – Postonja en reden van daar uit via grensovergang Rupa-Matulji naar Kroatië.

   Om naar Pag te rijden zijn we heel dikwijls ook rondgereden via Bakar en Bakarac. Bar/restoran Vidicovac aan de andere kant van de baai van Bakar was altijd een laatste stop om wat te eten in Kroatië voor we terug naar huis reden.
   Dit is wel een route die je even op Google Maps of zo moet bekijken op voorhand want anders stuurt de gps je een snellere (en minder mooie) route op.

   Wat een bezoek in de (ruime) omgeving betreft zou je naar Opatija kunnen, parkeren in Volosko en van daar uit de Lungo Mare afwandelen. Opgelet, ’t is wel een kilometer of 8 (en je moet nog terug maar dat kan misschien deels met de bus).

   En mijn dochter is ooit een aantal dagen op zwemwedstrijd geweest in het Kantrida openlucht zwembad in Rijeka. Nadien is dat blijkbaar wel grondig vernieuwd.

   En zoals Kariane zegt, Krk verkennen is altijd leuk. Eventueel kan je zelfs vanop Krk met de boot oversteken naar Cres en vandaar uit oversteken naar het vasteland.

   Of uitstappen naar Pula, Rovinj, Motovun, …Zowat gans Istrië eigenlijk.

 18. Beste Marianne,
  Ken je iemand die in (de omgeving van) Split les Nederlands zou willen geven aan een Kroatische jongen die volgend jaar in Nederland gaat studeren?
  Heel interessant om je blog te lezen uit mijn perspectief: ik kom uit Sibenik maar woon in NL met mijn Nederlandse man.
  Groet!

  • Beste Vesna, bedankt voor je berichtje! Wat leuk dat je uit Sibenik komt en in NL woont, voor mij precies het omgekeerde 🙂 Bevalt het je goed in Nederland?
   Ik weet dat er redelijk wat Nederlanders in en rond Split wonen maar ik weet zo niet of er Nederlanders zijn die les zouden willen geven. Ik denk dat je het beste lid kunt worden van de Facebookgroep ‘Expats in Split’ om daar je vraag te stellen. Heel veel buitenlanders in Split zijn lid van deze groep, inclusief Nederlanders, dus dat komt vast goed! Vriendelijke groeten, Karianne.

 19. Hoi Karianne,
  Tijdens onze reis door Dalmatië (vanaf zaterdag 6 september tot morgen 16 oktober) heb ik meerdere keren dankbaar gebruik gemaakt van de informatie die je verschaft!

  We zijn in 2015 ook geweest maar meer in Istrië gebleven.
  Deze vakantie zijn we in Split begonnen en daar overgevaren naar Brac, toen naar Dubrovnik en nu nog twee dagen in je mooie woonplaats Sibenik geweest! Onze dank voor alle informatie die ons geholpen heeft met alle leuke uitstapjes.

  Groetjes,

  Cees en Wendy van Kuilenburg

  • Beste Cees en Wendy, leuk om te horen dat jullie een fijne vakantie hebben gehad in Dalmatie en dat je veel info uit dit blog hebt kunnen halen. Hopelijk is de vakantie voor herhaling vatbaar! Vriendelijke groeten, Karianne.

 20. hoi…

  wij zitten te denken om naar kroatie te gaan met de hond.
  weet jij soms een veilige site waar je huisjes kan huren die vrijstaand zijn?
  zo hebben de mensen niet zoveel last van onze balou…
  vr gr sabrina

  • Hallo Sabrina,
   Het is al enige tijd geleden dat je je oproep hebt geplaatst. Ik wil toch reageren. Een vriend van mij verhuurt huizen in Istrie, omgeving Labin, in Plomin en Knapici. Het zijn vrijstaande woningen met zwembad en honden zijn welkom. Er zijn nog enkele weken vrij voor 2019. Laat even weten of je geinteresseerd bent via een reply hier of mij een email te sturen gardeniaalbrecht@gmail.com (ik weet niet of dit mag, sorry operator).

   Groetjes,
   Gardenia

 21. Beste Karianne,

  Ik wil met mijn gezin deze zomer naar Kroatie. Vorig jaar zijn we een weekje gegaan naar istrie om te kijken of daar campings zijn die wij leuk vinden. Helaas zijn ze allemaal erg massaal. Wij zoeken een camping in de regio Dalmatie. Wij zoeken een leuke gezinscamping met maximaal 70 tot 100 sta plekken. Graag met zwembad en goed verzorgt. We hoeven geen Glamping maar wel met faciliteiten van deze tijd. Ook zouden we in de buurt van de camping willen kunnen duiken. Ik weet dat het best een verlanglijstje is maar misschien kan je mij wat goede tips geven of wat verder helpen! Alvast bedankt voor je moeite.

  Groet Roberto Schipper

 22. Hoi Karianne,

  Wat een uitgebreide, informatieve website! Heel mooi!

  Wij willen eind april/begin mei voor het eerst naar Kroatië. Ik ben nu verschillende gebieden aan het opzoeken waar het niet zo druk is en waar toch prachtige wandelroutes zijn.

  Volgens mij zijn er zoveel mogelijkheden. Weet je nog gebieden die ik zeker niet mag vergeten op te nemen in de planning?

  Vriendelijke groet
  Erna

  • Beste Erna, bedankt voor je compliment! Als je ‘rustig’ wilt wandelen, heb je echt overal in Kroatie mogelijkheden. Hou je wel van een uitdaging, en van hiken, kies dan voor een van deze nationale parken: Paklenica, Velebit of Risnjak, of een van de natuurparken: Biokovo of Ucka bijvoorbeeld. Ga je vanaf de kust een klein stukje het binnenland in, dan zul je zien dat het er niet druk is, het is er juist zeer rustig. Daarnaast heb je natuurlijk ook continentaal Kroatie, zoals bijv. Lika (omgeving van NP Plitvice), de heuvels van Istrie, Hrvatsko Zagorje…. te veel om op te noemen 🙂
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 23. Hoi Karianne,
  Ik ben net terug van mijn eerste ervaring in Kroatie (Split – Krka – Plitvice – Zadar – Sibenik- Castela – Peljesac – Mljet – Dubrovnik en dat allemaal in 8 dagen) en ik ben aangenaam verrast door dit mooie land en de relaxte sfeer. Ik heb veel nuttige tips van jouw site afgehaald, dank daarvoor.

  Ik speel bij een goed fanfare orkest (regerend kampioen eerste divisie de Eendracht uit Den Ilp) en wij hebben in oktober 2019 (herfstvakantie noord) een concertreis op de planning. Het plan is ontstaan om naar Split te vliegen, eerst twee nachten naar Plitvice te gaan en daarna vijf nachten in de buurt van Sibenik te veblijven. Met name die laatste vijf dagen willen we graag 3 concerten geven. Bijvoorbeeld in Split, Sibenik, en Trogir of Zadar. Het zal een flinke klus worden om alles uit te zoeken daar we met zeker 60 man, mensen in alle leeftijden en veel kinderen van leden zullen afreizen en dat allemaal budgettair binnen de perken moeten houden en het ook geen hoogseizoen is, dus buitenconcerten zijn wellicht niet mogelijk door het weer. Ik begin dus al met de voorbereiding.

  Heb jij een tip waar we eind oktober goed en niet te duur kunnen verblijven in of in de buurt van Sibenik? Daarbij ben ik benieuwd of jij weet of er orkesten in of vlakbij de genoemde steden zijn met wie ik contact kan proberen te leggen. Ten slotte vraag ik me af of jij tips hebt voor goede concertlocaties. Dit kan een wat grotere kerk zijn (ons orkest heeft namelijk wel wat ruimte nodig), een concertzaal o.i.d. wat niet voor commerciële winst wordt gebruikt. Wij spelen namelijk met liefde gratis, maar kunnen niet betalen voor een locatie.

  Met vriendelijke groet,
  Marjolein

  • Beste Marjolein, wat een mooie plannen hebben jullie voor volgend jaar. Helaas ben ik helemaal niet bekend in dat wereldje en ken ik ook niemand die daar wel bekend in is. Na enig zoekwerk online heb ik eigenlijk alleen dit orkest uit Sibenik gevonden: https://www.facebook.com/gradskikomorniorkestar.sibenik Maar misschien kun je contact opnemen en kunnen ze je in contact brengen met de juiste personen, die jullie verder kunnen helpen.
   Eind oktober is inderdaad een beetje een risico qua weer voor openluchtconcerten, anders was dit een ideale locatie geweest: https://svmihovil.sibenik.hr/ Het fort van Sv. Mihovil (hoewel ik niet weer of je iets kunt regelen wat betreft het financiele plaatje). Sibenik heeft ook een theater: https://www.hnksi.hr/ maar of er verder nog geschikte locaties zijn, zou ik eigenlijk niet weten. Ik denk dat je wat dat betreft meer kans hebt in Split aangezien dat een veel grotere stad is. Sibenik is erg klein en heeft beperkte mogelijkheden.
   Voor een groep van zeker 60 personen kan ik in Sibenik eigenlijk alleen resort Solaris bedenken als accommodatie. Een van de hotels in het resort (Hotel Niko) is nog niet gerenoveerd en is dus nog een driesterren hotel, en dus een stuk goedkoper dan de viersterren hotels in het resort. Ze hebben in het resort trouwens ook zalen, dus misschien dat je iets kunt regelen? Veel succes met alle voorbereidingen!
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 24. Karianne, is er een plek bij de Plitvice meren te bezoeken zonder dat je over vlonders / steigers hoeft. Ik heb nl. aardige water- en hoogtevrees en heb net een Youtubefilmpje gezien waar ik het al benauwd van kreeg. Wij hebben echter wel over een week een overnachting in het hotel daar geboekt. Het zou zonde zijn niets van de natuur te zien.

  • Beste Maria, ik weet uit mijn hoofd helaas niet welke route dan het meest geschikt zou zijn voor jou. Maar er zijn vast wel mogelijkheden. Ik raad je aan om het te checken met het personeel van het park, die kennen het park op hun duimpje en kunnen je de beste tips geven. Vriendelijke groeten, Karianne.

 25. Goedemiddag Karianne
  Wij zijn op dit moment onderweg naar Oostenrijk, waar we tot zondagochtend zullen blijven, we reizen dan door naar Kroatië. We hebben nog niks geboekt en zijn ons aan het oriënteren waar we precies naar toe willen, onze voorkeur gaat uit naar een rustig snorkel gebied en convertabele slaapplek. Ik kwam bij het zoeken op deze pagina terecht. Heb je misschien een paar leuke suggesties voor ons? Is het noodzakelijk om te reserveren voor een slaapplek of kunnen we in deze tijd van het jaar, ter plaatsen opzoek?

  • Beste Wesley, lees eens ons artikel over vakantie naar Kroatie op de bonnefooi, daarin vind je antwoorden op vragen over het wel of niet reserveren. Kroatie heeft een lange kustlijn en verschillende klimaten aan de kust. Ik zou voor het zuiden (Dalmatie) kiezen, daar is de zeewatertemperatuur het hoogst en heb je overal natuurlijke rotsstranden waar je prima kunt snorkelen. We hebben ook een artikel geschreven over de natuurlijke rotsstranden in Kroatie. We hebben afgelopen weekend stormachtig weer gehad (onweer en regen) en na dergelijk weer komt altijd de bura (frisse noordenwind). Hierdoor koelt de zeewatertemperatuur erg af. Dat zult je wel merken als je hier aankomt. Het is lastig te voorspellen hoe lang het zal duren voordat de zeewatertemperatuur weer omhoog gaat, dit hangt niet alleen af van de sterkte van de zon (om de zee weer op te warmen) maar ook van hoe de wind de komende dagen gaat veranderen (of er weer warmer zeewater aangevoerd gaat worden of niet). Vriendelijke groeten, Karianne.

 26. Hoi Karianne,

  Mooie site, al veel info op gevonden! Even een andere vraag: wij zijn nu in Kroatië en onze koelbox is kapot gegaan. Morgen reizen we richting Sibenik, bij welke winkel zouden wij een nieuwe kunnen kopen? Zijn er grote winkels waar ze van alles verkopen?
  Vriendelijke groet, Willeke

 27. Hoi Karianne,

  Hier ben ik nog een keer alleen dan met vragenover een andere regio dan de Plitvice meren 😉

  Wij blijven 3 nachtjes in Slunj (omgeving plitvice) en dan rijden we door naar Labin waar we, denk ik in ieder geval, een heel mooi appartement geboekt hebben op een boerderij in de natuur.

  Nu willen we uiteraard ook graag naar het strand en de snorkels en waterschoenen zijn al besteld, maar ik vraag me af wat voor een strandmat we het beste kunnen kopen. We zullen waarschijnlijk het meeste bij Rabac naar het strand gaan. Heeft u toevallig enig idee?

  Verder gaan we uiteraard een dag (deel) naar Rovinj, Porec, Pula en misschien ook Opatija maar zijn er nog meer dingen die we daar echt moeten zijn?

  We zijn ook wandelaars en houden van de natuur, dus tips wat dat betreft zijn ook welkom.

  Ben heel benieuwd naar Kroatië. Ik ben echt een ontzettende Italië liefhebber maar wat ik tot nog toe gezien heb van Kroatië lijkt me ook echt prachtig!

  En top trouwens dat u zo’n site heeft opgezet en ook best snel reageert ook nog op, super!!

  Groet Janno

  • Beste Janno, bedankt voor je compliment! Strandmatten kun je hier echt overal kopen. Je kiest het beste voor de dikke matten met schuim erin (zoiets als dit: https://www.kampeergoed.nl/strandmat-grenada-3-cm-dik.html). Ze kosten ong. 10 tot 15 euro per stuk (in grote supermarkten vaak in de aanbieding, dan nog goedkoper). Deze zijn het meest comfortabel.
   Ik heb eigenlijk alle tips over Istrie al wel in de artikelen over Istrie geschreven (artikelen over de kustplaatsen, de heuveldorpjes, de natuur, etc.) Ook kun je eens kijken naar de artikelen over activiteiten voor kinderen, daar staan ook tips voor Istrie in. Vriendelijke groeten, Karianne

 28. Hoi Karianne,

  Leuke site en wat geweldig dat je de meest uiteenlopende vragen beantwoord.
  Mooi dat je dat doet.

  Wij reizen al jaren door Kroatie en toch heb ik een vraag.
  Weet jij of er in de buurt van otok Murter een winkel zit waar je split-airco`s voor de caravan kan kopen?
  Als ik hier vanuit Nederland google dan zie ik veel maar niks in Kroatië.
  Kan jij die info achterhalen vanuit Kroatie?
  laten we zeggen de lijn ZADAR – SPLIT en alles wat daar tussen ligt.

  • Beste Jenny, bedankt voor je compliment! Ik kan ze helaas alleen in Kroatische webshops vinden, maar dat betekent niet dat ze niet in fysieke winkels te koop zijn. Kroatie heeft nog veel kleine winkels en speciaalzaken (in tegenstelling tot grote ketens), die moeilijk online te vinden zijn, tenzij je de naam van de winkel kent. Ik zou het dus als ik jullie was ter plaatse vragen aan Kroaten die je tegenkomt, zoals het campingpersoneel. Die weten vast wel winkels in hun omgeving te vinden waar spullen voor de caravan te koop zijn (ze krijgen vast wel vaker die vraag). Ik denk dat een dergelijke split airco op de volgende manieren omschreven kan worden in het Kroatisch: ‘mobilne klime za kampere’ , ‘mobilne klime za karavane’ of ‘mobilne klime za kamp prikolice’. Vriendelijke groeten, Karianne.

 29. Beste Karianne,

  Eerst mijn complimenten over deze handige site!!!
  Wij willen deze zomer gaan kamperen in Kroatië en dan het liefst in Novigrad, daar hebben m’n man en ik elkaar 13 jaar geleden leren kennen! Nu kunnen we daar alleen 2 grote campings vinden…weet u misschien of daar of in de buurt van Novigrad ook nog andere campings zijn?

  Na 2 weken Novigrad willen we graag ergens kamperen, waar ze bij voorkeur een zandstrand en gezellige boulevard hebben. En het liefst niet te ver (max. 2 uur) bij Novigrad vandaan.
  Als u ideeën heeft houden we ons aanbevolen!!

  Hartelijke groetjes
  Bettina

  • Beste Bettina, bedoel je Novigrad in Istrie of Novigrad in Dalmatie? Bij Novigrad Istrie ligt camping Kastanija maar volgens mij heeft deze camping geen eigen website. Lees er hier meer over: https://www.camping.hr/campsites/kastanija. Verder kan ik er niet veel vinden in de buurt. Bij Novigrad Dalmatie liggen campings Adriasol en Sirena, en verder zijn er denk ik geen campings in de buurt.
   Campings met zandstranden in de omgeving van Novigrad Dalmatie: Camping Park Soline in Biograd, Camping Zaton in Nin. Campings met zandstranden in de omgeving van Novigrad Istrie: Camping Amarin in Rovinj, Camping Lanterna in Porec. Vriendelijke groeten, Karianne.

 30. Beste Karianne,

  Vanaf 7 juni ga ik (voor het eerst met mijn vriend samen) op vakantie naar Kroatie. We hebben een appartement op Korcula.

  Ik zie door de bomen het bos niet meer en zou daarom graag informatie willen over:

  1. De kosten van de ferry van Korcula naar het plattenland. We zijn namelijk logies en willen zelf boodschappen doen etc. Dus zullen een aantal keren van het eiland af moeten in de hoop dat saar supermarkten zijn.

  2. Graag willen we een leuke boottocht of excursie doen met bijvoorbeeld snorkelen. We hebben alleen wel een studentenbudget en nu zie ik dat die boottochten zo’n €60 p.p. kosten. Zijn er ook goedkopere alternatieven?

  3. Is het reizen met het OV in Kroatië een beetje te doen?

  4. Raad jij ons nog een leuke activiteit aan in de omgeving van Korcula? We beschikken niet over een eigen auto.

  Alvast bedankt!!

 31. Woord van dank!

  Hallo Karianne,

  Onze vakantie bestaat uit het boeken van een appartement. We plannen niets van tevoren, maar gaan op de plaats van bestemming eens kijken wat we gaan doen. Vakantie is om met ons gezin gezellig samen te zijn.
  Bij het zoeken naar informatie kwam ik telkens weer op jullie site terecht en daarna heb ik niet eens meer naar een andere site gezocht. Dankzij jullie zeer nuttige info hebben we leuke dingen gezien en gedaan. En wat een mooi land is Kroatië. Na een aantal jaren Frankrijk en Italië waren wij zeer verrast over Kroatië. Kan toch niet lang meer duren dat het in de top 3 staat van onze favoriete vakantielanden. Buiten al het natuurschoon, de gastvrijheid van de mensen, de wegen die er perfect bijliggen, het internet dat nergens hapert…. en zo kunnen we nog wel even doorgaan!
  Dit was voor ons zeker niet het laatste bezoek aan Kroatië.

  Dus nogmaals bedankt voor het meehelpen aan een voor ons meer dan geslaagde vakantie!

  Met vriendelijk groet,

  Pim

  • Beste Pim, bedankt voor je compliment over de site! Het is erg leuk om te lezen dat jullie er veel aan hebben gehad en dat jullie nu echte Kroatie-fans aan het worden zijn 🙂 . Ik hoop dat jullie nog vele mooie vakanties in dit prachtige land zullen hebben! Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Pieter, volgens mij is het vuur niet tot aan de kust gekomen in de baai van Stobrec. Wel heeft de brand aan die kant van Split plaatsgevondenn dus je zult er wel wat van kunnen zien als je vanaf de kust naar de bergen kijkt. Gelukkig is het absoluut niet zo dat je er nu niet meer op vakantie naar toe kunt! Vriendelijke groeten, Karianne.

 32. Hallo,

  Wat fijn deze website! Ik ga hem eens uitvoerig doorspitten.

  Wij gaan over een week naar Split en zitten in het Raddisson Blue hotel. Maar nu met die bosbranden die zijn geweest vraag ik me af of de omgeving nog ‘mooi’ is, en geen flauw idee waar ons hotel staat, maar misschien wel aan het gebied waar de branden zijn geweest. Kun jij me daar wat meer over vertellen?
  Ik heb nog 3 dagen om te annuleren. Als we niet naar Split gaan, dan wordt het Pula of Porec. We zijn een gezin van vier, met twee kinderen van 14 en 18. Wat vindt jij zelf de mooiste plaats en het meest de moeite van die drie?

  Dank je wel alvast en een fijn weekend!

  Hartelijke groet,

  Jola

  • Beste Jola, je zult zien dat een gedeelte van het landschap achter Split verbrand is, richting het Mosor gebergte. Het is niet zo dat heel Split nu “zwart” is dus ik zou zelf geen reden zien om de vakantie daarom aan te passen. Ik geef zelf de voorkeur aan Dalmatie, ik vind deze streek (waar we zelf ook wonen) mooier dan Istrie, maar dat is heel persoonlijk natuurlijk. Om meer te weten te komen over de verschillen tussen Dalmatie en Istrie raad ik je aan om dit artikel te lezen: https://www.allesoverkroatie.nl/kustgebieden-kroatie/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 33. Beste

  Allereerst bedankt om zo’n overzichtelijke duidelijke site te maken. Ik heb hier al heel veel info terug gevonden.
  Wij zijn van plan om van 21/8 tot 4/9 naar Kroatië te komen. Wij landen en vertrekken in Split. Uiteraard willen wij zoveel mogelijk zien. Hebben wij een auto nodig om Brac, Hvar en Korcula te bezoeken, of is dit mogelijk enkel met de ferry en op de eilanden de bus te nemen?
  Wij zijn ook van plan om Dubrovnik tot het laatste te houden. Raadt u aan om dit ook met de wagen te doen of is ook hier de bus handiger? (ik denk dan aan parkeerplaatsen, tol, …)

  met vriendelijke groeten

  Linda Van Hoof

  • Beste Linda, bedankt voor je compliment over de site! Je kunt zeker met de veerboot (zonder auto) naar de eilanden en daar gebruik maken van de bus. De lokale bussen zijn vaak oude bussen zonder airco (in tegenstelling tot de luxe langeafstandsbussen (touringcars)) dus daar moet je wel even rekening mee houden. Wil je op de eilanden echt op zoek gaan naar verscholen stranden, rustige plekjes in de natuur enz, dan is een auto wel zo handig want met de bus kom je natuurlijk alleen maar op de gebaande paden.
   Dubrovnik is prima te doen met de bus, het is comfortabel en niet duur, bovendien hoef je je dan geen zorgen te maken over het vinden van een parkeerplek en het betalen van parkeergeld. Hier kan ik de bus dus zeker aanraden, maar op de eilanden zou je een huurauto wel kunnen overwegen.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 34. Hoihoi Marianne!
  Wow wat een leuke site! Ik heb er al heel wat uurtjes doorgebracht en dingen opgeschreven en onthouden ;). De laatste week van augustus gaan we voor twee weken naar Kroatië. We hebben een leuk vakantiehuisje geboekt in Senj nadat we eerst naar de bekende plaatsen zoals Split, Rovinj en Zadar hebben gekeken. We hebben uiteindelijk toch voor Senj gekozen omdat we toevallig een leuk vakantiehuisje zagen in Senj en wij er wel van houden om naar de wat minder bekende plaatsen te gaan :).
  Ik heb dankzij je tip eerst de site doorgespit voor tips rondom Senj maar zag deze plaatsnaam nergens terug. Ik wil je vragen of je wat tips hebt voor ons of leuke bezienswaardigheden rondom Senj, we vinden het niet erg om er twee uur voor te rijden. We zijn een stel van 26 jaar, gaan met onze eigen auto, en doen en zien graag veel dingen op vakantie naast een paar daagjes strand. Heb je overal langs de kust en dus ook bij Senj fijne privé strandjes waar je nagenoeg alleen bent? Vinden we soms ook fijn namelijk 🙂 Ik hoop dat je de tijd hebt om te reageren en ons wat tips te geven, ik zou het erg waarderen na al het gezoek op Google en internet, haha.
  Groetjes Susanne

  • Beste Susanne, bedankt voor je compliment over de site! Ik weet helaas niet zo veel over de omgeving van Senj. Je zou je aanraden om het eiland Krk te bezoeken en als je tijd hebt ook vanaf Krk met de veerboot naar een ander eiland te gaan, zoals Cres bijvoorbeeld. Voor mooie stranden kun je aan de Crikvenica riviera terecht, daar vind je zeer mooie zand- en kiezelstranden, maar wel drukbezocht. Voor rustige, verscholen stranden zou ik als ik jullie was gewoon de auto pakken en de kust gaan volgen, je komt altijd wel een mooi en rustig plekje tegen, als je er maar op voorbereid bent dat het rotsstranden zullen zijn (dus zwemschoenen en strandmatje mee). Hou je van natuur en van wandelen of hiken dan kan ik NP Paklenica en Velebit aanraden. Novi Vinodolski is een mooi kustplaatsje om te bezoeken, en in het binnenland kan in NP Plitvice en het plaatsje Slunj aanraden. Vind je het niet erg om wat verder te rijden, bezoek dan ook Rijeka, Opatija, het eiland Pag en Zadar.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 35. Beste Karianne,

  complimenten over de website! erg duidelijk en fijne informatie terug te vinden.

  Wij hebben een vraag. in juli gaan wij op vakantie naar Split en hierna hebben we een appartement in Dubrovnik geboekt. Nu zien en lezen we overal dat het bus vervoer goed geregeld is.
  Wij vragen ons alleen af of wij van te voren al tickets moeten kopen of dat dit ook bij aankomst gedaan kan worden?

  Graag horen we jou reactie en bedankt voor de fijne tips op jullie site!

  Vriendelijke groet, Dimphy en Niels

  • Beste Dimphy en Niels, bedankt voor jullie compliment over de site! In juli en augustus raden we aan om een paar dagen vantevoren bustickets te boeken, vanwege de drukte. Dit kan heel gemakkelijk en veilig via https://getbybus.com/nl/. Wil je tickets kopen op het moment dat je met de bus gaat reizen, dan is er in het hoogseizoen een redelijke een kans dat de bus al vol zit. Maar zou je spontaan bedenken om de bus te pakken, probeer het dan gewoon! Vriendelijke groeten, Karianne.

 36. Beste Karina,

  Allereerst wil ik je heel erg bedanken voor de mooie website die ons goed voorbereid op de vakantie in Dalmatië.
  Wij (mijn vriendin en ik) verblijven in Makarska voor 10 dagen en zouden graag zelf 2 dagtrips willen doen naar Dubrovnik en Split. Het liefste boeken we niet via een touroperator want dan heb je relatief weinig vrije tijd en zie je niet alles.
  Ik heb zelf een beetje gekeken naar busdiensten en gidsen die worden aangeboden, maar weet niet precies wat ik het beste kan doen om beide steden eenvoudig te bezoeken.
  We zouden graag in zowel Split als Dubrovnik een stadstour willen doen, maar dan zelf met de bus vanuit Makarska vertrekken en diezelfde dag (of ’s nachts) terugkomen.
  Weet u waar ik van te voren tours kan boeken en of waar ik het makkelijkst de busdiensten / kaartverkoop kan vinden?

  Groetjes

  • Beste Bouke, bedankt voor je compliment over de site! Busroutes, dienstegelingen en tickets vind je op https://getbybus.com/nl/. Voor de meeste routes kun je vantevoren tickets reserveren, wat we zeker aanraden in het hoogseizoen.
   Voor de mooiste rondleidingen door Split en Dubrovnik kun je het beste Tripadvisor raadplegen. Daar kun je veel reviews van toeristen die zelf deel hebben genomen aan rondleidingen. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur, en op die manier kom je de meeste details te weten over de verschillende tours. Zoek op de Tripadvisor website op City Tours in Split/ City Tours in Dubrovnik. Vriendelijke groeten, Karianne.

 37. Hoi Karianne, ik zie door de bomen het bos niet meer ;-). Zoveel moois op je site en te weinig tijd denk ik. Ik hoop dat jij me op weg kan helpen. Wij hebben een vlucht (Split) en huurauto geregeld. Periode 20/9 – 7/10. We willen graag het volgende in ons schema opnemen maar weet niet goed wat de beste route volgorde zou kunnen zijn: Dubrovnik eo, baai van kotor eo, Makarska eo, NP Biokova, NP Krka, Zadar eo, Plitvice en eindigen op 4/10 in Trogir tot datum vertrek (reeds geboekt).
  En uiteraard onderweg nog wat mooie dingen zien, dus zo min mogelijk snelweg.
  Kan jij ons adviseren?
  Bedankt alvast voor je moeite.
  M.vrGr. irene

  • Beste Irene, een lastige vraag aangezien ik niet weet hoeveel tijd jullie per bestemming door willen brengen en waar jullie willen overnachten.
   Hier een suggestie:
   1. Split – Biokovo & Makarska (overnachting)
   2. Makarska – Dubrovnik (overnachting)
   3. Dubrovnik – Kotor – Dubrovnik (overnachting)
   4. Dubrovnik – Split (ik zou een dag uittrekken voor de reis van Dubrovnik naar Split en onderweg stoppen in leuke plaatsjes zoals Cavtat, Mlini, Ston, Omis)
   5. Split – Krka – Zadar (overnachting)
   6. Zadar – Plitvice – Zadar (overnachting)
   7. Zadar – Sibenik – Primosten – Trogir
   Ik hoop dat je hier verder mee kunt. Vriendelijke groeten, Karianne.

 38. Hey, bedankt voor jullie website.

  Ik ben een vakantie aan het plannen voor 3 vrienden en mij. Inmiddels zie ik door de bomen het bos niet meer.

  We zijn op zoek naar een locatie waar we ons 2 weken kunnen vermaken, met mooie natuur, wat cultuur en het liefst iets centraal zodat we dagjes weg kunnen met de auto.
  Wat zou daarvoor een goede regio zijn? Ik dacht aan Krk, is dat wat? Of hebben jullie andere suggesties?

  En als we dan een locatie hebben gekozen, ga ik op zoek naar een geschikte camping/accomodatie. Doen ze in Kroatië ook aan ‘basic’ kamperen? We hebben kleine tentjes en houden van rust. Alle campings die ik online vindt, lijken hutje-mutje ingericht. De meeste campings richten zich op gezinnen of feestbeesten, terwijl wij eerder ‘backpackers’ zouden zijn.

  Het lijkt me een prachtig land, maar het lukt me maar niet om tot iets concreets te komen. Hopelijk hebben jullie wat tips, bedankt!!!
  Gr, Stephan

  • Beste Stephan, Kroatie heeft veel campings maar helaas zijn de meeste campings vrij “luxe” en groot, wat jullie dus juist niet willen. Misschien is mini-camping Marušina Olive Hills op Krk iets voor jullie? Ik ken de camping zelf niet maar heb gelezen dat het een kleine, rustige camping in de natuur is.
   Ik ken natuurlijk niet alle campings in Kroatie uit mijn hoofd, dus ik heb even voor je moeten zoeken en kan je een paar andere tips geven: camping Brijesta (bestaat eigenlijk uit twee kleine campings, Zakono en Vrela) op het schiereiland Peljesac. Niet alleen de camping is rustig, maar ook de omgeving. Met veel natuur en mooie stranden. Deze camping is gericht op gasten met tenten. Peljesac is zowieso een mooie regio met veel mini campings. Ook de omgeving van Sibenik kent veel mooie minicampings, richting Primosten in de baai van Grebastica.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Karianne,

    Bedankt voor de info! Inmiddels had ik ook jullie ‘mini campings’ pagina gevonden. Vooralsnog zijn we uitgekomen op campdraga.com, een kleine camping in het noord-westen van het eiland Krk.

    Marušina Olive Hills was wat mij betreft ook ideaal geweest. Het is sommigen van ons net iets te basic/afgelegen, dus we gaan toch voor de eerder gevonden optie.

    Nogmaals bedankt!
    Gr, Stephan

  • Beste Ad, Senseo is een Nederlands product en dus niet gemakkelijk te vinden in Kroatie (en andere landen). Voor zover ik weet verkoopt alleen de Muller senseo apparaten en dus ook senseo pads. Ook hebben ze soms pads van een of twee andere merken in hun assortiment. Wel zijn de senseo pads bij de Muller veel duurder dan in NL, omdat er zeer weinig vraag naar is. https://katalozi.net/trgovina/muller-porec Vriendelijke groeten, Karianne.

 39. Hoi Karianne,

  Wij zitten er aan te denken om dit jaar naar Kroatië te gaan, de foto’s hebben ons al erg lekker gemaakt. Alleen kunnen wij pas 22 september vakantie krijgen waardoor wij dus in het najaar zullen gaan. Hoe is het weer dan in Kroatië? Is het de moeite om te gaan of adviseer je een ander jaar te gaan wanneer we meer in de zomer kunnen?

  Alvast heel erg bedankt!!

  Groetjes

  • Beste Janiek, het ligt eraan wat je wensen zijn. Zwemmen in de zee is waarschijnlijk niet meer mogelijk. Zonnen op het strand misschien nog wel, maar dat ligt er echt aan.
   Meer over het weer in de herfst vind je hier: https://www.allesoverkroatie.nl/september-en-oktober/
   Verder hangt het weer ook erg af van je bestemming in Kroatie. Heb je een bestemming in gedachten, zoek dan online op “weather statistics [plaatsnaam]”. Je zult dan meerdere websites vinden die je voor iedere maand van het jaar de gemiddelde temperatuur laten zien, de gemiddelde kans op neerslag enz.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 40. Hallo,

  Ik ben mee een beetje aan het oriënteren voor een weekje Kroatië als alleenstaand vader met 2 jongens onder de 10 jaar. Ik heb een paar vragen.

  1) Hoe is het gesteld met de ziekenhuizen, artsen?
  2) Normaal nemen we een all inclusive resort in Tenerife. Maar dit is onbetaalbaar geworden door de ellende in Europa. Ik hoor dat het eten goed en betaalbaar is in Kroatië. Maar zijn er überhaupt goede betaalbare all inclusive resorts?
  3) De kids vinden een fijn (liefst zand) strand het fijnste. Maar ze willen heel graag vissen op zee met een huurbootje. Ik hoor dat Kroatië daar de beste plek in Europa voor is. Veel huurboten die betaalbaar zijn, en je kunt schijnbaar makkelijk van eilandje naar eilandje varen. Maar…. in welke plaats moet je dan zijn? Het is zo groot daar, en ik heb geen relaties die me verder kunnen helpen. Wel heb ik vernomen dat een klein speedbootje huren zonder vaarbewijs kan. Klopt dat.
  4). Ik zou het wel leuk vinden om na het eten wat op een boulevard te lopen, en wat te winkelen.

  Kortom, een heel verhaal, maar misschien heeft u tips?

  Enorm bedankt!!

  Groet Mark

  • Beste Mark,
   Heb je ons artikel over de gezondheidszorg in Kroatie nog niet gelezen? https://www.allesoverkroatie.nl/over-on/emigreren-naar-kroatie/gezondheidszorg/
   Hierin kun je denk ik wel alles vinden wat je wilt weten over ziekenhuizen, artsen enz.
   All inclusive resorts in Kroatie zijn er wel maar de keuze is niet echt groot. Ik denk dat je beter kunt kiezen voor accommodatie in een prive appartement en zelf uit eten kunt gaan, daarmee ben je het voordeligste uit.
   Overal in Kroatie kun je boten huren, van de grote steden tot de kleine kustplaatsjes. Je vind de verhuurders aan de kust, ze hebben een advertentiebord zodat je niet lang hoeft te zoeken. Je hebt altijd een vaarbewijs nodig als je Kroatie met een boot met een motor wilt varen. Voor boten met een lengte van max. 7m en een motor van max. 15kW heb je alleen vaarbewijs A nodig (theorie) en hiermee mag je tot 3NM van de kust of van een eiland varen.
   Ook om te vissen op zee heb je een vergunning nodig, kijk hiervoor in ons artikel over vissen in Kroatie. Heb je geen vaarvergunning dan kun je ook op heel veel plekken meegaan met een visexcursie onder leiding van een schipper. Vraag ter plekke wie deze excursies aanbiedt, bij het plaatselijke VVV kantoor of vraag gewoon de lokale bevolking.
   Kortom, je kunt hiervoor overal langs de kust terecht. Zandstranden zijn moeilijk te vinden, maar in ons artikel over zandstranden vind je een aantal opties, dus je zult er vast wel een geschikte locatie tussen vinden.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 41. Hallo,

  Als eerste wat een mooie site.

  Weten jullie toevallig hoe er in Kroatië omgegaan wordt met voedselallergieen? In restaurants en supermarkten? Wij gaan in juni op vakantie.
  Mijn zoontje heeft een koemelkeiwitallergie. Hij kan er echt heel erg ziek van worden. En dat willen we natuurlijk voorkomen.

  Alvast bedankt.

  • Beste Danielle, je kunt alle info die je zoekt vinden in het volgende artikel: https://www.allesoverkroatie.nl/boodschappen/ Vergeet niet om ook in de comments te kijken, daar vind je nog veel meer tips en info van mijzelf en van andere lezers. Ook vind je er een een vertaling in het Kroatisch die je kunt gebruiken om in een restaurant aan te geven dat iemand in jullie gezelschap een koemelk allergie heeft. Vriendelijke groeten, Karianne.

 42. Dank je wel.
  Door jullie geweldige site hebben wij besloten dit jaar naar Kroatië tegaan.
  Maar nu heb ik de volgende mischien wel vreemde vraag.
  Ik heb geboekt bij Maistra. Maar achteraf toch een beetje twijfelend geworden.
  Zijn jullie bekend met dit bedrijf
  betrefd betrouwbaarheid ect.
  Wat ik ook heel vreemd vond maar mischien wel heel normaal in Kroatië is dat ik helemaal geen aanbetaling hoef te doen maar pas hoef te betalen als wij weer ons vakantieadres verlaten.
  Normaals kan dit heel normaal zijn in Kroatië en ben ik gewoon een beetje achterdochtig omdat wij dat helemaal niet meer gewend zijn in nederland dat er ook nog dit vertrouwen bestaat.
  Hopelijk kunnen mij meer zeggen.
  Alvast hartelijk dank
  Natasja

  • Beste Natasja, bedankt voor je compliment over de site! Maistra is een heel bekend bedrijf in de Kroatische toeristische sector. Ik heb nog nooit gehoord dat ze om wat voor reden dan ook niet betrouwbaar zouden zijn, ik zou me dus geen zorgen maken als ik jou was. Over het achteraf betalen weet ik helaas niet zo veel omdat ik zelf natuurlijk geen accommodatie in Kroatie hoef te boeken en daar van anderen eigenlijk nog nooit feedback over heb gehad. Jij bent de eerste die dit ter sprake brengt. Maar ook hier zou ik me geen zorgen om maken. Als je een boekingsbevestiging hebt ontvangen dan weet je dat je reservering goed is verwerkt en moet alles in orde zijn. Een fijne vakantie gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

 43. hallo, we willen graag Kroatie bezoeken met de camper volgend jaar. Kunnen we vanuit Kroatie ook een ferry nemen richting Griekenland? Had eens gekeken naar “overzet” maar kwam dan uit op Ancona, vond niets over Griekenland. We reizen nl ook met onze honden en hoe korter de overzet hoe beter voor hen natuurlijk. Alvast bedankt en dikke pluim voor jullie mooie site. Vriendelijke groetjes, Sigillinde

  • Beste Sigillinde, bedankt voor je compliment over de site!
   Helaas varen de internationale veerboten vanuit Kroatie alleen naar Italie (Venetie, Ancona, pescara en Bari) en niet naar Griekenland. Zou je met de boot naar Griekenland willen varen dan zou je een cruise moeten boeken, maar dan zit je natuurlijk met de honden en de camper, dus dat zal voor jullie wel geen optie zijn. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Wat een geweldige site, hier kom je echt verder mee! Ik hen vraag over de overtocht naar Cres. Wat is de beste route om te nemen met een redelijk grote camper? Kunnen we beter naar Valbiska of Brestova rijden? Tickets kunnen we per mail bestellen bij Jadrolinija?

    Ik hoop dat jij ons advies kunt geven.

    Hartelijke groeten,
    Audrey

    • Beste Audrey, bedankt voor je compliment over de site! Geen van beide routes zou problemen op moeten leveren met een grote camper. Je kunt dus gewoon je keuze af laten hangen van welke route voor jullie het kortst/snelst is. Tickets voor sommige routes kunnen online worden gekocht, op de Jadrolinija website (niet via email) maar nog niet voor alle routes is dit mogelijk. Ook denk ik dat het nu nog niet mogelijk is om voor aankomende zomer te boeken, ik denk dat je hooguit voor een maand of drie vooruit kunt boeken.
     Vriendelijke groeten, Karianne.

 44. Hoi,
  Leuke informatieve site. wij gaan komend jaar voor het eerst naar Kroatië, wij gaan naar Tribunj. ik heb geen vragen op dit moment maar komt misschien nog wel.

  Gr Con

 45. Goedendag,

  Eindelijk een goede Nederlandse site gevonden! Heel blij mee

  Ik heb een vraagje, ik wil in juni 2017 met mijn zoontje van 3j naar Kroatië op vakantie.
  Alleen ik heb vliegangst dus dat word hem niet nu heb ik gelezen dat trein verbinding van Amsterdam-Duitsland-Kroatië goed te doen is! Ik was verder opzoek gegaan naar bestemmingen en Rijeka kwam daar uit wil graag strand om me heen 14 dagen genieten wandelen etc

  Alleen verdere informatie kan ik niet vinden vervoer naar hotels recensies dat sport dingetjes

  Hoop dat u mij misschien kunt helpen en of dat wel een goede locatie is en wat u anders aan zou raden ik had gekeken en dit hotel sprak me wel aan en prijs ook hotel marina

  Groetjes,

  Lilian

  • Beste Lilian, zowel met de trein als met de bus is het goed te doen om te reizen tussen NL en Kroatie. Binnen Kroatie is het treinnetwerk niet zo bijzonder goed maar het busnetwerk gelukkig wel (hier vind je alles wat je wilt weten over bussen in Kroatie: https://www.allesoverkroatie.nl/vervoer/kroatie-bus/).
   Rijeka is een bekende havenstad in Kroatie maar is iets minder bekend bij toeristen. Toch kun je er prima vakantie vieren, zijn er stranden te vinden, en is er een gezellige binnenstad.
   Omdat je niet ieder jaar in juni al kunt zwemmen (vooral met jonge kinderen, die toch wel een zeetemperatuur van minstens 23 graden nodig hebben) kun je ook kiezen voor een meer zuidelijk gelegen lokatie, puur en alleen om de kans om te kunnen zwemmen te vergroten. Denk hierbij aan Dalmatie, vanaf Zadar en zuidelijker.
   Vervoer naar hotels is uiteraard overal anders. Sommige hotels zijn bereikbaar met openbaar vervoer (de bus), anderen bieden pendelbussen aan van/naar het dichtstbijzijnde vliegveld of busstation en anders heb je altijd de mogelijkheid om vantevoren een prive transfer te boeken of ter plekke een taxi te nemen. De meeste hotels bieden zelf ook transfers aan. Dit soort info vind je op de websites van de hotels zelf. Natuurlijk kun je ook contact opnemen met het hotel voor meer info.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Goedendag mevrouw Lilian,

   Misschien is ons huis in Jablanac, +/- 80 km ten Zuiden van Rijeka een optie voor u?

   Met vriendelijke groet

   Helma en Edo ter Maat

 46. Beste Karianne,
  In september hebben we 2 weken verbleven in Poreç en het waren 2 weken waar we volop van genoten hebben. Wat een prachtige streek.Dank zij jullie site hebben we veel info verkregen over dit mooie land en hebben we veel gezien. Mooie kleine dorpjes en prachtige landschappen. Lekker gegeten en genoten van lange fietsritjes langs de kust.
  Stiekem ben ik een beetje jaloers dat jullie er wonen!
  We gaan zeker in de toekomst terug en dan richting Split en hopen er dan 3 weken te verblijven.

  Vriendelijke groet
  Erna

 47. We willen het avontuur aangaan om te gaan kamperen in Kroatië. Dankzij deze site komen we zeker een heel eind..
  Toch een vraag van onze kant;

  wij zijn een moslimgezin, dus met vrouw en hoofddoek alsook bedekkende badkleding, geen “boerkini”.
  Gezien het huidige klimaat tav ” moslims” (Frankrijk/Nice, aanslagen en verwijding van afstand tussen niet-moslims en moslims, enz.)zijn wij op zoek naar iemand die iets kan zeggen over het klimaat ten aanzien van moslims.

  Ik wil met deze vraag niemand voor het hoofd stoten, in diskrediet brengen, onheus bejegenen, enz.

  • Beste Martijn, ik heb nog nooit gehoord dat er negatieve ervaringen zijn in Kroatie wat betreft discriminatie, onbegrip, geweld o.i.d. Ik zou dus gewoon op vakantie gaan naar Kroatie, zonder zorgen. Ik kan natuurlijk niet garanderen dat er nergens in Kroatie ontolerante mensen rond lopen (onder toeristen of Kroaten) maar dit risico loop je denk ik overal. Laat het je er dus niet van weerhouden om lekker vakantie te gaan vieren. Vriendelijke groeten, Karianne.

 48. Hallo,

  Wat een geweldige site, heel veel (duidelijke) informatie. Heb al veel gelezen voor onze komende vakantie in september naar Kroatië. Complimenten voor de website.

  Ik had ook een vraag, misschien dat jij er iets van af weet. Ik bezit een drone en wilde deze heel graag meenemen naar Kroatië. Alleen over regelgeving qua vliegen met een drone in Kroatië word ik niet wijzer van. Veel in het Engels waar naar Kroatische sites en teksten wordt verwezen. Ergens begin dit jaar las ik dat er totaal geen regelgeving is, inmiddels schijnt de regelgeving er wel te zijn en behoorlijk streng ook.

  Heb je toevallig ervaring hier mee en weet je toevallig wat wel en niet is toegestaan?

  Groetjes Bas

  • Beste Bas, uit eigen ervaring weet ik hier helaas niets van. Aangezien je zelf al onderzoek hebt gedaan op internet heeft het voor mij geen zin om dit ook nog eens te gaan doen. Helaas spreek ik ook nog niet zo goed Kroatisch dus ik wordt ook niet veel wijzer van de Kroatische info. Misschien kun je het beste op zoek gaan naar een club van drone liefhebbers in Kroatie en daar iemand om advies vragen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 49. Hallo Karianne,

  we vliegen morgen met 5 personen naar Split, nadat ik er 35 jaar geleden voor het laatst was en sindsdien een keer terug wilde – nu dus met grote kids.
  De boottransfers hebben we op jouw advies allemaal online geboekt.
  We overwegen een prive-busje te boeken want die staan al voor minder dan 30 euro op de site: croatia-taxi, suntransfers, croatiatransfers etc (zie je als je transfer airport naar split googled). Ik kom er alleen lastig achter wat een betrouwbare partij is. Kun jij hierin adviseren?

  vr.gr., Mirjam de Kort

 50. Beste Karianne,

  Wat een ontzettend uitgebreide, mooie en informatieve site! Ik snap heel goed dat je als werkende moeder van 2 kinderen weinig tijd hebt maar ik zou toch in kort heel graag een paar tips van je willen krijgen. Mijn man en ik en onze 2 kinderen van 7 en 1 jaar oud willen graag voor het eerst naar Kroatië op vakantie maar wij hebben dus nul komma nul ervaring in Kroatië. We willen graag een rustige vakantie dichtbij een mooi zandstrand en wat allemaal heel kindvriendelijk is. Welk deel van Kroatië raad je ons aan? En misschien weet je ook wel een paar plaatsen te noemen wat een aanrader voor ons is of waar we juist absoluut niet heen moeten gaan. Mijn kinderen staan op nummer 1 dus vind ik het heel erg belangrijk dat zij een onbezorgde en super leuke vakantie kunnen gaan beleven.

  Alvast hartelijk bedankt!

  Met vriendelijke groeten,

  Wim en Berthilde van Veldhuizen

  • Beste Wim en Berthilde, bedankt voor jullie compliment over de site! Zandstranden zijn vrij zeldzaam in Kroatie. Je vindt ze meestal op plekken waar je niet veel andere voorzieningen vindt en vaak een beetje afgelegen. Heb je ons artikel over zandstranden in Kroatie al gelezen? https://www.allesoverkroatie.nl/de-beste-zandstanden-van-kroatie/
   Medulin (Istrie) voldoet denk ik wel aan jullie wensen, het is er erg kindvriendelijk met veel voorzieningen en volop keuze aan accommodatie.
   Omis (Dalmatie) heeft ook een zandstrand en is ook zeer geschikt voor kinderen (je vind ook een paar artikelen over Omis op onze site). Qua afstand is het wel een stuk verder, en ook qua cultuur, klimaat en landschap zijn er grote verschillen. Maar beide zijn leuke, kindvriendelijke plaatsen. Ik hoop dat ik je hiermee een beetje heb kunnen helpen. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • hoi,

    allereerst proficiat met jullie mooie website, heb hier al heel wat info van gehaald.

    ik ben nu een reis in kroatie aan het boeken met verschillende slaapplaatsen.
    u laat geregeld vallen dat de prive-accomodaties wel de moeite zijn , maar ik kan nergens voorbeelden of een overzicht hiervan vinden..
    waar kan ik deze terug vinden ?

    • Beste Stenne, bedankt voor je compliment over de site! Kijk op onze andere site (KroatieVakantieland) eens onder het hoofdmenu ‘appartementen. Deze worden aangeboden door Atraveo, daar ben ik zelf erg tevreden mee en het aanbod is groot. Verder hoef je op internet maar te typen “accommodation [plaatsnaam]” of “apartments [plaatsnaam]”en je wordt overladen met resultaten, van de grote internationale booking websites tot de kleinere sites, die vaak ook veel moois te bieden hebben. Vriendelijke groeten, Karianne.

 51. Hallo,

  Wij brengen de zomervakantie door in Rovinj deze zomer 2 weken en willen daarna met de auto per veer naar Italië doorreizen. Dat mag vanaf Rovinj zijn, maar ook Pula of Porec.
  Bestemming haven Italië mag alles zijn tussen Ancona en Venetië. Heb heel internet afgespeurd maar kan geen veerdiensten ontdekken waar je enkele reis met je auto op kan richting Italië. Misschien is het wel helemaal niet mogelijk. Hoor het graag!

  • Beste heer/mevrouw de Jong, vanuit Istrie is het alleen mogelijk om met Venezia Lines naar Venetie te varen, zonder auto!!. Dit kan vanuit Porec, Pula, Rovinj en Umag. Op de homepage van Venezia Lines kun je tickets reserveren en ik zie bovenaan staan dat je de keuze hebt uit een enkele reis of een retour. Je zou dus gewoon een enkele reis moeten kunnen boeken. Wil je met de auto de overtocht maken dan kan dat vanuit Zadar, Split en Dubrovnik. Kijk maar eens op de website van Jadrolinija (voor alle drie de Kroatische steden) of van Blue Line (voor Split-Ancona). Het moet gewoon mogelijk zijn om een enkele reis te boeken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 52. Vraagje,

  Ik wil de Plitvice meren/watervallen bezoeken.
  Maar het terrein is zo groot.
  Is het mogelijk een paar voornaamste wandelingen aan te duiden zo dat je het mooiste gezien hebt ?
  Vertrekpunt enz…..
  Zijn er nederlandse gidsen beschikbaar ?

  Vriendelijke groeten,

  c.jacobs

  • Beste heer/mevrouw Jacobs, deze vraag krijgen we regelmatig en daarom raad ik u aan om even de comments door te lezen voor goede tips over populaire wandelroutes. Ik weet zeker dat u er een goede route bij zult vinden. Voor iedere route staat het vertrekpunt (ingang 1 of 2) duidelijk op de plattegrond in het artikel aangegeven.
   Op de website van het park staat aangegeven dat er gidsen zijn die de volgende talen spreken: Kroatisch, Engels, Duits, Italiaans, Frans en Spaans. Ook staat erbij vermeld hoe men zich kan opgeven voor een tour met een gids. https://www.np-plitvicka-jezera.hr/en/plan-your-visit/operating-hours-and-prices/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 53. Hallo,

  Wij zoeken te koop een stacaravan of mobilhome op een camping echt aan een zandstrand,verhuur moet mogen zonder problemen omdat wij zelf het voor en najaar zouden gaan en hoogzomer willen verhuren.

  Weet iemand iets waar ik moet zoeken, of heeft informatie om ons op weg te helpen.

  Bvd

  • Beste Bianca, zoals je misschien al wel weet zijn er weinig zandstranden in Kroatie. De meeste campings bieden een combinatie van natuurlijke rotsstranden met aangelegde stranden, deze aangelegde stranden hebben meestal fijne kiezels en/of zonneplateaus. Ik kan zo geen campings bedenken die direct aan een zandstrand liggen. Je hebt in je bericht niet aangegeven in welke regio jullie een camping zoeken. De meeste campings met stacaravans vind je in Istrie. Helaas zijn de stacaravans meestal niet het eigendom van de camping zelf maar van een reisorganisatie. Deze reisorganisatie bieden meestal geen caravans te koop aan. Misschien zijn er uitzonderingsgevallen maar ik zou niet weten hoe je hier achter kunt komen. Misschien dat andere lezers iets weten? Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Bianca,

   Wij waren vorig jaar letterlijk aan het strand te ZAOSTROG met onze caravan…Aldaar kan je wel zelf een vaste standplaats verkrijgen…Onze caravan staat te koop (is in België) en wij hebben er drie weken fantastische dagen meegemaakt.

   Google eens naar Zaostrog camping VITER…

   Grtz

   stefaan

 54. Hallo Karianne,

  Wij reizen in juli voor de eerste keer naar Kroatië.
  We gaan met de camper en weten niet goed hoe we de afstanden moeten inschatten. We willen een eerste halte houden bij het NP van Plitvice en dan verder rijden tot Split, om dan zo langs de kust verder te rijden tot in Istrië.
  Is dit te doen op 12 dagen? Of is het meer aan te raden om van Plitvice naar Zadar te gaan en dan door naar Istrië? We willen een beetje vanalles zien en doen, cultuur, natuur, steden… We hebben een zoontje van 6 jaar dus die moet het ook leuk vinden!

  Alvast bedankt voor je reactie!

  • Beste An, het is wel te doen in 12 dagen hoor. Je zou 2 dagen uit kunnen trekken voor Plitvice. Dan van Plitvice naar Split reizen (ong. 3.5 uur) en een aantal dagen in Split verblijven. Er is erg veel moois te zien en te doen in en rond Split dus ik zou deze mooie stad zeker niet overslaan. Na een paar dagen kun je richting Zadar rijden (deze rit duurt slechts 2 uur via de snelweg). Je zou ook de kustroute kunnen nemen als je onderweg nog meer van de Dalmatische kust wilt zien, het is een hele mooie route. Je zult er ong. 3 uur over doen.
   Je zou een dagje of twee in Zadar door kunnen brengen (miin advies is om meer tijd uit te trekken voor Split dan voor Zadar). Vervolgens de rit naar Istrie. Reken op een uur of 5 reistijd van Zadar naar Rovinj. Je zou dan dus nog een paar dagen in Istrie kunnen verblijven (afhankelijk van het aantal dagen dat je in Dalmatie bent gebleven).
   In Istrie liggen de populaire kustplaatsen vrij dicht bij elkaar en zul je in een paar dagen heel veel kunnen zien en doen. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Dag karianne,

    Bedankt voor je reactie! We gaan dan toch tot Split rijden, en ondertussen al een leuk appartementje geboekt daar. Nu nog op zoek naar een aantal campings. Al veel leuke informatie gevonden hier, en we kijken naar al jouw leuke tips! Echt super!

    Groetjes, Ann

 55. Goedemorgen,
  Wat een fijne site is dit!En ik wil graag van de mogelijkheid gebruik stellen ook een vraag te stellen. Wij, mijn man en ik, gaan eind augustus van dit jaar voor de derde keer naar Kroatië omdat we het zo’n fantastisch land vinden. Twee keer zijn we in Dalmatië geweest, nu willen we beginnen in Istrië en dan met de auto afzakken naar Dubrovnik. Of eigenlijk zeg ik het niet goed: we beginnen in Venetië. En vandaar mijn vraag. Wij vliegen naar Venetië, blijven daar een paar dagen en willen dan met de veerboot naar Istrië en daar een auto huren om verder te reizen. Ik heb eergisteren de vliegtickets geboekt. We vertrekken 27 augustus naar Venetië en willen 30 augustus naar Istrië. Nu wilde ik ook de veerboot boeken, maar zag dat dat nu nog helemaal niet kan en dat dat ook echt seizoensgebonden is. Daar schrok ik een beetje van. Dacht dat die boten gewoon dagelijks vaarden. Kunt u mij misschien vertellen vanaf wanneer je zo’n boot weer kunt gaan boeken? En kun je eind augustus nog wel met de veerboot naar Pula? Daar ben ik blind van uitgegaan….. Alvast hartelijk dank voor uw reactie en veel succes met deze site (ik zal hem nog veel gaan raadplegen!) Groetjes, Paula

  • Beste Paula, bedankt voor je compliment over de site. In kan je in ieder geval geruststellen dat de veerboten tussen Istrie en Venetie zeker nog varen op 30 augustus. De website van Venezialines geeft aan deze deze route beschikbaar is van 30.04.2016 tot 02.10.2016. Hier kun je de dienstregeling voor 2016 bekijken: https://www.venezialines.com/schedules
   Of je nu al kunt boeken weet ik niet want dat zou ik alleen kunnen testen door het online boekingsformulier in te vullen. Dit zou je zelf dus even moeten proberen: https://www.venezialines.com/prices/venice-istra
   Lukt het nu (nog) niet, neem dan gewoon even contact op met hun klantenservice, daar kunnen ze op al je vragen antwoord geven. Vriendelijke groeten, Karianne.

 56. Goedemiddag!

  Wat een mooie site over Kroatië! Fijn om zo informatie in te winnen.
  Wij zijn van plan deze zomer (augustus) naar Kroatië op vakantie te gaan met ons gezin (2 volwassenen, 2 kinderen van 7 en 9 jaar). Ik vind het lastig te bepalen in welke regio van Kroatië we het beste kunnen gaan zitten. We hebben behoefte aan tripjes in de natuur (ik zie prachtige nationale parken op de site!), maar ook wat bezoekjes aan gezellige dorpen/steden. Voor de kinderen is het leuk als we ook activiteiten kunnen ondernemen die voor hen geschikt zijn. Eigenlijk moet het een middenweg zijn tussen een enorm toeristische en een volledig afgelegen vakantiebestemming. We willen graag in een vakantiehuisje verblijven. Zou u ons kunnen adviseren over de regio waar we het beste iets kunnen gaan zoeken? Alvast bedankt voor uw reactie.

  Groet,
  Margot

  • Beste Margot, bedankt voor je compliment over de site! Nationaal Park Plitvice is echt een aanrader, dit park ligt wat verder van de toeristische kuststreken en is daarom misschien het beste te bezoeken op de heenreis of op de terugreis (met eventueel een overnachting in een plaatsje vlakbij het park). Kinderen van 7 en 9 jaar oud kunnen denk ik al wel een aardig eindje wandelen dus een mooie wandelroute van een paar uurtjes in het park moeten ze denk ik wel aankunnen en zullen ze vast heel leuk vinden.
   Verder is er qua natuur overal wel wat te beleven langs de kust. Istie is wat minder ‘ruig’ met mooie heuvellandschappen met wijngaarden, olijfgaarden en bossen waar je gemakkelijk kunt wandelen en fietsen. Ook is het hier minder heet in de zomer waardoor het makkelijker vol te houden is om overdag de natuur in te gaan. Istrie biedt mooie, sfeervolle plaatsjes aan de kust en in het binnenland en een paar aquaparken voor de kinderen: https://adriariva.com/aquaparks-waterparks-croatia/
   In Kvarner en Dalmatie vind je zeer mooie nationale parken die ook echt de moeite waard zijn, zoals Sjeverni Velebit, Paklenica en Krka. Krka is een erg kindvriendelijk park, gemakkelijk te doen voor kinderen van 7 en 9 jaar en ze kunnen er ook zwemmen. De andere parken zijn iets uitdagender omdat je daar meer moet hiken in de bergen en dat is voor kinderen wat zwaarder. Maar op zich heeft Dalmatie naast nationale parken ook veel ander moois te bieden zoals historische plaatsen, mooie stranden en mooie eilanden. Ook is de zeetemperatuur er hoger dus als de kinderen graag in de zee willen zwemmen dan is Dalmatie misschien een betere optie dan Istrie. Aan jullie de keuze, vakantiewoningen en appartementen zijn in ieder geval overal langs de kust te vinden. Kijk maar eens hier: https://www.allesoverkroatie.nl/accommodatie/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 57. Beste Karianne,

  Volgend jaar zomer willen wij graag naar Kroatie. Ik ben hier nog helemaal niet bekend en ben een beetje aan het onderzoeken naar welke plek we nu toe moeten.

  Wat ik al had begrepen dat Dalmatie wat minder toeristisch en wat rustiger is dan Istrie. Dus ik ben er al over uit dat het Dalmatie gaat worden. Nu wil mijn vriend heel graag naar Split ivm Game of thrones die daar is opgenomen. Nu zou ik dus graag naar een plaats daar in de buurt willen, waar het niet super druk is, maar waar je vandaan wel leuke excursies kunt doen. Heb je misschien een leuke tip voor ons?

  Dank je wel alvast!

  Groetjes,
  Chantal

  • Beste Chantal, in de buurt van Split zijn een heleboel leuke plaatsen te vinden om te verblijven, denk bijvoorbeeld aan Podstrana (hier zijn veel goede hotels te vinden direct aan zee) of aan Omis of Trogir bijvoorbeeld. Ook zou je voor accommodatie in een van de buitenwijken in Split kunnen denken, dan zit je lekker dichtbij het centrum maar niet op een superdrukke plek. Denk bijvoorbeeld aan Marjan, Bacvice, Veli Varos, Meje, Firule of Znjan. Vriendelijke groeten, Karianne.

 58. Karianne,

  Ik ga in oktober nog een weekje naar Trogir. Hopelijk dat ik de 7 regendagen van oktober kan ontlopen, want ik wil in de omgeving gaan wandelen.

  Waar zijn goede wandelkaarten verkrijgbaar, of zijn er uitgezette routes in het gebied Trogir/Split.

  • Beste Antoine, kaarten van wandelpaden zijn niet altijd en overal verkrijgbaar, je zou naar de plaatselijke tourist board of tourist agencies moeten gaan om te zien of ze ze daar hebben. Indien ze daar geen wandelkaarten hebben, weten ze vaak wel waar je ze dan wel kunt krijgen, want dat verschilt van plaats tot plaats. Veel plaatsen hebben wel een wandel club maar die hebben niet altijd routes op papier staan. De tourist board van Split: https://www.visitsplit.com/ en van Trogir: https://tztrogir.hr/52496/naslovnica/
   Kijk vantevoren even op hun website om te zien of/wanneer ze open zijn. Vriendelijke groeten, Karianne.

 59. Bestie karianne, ten eerste mijn complimenten voor de mooie website.
  We willen graag eind september 2 weken naar Dalmatie op vakantie, we vragen ons af of het weer dan nog goed is.
  We vliegen of naar split of Dubrovnik, heb je nog tips voor even fijne vakantie met een peuter van bijna 2? Onze voorkeur gaat uit naar een stacaravan of apartement, maar wat ons opvalt dat veel camping op zoover zo slecht gewaardeerd worden. Moeilijk kiezen dus.

  Groet,
  Familie mulder

  • Beste familie Mulder, bedankt voor jullie compliment. Het weer eind september is meestal nog vrij mooi, met temperaturen van rond de 20 graden in Split bijvoorbeeld. (gewoon even Googlen op “weather statistics [plaatsnaam]) Ik weet niet elke campings eind september nog open zijn, maar je zou eens kunnen kijken naar camping Galeb in Omis. Dit is een mooie omgeving voor kinderen, nog vrij toeristisch wat later in het seizoen, ligt vrij zuidelijk dus meer kans op mooi weer, mooi strand op de camping dat geschikt is voor kinderen, enz.
   Appartementen zijn overal langs de kust te huur en gemakkelijk via internet te boeken. Voor leuke plaatsen in de omgeving Split/Dubrovnik denk je aan de plaatsen Split en Dubrovnik zelf, of bijvoorbeeld de Makarska riviera.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste lezers

    Ik ben op zoek naar bouwgrond in istrie

    Mag ook een stuk zijn op een park

    Als ik er maar een woning van 145m2 op mag zetten

    Het liefst zeezicht

    Groet

    Elzo

  • Hey Jessica,

   Ik persoonlijk zou zo zuid mogelijk gaan dan… Split is echt het minimum hoor. De Makarska riviera is het mooiste stukje van de gehele middellandse zee en Adriatische kust met zijn meer dan 1000 eilanden.

   Vanaf zeg maar “Zaostrog” en hoger richting Dubrovnik is het in normale omstandigheden 20 a 25 graden tot zeker eind september en dikwijls zelfs nog in oktober ook.

   Een “apartman” of apartement hoef je zeer zeker NIET te huren als je et de auto gaat…De gehele kustweg ligt vol met appartementen die je huren kan. Op die manier kan je dus zelf er eentje kiezen ter plaatse op een locatie die je zelf bevalt en waar het uitzicht mooi is. Gemiddelde prijzen voor een heeeeeeeel mooi appartement in september met zeezicht zal ergens rond de 25 a 35 euro zijn vermoed ik.

   Dubrovnik zelf is heel mooi doch vrij duur…Beter enige km langs de kustweg terug te rijden en daar iets te zoeken om te overnachten

   Groetjes

   Stefaan en Christine

   (binnenkort definitieve inwoners van Kroatië)

 60. Beste Karianne,

  Allereerst complimenten voor jullie prachtige site! Volgend jaar 17 mei zijn wij 25 jaar getrouwd. Dit willen wij graag samen vieren in Kroatië. Nu lees ik hier en daar, dat excursies in mei soms worden afgelast, bootjes nog niet varen, bussen nog niet rijden en attracties en winkels vaak nog gesloten zijn. Aangezien wij met het vliegtuig reizen en geen auto willen huren, zijn we afhankelijk van excursies. Weet jij hoe het zit met het toeristenseizoen eind mei?

  vriendelijke groeten,
  Liane

  • Beste Liane, wat leuk dat jullie hier in Kroatie jullie 25 jarig huwelijk willen vieren. Ookal wil je geen auto huren, toch ben je niet volledig afhankelijk van excursies want je kunt echt alles bereiken met het openbaar vervoer – met de bus om precies te zijn: https://www.allesoverkroatie.nl/vervoer/kroatie-bus/
   Ook de veerboten varen het hele jaar door en je kunt dus zonder problemen de vele eilanden op eigen houtje bezoeken. Op de website van Jadrolinija wordt de dienstregling voor ieder seizoen afzonderlijk weergegeven. https://www.jadrolinija.hr/en/ferry-croatia (kijk onder ‘sailing schedule’ , je ziet er nu nog de dienstregeling voor 2015, maar 2016 zal zo goed als hetzelfde zijn).
   De meeste excursies beginnen pas in juni helaas. Er zijn wel uitzonderingen maar het probleem is dat je daar nu nog niet achter kunt komen omdat de details voor de excursies van 2016 pas volgend jaar aan het begin van het seizoen op internet geplaatst zullen worden door de aanbieders.
   Wil je nu al vast meer info dan kun je de aanbieders van excursies die je graag volgend jaar zou willen maken alvast even emailen of bellen om te vragen wanneer ze volgend jaar beginnen met hun excursies.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

    • Beste Liane, op zich is mei een vrij stabiele maand in Kroatie en is de regenkans vrij klein. Maar de laatste jaren zien we ook in Kroatie vreemde veranderingen in het weer, net als in veel andere landen op de wereld. Het weer is niet meer zo voorspelbaar als vroeger. We hebben in een paar jaar tijd extreem warme of regenachtige lentes gehad, een winter met extreem koud weer en zelfs veel sneeuw in Dalmatie, een kurkdroge zomer en twee jaar later een zomer met extreem veel regen…..en zo kan ik nog wel wat voorbeelden noemen. Je weet het dus nooit 🙂
     Vriendelijke groeten, Karianne.

 61. Goedemorgen,

  Wij verblijven nu in Okrug Gorni. We vroegen ons af waar we een toeristen bureau kunnen vinden. Want als we iets zien verhuren ze alleen maar boten en scooters en willen ze je een excursie verkopen. En zijn hier ook wijnroutes of kleine wijngaarden waar je wijn kunt proeven en kopen? In Istrie kwamen we die veel tegen.

  Groetjes,
  Sandra

  • Beste Sandra, even zoeken op “tourist information okrug gorni” en het allereerste zoekresultaat is de VVV van Okrug Gorni: https://tzo-okrug.hr/ Op de website vind je hun adres.
   Ik denk dat de Bedalov Winery in Kastela de dichtstbijzijnde is bij jullie. https://vinabedalov.com/?lang=en
   Misschien zijn er andere lezers die wijnroutes of wineries weten te vinden op Ciovo of in de omgeving van Trogir?
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 62. Wat is dit ontzettend leuk om te lezen, geeft me/ons gelijk een warm gevoel. Leer weer meer over de cultuur. We gaan al enkele jaren op vakantie naar Kroatië, willen niets anders meer. En een kleine bijkomstigheid is dat ik ook van de lokale muziek hou. Wordt te lang om precies uit te leggen hoe dat zo is gekomen, maar mijn favoriete zanger heet:
  Đani Stipaničev. Om teksten beter te begrijpen heb ik een taalcursus aangeschaft, wat moeilijk zeg, maar heel leuk om te doen. Succes, voorspoed en geluk gewenst.

  Pozdrav,
  Ted

  • Beste Ted, heel erg bedankt voor je compliment en voor je leuke bericht. Ik ken de muziek van Đani Stipaničev niet maar ik zal het eens opzoeken op Youtube, nu ben ik toch wel benieuwd. De taal is inderdaad heel erg moeilijk. Ik kan al wel een heleboel verstaan maar als ik Kroatisch probeer te praten gooi ik er heel veel Frans doorheen en wordt het een zooitje. Deze twee talen kan ik niet uit elkaar houden in mijn hoofd, helaas. Heel veel succes met je taalcursus en misschien krijg ik volgend jaar een berichtje van je in het Kroatisch? 🙂
   Pozdrav, Karianne.

 63. Heel erg bedankt voor het maken van deze prachtige site.
  We (gezin met twee zoons van 11 en 13 jaar) hebben er zoveel aan gehad tijdens de voorbereiding van onze vakantie in Seget Vranjica (vlakbij dus:).
  We waren er twee weken geleden en het was er (helaas) wel erg warm. Toch hebben we genoten. We konden fijn afkoelen in de zee, tijdens het raften op de Setina, bij de watervallen van Krka (wel erg druk daar). Trogir, Primosten, Split allemaal bezocht. Het snelle blussen via de lucht van een bos/bergbrand gezien, een stroomstoring meegemaakt. Allemaal avontuur. Een prachtige vakantie.

  Bedankt voor alle info die je verzamelt voor ons en het overbrengen van je enthousiasme voor dit prachtige land.

  Wendy

  • Beste Wendy, bedankt voor je compliment! Ik vind het erg leuk om te lezen dat jullie vakantie goed is bevallen. Het is hier inderdaad erg warm deze maand, en bosbranden horen daar helaas ook bij. We hebben vandaag ook nog weer de blusvliegtuigen over zien vliegen. Het is erg jammer dat er zoveel branden zijn maar het zien van de blusvliegtuigen is wel erg spectaculair. Ik hoop dat jullie nog maar lang mogen nagenieten van jullie vakantie! Vriendelijke groeten, Karianne.

 64. Karianne,

  Mijn echtgenote en ikzelf zijn verliefd geworden op Kroatie en zelfs in die mate dat we overwegen om aldaar een camping op te starten. Geen bestaande maar zelf eentje beginnen dus. We zoeken in de streek van (Dalmatië) Zaostrog tot Split iets te koop tegen de zee aangrenzend dus.

  Kan je ons verder helpen met dit? Ook qua papierenwinkel enz enz enz enz

  Je kan ons bereiken op: bmwmotard@gmail.com

  Grtz

  Stefaan en Christine

  • Beste Stefaan en Christine, bedankt voor jullie berichtje. Wat leuk dat jullie zelf een camping willen beginnen. Helaas kan ik jullie niet helpen, om verschillende redenen. In de eerste plaats omdat ik de taal nauwelijks spreek en omdat ik helemaal geen ervaring heb dergelijke zaken. Daar komt ook nog eens het feit bij dat ik er helaas de tijd niet voor heb. De bureaucratie in Kroatie is een ramp, en dat begint al met de verkoop van grond. Daarvoor moet namelijk heel duidelijk zijn wie de officiele eigenaar van de grond is en dat lijkt een voor de hand liggende zaak maar dat is het vaak niet. Ik raad je echt aan om dit samen met een notaris en/of makelaar te doen om problemen te voorkomen. Ik kan je misschien wel een paar goede makelaars aanraden maar daarvoor moet ik eerst even de contact gegevens vragen aan vrienden. Laat me maar weten of je daar interesse in hebt.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 65. Hallo,

  Ik ben op zoek naar een nederlandse vereniging in Kroatie.
  Graag zou ik in de zomer van 2016 Nederlandse zwemlessen gaan verzorgen in Kroatie. Het bedrijf waar ik voor werk. Swimkids heeft al vele jaren ervaring in het tweetalig geven van zwemonderwijs in Spanje en Frankrijk.
  Ik wil graag onderzoeken of er in Kroatie ook vraag naar is.
  Wij zijn twee jaar lang op vakantie in Kroatie geweest, het is een fijn land, met aardige mensen.

  Hopelijk kunt u mij meer kan vertellen,

  Met vriendelijke groeten,

  Jiska Bleij

  • Beste Jiska, ik ken hier helaas geen Nederlandse verenigingen maar de Kroatische zwemvereniging heeft ook een Engelse website: https://www.hrvatski-plivacki-savez.hr/Sadrzaj/Home.php?id=Hom&lang=Eng (hoewel niet alles op de site in het Engels vertaald is).
   Ik weet heel toevallig dat veel Kroatische “kindergarten” (vrtic) hun leerlingen in het laatste leerjaar (leeftijd 6 jaar) zwemlessen aanbieden (mits er een overdekt zwembad in de omgeving is) maar of basisscholen dit bijv. ook doen weet ik niet. In Kroatie gaan kinderen pas met 7 jaar naar de basisschool (dan is er pas leerplicht) Ze kunnen van 1 t/m 6 jaar naar kindergarten (is niet verplicht) en de zwemlessen in kindergarten zijn dus ook niet verplicht.
   Groeten, Karianne.

 66. Hoi Karianne,

  Wij gaan altijd op de bonnefooi op vakantie met onze 3 kinderen in het hoog seizoen, maar zijn nog niet richting Kroatië geweest. Wij willen in het noorden (tussen Umag en Pula) verblijven aan zee. Is een vakantie op de bonnefooi aan te bevelen in het hoogseizoen of moet je van te voren boeken? Groeten Arie

  • Beste Arie, de kans is groot dat campings vol zullen zitten. Vooral de grotere staanplaatsen zijn snel bezet. Kom je met een tent en kun je het met een kleinere staanplaats doen dan heb je nog wel een kans. Prive accommodatie wordt ook steeds vaker vantevoren geboekt omdat steeds meer particulieren hun appartmenten op internet zetten en zo dus al in de lente reserveringen voor de zomer aan kunnen nemen. De meeste kans op het vinden van een appartment heb je in de kleinere, minder populaire kustplaatjes en dan vooral in de appartementen die iets verder van de zee af liggen. Wil je graag zeker zijn van een mooi appartement op een goede lokatie dan kun je beter vantevoren boeken.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 67. Beste Karianne,

  Graag zou ik contact met U hebben i.v.m. informatie over het meer Borovik.

  Groet Eugene de Groot

 68. Beste Karianne,
  Ik wordt de laatste tijd bestookt met ongevraagde mail (met alle reakties die op jouw site worden geplaatst) in mijn mailbox. Ook na het gebruiken van de link (beheer abonementen???) blijft dit doorgaan.
  Wil je aub per direkt mijn mailadres verwijderen uit jouw bestand?

  Hopelijk stopt deze ongewenste mail zsm.

  • Beste Roos, ik heb je emailadres gevonden en verwijderd. Je had je opgegeven als ‘subscriber’ die alle reacties op het artikel “wat kost een vakantie in Kroatie” wil ontvangen. Ik heb je nu van deze lijst verwijderd. Vriendelijke groeten, Karianne.

 69. Wat een onwijs informatieve website!
  Na vorig jaar in Rovinj te hebben gezeten en ons hart hebben verloren aan de cultuur, natuur en relaxte sfeer, gaan we dit jaar naar Zadar en Sibenik. Om een goed beeld te krijgen van wat daar allemaal te doen is, heb ik jullie website veelvuldig geraadpleegd. Ideaal en ga zo door!!

  • Beste Geert, heel erg bedankt voor je leuke bericht! Het doet me erg goed om te lezen dat de site veel nuttige info geeft. Alvast een fijne vakantie gewenst! Groeten, Karianne.

 70. Goedemorgen Karianne,

  Mijn partner en ik verwachten eind augustus ons eerste kindje en zouden half juli graag nog twee weekjes samen naar Kroatië gaan (Alleen als alles voorspoedig verloopt en ik mij goed voel).

  Wij hebben geen camping besproken en zijn van plan om (zoals ieder jaar) op de bonnefooi met de caravan te gaan.

  We zijn opzoek naar een schaduwrijke camping aan de Kroatische kust, welke centraal gelegen is(dicht bij zee en supermarkt) Tevens zou het prettig zijn dat het strand makkelijk te bereiken is, het liefst een vlak zandstrand zodat je zo zee in kunt lopen (waggelen in mijn geval;)).

  Wij begrijpen dat het geen actieve vakantie zal worden, vandaar dat we opzoek zijn naar een aangename, gezellige locatie om nog even te genieten met zijn tweeën.

  Hopelijk heb je een tip voor ons.

  Alvast hartelijk bedankt!

  Groetjes, Angelique

  • Beste Angelique, veel campings liggen aan natuurstranden die voor een groot deel uit rotsen bestaan. Vaak liggen de kiezenstranden tussen de rotsen in en is de toegang tot de zee niet altijd even gemakkelijk. Ik weet zo uit m’n hoofd niet veel campings met ondiepe zandstranden. Kijk eens op onze andere website onder het tag ‘zandstrand’, daar vind je misschien wel een geschikte camping tussen: https://www.allesoverkroatie.nl/tag/zandstrand/ Uit eigen ervaring kan ik je camping Solaris op het resort Solaris (Sibenik/Dalmatie) aanraden. Hier zijn veel verschillende stranden, waaronder kiezel- en zandstranden met een goede toegang tot de zee. Verder zijn er mogelijkheden om de schaduw van bomen te liggen of onder (gehuurde) parasols. https://www.allesoverkroatie.nl/camping-solaris-sibenik/
   Alvast veel plezier gewenst tijdens jullie laatste vakantie voordat jullie ouders worden! Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Op camping zaton in nin, kun je ook heel ver het water in lopen voordat het diep word er is een heel fijn kiezel strand

    • hallo Ingrid,

     graag wil ik reageren op je vraag, dit omwille ik vorig jaar in zaton (nin) heb verbleven met mijn gezin
     kindjes van 10 en 6 jaar oud
     je kan inderdaad ver lopen in het water voor het diep wordt . dit is net ook het fijne ervan. ideaal voor kinderen.
     ik raad wel waterschoenen aan,
     het strand is van fijne kiezel.

     moest je nog vragen hebben ,
     het staat nog allemaal vers in mijn geheugen 🙂

     mvg sabine

 71. Beste Karianne,

  Wat een zee aan informatie, heerlijk! We willen met ons gezinnetje dit jaar Kroatie komen verkennen, ergens waarschijnlijk de eerste week van augustus. We vliegen waarschijnlijk op Split en willen daar een autootje huren.
  Heb jij tips voor ons wat leuk stadje of appartementje zou zijn voor ons gezinnetje?
  Wij houden van kleinschalig en authentiek boven massaal en superluxe.

  Omdat we 2 kleine kinderen hebben (2,5 jaar en 3 maanden) zoeken we naar een appartementje in of bij een stadje (Split?) als uitvalsbasis. Wel een plek waar we ’s avonds restaurantjes kunnen verkennen maar niet het type party centrum. Een plekje wat we als uitvalsbasis kunnen gebruiken voor siteseeing tripjes als een stadje of markt in de buurt, of een mooie (eenvoudige) wandeling.

  Heb jij de gouden tip?

  Alvast bedankt,
  Groetjes Rianne

  • Beste Rianne, bedankt voor je compliment! Split is zeker een goede uitvalsbasis, maar het kan misschien wat lastig worden om nu nog accommodatie te vinden op loopafstand van het centrum. Leuke alternatieven zijn bijv. Trogir of Primosten, dit zijn authentieke, historische kleine plaatsjes, heel gezellig en met mooie stranden, een boulevard, winkeltjes, markt, restaurants en cafes (maar geen party sfeer, en in Split trouwens ook niet). Maar dan niet zo druk als Split. Ook liggen deze plaatsjes mooi centraal voor uitstapjes in de omgeving (Split, Sibenik, N.P. Krka…) Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Vriendelijke groeten, Karianne.

 72. Goedemorgen

  wat een fijne website zeg!

  ik ga met mijn gezin 1 week naar Fazana, ik heb 2 kindjes mee van 3 en 6.

  Ik zou graag hun fiets meenemen, zou dit een probleem zijn?

  ik heb ook een gluten en lactoseintolerantie dus dat is niet zo heel erg fijn. Ik kan wel zeevruchten eten en dat maakt al wat goed. heb je enig idee waar ik een goede vertaler kan vinden om mijn probleem uit te leggen. De vertaling van de kroatische coeliakdienst is super maar houdt helaas geen rekening met het feit dat ik geen koemelk kan verdragen…

  ik had wel gehoord dat er een kaasspecialiteit zou zijn die van schapen en geitenmelk wordt gemaakt?

  ik kijk er alvast naar uit!

  groetjes
  Amy uit België

  • Beste Amy, bedankt voor je compliment over de site! In Istrie vind je in de populaire kustplaatsen een goede infrastructuur en vele fietsroutes. Het is dus geen slecht idee om jullie eigen fietsen mee te nemen. Stuur me maar een mailtje (naar allesoverkroatie@gmail.com) met een tekst over je allergie, ik stuur je dan een vertaling terug. In de grote supermarkten vind je trouwens steeds meer produkten voor mensen met een gluten en lactose intolerantie, evenals in de drogisterijen Muller en DM. Ja de speciale kaas van schapenmelk, genaamd Paski Sir, is overal te koop. Ook kun je gewoon schapenmelk kopen in de supermarkten, lactosevrije melk en allerlei melkvervangende produkten en glutenvrije produkten (zoals Alpro en Schär produkten bijv.)
   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo Karianne,

    Onze dochter het glutenallergie. Zijn er ook restaurants in de buurt van Porec (istrie) waar je glutenvrij kunt eten. Wij gaan voor de eerste keer naar Kroatië .

    Mvg Erik

 73. Hoi Karianne,
  Wij hebben pas paar dagen geleden beslist deze zomer naar Kroatië te gaan. Al snel kwam ik op je fantastische site. Heel leerrijk. Bedankt.
  Wij plannen een kleine tour en zouden als laatste plaats op Losinj willen logeren. De plaats waar we hiervoor logeren zijn de Plitvice meren. Hoe kunnen we beste op Losinj geraken? We hebben een huurauto.
  Alvast bedankt voor je input
  Groetjes,
  Pascal

 74. Hallo Karianne,
  In juni willen we met onze eigen catamaran gaan zeilen ten westen van Biograd en rond telascica. Wij zoeken een camping die een boothelling heeft waar we de boot in het water kunnen laten en hem ook vaarklaar kunnen maken. En daarna de auto met trailer een 3 weken kunnen laten staan.We willen het liefs in baaien overnachten gezien de dure prijzen van de jachthavens. Heb je nog tips over goede vaargidsen (mag ook in het duits). Graag zouden we ook graag met mensen in contact willen komen die dit al vaker gedaan hebben.
  Bij voorbaat dank.
  Met vriendelijke groet Marly van Aalst
  ps wat een leuk initiatief van jullie

  • Beste Marly, ik denk dat camping Soline in Biograd misschien wel een goede optie is voor jullie. Het is een mooie vier-sterren camping vlakbij het centrum waar een haven is met alle nodige voorzieningen (ong. 1km van de camping). Ik weet niet wat de mogelijkheden zijn voor het parkeren van een auto met trailer, daarvoor zul je denk ik even contact met de camping op moeten nemen. https://www.allesoverkroatie.nl/camping-soline-in-biograd/
   Van vaargidsen heb ik helaas helemaal geen verstand, misschien andere lezers? Vriendelijke groeten, Karianne.

 75. Beste Karianne,

  Deze zomer (juli) willen mijn vriend en ik ongeveer 2 a 3 weken op vakantie. We zijn allebei nog nooit in Kroatië geweest, maar zijn er allebei nieuwsgierig naar. We zijn allebei doeners; houden natuurlijk van mooi strand, maar ook willen we dingen zien en doen.

  Omdat ik totaal geen verstand heb van Kroatië hoop ik dat jij mij tips kunt geven. Wat is voor ons het beste om te doen? Meerdere plekken bezoeken? En dat met lokaal vervoer? Of toch een auto huren en zelf gaan toeren?

  En waar kunnen we dan het beste beginnen? Sorry voor de vele vragen!

  Alvast heel erg bedankt!

  Vriendelijke groet,
  Sarah

  • Beste Sarah, het ligt er denk ik een beetje aan wat jullie precies graag doen. Cultuur opsnuiven? Watersport? Hiken? Wandelen? Nationale parken bezoeken? En hou je meer van t middellandse Zee-klimaat dat je in Dalmatie vindt of liever iets koeler (denk aan Istrie). In Istrie zijn de afstanden niet zo groot en kun je vanuit een leuke, centrale plaats zoals bijv. Rovinj veel ondernemen. In Dalmatie zijn de afstanden groter en kun je het beste kiezen tussen de verschillende regio’s: regio Zadar, Sibenik, Split, Makarska of Dubrovnik. In de omgeving van Sibenik en Split zit het het meest centraal en heb je de meeste mogelijkheden om dagtochten te ondernemen. Openbaar vervoer per bus is het meest populair in Kroatie. Reizen per bus is goed te doen, er zijn goede verbindingen en bussen rijden regelmatig. Een goed alternatief voor het huren van een auto dus, en een stuk goedkoper. Hier een aantal nuttige links van onze andere site om je verder te helpen: https://www.allesoverkroatie.nl/vervoer/kroatie-bus/ https://www.allesoverkroatie.nl/kustgebieden-kroatie/ laat het me gerust weten als ik je verder nog ergens mee kan helpen. Groeten, Karianne.

   • Hoi Karianne, bedankt voor je snelle reactie! Als je het zo beschrijft gaan we toch liever naar Dalmatie! Eigenlijk zoeken we een combi van parken/natuur, lekker weer, cultuur, eten en relaxen en watersport. Wauw veel eigenlijk, maar ik denk dat we dit allemaal kunnen vinden in Dalmatie 🙂 Ik zal me even verder orienteren op hotels/appartementen in Split en Sibenik. Heel erg bedankt! Groetjes, Sarah

 76. Hoi Karianne,

  Wat een leuke en handige blog.
  Wij zijn dit jaar van plan om voor het eerst met de auto naar Kroatië te rijden.
  We hoorden via via al over mooie plaatsen zoals de Krka watervallen, Dubrovonik en Hvar.
  Heeft u voor ons tips voor een plaats wat gunstig gelegen ligt, zodat we vanaf het hotel dagjes uit kunnen plannen en daarheen kunnen rijden met de auto.

  We horen graag van u!

  Groeten Joyce

  • Beste Joyce, bedankt voor je compliment over de site! Zo te lezen is jullie keuze dus gevallen op Dalmatie? Er zijn een aantal mooi centraal gelegen plaatsen die lekker dichtbij belangrijke trekpleisters liggen, zoals Zadar, Sibenik en Split. Mijn voorkeur gaat uit naar de stad Split. Vanuit Split kun je heel gemakkelijk de veerboot naar de eilanden nemen, zoals Hvar en Brac. Ook kun je er in max. 1 uur reistijd de volgende mooie plekken bezoeken: Krka, Sibenik, Primosten, Trogir, Omis, Makarska en het Mosor gebergte en Biokovo gebergte. Ik hoop dat ik je hiermee een beetje opweg heb kunnen helpen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 77. Dag Karianne,

  Na 7 weken door Kroatie camperend te zijn getrokken zijn we weer thuis.
  Een verbazingwekkende tocht is het geworden. Kroatie heeft ons getroffen vanwege zijn -in willekeurige volgorde- overweldigende (kust)landschappen, behulpzame en spontane inwoners, de zeer vele culturele hoogtepunten en prachtige campings met al of niet veel “toeters en bellen” resp. Solaris en Puntica. Aan de meeste van je tips op je site hebben we veel gehad! Het prijspeil viel ons, indachtig een aantal commentaren op je (voortreffelijke) site, alleszins mee (Kroatische producten zijn niet duur en uitstekend van kwaliteit.
  De leukste camping (qua ligging, faciliteiten, omgeving maar bovenal vriendelijkheid van beheerders) was Puntica aan het begin van het wonderschone en misschien wel mooiste eiland PAG. Een 82-jarige (wijnproducerende) beheerder met zijn 79 jarige vrouw bestierde (in het naseizoen) de minicamping, gelegen middenin het dorp met als adres: Camping Puntica, HR-23248, Razanac.
  Hij verwelkomde ons elke avond (6 overnachtingen) met een vorstelijk glas zelf gebrouwen wijn. Wij willen hen een bedankkaart sturen.
  Wil je a.u.b. voor ons in het kroatisch vertalen:
  Wij hebben een heerlijke tijd op uw camping gehad. De fles wijn hadden wij bewaard voor thuis die we onder het zien van de film over Kroatie hebben opgedronken.
  Dank voor alle goede zorgen, de hartelijkheid en alle attenties.
  Groeten van Leo en Hennie uit Nederland.

  Dank voor al je inspanningen.
  Het gaat jullie goed.

  • Beste Leo, wat ontzettend leuk om te lezen dat jullie het zo naar jullie zin hebben gehad! En heel erg bedankt voor de tips, ik weet zeker dat er andere lezers zullen zijn die hier wat aan hebben! Ik spreek zelfs helaas nog niet zo goed Kroatisch, maar ik zal de tekst vertalen naar het Engels en dan zal mijn man het voor jullie vertalen naar het Kroatisch. Wanneer t klaar is zal ik t naar jullie email adres sturen. Ik weet zeker dat de eigenaren van de minicamping het hartstikke leuk zullen vinden om een kaart uit Nederland te ontvangen. Wat een leuk gebaar! Vriendelijke groeten, Karianne.

 78. Hi Karianne,

  Wat een informatie! Complimenten, een plezier om te lezen.
  Dit jaar waren we met veel plezier in Porec en volgend jaar willen we weer terug, maar we hebben je advies nodig. We zijn een gezin met 3 kinderen, dan 14, 18 en 19 jaar oud. We willen in ieder geval Zagreb en Plitvice meren bezoeken. Verder willen we graag een appartement aan zee hebben. Natuurlijk willen de oudste 2 kinderen ook van het nachtleven kunnen genieten. De plaatsen die we in eerste instantie uitgezocht hebben zijn Rijeka, Crikvenica, Novi Vinodorski, Opatija of het eiland KrK. Wat zou jouw advies zijn?
  Al vast bedankt voor de moeite.
  Groeten,
  Marco

  • Beste Marco, bedankt voor je complimenten over de site! Leuk dat jullie weer van plan zijn om terug te komen naar Kroatie. Ik ben niet zo heel erg bekend met Istrie en Kvarner, vergeleken met Dalmatie (waar wij wonen) dus ik vind het moeilijk om je te adviseren. Rijeka is een grotere stad, daar is veel meer te zien en te doen dan in bijv. Novi Vinodolski, waar het denk ik een beetje te rustig is voor tieners. Opatija is heel erg mooi en toeristisch, maar vooral erg geliefd bij ouderen, misschien niet de beste keuze voor tieners. De Crikvenica Riviera is een goede keuze als je van mooie stranden houdt, en ik denk dat het nachtleven er ook goed is, maar minder bruisend dan in Rijeka bijv..
   Krk heeft eigenlijk een beetje van alles; mooie stranden, goede uitgaansgelegenheden, cultuur enz. Als ik zou moeten kiezen dan zou ik denk ik kiezen voor Crikvenica of Krk als ik veel zou willen gaan zwemmen, en anders Rijeka, als je meer op zoek bent naar activiteiten die een stad te bieden heeft. Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen! Vriendelijke groeten, Karianne.

 79. Dag Karianne,

  Na vele, vele uren op je verbazingwekkende site te hebben doorgebracht, heb ik een uittreksel (35 pag.) van al je tips e.d. gemaakt.
  We trekken 7 weken al kamperend door Kroatie.

  De meest informatieve site ooit! Erg nuttige en praktische tips en wetenswaardigheden.
  Je bent vast directrice van het kroatische verkeersbureau
  En
  -je werkt noch buitens- en binnenshuis
  -je hebt een huisman
  -je zit 24 u/dag achter je PC om alles uit te zoeken
  Veel dank voor al je inspanningen.
  Kroatie wordt vast een feest voor ons…dank zij U

  • Beste Leo, een mooier compliment kan ik niet krijgen, heel erg bedankt!! Ik vind het erg leuk om te lezen dat jullie zo veel aan de site hebben, dat maakt het voor mij nog leuker om dit te doen!
   Helaas ben ik niet de directrice van het Kroatische verkeersbureau, was het maar waar! Ik ben fulltime huisvrouw en moeder, maar het nieuwe schooljaar is vandaag weer begonnen en nu gaat ook de jongste naar de creche dus zal ik voortaan meer tijd hebben voor m’n websites 🙂
   Ik wens jullie een hele goede vakantie toe (wie wil er nou niet 7 weken door Kroatie reizen!!) en mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Dag Karianne,
    We zijn nu 4 weken in Kroatie en het heeft een grote indruk op ons achter gelaten. We hebben een overweldigende natuur en indrukwekkende cultuur gezien, maar jammer genoeg ook (voor Kroatie!) schrijnende situaties (langs de weg van Karlovac naar Sibenik) De gevolgen van de oorlog zijn daar nog zichtbaar!

    Buitengewoon aardige maar bovenal behulpzame mensen…die Kroaten! Een typisch en illustratief voorbeeld voor al onze ontmoetingen is het voorval in een supergrote supermarkt: ik kon een product niet vinden en vroeg het aan een jongeman waarvan ik veronderstelde dat hij bij de super hoorde, niet dus maar zijn reactie was: “wat is het probleem” en vroeg het vervolgens in het Kroatisch aan een vrouw achter een balie.

    Zijn nu in Split en hebben de verbazingwekkende beelden van Ivan Mestrovic in zijn museum bewonderd.

    Ik heb niets te vragen want je site is duidelijk!

    Vriendelijke groeten uit een warm en zonovergoten Split, van 2 genietende kamperende landgenoten.

    • Beste Leo, bedankt voor je leuke bericht! Ik ben heel blij om te horen dat jullie van jullie vakantie in Kroatie genieten. Ik lees graag de ervaringen van anderen in dit mooie land, de positieve en de negatieve. Mooi ook dat iedereen vriendelijk en behulpzaam is. Zo ervaar ik het ook, en als ik af en toe eens iemand tegenkom die niet zo vriendelijk is dan snap ik vaak ook wel waarom. De mensen hebben het hier ontzettend druk in het zomerseizoen met al die toeristen en ze werken vaak 7 dagen in de week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.
     Blijven jullie nog lang, en hebben jullie nog veel plannen? Ik wens jullie nog veel plezier verder! Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Dag Karianne,

      Dubrovnik was de overtreffende trap van alle Midddeleeuwse stadjes/steden die we gezien hebben. We hebben 2 dagen door het centrum gelopen en hebben kloosters en musea bezocht.
      daarna Mostar bezocht wat ons een beetje in een deprimerende stemming bracht vanwege de erg zichtbare en tastbare herinneringen aan het oorlogsverleden. daarna enige dagen aan de kust In Zaostrog nabij Gradac gestaan, op de mooiste minicamping, VITTER, en een fikse bergwandeltocht daar gemaakt.
      Staan nu in Razanac om eiland Pag te bezoeken en hebben al Zadar bezocht.
      Wat nu nog verder te bekijken en aan te doen vragen we ons af?
      Langs de kust naar het noorden, Parklenica of Krk?
      Heb je nog suggesties?
      Dank voor je hulp.
      Leo

     • Beste Leo, bedankt voor je bericht! Leuk om te horen dat Dubrovnik jullie zo goed is bevallen. Ik neem aan dat het te laat is voor tips over wat er verder nog te doen is? We zijn net terug van vakantie en ik heb je vraag dus helaas niet eerder kunnen beantwoorden. Mocht ik je nog tips kunnen geven voor een eventuele volgende vakantie in Kroatie dan hoor ik t graag! Groeten, Karianne.

 80. Hallo Karianne,

  Ik overweeg een boot te kopen in Kroatië en heb de prijzen van de ligplaatsen opgezocht en kwam eigenlijk alleen de grote en hele dure organisatie tegen acy. € 6.000 per jaar is echt heel duur en van de voorzieningen zal ik niet veel gebruik maken. Af en toe de boot uit het water voor onderhoud kan in een grotere haven. In de zomer zal ik vanaf half april tot eind september rondzwerven op de middellandse zee. Wat kost een huis aan zee gemiddeld. Ik woon nu in Macedonië maar ben niet gebonden.

  Met vriendelijke groet,

  Marcel

  • Beste Marcel, waar ben je precies naar op zoek? Een ‘officiele’ marina? Daar zijn ligplaatsen denk ik wel heel duur vanwege alle services waar je voor betaalt (of je ze nu gebruikt of niet). ‘Gewone’ plaatselijke havens zijn een goedkopere optie. Maar helaas hebben die meestal geen website en zul je dus contact op moeten nemen met de gemeente om info te krijgen over ligplaatsen in de haven.
   Huizen aan de kust in Kroatie zijn vaak erg groot (meerdere verdiepingen) en daardoor erg duur (je betaalt al snel een half miljoen). Kleine woningen (bungalows bijv.) vind je niet veel aan de kust. Ook staan er niet veel huizen te koop (ze blijven vaak in de familie) en er worden niet meer zo veel nieuwe huizen aan de kust gebouwd. Appartementen worden er nog wel gebouwd aan de kust en prijzen liggen meestal tussen de 1400 en 2000 euro per m2 voor een appartement tot max. een paar honderd meter van de zee.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 81. Beste Korianne,
  Wat is dit een mooie en leerzame websit.
  Ik heb een vraagje, vrijdag vertrekken wij voor het eerst naar kroatië Fazana Pula. Kunt u mij zeggen wat de beste en makkelijkste weg is met de karavaan er naar toe.

  • Beste Cor, bedankt voor je compliment over de site! Er zijn niet zo veel mogelijkheden qua route, als je de snelweg wilt nemen (wat absoluut de snelste optie is) dan heb je zelfs maar 1 mogelijkheid. Ga je bij Rupa de grens over dan neem je de E63 naar Matulji en ga je bij Zagreb de grens over dan neem je de A6 en A7 naar Matulji. Vanuit Matulji vervolgens de A8 en dan de A9 tot aan de afslag naar Fazana. Alvast een fijne vakantie gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

 82. Superhandige site. Ik had al veel op internet gelezen over onze vakantie naar Kroatië, maar deze site maakt het nét even af. Vooral kleine dingen zoals de stekkers en het betalen van tol met euro’s. Fijn om te weten!

  Bedankt en groet,
  Lucie

 83. Goedenavond,
  Wij gaan in september met de camper naar Croatie.
  Helaas zijn we niet zo goed ter been. Wat zijn de regels betreft een invalidenparkeerkaart?
  En heb je nog tips om de bezienswaardigheden te bekijken? Zijn er bv extra voorzieningen? Alvast bedankt.

  • Beste Janine, helaas heb ik geen kennis van dit soort regels dus heb ik het voor je op moeten zoeken op Google. Het lijkt erop dat een buitenlandse invalidenparkeerkaart niet geldig is in Kroatie: https://www.fiadisabledtravellers.com/en/world_map/europe/croatia_02.htm
   Waarom dit zo is, wordt er helaas niet bij vermeld. Je kunt meer informatie opvragen via het volgende emailadres: fiaguide@fiabrussels.com
   Welke bezienswaardigheden zou je graag willen bezoeken? Kroatie doet erg haar best om alle toeristische gebieden te voorzien van een infrastructuur die ook geschikt is voor invaliden en mensen die slecht ter been zijn maar helaas is dit nog niet overal zo (en het is ook niet overal mogelijk vanwege het landschap). Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo Karianne,
    Bedankt voor je reactie en complimeneten voor deze fantastische site.
    Ik ga eerst nog even op een rijtje zetten, waar we graag heen willen en kom daarna graag bij je terug.
    vr gr Janine

 84. dag Karianne,
  heb al zitten googlen, maar vind niet veel info, vandaar dat ik mijn vraag aan jou stel. Onze zoon van 13 heeft een glutenintolerantie. mag dus geen tarwe, rogge, spelt, kamut en gierst. via de websites van ned coeliakie vereniging vind ik weinig info over dalmatië. vorige vakantie nam ik wel vertaling van het dieet mee, maar is het in restaurants toch wel fout gegaan, met een kind met buikpijn als gevolg. wij zitten in starigrad paklenica en in Zaboric. Heb je ooit gehoord van restaurant waar je glutenvrij kan eten daar in de buurt?
  bedankt voor de moeite, groet josé

 85. Beste Karianne,

  Bedankt voor de tip. Wij hadden dit idee ook al. Hebben nu een leuk appartement gevonden aan de kust bij Trogir in de wijk Donji Seget. Ze varen met een taxibootje naar Trogir. Wij gaan zeker naar Primosten, de wandeling van je site bij Sibenik maken en raften bij Omis. Ik laat onze bevindingen dan nog wel weten.
  groeten, Jacqueline

 86. Beste Karianne,

  Wat een fijne website! Werkelijk alles staat erop. Nu kan ik mijn vakantie naar Kroatie prima plannen. Ik heb alleen nog een paar vragen. Het plan is om zon +- 17 dagen met een vriend te touren in een camper. We hebben drie mogelijke routes nu. Ons lijkt het verstandig om op de echte touristische plekken (zadar&Split) meerdere dagen te boeken. De rest van de route kijken we onderweg naar campings. Maar ik zou graag willen weten of dit verstandig is. Wij gaan de eerste weken van augustus, en willen liever niet elke keer voor volle campings staan.
  Een ander ding wat mij opviel was dat bij de meeste campings 1 dag verblijven niet eens mogelijk is ??!
  Aangezien wij het grootste deel van Kroatie willen zien, verblijven we overal maar +- 1 dag.

  De laatste vraag die ik heb gaat over de natuurparken. Kroatie ziet er schitterend uit en heeft veel parken. Maar welk park is nou DE moeite waard, en hoelang is het nodig daar te blijven?

  Alvast bedankt,

  Gr Maarten

  • Beste Maarten, bedankt voor je compliment over de site! Het is voor mij erg moeilijk om je betrouwbaar advies te geven over het wel of niet kunnen vinden van een plekje zonder reservering. Kamperen in Kroatie wordt steeds populairder en staanplaatsen worden steeds sneller gevuld, vooral in augustus, de meest drukke vakantiemaand. Ik zou zeker een aantal campings vantevoren boeken, voor de resterende dagen zou ik je adviseren om op tijd te beginnen met je zoektocht naar een plekje en vantevoren een lijst te maken met alle (grote en kleine) campings op de route (kijk hiervoor ook eens op mijn andere site, “Kroatie Vakantieland”). Of je op de meeste campings niet slechts 1 nachtje mag verblijven is mij niet bekend, hier heb ik nog nooit iets over gehoord. Om hier zekerheid over te krijgen zou ik de campings die je (eventueel) wilt bezoeken hier vantevoren even over bellen of mailen. Nog even voor de duidelijkheid: wild kamperen (indien je geen plekje kunt vinden) is streng verboden in Kroatie en hier kun je een forse boete voor krijgen.
   Wat betreft de nationale parken, ik denk dat de meeste mensen zouden zeggen dat Plitvice en Krka toch wel hun favorieten zijn (voor mij ook!).
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 87. Hallo Karianne,

  Ook wij kijken regelmatig op je Website. Hij is erg handig en volledig. Top gedaan.
  Nu hebben wij een vraag. Eind augustus gaan wij twee weken toeren in het zuiden bij Split. Accommodatie bij Krka gevonden Maar daarna willen naar de kust. Nu zitten wij te twijfelen tussen Sibenek of Trogir. Wij zijn geen hele dagen strandgangers Maar vinden het leuk om veel te ondernemen, wandelen stadjes bezoeken, bootje varen en leuke strandjes (eilandjes) zoeken om lekker een paar uurtjes bij te komen. ’s Avond willen wij dan graag op loopafstands van een leuk stadje of dorp zitten om wat te gaan eten. Wat is dan beter Sibenek of Trogir, Ciovo? Ik hoor het graag van je. groetjes Jacqueline

  • Beste Jacqueline, bedankt voor je compliment over de site!
   Ik denk dat je het beste kunt kiezen voor Trogir, omdat het daar ’s avonds toch wat levendiger is, gezellige terrasjes, meer keuze aan restaurants etc.
   Sibenik is ’s avonds toch wat rustiger en er zijn minder terrasjes. Tip: ga ook eens naar Primosten, echt een heel leuk plaatsje, om een dagje te gaan zwemmen en ook om uit eten te gaan.
   Ciovo heeft veel rust en mooie stranden om overdag te gaan zwemmen maar ik denk dat het toch wat praktischer is om accommodatie op het vaste land, bij Trogir, te hebben. Het kan namelijk erg druk worden op de brug tussen Trogir en Ciovo (autoverkeer) dus dan zit je op het vasteland toch wat beter.
   Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Vriendelijke groeten, Karianne.

 88. Beste,

  In september zitten we lekker 2 weken in Kroatië.
  Ik neem o.a mijn fotospullen mee.
  Nu zou ik graag voor die periode,of een paar dagen, een (tele) zoom lens willen huren.
  We landen in Pula waar we een auto huren en doorrijden naar Novigrad (Zadar,Dalmatië)
  Daar zitten we de 1e week, de 2e week zitten we in Pazin.

  Weet u of ergens op die route een fotozaak zit waar je dit kan huren?

  In Kroatie leven nog wolven in het wild, kun je ze wel eens horen huilen? Dat lijkt me erg gaaf, het zijn mijn favo dieren.
  Is er iets van een opvang voor wolven die te bezichtigen is?

  M.v.g Jolanda

  • Beste Jolanda, bedankt voor je bericht. Ik heb echt geen idee of je ergens lenzen kunt huren. Ik raad je aan om op Google te zoeken onder ‘foto studio’ (Kroatische omschrijving voor fotozaak) met de naam van de grotere plaatsen waar je van plant bent door/langs te rijden. Indien je een fotozaak vindt, zou je contact op kunnen nemen om je vraag te stellen. Het spijt me dat ik je hier niet meer over kan zeggen.
   Wolven zou je misschien op afgelegen plekken in de regio’s Lika en Gorski Kotar ’s nachts kunnen horen, of in Dalmatie langs de grens met Bosnie, in dunbewoonde gebieden. Wij wonen aan de kust in Sibenik en hier kunnen we ze niet horen. Helaas zijn er niet veel wolven meer over, misschien nog zo’n 150 en daarom zijn ze nu een beschermde diersoort. Voor zover wij weten is er geen wolvenopvang, ik kan er ook niets over vinden op internet. Meer info over wolven in Kroatie vind je op deze Kroatische website, misschien kun je hier meer interessante info over wolven (“vuk” = wolf) in Kroatie lezen met de hulp van Google translate: https://www.life-vuk.hr/vuk/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 89. Hallo,

  Wij zijn voornemens om in mei/juni een rondreis door Kroatië te maken. Ik ben zelf doende een route uit te stippelen, langs de belangrijkste en mooiste plaatsen. dit mede aan de hand van uw website. Staat heel veel informatie op. Maar over de streek ten oosten van Zagreb, richting de Hongaarse en Servische grens, kan ik helaas niet veel vinden.
  Is dit omdat deze streek niet interessant is of nog niet is ondenkt door het toerisme.
  Mogelijk kunt u er mij meer over vertellen.

  Mvgr Dick

  • Beste Dick, bedankt voor je berichtje. Helaas kan ik je uit eigen ervaring niets vertellen over Slavonia omdat ik er zelf nog niet ben geweest. Mijn (Kroatische) man zegt dat het te vergelijken is met Nederland, het is er vlak met veel landbouw. Het is nog onontdekt door toeristen. Je zou de twee belangrijkste rivieren daar kunnen volgen, de Drava in het noorden en de Sava in het zuiden. Een voorbeeldroute zou kunnen zijn:
   Van Zagreb naar Bjelovar (dit is geen snelweg maar een autoweg: Podravska Magistrala) naar Đurđevac, Virovitica, Nasice, Osijek. Bij Osijek vind je natuurpark Kopacki Rit (https://www.kopacki-rit.hr/). Vanuit Osijek kun je eventueel doorrijden naar Vukovar, waar de slag om Vukovar heeft plaatsgevonden tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavie. Of je kunt meteen vanuit Osijek naar Đakovo rijden. Vanuit Đakovo naar de snelweg (A3) weer richting Zagreb. Onderweg kun je naar twee natuurparken: natuurpark Papuk (https://pp-papuk.hr/) en natuurpark Lonjsko Polje (https://www.pp-lonjsko-polje.hr/).
   Ik hoop dat ik je hiermee wat op weg heb kunnen helpen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 90. Beste,
  ik wil graag met mijn dochter naar kroatië op vakantie.
  Omdat ik de autorit ernaartoe niet zie zitten, dacht ik eraan te reizen met vliegtuig en dan een mobilhome te huren.
  Ik kan echter geen websites vinden waar in online kan boeken.
  Kunt U me hierin adviseren ?
  Alvast bedankt,
  Els

  • Beste Els, bedankt voor je berichtje. Op onze site bieden we je de mogelijkheid om een stacaravan/mobile home te boeken op Kroatische campings: https://www.allesoverkroatie.nl/stacaravan-verhuur-in-kroatie/ . Je hoeft slechts op ‘boek‘ te klikken (bij een willekeurige camping) en je komt op een nieuwe pagina waar je kunt klikken op ‘verfijn uw zoekopdracht‘. Selecteer dan onder accommodatie de optie ‘stacaravan‘ en er zullen 28 Kroatische campings verschijnen die je de mogelijkheid bieden om online een stacaravan te boeken. Laat het me gerust weten als ik je verder kan helpen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 91. Ha buurvrouw,

  nou, we zaten aan de buis gekluisterd hoor, want al tijden zat het er aan te komen: CAMPINGLIFE !
  Goed dat ze Dalmatie promoten, leuk om jou en toevallig ook nog een oud collega te zien, maar verder………..

  Afijn, da’s dat soort programma’s, en hopelijk komt er nog eens een reisprogramma op bezoek dat er iets meer werk van maakt 🙂
  (Of hebben we iets gemist tussen campers en pasta).

  Even zo vrolijk, een groot compliment voor de uitgebreide manier waarop je altijd weer mensen helpt met antwoorden op hun vragen.
  Daar mogen ze je best eens een medaille voor geven !

  Paar tips:
  voor mensen die hun autoreis willen plannen is de website van de HAC een goeie (www.map.hak.hr/en).
  Voor mensen die Split, Hvar of de Dalmatinska Zagora willen ontdekken, d’r zijn drie websites:
  Total Hvar
  Total Split
  Total Inland Dalmatia
  Alledrie in het engels, maar heel informatief !
  En uiteraard zijn er mijn (intussen twee) svinisce.blogspot en svinisceandmore.wordpress.com.
  Voor slimme websurfers makkelijk te vinden.
  Genoeg even voor nu, en meer dan genoeg van dit regenrijke winterweer.
  Op naar de ZON !!!!!!
  Ook dit jaar weer te bewonderen van april tot november 🙂
  Pozdravi iz Svinisce, Centar od Svijet.

  • Beste buurman, bedankt voor je compliment! 🙂 Dat reisprogramma komt er heus nog wel een keer…..en tot die tijd gaan wij vrolijk verder 🙂 Bedankt voor je goede tips! Nog even volhouden en dan is dit slechte weer voorbij. Als er geen Bura meer komt, kunnen we eind volgende maand misschien al wel in de zee zwemmen 🙂 Groeten, Karianne.

 92. Hi Karianne,
  Waar in Dalmatie woon je?
  WIj hebben 7 jaar in Sibenik gewoond en hebben daar nog steeds onze B&B.
  Komen dus nog regelmatig in Kroatie.
  Lijkt me leuk om je een keertje te ontmoeten.
  Groet,
  Maaike

 93. beste

  in juli plannen we een 14daagse reis naar kroatie. ik vind nergens op de site een reisplan. en het is zeer moeilijk om de juiste tijdsuur in de schatten voor elke verblijf in een stad of eiland. heb je zo een algemeen ‘advies’-schema om deze 14 dagen zo interessant mogelijk te vullen?
  dank bij voorbaat
  mvg
  rudi

  • Beste Rudi, bedankt voor je berichtje. In plaats van een persoonlijk antwoord op dit bericht heb ik besloten om er een nieuw artikel over te schrijven om zo ook anderen ideeen te kunnen geven voor een rondreis door Kroatie (ik heb namelijk al vaker vragen over dit onderwerp gekregen). Hier de link naar het nieuwe artikel: https://www.allesoverkroatie.nl/kroatie-in-15-dagen-met-de-auto/ Ik hoop dat je hier wat inspiratie uit kunt halen. Neem gerust weer contact op als je vragen hebt. Vriendelijke groeten, Karianne.

 94. Hallo

  Rond 3 weken in juni willen wij komend jaar doorbrengen in Kroatie. Het is de eerste maal dat we dit land bezoeken. Wij zijn een echtpaar en ruim 50 jaar getrouwd, maar nog nooit in dit deel van Europa geweest. Wij willen in de komende vacantie een indruk van Kroatië krijgen om in een volgend jaar naar specifieke onderdelen terug te keren. Wij hebben nu appartementen op KRK, in Istrie en onder Zadar (Bibinje) gehuurd. Nu is mijn vraag: wij willen in 2014 een eendaags bezoek brengen aan b.v. de Plitvice meren. Kunnen jullie ons een excursie adviseren? Wij hebben in de Rockey Mountains (Canada) natuurlijk geweldige watervallen gezien. Maar ik heb begrepen dat men van Plitvice ook met boot, busje etc. een eerste indruk kan opdoen van het gebied. Waarvoor moet dan gekozen worden? Gewoon in Zadar of een andere stad een bus-excursie boeken en welke? Of met eigen auto naar de meren rijden? Ik weet het niet meer. Ik zou graag advies willen hebben. Mogelijk ook websites ontvangen waarop ik e.e.a. kan lezen.
  Dank voor de aandacht en met vriendelijke groeten Jack Arentsen

  • Beste Jack, ik zou gewoon zelf met de auto naar Plitvice gaan, parkeren is er heel gemakkelijk en eenmaal binnen heb je de vrijheid om te doen wat je wilt en zelf je wandelroutes te bepalen. Daarvoor hoef je echt niet met een groep te gaan. Het personeel kan je ook routes adviseren en iedere route staat uitgestippeld op de plattegrond die je meekrijgt, inclusief een samenvatting van de hoogtepunten van de route en de totale wandeltijd. Binnenin het park zijn een paar boottochten die je kunt nemen, kijk daarvoor goed op de plattegrond, om te zien welke wandelroutes op een boottochtje aansluiten. Ook loopt er een pendelbusje door het park, die ook op de plattegrond aangegeven wordt. Om meer te lezen over Plitvice: https://www.allesoverkroatie.nl/nationaal-park-plitvice/ (kijk vooral ook even naar de reacties/vragen en antwoorden onder het artikel) en de officiele site van het park zelf: https://www.np-plitvicka-jezera.hr/hr/ (ook in het Engels beschikbaar). Vriendelijke groeten, Karianne.

 95. Hallo

  wij zijn de Fam delcour uit Belgie.
  en gaan in augustus 2014 naar Kroatië dalmatie.
  we hebben geboekt bij zaton holiday resort

  dit is ook onze eerst lange autorit met 2 jonge kinderen
  van 10 en 5 jaar oud.

  graag wilde we de nationale parken bezichtigen, en misschien nog kleine uitstapjes

  nu wilde ik graag wat meer info over wat we het beste zouden doen en wat we zeker moeten zien.
  wat is het beste om de parken te bezoeken met de auto of bus of boot?

  weet jij veel over de camping waar we gaan logeren?
  ik zou graag zo’n plattegrond willen maar versturen ze deze ook?

  misschien veel vragen zo vroeg maar ik ben graag voorbereid 🙂

  groetjes sabine uit Belgie

  • Beste Sabine, ik heb net via je andere berichtje al wat antwoorden gegeven maar wil via dit berichtje nog even wat aanvullende info geven over de camping. Ik ken de camping niet persoonlijk maar weet wel dat ie al veel prijzen heeft gewonnen en de reviews zijn ook erg goed. Ik weet niet of de camping je een plattegrond op kan sturen maar ik zou het gewoon vragen. Misschien kunnen ze er ook wel eentje naar je emailen. Ik heb er op internet eentje gevonden maar die is wat aan de kleine kant: https://www.allesoverkroatie.nl/va3z (klik op “map campsite”). Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Karianne,

    Ik ben blij dat ik je website vond!
    Ik heb een paar vragen en hoop dat je daar antwoord op kan geven.
    Zelf vind ik het heel lastig om de juiste info te krijgen.
    Wij willen eind juni begin juli 2 weken naar Kroatië.
    Wij zijn in 10 jaar geleden in Istrië geweest en willen nu richting Zagreb.
    Het idee is om daar zoveel mogelijk op de fiets het een en ander te bezoeken,oa Zagreb, natuurgebieden enz. (geen bergen)
    We zoeken nu naar een, goed uitgeruste, vakantie bungalow met een eigen terras, airco en (eventueel internet)voor een week.
    De andere week willen wij in een andere stad/dorp een vakantie bungalow huren. Maximaal 200 km van af de eerste bungalow.
    Wij zijn een echtpaar van rond de 60 jaar. Niet piepjong meer.

    Heb je tips en adviezen voor ons?
    Onze dank alvast!

    Vriendelijke groeten Henk en Marja Laan

    • Beste Marja, ik kan me voorstellen dat het lastig voor je was om info te vinden over bungalows in de omgeving van Zagreb. Bungalows zijn zowieso niet populair in Kroatie, je vind hier voornamelijk hotels, appartementen en villa’s. Wat het meeste overeenkomt met jullie wensen zou dus een villa zijn maar helaas heb ik die niet kunnen vinden in/rond Zagreb en ik heb echt op heel veel websites gezocht. Ik denk dat je zult moeten overwegen om in een appartement te verblijven en dan bij voorkeur natuurlijk een appartement met een balkon (en jullie andere wensen). Dat moet zeker niet moeilijk zijn om te vinden. Zoektermen zijn (in het Engels): ‘apartments zagreb’ , ‘accommodation zagreb’, ‘private accommodation zagreb’. Voor tips over het zoeken en boeken van een appartement kun je hier nog even verder lezen: https://www.allesoverkroatie.nl/prive-accommodatie/. Ik ben zelf niet bekend in Zagreb dus helaas kan ik je geen wijken of plaatsen aanraden die een goede uitvalsbasis vormen voor een fietsvakantie. Ben je trouwens bekend met ‘Map My Ride’? Hier kun je hele goede fietsroutes vinden. Er zijn ook veel suggesties voor routes in en rond Zagreb: https://www.mapmyride.com/hr/zagreb-centar-grad-zagreb/ Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Beste Karianne,
      Hartelijk dank voor je uitgebreide mail. Super!(Ik reageer een beetje laat maar ik ben ziek geweest en dan staat je hoofd er niet naar om te reageren.)
      We gaan met de info aan de slag en wie weet komen we bij jullie langs!
      Thanks 🙂

      Vriendelijke groeten Henke en Marja

     • Graag gedaan Marja! Ik hoop dat je weer helemaal opgeknapt bent. Laat het me gerust weten als je nog meer vragen hebt. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text