Home » De snelwegen van Kroatië

De snelwegen van Kroatië

Gedurende de laatste 10 jaar is er in Kroatië hard gewerkt aan het nieuwe snelwegennetwerk.

De eerste keer dat we naar Kroatië op vakantie gingen, in 2003, moesten we nog over de binnenwegen rijden om onze bestemming in Šibenik (Dalmatië) te bereiken. We kregen te maken met veel files en langzaamrijdend verkeer en het kostte ons bijna een hele dag om van Zagreb naar Šibenik te rijden. Gelukkig behoort dit nu allemaal tot het verleden en kun je in slechts 3 uur van Zagreb naar Šibenik rijden over de snelweg.

Op dit moment (juni 2012) kun je bijna helemaal tot het zuiden van Dalmatië rijden over de snelweg. Alleen het laatste deel van de snelweg is nog niet af: van Vrgorac naar Dubrovnik.

Snelwegen A8 en A9 lees hier alles over de snelwegen A8 en A9 van Istrië

Snelweg A1 Zagreb – Dubrovnik:

Een totale afstand van 467km snelweg van Zagreb naar Vrgorac is nu af. Vanaf de laatste afrit is het nog ongeveer 90 km naar Dubrovnik. Om van Zagreb naar Dubrovnik te rijden moet je rekenen op een reistijd van ongeveer 8 uur.

Let op: in het plaatsje Neum, aan de kustroute, ga je een klein stukje door Bosnië & Hercegovina heen, hier worden paspoorten gecontroleerd.

Momenteel is het tol tarief van Zagreb naar Zadar 105 kuna, van Zagreb naar Split 157 kuna en van Zagreb naar Vrgorac 191 kuna.

Snelweg A6 Zagreb – Rijeka:

De 140km lange snelweg van Zagreb naar Rijeka is af sinds 2008 en het totale tol tarief voor deze afstand is 60 kuna.

Voertuig categorieen op de A1 en de A6:

 De volgende categorieen worden gebruikt, afhankelijk van het type voertuig:

 • Categorie Ia – Motorvoertuigen met de kenmerken van een motor met twee, drie of vier wielen
 • Categorie I – Motorvoertuigen met twee assen en een hoogte tot 1.30m gemeten bij de eerste as. Met uitzondering van    motorvoertuigen uit categorie IIb.
 • Categorie IIa – Motorvoertuigen met drie of meer assen en een hoogte tot 1.30m gemeten bij de eerste as.
 • Categorie IIb – Motorvoertuigen met twee assen met een hoogte van meer dan 1.90m en een maximum toegestaan gewicht van 3500kg.
 • Categorie III – Motorvoertuigen met twee of drie assen met een hoogte van meer dan 1.30m gemeten bij de eerste as, een maximum gewicht van meer dan 3500kg, inclusief motorvoertuigen van categorie IIb met een aanhanger.
 • Categorie IV – Motorvoertuigen met vier of meer assen, een hoogte van meer dan 1.30m gemeten bij de eerste as en een maximum gewicht van meer dan 3500kg.

Tol tarieven A1 Zagreb – Split – Dubrovnik:

 Tol tarieven A6 Zagreb – Rijeka:

 Betalingsmogelijkheden:

Op de Kroatische snelwegen kun je met je credit card betalen en met contact geld in kuna’s en in euro’s. Wanneer je in euro’s betaalt krijg je wisselgeld in kuna’s terug. Ook heb je de mogelijkheid om electronisch te betalen; via ENC. Lees meer over ENC in ons artikel over de snelwegen van Istrië.

Nuttige afritten op de A1:

 A1 Zagreb: nadat je de afrit A1 Zagreb hebt genomen, heb je de volgende mogelijkheden: A3 Ljublijana, A5 Osijek, A2 Varaždin, A4 Goričan en Zagreb Centrum.

A1 Karlovac: dit is de afrit die je moet nemen voor een bezoek aan Nationaal Park Plitvice.

A1 Žuta Lokva: deze afrit is aan te raden als je naar Senj, Novi Vinodolski, het eiland Rab of het eiland Pag gaat.

A1 Otočac: de kortste route naar Nationaal Park Sjeverni Velebit.

A1 Gospić: de kortste route naar Karlobag en de veerboot naar Pag stad. Hier kun je ook de D25 bereiken die naar de D1 leidt in Korenice (de route naar de Plitivice meren).

A1 Gornja Ploča: deze afrit is aan te raden als je vanuit het zuiden komt en Nationaal Park Plitvice wilt bezoeken.

A1 Sveti Rok: afrit naar Gračac en Knin (als je vanuit het noorden komt). Het komt soms voor dat de snelweg bij Sveti Rok gesloten is vanwege sterke Bura (wind). In dit geval zul je bij deze afrit (komende vanuit het noorden) de snelweg moeten verlaten om de oude bergroute te gebruiken.

A1 Maslenica: de afrit voor Starigrad en Nationaal Park Paklenica. In geval van Bura (zie boven) zul je (komende vanuit het zuiden) bij deze afrit de snelweg moeten verlaten om de oude bergroute te gebruiken.

A1 Posedarje: afrit voor de Paški most (brug) naar het eiland Pag.

A1 Zadar Zapad (west): afrit voor Zadar, Petrčane, Nin, Zaton en Vir.

A1 Zadar Istok (oost): afrit voor Zadar, Zemunik (vliegveld Zadar), Bibinje en Sukošan.

A1 Benkovac: afrit voor Biograd na Moru, Turanj en Pakoštane.

A1 Pirovac: afrit voor Murter en voor Pakoštane (komende vanuit het zuiden) en Vodice (komende vanuit het noorden).

A1 Skradin: afrit voor het lagere deel van Nationaal Park Krka.

A1 Šibenik: afrit voor Šibenik, Primošten, Rogoznica, Marina (komende vanuit het noorden) en voor Vodice en Nationaal Park Krka wanneer je vanuit het zuiden komt.

A1 Prgomet: afrit voor Trogir, Segt Vranjica, Marina, het eiland Čiovo en Kaštela. 

A1 Dugopolje: afrit voor Split, Podstrana, Sinj, Omiš, Kaštela en de eilanden Brač, Hvar, Vis.

A1 Blato na Cetini: afrit voor Omiš, Dugi Rat en Lokva Rogoznica.

A1 Šestanovac: afrit voor Mimice, Pisak, Breal, Makarska en Tućepi (komende vanuit het noorden).

A1 Ravča: afrit voor Makarska (Zuid), Tućepi, Podgora, Igrane, Zaostrog en Ploće.Let op: de weg van Ravča naar Ploće is vrij lastig voor caravans.Nuttige afritten op de A6:

A6 Delnice: afrit voor Nationaal Park Risnjak.

A6 Vrata: afrit voor het eiland Krk en Crikvenica.

A6 Rijeka (Kun): eindpunt van de snelweg A6, verbindingspunt voor de snelwegen van Istrië om gemakkelijk steden zoals Umag, Novigrad, Rovinj, Vrsar, Poreč en Pula te bereiken.

Kroatische wegenwacht:

Indien je hulp nodig hebt op de weg dan kun je de Kroatische wegenwacht (HAK)  bereiken op +385 1 987.

Op de website van de wegenwacht www.hak.hr vind je nog veel meer info over de Kroatische wegen (website in het Engels beschikbaar).  De HAK heeft ook een telefoonnummer voor algemene verkeersinformatie: +385 1 4640 800 . Toets ‘3’ voor informatie in het engels.

Natuurlijk kun je ook altijd terecht op de website van de ANWB voor nuttige tips en info voor je autovakantie, actuele verkeersinfo en nog veel meer.

69 Comments »

 • an schreef:

  hallo iedereen

  Wij zouden graag in juli volgend jaar naar kroatie gaan met de auto. Zouden eerst een nachtje overnachten in salzburg dan doorrijden naar split en vervolgens naar dubrovnik.

  Iemand een idee hoeveel dit aan tol gaan kosten? sorry maar ik kan aan die tabellen niet goed aanuit

  Nog iemand tips ?

  alvast bedankt

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste An, als je je vertrekpunt en bestemming invoert op viamichelin.com dan zul je behalve de route ook de kosten te zien krijgen. De kosten worden onderverdeeld in gemiddelde brandstofkosten, eventuele wegenbelasting en tolkosten. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Richard Veenema schreef:

  Hoi Karianne,

  Eerst complimenten over de website. Erg mooi en informatief.
  Wij gaan eind augustus naar Privlaka. We vliegen op Zadar en hebben daar een auto gehuurd.
  Nu heb ik nog een praktijk vraagje over de Tolwegen. Je wil de snelweg op maar daarvoor staat dan zo’n tolhuisje… en dan? Betaal je in het begin al of als je er weer af gaat? Krijg je in het begin een kaartje dat je aan het einde weer ingeleverd oid? Misschien een domme vraag maar ik heb nog nooit op tolwegen gereden 🙂

  Dank je wel voor de info.

  Groeten
  Richard

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Richard, bedankt voor je compliment over de site! Je krijgt inderdaad een kaartje als je de snelweg op gaat. Bij de afrit betaal je pas, want het bedrag wordt berekend aan de hand van de afstand die je op de snelweg hebt afgelegd. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Familie Huynh schreef:

  Beste Karina,

  Wij (2 volw. en 2 kinderen van 3 en 5) vertrekken over een paar dagen met de auto naar Kroatie. Wij verblijven 5 dagen in Pula en 5 dagen in Zadar. De laatste dag willen wij 1 nacht verblijven in Plitvicemeren. Ik vind dat je een fantastische en informatieve website heb gecreëerd.
  Ik zit met een aantal vragen, misschien heb je een aantal tip voor ons.
  – is het verstandig om kuna mee te nemen vanuit nederland? of je kunt beter in Kroatie pinnen? Hoeveel moet ik voor de tol betalen als ik in Kroatie ben?
  – kan ik vanuit pula naar het eiland KRK?
  – wij willen 1 dag naar rovjn en 1 dag in porec.
  – heb je tips voor ons in Zadar? en waar kun wij het beste overnachten in Plitivice meren?

  Alvast bedankt en in afwachting op je snelle reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Familie Huynh,

 • Adriaan schreef:

  Beste Karianne,

  Wij gaan een aantal weken naar Peljesac. Daarvandaan willen we o.a. Een dagtocht maken naar Mostar. Onze kinderen hebben enkel een identiteitskaart geen paspoort. Komen wij door de douane?

  Groet,
  Adriaan

 • Claudia L schreef:

  Beste Karianne,

  Wij hebben veel aan de informatie die op jouw website te vinden is, veel dank daarvoor!

  Op dit moment zijn wij onze autoroute (vanaf Utrecht naar Plitvice meren) aan het bepalen.

  In een eerdere reactie gaf je aan dat jullie via Arnhem, Passau, Maribor rijden. Nu hebben wij deze route ook in gedachten om bij de Plitvice meren uit te komen (of is via Munchen dan beter denk je?) Heb je voor ons nog tips/aandachtspunten? Zijn er bijvoorbeeld bepaalde steden/knooppunten waar je rekening moet houden met files?

  Groeten,
  Claudia

  • sandra schreef:

   Goedenmiddag claudia

   Wij gaan al jaren naar kroatie ik raad je aan om via malbor te gaan. In het begin gingen wij ook via munchen villach maar in slovenie naar de grens overgang kroatie is een 1 baans bergpas wel goed te berijden maar altijd file. Wij hebben 1x daar wel 4 uur in de file gestaan. Via malbor krijg je ook wel een stuk 1 baans maar het rijd altijd door. 1 tip ga door de weeks rijden wij zorgen dat we altijd op vrijdag de grens overgaan naar kroatie is dan een heel stuk rustiger. Succes sandra

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Claudia, bedankt voor je compliment over de site! Wij geven echt de voorkeur aan deze route en staan eigenlijk nooit in de file, tenzij het door onvoorziene omstandigheden is zoals een ongeluk bijv. Slovenie heeft nog wel een stuk zonder snelweg op de route, maar dit levert normaal gesproken geen problemen op en is dus geen reden om een andere route te nemen (men is in Slovenie druk bezig met het aanleggen van het ontbrekende stuk snelweg, maar wanneer dit af zal zijn is mij niet bekend). In Duitsland wordt altijd wel ergens aan de weg gewerkt, hier ontkom je niet aan, welke route je ook neemt, dus wees er op voorbereid dat je regelmatig op de Duitse snelwegen wegwerkzaamheden tegen zult komen waarbij 1 rijbaan is afgesloten en je dus niet de maximum snelheid mag rijden. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • j.f0rtuijn schreef:

    Welke tunnel kom je op deze route tegen want dat kan ik nergen vinden.
    Wij rijden vanuit Enschede naar MrKopalj via Passau.

    Groet Fam Fortuijn.

    • sandra schreef:

     Wij gaan elk jaar naar kroatie via passau graz enz. Op die route kom je heel veel tunnels tegen. Mooie route even een eenbaans weg naar de grens overgang slovenie naar kroatie maar als je door de weeks rijd geen probleem.

     Gr sandra

     • j.f0rtuijn schreef:

      dank je Sandra voor je snelle reactie alleen heb ik dan nog een vraag, moet je voor al die tunnels betalen?
      Ik ben namelijk een aan het uitoeken wat ik aan to en o kwijt ben tot aan Kroatie.
      groet Jan

     • sandra schreef:

      Jazeker moet je betalen maar niet voor alle tunnels je bent in oosterijk ongeveer 23 euro kwijt vignet van slovenie is 26 euro maat daarnaast nog een aantal kleine bedragen in slovenie en kroatie ook. Heb het eigenlijk nooit bijgehouden maat denk totaal ongeveer 100 of 150 euro heen en dan nog een keer terug natuurlijk.

     • j.f0rtuijn schreef:

      dank je andra we zullen er rekening mee houden.

     • sandra schreef:

      Weet je waar je ook even op kan kijken op http://www.viamichelin.com geef je je route in zie je de kosten alleen de vignet van slovenie en oosterijk staan er niet bij. Succes en veel plezier in het mooie kroatie

 • PK schreef:

  Hallo

  Ik heb een vraag over de benzineprijzen in Kroatie.
  Hebben de tankstations gelegen aan de snelweg dezelfde prijzen als in de dorpen/buitengebieden?
  M.A.W. is tanken aan de snelweg duurder?

 • Jan schreef:

  Beste Karianne,

  Wij reizen op 23 en 24 april naar Porec. De 23ste overnachten we in München. Kunnen we de 24ste het beste via Villach over Ljubljana rijden of door Italië (Villach, Udine, Triëst)? Dit ivm eventueel oponthoud aan de grens.

  Jan

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Jan, wij zijn al sinds oktober 2015 de grens niet meer over geweest dus helaas weet ik weinig over de situatie bij de verschillende grensovergangen op dit moment, hoe druk het waar is etc. Dit kun je denk ik het beste opvragen bij de ANWB of bij de Kroatische versie daarvan, de HAK (http://www.hak.hr/en). Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Jan schreef:

    We zijn uiteindelijk via Ljubljana gereden (Karawankentunnel) en dat was prima. De snelwegen in Slovenië zijn fantastisch. Het laatste stuk in Slovenië naar Istrië is geen snelweg, wat in de zomer wel druk zal zijn. Op de terugweg hadden we bijna een uur oponthoud bij de grens tussen Oostenrijk en Duitsland, bij München.

 • nadine schreef:

  hallo,

  ik heb een vraag en ik hoop dat je die voor mij kunt beantwoorden.

  wij halen op een zaterdag een camper op en willen dan in de nacht van zaterdag op zondag gaan beginnen met rijden en willen in 1x door, waarschijnlijk dezelfde route als die jij aflegt.
  is dit denk je goed te doen met een camper? hoe laat raad je ons aan te beginnen met rijden? de navigatie geeft aan dat het 13 uur rijden is, maar dit is natuurlijk met een auto en zonder file etc. hoelang denk je dat we er over gaan doen zo ongeveer?

  Groetjes Nadine

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Nadine, wat is je vertrekpunt en wat is je eindbestemming? En wanneer reizen jullie, in het hoogseizoen? Wij reizen zelf altijd in de herfst en doen dan ong 16 tot 18 uur over 1600km met de auto. Omdat we buiten het hoogseizoen rijden hebben we geen last van files en kunnen we dus goed doorrijden. We vertekken heel vroeg in de ochtend (rond 5 uur) en komen dan laat in de avond aan in NL. Maar dat moet voor jullie natuurlijk wel kunnen ivm toegang tot de camping (vaak kun je s avonds na een bepaalde tijd niet meer inchecken op campings).
   Ik zou zo niet weten hoe veel langer je er over zou doen met een camper.
   Mijn ouders komen regelmatig met de auto bij ons in augustus en hebben dan vrij weinig last van drukte op de weg of van files. Ze overnachten altijd in Oostenrijk dus kan ik niet precies zeggen hoe lang ze er in totaal over doen.
   Ik heb in het nieuws gehoord dat er momenteel veel controles worden uitgevoerd langs de grenzen ivm vluchtelingen en dat dit wel voor oponthoud zorgt.
   Onze route is (vanuit NL gezien): Arnhem, Oberhausen, Frankfurt, Nuremberg, Passau, Graz, Maribor, Zagreb. In Duitsland dus de A3, gevolgd door de A8 en A9 in Oostenrijk, en de E59 door Slovenie.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Jolien Gadeyne schreef:

  Beste,

  Kun je ook een soort pas aanvragen, zodat je een forfaitair bedrag betaalt maar bv voor een bepaalde duur op al de autosnelwegen kunt rijden ? Of moet het echt traject per traject betaald worden ?

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Jolien, daarvoor zou je een ENC apparaatje aan kunnen schaffen. In het artikel kun je lezen dat je via ENC tol kunt betalen (zie alinea “betalingsmogelijkheden”) maar als je op de link klikt kun je in het volgende artikel meer lezen over hoe je op alle snelwegen goedkoper tol kunt betalen via ENC. Bereken wel eerst of het voor jullie wel voordeliger zou zijn voordat je een ENC apparaatje aanschaft. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Kris Ghijselinck schreef:

  ik heb een week in Kroatië rondgereden en ik vond dit toch niet zo’n fijne ervaring : de nationale sport is blijkbaar crazy inhaalmanoeuvres doen en daarbij Russische roulette spelen : ontelbare keren auto’s zien inhalen voor een blinde bocht, ze maken van het minste gaatje gebruik om je voorbij te steken, voorsorteerstroken aanzien ze als zo’n gaatje : schrikken hoor om een tegenligger op zo’n strook te zien voorbijsteken als je er zelf in de tegenovergestelde richting op zit om af te slaan 🙁 ik reed nochtans echt niet traag (ik rij met een GTi van 200 pk ;)) en ik had het gevoel dat ik een rijdende chicane was, zelfs als ik 70-80 km/u reed in de bebouwde kom ging het de meeste chauffeurs nog veel te traag, ik heb éénmaal een snelheidscontrole gezien en van andere Vlamingen gehoord dat ze wel vrij frequent controleren > zijn de boetes dan belachelijk laag of trekken ze er zich gewoon echt niks van aan? op veel plaatsen vond ik het ook volstrekt onduidelijk hoeveel de max snelheid was en ik had me nochtans voorbereid (snelheidsbord onder de plaatsnaam = snelheid voor gans die plaats en zo wist ik), en ook veel volstrekt belachelijke snelheidsbeperkingen gezien voor bochten : veel bochten met max 30 km/u kon ik vlot en veilig aan 60 km/u nemen, zo creëer je natuurlijk een cultuur waarin niemand nog het nut ziet van snelheidsbeperkingen en wordt er maar op los gereden, zeker langs de kust niet zo fijn rijden hierdoor, we waren van plan om bijna gans de kust af te rijden maar ik was het zo beu dat ik in Senj de pas heb genomen richting de A1 waar het wel fijner rijden was, maar het lange stuk waar het 80 km/u was werd ik opnieuw een rijdende chicane

  ik vind Kroatië een prachtig land maar ik heb echt niet veel zin om er nog eens met de auto rond te rijden, ik vond Slovenië veel leuker en veiliger om rond te rijden, alhoewel de wegen daar een pak smaller zijn, met veel mensen gesproken op reis en die hadden dezelfde opinie over het rijgedrag van de Kroaten

 • Michael schreef:

  Goedendag,

  Vraagje? Als wij voornamelijk in Istrië verblijven en de A1 en A6 niet tegenkomen moeten wij dan ook tol betalen? Ik kom er helaas niet helemaal uit met de sheets hoe het zit met de A8 en A9.

  Komen via Slovenie binnen en verblijven in Pula en Porec.

  Alvast bedankt voor de moeite.

  Mvrgr,

  Michael

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Michael, je bent niet verplicht om van de snelweg gebruik te maken, maar doe je dit wel dan moet je wel tol betalen natuurlijk. Je komt wel veel sneller in Porec bijvoorbeeld via de snelweg dan via de kustroute of via andere ‘gewone’ wegen. Eenmaal op je bestemming aangekomen heb je de snelweg meestal ook niet nodig om de omgeving te verkennen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • joze van velzen schreef:

  waar kan ik het beste een vignet kopen?

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Joze, vignetten voor Oostenrijk kun je bij alle Duitse tankstations dichtbij de grens met Oostenrijk kopen, en zo kun je vignetten voor Slovenie bij Oostenrijkse tankstations voor de grens kopen. Met bordjes langs de snelweg geven tankstations aan dat ze vignetten verkopen. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • gerdien schreef:

    beste karianne,
    ik begrijp niet goed hoe het zit met tol en vignetten. als je een vignet koopt voor oostenrijk en slovenie, hoef je dan geen tol meer te betalen? (dwz heb je middels je vignet de tol betaald?) of staan vignet en tol los van elkaar?
    en klopt het dat voor kroatie geen vignet nodig is maar dat je voor de snelwegen tol moet betalen?

    • Karianne Karianne schreef:

     Beste Gerdien, met een vignet voor Oostenrijk en Slovenie betaal je in 1x voor het gebruik van alle snelwegen in het hele land, maar je moet nog wel apart betalen voor sommige tunnels in Oostenrijk. Om te zien hoeveel, en voor welke tunnels, kun je je route invoeren op de volgende website: http://www.viamichelin.com
     Kroatie heeft geen vignet-systeem, je betaalt dus per rit op de snelweg een bepaald bedrag, afhankelijk van je reisafstand. Je krijgt een ticket bij het betreden van de snelweg en met dat ticket betaal je tol als je de snelweg weer verlaat. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Anky schreef:

  Hoi Karianne,
  Mijn vriend en ik zullen komend weekend naar Kroatie reizen vanuit Maastricht naar NP Plitvice, heb je enige tips over de snelste / beste route? En is dit in een keer te rijden?
  Alvast bedankt voor alle informatie die ik ook hier op de site heb kunnen vinden!

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Anky, helaas kan ik je geen tips geven uit eigen ervaring. Ik kom uit Heerde (tussen Zwolle en Apeldoorn) en wij gaan altijd bij Arnhem de grens over en rijden van via de A3 door Duitsland (langs Nuremberg, Passau, Graz, Maribor en dan Zagreb). Daarom is het voor mij moeilijk om te zeggen welke route vanuit Maastricht het beste is. Ik raad je aan om de website http://www.viamichelin.com te gebruiken om routes op te zoeken en verschillende routes met elkaar te vergelijken. Dit is een erg goed website voor routeplanning. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Igor schreef:

    Als Kroaat rij ik elk jaar richting Kroatie 😉

    Ik heb verschillende ervaringen, verleden jaar zijn we via Frankfurt, Nurnberg, Munchen en zo Salzburg ingereden. Wij verblijven elk jaar in Radstadt, om vervolgens de volgende dag richting Oost Slavonie te rijden en/of de Dalmatische kust.

    Ik heb ook meegemaakt dat het chaos was bij Frankfurt en toen zijn we via Mannheim, Stuttgart zo naar Munchen gereden.

    • Bianca schreef:

     Even een totaal andere vraag. Wij willen dit jaar voor de eerste keer naar Kroatië. Lijkt ons super mooi. Is een id kaart voldoende?

     • Karianne Karianne schreef:

      Beste Bianca, tussen alle EU landen kun je gewoon reizen met een ID kaart. Dergelijke info kun je heel gemakkelijk online checken, bijv. op de website van europa.eu. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • sandra schreef:

   Hoi wij hebben allebei de routes gehad over grass en over villach. Ik raad aan over grass over villach en in het weekend sta je heel vaak in de file bij de grensovergang slovenie kroatie dat is een bergpas 1 baans en zo druk. Wij hebben wel eens 4 uur gestaan daar.

   Succes sandra

 • Stee van Rosmalen schreef:

  Hi Karianne,

  Super Leuk je site!!!

  We willen komende zondag met onze Volkswagenbus ( oldtimer camper )naar Kroatië.
  We willen het niet in een x rijden en de reis ernaar toe al als vakantie zien. Dus mooie logeerplekjes onderweg zijn ook welkom! Of tips van andere reizigers zijn erg welkom. Het is de eerste x!

  Ik zou graag wat tips van je hebben over: een route vanuit Amsterdam die handig is voor langzame 🙂 auto’s

  En ik heb echt geen idee wat nou de leuke highlights zijn waar het niet super druk is, ik heb 2 lagere schoolkinderen.

  Alles wat ik lees over Kroatie is prachtig en leuk en ik kan niet kiezen wat nou leuk is om in 3 weken te doen. Ik zou oa graag een eiland en Nationaal park willen bezoeken.
  Hoorde ook over een boot waar je met de auto op kan…maar dat is vast erg druk!?

  Hoop dat je mij wat tips kan geven.

  Vele malen dank alvast!

  Stephanie
  _

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Stephanie, bedankt voor je compliment over de site! Helaas weet ik geen leuke overnachtingsplekjes omdat wij altijd in 1x doorrijden. Wel weet ik dat veel pensions in Oostenrijk niet staan te springen om gasten die er slechts 1 nachtje willen doorbrengen en dat je dus misschien een hotel of motel moet overwegen ipv een pension. Wij gaan altijd bij Arnhem de grens over en volgen de A3 door Duitsland, langs Nuremberg, Passau, Graz, Maribor en Zagreb. Andere routes hebben we niet geprobeerd omdat deze gewoon het beste is voor ons, vanuit Heerde naar Sibenik.
   Ik denk dat je het beste gewoon de kust kunt volgen, dan kom je vanzelf een heleboel van de mooiste plekken in het land tegen. Wil je NP Plitvice bezoeken (aanrader!) dan kun je dit op de heen of terugreis doen, dat is denk ik het makkelijkst qua ligging. Verder de mooie kustplaatsen bezoeken, zoals Rovinj en Porec in Istrie, evenals een rit door een deel van het binnenland van Istrie maken om de prachtige heuveldorpjes te zien (je kunt bijv. een wijnroute volgen).
   Dan door Kvarner rijden en daar bijv. de Crikvenica Riviera bezoeken. Het eiland Krk is erg mooi en gemakkelijk te bereiken met de auto omdat er een brugverbinding is tussen het vasteland en het eiland.
   In Dalmatie moet je niet overslaan: Zadar, Sibenik, NP Krka, NP Kornati, Primosten, Trogir, Split, eventueel een eiland voor de kust van Split, zoals Hvar, Brac of Korcula. Kijk voor veerboten waar je met de auto op mag op http://www.jadrolinija.hr. Vervolgens Omis, de Makarska Riviera, de bekende muur van Ston (schiereiland Peljesac) en tenslotte Dubrovnik.
   De veerboten zijn inderdaad vaak erg druk en die waar je met de auto op mag kun je niet vantevoren reserveren. Het is dus een kwestie van op tijd in de haven arriveren en de kaartjes kopen. Op de website van jadrolinija kun je ook zien wanneer het kantoortje van Jadrolinija in iedere havenplaats open is.
   Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Alvast een fijne vakantie gewenst! Groeten, Karianne.

   • Stee van Rosmalen schreef:

    Hi Karianne,

    Wat fijn zoveel info waar ik zeker wat aan heb!

    Ik ga het allemaal eens goed bekijken, leuk :))

    De enige vraag nog; onze bus kan niet echt goed stijle stukken rijden ( rijdt maar 90 km p u ). Het is ook de eerst x dat wij met deze op vakantie gaan en best een beetje zenuwachtig hierover worden. Dus mocht je weten waar we dan zeker niet langs/ over / heen moeten, zou je mij dat nog willen laten weten ( zoals je aangegeven heuveldorpjes, of valt dat wel mee?)

    Super dank nogmaals en greets,
    Stephanie

 • Willem schreef:

  Hallo Karianne,

  Complimenten voor de mooie en duidelijke site, wij hebben al veel informatie over Kroatië kunnen vinden!

  Komende zondag gaan we rijden richting Labin. Wij komen vanuit Zwijndrecht. We rijden via Munchen, Salzburg en dan door Slovenië naar beneden. Wij vinden de reis echter te lang om in een keer te rijden.

  Weet jij een (goedkoop) hotel of iets dergelijks in de buurt van Salzburg waar wij kunnen overnachten? We zijn met vier personen. Mag ook in de buurt van Munchen of iets dichter bij Kroatië zijn

  Alvast bedankt!!

  Hopelijk tot ziens in het mooie Kroatië.

  Groetjes,
  Willem

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Willem, bedankt voor je compliment over de site! Wij nemen zelf altijd een andere route naar Kroatie; vanaf Arnhem via de A3 door Duitsland, langs Frankfurt, Nuremberg, Graz, Maribor, Zagreb….
   Helaas weet ik dus geen goede overnachtingsplek voor jullie. Ook rijden wij zelf trouwens altijd in 1x door en hebben we nog nooit een overnachting ingepland. Wie kan Willem een goed adres aanraden? Alvast een goede reis gewenst trouwens! Vriendelijke groeten, Karianne.

  • resi schreef:

   hallo .luitjes .wij blijven altijd in het IBISS hotel in salzburg oost .logeren op doorreis naar kroatie . niet ver van snelweg .en ontzettend fijn hotel . vr gr resi jongen uit sittard limburg .en verder een prettige vakantie .

  • Miranda schreef:

   In en rond Villach zijn vele bed en brekfast te boeken. Ze verschillen wel enorm van prijs.

 • sandra schreef:

  Beste karianne

  Wij gaan al 5 jaar naar kroatie sinds 3 jaar naar biograd na moru met onze boot. Nu lees ik over het enc apparaatje voor tol. Kan je die ook al in slovenie aanschaffen of alleen in kroatie en krijg je dan ook korting op tolprijzen en je geeft aan minimaal 200 kuna opwaarderen. Maar om te reizen naar biograd hoeveel zou ik nodig hebben.

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Sandra, in de tabel in het artikel kun je de tarieven zien voor de afstand van Zagreb naar Zadar of Benkovac (de dichtstbijzijnde afslagen voor Biograd). Hebben jullie de boot op een aanhanger achter de auto? Dan zitten jullie denk ik in categorie 2 en betaal je respectievelijk 172 of 184 kuna (enkele reis). Je krijgt 21.74% korting op tolbedragen met het ENC apparaat en je betaalt 122 kuna voor de aanschaf en moet er minstens 100 kuna op zetten. Voor zover ik weet kun je ze alleen in Kroatie (bij de tolstations) aanschaffen.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Johannes de Boer schreef:

    Hallo Karianne,

    Wij hebben een hele route door Europa uitgestippeld en we verblijven een week in Kroatië.

    Is het voor ons voordelig om een ENC apparaat aan te schaffen voor een week? Of raad je ons aan dan gewoon met de betaalpas/creditcard of contant te betalen?

    Voor Oostenrijk en Slovenië hebben we sowieso een Vignet nodig begrijp ik.

    Met vriendelijke groet,

    Johannes de Boer

    • Karianne Karianne schreef:

     Beste Johannes, je moet inderdaad een vignet voor Oostenrijk en Slovenie aanschaffen, dit kan gewoon bij tankstations langs de snelweg (is goedkoper dan vooraf kopen bij de ANWB). Het ligt eraan hoeveel je de snelweg van plan bent te gebruiken. Je krijgt 21.74% korting op tolbedragen met het ENC apparaat en je betaalt 122 kuna voor de aanschaf en moet er minstens 100 kuna op zetten. In de tabel kun je de tarieven zien voor alle trajekten op de snelweg. Zo kun je zelf berekenen wat je zou betalen met en zonder de korting. Je zult toch wel vrij veel de snelweg moeten gebruiken, denk ik, om de 122 kuna er weer uit te halen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Job schreef:

  Fijne website met veel nuttige informatie heb je! Mijn vriendin en ik gaan eind augustus naar Kroatië en we vliegen op Dubrovnik. We gaan ook een auto huren en ik had nog 1 vraagje waarvan ik hoop dat jij er advies over kunt geven. Ik lees namelijk hier en daar dat het vrij lang kan duren om met de auto de Neum corridor door te komen wegens grenscontroles. Weet jij of dit nog steeds zo lang duurt? Ik zit als alternatief te overwegen om om te rijden en de ferry tussen Trpanj – Ploce te nemen. Maar ik vraag me af wat sneller is. Bij voorbaat dank.

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Job, bedankt voor je compliment over de site! Ik denk dat het er helemaal vanaf hangt wat sneller zal gaan. Neem je de veerboot dan ben je afhankelijk van de dienstregeling en kun je de kans lopen dat een boot vol is. Soms zal er in de Neum corridor wat meer gecontroleerd worden en soms wat minder. Over het algemeen laat men personenautos vrij snel doorrijden, vooral in de zomer wanneer het erg warm en druk is. Maar hoe de omstandigheden op de dag dat julie reizen zullen zijn kunnen we natuurlijk niet voorspellen.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Renee schreef:

  Hoi Karianne,

  Bedankt voor je duidelijke website en goed informatie!
  Begin juni gaan wij 10 dagen naar Kroatië rijden met een huurauto van Split naar Dubrovnik. Door Bosnië dus. Officieel zouden we daarvoor een speciaal vignet moeten kopen bij de autoverhuurmaatschappij. Maar wij vragen ons af of dat echt nodig is aangezien we willen doorreizen en maar ca. 10 minuten in Bosnië zijn.

  Ik vraag me af hoe de situatie aan de grens is. Is er altijd controle of merk je niet eens dat je de grens over gaat?
  En hoe streng zijn autoverhuurders t.a.v. dit kleine stukje buitenland?

  Alvast bedankt!

 • Hannie schreef:

  Hallo Karianne,
  In de eerste plaats mijn complimenten voor de overzichtelijke website en de vele handige info.
  Weet je of de snelweg naar Dubrovnik inmiddels helemaal gereed is?
  Vriendelijke groet, Hannie

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Hannie, bedankt voor je compliment over de site! Helaas is de snelweg nogsteeds niet helemaal af, je kunt nu tot aan Ploče over de A1 naar het zuiden rijden. Vanuit Ploče is het nog ongeveer anderhalf uur rijden langs de kust tot aan Dubrovnik en zul je onderweg nog een klein stukje door Bosnie moeten rijden (hou je paspoort dus bij de hand). Wanneer de snelweg helemaal klaar zal zijn is niet bekend, ik denk dat dit vooral financiele redenen heeft. Groeten, Karianne.

 • Natacha schreef:

  Hallo

  Wij gaan deze zomer voor een eerste keer naar kroatie en kijken er alvast enorm naar uit. We verblijven in Porec. Wij willen graag Plitvice lakes bezoeken maar vragen of aan of dit doenbaar is qua reistijden. We hebben eigen vervoer. Enig idee over welke reistijd we zouden spreken?

  Groetjes,
  Natacha

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Natacha, vanuit Porec is het zo’n 4.5 uur rijden naar Plitvice. Je zou dus het beste een overnachting vlakbij Plitvice kunnen boeken en de volgende dag terug rijden naar Porec.
   Voor de route kun je bijvoorbeeld kijken op ViaMichelin, dan heb je ook meteen de tolprijzen en allerlei andere handige info erbij. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Edward schreef:

  Hallo, wij gaan 18 november met een 9 personen in een busje naar Kroatië(Rovinj) weet iemand ook een makkelijke weg om te rijden van nederland Zwolle naar Rovinj en wat je hier eventueel aan tol moet betalen? Heb je voor Kroatië ook nog een vignet nodig. Als je tol betaald kun je dat gewoon doen in euro en tanken? Hoop dat er iemand is die ons kan helpen met deze vragen

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Edward. Wij gebruiken ViaMichelin als routeplanner. Je krijgt dan de beste route, met allerlei extra info, zoals reistijd, benzinekosten, tol bedragen die je moet betalen etc. Alles over de snelwegen, tol in Kroatie, het betalen van tol, etc. vind je hier: https://www.allesoverkroatie.nl/snelwegen-kroatie/ Je betaalt tol voor het traject dat je hebt afgelegd op een specifieke snelweg in Kroatie, er is dus geen vignet voor snelweggebruik in het hele land. Ik denk niet dat euro’s bij tankstations worden geaccepteerd, je zou dus kuna’s mee moeten nemen (of om moeten wisselen bij de grens) of met je bankpas/creditcard moeten betalen. Alvast een fijne vakantie gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

 • karla schreef:

  Beste Karianne,

  Bedankt voor de gebruiksvriendelijke website over het prachtig Kroatië.
  Ondanks dat we al jaren in dit mooie land komen bezoek ik nog regelmatig de website.
  Dit jaar gaan we naar camping split in Stobrec. Wij hebben dit jaar ook voor 1 nacht een appartement rond Dubrovnik geboekt zodat we 2 dagen de tijd hebben voor deze mooie stad.
  Nu weet ik dat je door Bosnië heen gaat als je met de auto gaat, en zie ik op jou website dat je dan je paspoort moet laten zien.
  Maar volgens de berichten in Nederland kun je ook met je identiteitskaart door Bosnië reizen. Kun je me helpen met het goed antwoordt want anders kan ik het appartement wel afzeggen.

  Alvast bedankt voor de moeite,

  Karla

 • Niels de Boer schreef:

  Beste Karianne,

  Over anderhalve week vertrek ik voor 2,5 week naar het zuidelijkste puntje van Istrië. We gaan met de auto en hebben de nodige tolvignetten voor Oostenrijk al in huis.

  Nu las ik vandaag dat je maar heel beperkt met je pinpas kan betalen bij tankstations. Kan jij me daar iets meer over zeggen? Het lijkt me knap onhandig om steeds een berg geld te moeten halen om brandstof te kunnen betalen.

  Graag verneem ik van je en natuurlijk complimenten voor je buitengewoon informatieve website!

  Met groet,
  Niels de Boer

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Niels, bedankt voor je complimenten over de site! Wij tanken als het even kan bij een INA tankstation en kunnen daar altijd met onze bankpas betalen. Zowieso kun je bij tankstations langs de snelweg gewoon pinnen. Misschien dat sommige kleinere tankstations aan lokale wegen alleen contant geld accepteren. Alvast een fijne vakantie gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Danny Kezier schreef:

  Nog een tip over tol betalen in Kroatië!
  Als je op doorreis gaat naar Montenegro of verder, kan je in Kroatië ook tol met je pinpas betalen (let op Maestro logo op je pinpas).
  Je hoeft (ja ik vond het ook vreemd) geen pincode in te voeren.
  Scheelt weer wisselgeld in Kuna’s die je terug krijgt, en waarschijnlijk toch meer gebruikt.

Laat een reactie achter!

Omdat ik weinig vrije tijd heb en veel vragen ontvang, vraag ik jullie om eerst even dit korte advies te lezen. Bedankt voor jullie geduld en begrip!

Wees aardig. Blijf on topic. Geen spam. U kunt zich ook opgeven voor onze Comments Feed via RSS.

Je kunt deze tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om uw eigen te krijgen wereldwijd erkende-avatar, dan kunt u zich registreren op Gravatar.

Waardeer je onze site? Steun ons met een '+1' of een 'like'.