Het eiland Pag

/
3186 Views

Dit bijzondere eiland ligt ongeveer 30 minuten rijden van Zadar. Als je langs de kust rijdt richting Zadar zie je veel groen, wijngaarden en olijfbomen maar als het eiland Pag in zicht komt zie je ineens een heel ander landschap. Het eiland lijkt wel een beetje op een maanlandschap. Je ziet geen begroeiing, alleen maar prachtige witte rotsen en velden. Een groot deel van het eiland ziet er zo uit, maar er is op het eiland ook heel veel groen te vinden.

Pag Kroatie

Je kunt met de Paski brug van het vaste land naar het eiland toe.

Tijdens de oorlog in de jaren 90 was deze brug de enige verbinding tussen noord en zuid Kroatië. Daardoor duurde het destijds uren om van een plaats in het noorden naar een plaats in het zuiden te rijden. In 1993 stond de brug op het punt van instorten vanwege het vele verkeer. Gelukkig werd er op tijd een tweede brugverbinding gemaakt om de oude brug te ontlasten. Na de oorlog is de brug helemaal gerenoveerd en versterkt.

Brug eiland Pag - vasteland

Dit unieke eiland is een perfecte combinatie van modern en traditioneel. Geschikt voor jong en oud, en een ideale bestemming voor strandliefhebbers dankzij haar prachtige stranden. Pag staat bekend om verschillende dingen;

In de eerste plaats om het heerlijke lamsvlees. Zodra je het eiland bereikt wordt je al begroet door kuddes schapen. Het lamsvlees van Pag is het beste lamsvlees van heel Kroatië, en misschien zelfs wel van heel Europa. Omdat het hele eiland bedekt is met een laagje zeezout heeft het lamsvlees een hele bijzondere smaak. Dit komt doordat de lammeren veel zeezout binnen krijgen tijdens het eten van gras en wilde kruiden die op het eiland groeien.

Op de tweede plaats staat de kaas van Pag. Deze kaas, Paški Sir genaamd, is gemaakt van schapenmelk. Het dieet van de schapen zorgt voor een bijzondere smaak, maar er is nog een belangrijk ingredient: de kaas wordt ingesmeerd met olijfolie voordat men het laat rijpen. Dit heeft ook een heel groot effect op de smaak. Als je rond het eiland rijdt zie je overal bordjes staan waar je heerlijke, zelfgemaakte Paški Sir kunt kopen.

Kaas van het eiland Pag

Op de derde plaats staat het zeezout van Pag. Als je richting de plaats Pag rijdt (wegnummer 106 vanaf de brug) zie je op een gegeven moment aan de linkerkant van de weg grote zoutvelden waar het bedrijf Solana Pag zeezout produceert. Solana Pag is de grootste zoutproducent van Kroatië en als je al eens zout in een Kroatische supermarkt hebt gekocht dan is de kans groot dat het hier vandaan komt.

Ook het kantwerk van Pag is erg bekend. Je kunt je vast nog wel de witte kanten kleedjes uit grootmoeders tijd herinneren. Deze kleedjes (en andere kunstwerkjes van kant) worden op Pag nogsteeds gemaakt en worden over de hele wereld verkocht.

Als je de plaats Pag bezoekt, zul je een gezellig oud centrum aantreffen met pleintjes, een oude verdedigingstoren, vele oude kerkjes en het paleis van de hertog van Pag uit de 15e eeuw. In deze populaire toeristische plaats vind je tijdens het zomerseizoen gemakkelijk accommodatie, zowel hotels als privé accommodatie. Helaas ligt er geen camping vlakbij de plaats Pag, maar binnen een straal van 20km vind je drie campings: camping Šimuni, camping Košljun en camping Dinjiška.

25km verderop vind je de enige andere grote plaats op het eiland: Novalja. Novalja is de meest populaire toeristische bestemming op het hele eiland, dit komt vooral door haar bekende party strand Zrce, 3 km buiten de plaats Novalja. Dit feeststrand is dé lokatie voor de grootste strandfeesten van Kroatië en wordt de hele zomer door druk bezocht door jongeren uit heel Europa. Net buiten het plaatsje Novalja vind je camping Straško.

Het eiland Pag is gemakkelijk met de bus te bereiken. Veerboten (voor voetgangers) van Jadrolinija varen dagelijks van Rijeka naar Novalja (met tussenstop in de plaats Rab op het eiland Rab) en er varen veerboten (voor auto’s) van Prizna (vasteland) naar Zigljen op het eiland Pag.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

24 Comments

  • Beste Roos, ik neem aan dat je bedoelt in (de omgeving van) Novalja en Rovinj, want de campings zelf zijn echte familiecampings met zwembaden, sportvelden, animatie, etc.
   Heb je ons artikel met tips voor een vakantie met kinderen al gelezen? https://www.allesoverkroatie.nl/activiteiten-voor-kinderen/
   Je zou even moeten kijken welke afstanden haalbaar zijn voor jullie. Van Rovinj naar Aquacolors Porec bijv is slechts drie kwartier rijden, en van Rovinj naar Dinopark Funtana ook slechts drie kwartier.
   Van Novalja naar pretpark Biograd is ook nog wel te doen, ong. een uur en drie kwartier. Dit zou je kunnen combineren met een bezoek aan Zadar.
   Van Novalja naar waterpark Dalmatia in Sibenik is een uur en 50 min via de snelweg, en is goed te combineren met een bezoek aan Sibenik of de Krka watervallen.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 1. Hoi Karianne,

  Nog bedankt voor jouw eerdere antwoord. Ik zag dat onze vraag per ongeluk geplaatst is als reactie op een ander bericht ipv een nieuw item. Daarom hier een nieuwe poging.

  Wij gaan inderdaad in totaal 5 nachten naar Kroatië waarbij we vliegen op Zadar. Een soort van lange stedentrip, maar aangezien Zadar niet zo groot is zijn we aan het kijken wat de directe omgeving te bieden heeft en hoe we dat het beste kunnen aanpakken.

  Onze vakanties zijn altijd zeer divers. Van steden en dorpjes tot leuke wandelingen, natuur, duiken/snorkelen en excursies. Ook houd ik erg van zeilen. Ons idee was om nu vooral de dagen te verdelen tussen Sebenik (met de bus direct van vliegveld die kant op) en Zadar.

  Het viel ons op dat auto’s huren niet heel goedkoop is in Kroatië en met 2 dagen een stad maakt een auto huren voor die hele periode ook wat overbodig (is onze inschatting). Onze lijst is nu: Krka National Park, dag het water op met een boot / eilandjes (ook geen auto nodig), dagje Zadar / strand en dan houden we nog een dag over.

  Huidige twijfel zit dan nu vooral in:
  – Alles vanuit Zadar doen of vanuit vliegveld bus naar Sibenik (2 nachten) en dan Zadar 3 nachten?
  – Is Pag dan dé aanvullende dagtrip om toe te voegen aan deze lijst of is er nog een andere tip
  – Ervaringen met dagtrips zonder huur van auto; verval je dan snel tot de standaard georganiseerd hop-on, hop-off toeristen tochten of is daar met organisaties wat eigen invulling aan te geven en wat zijn de ervaringen van “getbybus” is dat efficient voor ook de natuur als bestemming?

  Wederom dank alvast,
  Erik

  • Beste Erik, vanwege de coronacrisis hebben veel verhuurbedrijven een deel van hun vloot moeten verkopen en nu is het heel moeilijk om weer nieuwe auto’s te kopen. Dit is een wereldwijd probleem (niet alleen in Kroatie) en de reden voor de hoge huurprijzen. Vanuit Zadar kun je heel goed met de bus de omgeving verkennen en ook gemakkelijk Sibenik en Krka bereiken. Er zijn georganiseerde excursies rechtstreeks vanuit Zadar naar andere populaire plaatsen en nationale parken (kijk op Tripadvisor). Uiteraard kun je met deze georganiseerde excursies op de bestemming je eigen gang gaan en ben je niet verplicht om de gids te volgen. Voor Krka en Plitvice heb je sowieso geen gids nodig en voor een stedenbezoek is een gids eigenlijk alleen aan te raden voor liefhebbers van geschiedenis/kunst/cultuur die echt interesse hebben in de specifieke info die een gids je kan geven. Je kunt ook prima op eigen initiatief rondwandelen in de steden of je bijv. ter plekke bij een wandeling met een gids aansluiten. Hop-on hop-off is niet echt een ding in Kroatie omdat de steden klein zijn en gewoon te voet bekeken kunnen worden (meestal is het oude centrum niet eens toegankelijk voor gemotoriseerd vervoer). Hop-on hop-off tours zoals in bijv. Londen vind je dus niet in Kroatie.
   Kijk eens op het blog van GetbyBus (heeft een NL versie) om te zien hoe je met de bus de natuurparken en nationale parken met kunt bereiken. Voor alle bekende parken is er een artikel met gedetailleerde reisinfo.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Karianne,

  Kun jij mij vertellen of er op het eiland Pag ATB fietsroutes aanwezig zijn?

  Met vriendelijke groet,

  Arjan

  • Beste Arjan, natuurlijk zijn er ATM fietsroutes aanwezig. Het overgrote deel van fietsroutes in Kroatie is voor de mountainbike ipv de ‘gewone’ fiets, vanwege de infrastructuur. Zoek eens op ‘bike routes island Pag’ en je zult zien dat er veel zoekresultaten zijn. Heb je ook al ons artikel over fietsen in Kroatie gelezen? Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Yarne, de meeste verhuurders schrijven dit niet op hun website, je zou dus het beste even contact met ze op kunnen nemen om het te vragen. Zoek online op “rent a quad island pag” of bijv. op “rent a quad novalja”. Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Hoi hoi,

  ik ben op zoek naar mooie bezienswaardigheden op eiland Pag zoals oude kerken of andere bouwwerken uit de Romeinse tijd?

 4. Hallo karianne,

  We willen morgen een dagje vanuit Zaton naar Pag gaan. Beetje rijden, maar ook ergens wat zwemmen/snorkelen. Liefst ergens waar het niet overvol is. Heb jij tips voor een leuk strandje? Of kun je gewoon op de bonnefooi rondrijden en kom je dan vanzelf iets tegen?

  Bedankt voor de leuke site! Heb er al heel wat tips af gehaald!

  Groetjes Audrey

  • Beste Audrey, meestal lukt het me niet om binnen een dag te antwoorden, dus helaas komt dit voor jou denk ik te laat. Hoop dat je een mooi strand hebt gevonden. Het Simuni strand en Smokvica strand zijn erg populair maar liggen vaak wel snel vol (maar nu het hoogseizoen is afgelopen valt het denk ik wel mee). Verder zijn er enorm veel kleine stranden, waaronder zandstranden, waar het lekker rustig is, dus gewoon een kwestie van even rondrijden en je komt vanzelf iets tegen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 5. Hi Karianne,

  Ik zou graag samen met mijn vriend een quad bike huren om het Pag eiland te verkennen. Het lijkt mij leuk dit te doen zowel met een excursie, maar lijkt mij ook leuk om zelf het eiland te verkennen.
  Heb je tips voor een excursie of verhuur plaats?

   • Hallo Karianne,

    Wat een leuk artikel en wat krijgen wij zin in onze reis binnenkort naar Kroatië.

    We vliegen op Zadar en hebben vijf overnachtingen waarna we vroeg in de ochtend (iets na 9uur) terug vliegen.

    Eerst dachten we alles vanuit Zadar te organiseren maar we twijfelen nu een beetje. Is het niet leuker en makkelijker om een auto te huren en op een paar plaatsjes te verblijven? De laatste 1 of 2 nachten zouden we dan in Zadar kunnen overnachten.

    Heb jij tips hoe je dat zou indelen en waar je dan naar toe zou gaan en verblijven?

    Dank alvast.
    Groet, Erik

    • Beste Erik, hoe lang is jullie verblijf in Kroatie, gaat het om 5 nachten in totaal? En wat willen jullie precies gaan doen, waar liggen jullie interesses?
     Indien je in de buurt van Zadar wilt blijven, is het denk ik praktischer om 1 accommodatie aan te houden.
     Willen jullie ook graag wat meer naar het noorden of zuiden dan is een tweede accommodatie wel handig. Vanuit Zadar is alles tot aan Pag/Karlobag/Velebit/Plitvice (noorden) en Sibenik (zuiden) wel te doen. Wil je bijv. ook de omgeving van Split verkennen, of de andere eilanden in de Kvarner baai, dan is op en neer rijden vanuit Zadar niet zo handig.
     Een auto huren is sowiezo aan te raden als je je tijd optimaal wilt benutten. Je kunt bijna alle plaatsen bereiken met de bus (kijk op https://getbybus.com/nl) maar met de auto kun je veel meer doen en zien omdat je niet van dienstregelingen afhankelijk bent, en dat lijkt me wel zo fijn als het om een korte vakantie gaat.
     Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Martin, camping Simuni heeft twee hondenstranden. Daarnaast is er een strand waar honden welkom zijn in Lun en in Metajna. Meer weet ik er helaas niet. Het lijkt erop dat Pag minder hondvriendelijke stranden heeft dan de andere eilanden in de omgeving. Uiteraard mogen honden gewoon zwemmen bij natuurstranden, maar bij openbare stranden moet je even opletten. Vriendelijke groeten, Karianne.

 6. Hallo Karianne

  heb al eens vragen gesteld ivm op vakantie naar kroatie 🙂
  maar nu begint de tijd te korten en we zullen binnenkort onze grote uitdaging met de auto naar kroatie beginnen doen met 2 jongens van 10 en 6 jaar oud.

  nu ben ik op zoek naar leuke plaatsen
  nu vroeg ik me af of het eiland pag iets was voor kinderen van 10 en 6 jaar oud?

  onze vakantiebestemming is in zaton (nin)
  wat we zeker gaan doen is
  * plitvicemeren
  * krka watervallen
  * split
  * Zadar
  * nin
  * Trogir

  weet je misschien nog leuke uitstapjes?
  ik zag ook dat er een natuurreservaat was in pag ( dubrava hanzina)
  maar is dit iets?

  groetjes sabine
  en een compliment voor deze super leuke website.

  • Beste Sabine, om heel eerlijk te zijn weet ik niets over Dubrava Hanzina en ik kan er op internet weinig over vinden. Maar het eiland Pag is echt prachtig, wij zijn er een paar weken geleden nog geweest. Je kunt een rit om het eiland maken met de auto, het stadje Pag bezoeken en zwemmen op het mooie strand van Novalja.
   Houden de kinderen van zwembaden met glijbanen enzo? Dan kan ik je een dagje in het Aquapark van Resort Solaris in Sibenik ook aanraden. Vodice en Primosten zijn ook leuke plaatsjes om te bezoeken. Vodice is vooral ’s avonds leuk omdat het er dan heel levendig is er veel terrasjes en kraampjes zijn, er is dan vaak live muziek etc. In Primosten zijn mooie stranden om te zwemmen, daar kun je rustig een dagje doorbrengen.
   Alvast een fijne vakantie gewenst! Groeten, Karianne.

  • Hallo Sabine,

   ik neem aan dat je de Plitvice onderweg van/naar Zaton gaat bezoeken; dan reiden jullie langs Zagreb, die is zeker een bezoek waard.
   Pag is een redelijk uitgestrekte eiland, je kan er mooi zwemen, snorkelen,…
   Veel plezier in Kroatie!

   Suzana

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text