Je huisdier meenemen op vakantie naar Kroatië
Voor veel mensen is een vakantie pas compleet als ze hun huisdier mee kunnen nemen. Gelukkig is het meenemen van een huisdier naar Kroatië goed te doen, maar het vergt wel de nodige voorbereiding.
Laten we beginnen met de douaneregels:
De EU regels zijn van toepassing en dat betekent dat dieren een EU dierenpaspoort moet hebben.
Honden, katten en fretten moeten zijn gechipt en ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Dieren jonger dan 15 weken mogen de grens niet over, aangezien de eerste rabiës inenting pas na een leeftijd van 12 weken gegeven mag worden, en pas 3 weken na de eerste rabiës inenting mag een dier de grens over.
Er zijn bepaalde uitzonderingen op deze regel, waarbij je aan moeten kunnen tonen dat het dier sinds de geboorte voortdurend onder toezicht is geweest en geen contact heeft gehad met potentiële dragers van rabiës. Je zou online de exacte voorwaarden moeten bekijken.
Let op: de microchip moet worden aangebracht vóór de rabiës inenting, anders wordt de rabiës inenting als ongeldig beschouwd en moet er na het microchippen opnieuw worden ingeënt.
Wanneer er sprake is van een booster rabiës inenting (een vervolg inenting) mag een dier wel meteen de grens over, mits de booster rabiës inenting is gegeven vóór het verstrijken van de geldigheidsdatum van de vorige inenting.
Vogels, knaagdieren, reptielen en andere kleine zoogdieren (dan honden, katten en fretten) hebben geen rabiës inenting of chip nodig maar wel een EU dierenpaspoort met een gezondheidsverklaring.
Check goed in het paspoort of alle onderdelen zijn ingevuld voordat je op reis gaat (naam en contactgegevens van de eigenaar van het dier en van de dierenarts, omschrijving van het dier, chipgegevens en inentingsgegevens).
Vakantiegangers mogen maximaal 4 huisdieren meenemen voor privé transport. Ga je op reis met 5 of meer huisdieren, dan wordt het gezien als commercieel transport en zul je binnen 48 na aankomst in Kroatië speciale certificaten moeten laten invullen. Ik zal hier verder niet ingaan op de details omdat ik ervan uit ga dat lezers die een commercieel transport plannen zelf de nodige professionele hulp hiervoor inschakelen.
Bij de grens (zowel op wegen als vliegvelden) laat je het dierenpaspoort zien samen met je eigen paspoort. Meestal wordt er slechts vluchtig naar gekeken, zonder een uitvoerige controle. Voor regels over het vervoer van huisdieren in het vliegtuig kun je terecht op de website van de vliegmaatschappij waarmee je gaat vliegen.
Verboden hondenrassen
Alle Bull Terriër rassen en kruisingen (Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Bull Terrier en Miniatuur Bull Terrier) zonder FCI-stamboom mogen niet de Kroatische grens over.
Huisdieren in Kroatië
Vroeger was het gebruikelijk in Kroatië om honden en katten niet in huis te laten, ze hadden dan hun eigen hok of mand buiten in de tuin. Gelukkig komt dit tegenwoordig steeds minder voor. Ook kiezen steeds meer baasjes ervoor om hun honden en katten in te enten. Casteren en steriliseren is helaas nog niet zo gebruikelijk en dit zal in de meeste gevallen te maken hebben met de kosten die hieraan verbonden zijn, ook al zijn de dierenartskosten in Kroatië relatief laag voor Nederlandse begrippen.
Zou je onverhoopt met je huisdier naar de dierenarts toe moeten in Kroatië, dan hoef je je om de kosten dus geen zorgen te maken, die zullen ongetwijfeld meevallen. Om online de dichtstbijzijnde dierenarts te vinden zoek je op “veterinarska ambulanta [plaatsnaam]”. Vooral in de grotere plaatsen zijn dierenartsen vaak wel van ongeveer 08:00 tot 20:00 geopend. Een afspraak maken is meestal niet nodig.
Geef je hond of kat al voor vertrek een behandeling tegen vlooien, luizen en teken. Druppels zijn meestal een maand werkzaam en een speciale halsband zelfs meerdere maanden. Op deze manier is je huisdier beschermd tegen eventuele tekenbeten. Andere dieren waar je mee op moet passen zijn wespen, bijen en schorpioenen. Wordt je dier gestoken of gebeten en treedt er een allergische reactie op, dan kan de dierenarts dit behandelen met antihistamine.
Supermarkten verkopen allerlei soorten dierenvoer en andere benodigdheden en in bijna alle steden en grote plaatsen is wel een dierenspeciaalzaak te vinden. Ook hebben veel dierenartsen een eigen apotheek waar je behalve geneesmiddelen voor dieren ook dierenvoer en andere producten kunt kopen.
Hou er rekening mee dat het zuiden van Kroatië een warm klimaat heeft, met temperaturen die gemakkelijk op kunnen lopen tot 35°C of hoger in de zomer. Zorg dus voor de nodige verkoeling en voorkom oververhitting.
Huisdieren welkom
Je kunt je hond het beste aan de lijn houden in drukke gebieden, tenzij er duidelijk wordt aangegeven dat honden er los mogen lopen. Hetzelfde geldt voor drukke stranden. Er zijn genoeg rustige plekken te vinden in Kroatië waar je je hond los kunt laten lopen, aangezien het een dunbevolkt land is met veel natuur. Ook zijn er veel natuurlijke stranden te vinden waar je geen of nauwelijks andere badgasten tegen zult komen en waar je je hond prima los kunt laten lopen en zwemmen. Meer over hondvriendelijke stranden in Kroatië.
In de populaire nationale parken zoals Krka en Plitvice zijn honden welkom, mits aangelijnd.
Je zult merken dat je hond bij veel restaurants van harte welkom is, en zelfs een schaaltje water zal krijgen als het heet weer is. Tref je toevallig een restaurant waar honden niet welkom zijn, dan zul je zonder al te veel moeite in de buurt een restaurant vinden waar je wel terecht kunt.
Wat betreft accommodatie geldt hetzelfde, op sommige plekken zijn huisdieren wel welkom en op andere plekken niet. Op de meeste campings zijn huisdieren sowieso wel toestaan. Veel websites waarop je accommodatie kunt zoeken, hebben speciale zoekfilters waar je gebruik van kunt maken om te filteren op huisdiervriendelijke accommodatie. In het geval van privé accommodatie zal het een persoonlijke keuze zijn van de gastheer/vrouw. Wordt het online niet aangegeven dan heb je vaak wel de mogelijkheid om de gastheer/vrouw een berichtje te sturen om het te vragen.
Huisdieren in het openbaar vervoer
De regels voor het meenemen van huisdieren in het openbaar vervoer zijn niet altijd even duidelijk, en bovendien zal het succes van je reis voor een groot deel ook afhangen van andere factoren, zoals de chauffeur die je treft (en de bui waarin hij of zij is), de drukte op het moment van reizen en ook de grootte van je huisdier of de vervoersmand.
Tip: Zorg dat je altijd een muilkorf voor je hond bij je hebt, voor het geval je wordt gevraagd om deze te gebruiken in het openbaar vervoer. Hiermee verhoog je je kans om toegelaten te worden met je hond.
Trein
Treinen zijn geen populair vervoersmiddel in Kroatië maar als je toch van plan bent om de trein te nemen, mag je huisdier meestal gratis meereizen, mits je een relatief kleine vervoersmand hebt of je huisdier bij je op schoot kan zitten. Het kan zijn dat je voor het meenemen van een grote hond wel moet betalen.
Bus
De regels voor huisdieren in de bus hangen af van de busmaatschappij. Omdat er veel verschillende busmaatschappijen zijn, kun je dus het beste vantevoren contact opnemen met de busmaatschappij waarmee je van plan bent om te reizen. Wees erop voorbereid dat je in het hoogseizoen geen huisdier mee mag nemen in de bus vanwege ruimtegebrek. Volle bussen komen namelijk vaak voor.
Hoe kleiner de hond, des de groter de kans dat hij mee mag in de bus. Sommige busmaatschappijen laten alleen honden toe in een kleine vervoersmand. Het is dus verstanding om die mee te nemen.
Veerboot
Huisdieren zijn toegestaan op het dek van de meest veerboten. In de openbare binnenruimtes zijn huisdieren meestal niet toegestaan. Vaar je ’s nachts en wil je je huisdier meenemen in de slaapcabine, dan zul je een hele cabine voor jezelf (of je reisgezelschap) moeten boeken om je huisdier mee te mogen nemen in de cabine. Boek je alleen een bed in een cabine die je deelt met andere reizigers dan zijn huisdieren niet toegestaan.
Dus een staffordshire bull terrier met FCI stamboom en een rabies enting is welkom in Kroatie?
Beste Esther, volgens de wet mag een bull terrier met FCI stamboom en de nodige inentingen idd het land in.
We raden altijd aan om even zelf de officiele bronnen van de overheid van het land in kwestie te checken, voor de zekerheid.
Wetten kunnen namelijk veranderen en wij kunnen dit uiteraard niet voor al onze artikelen die naar wetten verwijzen bijhouden.
http://www.veterinarstvo.hr/UserDocsImages/Me%C4%91unarodni%20promet/the%20entry%20of%20dogs%20that%20are%20considered%20dangerous%20to%20the%20Croatian%20teritory.pdf
https://gov.hr/en/travelling-with-pets/1514
Vriendelijke groeten, Karianne.
Dus een american bully zonder stamboom onder handen,is niet welkom?
Ergens heeft ze die wel.maar niet van fci
Wat is het verschil, dat een hond met stamboom niet kan bijten?????????wat een onzin allemaal.
Beste Sharon, wij kunnen er ook niets aan doen, zo zijn de regels nu eenmaal.
Vriendelijke groeten, Karianne.
Ik heb nu eindelijk haar stamboom van american bullies . Is die ook geldig? Abkc stamboom
Beste Sharon, wij zijn geen experts op dit gebied. Het enige dat wij weten is dat een FCI-stamboom nodig is. Dit is online te vinden (we hebben de link naar de wet in kwestie in onze vorige reactie geplaatst).
Ik kan online niets vinden waarbij ABKC wordt vermeld. Mail anders eens met het ‘Veterinary and Food Safety Directorate, Animal Protection Department’ van de Kroatische overheid: uprava.veterinarstva@mps.hr
Vriendelijke groeten, Karianne.