Geselecteerd »

| 385 Comments | 433.407 views

Het is geen wonder dat zo’n prachtig en veelzijdig land als Kroatië ieder jaar weer de harten van vele nieuwe bezoekers steelt. Dat één relatief klein land zoveel verschillende klimaten en landschappen kan bieden is …

Lees het volledige verhaal »
Bestemmingen

Kroatië is een veelzijdig land. Meer over Istrië, Kvarner, Lika, Dalmatië en continentaal Kroatië.

Bezienswaardigheden

Ontdek Kroatië's prachtige stranden, eilanden, nationale parken en actieve vakanties.

Ervaar Kroatië

Lees meer over de Kroatische keuken, cultuur, uitgaan, festivals en tradities.

Accommodatie

Alles over campings, privé accommodatie, hotels en resorts in Kroatië.

Vakantietips

Handige tips, info en weetjes over Kroatië voor een geslaagde vakantie.

Home » Vakantietips, Weer, Klimaat en Seizoenen

Kroatië in september en oktober

Ingediend door 11 Comments | 35.749 views

Zou de zomer nog wel wat langer mogen duren? In Kroatië is het najaar eigenlijk meer een nazomer, met aangename temperaturen en vaak zelfs nog de kans om in september en oktober te kunnen zwemmen in zee.

De zon schijnt nog volop maar het is niet meer zo heet als in juli en augustus, dus het is een stuk gemakkelijker om actief te zijn. Zeilen, wandelen, hiken, mountainbiken, klimmen en nationale parken bezoeken, het najaar is er een ideale tijd voor.

Het centrum van split

Accommodatie in het najaar

De meeste hotels zijn in september en oktober geopend (tegen gunstige prijzen!) en campings normaal gesproken ook tot eind september of eind oktober.

Sommige campings kiezen ervoor om hun sluitingsdatum niet vantevoren vast te leggen maar om het weer af te wachten. Bij mooi weer blijven ze dan nog een paar weekjes extra open, soms zelfs tot in november. Voor hotels is het is vooral de lokatie die bepaald hoe lang ze open blijven. Grotere hotels in de steden blijven vaak het hele jaar open, hotels aan de kust sluiten vaak hun deuren in de herfst (dit verschilt per hotel).

Sommige kusthotels openen hun deuren tijdelijk weer voor kerst en nieuwjaar, maar sluiten vervolgens weer in januari. Vaak gaan ze dan in maart of april weer open.

Vervoer

De hele maand september varen de veerboten nog volgens de zomerdienstregeling en in oktober, als de winterdienstregeling ingaat, kun je ook nog regelmatig op en neer varen naar de meeste eilanden, de mensen die er wonen moeten tenslotte ook naar het vasteland toe kunnen.

Bussen blijven ook het hele jaar door rijden, maar op toeristische routes zullen bussen uiteraard minder frequent rijden.

Taxi’s zijn ook het hele jaar door beschikbaar maar buiten het zomerseizoen zul je niet veel taxi’s op straat tegenkomen. Het is dus verstandig om vantevoren een paar telefoonnummers van taxibedrijven op te zoeken en in je telefoon te zetten.

Wat valt er te zien en te doen in de herfst?

De nationale parken in Kroatië blijven het hele jaar open voor bezoekers, maar buiten het hoogseizoen zul je wel op eigen initatief het park moeten verkennen, er zullen geen gidsen meer aanwezig zijn. Ook zullen services zoals pendelbussen e.d. niet meer actief zijn.

Excursies worden vaak nog de hele maand september aangeboden. Wie in oktober aan een excursie wil deelnemen zal vantevoren moeten informeren bij de organisatoren. Als er genoeg belangstellenden zijn zal men op bepaalde data excursies aanbieden, maar niet meer dagelijks. De kans is groot dat je dan vantevoren kaartjes voor deze data zal moeten reserveren.

Winkels, winkelcentra en supermarkten passen hun openingstijden aan maar blijven wel gewoon het hele jaar open (op de souvenirwinkeltjes e.d. na). Uitgaansgelegenheden in de steden en grotere plaatsen blijven het hele jaar open maar in de kleine plaatsen zul je zien dat sommige deuren eind september sluiten.

De beste plaatsen voor een vakantie in Kroatië in de herfst zijn de grotere plaatsen aan de kust, zoals Rovinj, Pula, Porec, Zadar, Sibenik, Split of Dubrovnik. Hier valt het meeste te beleven buiten het zomerseizoen om. Ook de hoofdstad Zagreb is prachtig om te bezoeken buiten het hoogseizoen.

Arena Pula Istrie

Het weer in het najaar

In september ligt de temperatuur overdag bijna altijd boven de 20 graden, en in Dalmatië vaak zelfs nog boven de 25 graden. ’s Avonds zijn de temperaturen ook nog aangenaam genoeg om buiten te zitten.

In oktober liggen de temperaturen al weer wat lager, gemiddeld zo tussen de 15 en 25 graden, afhankelijk van je locatie.

Verwarming binnenshuis heb je in september normaal gesproken nog nergens nodig langs de kust. Misschien in Istrië al wel in oktober, omdat het daar wat koeler is dan in Dalmatië, maar in Dalmatië begint men eigenlijk pas met verwarmen in november.

Zwemmen in de herfst

Zwemmen in zee hangt een beetje af van de temperaturen die je aangenaam vindt. De meeste mensen vinden een zeetemperatuur onder de 22 graden niet meer zo prettig om in te zwemmen, maar voor sommigen is het geen probleem om met temperaturen tussen de 19 en 22 graden ook nog gewoon te zwemmen. Voor jonge kinderen wordt een zeetemperatuur van minstens 23 graden aangeraden, wie met jonge kinderen op vakantie gaat, kan daarom het beste voor de eerste helft van september kiezen.

In Dalmatië zakt de zeetemperatuur van gemiddeld 25 graden aan het begin van september langzaam tot aan ongeveer 22 graden aan het einde van september. In oktober zal het verder zakken van ongeveer 22 graden tot zo’n 19 graden aan het einde van de maand. Voor Istrië kun je gemiddeld 1 tot 2 graden lagere zeetemperaturen verwachten vergeleken met Dalmatië.

Visovac klooster in rivier Krka

In oktober is het vooral de windrichting die bepaalt of er nog in zee gezwommen kan worden. De frisse Bura wind uit het noorden kan de zeetemperatuur flink doen dalen en als dit gebeurt heeft de zon niet meer genoeg kracht om de zee daarna weer op te warmen. Daarom is zwemmen in oktober dus ook een kwestie van geluk hebben.

Hoewel het in de zomer vaak te heet is om midden op de dag te gaan zwemmen of zonnebaden, kun je in het najaar op het warmst van de dag prima aan het strand liggen. Het is dan juist aan te raden om ’s middags te gaan zwemmen en volop te genieten van de aanwezige zonnestralen, het wordt ’s avonds tenslotte steeds vroeger donker. De zon gaat begin september onder rond half 8 en eind september rond half 7.

Ga je zelf vaak op vakantie naar Kroatië in september of oktober? We horen graag wat jou zo aanspreekt aan deze tijd van het jaar in Kroatië!

Tags:

11 Comments »

Laat een reactie achter!

Omdat ik weinig vrije tijd heb en veel vragen ontvang, vraag ik jullie om eerst even dit korte advies te lezen. Bedankt voor jullie geduld en begrip!

Wees aardig. Blijf on topic. Geen spam. U kunt zich ook opgeven voor onze Comments Feed via RSS.

Je kunt deze tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om uw eigen te krijgen wereldwijd erkende-avatar, dan kunt u zich registreren op Gravatar.

Waardeer je onze site? Steun ons met een '+1' of een 'like'.