Onze beste anti-muggen tips

/
1430 Views

Helaas ontkom je er in de zomer niet aan: muggen. De een heeft er meer last van dan de ander, dit schijnt te maken te hebben met je bloedgroep (bloedgroep O is erg populair onder de muggen!), bepaalde andere genetische factoren maar ook bijvoorbeeld je lichaamsgeur. Mensen die veel zweten, blijken meer muggen aan te trekken. Ook andere stoffen die via onze huid verdampen kunnen muggen aantrekken. Helaas kun je hier zelf weinig aan veranderen, het heeft allemaal te maken met je stofwisseling.

In Kroatië vind je eigenlijk overal wel muggen in de zomer, vooral op plekken waar veel water aanwezig is, zoals aan de zee en langs meren en rivieren. Het is natuurlijk erg vervelend om gestoken te worden, of om ’s nachts wakker te liggen vanwege het gezoem van muggen. Daarom hebben we een aantal tips voor je, om de zomer zoveel mogelijk mug-vrij door te komen.

Muggen Kroatie

’s Nachts kun je het beste gebruik maken van een elektrisch muggenapparaatje, zoals op de linker foto verderop in dit artikel. Het merk maakt niet zo veel uit, dit weten we uit ervaring. Het belangrijkste is om het apparaatje de hele nacht in het stopcontact te laten. Voor mensen is het geurloos, maar voor muggen betekent het dat ze je niet kunnen ruiken. Je kunt gewoon met de ramen open slapen, dit heeft geen negatief effect op de werking.

Je hebt voor iedere slaapkamer een apparaatje nodig en een flesje vloeistof gaat zeker wel een vakantie lang mee (maar vergeet hem niet ’s ochtends uit het stopcontact te halen). Je kunt een set kopen met een elektrisch apparaat en een flesje vloeistof als navulling, of alleen een flesje vloeistof. Je vindt ze in alle supermarkten en bij de drogist of apotheek. De prijzen verschillen per merk maar liggen meestal tussen de 5 en 8 euro voor een apparaatje plus flesje vloeistof.

Er zijn ook elektrische apparaatjes waar je vloeistof of tabletten bij kunt gebruiken (middelste foto). Deze tabletten zien eruit als kleine kartonnetjes (aan de ene kant blauw en aan de andere kant zilverkleurig). Ook al zijn deze erg effectief, ze hebben een hele sterke geur. Daarom raden we ze NIET aan voor in de slaapkamer. Wel zou je ze in een open ruimte of op het terras of balkon kunnen gebruiken. Daar heb je uiteraard een sterker middel nodig om de muggen op afstand te houden en in de frisse lucht heb je zelf niet zo veel last van de geur.

Anti-muggen spiralen (rechter foto) zijn ideaal voor buiten en werken zonder electriciteit (niet binnen te gebruiken!). Je steekt ze aan en laat ze vervolgens opbranden/roken. Ook deze hebben een sterke geur, en om te zorgen dat het werkt moet je er dichtbij zitten en moet er geen wind staan.

Wie in een tent of andere vorm van accommodatie zonder elektriciteit slaapt, heeft natuurlijk niets aan deze apparaatjes. Ook heb je er overdag niets aan, als je veel buiten bent. Je kunt dan het beste een middel op de huid aanbrengen waar DEET in zit. Normaal gesproken zou 20% DEET voor volwassenen voldoende moeten zijn in Kroatië, maar voor kinderen is deze concentratie te hoog. Je moet voor kinderen dus een apart product aanschaffen dat een veilige concentratie bevat voor de leeftijd van je kind.

Bij kinderen moet je ook oppassen dat ze het middel niet op hun handen krijgen, omdat het zo in de mond terecht kan komen. Was zelf ook goed je handen na het aanbrengen. DEET is niet geschikt voor baby’s. Je kunt daarom het beste je baby beschermen door middel van een muggennet over de buggy, het bedje, autostoeltje en de box.

Gebruik je overdag een middel met DEET erin, en gebruik je ook een zonnebrandcrème, breng dan eerst de zonnebrandcrème aan en pas een uur of twee later de DEET, anders werkt je zonnebrandcrème namelijk niet goed. Ook is het heel belangrijk om DEET produkten iedere dag van je lichaam af te wassen en het niet meerdere dagen non-stop (dag en nacht) te gebruiken.

Nog een paar tips:

 • Muggen houden van water. Moet je bloemen water geven, doe dat dan ’s ochtends vroeg, vóór dat de zon sterk is. Doe je het ’s avonds, dan kun je erop rekenen dat je extra muggen aantrekt in je tuin, op je terras of op je balkon.
 • Hoe donkerder de kleur van je kleding, des te meer muggen je aantrekt.
 • Muggen houden niet van de geur van knoflook. Veel knoflook eten helpt muggen op afstand te houden. Dus als je het niet erg vindt om naar knoflook te ruiken, dan is dit het meest natuurlijke middel dat je kunt gebruiken.
 • Klamboes en horren zijn ideaal om muggen uit je bed en uit je kamer te houden. Je kunt je gastheer/vrouw vragen of ze hier gebruik van maken. Indien er in je accommodatie al haakjes in het plafond zijn aangebracht, kun je ook zelf klamboes meenemen.
 • Wij hebben zelf altijd een tube Fenistil Gel bij de hand om muggenbulten mee te behandelen. Voor ons werkt dit het beste tegen de jeuk.

Goed om te weten:

 • Tijdens het zomerseizoen wordt in bijna alle plaatsen in Kroatië door de lokale overheid gespoten tegen muggen (dit is onschadelijk voor mensen en huisdieren). Wanneer je accommodatie boekt op een afgelegen plek kun je dus meer last hebben van muggen, omdat de kans groot is dat daar niet gespoten wordt.
 • Anti-insecten apparaten die werken met hoge frequenties (ultrasoon geluid) of UV licht helpen NIET tegen muggen.

Misschien heb je ook interesse in de volgende artikelen:

Veelgestelde vragen over Kroatië

Gevaarlijke diersoorten in Kroatië

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text