Kroatië in september en oktober

/
5776 Views

Zou de zomer nog wel wat langer mogen duren? In Kroatië is het najaar eigenlijk meer een nazomer, met aangename temperaturen en vaak zelfs nog de kans om in september en oktober te kunnen zwemmen in zee.

De zon schijnt nog volop maar het is niet meer zo heet als in juli en augustus, dus het is een stuk gemakkelijker om actief te zijn. Zeilen, wandelen, hiken, mountainbiken, klimmen en nationale parken bezoeken, het najaar is er een ideale tijd voor.

Het centrum van split

Accommodatie in het najaar

De meeste hotels zijn in september en oktober geopend (tegen gunstige prijzen!) en campings normaal gesproken ook tot eind september of eind oktober.

Sommige campings kiezen ervoor om hun sluitingsdatum niet vantevoren vast te leggen maar om het weer af te wachten. Bij mooi weer blijven ze dan nog een paar weekjes extra open, soms zelfs tot in november. Voor hotels is het is vooral de lokatie die bepaald hoe lang ze open blijven. Grotere hotels in de steden blijven vaak het hele jaar open, hotels aan de kust sluiten vaak hun deuren in de herfst (dit verschilt per hotel).

Sommige kusthotels openen hun deuren tijdelijk weer voor kerst en nieuwjaar, maar sluiten vervolgens weer in januari. Vaak gaan ze dan in maart of april weer open.

Vervoer

De hele maand september varen de veerboten nog volgens de zomerdienstregeling en in oktober, als de winterdienstregeling ingaat, kun je ook nog regelmatig op en neer varen naar de meeste eilanden, de mensen die er wonen moeten tenslotte ook naar het vasteland toe kunnen.

Bussen blijven ook het hele jaar door rijden, maar op toeristische routes zullen bussen uiteraard minder frequent rijden.

Taxi’s zijn ook het hele jaar door beschikbaar maar buiten het zomerseizoen zul je niet veel taxi’s op straat tegenkomen. Het is dus verstandig om vantevoren een paar telefoonnummers van taxibedrijven op te zoeken en in je telefoon te zetten.

Wat valt er te zien en te doen in de herfst?

De nationale parken in Kroatië blijven het hele jaar open voor bezoekers, maar buiten het hoogseizoen zul je wel op eigen initatief het park moeten verkennen, er zullen geen gidsen meer aanwezig zijn. Ook zullen services zoals pendelbussen e.d. niet meer actief zijn.

Excursies worden vaak nog de hele maand september aangeboden. Wie in oktober aan een excursie wil deelnemen zal vantevoren moeten informeren bij de organisatoren. Als er genoeg belangstellenden zijn zal men op bepaalde data excursies aanbieden, maar niet meer dagelijks. De kans is groot dat je dan vantevoren kaartjes voor deze data zal moeten reserveren.

Winkels, winkelcentra en supermarkten passen hun openingstijden aan maar blijven wel gewoon het hele jaar open (op de souvenirwinkeltjes e.d. na). Uitgaansgelegenheden in de steden en grotere plaatsen blijven het hele jaar open maar in de kleine plaatsen zul je zien dat sommige deuren eind september sluiten.

De beste plaatsen voor een vakantie in Kroatië in de herfst zijn de grotere plaatsen aan de kust, zoals Rovinj, Pula, Porec, Zadar, Sibenik, Split of Dubrovnik. Hier valt het meeste te beleven buiten het zomerseizoen om. Ook de hoofdstad Zagreb is prachtig om te bezoeken buiten het hoogseizoen.

Arena Pula Istrie

Het weer in het najaar

In september ligt de temperatuur overdag bijna altijd boven de 20 graden, en in Dalmatië vaak zelfs nog boven de 25 graden. ’s Avonds zijn de temperaturen ook nog aangenaam genoeg om buiten te zitten.

In oktober liggen de temperaturen al weer wat lager, gemiddeld zo tussen de 15 en 25 graden, afhankelijk van je locatie.

Verwarming binnenshuis heb je in september normaal gesproken nog nergens nodig langs de kust. Misschien in Istrië al wel in oktober, omdat het daar wat koeler is dan in Dalmatië, maar in Dalmatië begint men eigenlijk pas met verwarmen in november.

Zwemmen in de herfst

Zwemmen in zee hangt een beetje af van de temperaturen die je aangenaam vindt. De meeste mensen vinden een zeetemperatuur onder de 22 graden niet meer zo prettig om in te zwemmen, maar voor sommigen is het geen probleem om met temperaturen tussen de 19 en 22 graden ook nog gewoon te zwemmen. Voor jonge kinderen wordt een zeetemperatuur van minstens 23 graden aangeraden, wie met jonge kinderen op vakantie gaat, kan daarom het beste voor de eerste helft van september kiezen.

In Dalmatië zakt de zeetemperatuur van gemiddeld 25 graden aan het begin van september langzaam tot aan ongeveer 22 graden aan het einde van september. In oktober zal het verder zakken van ongeveer 22 graden tot zo’n 19 graden aan het einde van de maand. Voor Istrië kun je gemiddeld 1 tot 2 graden lagere zeetemperaturen verwachten vergeleken met Dalmatië.

Visovac klooster in rivier Krka

In oktober is het vooral de windrichting die bepaalt of er nog in zee gezwommen kan worden. De frisse Bura wind uit het noorden kan de zeetemperatuur flink doen dalen en als dit gebeurt heeft de zon niet meer genoeg kracht om de zee daarna weer op te warmen. Daarom is zwemmen in oktober dus ook een kwestie van geluk hebben.

Hoewel het in de zomer vaak te heet is om midden op de dag te gaan zwemmen of zonnebaden, kun je in het najaar op het warmst van de dag prima aan het strand liggen. Het is dan juist aan te raden om ’s middags te gaan zwemmen en volop te genieten van de aanwezige zonnestralen, het wordt ’s avonds tenslotte steeds vroeger donker. De zon gaat begin september onder rond half 8 en eind september rond half 7.

Ga je zelf vaak op vakantie naar Kroatië in september of oktober? We horen graag wat jou zo aanspreekt aan deze tijd van het jaar in Kroatië!

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

30 Comments

 1. Beste Karianne,

  Wij willen de eerste week van oktober naar Split (stedentrip) en misschien een dag of 2/3 naar Hvar. Is dat te doen qua weer? en moet ik dan warme kleding meenemen?

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet!

  • Beste Zaggi, over het algemeen is het in oktober nog mooi nazomer weer in Dalmatie, met gemiddelde temperaturen van 18 / 20 graden. Uiteraard is het verstandig om wel wat warme kleding mee te nemen, ‘slecht’ weer is altijd mogelijk en bovendien kan het ’s avonds en ’s ochtends vrij koel kan zijn. Je hoeft dan niet meteen te denken aan een dikke winterjas hoor. Wij wonen in Sibenik en hebben voor zover ik me kan herinneren in oktober nog nooit een winterjas nodig gehad. Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Beste karianne
  We zijn vanplan in eind september /oktober met de camper een rondreis te maken.
  We vragen ons af of de camperplaatsen dan nog open zijn.
  Vriendelijke groet Pieter

  • Beste Pieter, veel campings hebben een vaste sluitingsdatum, die op hun website wordt aangegeven. Sommige campings laten het afhangen van het weer. Zo kunnen ze het ene jaar bijvoorbeeld in oktober sluiten en het andere jaar in november. Je kunt er vanuit gaan dat bijna alle campings in ieder geval wel tot half oktober open zijn.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Wij willen graag begin tot half september trekken in Kroatie (SIbenik, Zadar en zo omhoog naar Italie). Wij twijfelen tussen kleine en grotere campings. Wij houden er niet van als de camping bijna leeg is. Wat zijn jullie ervaringen. Waar kan je in september nog wel wat gezellige drukte vinden?

  Alvast bedankt en voor iedereen een hele fijne vakantie.

  • Beste Sanne, de campings langs de kust worden in de eerste helft van september nog vrij druk bezocht, omdat het weer dan nog ideaal is voor kamperen. Dit geldt niet alleen voor de grote campings maar ook voor de middelgrote en de kleine. Ik zou dus gewoon kiezen voor de campings die je aanspreken, je zult vanzelf zien dat de campings nog levendig genoeg zijn. Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Hallo,

  Aanstaande dinsdag vertrek ik samen met mijn vriend naar Kroatië (met de auto).
  We hebben een appartement geboekt in Novigrad voor 12 dagen.
  Daarna gaan we nog 3 dagen naar Jezero bij de Plitvice Meren.
  Ik kijk er echt naar uit, ben namelijk nog nooit in Kroatië geweest.
  Maar nu ik mijn koffer langzaamaan in begin te pakken vraag ik mij af wat voor kleding ik mee moet nemen? Zomers / herfst ?
  Ook las ik dat het bij de Plitvice Meren wel fris is?

  • Beste Lisanne, voor Novigrad (Istrie) is voor mij een beetje lastig inschatten, aangezien het redelijk ver weg is van waar ik woon, en een stuk koeler daar dan hier in Dalmatie. Wij lopen nu nog in tshirt, korte broek en met teenslippers aan (ook ’s avonds), maar misschien dat je voor Istrie ook wel wat warmere kleding al nodig hebt voor ’s avonds. Een combinatie van kort en lang lijkt me dus het beste, maar echt dikke kleding zoals truien enzo hoeft denk ik niet. Voor Plitvice zou ik lange mouwen aantrekken (’s ochtends en ’s avonds is het fris), maar wel een rugzak meenemen met korte broek en tshirt voor als de zon er overdag doorkomt. Er zijn toiletten waar je om kunt kleden.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 5. Hoi,

  Enorm aan het twijfelen, herfstvakantie Split. Twijfel bestaat voornamelijk uit het weer.
  Hotels, appartementen etc met een buitenbad, is dat rond 13 oktober nog te doen?

  • Beste Ilmar, de meeste hotels hebben geen verwarmd buitenbad. Het zal dus van het weer afhangen of een buitenbad nog open is. We hebben regelmatig oktobermaanden met supermooi weer, maar het kan ook voorkomen dat het weer wat minder is en dat eigenaren besluiten het zwembad te sluiten. Tip: ga richting het zuiden! Vriendelijke groeten, Karianne.

 6. Hey ik ben een locatie aan het zoeken om te trekken met tent. Toen kwam ik op Kroatië. Is het hier mogelijk om te trekken en je tent ergens op te zetten voor de nacht en weer door te trekken ik zou 3 weken willen doen.

  ken jij eventueel hinking routes?

  mvg
  Tim

  • Beste Tim, wild kamperen is streng verboden in Kroatie. Wel kun je in sommige nationale parken (waar je goed kunt hiken) op speciale kampeerplaatsen of in berghutten overnachten. Dan slaap je in de natuur en niet op een typische (drukke) camping, maar hou je je wel aan de regels. Kijk maar eens naar onze artikelen over bijv. Paklenica, Risnjak en Velebit. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Dank voor de info!

    ik heb ondertussen gezien dat ze ook een prachtige hike tour hebben van noord naar zuid op de GR 20. enige ervaring of kennis hierover ?

 7. Wij zijn van plan om begin oktober twee weken naar kroatie te gaan, hoe is het dan met de waterstand? Watervallen en meren, staat het droog omdat het misschien smeltwater was van vorige winter?

  Groetjes Edwin

  • Beste Edwin, Plitvice en Krka staan nooit droog, je kunt er het hele jaar door genieten. Voor andere meren zal het afhangen van de locatie. Kroatie is een land met verschillende landschappen en klimaten, dus zal dit per meer verschillen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 8. Is het mogelijk met een caravan rond te trekken in kroatie in augustus zonder campings te boeken of zit alles vol dan? En waar vinden we info over campings. Op internet veel al enkel kust maar zitten er in het binnenland ook campings?

  • Beste Serena, ligt eraan waar je naartoe gaat. Kroatie heeft verschillende klimaatzones. Online vind je verschillende websites die betrouwbare weerstatistieken bieden, gebaseerd op historische gegevens. Zoek op “[plaatsnaam] weather statistics” en je kunt per maand zien wat je kunt verwachten. Vriendelijke groeten, Karianne.

    • Beste Hanne, er was sprake van een “”Genuadepressie” of “Genua-laag”, dat komt af en toe voor. Het is een onvoorspelbare depressie, die regen met zich meebrengt. Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Beste Karianne,

      Ten eerste, wat ben ik blij met deze heldere site!! Dank je wel.
      We hopen komende week naar Rijeka te vliegen en zullen daar ruim een week verblijven. Op de NL weer sites geven ze nogal regenachtig weer op (weet niet of het klopt) sommige sites geven meer zon op. Zijn er in Rijeka of omgeving leuke dingen te doen, met een jonge tiener, met nat weer? Ik heb al gezocht, maar ik kon niet heel veel vinden. Wel verder weg. Maar dan ben je met de bus al veel tijd kwijt aan het reizen.

      Alvast bedankt.

     • Beste Rianne, bedankt voor je compliment over de site. Ik kijk eigenlijk nooit naar Nederlandse weersites om het weer in Kroatie te checken. Ik gebruik of Kroatische sites of de Noorse site Yr.no, die erg goed is.
      https://www.yr.no/place/Croatia/Primorje-Gorski/Rijeka_Op%C4%87ina/
      https://meteo.hr/prognoze.php?Code=Rijeka&id=prognoza&section=prognoze_model&param=3d
      Omdat Rijeka dicht bij de Dinarische Alpen ligt, heeft men er meer last van neerslag dan op andere plekken aan de kust (die niet zo dicht bij dit gebergte liggen).
      Kroatie biedt niet zo veel mogelijkheden voor activiteiten bij slecht weer. Naast musea, winkelcentra en bioscopen, zijn cafes populaire plekken waar men heen gaat bij slecht weer. Je zou ook op kunnen zoeken of Rijeka een overdekt zwembad heeft dat geschikt is voor recreatiezwemmen (sommige baden zijn alleen voor sportclubs). Ik zou dit zelf zo niet weten omdat ik niet bekend ben in Rijeka (woon er bijna 400km vandaan). Vraag daarom je gastheer/gastvrouw of er bijvoorbeeld zwembaden of interessante musea zijn.
      Vriendelijke groeten, Karianne.

 9. In september wil ik met mijn vriendin drie weken op vakantie naar Kroatïe met de tent. Nu hebben we al een aantal campings op het oog. Omdat we volledige vrijheid willen en wellicht nog wat vrienden gaan bezoeken willen we eigenlijk niet vooraf een reservering plaatsen op een camping.

  Mijn vraag: Is dit aan te raden? In Zuid-Frankrijk bijvoorbeeld konden we op toeristische campings ons plaatsje gewoon uitzoeken en waren alle campings voor maximaal 70% gevuld.

  Alvast bedankt!

  Bart

  • Beste Bart, in september kun je zeker wel met een tent op de bonnefooi gaan. Misschien dat enkele campings helemaal vol zitten maar vast niet alle. Zowieso heb je met een tent niet veel ruimte nodig, dus dat komt wel goed. Vriendelijke groeten, Karianne.

 10. Beste,

  Ik ga in september naar kroatie, Cavtat. We gaan met t vliegtuig.
  Wat raadt u aan om te bezoeken? Mag met de bus zijn.

  Bedankt!
  Sanne

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text