Kroatië op de bonnefooi in het hoogseizoen

/
25481 Views

We krijgen regelmatig de vraag of het in juli en augustus mogelijk is om op de bonnefooi naar Kroatië te gaan. We kunnen ons goed voorstellen dat je graag ter plekke een gezellig plaatsje, een leuke camping of een apartement met een prachtig uitzicht wilt uitzoeken, maar eerlijk gezegd is het niet aan te raden, tenzij je zeer stressbestendig bent en het niet erg vindt om de helft van je kostbare tijd bezig te zijn met het zoeken naar een slaapplek.

Campings

Bijna alle vormen van accommodatie zijn al vantevoren volgeboekt. Op campings zijn af en toe een paar staanplaatsen vrij, als er toevallig een paar dagen tussen twee reserveringen zit. Maar voor deze plaatsen staan al snel meerdere vakantiegangers (die op de bonnefooi reizen) in de rij, dus ook voor deze plaatsen is de concurrentie groot en is het van belang dat je ’s ochtends op het moment van uitchecken al klaar staat om een staanplaats over te nemen. Wacht je tot het einde van de middag dan zijn deze plekken al weer weg.

camping-solaris-sibenik

Op een camping maak je de meeste kans als je met een kleine tent reist, omdat er sneller een plekje voor een tent te vinden is dan voor een camper of caravan. Bovendien heb je dan ook het voordeel dat je uit kunt wijken naar privé accommodatie als je geen plekje op een camping kunt vinden. Wie met een camper of caravan reist, zal niet zo gemakkelijk privé accomodatie vinden waarbij er genoeg parkeerruimte is.

Tenslotte willen we je waarschuwen dat wild kamperen in Kroatië verboden is, en hier wordt streng op gecontroleerd.

Stacaravans

Stacaravans zijn zeer populair en de meeste campings hebben maar een beperkt aantal stacaravans beschikbaar, die vaak al maanden vantevoren volgeboekt zijn. Wil je per se in een stacaravan vakantie vieren dan raden we je aan om al vóór april te boeken.

Je zou misschien denken dat de kans op een staanplek op een kleine camping of mini-camping groter is dan op een grote camping, maar kleine campings hebben vaak vaste gasten die in de zomer al weer boeken voor volgend jaar, dus ook hier raden we je aan om ruim vantevoren te boeken.

Privé accommodatie

Van alle soorten accommodatie is privé accommodatie het makkelijkst te vinden op de bonnefooi. Dit vanwege het feit dat veel oudere particuliere verhuurders hun appartementen niet online aanbieden en dus afhankelijk zijn van mensen die op de bonnefooi reizen. Deze groep verhuurders wordt wel steeds kleiner en vooral in de populaire kustplaatsen zijn ze zeldzaam. Je kunt dus het beste in de kleinere plaatsjes gaan zoeken.

Hoe vind je privé accommodatie op de bonnefooi? De bovengenoemde particuliere verhuurders zaten vroeger vaak met een bordje langs de kant van de weg, waarop ze “sobe” (kamer) of “apartman” hebben geschreven. Dit komt tegenwoordig haast niet meer voor. Veel mensen hebben nog wel een bordje in de tuin of aan de muur waarop ze aangeven dat ze verhuren. Zitten ze al vol, dan zijn ze vaak wel bereid om voor je te checken welke buren, vrienden of familieleden nog wel een plekje vrij hebben.

Eiland accommodatie

Wat we absoluut afraden is om op de eilanden op de bonnefooi op zoek te gaan naar accommodatie. In de eerste plaats omdat het aantal slaapplaatsen op eilanden natuurlijk beperkt is, en in de tweede plaats omdat je ook nog weer met de veerboot terug naar het vasteland moet als je niets kunt vinden. Dit kost je niet alleen veel geld, maar je loopt ook het risico dat je de laatste boot mist en vast zit op het eiland, zonder slaapplaats.

Aantal nachten

Hou er rekening mee dat je bijna altijd duurder uit bent als je ter plekke boekt. Wie ruim vantevoren reserveert, betaalt tot wel 30% minder voor accommodatie in hotels en op campings. Wees flexibel en neem genoegen met minder als je op de bonnefooi reist, de beste accomodaties op de mooiste locaties zijn natuurlijk altijd vantevoren al geboekt. Denk ook vantevoren na over hoe lang je ergens wilt verblijven. Accommodatie voor 1 nacht is steeds moeilijker te vinden, omdat het voor verhuurders veel tijd en energie kost om na 1 overnachting al weer te moeten wassen en schoonmaken. Wees dus bereid om minstens een dag of 3 op 1 plek te blijven.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

9 Comments

 1. Beste Karianne,

  Wij willen in de maand juni van 9 tm 24 juni 2019 naar Kroatié gaan en hebben al een auto gehuurd via Nova car. Is het nodig om van te voren een appartement of hotel te boeken of kun je dit ook op de bonnefooi doen. Wat zijn de gemiddelde kosten van zo’n overnachting dan?

  Gr. Henri ter Huurne

  • Beste Henri, in juni kun je vaak nog wel iets vinden op de bonnefooi, vooral prive accommodatie wel. De kosten van een overnachting kunnen enorm verschillen vanwege veel factoren, zoals het luxe niveau van de accommodatie en uiteraard de locatie. Maar voor bijv. 2 personen zou je al een klein, bescheiden appartementje kunnen vinden in een kleine tot middelgrote kustplaats vanaf 40 euro per nacht. Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Beste Karianne,

  Op 8 september ben ik (27) van plan om met mijn vriendin richting Kroatië te gaan met de auto. Dit voor een duur van ongeveer twee weken. Wij hebben nu Pula, Zadar en Split op de planning. En uiteraard de meren. Wat zou jij ons kunnen aanraden voor activiteiten in deze steden? Ook activiteiten/bezienswaardigheden in andere steden/dorpen zijn welkom (dit mag ook op de terugweg richting NL zijn).. We hebben namelijk nog een aantal dagen over om te besteden. Zijn er ook nog bijzonderheden waarmee rekening gehouden moet worden? Verder lees ik dat er wel is gebruik wordt gemaakt van privé accommodaties. Kan hier eventueel in de maand september goed gebruik van gemaakt worden? Ik kijk uit naar je reactie!

  • Beste Jaap, lees voor tips voor deze steden de artikelen die we erover geschreven hebben. Daarin geven we ook tips over andere mooie plaatsen/bezienswaardigheden in de omgeving. Op de route Zadar-Split vind je veel mooie plaatsen (en een prachtig uitzicht) dus zeker de moeite waard om de kustroute te nemen ipv de snelweg, en onderweg een paar tussenstops te maken (Vodice, Sibenik, Primosten, Trogir…). NP Krka raden we ook zeker aan. Prive accommodatie wordt in september ook nog overal aangeboden, hier kun je dus goed gebruik van maken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Beste Karianne,

  Dank voor al je informatie, heel fijn! En vooral dank dat je de moeite neemt om iedereen te beantwoorden <3

  Dit jaar ga ik interrailen met mijn twee kinderen van 10 en 14. We beginnen in Slovenie en willen vanuit Ljubliana naar Kroatie. Richting kust waar we 4 of 5 nachten willen blijven. Dinsdag 31 juli wil ik vanuit de kust naar de Plitvicemeren om daar 1 nacht te blijven. We willen dan in de namiddag en in de ochtend de meren bezoeken en 's middags reizen we met bus door naar Zagreb.

  Nou wil ik graag je hulp voor die paar dagen aan de kust. We zullen waarschijnlijk vanuit Ljubliana aankomen in Reijka. En het lijkt me dan het verstandigst om door te reizen naar Zadar omdat je van daaruit makkelijk naar de meren kan.
  Nou hou ik absoluut niet van massatoerisme, nieuw hotelcomplexen en resorts. Maar wel van oude authentieke, sfeervolle en niet al te drukke plaatsjes. Raad je me aan om nog wat verder door te reizen? Of is Zadar al erg sfeervol? Best een puzzel om zo zelf alles uit te zoeken. Ook twijfel ik of ik een kleine tent ga meenemen omdat ik graag buiten leef. Maar ik lees ook je advies om niet op de bonnefooi te gaan zoeken. Ik begrijp dat op de bonnefooi prive acocomodaties zoeken makkelijker is dan een campingplaats? Al ga ik wel mijn best doen om iets vooraf te vinden.
  Ik hoor graag van je!

  Groetjes, Susy

  • Beste Susy, bedankt voor je compliment! Zadar is zeker zeer sfeervol (en een goede keuze in combinatie met Plitvice) maar het is wel een van de grotere steden in Dalmatie en trekt dus wel veel bezoekers aan. De hotelcomplexen liggen allemaal buiten de stad dus daar merk je in het oude centrum niets van. Aangezien je met de bus naar Plitvice moet reizen raad ik je aan om niet verder naar het zuiden te gaan voor accommodatie, tenzij je er geen bezwaar tegen hebt om er veel langer over te doen met de bus (want je zult dan een keer over moeten stappen). Ik raad je aan om niet op de bonnefooi prive accommodatie te gaan zoeken in Zadar in het hoogseizoen, daarvoor is de stad te populair. De kans is heel groot dat je dan niets meer vindt. Met een klein tentje heb je nog wel een kans op een camping maar ik kan het niet garanderen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Wij willen aankomende mei (19e vertrek) t/m juni (10e) met onze caravan door Kroatie trekken. Is het in deze tijd wel mogelijk om op de bonnefooi te gaan. We wilen namelijk steeds maar 1 a 2 dagen op één simpele camping blijven en dan weer verder trekken (de 15 daagse route op deze website volgen).
  Iemand ervaring?

  • Beste Tobi, in het voorjaar is het heerlijk rustig op de campings, dus wat dat beftreft geen probleem. Maar ook in het voorseizoen kan het zijn dat sommige campings een regel hebben wat betreft het minimum aantal nachten. Dit vind je vaak niet op hun site, dus best even vantevoren contact opnemen. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text