Home » Kroatië per bus

Kroatië per bus

Reizen met de bus is de meest populaire vorm van openbaar vervoer binnen Kroatië. Dit komt vooral door het feit dat de prijzen van buskaartjes relatief laag zijn en het aantal busdiensten en busroutes relatief hoog.

Veel belangrijke steden in Kroatië, zoals bijv. Pula, Rijeka, Zagreb, Zadar en Split bieden internationale routes naar Europese bestemmingen in landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Bussen in Kroatie

Nu het grootste deel van de snelwegen in Kroatië klaar zijn, is reizen met de bus ook een vrij snelle manier van reizen geworden.

Een busrit van Zagreb naar Split duurt nu bijvoorbeeld 5 uur, slechts 1 uur langer dan een autorit van Zagreb naar Split.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van prijzen voor landelijke routes. Hou er rekening mee dat prijzen kunnen verschillen van busmaatschappij tot busmaatschappij.

Geschatte bus prijzen (enkele reis)

Van

Naar

Priis

Afstand in km*

Prijs / km

Zagreb

Split

200 kn

ong. 400

0.50 kn

Zagreb

Rijeka

125 kn

172

0.65 kn

Zagreb

Rovinj

165 kn

ong. 280

0.60 kn

Zagreb

Zadar

140 kn

250

0.56 kn

Split

Dubrovnik

110 kn

220

0.50 kn

Split

Trogir

20 kn

30

0.67 kn

* De reisafstand zoals aangegeven in de tabel staat voor de kortste route tussen de twee genoemde steden. Een bus kan ook een andere route nemen waardoor de totale reisafstand groter zal zijn.

Zoals je in de tabel kunt zien, ligt de prijs per kilometer zo rond de 50-70 lipa (zo’n 7 tot 10 eurocent per km). Om de totaalprijs voor de geplande reis te berekenen kun je dus het aantal kilometers van je reis vermenigvuldigen met 0.70. Zo krijgt je een vrij nauwkeurige schatting van de totale prijs.

Tip: sommige busmaatschappijen bieden een korting aan als je een retourticket koopt.

Buskaartjes:

Het reserveren van buskaartjes is helaas nog niet gebruikelijk in Kroatië, maar voor internationale routes begint dit langzaam te veranderen. Sommige maatschappijen bieden je nu de mogelijkheid om kaartjes voor internationale routes online te reserveren.

Je kunt voor internationale routes ook nog steeds gewoon kaartjes kopen in de bus.

Belangrijk: Als je een kaartje koopt voor een busreis met busmaatschappij X dan is dit kaartje alleen geldig als je reist met deze specifieke busmaatschappij. Indien er een bus van busmaatschappij Y dezelfde route aanbiedt kun je dus niet instappen omdat je kaartje bij deze maatschappij niet geldig is. Let dus goed op bij het kopen van een kaartje dat je de juiste route en de juiste maatschappij uitkiest.

Voor uitgebreide informatie over reizen per bus, busstations, dienstregelingen en bus routes kun je terecht op GetByBus: https://getbybus.com/nl/

37 Comments »

 • Jacqueline schreef:

  Hoi ik zou graag willen weten wat het openbaar vervoer kost in split. Bv zit met me hotel aan het strand en wil in de avond na het centrum om lekker te eten met de stadsbus. Dank je

 • Mieke schreef:

  Hallo Rianne,

  Gelden er kortingen op de bus/trein voor 65+ ?

  Met vriendelijke groet,
  Mieke

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Mieke, bij de meeste busmaatschappijen wel, maar we kunnen je niet garanderen dat dit bij alle maatschappijen het geval is. Wil je het zeker weten dan kun je vantevoen bij de maatschappij waarmee je wilt reizen informeren. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • L. schreef:

  Beste

  Ik vertrek binnen een maand naar Kroatië, ik heb al bussen geboekt van Zagreb naar Zadar en van Zadar naar Opatija. Maar nu zou ik nog graag weten hoe je aan de luchthaven deze busmaatschappijen/bussen herkent. Want ik moet nog van de luchthaven in Zagreb tot in de hoofdstad Zagreb zelf raken om daar de bus te nemen naar Zadar.

  Zou ik van de luchthaven tot Zagreb best een bus nemen of gewoon een taxi? Als ik een taxi neem, moet ik dan zeggen dat ik naar het busstation wil of heeft dit een specifieke naam waar alle grote busmaatschappijen te vinden zijn?

  Met vriendelijke groeten

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste L, de bus van het vliegveld van Zagreb naar het busstation wordt gerund door ‘Pleso Prijevoz’, dus aan deze naam herken je de bus. Het vliegveld is niet zo groot dus je kunt de bus niet snel over het hoofd zien. Bussen vertrekken na het landen van iedere vlucht, dus er zal na aankomst een bus voor je klaarstaan (maar uiteraard moet je niet gaan treuzelen nadat je door de paspoortcontrole bent en je bagage hebt opgehaald want de bus zal niet op individuele passagiers wachten). Het busstation heet “autobusni kolodvor” dus als je een taxi zou nemen kun je dit zeggen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Inge schreef:

  Hallo,
  Volgende week gaan we naar Kroatië,
  en we willen vanaf het vliegveld (Zadar), naar onze verblijfplaats in Starigrad.
  Is hier een passende openbaarvervoer route voor?
  Alvast bedankt!

 • Freya schreef:

  Beste Karianna,

  Wij willen blnnenkort op vakantie vertrekken naar Split en Trogir. Wij hebben hiervoor een heel leuk hotel gevonden tussen Split en Trogir (hotel Stacija). Wij zijn niet van plan om een auto te huren en we vinden nergens of er in de buurt van het hotel een bushalte is om de bus naar Trogir of Split te nemen. Weet jij of daar een bushalte is of dat er gewoon een rechtstreekse bus tussen beide steden is?

  Alvast bedankt.

 • Katja willekens schreef:

  Hallo ,
  Wij vertrekken binnen 14 dagen met onze camper naar camping Lanterna in tar . Mijn vraag is of je gemakkelijk met het openbaar vervoer naar porec kan ?
  Vriendelijke groeten

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Katja, er is wel een bus maar helaas is er weinig info over te vinden online. Ik denk dat je ong. 10 minuten moet lopen vanaf de camping om de bushalte te bereiken. De busrit naar Porec duurt ong. 20 minuten. Helaas weet ik niet om om welk busnummer het gaat en waar je de dienstregeling kunt vinden. Dit zul je na moeten vragen bij de receptie. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Lieke schreef:

  Hoi! Supermooie site echt heel handig! Ik vroeg me af bij lange busreizen zoals van split naar dubrovnovik, zijn er toiletten aanwezig in de bussen?

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Lieke, bedankt voor je compliment over de site! Er zijn niet altijd toiletten aanwezig in de touringcars, maar in dat geval wordt er onderweg minstens 1 pauze ingelast, op een plek waar openbare toiletten zijn, meestal bij een wat groter wegrestaurant/supermarkt. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Sara schreef:

  Gisteren een vakantie naar Kroatië geboekt en vandaag tijdens het rondneuzen op deze site terecht gekomen. Wat een fijne site. Ik vraag me af of je toevallig ook weet of je van de luchthaven van Split gemakkelijk bij de haven komt? Wij gaan de eerste paar dagen namelijk naar Hvar, vervolgens 3 dagen naar Vela Luka en daarna nog 2 dagen naar Split. Tips zijn uiteraard altijd welkom, mocht je die hebben. 🙂

 • Sanne schreef:

  Hoi Karianne,

  Nogmaals wat een top site en top service betreft de snelheid van het beantwoorden van vragen!!

  Ik ga in de zomer 18 dagen naar Kroatië en dan beginnen we in Split en gaan we daarna naar Zadar. We wilde een auto huren maar omdat we hem in willen leveren op een andere plek komt er soms wel 800 euro extra bij. Mijn vraag is of er dus een bus ook van Split naar Zadar gaat en hoe vaak rijdt zo’n bus en wat zijn de prijzen daarvan?

  We willen wel graag rondreizen in Split en Zadar maar twijfelen waar we dan het beste een auto kunnen huren en waar we het beste scooters kunnen huren, heb jij hierover tips voor ons?

  Groetjes, Sanne

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Sanne, bedankt voor je compliment over de site! Ik wist wel dat het meer kost om een auto op een andere locatie in te leveren maar 800 euro is wel heel erg veel! Met de bus is zeker mogelijk. Voor de dienstregelingen en prijzen kijk je hier: https://getbybus.com/nl/
   Zowel voor Split als voor Zadar hoef je geen scooter te huren. Sterker nog, je zult zien dat een groot deel van beide steden uit voetgangerszones bestaan. Je kunt alles heel goed te voet doen en dat is ook de enige manier om alles te zien.
   Wil je buiten de stad verkennen, dan kun je natuurlijk wel scooters huren. Zoek op “rent a scooter [plaatsnaam]” en je zult zien dat er een groot aanbod is. Let op: je hebt een rijbewijs nodig om een scooter te kunnen huren!
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Erik schreef:

  Hallo Karianne,

  Even een korte vraag m.b.t. het reizen per bus. Wij zijn van plan de bus te nemen van Zadar naar Rijeka en willen deze route in één dag afleggen. Omdat we deze mooie route niet zo maar voorbij willen laten schieten willen we onderweg minimaal één keer uitstappen. Is het mogelijk om met een kaartje Zadar-Rijeka uit te stappen en daarna in een volgende bus van dezelfde maatschappij weer op te stappen om de route te vervolgen?

  Groeten,

  Erik

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Erik, ik denk helaas niet dat dit kan maar ik weet het niet 100% zeker omdat ik hier nooit eerder mee te maken heb gehad. Je zou het dus nog even na kunnen vragen bij het busbedrijf waar je een kaartje wilt kopen. Kan het niet dan kun je dus het beste vantevoren bepalen waar je uit wilt stappen en alleen een kaartje kopen voor dat onderdeel van de route, en vervolgens een nieuw kaartje voor het volgende deel van de route. Op die manier betaal je niet te veel. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Bodil schreef:

  Hallo,

  Ik heb een vraag. Ik wil samen met mijn moeder in September naar Kroatië gaan. Wij willen daar eerst de Plitvicemeren bezoeken. We denken 2 dagen, dus 3 nachten in een goedkoop hotel daar in de buurt. Heb je misschien nog tips?
  Daarna willen we de overige dagen richting Omis Riviera, om daar wat ‘luxer’ van de rest van onze vakantie te willen genieten. Heb je nog tips voor ons kwa hotel, wat mooi aan het strand zit en waar het ook gezellig/ drukker is/ wat te beleven?
  Vliegen via Zadar lijkt ons het handigst. Is het te doen via openbaar vervoer/ bus; van Zadar Airport naar de Plitvice meren, en van de Plitvicemeren naar Omis Riviera? Of is dit anders te betalen als je een taxi zou nemen?
  Alvast heel erg bedankt voor je reactie.
  Groetjes

 • Alison schreef:

  Hallo karianne,

  Ik ga woensdag naar Kroatië en zou wel een beetje advies kunnen gebruiken. Ik zal woensdag een soort van kleine rondreis maken in Kroatië. We beginnen bij split gaan dan door naar de plitvice meren vervolgens naar zagreb en dan weer terug naar split. Nu zijn voor de meeste reizen geschikte online bustickets beschikbaar online, ik zit alleen met het punt dat er bij de camping korana waar we verblijven bij de plitvice meren geen busstop aangegeven lijkt te zijn. Maar de route van de bus er wel bij in de buurt lijkt te komen. Nu weet ik niet of het vetstandig is om online een ticket te kopen (gezien de bus dan misschien niet verder gaat dan de officiële busstop van de plitvice meren) maar dit in de bus zelf ten sprake te brengen, of toch in split ter plaatse een buskaartje te kopen en deze informatie daar te overleggen. Ook is mij niet duidelijk of er ter plaatse een bus maatschappij actief is. Graag zou ik hier een beetje advies over krijgen.

  Met vriendelijke groet,

  Alison

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Alison, ookal ligt camping Korana langs de route die de bussen nemen (van Zagreb naar Zadar/Split via Plitvice), toch is er geen officiele bushalte bij de camping. Normaal gesproken heeft geen enkele chauffeur er moeite mee om even voor je bij de camping te stoppen, maar vraag het wel netjes VOOR vertrek en herinner de buschauffeur er nogmaals aan als je je bestemming nadert. Zou je om wat voor reden dan ook niet uit kunnen stappen bij de camping dan kun je uitstappen bij het park zelf, en zul je een km of 6 moeten lopen naar de camping.
   De camping biedt iedere ochtend een shuttle bus naar het park (rond een uur of 8, geloof ik) en aan het einde van de middag een shuttle bus terug van het park naar de camping (rond een uur of 6).
   Wil je niet online een ticket kopen dan kan het ook gewoon in de bus.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Vleeschouwer schreef:

  Hallo Karianne,

  Mogen honden op de bussen van het openbaar vervoer?
  Alvast bedankt voor feedback en proficiat met je website.

  Mvg,
  nancy

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Nancy, bedankt voor je compliment over de site! Over het algemeen mogen honden niet mee in de bus, op enkele bussen na. Dit is een regel die verschilt van busmaatschappij tot busmaatschappij en daarom is het voor mij niet mogelijk om je precies te vertellen op welke routes het wel mag. Je zou daarvoor contact op moeten nemen met de maatschappij waar je mee wilt gaan reizen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Marit schreef:

  Hoi Karianne

  Klopt het dat je geen buskaartje hoeft te kopen voor bussen vanaf bijv zagreb naar zadar voor kinderen onder 5 jaar? die optie (get by bus) zag er ik namelijk niet bij. Alleen vanaf 5 jaar of voor personen die ouder zijn..

  gr, Marit

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Marit, dit verschilt denk ik per busmaatschappij. Heb je niet de mogelijkheid om te boeken voor kinderen onder 5 jaar bij de busmaatschappij van jouw keuze? Ik zou dan even contact met de maatschappij opnemen om dit te checken. Het zal waarschijnlijk betekenen dat het kind op schoot moet en op die manier gratis mee kan reizen maar ik weet het niet zeker. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Danielle schreef:

  Goedemorgen,

  ik ga eind juli op vakantie naar dubrovnik. Wij verblijven daar een weekje en ik had al veel tips gezien op u website. Mijn vraag is of er een bus gaat vanaf dubrovnik airport naar dubrovnik zelf.

  En heeft u misschien nog andere tips om rond dubrovnik te doen. Waar kan ik bijv. het beste gaan snorkelen?

  Groetjes
  Danielle

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Danielle, gewoon even zoeken op http://www.GetByBus.com, departure: Dubrovnik airport, destination: Dubrovnik bus terminal
   Kijk eens naar m’n artikel op Alles Over Kroatie over vakantie in Dubrvnik voor tips in en rond Dubrovnik: https://www.allesoverkroatie.nl/vakantie-dubrovnik/
   Snorkelen kan in principe overal omdat de zee langs de kust in Kroatie zeer schoon en helder is dankzij de vele rots en kiezelstranden (door het gebrek aan zandstranden is het water er haast nooit troebel). Nog een tip om er zien hoe schoon en helder het zeewater is: hoe meer zee-egels, hoe schoner de zee. Wel oppassen dat je niet op ze gaat staan want dat veroorzaakt veel huidirritatie en pijn! Groeten, Karianne.

 • Eva schreef:

  Beste Karianne,

  Eind july 2015 willen we graag met de bus van Airport split naar Solaris (salsa festival Splash). En een retour ticket van Solaris naar Plitvička Jezera (Natural Park). Omdat aangegeven word dat reizen met openbaar vervoer in Kroatië het goedkoopste is. Wij vroegen ons af of u zou weten hoe we deze verbindingen kunnen vinden op internet of als we in kroatië zijn? (incl. tijden en kosten,is er bijvoorbeeld zoiets als een website zoals 9292.nl maar dan voor kroatië?) en hoe kunnen we deze tickets reserveren of waar kunnen we deze tickets kopen in kroatie zelf?

  PS. We hebben daarnet via GetbyBus de trip van split busterminal naar Sibenik gevonden, maar kan geen busverbinding naar solaris vinden. En via de site van autotrans.hr hebben we een verbinding van Solaris naar Gospic gevonden, maar niet naar Plitvička Jezera. We hopen dat u ons verder zou kunnen helpen aan informatie.

  Alvast hartelijk bedankt uw reactie.

  Met vriendelijke groeten, Ron en Eva

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Ron en Eva, ik denk dat jullie niet hebben kunnen vinden waar jullie naar zochten omdat Solaris de naam van het resort is maar niet de naam van een plaats/lokatie.
   Het resort zelf regelt tijdens het hoogseizoen een pendelbus van het resort naar het centrum van Sibenik maar ik denk niet dat je de dienstregeling hiervoor online kunt vinden.
   Je neemt de bus van Split airport naar het centrum van Split, vandaaruit een bus naar Sibenik en vanuit Sibenik een bus naar Solaris (ter plekke bij het info loket van het busstation van Sibenik vragen naar dienstregeling voor bus naar Solaris). Als alternatief kun je ook een taxi naar Solaris nemen.
   En voor de reis naar Plitvice is je vertrektpunt dus ook weer Sibenik (ipv Solaris). De beste website die je kunt gebruiken om dienstregelingen en prijzen te checken is GetByBus. Indien het mogelijk is om online tickets te reserveren zal dat op deze website worden aangegeven. Indien je ter plekke kaartjes moet kopen dan doe je dit bij het info loket op het busstation.
   Indien jullie nog meer vragen hebben, stel ze dan gerust. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Laurie schreef:

  Proficiat met jullie website! Wij reizen eind juli naar Kroatië en willen vooral het openbaar vervoer gebruiken. Is het nodig om bustickets op voorhand te kopen en zo ja hoe lang op voorhand? We willen ook graag naar de nationale parken van Plitvice en Krka. Moet je hier ook op voorhand tickets voor reserveren?
  Alvast bedankt voor uw reactie!

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Laurie, bedankt voor je compliment! Helaas is het voor veel routes nog niet mogelijk om online te reserveren. Hier probeert een kennis van me verandering in te brengen met zijn website http://www.getbybus.com. Indien er voor een bepaalde route tickets gereserveerd kunnen worden, dan kun je dat op deze website zien, nadat je je vertrekpunt en bestemming hebt ingevoerd. Je kunt op het busstation waar je vertrekt wel vantevoren tickets kopen. Ik raad je aan dit te doen zodra je de kans hebt, om teleurstelling te voorkomen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Rianne schreef:

  Hallo,
  Weet iemand of je vanaf camping Vranjica Belverdere, in Seget Vranjica nabij Trogir, met de bus naar Split en/of Primosten kunt en wat dat kost?
  Bedankt Rianne

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Rianne, ik kreeg op m’n andere blog (AllesOverKroatie) dezelfde vraag, misschien was die vraag ook van jou of jouw reisgezelschap?
   Hier een kopie van m’n antwoord:
   ik heb helaas geen dienstregeling kunnen vinden online maar verschillende kleine websites over toerisme in Seget Vranjica schrijven dat er een plaatselijke bus is die ongeveer ieder half uur rijdt. Ik heb mijn best gedaan maar ik heb t helaas niet kunnen bevestigen. Ook zou het kunnen dat lange traject bussen (die de magistrale volgen tussen Zadar en Split) in Seget Vranjica stoppen. Dit heb ik ook geprobeerd op te zoeken maar ik heb helaas niets kunnen vinden. De meest uitgebreide bus websites van Kroatie zijn https://getbybus.com/en/ en http://www.buscroatia.com/ maar deze hebben Seget Vranjica helaas niet in hun lijst van opstapplaatsen of bestemmingen (Seget Donij hebben ze er wel op staan). Ik zou het dus even aan je gastheer of gastvrouw vragen (in jouw geval dus de camping) of een mailtje sturen naar het plaatselijke VVV kantoor: http://www.tz-seget.hr/en/9/contact
   Vriendelijke groeten, Karianne.

Laat een reactie achter!

Omdat ik weinig vrije tijd heb en veel vragen ontvang, vraag ik jullie om eerst even dit korte advies te lezen. Bedankt voor jullie geduld en begrip!

Wees aardig. Blijf on topic. Geen spam. U kunt zich ook opgeven voor onze Comments Feed via RSS.

Je kunt deze tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om uw eigen te krijgen wereldwijd erkende-avatar, dan kunt u zich registreren op Gravatar.

Waardeer je onze site? Steun ons met een '+1' of een 'like'.