Hoe veilig is Kroatië?

/
2337 Views

We krijgen regelmatig vragen over hoe veilig het is in Kroatië voor toeristen en daarom is het tijd geworden om er maar eens een artikel over te schrijven.

Een jaar of twee geleden is er ergens in Istrië op een terras een gevecht uitgebroken tussen een ober en een Nederlandse toerist, waarbij de Nederlandse man gewond is geraakt. Op zich geen wereldnieuws natuurlijk, dergelijke dingen gebeuren iedere dag wel ergens. Maar in Kroatië was dit meteen het nieuws van de dag. Waarom? Omdat dit soort dingen hier eigenlijk nooit gebeuren.

Hoe veilig is Kroatie

Kroatië is een heel veilig land om in te wonen en om je vakantie te vieren en de Kroaten zijn een gastvrij, tolerant en vriendelijk volk. Het toerisme maakt al tientallen jaren deel uit van het leven van de Kroaten en ieder jaar kijkt men hier weer uit naar het zomerseizoen. De meeste Kroaten genieten van het contact met de toeristen en laten hun gasten graag kennis maken met hun tradities en hun manier van leven.

Omdat ik met een Kroaat getrouwd ben die hier is geboren en getogen (en we dus niet ‘afgezonderd’ leven van de Kroatische bevolking), weet ik dat er hier geen mensen lastiggevallen worden op wat voor manier dan ook. Indien dat wel zou gebeuren dan waren wij daar absoluut van op de hoogte. Nu wonen we zelf dan wel niet in een grote stad, maar ook in de ‘grote’ steden van Kroatië is het net zo veilig als hier bij ons in een buitenwijk van Sibenik. En ook in het binnenland is de situatie niet anders.

Als moeder van kleine kinderen heb ik niet altijd de mogelijkheid om overdag eens lekker alleen een stuk te gaan wandelen, daarom doe ik dit af en toe ’s avonds laat als de kinderen slapen. Ik voel echt geen enkele angst als ik in het donker buiten een wandeling maak, of het nu druk is op straat of niet. Ik heb ook in Londen gewoond, waar het toch echt heel anders voelt om ’s avonds alleen over straat te lopen!

Is Kroatie een veilig land

Behalve dat de Kroaten zich goed gedragen, kan ik dit ook zeggen over de toeristen. Regelmatig krijgen we de vraag of zich aan de kust in Kroatië ook taferelen voordoen met dronken jongeren, zoals je vaak meemaakt in de bekende badplaatsen in Spanje bijvoorbeeld. Gelukkig is dit in Kroatië absoluut niet het geval. Kroatië is geen bestemming voor jongerenvakanties waarbij er avond na avond alleen maar gedronken wordt. De horeca in Kroatië wil dit absoluut voorkomen en daarin zijn ze erg succesvol. Voor jongeren die willen feesten in Kroatië zijn er een aantal prima locaties speciaal voor dit doel, zoals het partystrand Zrce op het eiland Pag bijvoorbeeld. Op die manier wordt mogelijke overlast heel effectief voorkomen.

Toen ik hier voor het eerst kwam in 2003 had niemand zijn huisdeur of autodeur op slot. Dit is inmiddels wel veranderd, want met de komst van steeds meer toeristen komen er ook steeds meer dieven naar Kroatië. Dit zijn gelegenheidsdieven, voornamelijk uit andere landen, die na het zomerseizoen net zo snel weer verdwijnen als dat ze gekomen zijn. Geweld gebruiken ze gelukkig niet, maar dat maakt het natuurlijk niet minder erg dat ze op je persoonlijke bezittingen uit zijn. Zorg dus dat je je spullen op een veilige plek opbergt, deuren en ramen sluit als je weggaat en let ook goed op je spullen aan het strand! Wanneer wij gaan zwemmen en mobiele telefoons of andere kostbare zaken meenemen naar het strand dan zorgen we dat er altijd iemand blijft zitten bij onze spullen en niet iedereen tegelijkertijd gaat zwemmen.

Mijn advies is ook om niet te veel geld bij je te dragen. Je kunt echt overal in Kroatië pinautomaten vinden en in de meeste restaurants, cafés en winkels kun je ook gewoon met je bankpas of creditcard betalen. Op de website van je bank kun je zien wat de kosten zijn per transactie in het buitenland zodat je goed in kunt schatten wat het je zal kosten om of en toe te pinnen. Daarnaast is een goede reisverzekering ook aan te raden. De meeste reisverzekeringen dekken niet automatisch de diefstal van contant geld, let hier dus goed op bij het afsluiten van de polis.

Tenslotte wil ik nog even inhaken op de huidige situatie met vluchtelingen in Kroatië. Zoals ik al eerder heb geschreven, verblijven alle vluchtelingen in het noordoostelijke deel van Kroatië, bij de grenzen met Slovenië en Hongarije. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat vluchtelingen naar andere delen van het land zullen reizen, aangezien ze Kroatië niet als hun eindbestemming zien. Update 06.07.2016: situatie onveranderd.

Ik hoop dat ik bij lezers die misschien nog wat aarzelingen hadden over Kroatië dit gevoel weg heb kunnen nemen. Kroatië is echt een veilig land waarin je kunt genieten van een welverdiende vakantie!

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

23 Comments

 1. Vriendelijk totdat je wat krijgt. Onze zoon is met 12 anderen op vakantie geweest in Split. Een groep meisjes in hun hotel worden lastig gevallen door Kroaten. De jongens (rond 18/19 jaar) proberen te helpen maar worden in elkaar geslagen door de Kroaten.
  Één komt zelfs in het nieuws gebroken hand en gat in wang. Andere tanden scheef in de mond en wordt zelfs opgepakt door politie net als de Kroaten.
  Kroaten komen gewoon vrij en hij moet 200 euro betalen om uit de cel te komen.
  Wat een flut land als je wat krijgt…

  • Beste LZ, wat een vervelende situatie. Ik hoop dat het naar omstandigheden goed gaat met deze groep jongeren. Helaas kan ik er weinig zinnigs over zeggen met zo weinig informatie.

   Als je, zoals wij, in een toeristisch gebied in Kroatie woont dan maak je tijdens het zomerseizoen nog wel eens wat mee.
   Onze persoonlijke ervaringen met toeristen die in aanraking zijn gekomen met de politie hebben we nooit als oneerlijk, partijdig of onprofessioneel beschouwd.
   Ik weet ook uit eigen ervaring dat toeristen direct moeten betalen indien er een proces verbaal opgemaakt wordt. Misschien is dat waar de jonge man die 200 euro voor moest betalen?
   Wij hebben dit meegemaakt met een Franse toerist, die een paar jaar geleden bijna 1600 kuna (omgerekend bijna 200 euro) moest betalen voor een proces-verbaal na het veroorzaken van een verkeersongeval.

   Vriendelijke groeten,
   Karianne.

 2. Hallo, Kroatien is heel veilig, maar verschikkelijk onvriendelijk volkje, Aangezien ik verschillen slavische talen spreek, kan ik ze ook verstaan. Ik ben er verschillende keren geweest, maar ga liever naar Griekenland

 3. Hoi Karianne,

  Fijn dat Kroatie veilig is! We zijn nu op vakantie en gaan morgen naar Dalmatie vanaf Zagreb. We hebben daar een camping aan zee. Nu las ik dat er dengue voorkomt in Kroatie. Ik smeer ins en de kinderen al in met deet, maar ben vandaag toch gestoken. Hoe groot is het risico op ziektes die muggen overbrengen? Of is dat risico nihil en is t een standaard waarschuwing?

  • Beste Groot, waar heb je gelezen dat er dengue voorkomt in Kroatie? Ik lees de laatste tijd wel regelmatig dat de kans op dergelijke ziektes in Europa steeds groter wordt vanwege klimaatverandering maar toe nu toe worden er gemiddeld slechts 1 of 2 gevallen per jaar gemeld in Kroatie, en in alle gevallen hadden de patienten de ziekte buiten Kroatie opgelopen. Er is dus geen reden om ongerust te zijn. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo Karianne,

    Dank voor de snelle reactie!

    We lazen de waarschuwing op de ANWB website en de GGD site. “Muggen: In Kroatië komt dengue voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen die overdag steken. Draag beschermende kleding, gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET, en gebruik een muskietennet om onder te slapen”

    Omdat we met kinderen reizen en gestoken zijn in Zagreb op de 1e dag, maakte ik me wat zorgen. Heb wel deet mee maar ben onder shirt gestoken. Fijn om te lezen dat t slechts een aantal keer perr jaar voorkomt en dan vanuit een ander land is meegenomen. Dan hoeven we ons geen zorgen te maken over een eventuele beet. Je wil op liever niet ziek worden en zeker niet op vakantie. We gaan nog 2 weken genieten van Dalmatie en Istrie.

 4. Hallo Karianne,

  Fijn om te lezen dat Kroatië een relatief veilig land is.
  Ik heb nog een vraag, wij gaan in augustus/sept 2 en halve week naar Split en Dubrovnik. Ik heb proberen te zoeken op google hoe het zit met de veiligheid voor de LHBT-gemeenschap.
  Mijn vriendin en ik zijn dus een stelletje en het is echt niet zo dat wij in andere landen “provocerend” (zoals men dat noemt) rond lopen. Maar vraag mij wel af hoe dat in Kroatië zit. Ik lees vooral dat Kroatië daar in nog een lange weg te gaan heeft… Wat natuurlijk opzich ontzettend jammer is.. maar weet jij hoe dat zit? Hoe de Kroaat daar zelf over denkt? En vooral op reageert?

  Het zou zo fijn zijn om een “beetje” onbezorgd op vakantie te kunnen en niet alleen van het land maar ook een beetje van elkaar te genieten.

  Ik lees graag een reactie tegemoet,
  Met vriendelijke groet,

  • Beste Marleen, ik hoor of lees nooit over problemen. Nog niet zo lang geleden waren er rellen bij een Gay Pride maar dit was niet vanwege intolerantie naar leden van de LHBT gemeenschap toe, maar wegens het feit dat veel Kroaten tegen een dergelijke parade zijn. Men is hier heel nuchter en denkt al snel van: “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.” Je kunt hier dus gewoon genieten van je vakantie, er komen hier mensen van over de hele wereld en iedereen is anders, maar men wordt hier niet gediscrimineerd. Vriendelijke groeten, Karianne.

 5. In de nacht van 29 op 30 juli werd er 1400 kuna en 30 euro gestolen uit mijn niet afgesloten auto op camping Ulika te Poreč.
  Ik heb dit gemeld aan de directie. Nog twee andere meldingen waren binnengekomen voor diezelfde nacht. Misschien zijn er ook slachtoffers die dit niet hebben gemeld.
  Er werd enkel cash geld gestolen. Bankkaarten, zelfs VISA-kaart, die bij het geld zat, werden niet meegenomen. Bij de andere slachtoffers hetzelfde scenario.

  • Beste Wim, wat vreselijk om dit te horen. Ik heb je bericht meteen gepubliceerd in de hoop anderen op tijd te kunnen waarschuwen. Gelegenheidsdieven komen in de zomer net als naar andere toeristische landen ook naar Kroatie, helaas. Bij ons is 2 jaar geleden op klaarlichte dag een paar honderd euro uit huis gestolen. Ze hebben andere kostbaarheden zoals camera’s laten liggen. De dieven zijn later opgepakt, ze kwamen hier niet vandaan. Helaas hebben we het geld nooit terug gezien. Zo zie je maar weer, hou je geld bij je. Hoop dat anderen deze ellende bespaart blijft!
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 6. Hey Karianne,

  Bedankt voor je reactie! Zo ver is het niet helemaal gekomen… Wij liepen iets later op de dag wel een politieagent tegen het lijf. Deze was zeer aardig en wilde graag ons verhaal aanhoren. Hij nam het behoorlijk serieus en zou er in ieder geval een keer een kijkje nemen. Achteraf hadden we misschien inderdaad officieel aangifte moeten doen…

  Wil nog wel benadrukken dat wij ons zeer veilig hebben gevoeld in Kroatië buiten dit incident.

  Groetjes,
  Renzo

 7. Tijdens mijn vakantie met mijn vriendin heb ik het geweldig gehad in Kroatië. Enorm veel vriendelijke mensen! Onze leukste vakantie ooit.

  Helaas hebben we vorige week toch een negatieve ervaring gehad in Kroatië. Waarschijnlijk een uitzonderingssituatie maar wilde hem toch even noemen. We waren naar het strand bij Kolovare in Zadar. Bij een publieke parkeerplaats werden we aangesproken door een meneer die onze hulp nodig had aangezien we uit Nederland kwamen. Ik kreeg daarbij al wat argwaan en dat bleek ook terecht. Hij begon vriendelijk maar begon al snel te vertellen dat hij in het Kroatische leger had gezeten en dat hij geld nodig had (of liever nog onze auto) en dat wij hem daarbij moesten helpen. Ik heb toen vriendelijk nee gezegd en aangegeven dat ik het geen prettige situatie vond.

  Vervolgens begon hij enorm te dreigen met het vernielen van onze auto gevolgd door dat hij achter mij aan zou komen met verschillende doodsverwensingen als we hem niet hielpen. Heb toen mijn vriendin verzocht om vast in de auto te gaan zitten en ben haar daarna vrij sn gevolgd. De meneer kwam niet achter ons aan maar we hadden wel even de schrik erin zitten.

  Was toevallig onze laatste dag waardoor we even met een naar gevoel vertrokken.

  Groetjes,
  Renzo

  • Beste Renzo, wat een gek zijn jullie tegen gekomen! Jullie hebben toch wel aangifte gedaan?? Ik hoop dat ze deze idioot snel oppakken. Dit is in ieder geval niet normaal in Kroatie, voor de duidelijkheid! Groetjes, Karianne.

 8. Fijn zo’n site!
  We zijn nu in Zadar en zullen met de bus de Plitvic meren bezoeken. We hebben tot vrijdagochtend een appartement in Zadar en vliegen 18-8 terug. Wat zou je ons adviseren als vervolgroute door Kroatie? Tot vrijdag kunnen we vanuit Zadar met een bus trips ondernemen. Daarna zouden we ook wel een auto willen huren om op eigen gelegenheid verder te trekken.
  We zijn geschrokken van de prijzen daarvoor. Een collega huurde begin juli een auto voor €140 voor een week en wij worden nu geconfronteerd met prijzen van minimaal €55 per dag en veel hoger… Is er een mogelijkheid om tegen redelijke prijzen een auto te huren?
  Maar vooral: welke vervolgroute beveel je aan?
  Hartelijke groeten,
  Jacqueline

  • Beste Jacqueline, ik ben geen expert op het gebied van huurauto’s maar als je nu nog een auto moet huren voor augustus dan is 55 euro geen slechte prijs. Ik denk dat je al snel 65 euro of meer per dag zult betalen. Ruim vantevoren boeken geeft je de beste prijzen, niet alleen in Kroatie maar in het algemeen.
   Ik zou vanuit Zadar gewoon de kust volgen, langs Sibenik, Primosten, Trogir en Split. Eventueel een eiland bezoeken (Brac of Hvar) en als je nog verder wilt dan kun je ook nog naar Omis gaan, Makarska en evt. het schiereiland Peljesac en helemaal naar t zuiden naar Dubrovnik. Ik weet niet precies wat jullie graag willen zien/doen, waar jullie van houden en hoeveel (of hoe weinig) jullie willen rijden (m.a.w. – hoe lang op 1 plek blijven). Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text