Kroatië per bus

3727 Views

Reizen met de bus is de meest populaire vorm van openbaar vervoer binnen Kroatië. Dit komt vooral door het feit dat de prijzen van buskaartjes relatief laag zijn en het aantal busdiensten en busroutes relatief hoog.

Veel belangrijke steden in Kroatië, zoals bijv. Pula, Rijeka, Zagreb, Zadar en Split bieden internationale routes naar Europese bestemmingen in landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Bussen in Kroatie

Nu het grootste deel van de snelwegen in Kroatië klaar zijn, is reizen met de bus ook een vrij snelle manier van reizen geworden.

Een busrit van Zagreb naar Split duurt nu bijvoorbeeld 5 uur, slechts 1 uur langer dan een autorit van Zagreb naar Split.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van prijzen voor landelijke routes. Hou er rekening mee dat prijzen kunnen verschillen van busmaatschappij tot busmaatschappij.

Geschatte bus prijzen (enkele reis)

Van

Naar

Priis

Afstand in km*

Prijs / km

Zagreb

Split

200 kn

ong. 400

0.50 kn

Zagreb

Rijeka

125 kn

172

0.65 kn

Zagreb

Rovinj

165 kn

ong. 280

0.60 kn

Zagreb

Zadar

140 kn

250

0.56 kn

Split

Dubrovnik

110 kn

220

0.50 kn

Split

Trogir

20 kn

30

0.67 kn

* De reisafstand zoals aangegeven in de tabel staat voor de kortste route tussen de twee genoemde steden. Een bus kan ook een andere route nemen waardoor de totale reisafstand groter zal zijn.

Zoals je in de tabel kunt zien, ligt de prijs per kilometer zo rond de 50-70 lipa (zo’n 7 tot 10 eurocent per km). Om de totaalprijs voor de geplande reis te berekenen kun je dus het aantal kilometers van je reis vermenigvuldigen met 0.70. Zo krijgt je een vrij nauwkeurige schatting van de totale prijs.

Tip: sommige busmaatschappijen bieden een korting aan als je een retourticket koopt.

Buskaartjes:

Het reserveren van buskaartjes is helaas nog niet gebruikelijk in Kroatië, maar voor internationale routes begint dit langzaam te veranderen. Sommige maatschappijen bieden je nu de mogelijkheid om kaartjes voor internationale routes online te reserveren.

Je kunt voor internationale routes ook nog steeds gewoon kaartjes kopen in de bus.

Belangrijk: Als je een kaartje koopt voor een busreis met busmaatschappij X dan is dit kaartje alleen geldig als je reist met deze specifieke busmaatschappij. Indien er een bus van busmaatschappij Y dezelfde route aanbiedt kun je dus niet instappen omdat je kaartje bij deze maatschappij niet geldig is. Let dus goed op bij het kopen van een kaartje dat je de juiste route en de juiste maatschappij uitkiest.

Voor uitgebreide informatie over reizen per bus, busstations, dienstregelingen en bus routes kun je terecht op GetByBus: https://getbybus.com/nl/

106 Comments

 1. Beste,

  Wat een fijne site en overzichtelijk.
  Ik vraag me af of jullie ook meer info kunnen geven over de binnendiensten en bijvoorbeeld van Umag ofwel per camping naar een stadje of de grote waterparken. Dit miste ik en ik moest zelf alsnog veel uitzoeken. De sites van de taxi´s waren super maar lijken m.n. niet in noord Istrië te rijden en voornamelijk transfers du svan rote stad naar grote stad of van luchthaven naar hotel in de grote plaatsen.
  Prijzen zijn best hoog. Mijn kids gingen van porec nachtleven terug naar de camping ParkIn umag. Dan is de reis tot Umag gerekend wat nog 10 km verder is. Prijs standaard 600 KN. Dan dus maar afzetten in karigador en zelf laatste stuk lopen. Nog steeds 400 KN maar ze moesten in de regen wachten wie dit voor 400 wilde doen en gelijk betalen. Ze moesten de chauffeur maar vertrouwen. Het is allemaal goed gegaan dus dat is een pluim voor de taxichauffeur.
  Getbybus site: Eigenlijk hebben ze maar 2 opties in de ochtend. Er stond ook nog een optie om 20.00 in avond. Jammer voor het hoogseizoen? Voor de huidige dag is er dan niets op te vinden.
  Bus vanuit Karigador naar bijvoorbeeld Porec lijkt alleen om 8.15 en om 10.28 te gaan. Als je retour doet zie je geen retour tijd. Daardoor word ik weer onzeker of het wel lukt. Bij arriva zie ik elk uur vertrek maar ik zie het niet terug in de voorstellen want dat is maar 2 keer per ochtend.
  dus dan toch maar taxi.
  Rome2rio site Ter info: Dan heb ik nog de site gevonden Rome2rio. Die vond ik wat duidelijker omdat het een beetje Zoals OV9292. je ziet de stops en je krijgt een voorstel hoe je naar een park als bijvoorbeeld aquacolors kan komen. Bijvoorbeeld bus tot en van daaruit taxi. Met prijzen erbij. Nog niet uitgeprobeerd of de prijzen dan ook aangehouden worden. Komen zal je er wel.
  Dit is geen klacht maar ik heb dit uitgevonden en hoop dat iemand hier ook weer wat mee kan.

  • Beste Resie, het is voor ons helaas niet mogelijk om voor alle populaire plaatsen in Kroatie lokale businfo te leveren (bijv bussen van en naar campings, trekpleisters, etc). Dit is te complex en er zijn teveel busbedrijven bij betrokken. Dit soort lokale info vraag je het beste op bij je verhuurder.
   Transfers zijn een goede optie als je geen busroute kunt vinden, als er geen bussen rijden, of als de dienstregelingen niet goed aansluiten bij je plannen. Transferbedrijven zijn door heel Kroatie te vinden en ze moeten je kunnen halen en brengen waar je maar wilt, niet alleen van stad naar stad of van luchthaven naar stad. De prijs spreek je vantevoren af, zo weet je precies waar je aan toe bent, en zo kun je ook vantevoren prijzen vergelijken en de beste deals vinden. Normaal gesproken zijn transferbedrijven betrouwbaar, met andere woorden, ze houden zich aan de afgesproken prijzen en komen je op tijd ophalen. Wil je er zeker van zijn dat je een van de beste transferbedrijven inhuurt, check dan eens de reviews van transferbedrijven op een site zoals Tripadvisor.
   Getbybus koopt buskaartjes op van de grote busbedrijven, maar ze kunnen niet alle buskaartjes voor alle routes opkopen, dus het is zeker mogelijk dat er meer bussen rijden dan dat je kunt zien op GetByBus. Bovendien is Getbybus gespecialiseerd in busroutes over langere afstanden en niet in lokale busroutes. Iedere plaats heeft zijn eigen busbedrijf dat de lokale busroutes runt. Je zult dus eerst uit moeten zoeken welk bedrijf dit is voor de plaats in kwestie door dit te Googlen of te vragen aan je verhuurder of aan de Tourist Board in die plaats. Via de website van dat busbedrijf kun je vervolgens de busroutes binnen de plaats en de bijbehorende wijken vinden.
   Viendelijke groeten, Karianne.

 2. Beste Karianne,
  Het is al vaak in de reacties benoemd, maar niet voor niets, want wat een fijn overzicht heb je gemaakt op deze site.
  Ik ben van plan eind augustus voor 3 weken door kroatië te reizen per bus.
  Ook ik heb een vraagje omtrent de bussen waar ik niet helemaal uitkom. Omdat het toch nog binnen hoogseizoen valt leek het mij verstandig om al zo veel mogelijk bussen vooraf te boeken via getbybus. Echter valt het mij op dat veel (met name vroege) bussen op de site “not available online” zijn. Het wordt mij alleen niet helemaal duidelijk of dit betekent dat deze bussen al uitverkocht zijn, of dat kaartjes van deze bussen uberhaupt niet online te verkrijgen zijn en dus bij een busstation/buschauffeur gekocht moeten worden. Weet jij misschien hoe dit zit?
  Daarnaast wil ik graag de life ons mars trail lopen op het eiland pag. In verband met de temperatuur gedurende de middag hoopte ik daar al redelijk op tijd in de ochtend te kunnen zijn, echter heb ik nog geen ideale manier gevonden om daar met het openbaar vervoer te komen vanuit Zadar. Het lijkt er nu op dat ik vanuit zadar pas ’s middags een bus kan boeken naar de plaats novalja op pag en dat ik vanuit daar alleen maar met een taxi door zou kunnen naar Metjana, het begin van de trail. Dit zou betekenen dat ik pas op het heetste moment van de dag de wandeling kan maken, waar mijn voorkeur natuurlijk niet naar uitgaat. Op dit moment is mijn eigen conclusie dat ik wellicht dan beter een overnachting kan boeken in Novalja, zodat ik ’s ochtends vroeg met een taxi naar de trail kan. Heb jij misschien nog een tip hoe ik het vervoer vanuit Zadar naar Metjana handiger zou kunnen regelen?
  Een enorm verhaal alweer. Alvast bedankt voor de moeite om dit te lezen!
  Ik kijk uit naar je antwoord.
  Groetjes Emma

  • Beste Emma, het is nu nog heel vroeg om online bustickets te boeken voor augustus. Een paar dagen (of hooguit een paar weken) vantevoren is meer dan voldoende. Ik weet haast wel zeker dat je straks in het hoogseizoen een groter aanbod aan routes en dienstregelingen zult vinden, en ook online tickets. Ik zou dus ook nog even wachten met het checken van bustickets voor Zadar – Novalja. Het is een goed idee om al een dag eerder naar Novalja te reizen, om op die manier ’s ochtends heel vroeg te kunnen beginnen met wandelen. Ik denk dat je moet proberen om tegen uiterlijk 10 uur ’s ochtends klaar te zijn met wandelen, want dan is het vaak al te heet, en er is geen schaduw. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste
    Wij vertrekken 17 augustus naar Kroatië.
    Had enkele vraagjes betreffende de lijnbussen en directe bussen.
    Wij zitten op kwartiertje rijden van het station van Zadar. Kan je gemakkelijk een lijnbus nemen en betalen aan de chauffeur? Rijden deze bussen vroeg? Want zouden aansluitend een directe bus online reserveren van Zadar station naar Plitvice meren maar moeten eerst aan station geraken.
    Zouden ook met vertrek vanuit ons verblijf naar Sibernik, Split, Primosten, Trogir willen bezoeken.
    Wat zijn dan de opties? Dit is het adres waar we logeren.(5 Ulica Julija Klovića, Zadar).
    Mvg

    • Beste Angelique, betalen aan de chauffeur kan vaak alleen bij bushaltes (waar geen ticket verkooppunt is).
     Bij busstations koop je op het station een kaartje. Vantevoren online kaartjes bestellen is bij veel busbedrijven ook mogelijk, en ook op https://getbybus.com/nl/.
     Op deze website vind je alle routes en dienstregelingen (dus ook van Zadar naar de plaatsen die je noemt), zodat je je reis goed kunt plannen.
     Alle bussen vertrekken vanaf het busstation.
     Rijdt er geen lokale bus vanaf jullie accommodatie naar het busstation (check dit even met je host) dan kun je een transfer boeken naar het station waarbij je vantevoren de prijs afspreekt, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Zoek online op “transfer zadar” om transferbedrijven te vinden.
     Er rijden speciale bussen vanuit de grote kuststeden (waaronder Zadar) naar Plitvice, meer info vind je hier: https://getbybus.com/nl/blog/bus-nationaal-park-plitvice/
     Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Hoi Karianne,

  Wat fijn al deze informatie! Wij zijn van plan om van de zomer met de trein richting Kroatië te gaan en daar bij voorkeur alles met het OV te doen. Echter met 2 kinderen van 7 en 4 jaar. Denk je dat het voor de kids te doen is met het OV in Kroatië? We gaan 4 weken waarvan 0,5 week heen, 2,5 weken in Kroatië en 1 week terug. We willen niet het hele land doorreizen maar toch wel wat plaatsen zien (vooralsnog gepland: Zagreb, Plitvice meren, Krka meren, een eiland, waarschijnlijk Brac en ergens nog een plek in of rondom Istrie).
  En ik zag dat het met de bus goed te doen wat van Zagreb naar Plitvice (bijna dezelfde tijd als met de auto), maar naar Sibenik (vanaf Plitvice) was dit wel een heel stuk langer (op getbybus). Weet jij of hier nog alternatieven voor zijn? Auto huren voor 1 dag was erg duur zag ik en kost natuurlijk ook veel tijd met halen en inleveren.
  En verder vroeg ik me af als we in Sibenik overnachten of we dan met OV of taxi oid naar de Krka meren kunnen? Kon hier weinig over vinden. Het is natuurlijk maar een klein stukje maar net te ver op te lopen met de kids.
  Zijn taxis überhaupt goed te doen in Kroatië?

  Alvast enorm bedankt voor je hulp!!
  Groet Maartje

  • Beste Maartje, op zich is het goed te doen om rond te reizen met de bus maar hou er wel rekening mee dat het erg druk en warm is in het zomerseizoen, dit zijn toch wel factoren die reizen met de bus wat minder comfortabel maken.
   Zagreb – Plitvice is goed te doen met de bus.
   Plitvice – Sibenik is idd een redelijke afstand. Ik zou hier geen taxi/transfer nemen, want dan betaal je zo’n 250 euro (enkele reis met een personenwagen, minibus is nog duurder). Ik weet niet of er bij Plitvice wel autoverhuur is (het ligt heel afgelegen), je kunt denk ik het beste vanuit je verbljfplaats (bijv Zadar of Sibenik) een auto huren en dan naar Plitvice en terug rijden.
   Je kunt vanuit Sibenik idd met de bus naar Krka: https://getbybus.com/nl/blog/bus-nationaal-park-krka/
   Het is niet mogelijk om te lopen naar Krka vanuit Sibenik, de afstand is 15km en er zijn geen wandel- of fietspaden langs de weg.
   Taxi’s in Kroatie kunnen (net als elders) vrij duur zijn, we raden daarom altijd een transfer aan ipv een taxi. Dit is hetzelfde principe, alleen boek je een transfer vantevoren en ligt de prijs vantevoren vast en kom je dus nooit voor nare verrassingen te staan. Een retourtje sibenik/krka (met een personenwagen) zou niet meer dan 50 euro moeten kosten.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Beste Karianne,

  Wij willen in juli vanuit Porec dagtripjes maken naar Rovinj en Pula. Is het verstandig om van te voren een busticket te kopen of kunnen we er vanuit gaan dat dit op de dag zelf ook nog lukt? Er zijn namelijk online maar voor beperkte tijden tickets te reserveren.

  Groeten,
  Willem

  • Beste Willem, in het hoogseizoen is het zeker aan te raden om tickets vantevoren te kopen, gezien de grote vraag. Dit hoeft niet al maanden vantevoren, maar bijv. een week vantevoren is wel verstandig. Als er geen tickets online te bestellen zijn op Getbybus, kijk dan op de website van de vervoerder zelf. De naam van de vervoerder staat er altijd bij op Getbybus. Vriendelijke groeten, Karianne.

 5. Beste Karianne
  Weet jij of er een goede bus verbinding is tussen Pula centrum en een van de stranden? En zou hier ook Uber voor gebruikt kunnen worden?
  Alvast bedankt.

    • Beste Rosemarie, Touringcars (lange afstandsbussen) hebben een bagageruim waar men meestal voor moet betalen (een klein bedrag per bagage item). Zorg dus dat je wat content geld bij je hebt. In stadsbussen zul je je bagage bij je moeten houden in de bus. Of er genoeg plaats is zal er vanaf hangen hoe druk het is. Vriendelijke groeten, Karianne.

 6. Beste Karianne

  Ik zou als leidster vertrekken op kamp naar Kroatië. Nu vroegen wij ons af hoe zit met bussen maar niet per se tussen enkel grote steden maar ook meer lokaal om bijvoorbeeld van dorp A naar dorp B te reizen. Is dit gemakkelijk mogelijk? Is hier misschien een site voor die de dienstregeling van bussen laat zien?

  Mvg
  Renee

  • Beste Renee, reizen tussen kleinere plaatsen en/of dorpen is meestal heel goed te doen (maar er zijn altijd wel wat uitzonderingen natuurlijk). Busroutes worden aangeboden door verschillende maatschappijen, er is dus niet een website die alle lokale busroutes kan tonen. Via Getbybus kom je een heel eind, maar vind je een bepaalde lokale route er niet, zoek dan online op “Vozni red autobus (plaatsnaam/plaatsnamen)”. Niet alle maatschappijen hebben een website met een Engelse versie, kom je er niet uit, neem dan even contact met ze op of zoek online verder naar info in het Engels. Vaak zijn er wel Engelstalige websites (van bijv een hotel of camping in de betreffende plaats) die businfo delen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 7. Hi Karianne,

  Ik ben aan het kijken met mijn vriendinnen om een vakantie te boeken naar kroatie. We willen vliegen en komen dan uit bij Split. Graag willen we wel dichtbij een strand zitten maar toch ook dicht bij de stad split zelf. Zodat we savonds de stad in kunnen. Wat raad jij qua hotels? Waar moet ik naar zoeken?

  Groetjes
  Lorena

  • Beste Lorena, ik denk dat de hotels vlakbij het Bacvice strand de best optie zijn, deze hotels liggen heel centraal bij het centrum en het strand. Bijv. hotel Briig, hotel Bacvice, hotel Luxe Split, hotel Park. Het Radisson Blu is ook een goede optie, direct aan zee, maar wel iets verder lopen naar het centrum. Vriendelijke groeten, Karianne.

 8. Hoi Karianne,

  Fijn zo’n informatieve website!
  Ik en een vriendin willen een soort van backpacken door Kroatie, maar denken er over om een auto te huren voor de hele vakantie. Nu vraag ik mij af of rondreizen ook goed te doen is per bus, of je overal best goed kan komen? Dan is voor ons de bus namelijk erg aantrekkelijk.

  Wij zijn gewend in Azie met onze rugzak rond te reizen en overal een local bus te pakken.

  Groeten, Nyne

  • Beste Nyne, Kroatie heeft goede busverbindingen, zowel op lokaal niveau als voor grote(re) afstanden. Je kunt bijna alle steden en dorpen met de bus bereiken, maar bussen naar kleinere dorpen rijden vaak niet zo frequent, dus is het belangrijk om van tevoren goed de dienstregeling te checken. Kijk eens op GetByBus voor routes, dienstregelingen en prijzen, dit is het meest populaire online busplatform in Kroatie. Vriendelijke groeten, Karianne.

 9. Beste Karianne, is er een rechtstreekse bus van Zadar naar Rovinj half augustus? Heeft u een idee van de tijden dat deze gaat? Of heeft u een mooie tip of tips voor een weekje vakantie in een mooie Kroatische plek tussen Zadar en Rovinj? Mvg Stefan

   • Hallo Karianne,

    Wij komen 27 juli om 15.10 uur aan op Split AirPort en willen met de bus naar Skradin. Nu zie ik dat er tot 15.30 uur bussen geboekt kunnen worden online, dat redden we net niet. Daarna pas savonet. Rijden ze dan niet tussen die tijd, of is het daarna gewoon niet te boeken? Wij komen er niet uit ?

    • Beste Claudia, dat red je zeker niet, want je moet eerst ook nog van het vliegveld naar het busstation in Split. Indien er geen online tickets geboekt kunnen worden voor de bussen later op de middag of avond, kun je ze gewoon ter plekke op het busstation kopen. Er zijn nu veel minder toeristen dan normaal in het hoogseizoen, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat alles snel uitverkocht zal zijn. Bovendien kun je een paar dagen vantevoren nog een keer checken, misschien kun je tegen die tijd wel online tickets kopen. Als alternatief kun je ook een bus naar Sibenik nemen en vanuit Sibenik met de bus of evt met een transfer naar Skradin verder reizen.
     Een andere optie is een transfer rechtstreeks van het vliegveld naar Skradin, dat kan qua prijs best meevallen, vooral als je met anderen reist en de kosten kunt delen. Met een minibusje voor 8 personen zal het je zo ongeveer 80 euro kosten.
     Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Bedankt voor je antwoord! Ik wacht met het boeken van een taxi tot een paar dagen van te voren en denk dat we met de bus terug gaan naar Split:)

 10. Hoe zit het met taxi’s in coronatijd. Wij zijn een gezin van 4 en willen graag een taxi pakken vanaf het vliegveld. Is het mogelijk om met zijn 4en in 1 taxi te gaan of moet je bijvoorbeeld meerdere taxi’s nemen

  • Beste Vincent, hier zijn geen regels over ingevoerd in Kroatie. Het is dus aan de taxibedrijven zelf om te bepalen wat ze wel of niet willen doen om de veiligheid van chauffeurs en passagiers te garanderen. Aangezien Kroatie maar heel weinig coronabesmettingen heeft, kan ik me niet voorstellen dat taxibedrijven op dit moment dergelijke beperkingen zullen hebben. Vriendelijke groeten, Karianne.

 11. Hallo,

  In september 2020 huren wat vrienden en ik een vakantiehuis op het Pasman eiland (Zdrelac).
  Of er tijdens die periode vervoer is op het Pasman eiland, zoals taxi’s, Ubers of bussen was ons niet helemaal duidelijk.

  Wat zou volgens u ons beste vervoersmethode zijn?

  Vriendelijke groeten,
  SC

  • Beste SC, ik denk dat er een bus rijdt tussen Tkon en Preko maar zelfs in het hoogseizoen rijdt deze slechts 1 keer per uur of per 2 uur, als ik het goed heb. Ik denk dat je, als je een taxi wilt nemen, het beste vantevoren een transfer kunt boeken. Ik ben er niet zo zeker van dat er veel taxi’s rondrijden die je zo kunt aanhouden.
   Hebben jullie ook overwogen om een auto of om scooters te huren? Dit lijkt me de beste optie. Vriendelijke groeten, Karianne.

 12. beste karianne,
  allereerst wil ik u proficiat wensen met deze mooie website,het is een echte hulp om je reis naar kroatie te plannen.
  toch zitten wij met een probleem. wij staan met de camper op 5/7/2020 op camping plitvice holiday resort.
  wij willen die dag naar plitvice meren,en zouden graag zo vroeg mogelijk daar zijn(7h a 7h30) de camping heeft wel shuttle bus,maar die gaat pas om 9h richting de meren.
  mijn vraag is nu, kan je ook lijnbus nemen naar de meren? hier vind ik nergens iets over terug bij getbybus. zijn hier nog andere maatschappijen die deze route doen?
  alvast bedankt!
  veel succes nog
  mvg stefan

  • Beste Stefan, bedankt voor je compliment over de site. De camping ligt aan de doorgaande weg, waar het park ook aan ligt, dus in principe zou je iedere bus die langs komt kunnen nemen, maar ik kan je niet garanderen dat de bussen ook zeker voor je zullen stoppen. Dat ligt er helemaal aan of de bushalte waar je op de bus wacht deel uit maakt van de haltes op de route in kwestie. Het campingpersoneel zou je daar meer over moeten kunnen vertellen. Misschien is het wel het makkelijkst om gewoon met de camper naar het park te rijden.
   Via deze link kun je zien welke bussen op de route rijden: https://getbybus.com/en/blog/bus-plitvice/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 13. Mooie site waar ik veel inspiratie vandaan haal! Ik heb geen reisgids boekje nodig :-).
  Even een vraagje .
  Wij verblijven binnenkort in Pula in hotel Park Plaza Arena (Verudela gebied) Wij willen niet opgelicht worden door een dure taxi dus vroegen ons af of er een goede busverbinding is van Pula Airport naar het hotel?Of zijn we dan aangewezen op een shuttle bus? Ik kom er niet helemaal uit of er een goede verbinding is naar het hotel, vandaar mijn vraag aan u als expert!

  • Beste Ed, er is inderdaad een shuttlebus, hier lees je er alles over: https://getbybus.com/nl/blog/vliegveldbus-pula/
   Ook zou je van tevoren een transfer kunnen boeken, dan weet je op het moment dat je boekt precies wat het je gaat kosten. Zoek online op ’transfer Pula airport’ om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Normaal gesproken kun je direct de prijzen voor populaire routes bekijken op de websites van de transfer bedrijven.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 14. Hey!

  Binnen een weekje ga ik Kroatië bezoeken en ik vroeg me af (want ik heb geen rijbewijs) of die website getbybus de beste manier is om al op voorhand tickets te kopen en op die manier van Zagreb naar plitvicke te gaan en daarna naar zadar en terug naar Zagreb. Ik heb al liggen lezen over bussen die niet komen opdagen en je dan in de middle of nowhere staat te staan en niks kunt doen want je bus komt niet. Heb jij daar ervaring mee? Onze hotels zijn al geboekt dus hopelijk vinden we nog een manier om van locatie naar locatie te reizen… ook ligt ons hostel (Lana haus) ver van het nationaal park zelf en ons plan was om te liften omdat het redelijk “grote” wegen zijn. Kan dat in Kroatië?

  Groetjes
  Bieke

  • Ik vroeg me ook nog af of het beter is om deze bus tickets op voorhand te kopen of je dat ook bijvoorbeeld op de luchthaven kunt doen en of dat beter is?

  • Beste Bieke, in de drukste periode van het jaar (de zomer) is het verstandig om van tevoren tickets te boeken, vooral voor populaire routes zoals Zagreb – Plitvice. In dit drukke seizoen rijdt er ieder uur wel een bus tussen Zagreb en Plitvice dus de kans dat je strandt is heel klein. GetByBus kan ik zeker aanbevelen, ik ken de eigenaar van het bedrijf persoonlijk. Liften heb ik geen ervaring mee en omdat er altijd risico’s aan verbonden zijn geef ik hier liever geen advies over. Heb je al aan het hostel gevraagd of ze transfers van/naar Plitvice regelen? Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Hoihoi , vorig jaar heb ik per bus Kroatie verkend . Het is prima bevallen! Ik had alles van tevoren geboekt via getbybus. Ik ben van Dubrovnik langs de kust naar Opatija gereisd. Een heel eind! Bussen reden keurig op tijd , geen problemen gehad. Alleen terug van Plitvice moet je wel zorgen dat je op tijd bij de halte bent , want dan kan de bus vol zijn.
   Heel veel plezier!

 15. Hoi!

  Ik heb een mooi hotel gezien in Podstrana, maar we willen wel makkelijk overdag en savonds naar het centrum van split kunnen. Helaas kan ik zelf niet gevonden krijgen hoe het zit met locaal openbaar vervoer. Heeft hier iemand een buskaart van of kan ik dit zelf ergens terug vinden?

 16. Beste Cor,

  In mei gaan we naar Kroatië voor een weekje, eerste 3 nachten in Zadar reeds geboekt. Daarna zuidwaarts maar ik twijfel tussen Trogir en Split. Wat raad je aan rekening houdend dat we ook auto zullen hebben en terugvliegen vanuit Zadar?

  Alvast bedankt,

  Vaness

  • Beste Vaness, ik antwoord zelf even omdat je niet op een specifiek bericht van Cor hebt gereageerd en de kans dus groot is dat hij het niet leest. Zowel Trogir als Split zijn prima te doen met de auto terug naar Zadar, je kunt dus gewoon kiezen voor de plaats die je het meest aanspreekt. We hebben al over Split en over Trogir geschreven, dus genoeg info om een keuze te kunnen maken, denk ik. Ben je van plan om met de veerboot naar de eilanden voor de kust te gaan, zoals Brac of Hvar, dan is het handiger om in Split te verblijven. Vriendelijke groeten, Karianne.

 17. Proficiat wat deze site betreft en chapeau wat het beantwoorden van de vele vragen betreft. Ook ik heb een vraagje? We reizen met een gezelschap van 5 (jongeren en volwassenen) in juli 2019 naar Het Zaton Holliday Resort nabij Nim. Is het haalbaar om van daaruit te reizen met het openbaar vervoer? Is er een bushalte op loopafstand? Kunnen we een meerdere rittenkaart aanschaffen om het goedkoper te maken? Kan er reeds met euro’s betaald worden op de bussen (of gepind)?
  Vriendelijke groeten,
  Kristel

  • Beste Kristel, bedankt voor je compliment over de site! Ik denk dat het resort haar eigen busverbinding heeft met Zadar en als je een bus naar Zadar wilt nemen op een tijdstip dat er geen bus vertrekt vanaf het resort dan zou je ook kunnen wandelen naar Nin (ik denk ong. 1.5 km) om van daaruit een bus naar Zadar te nemen. Bussen in Kroatie worden aangeboden door een heleboel verschillende busmaatschappijen die ieder hun eigen tarieven bieden, waardoor er geen strippenkaartensysteem is. Betalen doe je of bij een loketje op het bussstation (als er een busstation aanwezig is) of rechtstreeks in de bus. In de meeste gevallen kan het in de bus alleen met contant geld en voor gewone lijnbussen kan het alleen in kuna’s. Misschien kun je in de speciale bus vanaf het resort wel met euro’s betalen, omdat dit een bus speciaal is voor toeristen uit het resort, maar dit weet ik niet zeker. Neem daarom het beste contact op met het resort zelf, daar kunnen ze al je vragen beantwoorden. Vriendelijke groeten, Karianne.

 18. Hallo Karianne,
  Wat een fijne site!
  Ik denk erover om medio half augustus met de bus langs de kust te trekken , van Dubrovnik richting Pula. Heb al veel info kunnen vinden hier en veel busverbindingen [tijdsduur , kosten ed ] kunnen opzoeken op de site die jij hier aanraadt. Wat ik echter heel lastig vind is het vinden van accommodatie , vooral omdat ik steeds verder trek en zelden meer dan 1 nacht ergens zal verblijven. Wat tevens van belang is , is dat het makkelijk bereikbaar is met de bus en dus liefst op die kustroute ligt . Heb je tips voor mij qua accomodaties? En kan ik op de bonnefooi gaan , of is het wel verstandig om alles van tevoren uit te zoeken en te boeken? Hoor graag je advies!

  • Beste Margot, heb je ons artikel over reizen op de bonnefooi al gelezen? Ik raad het niet in het hoogseizoen, vooral niet als je voor iedere nacht nieuwe accommodatie nodig hebt. Je kunt het beste vantevoren accommodatie zoeken en boeken. Ik denk dat je de meeste kans hebt als je kiest voor prive accommodatie. Vraag de verhuurder om de gps locatie van het appartement/de kamer, zodat je op Google maps kunt checken of het aan de magistrale ligt, en hoe ver van de bushalte. Ligt het wat verder van de bushalte, en kun je niets beters vinden, vraag dan of je gastheer/gastvrouw je even op wil komen halen van de bushalte, de meeste mensen vinden dit geen probleem. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hartelijk dank Karianne! Met de magistrale bedoel je denk ik de hoofdstraat van een plaats? Ik heb reeds aantal boekingen nu gedaan, bv in dubrovnik Dubrovnik., Trogir en Zadar en heb dan gekozen voor accomodatie in het oude centrum. Volgens mij gaat dat goed komen.
    Heb nog een vraagje: ik zou heel graag naar dat opvangcentrum voor beren gaan. Is dit met de bus bereikbaar? Begrijp ik goed dat het nabij de plitvice meren ligt? Zou ik daarvandaan een taxi kunnen pakken? En kan het kloppen dat de laatste bus vanuit plitvice naar Zadar al om 17.00 uur gaat? Of rijden er ook lokale bussen die niet op die bus- site staan?
    Dank je wel voor je mooie site!
    Margot

    • Beste Margot, de magistrale is de kustroute, niet de hoofdstraat van een plaats, maar in kustplaatsen is de magistrale wel vaak ook de hoofdstraat.
     De berenopvang ligt in Kuterevo, ik schat zo’n 80km van Plitvice. Lijkt me vrij prijzig om met de taxi te doen. Het is volgens mij echt “in the middle of nowhere” zonder openbaar vervoer. Misschien kun je overwegen om een auto te huren, dat lijkt me een betere optie dan met de taxi gaan. Het zou best kunnen kloppen dat de laatste bussen rond 17:00 of 18:00 vanuit Plitvice vertrekken, met misschien op sommige dagen nog een late bus maar dan kom je pas ’s nachts aan in Zadar. Lokale bussen zullen niet helpen om Zadar te bereiken. Nog een goede reden om een auto te huren. Vriendelijke groeten, Karianne.

 19. Beste Karianne

  We hebben een appartement geboekt in Kastel Stari en willen ons verplaatsen met het openbaar vervoer. Daar zijn wel een aantal treinstations maar er lijken geen bussen te rijden. Weet u of het doenbaar is om met die trein eenvoudig tot in split te geraken? Of is er vanuit daar een betere optie? Alvast bedankt voor uw hulp!

  Groetjes

  Nele

 20. Hoi Karianne!

  Mijn vriend en ik gaan in augustus voor het eerst naar Kroatië. We zijn van plan om naar Porec te gaan. Nu zitten wij te kijken naar een leuk appartementje. Helaas is alles in het centrum te duur. Nu was mijn vraag: Hoe is het openbaar vervoer in die omgeving?

  Ik zie veel appartementjes in bijv. Funtana die wel betaalbaar zijn, alleen hebben wij alle twee geen rijbewijs.

  Groetjes,
  Antonella

  • Beste Antonella, bussen rijden zeer regelmatig, met extra vertrektijden in het hoogseizoen. Kijk op GetByBus.com/nl voor de dienstregelingen en prijzen. Vind je een route niet op GetByBus dan kan het zijn dat de route te ‘lokaal’ is en daarom niet getoond wordt. Zoek dan gewoon op Google naar “autobus [plaats] to [plaats] en ga direct naar de website van de busmaatschappij voor de dienstregeling. Let wel op dat je een appartement boekt vlakbij een bushalte en niet ergens ‘achteraf’. Vriendelijke groeten, Karianne.

 21. Hi Karianne,

  Wat fijn dat je zoveel informatie over het openbaar vervoer in Kroatië hebt! Wij gaan komende zomer naar Istrië. We landen in Rijeka, en de route is als volgt: Rabac, Pula, Rovinj, Porec, Rijeka. In totaal vijf busreizen. Weet je of de verbindingen goed zijn en heb je enig idee wat we ongeveer kwijt zijn?

  Raad je ons aan om bepaalde routes van te voren online te reserveren of kunnen we alle kaartjes in de bus kopen? Op welke website staat de meest correcte informatie?

  Alvast hartstikke bedankt!

  Groetjes,

  Julia

  • Beste Julia, ik raad GetByBus aan, hier vind je bijna alle routes, dienstregelingen en prijzen. Bovendien kun je online boeken. Dit zou ik wel aanraden in het hoogseizoen. Tussen de grotere steden vind je goede en regelmatige verbindingen, vooral in het hoogseizoen, dus dat zal zeker geen probleem zijn voor de steden die jullie willen bezoeken. GetByBus biedt actuele info, en in het geval van een verandering in de route of in de dienstregeling, zullen ze je (indien mogelijk) hiervoor zo snel mogelijk via email op de hoogte houden. Zorg dus dat je ook na het online boeken van tickets goed je email in de gaten houdt.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 22. Hi Karianne,

  allereerst: wat een leuke site!! Ik en een vriendin gaan binnenkort voor 5 dagen naar Kroatie. We komen aan bij Split airport, maar twijfelen nog waar we gaan verblijven: kastela of trogir , wat raad jij ons aan? en ideeen of tips voor ons vakantie? we waren van plan om naar plitvice of kkra te gaan voor de watervallen en hvar voor de grotten. we willen graag mooie dingen zien en leuke foto’s maken! hoor graag wat jouw tips zijn:) we zijn nog jonge meiden, dus festivals of leuke hippe plekken vinden wij ook leuk! alvast bedankt! groetjes Wendy

  • Beste Wendy, bedankt voor je compliment over de site! We hebben zowel voor Split als voor Trogir een artikel met info en tips, ik raad je aan om die even te lezen. Krka is heel goed te doen vanuit Split maar Plitvice is vrij ver. Ik zou dus Krka aanraden. Er zijn meerdere Kastela plaatsjes en ze zijn allemaal heel erg rustig, in Trogir is meer te beleven dus dat zou ik jullie aanraden (of gewoon in Split accommodatie zoeken, dat lijkt me voor jonge meiden nog leuker). Kijk eens naar onze festivalkalender om te zien wanneer er wat te doen is. Op die kalender staan de grootste festivals maar er zijn ook vaak live muziekoptredens in bekende toeristische plaatsen dus genoeg entertainment ’s avonds (de agenda voor optredens e.d. wordt vaak door de plaatselijke Tourist Board op hun website gezet maar vaak pas vrij kort vantevoren). Hvar is zeker een aanrader, daar kun je ook prima uitgaan maar als je daar nog een overnachting wilt boeken moet je dat nu wel zo snel mogelijk doen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 23. Hallo Karianne,

  Topsite!
  Ik hou van reizen per trein en ik mis eigenlijk info over treinreizen in Kroatië. Ik overweeg om vanuit Boedapest naar Zagreb te gaan en later van Zagreb naar Rijeka en ook Pula (als daar een station is, anders per bus).
  Is het treinvervoer goed geregeld en betrouwbaar of raad je dan toch de bus aan?
  De website van de Kroatische spoorwegen ziet er op zich vertrouwenwekkend uit, maar dat zegt uiteraard niet iets over de praktijk.

  Vr. gr.

  • Beste Ed, bedankt voor je compliment over de site! Reizen met de trein is absoluut niet populair in Kroatie omdat het netwerk zeer beperkt is en de treinen zeer langzaam. Om je een voorbeeld te geven, met de bus van Zagreb naar Rijka duurt ongeveer 2 uur en een kwartier (kosten: ong. 10 euro), met de trein van Zagreb naar Rijeka duurt ongeveer 4 uur (kosten: ong. 15 euro). Als het je leuk lijkt, en je hebt tijd, dan zou je met de trein kunnen gaan, maar ik raad het niet aan. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Bedankt voor je snelle reactie.
    De reistijd en snelheid vind ik geen probleem, gaat mij er vooral om of het betrouwbaar is of toch vaak uitval of vertraging. Is jou dat bekend?
    Belangrijk is verder hoe mooi de route is. Ik denk/hoop dat zoals vaak de treinroute mooier is dan de busroute. Is dat idd in Kroatië ook zo?
    De reis zelf is het daadwerkelijke doel ván deze trip, vandaar.

    Vr. gr.

    • Uitval of vertraging zal er niet zo vaak zijn, dus wat dat betreft geen reden om je zorgen te maken. Als je het niet erg vindt om er langer over te doen dan met de bus, zie ik geen reden om niet met de trein te reizen (voor zover dat mogelijk is in Kroatie, het netwerk is erg beperkt). Het uitzicht is denk ik ongeveer hetzelfde als wanneer je met de bus reist, maar omdat ik de trein zelf nooit heb gebruikt, kan ik dit niet met zekerheid zeggen. Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Oké, dank je. Ik zal es kijken wat ik doe.
      Ik zag op die site getbybus overigens vele busmaatschappijen langskomen op die genoemde route. Zijn er ook maatschappijen die jij juist níét aan zou raden?

      Vr. gr.

     • Beste Ed, ik heb zelf die route nooit nodig met de bus, dus zou ik het je niet kunnen vertellen. Maar heb je gezien dat GetByBus reviews van andere reizigers biedt voor de verschillende busmaatschappijen? Groeten, Karianne.

 24. Beste Karianne,

  Wat leuk om al die tips te lezen! Ikzelf zou deze zomer graag rondreizen met mijn vriend doorheen Kroatië met het busvervoer. Jouw tips gaan ons dus zeker helpen bij het uitzoeken van het vervoer!We kennen beide nog niets over Kroatië en weten dus niet goed welke route we best zouden kunnen volgen… Op het internet vind ik veel informatie terug, maar vind ik het moeilijk om dit te kunnen bundelen in een goede route. Zou jij ons daar misschien bij kunnen helpen? (tips voor plaatsen die zeker het bezoeken waard zijn en waar we een route op kunnen afstemmen voor een reis van 10 dagen ongeveer) We zouden graag een iets avontuurlijkere vakantie hebben (bv. canyoning, raften, mountainbiken, evt parapente, duiken,…) en ik zou graag de Plitvice meren of de watervallen van Krka zien. (Als we er één van zouden moeten kiezen, welke zou jij dan aanraden? En zou je voor de Plitvice meren aanraden om er enkele dagen te verblijven of is een uitstap van één dag voldoende volgens jou?). Cultuur of zonnen op het strand hoeft er niet veel bij te zijn, maar gezellige straatjes zijn wel een leuk pluspunt. Alvast heel erg bedankt!

  Met vriendelijke groeten,
  Ellen

  • Beste Ellen, als je van een actieve vakantie houdt dan zou ik Plitvice aanraden ipv Krka, want in Plitvice kun je 1 of 2 hele dagen doorbrengen terwijl je Krka in een halve dag hebt gezien. Voor tips voor een leuke route voor 10 dagen kun je gerust ons artikel over een autorondrit door Kroatie gebruiken, want met de bus is het ook goed te doen: https://www.allesoverkroatie.nl/kroatie-in-15-dagen-met-de-auto/
   Uiteraard doe je er met de bus langer over, plus het feit dat dit een rondrit van 15 dagen is, dus je zal het wat in moeten korten. Je zou Istrie over kunnen slaan en kunnen beginnen in Kvarner en een bezoek aan NP Paklenica inplannen. Vervolgens de route door Dalmatie doen (evt Dubrovnik overslaan) en dan op de terugweg Plitvice (waar je ook kunt raften). In Dalmatie heb je veel mogelijkheden voor activiteiten: raften in Omis, kajakken tussen de eilanden van de Sibenik archipel, mountainbiken in het Mosor gebergte bij Split bijv. Duiken kan overal, bijv. in Primosten (hele mooie omgeving en goede duikscholen). Je zult al wel hebben gezien dat je alle busroutes kunt vinden op GetByBus.com/nl. Vriendelijke groeten, Karianne.

 25. Hoi ik zou graag willen weten wat het openbaar vervoer kost in split. Bv zit met me hotel aan het strand en wil in de avond na het centrum om lekker te eten met de stadsbus. Dank je

  • Beste Jacqueline, ik denk dat je binnen Split tussen de 5 en 8 kuna betaalt voor een busrit, maar ik denk dat je vanaf de meeste stranden wel te voet naar het centrum kunt. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Mieke, bij de meeste busmaatschappijen wel, maar we kunnen je niet garanderen dat dit bij alle maatschappijen het geval is. Wil je het zeker weten dan kun je vantevoen bij de maatschappij waarmee je wilt reizen informeren. Vriendelijke groeten, Karianne.

 26. Beste

  Ik vertrek binnen een maand naar Kroatië, ik heb al bussen geboekt van Zagreb naar Zadar en van Zadar naar Opatija. Maar nu zou ik nog graag weten hoe je aan de luchthaven deze busmaatschappijen/bussen herkent. Want ik moet nog van de luchthaven in Zagreb tot in de hoofdstad Zagreb zelf raken om daar de bus te nemen naar Zadar.

  Zou ik van de luchthaven tot Zagreb best een bus nemen of gewoon een taxi? Als ik een taxi neem, moet ik dan zeggen dat ik naar het busstation wil of heeft dit een specifieke naam waar alle grote busmaatschappijen te vinden zijn?

  Met vriendelijke groeten

  • Beste L, de bus van het vliegveld van Zagreb naar het busstation wordt gerund door ‘Pleso Prijevoz’, dus aan deze naam herken je de bus. Het vliegveld is niet zo groot dus je kunt de bus niet snel over het hoofd zien. Bussen vertrekken na het landen van iedere vlucht, dus er zal na aankomst een bus voor je klaarstaan (maar uiteraard moet je niet gaan treuzelen nadat je door de paspoortcontrole bent en je bagage hebt opgehaald want de bus zal niet op individuele passagiers wachten). Het busstation heet “autobusni kolodvor” dus als je een taxi zou nemen kun je dit zeggen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 27. Hallo,
  Volgende week gaan we naar Kroatië,
  en we willen vanaf het vliegveld (Zadar), naar onze verblijfplaats in Starigrad.
  Is hier een passende openbaarvervoer route voor?
  Alvast bedankt!

 28. Beste Karianna,

  Wij willen blnnenkort op vakantie vertrekken naar Split en Trogir. Wij hebben hiervoor een heel leuk hotel gevonden tussen Split en Trogir (hotel Stacija). Wij zijn niet van plan om een auto te huren en we vinden nergens of er in de buurt van het hotel een bushalte is om de bus naar Trogir of Split te nemen. Weet jij of daar een bushalte is of dat er gewoon een rechtstreekse bus tussen beide steden is?

  Alvast bedankt.

 29. Hallo ,
  Wij vertrekken binnen 14 dagen met onze camper naar camping Lanterna in tar . Mijn vraag is of je gemakkelijk met het openbaar vervoer naar porec kan ?
  Vriendelijke groeten

  • Beste Katja, er is wel een bus maar helaas is er weinig info over te vinden online. Ik denk dat je ong. 10 minuten moet lopen vanaf de camping om de bushalte te bereiken. De busrit naar Porec duurt ong. 20 minuten. Helaas weet ik niet om om welk busnummer het gaat en waar je de dienstregeling kunt vinden. Dit zul je na moeten vragen bij de receptie. Vriendelijke groeten, Karianne.

 30. Hoi! Supermooie site echt heel handig! Ik vroeg me af bij lange busreizen zoals van split naar dubrovnovik, zijn er toiletten aanwezig in de bussen?

  • Beste Lieke, bedankt voor je compliment over de site! Er zijn niet altijd toiletten aanwezig in de touringcars, maar in dat geval wordt er onderweg minstens 1 pauze ingelast, op een plek waar openbare toiletten zijn, meestal bij een wat groter wegrestaurant/supermarkt. Vriendelijke groeten, Karianne.

 31. Gisteren een vakantie naar Kroatië geboekt en vandaag tijdens het rondneuzen op deze site terecht gekomen. Wat een fijne site. Ik vraag me af of je toevallig ook weet of je van de luchthaven van Split gemakkelijk bij de haven komt? Wij gaan de eerste paar dagen namelijk naar Hvar, vervolgens 3 dagen naar Vela Luka en daarna nog 2 dagen naar Split. Tips zijn uiteraard altijd welkom, mocht je die hebben. 🙂

 32. Hoi Karianne,

  Nogmaals wat een top site en top service betreft de snelheid van het beantwoorden van vragen!!

  Ik ga in de zomer 18 dagen naar Kroatië en dan beginnen we in Split en gaan we daarna naar Zadar. We wilde een auto huren maar omdat we hem in willen leveren op een andere plek komt er soms wel 800 euro extra bij. Mijn vraag is of er dus een bus ook van Split naar Zadar gaat en hoe vaak rijdt zo’n bus en wat zijn de prijzen daarvan?

  We willen wel graag rondreizen in Split en Zadar maar twijfelen waar we dan het beste een auto kunnen huren en waar we het beste scooters kunnen huren, heb jij hierover tips voor ons?

  Groetjes, Sanne

  • Beste Sanne, bedankt voor je compliment over de site! Ik wist wel dat het meer kost om een auto op een andere locatie in te leveren maar 800 euro is wel heel erg veel! Met de bus is zeker mogelijk. Voor de dienstregelingen en prijzen kijk je hier: https://getbybus.com/nl/
   Zowel voor Split als voor Zadar hoef je geen scooter te huren. Sterker nog, je zult zien dat een groot deel van beide steden uit voetgangerszones bestaan. Je kunt alles heel goed te voet doen en dat is ook de enige manier om alles te zien.
   Wil je buiten de stad verkennen, dan kun je natuurlijk wel scooters huren. Zoek op “rent a scooter [plaatsnaam]” en je zult zien dat er een groot aanbod is. Let op: je hebt een rijbewijs nodig om een scooter te kunnen huren!
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 33. Hallo Karianne,

  Even een korte vraag m.b.t. het reizen per bus. Wij zijn van plan de bus te nemen van Zadar naar Rijeka en willen deze route in één dag afleggen. Omdat we deze mooie route niet zo maar voorbij willen laten schieten willen we onderweg minimaal één keer uitstappen. Is het mogelijk om met een kaartje Zadar-Rijeka uit te stappen en daarna in een volgende bus van dezelfde maatschappij weer op te stappen om de route te vervolgen?

  Groeten,

  Erik

  • Beste Erik, ik denk helaas niet dat dit kan maar ik weet het niet 100% zeker omdat ik hier nooit eerder mee te maken heb gehad. Je zou het dus nog even na kunnen vragen bij het busbedrijf waar je een kaartje wilt kopen. Kan het niet dan kun je dus het beste vantevoren bepalen waar je uit wilt stappen en alleen een kaartje kopen voor dat onderdeel van de route, en vervolgens een nieuw kaartje voor het volgende deel van de route. Op die manier betaal je niet te veel. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo Karianne

    Misschien kunt u mij helpen ik ga volgende week naar Kroatië en nou willen we een dagtocht naar het natuurpark doen alleen is de opstap plek heel vroeg in split zelf zitten wij in tucêpi. Nou was mij vraag vanaf hoelaat rijden er bussen en is die verbinding makkelijk te doen .
    Mvg zaira

    • Beste Zaira, ik neem aan dat je Krka of Plitvice bedoelt? De georganiseerde busreizen naar specifieke parken hebben op de website van de organisator vaak een overzicht van het programma met de opstaptijden en locaties. Lukt het je niet om al vroeg in Split te zijn dan raad ik je aan om op eigen initiatief naar het park te gaan, bijv door een auto te huren (Plitvice) of met de bus te gaan (Krka). Er rijden bussen van Tucepi naar Sibenik en van daaruit kun je de bus (of een taxi) nemen naar Skradin (ingang NP Krka). Ga je toch liever mee met een excursie dan kun je online ook checken hoe laat de bussen van Tucepi naar Split rijden. Op deze website kun je een groot aanbod aan busroutes en dienstregelingen vinden: https://getbybus.com/nl/
     Vriendelijke groeten, Karianne.

 34. Hallo,

  Ik heb een vraag. Ik wil samen met mijn moeder in September naar Kroatië gaan. Wij willen daar eerst de Plitvicemeren bezoeken. We denken 2 dagen, dus 3 nachten in een goedkoop hotel daar in de buurt. Heb je misschien nog tips?
  Daarna willen we de overige dagen richting Omis Riviera, om daar wat ‘luxer’ van de rest van onze vakantie te willen genieten. Heb je nog tips voor ons kwa hotel, wat mooi aan het strand zit en waar het ook gezellig/ drukker is/ wat te beleven?
  Vliegen via Zadar lijkt ons het handigst. Is het te doen via openbaar vervoer/ bus; van Zadar Airport naar de Plitvice meren, en van de Plitvicemeren naar Omis Riviera? Of is dit anders te betalen als je een taxi zou nemen?
  Alvast heel erg bedankt voor je reactie.
  Groetjes

 35. Hallo karianne,

  Ik ga woensdag naar Kroatië en zou wel een beetje advies kunnen gebruiken. Ik zal woensdag een soort van kleine rondreis maken in Kroatië. We beginnen bij split gaan dan door naar de plitvice meren vervolgens naar zagreb en dan weer terug naar split. Nu zijn voor de meeste reizen geschikte online bustickets beschikbaar online, ik zit alleen met het punt dat er bij de camping korana waar we verblijven bij de plitvice meren geen busstop aangegeven lijkt te zijn. Maar de route van de bus er wel bij in de buurt lijkt te komen. Nu weet ik niet of het vetstandig is om online een ticket te kopen (gezien de bus dan misschien niet verder gaat dan de officiële busstop van de plitvice meren) maar dit in de bus zelf ten sprake te brengen, of toch in split ter plaatse een buskaartje te kopen en deze informatie daar te overleggen. Ook is mij niet duidelijk of er ter plaatse een bus maatschappij actief is. Graag zou ik hier een beetje advies over krijgen.

  Met vriendelijke groet,

  Alison

  • Beste Alison, ookal ligt camping Korana langs de route die de bussen nemen (van Zagreb naar Zadar/Split via Plitvice), toch is er geen officiele bushalte bij de camping. Normaal gesproken heeft geen enkele chauffeur er moeite mee om even voor je bij de camping te stoppen, maar vraag het wel netjes VOOR vertrek en herinner de buschauffeur er nogmaals aan als je je bestemming nadert. Zou je om wat voor reden dan ook niet uit kunnen stappen bij de camping dan kun je uitstappen bij het park zelf, en zul je een km of 6 moeten lopen naar de camping.
   De camping biedt iedere ochtend een shuttle bus naar het park (rond een uur of 8, geloof ik) en aan het einde van de middag een shuttle bus terug van het park naar de camping (rond een uur of 6).
   Wil je niet online een ticket kopen dan kan het ook gewoon in de bus.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 36. Hallo Karianne,

  Mogen honden op de bussen van het openbaar vervoer?
  Alvast bedankt voor feedback en proficiat met je website.

  Mvg,
  nancy

  • Beste Nancy, bedankt voor je compliment over de site! Over het algemeen mogen honden niet mee in de bus, op enkele bussen na. Dit is een regel die verschilt van busmaatschappij tot busmaatschappij en daarom is het voor mij niet mogelijk om je precies te vertellen op welke routes het wel mag. Je zou daarvoor contact op moeten nemen met de maatschappij waar je mee wilt gaan reizen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 37. Hoi Karianne

  Klopt het dat je geen buskaartje hoeft te kopen voor bussen vanaf bijv zagreb naar zadar voor kinderen onder 5 jaar? die optie (get by bus) zag er ik namelijk niet bij. Alleen vanaf 5 jaar of voor personen die ouder zijn..

  gr, Marit

  • Beste Marit, dit verschilt denk ik per busmaatschappij. Heb je niet de mogelijkheid om te boeken voor kinderen onder 5 jaar bij de busmaatschappij van jouw keuze? Ik zou dan even contact met de maatschappij opnemen om dit te checken. Het zal waarschijnlijk betekenen dat het kind op schoot moet en op die manier gratis mee kan reizen maar ik weet het niet zeker. Vriendelijke groeten, Karianne.

 38. Goedemorgen,

  ik ga eind juli op vakantie naar dubrovnik. Wij verblijven daar een weekje en ik had al veel tips gezien op u website. Mijn vraag is of er een bus gaat vanaf dubrovnik airport naar dubrovnik zelf.

  En heeft u misschien nog andere tips om rond dubrovnik te doen. Waar kan ik bijv. het beste gaan snorkelen?

  Groetjes
  Danielle

  • Beste Danielle, gewoon even zoeken op http://www.GetByBus.com, departure: Dubrovnik airport, destination: Dubrovnik bus terminal
   Kijk eens naar m’n artikel op Alles Over Kroatie over vakantie in Dubrvnik voor tips in en rond Dubrovnik: https://www.allesoverkroatie.nl/vakantie-dubrovnik/
   Snorkelen kan in principe overal omdat de zee langs de kust in Kroatie zeer schoon en helder is dankzij de vele rots en kiezelstranden (door het gebrek aan zandstranden is het water er haast nooit troebel). Nog een tip om er zien hoe schoon en helder het zeewater is: hoe meer zee-egels, hoe schoner de zee. Wel oppassen dat je niet op ze gaat staan want dat veroorzaakt veel huidirritatie en pijn! Groeten, Karianne.

 39. Beste Karianne,

  Eind july 2015 willen we graag met de bus van Airport split naar Solaris (salsa festival Splash). En een retour ticket van Solaris naar Plitvička Jezera (Natural Park). Omdat aangegeven word dat reizen met openbaar vervoer in Kroatië het goedkoopste is. Wij vroegen ons af of u zou weten hoe we deze verbindingen kunnen vinden op internet of als we in kroatië zijn? (incl. tijden en kosten,is er bijvoorbeeld zoiets als een website zoals 9292.nl maar dan voor kroatië?) en hoe kunnen we deze tickets reserveren of waar kunnen we deze tickets kopen in kroatie zelf?

  PS. We hebben daarnet via GetbyBus de trip van split busterminal naar Sibenik gevonden, maar kan geen busverbinding naar solaris vinden. En via de site van autotrans.hr hebben we een verbinding van Solaris naar Gospic gevonden, maar niet naar Plitvička Jezera. We hopen dat u ons verder zou kunnen helpen aan informatie.

  Alvast hartelijk bedankt uw reactie.

  Met vriendelijke groeten, Ron en Eva

  • Beste Ron en Eva, ik denk dat jullie niet hebben kunnen vinden waar jullie naar zochten omdat Solaris de naam van het resort is maar niet de naam van een plaats/lokatie.
   Het resort zelf regelt tijdens het hoogseizoen een pendelbus van het resort naar het centrum van Sibenik maar ik denk niet dat je de dienstregeling hiervoor online kunt vinden.
   Je neemt de bus van Split airport naar het centrum van Split, vandaaruit een bus naar Sibenik en vanuit Sibenik een bus naar Solaris (ter plekke bij het info loket van het busstation van Sibenik vragen naar dienstregeling voor bus naar Solaris). Als alternatief kun je ook een taxi naar Solaris nemen.
   En voor de reis naar Plitvice is je vertrektpunt dus ook weer Sibenik (ipv Solaris). De beste website die je kunt gebruiken om dienstregelingen en prijzen te checken is GetByBus. Indien het mogelijk is om online tickets te reserveren zal dat op deze website worden aangegeven. Indien je ter plekke kaartjes moet kopen dan doe je dit bij het info loket op het busstation.
   Indien jullie nog meer vragen hebben, stel ze dan gerust. Vriendelijke groeten, Karianne.

 40. Proficiat met jullie website! Wij reizen eind juli naar Kroatië en willen vooral het openbaar vervoer gebruiken. Is het nodig om bustickets op voorhand te kopen en zo ja hoe lang op voorhand? We willen ook graag naar de nationale parken van Plitvice en Krka. Moet je hier ook op voorhand tickets voor reserveren?
  Alvast bedankt voor uw reactie!

  • Beste Laurie, bedankt voor je compliment! Helaas is het voor veel routes nog niet mogelijk om online te reserveren. Hier probeert een kennis van me verandering in te brengen met zijn website http://www.getbybus.com. Indien er voor een bepaalde route tickets gereserveerd kunnen worden, dan kun je dat op deze website zien, nadat je je vertrekpunt en bestemming hebt ingevoerd. Je kunt op het busstation waar je vertrekt wel vantevoren tickets kopen. Ik raad je aan dit te doen zodra je de kans hebt, om teleurstelling te voorkomen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 41. Hallo,
  Weet iemand of je vanaf camping Vranjica Belverdere, in Seget Vranjica nabij Trogir, met de bus naar Split en/of Primosten kunt en wat dat kost?
  Bedankt Rianne

  • Beste Rianne, ik kreeg op m’n andere blog (AllesOverKroatie) dezelfde vraag, misschien was die vraag ook van jou of jouw reisgezelschap?
   Hier een kopie van m’n antwoord:
   ik heb helaas geen dienstregeling kunnen vinden online maar verschillende kleine websites over toerisme in Seget Vranjica schrijven dat er een plaatselijke bus is die ongeveer ieder half uur rijdt. Ik heb mijn best gedaan maar ik heb t helaas niet kunnen bevestigen. Ook zou het kunnen dat lange traject bussen (die de magistrale volgen tussen Zadar en Split) in Seget Vranjica stoppen. Dit heb ik ook geprobeerd op te zoeken maar ik heb helaas niets kunnen vinden. De meest uitgebreide bus websites van Kroatie zijn https://getbybus.com/en/ en https://www.buscroatia.com/ maar deze hebben Seget Vranjica helaas niet in hun lijst van opstapplaatsen of bestemmingen (Seget Donij hebben ze er wel op staan). Ik zou het dus even aan je gastheer of gastvrouw vragen (in jouw geval dus de camping) of een mailtje sturen naar het plaatselijke VVV kantoor: https://www.tz-seget.hr/en/9/contact
   Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text