Veelgestelde vragen over Kroatië

/
4202 Views

As je van plan bent om voor de eerste keer op vakantie te gaan naar Kroatië dan zit je misschien wel met een heleboel vragen. We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk veelgestelde vragen te verzamelen en te beantwoorden.

FAQ Kroatie

Gezondheid en Veiligheid

Is het kraanwater in Kroatië drinkbaar?

Ja, het kraanwater in Kroatië is gewoon drinkbaar. Voor baby’s is het wel aan te raden om water eerst te koken voordat het wordt gedronken.

Moet ik me laten inenten voor een reis naar Kroatië?

Nee, je hoeft je niet in te laten inenten voor een reis naar Kroatië.

Hoe veilig is Kroatie als vakantieland?

We hebben speciaal een artikel geschreven over dit onderwerp, je leest het hier.

Zijn er ‘gevaarlijke’ diersoorten in Kroatië?

Er zijn een paar soorten giftige slangen en ook de Zwarte Weduwe (spin) komt voor in Kroatië. Gelukkige komen beten nauwelijks voor omdat deze dieren bij mensen uit de buurt blijven.

Beren en wolven komen voor in de bergen en bossen in het binnenland maar voor zover wij weten is er nog nooit iemand aangevallen. Net als met de slangen en spinnen blijven beren en wolven ook bij mensen en bewoonde gebieden uit de buurt.

In de zee vind je zeeëgels en kwallen die huidirritatie kunnen veroorzaken bij aanraking. Zeeëgels leven alleen in zeer schone zee dus laat je zwemplezier niet verpesten door deze dieren, het is juist een goed teken. Zorg wel dat je waterschoenen draagt zodat je niet met je blote voeten op een zeeëgel kunt stappen. Indien je irritatie oploopt van een kwallenbeet kun je bij de apotheek crème kopen om de jeuk en de roodheid tegen te gaan maar wees gerust, de irritatie is niet gevaarlijk en gaat snel weer over.

Er zijn een paar giftige vissoorten (zoutwatervissen) dus als je van plan bent om te gaan zeevissen en om de gevangen vis met je blote handen aan te raken, zorg dan dat je iemand bij je hebt die ervaring heeft met zeevissen.

Klik hier voor ons speciale artikel over gevaarlijke diersoorten in Kroatië

Wat voor babymelk en babyvoeding is er te koop in Kroatië?

Er zijn meerdere merken babymelk en opvolgmelk (in poedervorm) te koop in Kroatië, zoals Bebimil, Hipp, Milupa (Aptamil), Nan en Nestlé. Ook is er een ruime keuze aan hapjes en maaltijden in potjes, de beste zijn van het merk Hipp. Ook vind je in drogisterijen en supermarkten een ruime keuze aan ontbijtpapjes en dergelijke.

Hoe zit het met de sterkte van de zon?

Je zult niet snel een Kroaat tussen 10 uur ‘s ochtends en 5 uur ‘s middags op het strand zien. Men geeft er de voorkeur aan om ‘s ochtends vroeg (tot 10 uur) of ‘s avonds vanaf 5 uur te zwemmen/zonnebaden. Als toerist wil je je tijd natuurlijk optimaal benutten en zoveel mogelijk zonnestralen pakken. Probeer in ieder geval de zon van 11 uur tot 3 uur te vermijden om het risico op ernstige verbranding te voorkomen. Baby’s en peuters mogen niet aan de zon blootgesteld tussen 10 uur ‘s ochtends en 6 uur ‘s avonds.

Wat is het alarmnummer voor spoedeisende hulp?

In Kroatië is het alarmnummer, net als in Nederland, 112.

Hoe is de gezondheidszorg in Kroatië?

De gezondheidszorg in Kroatië is van goede kwaliteit. Indien je medische zorg nodig hebt, kun je het beste naar de eerste hulp afdeling (hitna pomoć) van het dichtstbijzijnde ziekenhuis (bolnica) gaan. In iedere stad is ten minste één apotheek ook ‘s nachts geopend.

Verkeer

Moet ik tol betalen op Kroatische snelwegen?

Ja, voor de Kroatische snelwegen moet men tol betalen.

In Istrië moet men voor de Učka tunnel en de Mirna brug tol betalen. Voor de brug naar het eiland Krk moet ook tol betaald worden.

Lees hier alles over de snelwegen in Kroatië

Wat is het toegestane alcoholpromillage in Kroatië?

De alcohollimiet in Kroatië is 0.5 promille.

Moet ik mijn autoverlichting overdag aan hebben?

Tijdens de zomertijd is autoverlichting overdag niet verplicht maar tijdens de wintertijd wel (check voordat je reist de actuele gegevens omdat dit natuurlijk altijd kan veranderen).

Zijn er speciale verkeersregels waarvan ik op de hoogte moet zijn?

Nee, er zijn geen bijzonderheden. Hou er rekening mee dat de Kroatische politie graag snelheidscontroles uitvoert, dus hou je aan de maximumsnelheid.

Openingstijden

Wat zijn gangbare openingstijden voor supermarkten, winkels en benzinestations?

In Kroatië kun je vanaf 7 uur ‘s ochtends vers brood kopen in de supermarkten. Normaal gesproken blijven supermarkten de hele dag open, tot 9 of 10 uur ‘s avonds.

Er zijn nogsteeds winkels die ‘s middags hun deuren voor een paar uurtjes sluiten maar dit komt steeds minder voor (vooral in drukke toeristische plaatsen en steden).

De meerderheid van benzinestations is 24 uur per dag geopend.

En op zondag?

Grote winkelcentra zijn altijd geopend op zondag. Grote supermarkten zijn meestal tot een uur of 6 geopend op zondag en kleine supermarkten en buurtsupers tot 12 of 1 uur ‘s middags. Winkels en souvenierwinkeltjes/kraampjes in toeristische plaatsen zijn vaak gewoon de hele dag open.

Hoe laat sluiten uitgaansgelegenheden?

De meeste café’s en bars sluiten om 1 of 2 uur ‘s nachts. De meeste disco’s en nachtclubs sluiten om 4 uur, sommige nog later.

Lees hier alles over uitgaan in Kroatië

Talen

Welke talen worden gesproken door Kroaten die in het toerisme werken?

De meest voorkomende talen die gesproken worden zijn Engels, Duits en Italiaans.

Dit zijn ook de talen die je tegen zult komen op menukaarten, reclameborden etc.

Betalen

Kan ik met euro’s betalen?

Over het algemeen niet maar dit verschilt van winkel tot winkel en van restaurant tot restaurant. In supermarkten kun je normaal gesproken niet met euro’s betalen. Tol en benzine vaak wel.  Meer lezen: Betalen in Kroatie – Euro of Kuna?

Is het gebruikelijk om een fooi te geven?

In de meeste gevallen zit de fooi al in de prijs inbegrepen. Onder de Kroaten zelf is het wel gebruikelijk om een fooi te geven maar het is niet zo dat het van je verwacht wordt.

Kan ik een winkelier of kraamhouder in Kroatië beledigen door af te dingen?

In winkels liggen de prijzen vast maar als je iets bij een kraampje of op de markt wilt kopen dan mag je best proberen om af te dingen.

Stroom

Heb ik een wereldstekker nodig voor Kroatië?

Nee, in Kroatië heeft men gewoon 220 volt netspanning, net als in Nederland en België.

Roken

Mag je roken in openbare ruimtes?

Het is voor een bepaalde tijd geheel verboden geweest maar nu zijn er toch weer veel openbare ruimtes (voornamelijk uitgaansgelegenheden) waar wel gewoon gerookt wordt. Maar als je ziet dat er niemand rookt, wees dan verstandig en steek geen sigaret op.

Internet

Hoe is het netwerk in Kroatië?

De meeste hotels, campings en prive accommodaties bieden tegenwoordig gratis WiFi aan. De kwaliteit kan verschillen. Dit is soms te wijten aan de gastheer, maar de belasting van het netwerk speelt meestal de grootste rol. Kroatië heeft slechts 4 miljoen inwoners en in het zomerseizoen komen er zo’n 20 miljoen toeristen bij. Hier is het netwerk niet op berekend.

Douaneregels

Kan ik mijn huisdier meenemen naar Kroatië?

Honden en katten die meereizen naar Kroatië moeten voorzien zijn van een microchip en je moet het bijbehorende EU paspoort niet vergeten mee te nemen. Ook moet je hond of kat zijn ingeënt tegen rabiës. Meer info over je huisdier meenemen.

Ik wil graag Kroatische drank meenemen naar huis als souvenier. Hoeveel is toegestaan?

Je mag 1 liter sterke drank meenemen en 2 liter wijn of andere alcoholische dranken met een alcoholpercentage van minder dan 22%.

Op onze site vind je nog veel meer informatie over onderwerpen zoals Prijzen in Kroatië en Boodschappen doen bijvoorbeeld.

Zit het antwoord op jouw vraag er niet bij? Stel je vraag dan hier en we zullen ons best doen om hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

Verder lezen: Veelgestelde vragen deel 2

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

300 Comments

 1. Hallo,
  Ik lees net de info over schorpioenen en daar wil ik toch wel een aantekening maken:
  Voor het gemak kun je de schorpioenen het best in twee groepen verdelen: Zwarte (Zwart, bruin, grijs, blauw) en Gele.

  Er is een verschil tussen gele en zwarte schorpioenen en daarmee is er ook een verschil in giftigheid!
  Een steek van een zwarte schorpioen levert klachten op, maar is in de meeste gevallen niet dodelijk.
  Wel is een bezoek aan een arts of ziekenhuis raadzaam, zeker als het bejaarden of kinderen betreft!
  Vergeet hierbij niet een tourniquette (knevel) aan te brengen om snelle verspreiding te voorkomen!
  De gele schorpioen heeft een veel sterker gif en kan in sommige gevallen binnen enkele seconden tot minuten tot verlamming en zelfs tot de dood leiden.
  Wanneer je door een gele schorpioen gestoken bent is het dus zaak om zo snel mogelijk medische hulp te krijgen!
  Wat je zelf kunt doen?
  Rustig blijven (opwinding versnelt de verspreiding door een versnelde bloedtoevoer), een tourniquette aanleggen en (indien mogelijk) een incisie maken met een scherp voorwerp (mes of scalpel), zo dicht mogelijk bij de plek waar je gestoken bent, om het gif uit je lichaam te laten vloeien.
  Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk medische hulp krijgt!

  Schorpioenen bevinden zich hoofdzakelijk in spelonken en onder stenen/rotsen.
  Kijk derhalve goed uit waar je handen en voeten plaatst en wees voorzichtig met het optillen van stenen!

 2. Beste Karianne,

  Begin juli Gai k voor een paar dagen naar Kroatie met het vliegtuig. Vanaf het vliegveld pak ik een huurauto naar het appartement, maar ik kan nergens de regels vinden m.b.t. het gebruik van huurauto’s in Corona-tijd. Ik reis samen met mijn vader en broer en ondanks dat we familie zijn, komen we dus niet uit hetzelfde huishouden. Mogen we wel of niet samen in een huurauto zitten? Ik kan deze informatie helaas nergens terugvinden op de site van Kroatie, dus wellicht weet jij het antwoord of waar ik deze informatie kan vinden.

  Gr. Richard

  • Beste Richard, zoals we in ons meest recente artikel (het artikel over corona) hebben geschreven, zijn er in Kroatie geen regels of beperkingen wat betreft personen die geen deel uitmaken van hetzelfde huishouden. Je mag dus gewoon in een auto of accommodatie met personen uit een ander huishouden of gezin. Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Hallo Karrianna

  Wij willen komende zomer naar Albanië maar al in de meivakantie onze camper die kant op rijden en stallen ergens in het zuiden van Kroatië. Heb jij tips waar wij hem zouden kunnen stallen?
  Alles wat wij nu vinden heeft of geen contactmogelijkheden of is opgeheven?

  Alvast bedankt!

  • Beste Bianca, stallingen zijn vrij moeilijk te vinden op internet omdat het vaak particulieren zijn die dit doen als bijverdienste en geen website hebben of adverteren. Je zou het kunnen proberen met de volgende zoektermen: suhi vez / zimski vez / suha marina (betekent allemaal hetzelfde). Vind je niets online dan zou je contact op kunnen nemen met de plaatselijke tourist board, daar hebben ze misschien wel adresjes voor je. Zelf weet ik in ieder geval geen adresjes in zuid Dalmatie want dat is zo’n 300km bij ons vandaan dus zo bekend ben ik daar niet.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Hai, wij hebben onze boot in Tisno bij een boer gestald. Nabij het eiland Murter.
   Langs de weg zijn een heleboel boeren die plek hebben dus je zou ook op goed geluk kunnen gaan en gewoon vragen onderweg.
   In Turanje langs de magistrale zit een hele goede, nette stalling achter een groot hek en verharde grond.

   Groet Corine

   • Beste Corine, stalling is idd vaak bij particulieren vandaar dat ter plekke zoeken meestal de beste optie is, omdat men niet (veel) adverteert.
    Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Beste Karianna,

  Wat een leuke, informatieve site! En wat leuk dat je zo uitgebreid antwoord geeft op vragen!
  Wij willen met het gezin in de meivakantie volgend jaar naar Kroatië, omgeving Porec. De plek waar ik vroeger ook veel met mijn eigen ouders ben geweest. Nu heb ik zelf hele mooie herinneringen aan het snorkelen. Maar dat was in juli/augustus. Is het in mei ook al mogelijk om te snorkelen of is de zee dan nog te koud?
  Alvast bedankt!
  Hartelijke groet,
  Marije

  • Beste Marije, volgens de statistieken is de gemiddelde zeetemperatuur in mei in de omgeving van Porec ongeveer 18 graden. Dit is voor de meeste mensen nog te koud om te zwemmen. Durf je het wel aan dan zul je echt wel actief moeten zwemmen om jezelf warm te houden, dus op je gemak snorkelen zal bij deze temperatuur niet echt fijn zijn. De meeste mensen kunnen vanaf ongeveer 22 graden aangenaam zwemmen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 5. Dag Karianne,

  Eerst en vooral een super toffe en interessante site! Bedankt 🙂

  Wij zijn een Belgisch koppeltje die deze zomer van 17 augustus tot 31 augustus voor de eerste keer naar Kroatië trekken.
  Wij vertrekken met de auto vanuit België en hebben het grootste deel van onze reis al uitgestippeld.

  We slapen op 3 verschillende plaatsen: namelijk ICICI nabij Rijeka, ZADAR en PODSTRANA nabij Split.
  Zelf hebben we volgende dingen ingepland: Westkust Kroatië vanuit ICICI richting Rovinj en Pôrec via de kustlijn, Rijeka centrum, Zadar oud-centrum, eiland PAG, Split centrum, HVAR of BRAC met boot vanuit Split, KRKA-meren, Plitvice meren en Zagreb.

  1. Wij zouden in Kroatië zelf alles via de kustlijnen willen doen, we zijn op baan met een cabrio, dus dit lijkt ons zalig. Is dit overal mogelijk of is dit te doen ?
  2. We hebben ook nog een aantal gaten in onze planning en wegens we het land te weinig kennen weten we niet direct wat we zeker nog moeten doen ? Heeft u nog een paar aanraders voor ons ? Wij houden van snorkelen, smalle wegen, leuke uitzichten, een beetje historiek en een klein feestje.
  3. Onze auto is meer dan 30 jaar oud (een oldtimer dus), zijn er speciale vignetten nodig of steden waar je niet binnen mag (wegens te “vervuilend”) ?
  4. Indien u nog andere tips heeft, alles is welkom 🙂

  Hartelijk dank.

  Mvg,
  Alyssa & Jonas

  • Beste Alyssa en Jonas, voor zover wij weten zijn er geen belemmeringen voor oldtimers in Kroatie, maar je zou dit voor de zekerheid nog even kunnen checken online (ik neem aan dat Kroatie wel een oldtimer club heeft, of anders zou je contact op kunnen nemen met HAK). Je kunt inderdaad langs de hele kust rijden, en ook al kan dit op sommige plekken voor de nodige oponthoud zorgen (je rijd namelijk dwars door de kustplaatsen heen), het is een prachtige route. Het centrum van Rijeka zou ik overslaan als ik jullie was, het is denk ik meer de moeite waard om je tijd door te brengen in een kleiner kustplaatsje, zoals bijv. Opatija, Sibenik, Trogir of Makarska, om maar een paar voorbeelden te geven. Ik raad je aan om ons artikel te lezen over ‘Kroatie in 15 dagen met de auto’ voor tips. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Hey, wij verblijven nu in Zadar, en ik kan je nog zeker het volgende aanbevelen!
   Het Vrana meer en zijn omgeving ( vransko jezero), en de paclenica kloof ( en rij daar de berg eens op voor het fantastisch uitzicht ?)
   Wij bezoeken ook nog Knin, en de rest waren allen toppers! Prachtig land… wel opletten als je van plan bent de Kornati eilanden te bezoeken, want de ene boottocht is de andere niet.
   Bij het bezoeken van een oud foutje langs het Vrana meer heb ik mij wel serieus laten verschieten door een slang, en die aan mij ?

 6. Hi Karianne,

  Leuke site! Eind juni gaan wij naar Tribunj en nemen wij onze eigen boot mee. Dit hebben wij vaker gedaan op andere plekken in Kroatië, allen is het ons tot op heden nog niet gelukt een ligplaats voor de boot te regelen. Normaal doen we dit via de eigenaar, alleen zit er nu een tussenpersoon tussen. Op Google Maps zag ik dat er wel een kleine haven aanwezig is met een takelaar (erg belangrijk want die is nodig, kunnen hem er niet met trailer inrijden). Deze heeft alleen geen eigen website omdat het een kleine, lokale bootwerf is. Heb jij nog tips om dit op afstand op voorhand al te kunnen regelen?

  • Beste Sabina, helaas weet ik niet welke kleine, lokale bootwerf dit kan zijn. Meestal is het bij kleinschalige werven zo dat de takelaar prive bezit is en dat je ter plekke aan de locals om de contact gegevens van de eigenaar kunt vragen, om te regelen dat je er gebruik van kunt maken. Dit is erg lastig om van tevoren al te regelen. Het zal ook vast mogelijk zijn om in de marina een ligplaats te regelen, maar dan betaal je uiteraard wel vrij veel. Hier vind je de website van de marina van Tribunj: https://marinatribunj-adriatiq.com/en
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 7. Ik heb een vraag m.b.t. de douane regels. Wij gaan met drie volwassenen met de auto op vakantie en willen graag bier, wijn en waarschijnlijk wat sterke drank mee terug nemen. Ik vraag me alleen af of de informatie die hier staat wel klopt. Volgens mij is Kroatië een EU land, dus zouden dan niet de regels moeten gelden van de EU? Dan zou je toch meer mogen mee nemen? En zijn de aantallen per persoon?

  Met vriendelijke groet,
  Michelle

  • Beste Michelle, het is een artikel uit 2012 (alleen de website wil de publicatiedatum niet meer tonen en het lukt me nog niet om dit op te lossen) dus je kunt gewoon de EU regels aanhouden, aangezien Kroatie nu deel uit maakt van de EU. Alle EU regels kun je gemakkelijk online vinden. Vriendelijke groeten, Karianne.

 8. Hallo,
  Wij gaan met ons gezin van 17,15 en 11 naar Vitaljina (Dalmatië). Ik heb gezien dat dit ook vlak bij Montenegro ligt. Kan je hier vrij naar toe reizen en is dit de moeite waard. Verder vraag ik mij af waar een leuk strand in de buurt is. Kan er op de tourist info van kroatië niet zo veel over vinden.
  Vriendelijke groet,
  Alex & Yvonne van Kammen

  • Beste Alex en Yvonne, natuurlijk kun je hier vrij naar toe reizen, niemand houdt je tegen 🙂 Het is zeker de moeite waard, Montenegro heeft een mooie kustlijn en populaire toeristische plaatsen zoals Kotor, Budva en Sveti Stefan. Ik ben nog nooit in Vitaljina geweest, en heb het dus even op moeten zoeken. In dit artikel vind je de beste stranden in de regio: https://www.total-croatia-news.com/travel/26731-top-5-konavle-best-beaches-south-of-the-adriatic-s-pearl
   Ik heb geen specifieke info kunnen vinden over de stranden in het plaatsje zelf, daarom raad ik je aan om de kustlijn van Vitaljina eens te bekijken op Google Earth, op die manier krijg je een vrij goed beeld van de stranden. Vriendelijke groeten, Karianne.

 9. Goedemiddag

  Wat een leuke en leerzame site.
  wij gaan in augustus voor het eerst naar Kroatie en kijken er naar uit.
  Even een vraag: mag je met een metaaldetector zoeken in kroatie?

  Ik weet dat er veel onveilige gebieden zijn maar heb ook hele mooie andere gebieden gezien die ik super gaaf vind.

  • Beste Bert en Ina, ik heb onlangs wat research voor iemand gedaan met dezelfde vraag maar weet niet meer onder welk artikel de vraag en het antwoord staan helaas. Uit m’n hoofd: aan de kust mag het in principe wel, omdat hier geen risico op mijnen is. In het binnenland is het verboden vanwege mijnen. Maar ik denk dat je wel een vergunning nodig hebt, dus ik raad je aan om eens op de metaaldetector forums te zoeken (in het Engels uiteraard) naar mensen die info hebben over deze vergunningen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 10. Dit jaar voor het 2e jaar naar vrulje bilice, nu een vraag over metaaldetectie. De kaart met locaties van mijnen in Kroatië al gevonden, die wil je niet vinden. Bij mijn weten is het verboden om te zoeken met metaaldetector in Kroatië maar is dit op de stranden in het water ook verboden?

  • Beste Lisette en Andre, in principe niet maar er zijn een aantal beperkte mogelijkheden. Lees hiervoor de reacties onder het artikel over Plitvice. Er zijn een aantal reacties (van mijzelf en van een aantal bezoekers) waarin de mogelijkheden worden besproken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 11. Beste Karianne,

  Ik overweeg om van 03 t/m 13 mei 2018 met de familie op vakantie te gaan naar Rabac. Kan je iets vertellen over de temperatuur in de genoemde periode?

 12. Beste Karianne,

  Wij gaan aankomende week met onze dochter op vakantie naar Novigrad, nou is onze docher net 15. Wij zouden het gezellig vinden om als we uit eten gaan onze voor dochter een keer een glas wijn te bestellen. Hoe moeilijk doen ze hier over? Zou ze dit eventueel ook zelf kunnen bestellen?

  • Beste Marianne, ik denk dat geen enkele ober daar een probleem van zal maken, aangezien ze met haar ouders is. Je zou het zelf kunnen bestellen, als je bang bent dat ze niet direct aan haar willen serveren. Vriendelijke groeten, Karianne.

 13. Dag Karianne

  We lezen hier dat de EURO toch niet overal makkelijk aanvaard wordt. Geen tijd meer om KUNA te gaan bestellen bij onze bank. Best dan euro’s omwisselen op de luchthaven Zadar ?

  Nog een vraagje, via de zoekbalk vind ik niet terug wanneer de wekelijkse markt in NIN, nabij Zadar, is. Weet jij dat soms ? Van welk uur tot welk uur ?

  Groetjes en heel erg bedankt dat je er hier voor zoveel mensen bent ! Anja

  • Beste Anja, wat betreft geld/betalen in Kroatie, kijk eens naar onze Facebook post van 14 juni over dit onderwerp. Daarin geven we de mogelijkheden en leggen we uit waar je op moet letten. In dit artikel kun je ook meer lezen over betalen in Kroatie: https://www.allesoverkroatie.nl/tips/betalen-in-kroatie/
   Helaas kan ik ook geen info vinden online over de markt in Nin. Ik neem aan dat er een dagelijkse versmarkt is, zoals in de meeste plaatsen in Kroatie. De versmarkt is vaak al om 7 uur open en de meeste marktverkopers pakken rond het middaguur hun spullen weer in. Voor verse vis kun je er het beste zo vroeg mogelijk zijn. Vriendelijke groeten, Karianne.

 14. Hoi Karianne,

  Ik lees veel verhalen over de drukte bij de brug van het eiland Ciovo naar Trogir. Wij gaan in september naar Dalmatie en we zullen rond 15 september bij Trogir aankomen. Weet jij of die drukte er dan nog steeds is? Zijn er ook midden september lange wachttijden om die brug over te komen, of speelt dit alleen in het hoogseizoen juli/augustus?

  Met vriendelijke groeten,

  Ronald

 15. Beste Karianne,

  Wij willen rond 18 september tot ongeveer 30 september met z’n tweeën op vakantie naar Kroatië. Nu vragen we ons af of er dan nog wel genoeg gezelligheid is. We hoeven geen top drukte, maar vinden het wel leuk om uit verschillende restaurantjes te kunnen kiezen. Als een van de weinigen op het strand, in restaurantjes of op excursies te zijn vinden we ook niet zo leuk. We willen graag wat zien en doen maar ook lekker kunnen relaxen op het strand. Wat raad je ons aan? We willen dus graag weten of we überhaupt deze periode naar Kroatië moeten gaan en zo ja wat is dat de beste streek/plek?

  Groetjes Sharon

  • Beste Sharon, ik zou voor de 2e helft van september kiezen voor een grotere plaats, daar is altijd gezelligheid. Mijn absolute favoriet zou Split zijn, niet alleen vanwege het feit dat het een grotere stad is met meer drukte, mogelijkheden, enz, maar ook omdat je er de grootste kans hebt op zonnig weer. Of je dan nog op het strand kunt liggen is moeilijk te zeggen, het ene jaar is het weer in september warmer dan het andere jaar. Ik raad september zeker aan voor een vakantie in Kroatie, juist omdat het dan niet meer zo heet en niet meer zo druk is. Vriendelijke groeten, Karianne.

 16. Hallo Karianne,

  Aankomende zondag (23-07) vertrekken wij richting het kustplaatsje Vodice. De afgelopen dagen is in verschillende media bericht over de bosbranden die woeden in Kroatië. Wat is inmiddels de status van deze bosbranden? Vind het lastig om hier goede informatie over te vinden en hoop dat je me iets meer kunt vertellen hier over en of we met een gerust hart kunnen afreizen richting Kroatië?

  Groet,

  Youp

  • Beste Youp, er is geen reden om thuis te blijven. Er zijn inderdaad bosbranden maar er is op dit moment geen gevaar voor inwoners en toeristen. Bosbranden horen er hier helaas bij in de zomer, vooral wanneer er veel wind staat, wat de afgelopen dagen het geval was. Tijdens winderig weer kan het vuur snel uitbreiden en is het lastig om het onder controle te krijgen. Vandaar de enorme vuurzee rondom Split die veel mediaaandacht heeft gekregen. Het vuur dichtbij het centrum van Split is nu onder controle, maar er zijn nog wel branden iets verder van de stad af, in de onbewoonde gebieden die de stad omringen. De wind is gaan liggen en het grootste gevaar is daardoor geweken. In de omgeving Sibenik – Zadar (en dus ook Vodice) zijn sinds afgelopen weekend (toen de wind begon) op sommige plaatsen ook bosbranden maar niet zo dramatisch als de brand bij Split. Deze branden zijn allemaal snel onder controle gekregen. Op dit moment is er nog 1 brand in de regio (in de omgeving van NP Krka) maar deze is onder controle. Ik woon hier zelf en heb uitzicht over Vodice dus als er nu branden zouden zijn dan zou ik dat zelf kunnen zien en ik kan je verzekeren dat dat niet het geval is. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo Karianne,

    Bedankt voor je snelle en duidelijke reactie. Is NP Krka nog wel bereikbaar? Aangezien dit op ons lijstje staat. Mocht de situatie de komende tijd verslechteren, zou het dan mogelijk zijn dat je dit laat weten door middel van een reactie op dit bericht?

    Groet,

    Youp

    • Graag gedaan Youp! Ja hoor, Krka is gewoon bereikbaar, geen enkel probleem. Mocht de sitatie veranderen, dan kun je dat lezen op onze facebook pagina. Vriendelijke groeten, Karianne.

 17. Goedemiddag, wij gaan over 2 weken naar Plitvice meren met 3 kids, 15, 12, 7. Nu twijfel ik tussen camping Korana ingang 1 en camping Borje ingang 2.
  Als ik op Camping Korana sta en bij ingang 1 het park binnenga kan ik dan ook nog gemakkelijk bij ingang 2 komen omdat ik begrepen had dat dat gedeelte beter voor kinderen is.
  Of kan de kleinste van 7 jaar ook de langere routes lopen?
  Verder dacht ik om bij ingang 2 te starten angezien het hier in het hoogseizoen misschien rustiger zou zijn.

  Hoor het graag !

  Met vriendelijke groet,

  Gonny van de Mheen

  • Beste Gonny, beide campings liggen een eindje van de ingangen van het park, dus ik denk dat je zowieso met de auto van de camping naar de ingang zult rijden. Je kunt dus gerust kiezen voor de camping die je het meest aanspreekt en vanaf de camping van je keuze naar de ingang van je keuze rijden, of dit nu ingang 1 of 2 is.
   Het verschilt natuurlijk van kind tot kind of ze een lange afstand kunnen lopen. Mijn oudste is nu 7 en ik denk dat hij de lange routes nog niet aankan. Misschien max 4 uur. Vanuit beide ingangen kun je routes van verschillende lengtes volgen. Ik zou me vantevoren niet te veel focussen op welke route het beste is, je kunt heel gemakkelijk tijdens het wandelen de route aanpassen. Ook denk ik dat er qua drukte geen verschil is. Vriendelijke groeten, Karianne.

 18. Beste,

  Complimenten voor de website! Misschien is de vraag al gesteld, maar na een paar uur scrollen nog niet tegen gekomen.

  Op veel websites lees ik dat de ziekte Dengue wordt overgebracht door muggen. Ik maak me hier erg zorgen over. In hoeverre moet ik mij hier zorgen over maken en hoeveel last ervaart u als inwoner van Kroatie? Wij gaan naar Nin (Zadar) dalmatische kust.

  Ik hoor graag van u,

  Vriendelijke groeten!

  • Beste Annie, het is niet iets wat hier speelt. Van nature komen ze hier niet voor. In de afgelopen 10 jaar is er een paar keer een melding gedaan maar in die gevallen waren de muggen “meegereisd” met mensen vanuit andere werelddelen. Dit kan natuurlijk overal in Zuid Europa gebeuren. Meer weten over muggen, lees dan dit artikel. Vriendelijke groeten, Karianne.

 19. Hallo, wij willen met een kind van 5 naar Kroatië.

  Voorkeuren:

  – Strand, zee op loopafstand
  – Weinig Nederlanders (we gaan immers op vakantie 🙂
  – Camperen met tent
  – Kinder animatie
  – In omgeving moet genoeg te doen zijn voor uitstapjes / natuur. Gaan niet steeds op de camping hangen
  – Reisafstand vanaf Amsterdam max. 15u rijden

  En is reserveren met tent verstandig? Periode augustus.

  Keek zelf op de eilanden KRK en Cres (?)

  Groet, Simon

  • Beste Simon, helaas kom je overal in Kroatie Nederlanders tegen 🙂 En inwoners van alle andere Europese landen. Je ontkomt er niet aan 🙂
   Ik raad je aan (zoals ik tegen iedereen zeg) om eerst de regio of plaats van je keuze te vinden. Dat is toch veel belangrijker dan een camping, vind je niet? Kroatie is namelijk een heel veelzijdig land. Kijk maar eens op onze site, we hebben meerdere artikelen geschreven om je te helpen met het vinden van een geschikte bestemming.
   Krk en Cres zijn mooie eilanden, en zeer geschikt voor een leuke vakantie. Krk biedt ook veel campings (Cres weet ik niet precies). Hoeveel uur rijden het is, vind ik moeilijk te zeggen, omdat ik natuurlijk alleen ervaring heb met onze eigen route van omgeving Arnhem naar Sibenik. Heb je al eens op viamichelin.com gekeken? Reserveren is in juli en augustus zeker aan te raden.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 20. Beste Karianne,

  4 september huren wij een auto in Pula en begint onze vakantie (2,5 weken) met eindbestemming Dubrovnik. Wij rijden langs de kust en vragen ons af of het verstandig is om op voorhand alle hotels te boeken? Het liefst zouden we dat niet doen zodat wij alle vrijheid hebben qua hoelang we waar verblijven. Uiteraard willen we wel een dak boven ons hoofd?. Van de andere kant is booming.com geschikt om tijdens de vakantie te boeken. Is september m.a.w. een geschikte maand om dit risico te nemen?

  Groetjes,

  Joost

  • Beste Joost, buiten juli en augustus om is het best te doen om op de bonnefooi te gaan. Merk je dat het toch nog vrij druk is in de hotels dan kun je altijd nog overnachten in prive accommodatie. Je vind in iedere kustplaats appartementen en er is er altijd wel eentje vrij in september. Vriendelijke groeten, Karianne.

 21. Hoi Karianne,

  Wij vertrekken eind deze week voor vakantie naar Kroatie. Nou heeft onze dochter van 3 een ID kaart i.p.v, nou kom ik ineens op een site tegen dat je met ID kaart niet naar Kroatie kunt reizen? Ik hoor graag je reactie 🙂

  Alvast bedankt!

  Gr Irma

 22. Hoi Karianne , wij vertrekken in juli met de auto naar Umag .
  Graag had ik vernomen als er een autowegen vignet voor nodig is .

  Groeten,
  Pascal

 23. Beste Karianne, eerst en vooral van harte dank voor jullie mooie én erg interessante website! Die is rijk aan info die je niet in de boeken kunt vinden! Wij komen nu eind deze maand voor 12 dagen naar Sibenik met het vliegtuig.We landen in Split en zouden dan een wagen huren…Ofwel via het hotel in Sibenik ofwel op voorhand boeken en vertrekken vanaf de luchthaven. We zouden graag weten of de baan van de luchthaven (autostrade) een drukke weg is en of er nog hoffelijk gereden wordt? De bedoeling is om seffens van de luchthaven naar het hotel te rijden zonder iets te bezoeken, daarvoor hebben we nog tijd genoeg nadien. Verleden jaar zijn we naar Porec geweest maar daar werden we afgehaald door de autoverhuurmaatschappij en vice versa. Dus hadden we maar te rijden op onze uitstappen. Dank op voorhand voor je antwoord! Met vriendelijke groetjes.

  • Beste Caroline, de kustweg (magistrale) tussen het vliegveld van Split en Sibenik is prima te rijden, maar wel erg druk in de zomer. Wij beschouwen deze weg niet als gevaarlijk, het is te vergelijken met iedere andere kustweg in het zomerseizoen. Als ik jullie was zou ik me dus geen zorgen maken en met een gerust hart met een huurauto naar Sibenik rijden en genieten van het mooie uitzicht. Vriendelijke groeten, Karianne.

 24. Hoi Karianne,
  Wij gaan deze zomer naar Kroatie, een vakantiepark waar je fietsen kunt huren. Nu is mij niet duidelijk of het in Kroatie gebruikelijk is om ook fietsen met kinderzitjes te huren, ik kan het nergens terugvinden. Komt dat wel voor?
  En wat zijn de gebruiken/regels rondom kinderen in (huur)auto’s?
  Groet, Aafke

  • Beste Aafke, ik zou zelf kinderzitjes meenemen, want ik durf je niet te garanderen dat iedere fietsverhuurder ook kinderzitjes heeft. Hou er rekening mee dat je bijna alleen maar montainbikes kunt huren en dat je dus een kinderzitje mee moet nemen die bevestigd kan worden op een mountainbike.
   In de auto moeten kinderen tot 12 jaar achterin zitten en kinderen t/m 5 jaar in een autostoeltje, daarna mogen ze pas op een verhoger.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 25. Hallo,

  Wat een handige site!
  Ik heb een vraagje..
  Wij Willen aankomende zomer in het hoogseizoen rondreizen met een camper. Het plan is om helemaal naar dubrovnik te gaan.
  Heeft iemand ervaring met het reizen met een camper in het hoogseizoen? Is het een must om de campings van te voren te bespreken? Bij Veel campings kun je nl alleen maar een week of langer reserveren.. het plan is om maar een paar dagen op een camping te blijven..
  heeft iemand ervaring hiermee en of tips?

  Bedankt!

  • Beste Willemijn, vantevoren boeken wordt ieder jaar belangrijker, steeds meer mensen boeken vantevoren dus er zijn steeds minder plekken vrij voor mensen die op de bonnefooi reizen. Er zijn weinig campings met een vrij veld, de meeste campings hebben alleen vaste standplaatsen dus ik zou echt aanraden om vantevoren te boeken als je in juli of augustus reist. Het verschilt van camping tot camping of er een minimaal aantal dagen is dat je moet reserveren. Hier kom je alleen achter door contact op te nemen met de campings waarin je geinteresseerd bent en het te vragen. Zou je het toch op de bonnefooi gaan proberen, maak dan vantevoren een lijst met adressen en telefoonnummers van campings, zodat je ze bijv. een dag vantevoren kunt bellen om te vragen naar de beschikbaarheid. Op die manier kun je veel tijd besparen. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Hoi,

   Wij gaan ook met de camper. En inderdaad wordt het steeds drukker, maar op de kleine campingkjes langs de kust hebben altijd wel een plekje voor een camper. De heel grote campings kun je inderdaad beter bespreken.
   Een klein maar mooie camping is bij Tisno, op de weg naar Dubrovnik. Jazina heet deze, en over de berg bij Jazina ligt een nog mooiere camping.
   Op het eiland Murter wat zeer de moeite waard is liggen er nog meer.
   Dus maak je niet te druk over het moeten bespreken, er zijn zo ontzettend veel kleine campingkjes dat er zeker een plekje is. Meeste Nederlanders gaan toch naar Istrie.
   Heel veel plezier, het is er prachtig!

 26. Hallo Karianne,

  Mijn vriend (24) en ik (22) willen voor het eerst samen op vakantie. Dit is Kroatië geworden.

  We willen graag met de auto. Dit is tot nu eigenlijk het enigste wat we weten.

  Welke plek enzo heb ik geen flauw benul van, want ik vind alles mooi.

  de dingen die we graag willen doen zijn:
  aan het strand
  Boottocht
  wandelen
  winkelen
  etc. dus niet alleen maar zon zee en strand, maar willen ook dingen doen en kijken.

  het liefst willen we als accommodatie als appartement, stacaravan oid. het ontbijt vinden we wel prettig als dat erbij zit, maar verder willen we niet afhankelijk zijn van de eetmomenten.

  welke plek zou jij ons aanraden. of welke plekken zijn geschikt als je kijkt naar onze wensen.

  Groetjes,

  Laura

  • Beste Laura, wanneer je een appartement of stacaravan huurt, wordt ontbijt normaal gesproken niet verzorgd. Stacaravans vind je op campings, en op de meeste campings kun je ’s ochtends vers brood kopen om zelf je ontbijt te maken. Boek je een appartement, dan kun je je gastheer/vrouw wel vragen of het ontbijt evt. geregeld kan worden, maar wil je er zeker van zijn dan kun je het beste een B&B boeken (waarvan er in Kroatie helaas veel minder zijn dan appartementen). Eigenlijk kun je overal langs de kust terecht voor boottochten, wandelen etc. Wil je graag winkelen in een winkelcentrum of een winkelstraat, kies dan voor een grotere plaats, zoals bijv. Zadar of Split. Daar heb je ook meer mogelijkheden qua bezienswaardigheden etc.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 27. Beste Karianne,

  Kunt u mij vertellen of je voor het huren van een bootje een vaarbewijs nogig hebt? En zo ja is het dan vaarbewijs 1 of ook deel 2?

  Mvg Karla

  • Hallo Karla,
   Beetje late reactie misschien maar vor het huren van een motorboot of zeiljacht zal men altijd om een vaarbewijs vragen, de kleine bootjes met max 5 pk motor krijg je over het algemeen zo mee
   , men vraagt echetr wel een borg dus voor je de boot accepteerd eerst even de aanwezige schades vastleggen waar de verhuurder bij aanwezig is.

   Mvg Jaap

 28. Op de begin pagina staat dat je geen vaccinaties nodig hebt voor Kroatie. Deze informatie klopt niet. Er worden wel degelijk vaccinaties aangeraden voor Kroatië. Geelzucht komt nog steeds voor in Kroatië en voor de toeristen is het ook niet raadzaam om het kraanwater in het binnenland te drinken.

  • corinekerkhoven kom er al 20 jaar, nog nooit een vaccinatie gehaald. Op onze camping staan bejaarden uit aduitsland en Oostenrijk, die staan er zes maanden, ook geen vaccinatie. Ga je in het binnenland buiten de bekende gebieden dan zul je denk ik inderdaad meerdere voorbereidingen moeten treffen. schreef:

   Ik kom er al 20 jaar. Nog nooit een vaccinatie gehaald. De rentenierende Duitsers en Oostenrijkers op onze camping ook niet. Deze staan er zes maanden per jaar.
   En in de binnenlanden, buiten de gebaande gebieden, ja, daar zul je zeker nog wel meer voorbereidingen moeten treffen.
   Maar de kustgebieden zijn Europees, hoor.

  • Beste Martine, Kroatie zit in de laagste risico groep (minder dan 2%) voor Hepatitis, net als NL en veel andere Europese landen. Op een aantal websites beweert men dat Kroatie in de 2-4% risico groep zit, maar dit is niet correct. En ook al zou dat zo zijn, dan is een inenting nog niet nodig.
   Ook is het kraanwater overal in Kroatie veilig. Zowel NL als Kroatie vallen in de categorie “zeer hoog” voor de kwaliteit van het drinkwater. NL heeft een score van 90.03 uit 100 en Kroatie een score van 86.47 uit 100, volgens Revolve Water.
   Beide hoog genoeg om veilig water uit de kraan te kunnen drinken.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 29. hallo

  ik lees veel goed over kroatie..
  nu we zouden dit jaar in augustus trouwen en onze reisbestemming zou kroatie zijn .. wat is veilig en wat is aan te raden ?
  ikzelf heb wel medische verantwoording pacemaker en medicatie tamesta tegen angst.. en mag niet door metaaldetector.. mijn verloofde heeft een cpap machientje tegen slaapapneu .. is dat een probleem waar moeten we ons op voorzien ?
  is mijn allereerste vliegreis en ben gerust een beetje bang met al dat terreur..
  mvg anky

  • Beste Anky, helaas heb ik geen medische kennis, je zou daarom denk ik het beste contact op kunnen nemen met de Nederlandse Ambassade in Zagreb en uit kunnen leggen dat je je goed voor moet bereiden op je vakantie vanwege medische redenen. Ik neem aan dat ze je bij de ambassade wel in contact kunnen brengen met bijvoorbeeld een medische hulplijn voor toeristen of iets dergelijks. Ik kan op internet geen instantie vinden waar je terecht zou kunnen voor info, daarom denk ik dat je dit het beste via de ambassade kunt doen.
   Over veiligheid in Kroatie in het algemeen kun je meer lezen in dit artikel: https://www.allesoverkroatie.nl/hoe-veilig-is-kroatie/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 30. Beste Karianne,

  Wij zijn al enige tijd op zoek naar bedrijven die tourcaravans verhuren in Istrie. Liefst omgeving Medulin.
  Het zoekresultaat is echter gering. Heb jij nog tips of ken je bedrijven?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Met vriendelijke groet
  Danielle de Vries

  • Beste Danielle, ik kan me voorstellen dat je dit moeilijk kunt vinden. Hier is denk ik te weinig vraag naar. Campers kun je denk ik gemakkelijker huren dan caravans. Ook denk ik dat de weinige bedrijven die caravans verhuren er vanuit gaan dat je op 1 camping blijft staan en de caravan dan voor je komen plaatsen op de camping van je keuze. Ik weet niet of dit jullie bedoeling is? Je kunt het beste zoeken op “rent a caravan croatia” of “caravan hire croatia”. Je zult zien dat het vooral campers (RV/motorhome/campervan) zijn die aangeboden worden, dus je zult misschien even moeten zoeken. Helaas ken ik zelf geen bedrijven. Succes met je zoektocht. Vriendelijke groeten, Karianne.

 31. Hoi

  Wij zijn op zoek naar een camping met een leuk zwembad met glijbaan.
  Het liefst in of nabij Porec.
  Heb jij misschien tips.We zijn met 5 personen,waaronder een kind van 14 9 en 6
  Ik had al gezien dat camping Lantarna een optie kan zijn of camping Park Umag?

  Groetjes Miranda

 32. Hallo allemaal,

  Zelf ben ik ieder jaar in Kroatië. Alleen vraag ik me nu iets al 5 jaar af. In Kroatië zie je veel mensen die flessen zoeken… In de ochtend zie je al mensen met grote vuilniszakken vechten voor flessen. Zijn dit gelijk arme mensen? En hoe zit het in elkaar waarom doen ze het.

  • Beste ‘G’, je ziet overal in Kroatie inderdaad mensen zoeken naar lege flessen. Dit zijn arme mensen die het statiegeld heel goed kunnen gebruiken. Voor iedere lege fles ontvangen ze bij de supermarkt 50 lipa (ong. 7 eurocent). In de zomer gooien veel toeristen hun lege flessen in de vuilnis, omdat ze niet weten dat er statiegeld op zit of omdat ze de moeite er niet voor willen doen. Hier maken de armen dus dankbaar gebruik van. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hoi!

    Ik vind het zelf wel erg zielig… maar er zitten ook mensen bij die gewoon in een luxe bak rijden. Wel zag je veel mensen op de fiets met grote zakken op hun/zijn rug. Wel sneu maar het geld kunnen ze gebruiken. Over het algemeen zie je wel weinig daklozen… heb je een uitkering in Kroatië?

    • Ja het is ook erg zielig om die mensen zo in de hitte in die stinkende vuilnisbakken te zien zoeken. Ja soms zitten er ook mensen bij die niet arm zijn en die het als “bijverdienste” doen, maar dan heb je denk ik toch wel een steekje los. 🙂 Daklozen zie je inderdaad niet veel, de meeste Kroaten bezitten een huis omdat men in de tijd van het communisme via de regering vrij gemakkelijk een financiering kon krijgen om een eigen huis te bouwen. Dus als je nu in armoede leeft dan kan in ieder geval niemand je huis van je afpakken omdat die (in de meeste gevallen) al is afbetaald. Maar er is enorm veel werkeloosheid en de lonen zijn erg laag. Moet je rond komen van een uitkering dan heb je het erg zwaar want een uitkering is gemiddeld zo’n 80 euro per maand. Als je nagaat dat boodschappen in Kroatie duurder zijn dan in Nederland, dan is het echt moeilijk om je met 80 euro per maand te redden. Groetjes, Karianne.

 33. Hallo,

  Wat een leuke site is dit zeg!

  Het lijkt ons erg leuk om komende zomer op vakantie te gaan naar Istrie, met de auto. We hebben een dochter van 3 jaar en we houden van het strand. Heb je misschien nog een tip voor een leuke camping? We willen ongeveer half juni weg en dan 2 weken, is het over het algemeen dan al mooi weer in Istrie? Of valt er dan vaak nog veel regen?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Gr. Irma

  • Beste Irma, Istrie heeft veel leuke campings. Kijk bijv. eens naar de artikelen over de campings met de leukste zwembaden en de campings die geschikt zijn voor tieners. Daarin noemen we de beste campings van Istrie, die voor het hele gezin erg interessant zijn. In juni is het zeker al mooi zomers weer met een erg kleine kans op regen. Zou het een keer regenen, dan is het vaak slechts een “buitje voor het stof” en komt de zon snel weer tevoorschijn. Vriendelijke groeten, Karianne

   • Hallo
    Zou je me wat uitleg kunnen geven ivm lactose vrije producten in winkels en lactose vrij eten in restaurant . Ik heb 2 lactose intolerante kinderen . We gaan steeds kamperen om zeker te zijn dat ze doorgaans lactose vrij kunnen eten maar wil weten of je daar dan ook brood, beleg melk enzo kan vinden die lactose vrij is
    Alvast bedankt
    Cindy

    • Beste Cindy, ik denk dat je alle info die je nodig hebt wel kunt vinden in dit artikel, en in de comments onder het artikel: https://www.allesoverkroatie.nl/boodschappen/
     In het algemeen is het zo dat hoe groter de supermarkt, des te groter het aanbod aan “alternatieve” producten, waaronder lactosevrij. Of Kroatisch vers brood melk bevat weet ik niet. Ik zou dat eerst even bij de bakker vragen voordat je duur voorverpakt lactosevrij brood koopt want misschien is dat wel helemaal niet nodig en vers brood is veel lekkerder en goedkoper.
     Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Hoi, wij zijn 1x in Porec geweest en 1x in BiVillage, vlak bij Fazana. Wat een top camping maar vooral het animatieteam op Bi Village was geweldig voor jong en oud. Kleindochter geweldig genoten. Vanaf Fazana boottocht naar dolfijnen ook top.

 34. Hoi,
  Wij hebben 2 vragen ivm eerste zomervakantie in Istrië bij Belavici.

  1) villa gehuurd via My Istrie.
  Heeft iemand ervaring met My Istrie?

  2) zijn er veel muggen in Istrië, omgeving van Belavici?
  Met name tijgermuggen.

  • Beste Paul, ik heb zelf geen ervaring met of info over My Istrie, misschien anderen wel?
   Muggen vind je in de zomer in Kroatie vrij veel, ook in de omgeving van Karlovac, waar jullie naartoe gaan, omdat er veel rivieren in de omgeving zijn (muggen houden van water). Zorg dus dat je ’s nachts in iedere slaapkamer zo’n electrisch apparaatje met anti-muggen vloeistof hebt. Deze moet je de hele nacht aan laten (ramen mogen gewoon open). Ze zijn echt heel effectief. Tijgermuggen zijn er niet ieder seizoen. We hebben ze nu al een paar zomers niet gezien, gelukkig! Hopelijk zullen we ze aankomende zomer ook niet zien. Vriendelijke groeten, Karianne.

 35. Wat super fijn is deze site! Dank dat ik een vraag mag stellen.

  Ik ga met mijn 4 kinderen in begin juni naar Kroatië en we hebben er nu al erg veel zin in.
  Wij willen graag een eiland/eilanden bezoeken. Ik twijfel alleen om dat met of zonder auto te doen. Auto is redelijk prijzig om mee te nemen maar we willen ons natuurlijk wel verplaatsen. We zullen vertrekken vanaf Split. Ik heb gelezen dat er bussen rijden.
  Wat zou jij doen? auto meenemen op de boot of gebruik maken van het busnetwerk?

  • Beste Rebecca, bedankt voor je compliment over de site! Je kunt je op de eilanden prima van A naar B verplaatsen met de bus (zie https://getbybus.com/nl/) maar als je echt de ‘verborgen schatten’ op een eiland wilt ontdekken (mooie stranden, baaien, oude dorpen, etc) dan heb je aan de bus niet altijd genoeg. Als alteratief zou je een scooter of fiets kunnen huren, maar met kinderen is dit niet altijd haalbaar natuurlijk. Eventueel kun je voor een dagje een auto huren op een eiland, maar eerlijk gezegd weet ik niet of dat goedkoper is dan met een auto op de boot gaan. Dat zou je dus moeten checken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 36. Geweldige website, dank voor het delen van alle informatie! Ik heb een korte vraag: Welk stadje/gedeelte met strand is het leukst om voor een week te blijven tussen Tisno en Split in? We verblijven namelijk 5 dagen in Tisno en zoeken daarna nog iets om te relaxen bij een mooi strand, waar ook een dorpje met restaurantjes etc zijn.

  Bij voorbaat dank, Charlotte

  • Beste Charlotte, bedankt voor je compliment over de site! Primosten is een mooi oud plaatsje met veel sfeer en een zeer lang en mooi kiezelstrand. Zeker een aanrader. Kijk maar eens naar ons artikel over Primosten (hier op de site). Vriendelijke groeten, Karianne.

 37. Hallo,

  Wat een toffe site! Veel informatie vandaan gehaald.
  Wij gaan eind augustus naar Kroatië. Nu leek het ons leuk om een boot te huren. Hier kon ik verder niet echt informatie over vinden.
  Hoe zit het met een vaarbewijs, hoeveel jaar ervaring moet je hebben of heb je helemaal geen vaarbewijs nodig voor de wat kleinere boten?
  Heb je hier informatie over of een linkje naar een andere site?

  Vriendelijke groet,

  Wessel

  • Beste Wessel, bedankt voor je compliment over de site! Ik krijg vrij regelmatig vragen over boten en vaarbewijzen maar ik moet helaas altijd hetzelfde, beknopte antwoord geven: er zijn geen officiele, betrouwbare informatiebronnen binnen Kroatie. Wat ik weet is dat men geen vergunning nodig heeft voor zeilboten tot max 3 meter. Voor boten met een motor is de info minder duidelijk, sommigen schrijven dat een vaarbewijs voor iedere boot (hoe klein die ook is) met een motor verplicht is, anderen zeggen pas vanaf 6pk.
   Wat je het beste kunt doen is contact opnemen met de dichtstbijzijnde havenmeester om te vragen welke regels voor jou van toepassing zijn. Hier vind je de locaties en contactgegevens van de havenmeesters in Kroatie: https://www.mppi.hr/default.aspx?id=667
   Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Vanaf 3 meter en meer dan 6 pk heb je een vaarbewijs nodig. Je kunt het vergelijken met in Nederland, boven de 20 km per uur.
   Wat verschilt is of je vaarbewijs 1 of 1 en 2 nodig hebt. Daarover zijn ze onduidelijk. In elke plaats kun je wel boten huren, maar de prijzen zijn best hoog. Maar zeker de moeite waard want vanaf het water is het prachtig.

 38. Beste Karianne,

  Wat een knappe site met tal aan info heb je hier. Tof!

  Samen met mijn vriend willen we midden oktober naar Cavtat voor een weekje ertussenuit.(10 jaar samen)
  Valt er dan nog veel te beleven? Valt het weer mee? Is er nog een bootverbinding naar Dubrovnik of is dit enkel tijdens de zomermaanden? Kan je er ons iets romantisch aanbevelen?

  We hebben momenteel ook nog geen vervoer van de luchthaven naar ons hotel. Hoe geraken we er het best, goedkoopst 😉 ? Ik had een site gezien (easybus…) maar daar vind ik geen route. Kunt u ons helpen aub?
  Van luchthaven Dubrovnik naar Cavtat (hotel Albatros)

  Alvast bedankt!
  Mvg,
  Kimberley

 39. hoi karianne.

  Wat een ontzettend handige site zeg.
  Heb hier bijna als gevonden wat ik zocht.
  Nu heb ik alleen nog 1 vraagje. volgende week vertrekken wij voor 2 weken naar split, vanaf daar willen we elke dag ergens anders naar toe gaan.
  nu hoi ik al een aantal weken het weer in split een beetje in de gaten en zie dat het er toch met regelmaat bewolkt is, althans via weeronline.nl. Kan ik van deze site afgaan of heb jij een beter weet site. En klopt het dat het er vaak niet zonnig en regent? ik hoor het heel graag.

  groeten

  • Beste Katarina, bedankt voor je compliment over de site. Split behoort tot de meest zonnige plaatsen in Kroatie dankzij een zeer gunstig microklimaat. Als je na gaat dat de zomers in Dalmatie warm, zonnig en droog zijn dan zit je in Split dus helemaal goed. Het aantal regenbuien in de zomer in Dalmatie kun je op 1 hand tellen, en als je er eentje mee zou maken dan zul je zien hoe heerlijk verfrissend het is. Buien duren meestal een minuut of 10 en daarna is de zon er weer 🙂
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 40. Hallo Karianne,

  Met heel veel tips van jouw site hebben we onze vakantievoorbereiding klaar. Bedankt alvast daarvoor. Nu heb ik alleen een vraag waar ik niet zo goed antwoord op kan vinden op het internet.
  Wij zijn met drie kinderen (9, 10 en 12) en willen graag de rivier de Zrmanje/Krupa bezoeken. Maar kanovaren vinden we niet handig, omdat er alleen maar tweepersoonsboten zijn (voor zover wij kunnen vinden). Dan zou 1 kind bij een begeleider in moeten of alleen. Dat willen we niet. Nu lezen we dat je de Krupa rivier of de Zrmanje rivier ook kan bereiken met de auto of wandelend en dan naar de watervalletjes kan gaan. Ik heb ergens een foto gezien van kleine watervalletjes met een restaurant er achter. Dit zag er uit als op onderstaande link:
  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/b6/ab/d1/b6abd1b567272623c64eba04654441de.jpg

  Weet jij een goede wandelroute of een adres die we in kunnen toetsen in de tomtom om daar te komen?

  En heb je misschien nog andere natuurplekjes in deze buurt die je ons kunt aanraden?

  Alvast bedankt!

  groet,
  Jan

  • Beste Jan, het was even zoeken op internet naar deze watervallen (eerst via Google Image search, wat niets opleverde, en daarna via Google Earth, met succes!). Hier de GPS coordinaten: 44°11’35.38″N 15°47’07.12E. Kijk maar eens op Google Earth en je zult zien wat er wel wat weggetjes richting de watervallen lopen, zo te zien zandweggetjes. De dichtstbijzijnde plaatsjes zijn Golubic en Bilisane. Van daaruit zou je met de auto te watervallen moeten kunen bereiken, volgens de kaart. “Slapovi Zrmanje” worden ze genoemd. Alvast een fijne vakantie gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Ha jan,

   Inderdaad is dit een hele mooie tocht, ze hebben zowel 1 als 2 persoonsboten. De waterval op de foto mag maar door 1 persoon genomen worden (de rest loopt erlangs af)
   Het eindpunt van de tocht is een heel mooi plekje met een camping erbij. Als je vanuit het punt 44°11’35.38″N 15°47’07.12E een stukje naar links gaat kom je bij een brug. daar is het restaurant en de camping
   (google op Restoran Zrmanja)
   De tocht is prima te doen met kinderen. maar je kunt vanuit dat punt ook kano’s huren en naar de watervallen op de foto varen (flink peddelen tegen de stroom in)

 41. Hoi

  vraagje, mag je in Kroatie een bootje huren zonder vaarbewijs ? vorige jaar stond ik op het punt er 1 te huren. de man van de verhuur deed een beetje lacherig of er wel of niet een vaarbewijs voor nodig zou zijn. Het gaat om een heel klein bootje met weinig pk

 42. Hallo Karianne, Mijn vriend en ik willen in augustus naar Kroatië op vakantie, we zijn er beide nog nooit geweest. Welke bestemming raad je ons aan? We willen graag een rustige verblijfplaats, geen druk massatoerisme, en aan of nabij het strand. We houden van zonnen/zwemmen aan het strand, wandelen, leuke dorpjes bezoeken en we willen graag een van de natuurparken bezoeken. We vinden het misschien ook leuk om daar een auto te huren. We gaan ongeveer 7 dagen met het vliegtuig. Er is zo veel keus dat ik de knoop niet kan doorhakken. Alvast bedankt! Groetjes, Nic

  • Beste Nic, jullie wensen kunnen in principe op heel veel plekken in Kroatie vervuld worden. Massatoerisme vind je niet echt in Kroatie, de drukste plekken zijn de bekendste badplaatsen zoals Pula, Porec, Rovinj, Zadar, Sibenik, Split, Trogir, Makarska en Dubrovnik, maar ook hier zou ik het niet echt massatoerisme noemen.
   Kies je voor noord of midden Dalmatie dan kun je nationaal park Krka en Kornati gemakkelijk bereiken. Plitvice ligt vrij ver van de kust en kun je dus het beste bezoeken als je in Kroatie aankomt of weer vertrekt, ongeacht waar je aan de kust gaat verblijven. Kijk eens op de tag ‘nationale parken’ om ze allemaal te bekijken en de lokaties te vergelijken met de kustplaatsen die jullie interesseren. Ik raad je ook aan om dit artikel eens te lezen: https://www.allesoverkroatie.nl/kustgebieden-kroatie/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 43. Goedendag.
  Weet iemand een website of adres waar eventuele mini campings of prive-campingplaatsen te vinden zijn in een straal van 50km ten noorden van de Plitvice meren? Er zullen toch wel boeren of particulieren zijn die staanplaatsen aanbieden?
  Hopelijk kom ik hier verder.

  • Beste Arno, misschien kun je kamperen bij de boer maar het probleem is dat deze ‘campings’ vaak niet op internet te vinden zijn. De kleinste campings die ik ken en die relatief dichtbij Plitvice liggen zijn camping Slapic, op ong. 60km van Plitvice. Deze camping heeft ong. 100 staanplaatsen. Niet echt superklein dus, maar misschien wel een optie. En dan is er nog camping Radonja, ook ong. 60km van Plitvice, deze camping heeft ong. 25 staanplaatsen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 44. Hallo Karianne,
  Wij gaan deze zomer naar Kroatië. we hebben al een appartement in Orebic gehuurd. Voordat we daar aankomen willen we nog een paar dagen in de omgeving van Trogir en Split doorbrengen.
  Heb je nog tips voor fijne strandjes in die omgeving en wie weet nog een tip voor een appartement of B&B.
  Vriendelijke groet,
  Yme

  • Beste Yme, op onze andere website, Kroatie Vakantieland, vind je een artikel over de stranden van Split. Ik raad je aan om dit artikel eens te lezen. (Google houdt er niet van als men links plaatst naar andere websites in eigen beheer, dus vandaar dat ik dit niet doe). Misschien dat je onder ons artikel over Vakantie in Split nog wat tips kunt vinden over B&B’s? Ik weet het zo niet uit mijn hoofd. Indien andere lezers nog tips hebben, geef ze dan gerust door aan Yme. Vriendelijke groeten, Karianne.

 45. Hi,

  Ik ga aankomende zomer naar Trogir met mijn dochter van anderhalf jaar. Nu vroeg ik mij af -omdat veel plaatsen met boten te bereiken zijn- of kinderen zwemvesten om krijgen? Of dat ik er beter zelf 1 kan mee nemen?

  Heb jij een tip/goed advies?

  Ik hoor graag van je, alvast bedankt 🙂

  • Beste Ellen, op veerboten worden geen zwemvesten uitgedeeld (ze zijn er natuurlijk wel voor noodgevallen). Ik denk dat dit niet wordt gedaan omdat de zee erg rustig is en de veerboten relatief groot. Je kunt dus ook gewoon binnen gaan zitten als je dat veliger vindt. Ben je van plan om bijv. met de lokale bevolking in kleine bootjes te gaan varen dan is het denk ik geen slecht idee om een zwemvest mee te nemen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 46. VENETIE

  Hi,
  Ik ga over paar weken interrailen en ten eerste top site! Mijn vraag is eigenlijk zijn er boot verbindingen vanaf vanetie naar Dubrovnik? Want het liefst wil ik route Dubrovnik, Hvar, Split, Zagreb, Boedapest aanhouden. Maar er zijn helemaal geen goede trein verbindingen vanuit venetie naar Dubrovnik..

  Ik hoor graag van je!
  Groetjes

 47. Hallo Karianne,

  We willen half oktober 2016 naar Dubrovnik vliegen met Transavia vanf Amsterdam.
  Heb je wellicht nog leuke tips en ideeen voor een gezin met 2 kinderen van 2 en 4 jaar oud?

  Kunnen we iets verwachten aldaar, i.v.m. de vluchtelingenstroom, qua vertragingen op luchthaven of andere zaken?

  Groetjes,
  Webster

  • Beste Webster, ik heb begrepen dat men bij alle Europese vliegvelden nu 4 uur ipv 2 uur vantevoren aanwezig moet zijn vanwege de extra veiligheidsmaatregelen. Er zijn momenteel helemaal geen vluchtelingen in Kroatie. Zouden er toch weer vluchtelingen bij de grenzen tegengehouden worden in de (nabije) toekomst dan zal dit alleen in het uiterste noorden van Kroatie zo zijn, bij de grenzen met Slovenie en Hongarije.
   Kijk voor leuke tips eens naar ons artikel over Dubrovnik en ons artikel over leuke dingen om te doen met kinderen in Kroatie, ik weet zeker dat je daar wel interessante dingen in zult lezen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 48. Dag,
  Wij zijn al een aantal jaren naar Kroatië geweest met onze tent. Zowel Istrie als Krk hebben we gezien en zijn daarover erg enthousiast dus dit jaar gaan we weer. Onze dochter en schoonzoon willen ook graag een weekje komen. Vanwege hun bescheiden budget, beiden nog studerend, zou ik graag de goedkoopste manier van overnachten willen weten rond Rovinj en Vrsar. Op onze camping zouden ze voor een kampeerplek al snel rond de € 40 kwijt zijn. Is er voor hun twee een goedkopere optie? Ze beschikken niet over eigen vervoer, dus dichtbij strand en supermarkt plus “de bewoonde wereld”, zodat ze zoveel mogelijk alles lopend kunnen doen is belangrijk.

  • Beste Jolanda, ik denk dat het moeilijk zal worden om iets te vinden voor minder dan 40 euro per nacht in het hoogseizoen in deze populaire plaatsen. Voor een klein prive-appartementje voor 2 personen betaal je in juli en augustus denk ik ook wel zo’n 35 tot 45 euro per nacht. Misschien kun je iets goedkopers vinden maar dan zul je waarschijnlijk niet op loopafstand zitten van centrum en strand. Heb je al eens gekeken wat een kamer in een hostel/jeugdherberg kost in Rovinj of Vrsar? Gewoon even zoeken in het Engels op “hostel Rovinj”. Vooral als ze bereid zouden zijn om een grote kamer te delen met andere gasten kunnen ze voordelig uit zijn. Vriendelijke groeten, Karianne.

 49. Beste Karianne,
  Dit jaar in juli gaan mijn vriend en ik voor het eerst naar Kroatie. We zien dat er ontzettend veel te zien en doen is. Onze voorkeur gaat uit naar natuur, wandelen, zwemmen, en af en toe een leuke stad/dorp bezoeken. De kust zullen we een beetje proberen te vermijden, aangezien deze nogal toeristisch lijkt. We denken erover te gaan kamperen, of anders naar Bed en Breakfasts uit te kijken. (ons budget is niet heel erg groot)
  Mijn vraag is, of u misschien een tip heeft voor beginnende kroatiebezoekers? Welke regio zou u bijvoorbeeld denken dat bij onze zoektocht past?

  Alvast hartelijk dank,
  Anne

  • Beste Anne, wanneer je de kust wilt vermijden maar wel leuke plaatsjes wilt bezoeken is je keuze redelijk beperkt. Het binnenland van Dalmatie zou ik vermijden omdat er weinig te zien en te doen is tijdens het zomerseizoen. Het is wel leuk om aan de kust te verblijven en dan het binnenland te bezoeken maar niet om je hele vakantie in het binnenland door te brengen en de kust te vermijden. Het binnenland van Istrie is wel heel leuk voor een vakantie. Je vind er veel gezellige plaatsjes, mooie natuur en noem maar op. Lees hier maar eens verder: https://www.allesoverkroatie.nl/heuveldorpjes-istrie/
   Een andere optie is het binnenland in de omgeving van Nationaal Park Plitvice, de regio genaamd Lika. Dit mooie berglandschap met bossen en rivieren is prachtig en doet je misschien een beetje denken aan Oostenrijk bijvoorbeeld. De plaatsjes zijn er niet echt superinteressant maar als je deze regio zou kiezen dan doe je dat voornamelijk voor de natuur. Hier moet je er wel rekening mee houden dat het klimaat er totaal anders is dan aan de kust of in het binnenland van Istrie (minder warm, minder zon, meer kans op neerslag).
   Een derde optie is de omgeving van Zagreb. Het heuvellandschap van de regio Zagorje, vlakbij Zagreb is erg mooi en biedt veel mooie kastelen. Ik weet niet zo veel over de plaatsen en dorpen die er liggen maar heb je behoefte om uit te gaan of om te gaan winkelen dan kun je heel goed terecht in Zagreb.
   Ik hoop dat ik je hiermee een beetje opweg heb kunnen helpen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 50. Hallo,

  Ook wij willen dit jaar voor de eerste keer naar Kroatië gaan.
  Alleen bij mijn vriendin wringt op dit moment nog een minpuntje.

  Het is misschien een vervelende vraag en een vervelend probleem in de wereld…
  Op het nieuws is laats geweest dat ook in Kroatië veel vluchtelingen zijn en op straat zwerven.
  Hebben de toeristen plaatsen (bijv. Trogir) hier ook “last” van?

  • Beste Niels, ik begrijp jullie vraag. Gelukkig kan ik je geruststellen. De vluchtelingen in Kroatie bevinden zich alleen in het noord-oostelijke deel van het land omdat ze van daaruit verder proberen te reizen richting het noorden. Er zijn geen vluchtelingen in andere delen van het land simpelweg omdat het logistisch gezien voor hen totaal niet logisch zou zijn om bij de noordelijke grenzen weg te trekken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 51. Wij gaan in augustus tien dagen naar Vinkuran
  Nu houden wij van oude steden,cultuur,natuur,lekker uiteten. Zijn daar leuke Gezelle plaatsen in de buurt waar wij heen kunnen?

  • Beste Charles, behalve Pula natuurlijk is ook Banjole een leuk dorpje om te bezoeken, evenals Medulin en Premantura bijvoorbeeld. Dit zijn kleine plaatsjes die dichtbij liggen. Maar de afstanden in Istrie zijn niet zo groot waardoor jullie ook zonder moeite de bekende plaatsen zoals Rovinj en Porec bijvoorbeeld kunnen bezoeken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 52. Goedemiddag,

  Wij gaan als gezin met twee kids al 9 jaar naar kroatie. Istrie, Cres en pag hebben we gehad en nu wilde mijn man wel naar dugi otok?
  Ben jij daar bekend mee? Is dat leuk voor 3 weken?
  We houden wel van rust, natuur en cultuur!
  Zon, strand en zee!

  Groetjes Miranda

  • Beste Miranda, Dugi Otok is een vrij rustig eiland vergeleken met de meeste andere Kroatische eilanden. Het eiland is misschien wel het meeste bekend vanwege het beroemde Saharun strand. Dit strand behoort echt tot de mooiste stranden van Kroatie. Dugi Otok is door de eeuwen heen weinig veranderd, je kunt er nog echt de traditionele manier van leven zien. Een perfect eiland voor rustzoekers. Hou je van natuur en veel bossen dan kun je beter een ander eiland in de kvarner baai kiezen (zoals Krk bijv.) omdat Dugi Otok wat ‘kaler’ is. Maar Dugi Otok heeft dan wel weer het voordeel dat het bekende natuurpark Telascica er ligt. De grootste plaats op het eiland is Sali, en dit is denk ik ook het dichtstbijzijnde plaatsje bij het Saharun strand. Vlakbij het dorpje Luka liggen ook nog wat mooie zandstranden. Het grote voordeel van de stranden op dit eiland is dat ze zelden vol liggen met toeristen! Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste,
   Ik vlieg dinsdag naar Kroatië. Nu lees ik dat je eerste vaccinatie pfizer niet ouder mag zijn dan 42 dagen? Ik heb de eerste gehad op 3 juli! Dus dat is te lang geleden? Of hoe moet ik dit zien? De 2e heb ik op 17 augustus gehad! Maar dat doet er dan niet toe!
   Ik heb wel corona gehad, positief getest op 17 april.. Ongeveer 150 dagen geleden. Dat is wel oké

   • Beste Wim, helaas kan ik niet altijd direct vragen beantwoorden. Je vaccinatiebewijs is meteen na de tweede vaccinatie geldig.
    Een fijne vakantie gewenst. Vriendelijke groeten, Karianne.

 53. Hallo Karianne

  Wij gaan dit jaar naar Rovinj camping Polari.
  Heb je nog tips voor ons voor in de omgeving?
  We reizen met 3 kinderen 1 van 11 en 2 van 5.
  En als we richting Rovinj gaan heb je ook nog een goede tip om onderweg te overnachten met de caravan in/na duitsland of begin oosterijk?

  Mvg Erwin

  • Hoi,

   Rovinj is op zich al een mooie plaats. Er is in Istrie voor kinderen aan het water vooral voor waterpret gezorgd. Grote glijbanen die in zee uitkomen, grote opblaastoestellen in het water. Snorkelen is de moeite om te doen. Porec is een gezellig plaatsje om s’avonds te slenteren.nwel heel druk. Het limski kanaal is prachtig om in te varen. En neem vooral iets opblaasbare mee. Bootje banden luchtbed, kids vermaken zich algauw.
   Onderweg in Oostenrijk is het slim om naar gemeentecampings te zoek. Die zijn niet duur, schoon en goede voorzieningen en sms een zwembad voor de plaatselijke bevolking.
   Een heel mooie doorreiscamping is Leibnitz maar voor jullie waarschijnlijk niet op de route.

  • Beste Erwin, ik heb vorige week een nieuw artikel geschreven over leuke dingen om te doen met kinderen in Kroatie, er zitten ook een aantal leuke activiteiten en bezienswaardigheden bij in de omgeving van Rovinj, kijk maar eens: https://www.allesoverkroatie.nl/activiteiten-voor-kinderen/
   Helaas zou ik zo geen campings weten in Duitsland of Oostenrijk, omdat wij geen caravan hebben en altijd in 1x door rijden als we op vakantie gaan naar NL. Misschien dat er andere lezers zijn die goede tips hebben? Vriendelijke groeten, Karianne.

 54. Hallo Karianne,

  Op 31 mei vliegen wij (stel 31 en 40 jaar, geen kinderen) naar Dubrovnik. Na 15 dagen vliegen we weer terug naar Nederland vanaf Split. Tijdens onze vakantie hebben we de beschikking over een huurauto.
  Wij houden absoluut niet van massa-tourisme en daar wringt het nu een beetje. Steden zoals Dubrovnik spreken ons wel erg aan, maar we hoeven hier niet perse te verblijven.

  Heeft u misschien tips voor plaatsen waar we kunnen verblijven en waar we nog echt in aanraking kunnen komen met het echte Kroatische leven? En in plaatsen waar we ook ’s avonds een hapje kunnen eten of een drankje kunnen doen?
  Wij hoeven niet perse aan de kust te verblijven.

  Ik hoop dat u ons kunt helpen.
  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Elisabeth

  • Beste Elisabeth, gelukkig zal het eind mei/begin juni nog niet zo druk zijn in Kroatie, maar Dubrovnik is wel de meest bezochte plaats in Kroatie. Veel toeristen verblijven in accommodatie op het Lapad schiereiland, hier zal het in mei en juni nog vrij rustig zijn, maar het is helaas geen typisch Kroatische wijk, het is echt ingericht voor toeristen. Misschien is het plaatsje Mlini een betere optie. Hier komen in de zomer ook wel veel toeristen vanwege het feit dat het slechts 10km van Dubrovnik ligt, maar in mei/juni is het er denk ik nog relatief rustig. Het is een oud plaatsje met een gezellige traditionele sfeer, mooie stranden en genoeg cafes en restaurants.
   Een andere optie is Cavtat, op ong. 15km van Dubrovnik. Ook hier vind je veel accommodatie voor toeristen die geinteresseerd zijn in Dubrovnik maar natuurlijk wel rustiger dan de stad zelf. Konavle en Cipili behoren ook tot de mogelijkheden, deze plaatsjes zijn bekend om hun tradities en om de landbouw. De natuur is er prachtig, erg geschikt voor fietsen, wandelen en hiken. Ook kun je er in de plaatselijke konobas heerlijke streekgerechten eten. Ik hoop dat ik je hiermee een beetje heb kunnen helpen. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste
    Ik lees je antwoord op de vraag van elisabeth. Mijn man en ik gaan ook voor de eerste keer naar Kroatië. Wij zouden logeren in Cavtat maar bij het zoeken kan ik ondervinden dat heel wat logementen (goedkopere) geen ontbijt aanbieden. Zijn er in dat stadje mogelijkheden om te gaan ontbijten?

    • Beste Ruth, ik weet dit niet uit eigen ervaring maar als ik online zoek op “breakfast restaurant cavtat” krijg ik toch wel veel resultaten. Kijk ook eens op Tripadvisor bijvoorbeeld, veel mensen schrijven in hun reviews over restaurants ook over het ontbijt dat verschillende restaurants aanbieden. Vriendelijke groeten, Karianne.

 55. Beste Karianne,

  we willen in juli of augustus gaan wandelen op de eilanden Cres en Krk. het zijn wandelingen van 12 tot 20 km per dag.
  De ene site geeft aan dat deze maanden te warm zijn om deze te wandelen en de andere niet.
  Verder geeft 1 organisatie aan dat in die maanden de eilanden overvol zijn (met duitsers) en daarom af te raden is om dan te gaan.
  Verder waarschuwt de ANWB voor dengue muggen en gevaarlijke teken.
  Komen deze beesten vaak (in de ruwe natuur) voor?
  wij zijn nog nooit in Kroatie geweest, dus we kunnen het allemaal niet inschatten.

  • Beste Corina, ik gebruik zelf altijd de website van yr.no voor weerstatistieken, deze site is echt heel nauwkeurig en betrouwbaar. De temperaturen die je in juli en augustus kunt verwachten op deze twee eilanden liggen tussen de 20 en 28 graden. https://www.yr.no/place/Croatia/Primorje-Gorski/Krk~3197206/statistics.html
   Ik denk zelf dat dit prima temperaturen zijn om te wandelen, niet te heet. Maar dat is natuulijk persoonlijk. De Kroatische eilanden zijn echt niet ‘overvol’ en ik denk zelfs dat de eilanden minder toeristen trekken dan de kustplaatsen, puur en alleen omdat ze moeilijker te bereiken zijn en er dus meer mensen op het vasteland blijven. Hou je echt van rust dan is het natuurlijk altijd beter om buiten het hoogseizoen te gaan. Maar in principe kun je overal in Kroatie in de natuur rust vinden omdat het een dunbevolkt land is met nog veel ongerepte natuur.
   Ik heb nog nooit gehoord dat er Dengue muggen in Kroatie zijn. Indien deze er waren, en een gevaar voor de gezondheid zouden opleveren, dan was dit al lang bekend onder de bevolking. In Kroatie is men erg alert op mogelijke gezondheidsrisico’s in voeding, ongedierte, insecten enz enz. Ik zou me hier dus geen zorgen om maken.
   Teken komen ook in Kroatie voor, net als op andere plaatsen. Ik heb nooit gehoord dat ze in Kroatie vaker voorkomen dan op andere plekken. Ook hebben wij zelf nog nooit een tekenbeet opgelopen tijdens wandelen in de natuur. Ik zou me er dus niet van laten weerhouden om te gaan wandelen want je kunt in principe overal een tekenbeet oplopen.
   Ik hoop dat ik je met deze info een beetje verder heb kunnen helpen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 56. Beste,

  wij plannen een reis van 15 dagen naar Kroatië. Wij zouden vertrekken vanuit Dubrovni en willen zo graag de kust doen tot in Istrie. (we zouden graag een tussenstop houden in Brac en Hvar, Korcula, Split, in Zadar, in plitvice meren, Krk, eventueel ook Kornati eilanden) In Istrie zouden we de laatste vijf dagen verblijven op 1 plaats en van daaruit Rovinj, Pula en Rijeka willen bezoeken. We vliegen dan terug via Zagreb
  Hieronder een viertal vraagjes

  Is dit haalbaar binnen een periode van 15 dagen? Is er een route die U ons kan aanraden of die wij kunnen raadplegen?

  Wij zouden dus een auto huren in vliegveld Dubrovnik en terug afleveren in vliegveld Zagreb. Welke maatschappij kan U ons aanraden.

  Klopt het dat wij een stuktje door Bosnie moeten rijden? Geeft dit geen problemen voor onze huurauto dat wij door een ander land passeren? Is onze elektronische identiteiskaart van Belgie voldoende zowel voor kroatie als voor Bosnie?

  Verplaatsen wij ons best met een veerboot bv. tussen Hvar en Brac of nemen wij best terug het vasteland?

  Bedankt

  • Beste Els, heb je al eens gekeken naar ons artikel “Kroatie met de auto in 15 dagen”? https://www.allesoverkroatie.nl/kroatie-in-15-dagen-met-de-auto/ Je zou de route gewoon om kunnen draaien omdat jullie in Dubrovnik beginnen.
   In de eerste plaats zul je denk ik een compromis moeten maken welke eilanden je wilt bezoeken, ik denk dat het te veel is om Hvar, Brac en Korcula te bezoeken. Wil je met de auto maar alle drie de eilanden dan wordt het zowieso lastig omdat je iedere keer weer vanuit Split moet beginnen, er is geen directe verbinding tussen deze eilanden met de autoferry. Er zijn wel een aantal mogelijkheden om 2 van deze eilanden te combineren als je zonder de auto gaat, kijk maar eens naar de gele stippellijnen op deze kaart: https://www.jadrolinija.hr/docs/default-source/ostali-dokumenti/spl-en.pdf?sfvrsn=2
   Wil je een extra dag rond Split blijven om hier meerdere eilanden te kunnen bezoeken dan zul je mischien je verblijf in Istrie moeten inkorten. Ik raad je aan om Plitvice niet over te slaan als je tijd te kort komt, ik zou dan liever iets anders overslaan.
   Je kunt gewoon met een ID kaart de grens met Bosnie over, dat is geen probleem. Autoverhuurbedrijven hebben normaal gesproken standaard de “European Green Card Insurance” bij het verhuurcontract in zitten, dat is de standaard verzekering voor grensoverschrijding. Dit is voldoende. Vraag wel voor de zekerheid of dit bij de prijs in zit. Zo niet dan zul je het apart er bij aan moeten schaffen voor ongeveer 20 euro.
   Ik hoop dat ik hiermee al je vragen heb kunnen beantwoorden. Vriendelijke groeten, Karianne.

 57. Hallo wij gaan dit jaar met ons vieren naar Vinkuran ( vlakbij porec)
  Nu zijn wij dol opwandelen en we gaan zo wie zo naar Plitvic meren. Wel een eind rijden maar volgens mij echt de moeite waard.

  Weten jullie verder nog leuke tips

  En wij gaan de heenweg met de auto slaaptreinvan Düsseldorf naar Wenen. Is er iemand die daar ervaring mee heeft??

  • Beste Charissa, Plitvice is zeker de moeite waard. Omdat jullie een lange reistijd zullen hebben vanuit de omgeving Porec is het misschien verstandig om 2 dagen in Plitvice door te brengen en er dus een overnachting te regelen. Op die manier heb je genoeg tijd om het park goed te bekijken, want om in 1 dag van Porec naar Plitvice rijden, daar een paar uur rond te wandelen en vervolgens weer terug te rijden naar Porec is wel erg intensief. Voor leuke tips in Istrie raad ik je de volgende artikelen aan: https://www.allesoverkroatie.nl/vakantiebestemmingen-in-istrie/ & https://www.allesoverkroatie.nl/heuveldorpjes-istrie/ & https://www.allesoverkroatie.nl/vakantie-in-istrie/
   Ik heb zelf geen ervaring met het reizen met de trein naar Kroatie, misschien andere lezers wel? Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Ik zou met 4 vrienden naar Kroatie, Porec willen gaan de eerste week van september. We willen vooral van de zon genieten en misschien een stapje in de wereld zetten. Wat we ons vooral afvroegen was of het nog warm genoeg was de eerste week van september in Porec? ( om in zwembroek te kunnen rondlopen, op strand te gaan liggen..) Graag had ik hier een antwoord op gehad. Alvast bedankt

   • Beste Jean, meestal is het in september nog erg mooi zomerweer in Kroatie maar dit kan natuurlijk nooit met 100% zekerheid gezegd worden, er kan altijd een keer een paar dagen “slecht” weer zijn met bewolking en regen bijvoorbeeld. Er bestaan heel veel websites die weerstatistieken geven die heel betrouwbaar zijn omdat ze al tientallen jaren weersgegevens bijhouden. Je kunt ze gemakkelijk vinden door de zoeken naar : “weather statistics Porec” Hier een voorbeeld: https://www.yr.no/place/Croatia/Istria/Pore%C4%8D/statistics.html
    Je kunt dan meteen de gemiddelde temperatuur per maand bekijken, plus nog meer handige weersgegevens. Vriendelijke groeten, Karianne.

 58. Hallo

  We gaan dit jaar voor het eerst naar Kroatië met nog een stel.
  Maar we zoeken nog een leuke camping.
  Wij hebben zelf 3 kinderen 1 van 11 jaar en 2 van 5 jaar.
  En het stel waar we mee heen gaan hebben 2 kinderen van 12 jaar en 7 jaar.
  En wat is de beste route met caravan?

  • Beste Erwin, deze vraag krijg ik erg vaak gesteld, maar omdat Kroatie een land is met heel veel verschillen (qua landschap, klimaat en bezienswaardigheden bijvoorbeeld) en enorm veel campings (die soms erg van ekaar verschillen), is het erg moeilijk om zomaar een camping te noemen zonder te weten waar jullie precies naar zoeken. Gaat jullie voorkeur uit naar Istrie, Kvarner of Dalmatie (of misschien zelfs het binnenland)? (Lees hier meer: https://www.allesoverkroatie.nl/category/bestemmingen-kroatie/). Houden jullie van een strandvakantie, van bepaalde (water)sportactiviteiten, cultuur of andere specifieke bezigheden? Zoeken jullie een camping in een rustige omgeving, in de natuur? Of juist in een levendige omgeving, vlakbij een toeristische plaats? En gaat jullie voorkeur uit naar een grote, middelgrote of kleine camping? Met veel voorzieningen en/of animatie of juist niet? Mag de camping deel uit maken van een resort of hebben jullie liever een camping die op zich staat? Laat het me maar even weten en dan kan ik jullie verder helpen. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo karianne

    We zijn opzoek naar strandvakantie in istrie op een grote / middelgrote camping.
    Vroeger ging ik met mijn ouders altijd naar laternacamping maar daar moet het nu heel druk zijn en caravan aan caravan. Er moet wel animatie zijn voor de kinderen want vermaken de kinderen zich hebben de ouders ook vakantie.
    We willen wel graag soms een dagje uit om de kinderen iets te laten zie’n.

    • In istrie zijn alleen nog maar grote campings, daar is ook de animatie. Er zijn in kroatie twee soorten campings. Heel druk en groot met animatie, of kleiner, rustiger en de kids moeten zichzelf vermaken.
     Bijela uvala is een mooie camping maar hutje mutje. In Rovinje ook. Mogelijk in vsar. Een leuk plaatsje.

     • Bedankt corine ik kijk wel even waar we heen gaan.
      Maar weet jij de beste rij route met caravan en waar je allemaal tol en vignet kan kopen?

      Mvg Erwin

     • Beste Erwin, vignetten voor Oostenrijk en Solvenie koop je bij de tankstations langs de snelweg. Op de borden langs de snelweg wordt al aangegeven welke tankstations vignetten verkopen. Je kunt vigenetten voor Oostenrijk ook voor vertrek bij de ANWB kopen maar dan ben je iets duurder uit. Tol in Kroatie betaal je als je de afslag van de snelweg neemt. Lees hier alles over de snelwegen de toltarieven: https://www.allesoverkroatie.nl/snelwegen-kroatie/
      Vriendelijke groeten, Karianne.

 59. Hoi hoi

  Ik heb een vraag en ik hoop dat je hier antwoord op kan geven.

  Mijn man en ik zijn over 2,5 jaar 10 jaar getrouwd graag zouden wij opnieuw willen trouwen maar dan in Kroatië.

  Weet jij of dit mogelijk is?

  Groetjes Miranda

  • Beste Miranda, trouwen in Kroatie is zeker mogelijk, zolang je maar de juiste documenten kunt overhandigen. Voor een overzicht van de documenten die je nodig hebt, kun je op verschillende websites terecht, zoals deze bijv: https://flyawaybride.com/fab-guide-legalities-of-getting-married-in-croatia/ & https://www.weddingsabroadguide.com/legal-requirements-for-getting-married-in-croatia.html.
   Je moet onder andere een verklaring van ongehuwdheid kunnen tonen (certificate of no impediment) maar hoe dit precies zit met HERtrouwen weet ik eigenlijk niet. Want in principe kun je dit document dus niet bemachtigen omdat jullie al met elkaar getrouwd zijn. Dit zul je dus moeten vragen aan de plaatselijke autoriteiten in de plaats waar jullie van plan zijn te gaan trouwen. Daar moet je ruim vantevoren je melden en alle documenten overhandigen (minstens een maand vantevoren). Dit hoeft niet persoonlijk, als de documenten maar origineel zijn, die zul je dus op moeten sturen. Ook moeten ze vanuit het Nederlands (en dus niet vanuit het Engels!) naar het Kroatisch vertaald worden door een beedigde Kroatische vertaler en van een apostille voorzien zijn. De documenten mogen niet ouder zijn dan 90 dagen. Tenslotte moet je je een paar dagen voordat je gaat trouwen melden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand (de maticar) voor een persoonlijk gesprekje (dit is slechts een formaliteit). Zowel een burgerlijk huwelijk als een kerkelijk huwelijk zijn in Kroatie een geldige vorm van een huwelijk. Vriendelijke groeten, Karianne.

 60. Hallo

  Wij hebben net een vakantie geboekt voor 10 dagen naar Rakovica.
  Onze kinderen zijn 7,9 is deze reis goed te doen met de auto?
  En weet u ook zo wat de tol kosten zijn voor deze reis?

  En waar zou je voor tussen door het beste kunnen overnachten?

  En heb je in de buurt van rakovica ook water pretparken of andere dingen die leuk zijn voor de kinderen?

  Mvg c halkers

  • Beste Charissa, wij reizen zelf altijd in 1x door van NL naar Kroatie en andersom, maar dat is een persoonlijke keuze. Voor ons is het 1600km en we doen er ong. 18 uur over, met twee kinderen van 2 en 5 jaar. Omdat ze in de auto af en toe een paar uurtjes slapen willen we het risico niet nemen dat ze tijdens een overnachting halverwege de reis klaarwakker zijn omdat ze al genoeg in de auto hebben geslapen. We zorgen er gewoon voor dat we regelmatig een pauze nemen en onderweg twee keer ergens een warme maaltijd nemen. Maar jullie kennen jullie kinderen het beste, dus is het voor mij moeilijk om daar advies over te geven. Wil je overnachten dan is de grensstreekt Duitsland-Oostenrijk een goede plek. Wil je in een pension overnachten dan kun je tegen het probleem aan lopen dat particulieren niet voor 1 nachtje willen verhuren of dat je meer betaalt. In dat geval kan een hotel aan de snelweg soms goedkoper zijn.
   De tol hangt af van de route die je neemt, en de route die je neemt is afhankelijk van je vertrekpunt in NL of Belgie. Tip: gebruik http://www.viamichelin.com als routeplanner, die geeft je heel veel nuttige info inclusief tolprijzen. Je kunt de tolprijzen in Kroatie ook hier bekijken: https://www.allesoverkroatie.nl/snelwegen-kroatie/ De tabel is van een jaar of 2 geleden dus de prijzen kunnen inmiddels iets gestegen zijn. Kijk voor actuele prijzen hier: https://hac.hr/en/toll-rates/pricelist
   De regio waar jullie verblijven (in de buurt van Plitvice) is niet zo toeristisch. Het toerisme is hier eigenlijk alleen gericht op accommodatie voor N.P. Plitvice en op natuurliefhebbers die in de omgeving willen wandelen of raften bijv. Waterpretparken vind je in Istrie en er is er eentje in Dalmatie. Zie hier: https://www.tripadvisor.com/Attractions-g294453-Activities-c52-t118-Croatia.html. De grotten van Baraceve liggen vrij dicht bij Rakovica in de buurt, dat is misschien wel interessant om te bezoeken. Verder raad ik je aan om richting de kust te gaan voor leuke activiteiten en bezienswaardigheden. Crikvenica is een mooie kustregio en qua afstand voor jullie het dichtste bij. Ook is een bezoek aan Zadar zeker aan te raden. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Bedankt voor u reactie

    Wij hebben onze reis omgeboekt en verblijven nu 10 dagen in vinkuran

    Vanuit vinkuran vertrekken we naar Seliste Dreznicko en daar verblijven we nog 3 dagen. En bezoeken we zo de plivic meren.

    Onze kids zijn dan 9 en 7 en onze langste rit is naar Disneyland geweest

    Dus hebben wel een hotel geboekt voor onderweg

    Maar die Kan ik die zelfde dag evt nog annuleren voor als we toch besluiten in 1 keer door te rijden.

    Ook zaten we te denken om met de auto slaap trein te gaan op de heen weg
    Omdat je toch de nacht in gaat.

    Op de terug weg rijden we in 1 keer omdat je dan in de ochtend vertrekt

    Dus opties genoeg

 61. Wat veel leuke informatie! Wij zitten eraan te denken in mei met onze 3 dochters naar zadar te gaan. Ik heb een paar vraagjes… we vinden het leuk en makkelijk met de kinderen een auto te huren om zo bezienswaardigheden te bezoeken. Ik denk dat we ergens een appartement gaan huren. In welk deel kunnen we dat het best doen, waar we de auto kwijt kunnen en makkelijk de stad in kunnen gaan? Het mooiste zou zijn een vakantiecomplex, vanwege de voorzieningen voor de kinderen, maar de complexen die ik vind lijken mega groot. Een alternatief is dan een appartement huren van een particulier. En hebben we genoeg aan een id-kaart om die kant op te gaan, of hebben we een paspoort nodig? Ik hoop, dat je mij een stukje verder op weg kunt helpen. Alvast bedankt!!

  • Beste Linda, op onze andere website hebben we een artikel over Hotels in Zadar waarin we ook wat algemene info geven over de wijken van Zadar waarin veel accommodatie te vinden is: https://www.allesoverkroatie.nl/hotels-in-zadar/
   Borik en Diklo zijn de beste wijken voor accommodatie in Zadar. Kies je voor een prive appartement dan heb je 9 van de 10 keer gewoon je eigen parkeerplaats voor de deur omdat men in Kroatie bijna altijd genoeg grond om het huis heen heeft liggen. Parkeren op loopafstand van het centrum van Zadar is altijd lastig en daarom is het aan te raden om met de bus naar het centrum te gaan. https://www.allesoverkroatie.nl/vervoer/kroatie-bus/
   Kies je voor een prive appartement in een van deze wijken dan heb je zowieso veel voorzieningen in de direct omgeving, plus mooie stranden en veel activiteiten (ook voor kinderen), dus een vakantiecomplex is niet noodzakelijk als het om vermaak gaat. In het bovenstaande link naar het artikel over hotels vind je ook een aantal hotels die erg gericht zijn op kinderen en een ideale oplossing zijn voor gezinnen die een complex te groot vinden en een prive appartement te ‘weinig’. Hier nog een link naar een handig artikel over de stranden van Zadar: https://www.allesoverkroatie.nl/de-stranden-van-zadar/. Kom je er niet uit, stuur me dan gerust weer een berichtje. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Hoi,

   Ik zou als ik jullie was in de omgeving van biograd na moru zoeken naar een appartement. Is wat rustiger maar heeft ook uitgaansgelegenheden en op korte afstand van zadar. Zadar is echt een heel grote stad en de camping daar is een stad op zich. Kun je altijd doen voor een dagje. Het is overal prachtig als je van ruig houdt. Wij komen er al tien jaar in deze streek. Een aanrader. Boot huren en naar de eilanden. Snorkelen bij de eilanden is prachtig en niet te vergeten de dolfijnen.
   Een id kaart volstaat wij reizen zo al jaren.
   Heel veel plezier daar.

 62. Hallo Karianne,

  Wij zijn van plan om eind oktober met de caravan en onze hond naar Kroatië te vertrekken voor een soort van rondreis.
  Heb je enig idee of we op de bonnefooi campings kunnen vinden die nog open zijn, of is er toevallig een site waarop we dat kunnen vinden?
  Alvast bedankt!

  • Beste Jen, ik denk niet dat je een site zult vinden waar de openings’tijden’ van alle campings op te vinden zijn, je zult deze info van de individuele camping websites moeten halen, en indien de info niet online te vinden is, kun je contact met ze opnemen om het te vragen. Het is veel werk, dat begrijp ik, maar helaas is dit de enige manier. Sommige campings hebben een vaste datum waarop ze sluiten, anderen geven alleen heel ruim aan wanneer ze sluiten (bijv “eind oktober”) en sommigen laten laten het compleet afhangen van het weer en sluiten dus ieder jaar op een ander moment en misschien zelfs in een andere maand. Ik hoop dat het jullie zal lukken, alvast een fijne vakantie gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Yvonne, sommige bussen die tijden tussen Zadar en Split stoppen in Vodice en Sibenik, maar niet allemaal. Je moet dus de dienstregeling voor deze bussen even goed bekijken om te zien welke wel en welke niet stoppen in Vodice. Verder rijden er ook bussen tussen Vodice en Sibenik. Deze bus doet er ongeveer een kwartier over en rijdt zo’n 10 tot 15 keer per dag. Kijk voor de dienstregeling op http://www.getbybus.com. Op de website van het busstation van Vodice kun je ook actuele dienstregelingen bekijken: https://autobusni-kolodvor.com/kolodvor.aspx?k=43&d=191
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 63. Hallo,

  Graag zouden we op vakantie willen gaan in croatie omgeving slatina.
  Hoe zit het met terrorisme en vluchtelingen daar, vermits ze vanuit boedapest richting duitsland willen ?
  Is er enige waakzaamheid aan te raden of valt het mee daar ?

  mvg
  Robby

  • Beste Robby, terrorisme is er in Kroatie niet. Vluchtelingen komen ook niet via Kroatie binnen, Kroatie ligt niet op de route. Je hoeft je dus momenteel (nog) nergens zorgen om te maken. Vriendelijke groeten, Karianne.

    • Beste familie Bijwaard, waar zou je je zorgen om moeten maken? Nederlanders mogen gewoon de grens oversteken, zonder problemen. Het zou misschien kunnen dat je wat langer moet wachten dan normaal (niet dat ik dit heb gehoord of gelezen maar ik zou me daar wat bij voor kunnen stellen). Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Hallo,

      Ik ben net 4 dagen terug van een vakantie naar Kroatië. Er word zeer goed gecontroleerd door de douane. En vooral als je terug (het land dus weer uit gaat),zijn de wachttijden en rijen auto’s voor de grens erg lang. Op de heenweg ging het veel sneller en zagen we aan de andere kant (dus het land uit) ook al enorme lange rijen staan. Ik neem toch aan dat dat wel met eventuele vluchtelingen te maken heeft. Onze gids vertelde ons dit later ook. Dus het is wel degelijk iets om rekening mee te houden.

      Vriendelijke groet,

      Diny

   • Goedemorgen,

    Weet iemand de huidige stand van zaken in Pula, Rovinj, Porec etc? Met name ook kijkende naar de aanrijdroute vanuit Nederland.

    • Beste Nathalie, wat bedoel je precies? Pula, Rovinj en Porec liggen aan de kust, ver weg van de grens met Slovenie en nog verder van de grens met Hongarije. En Nederlanders kunnen gewoon zonder problemen de grens over, net als toeristen uit andere landen. Misschien dat je bij sommige grensovergangen wat langer zou moeten wachten maar dat heb ik niets over gehoord of gelezen. Ik zou me dat alleen wel voor kunnen stellen. Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Wij gaan in aug naar camping zelena laguna in porec en hebben begrepen de naastgelegen camping vol met vluchtelingen zit waar zou dat na te vragen zijn of dat klopt?
      Mvg

     • Beste Renske, weet je ook de naam van die camping? En waar je dit gelezen hebt? Ik heb het opgezocht in het Kroatisch maar er is geen enkele info over te vinden in de Kroatische media dus ik betwijfel of dit waar is. Het lijkt me sterk dat dit zo zou zijn en niet bekend zou zijn onder de Kroatische bevolking of in de media. Je zou het na kunnen vragen bij de VVV van Porec, hier vind je de contact gegevens: https://www.to-porec.com/Main.aspx?page=713&pid=587&c=kontakt&j=ENG
      Vriendelijke groeten, Karianne.

 64. Hoi Karianne,

  Wat een leuke site!
  Wij willen volgend jaar naar Kroatië. Weet jij toevallig antwoord op de volgende vragen?
  – Kan je in de buurt van camping solaris beach resort een motorbootje huren voor een dag en daarmee naar de eilanden varen? Het mag een eenvoudige boot zijn voor 5 personen.
  Weet jij verhuuradressen en prijzen?
  – heb je tips binnen 1,5 uur vanaf Sibenik wat zeker de moeite waars is om te doen? Krka en Kornati staat al op ons lijstje. Maar misschien heb je nog tips voor mooie minder toeristische plekken?
  – weet je in de buurt van de plitvicemeren ook andere leuke dingen om te zien/doen?

  Groet,
  Jan

  • Beste Jan, ja hoor je kunt overal langs de kust bootjes huren, geen enkel probleem. Je ziet overal de bordjes staan en op internet is het ook heel gemakkelijk te vinden, even zoeken op : “rent a boat [plaatsnaam]” en je zult voor iedere plaats genoeg zoekresultaten vinden. De bootjes die men verhuurt zijn zeker geschikt om er mee naar de eilanden voor de kust te gaan.
   Prijzen weet ik zo niet, kijk daarvoor maar even op internet.
   Heb je ons artikel over Vakantie in Sibenik al gelezen? Daarin heb ik alle bezienswaardigheden en mooie plaatsen in de omgeving genoemd die de moeite van een bezoek waard zijn: https://www.allesoverkroatie.nl/sibenik/
   Voor minder toeristische plekken ga je het binnenland in, kijk bijv. eens naar dit artikel: https://www.allesoverkroatie.nl/binnenland-sibenik/
   In de buurt van Plitvice heb je vooral veel mooie natuur om te bekijken, bossen, rivieren, je kunt er mooi raften en survivaltochten doen bijv.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Bedankt!
    Nog een andere vraag. Hoeveel zorgen moet ik mij maken om de giftige spin en de giftige slangen in Dalmatie? We hebben 3 kinderen, waarvan de jongste acht jaar is.
    Is er snel medische hulp voorhanden mocht dit nodig zijn? En moet je dan 112 bellen?

    • Van de giftige spinnen heb je geen last. Zitten in het binnenland in de bergen. Tenzij er een hittegolf komt dan trekken ze naar de kust. Maar zolang je niet op badslippers door de weilanden gaat lopen heb je niks te vrezen. Dat geldt ook voor de slangen.

 65. Beste,
  deze zondag vertrekken we naar porec.
  nu mijn vraag is de volgende;
  wat zijn de goedkoopste kroatische sigaretten en hoeveel kosten ze.
  of is Het goedkoper in slovenie.?
  Mvg

  • Beste Sacha, ik zou het echt niet weten want wij roken zelf niet, dus dan let je eigenlijk nooit op dat soort dingen. Ik weet ook niet waar je dit online zou kunnen checken. Iemand anders die kan helpen? Vriendelijke groeten, Karianne.

 66. Hallo Karianne,

  We hebben onze tickets geboekt naar Split.
  Van 3 t/m 17 september. Zijn alleen nog aan het zoeken naar een appartement en hebben gekeken van Vodice t/m Trogir..best lastig 🙂 zag nu ook mooie appartementen op eiland ciovo, alleen weet ik niet of dit handig is omdat we ook een huurauto willen huren en dus vaak het eiland af willen, is het dan nog druk ivm de brug? En had ook ergens gelezen hoe meer naar het zuiden hoe mooier, is de omgeving dan rond Trogir mooier dan bijv Vodice?

  Groetjes Nicole

  • Beste Nicole, ik denk dat het op de brug naar Ciovo in september al een stuk minder druk is, vooral als je de momenten op de dag vermijdt dat iedereen zich van Ciovo naar Trogir verplaatst (aan t begin van de avond bijv.)
   Ik denk dat de omgeving TUSSEN Vodice en Trogir het mooist is, ten zuiden van Trogir (tussen Trogir en Split) is de omgeving wat minder mooi (dichter op de stad dus meer industrie en meer verkeer). De omgeving ten noorden van Vodice vind ik persoonlijk wat minder mooi omdat het wat vlakker en kaler is (richting Zadar). Tussen Vodice en Trogir heb je Sibenik en Primosten, twee hele mooie plaatsen en een mooie kust. Maar de verschillen zijn niet zo heel groot hoor.
   Wij hebben zelf vanaf 6 september ons appartement weer te huur, tot die datum zitten we nog vol. Mocht je vanaf of na 6 september nog wat zoeken, laat het me dan gerust weten. https://www.allesoverkroatie.nl/appartementen/appartement-klara-brodarica-sibenik/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 67. Hoi Karianne,

  we gaan in september op vakantie naar Kroatië en hebben bijna alles rond. Alleen nog een auto huren, dan zijn we klaar. Weet jij nog een goede autoverhuur bedrijf?
  En hoe zijn de wegen in Kroatie, is het handiger om een all risk verzekering bij af te sluiten?

  Groetjes,

  Kitty

  • Beste Kitty, de wegen zijn goed maar hoe verder je het binnenland in gaat hoe meer de kans op ‘slechte’ wegen of onverharde wegen. Alle internationale verhuurbedrijven in Kroatie zijn denk ik wel goed (gezien de verhalen die ik gehoord heb) maar ik raad je Sixt af, daar hebben we slechte ervaringen mee gehad (https://www.allesoverkroatie.nl/autoverhuur-in-kroatie/)
   Ik denk dat de verzekering die je bij een huurauto krijgt altijd all risk is, voor zover ik weet hoef je daar zelf geen extra verzekering voor af te sluiten. Vraag wel even goed na of verzekeringen tegen diefstal en krassen inbegrepen zijn. Vriendelijke groeten, Karianne.

 68. Dag Karianne,

  Super dat je mensen helpt om zo ontspannen mogelijk op reis te vertrekken! 🙂

  Ik vroeg mij af hoe veilig het is om met je wagen door Kroatië te rijden.
  Wij zijn van plan een volledige rondrit te doen en af en toe zouden wij dus semi-waardevolle voorwerpen (verdoken) laten liggen in de wagen. (Gps-toestel, kleine radio, camera, enz…)
  Gebeuren er veel inbraken in wagens of kan men dit vergelijken met België en Nederland?
  Sowieso zijn we van plan steeds te parkeren in/op betalende parkings of parkings van de hotels.

  één van de dagen bezoeken wij ook het eiland Cres en zouden we vanuit Mali Losinj met de veerboot naar Zadar willen varen. Die boot vertrekt omstreeks 16u en komt rond 22u aan in Zadar. Wij hebben ons laten vertellen dat je hiervoor tickets kan boeken maar dat je nog niet zeker bent of je die dag dan mee kan. Is dit een drukke lijn, moeten we hier problemen verwachten?

  Alvast bedankt!

  • Beste Jasper, bedankt voor je compliment over de site! Het is zeker wel veilig om met de auto door Kroatie te rijden. Spullen van waarde kun je op drukke parkeerplaatsen (betaalde parkeerplaatsen met personeel en hotels bijv.) relatief veilig achterlaten. Wij horen heel weinig over inbraken in auto’s, vooral niet op drukke plekken. Natuurlijk zijn er criminelen die speciaal naar Kroatie komen tijdens de zomer om te stelen van toeristen maar dit is gelukkig niet aan de orde van de dag.
   Het reserveren van tickets voor veerboten kan alleen voor catamarans en de boot die jullie willen nemen (Mali Losinj naar Zadar) is een “car ferry” en daarvoor kun je pas op de dag zelf een ticket kopen in de haven van vertrek. Of deze route echt zo druk is dat mensen soms niet aan boord kunnen weet ik helaas niet. Ik zou voor de zekerheid op tijd in de haven aanwezig zijn en een ticket kopen om zo van een plekje op de boot verzekerd te zijn. Vriendelijke groeten, Karianne.

 69. Hallo Karianne,

  Wij gaan met de auto naar kroatie, en willen onze fietsen meenemen op een fietsendrager. Nu las ik op de site van de ANWB dat als een fietsendrager met fietsen achter op de auto meer dan 20 cm uitsteekt, deze gemarkeerd moet worden met een reflecterend signaalbord van 50 x 50 cm.
  Nu is mijn vraag, wordt hier inderdaad op gecontroleerd? Of kan ik het ook riskeren zonder?

  Met vriendelijke groet,
  Yvonne

  • Beste Yvonne, ik zou echt niet weten of hierop gecontroleerd wordt. Ik denk dat dat helemaal af hangt van de omstandigheden. Soms worden mensen eruit gepikt en gecontroleerd, soms mogen hele rijen auto’s gewoon doorrijden. Ook ligt het misschien aan de douane beambte, de een is misschien wat strenger dan de ander, of wel of niet in een goede bui die dag 🙂
   Wil je het risico niet lopen, maak dan een reflecterend bord vast aan de auto, of die echt 50×50 moet zijn weet ik niet, misschien is wat voor reflecterend bord dan ook al wel wel goed genoeg. Voor de afmeting 50×50 zul je er natuurlijk wel speciaal eentje aan moeten schaffen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 70. Hallo
  We zijn heel benieuwd of we in istrie mogen bbqen met kooltjes. Of is een electrische of gas bbq verplicht?
  Alvast bedankt!
  Monique

  • Beste Monique, dit verschilt van camping tot camping. De meeste campings hebben een speciaal terras waar barbeques mogen staan en hebben daarbij regels voor wat er wel of niet gebrand mag worden. Ook zijn er campings die hun eigen grill hebben waar gasten gebruik van mogen maken (als een eigen barbeque gebruiken niet toegestaan is). Soms mag je dan zelf vuur maken, en soms wordt het voor je gedaan. Dit hangt ook af van het weer (hoe sterk de wind is en in welke richting de wind waait) dus dat wordt ter plekke bepaald. Vriendelijke groeten, Karianne.

 71. Hallo,

  Ik las dat het op 5 augustus nationale dankdag is in Kroatië.
  Wij verblijven dan in Porec. Is het dan zo dat de winkels e.d. gesloten zijn, of merk je hier niets van?
  En op 15 augustus is het Maria Hemelvaart. Merk je als toerist hier iets van? Dan kunnen we hier rekening mee houden.

  Gr.
  Ilse

  • Beste Ilse, de meeste supermarkten zijn gewoon de hele dag open. Kleine buurtsupers misschien alleen ’s ochtends. Winkels die veel toeristen als klanten hebben blijven gewoon open, maar sommige winkels zullen er misschien voor kiezen om te sluiten. Verder zul je er niet veel van merken, ook niet op Maria Hemelvaart. Groeten, Karianne.

   • Dank je wel. Super dat u iedereen zo’n duidelijk antwoord geeft.
    Ik zeg dit niet tegen mijn kinderen, want die gaan u dan bestormen met vragen over Kroatië! 🙂

 72. Beste,

  ik zou graag info bekomen over de regels voor het motor rijden in kroatie.

  welke kledij , schoenen , handschoenen ,….

  ik kan hier niets van terugvinden op het internet.

  mvg

  werner

 73. Beste, ik lees net op de site van de ANWB dat je een retourticket moet kunnen overleggen wanneer je in Kroatië aankomt met het vliegtuig, nu is het geval dat onze zoon met zijn vriendin haar ouders nareizen, welke met de auto zijn gegaan en hij en zijn vriendin dus met haar ouders mee terug rijden in de auto….Hoe moeten zij dat aantonen op het vliegveld van Pula?

  • Beste Corina, ik heb zelf nog nooit een retourticket hoeven tonen. Het komt natuurlijk vaak voor dat mensen niet dezelfde manier van vervoer hebben op de heen en terugreis en daar is niks mis mee. Zouden ze er heel toevallig wel om vragen kun je dit gewoon uitleggen. De Kroatische douane is heus niet bang dat iemand uit het ‘rijke’ Nederland zal proberen om Kroatie binnen te komen met het doel om daar illegaal te blijven wonen. Daar zouden ze zich alleen druk om maken als het gaat om ’toeristen’ uit landen die er economisch slechter aan toe zijn dan Kroatie. Vriendelijke groeten, Karianne.

 74. Hallo Karianne,

  Samen met mijn vriend ben ik momenteel op vakantie in Kroatie. Wij vragen ons af wat het toegestane alcoholpromillage is in de auto? Op de ANWB website staat namelijk dat je tot 0,5 promille een boete kunt krijgen (en bij meer dan 0,5 een hogere boete uiteraard), maar hier lees ik dat het wel mag. Kan het zijn dat de ANWB niet up to date is? Dit is de pagina waar ik het op las: https://www.anwb.nl/vakantie/europa/kroatie/informatie

  Groetjes, Marianne

 75. Hallo,

  Ik ben 16 jaar en wil graag vanuit Kroatie sigaretten meenemen voor een vriendin van mij. De sigaretten zijn daar erg goedkoop en zij vroeg of ik een paar Kroatische pakjes mee kon nemen. Ze rookt namelijk erg veel. Is dat toegestaan? Zou ik ze ook gewoon kunnen meenemen in m’n tas. We reizen met de auto dus er is geen douane. Of altans, ik weet niet of we bij de grens worden gecontrolleerd? Ben ik legaal als ik bijvoorbeeld een slof meeneem?

  Mvg,

  Olivia

 76. Hallo Karianne,

  Vandaag lagen we voor Vrgada met de boot aan een bol die overal in veilige havens liggen. Zodat je niet zelf hoeft te ankeren. Echter ineens moeten we ervoor betalen. Dit is in de negen jaar hiervoor nog nooit geweest. Weet jij misschien of dat veranderd is.

  • Beste Corine, helaas is het onderwerp van regels en kosten voor boten nogsteeds een groot mysterie voor mij 🙂 Je wilt niet weten hoe veel tijd ik al op internet heb besteed aan het vinden van een artikel met alle info die men nodig heeft als men in Kroatie (met een grote of kleine boot) wil gaan varen, inclusief info over eventuele regels en kosten voor aanleggen en ankeren. Zelfs op pagina’s van de overheid is dit niet duidelijk te vinden. Ik denk dat je in jouw geval het beste contact op kunt nemen met het dichtsbijzijnde havenmeester kantoor ( Lucka Kapetanija –> https://www.mppi.hr/default.aspx?id=667) Hier moeten ze antwoord kunnen geven op dergelijke vragen voor hun eigen regio.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 77. Hallo,
  ik lees op de site dat inentingen voor Kroatie niet nodig zijn,de ggd in Nederland geeft echter een heel ander advies.Hoe kan dit verschillen?

  • Beste Ivonne, ik heb even gekeken op de ggd site om te zien wat ze voor Kroatie aanraden: DTP en hepatitis A.
   Iedereen in NL zou toch in principe als kind ingeeent moeten zijn tegen de DTP ziektes? Heb je die inenting als kind niet gehad dan is het misschien zowieso wel verstandig om je alsnog te laten inenten, of je nu naar het buitenland op vakantie gaat of niet.
   Hepatitis A is iets waar niemand in Kroatie voor wordt ingeent en ik heb nog nooit gehoord dat hier iemand deze ziekte heeft opgelopen. Ook ken ik niemand die hier regelmatig naartoe reis en die zich eerst laat inenten.
   Natuurlijk zit ik niet in een positie om jou iets aan of af te raden, ik ben nu eenmaal geen dokter 🙂 Als jij je er prettiger bij voelt om je wel in te laten enten dan moet je dat zeker doen.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

    • Hoi,
     Ik werk toevallig bij de GGD en inderdaad wordt hepatitis A en DTP geadviseerd. Hepatitis A zal steeds minder voorkomem omdat de landen steeds schoner worden. Maar DTP zou ik ten allentijde wel adviseren. Als je als kind nent gevaccineerd ben je beschermd tot en met je 19e levensjaar. Het vaccin beschermt nl 10 jaar en krijg je als 9 jarige voor het laatst. Maar de T staat voor tetanus en die bacterie komt overal in de wereld in de grond voor. Dus altijd handig, want een ongelukje (verwonding ) zit in een klein hoekje.
     Wij vertrekken morgen voor 2 weken. Ik ben benieuwd.

    • Hoi Corine,
     Vaccinaties zijn ook zeker niet verplicht. Ik wilde alleen aangeven dat DTP altijd handig is up to date te hebben. Risico is net zo groot als in Nederland, maar in het buitenland is medische hulp niet altijd direct toegankelijk of soms van mindere ( hygiënische) kwaliteit (of erg duur). Kan problemen geven als je je verwond (of denk aan verwonding door een hond of kat) en een tetanusprik nodig hebt. In NL wordt die dan door het ziekenhuis of huisarts alsnog gegeven.
     Groetjes Jacqueline

 78. Hallo Karianne,

  we gaan waarschijnlijk in september op vakantie naar Kroatië voor twee weekjes.
  Nou heb ik van iemand die zelf uit Kroatië komt gehoord dat ze niet zo open zijn naar buitenlandse mensen (discriminerend). Ik vraag mij of dit echt zo is. Wij zijn zelf Chinees.

  De bedoeling is om met het vliegtuig te gaan en daar een auto te huren.
  We willen in deze twee weken wat van het land zien en natuurlijk gewoon lekker relaxen. Heb al gehoord en gelezen dat er grote afstanden kunnen zitten tussen plaatsen. Er zitten mensen bij die van zon en zee houden en een aantal die van natuur en cultuur houden. Mijn andere vraag is dan ook waar je het beste een huisje kunt huren dat wat centraler gelegen is.

  Groetjes,

  Kitty

  • Beste Kitty, ik ben het helemaal niet met je Kroatische kennis eens, misschien dat hij of zij toevallig een slechte ervaring heeft gehad, maar over het algemeen zijn Kroaten naar alle toeristen toe heel gastvrij, waar ze ook vandaan komen. Kroaten ontvangen al tientallen jaren toeristen, daar komt nog eens bij dat er veel emigratie is en veel Kroaten werken in de scheepvaart en reizen zodoende de hele wereld rond, met als gevolg dat dus ook veel Kroaten trouwen en een gezin stichten met partners uit andere landen. Men is er hier dus helemaal aan gewend om met buitenlanders om te gaan en veel mensen hier hebben ook buitenlanders in de familie.
   Het grote voordeel van de Kroatische kust is dat je overal van mooie stranden plus van natuur en cultuur kunt genieten. Maar om iedereen in je groep tevreden te stellen kun je het beste kiezen voor accommodatie in (of dichtbij) een van de grotere kustplaatsen, zoals bijv. Rovinj of Porec in Istrie, of bijv Zadar, Sibenik of Split in Dalmatie. Als je 1 van deze plaatsen kiest zit je altijd goed. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Nou, onze ervaringen zijn alleen maar goed de afgelopen 18 jaar. Vriendelijk behulpzaam, spreken Engels en Duits. Een mooi land en een trots volk.

  • Beste Trudi, dat ligt er helemaal aan waar in Kroatie je naartoe gaat. Aan de kust is de temperatuur nog zeer aangenaam in september en is het voornamelijk droog. Je kunt uit gaan van minstens 18 graden in Istrie en minstens 20 graden in Dalmatie. Het kan oplopen tot wel 30 graden, maar daar moet je een beetje geluk mee hebben. Het ligt er natuurlijk ook aan of je voor- of achterin de maand komt. Voor het binnenland gelden andere temperaturen, die van regio tot regio verschillen.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 79. Hallo Karianne,

  Allereerst een groot compliment voor de webside. Wij zitten momenteel op camping Laterna in Tar. Wij hebben het hier zo naar onze zin om er volgend jaar weer terug te keren. Onze vraag is of er een caravan-depot in de buurt van Laterna is. De chef van de info-balie adviseerde ons om naar Depot Kiwi in Tar te gaan. Heb jij ervaring met dit soort depots of tips voor ons?

  Met vrindelijke groet,

  Fam. van Dommelen

   • Hoi Karianne, via jou link zijn we terecht gekomen op depot Kiwi (schuin tegenover Camping Laterna}. Voor 880 kuna staat hij gehele jaar gestald op dit depot inclusief ophaal en wegbreng service. Nogmaals vriendelijk dank voor je hulp!

    Groeten Job

    • Beste Job, bedankt voor de feedback. Dit is een goede tip voor anderen die hun caravan in de buurt van Porec willen stallen! Vriendelijke groeten, Karianne.

 80. Hallo,
  Ik heb net een reisje geboekt naar cavtat.
  Zijn de prijzen daar in Kroatië een beetje hetzelfde als bij ons?

 81. Marianne,
  Bedankt voor je tips. We zijn afgelopen week naar Drage geweest en bezochten Zadar, Sibenik, Murter en Krka. Wat ons opviel waren vnl. vrouwen die langs de weg stonden met een bosje plantjes (of asperges?). Weet jij wat voor plantjes dat zijn en of die vrouwen daar echt alleen voor de verkoop staan?

  • Beste Bert, het zijn inderdaad bosjes asperges die deze vrouwen zelf hebben geplukt. Deze zijn vers en erg lekker, een aanrader om te kopen dus (meestal kosten ze zo’n 20 tot 25 kuna voor een bosje, waar ze lang voor hebben moeten zoeken). Ze staan daar dus echt alleen voor de verkoop. Vriendelijke groeten, Karianne.

 82. Beste Karianne,

  Wat fijn dat je zo uitgebreid te tijd neemt om mensen te adviseren!

  Wij gaan 18 juli voor het eerste met zijn vieren en hond naar een gehuurde Villa nabij Pula aan de oostkust.
  De bouwvak dus…Wat is jouw advies voor vertrek tijd en route vanuit Amersfoort om er in 1 keer te komen, Ik begreep dat ik Munchen het best kan mijden…Is de Sauerland route een goede optie. Tol en of bergen vind ik niet erg, files wel.
  Dank je en ik vind dit een topsite!

  Groetjes,

  Hans

  • Beste Hans, bedankt voor je compliment! 🙂 Wij reizen ieder jaar (in oktober) van Sibenik (waar we wonen) naar Heerde (waar ik vandaan kom). Dit is een afstand van 1600km en daar doen we ong. 18 tot 20 uur over, met 2 kleine kinderen dus stoppen we regelmatig. Vanuit Nederland nemen we altijd dezelfde route, die ons goed bevalt: de A3 door Duitsland (langs Koln, Frankfurt, Nurnberg, Regensburg) dan de A8 door Oostenrijk (langs Graz) en dan door richting Maribor, Slovenie en Zagreb, Kroatie. Vanaf Zagreb hou je dan aan richting Rijeka, Opatija en vervolgens Pula. M’n ouders nemen deze route ook altijd als ze bij ons komen (in mei en in augustus) en ook voor hun is dit de beste route. Files kunnen soms voorkomen, maar meestal niet vanwege de zomerdrukte maar vanwege ongelukken of wegwerkzaamheden. Wij rijden zelf altijd in 1x door, vertrekken rond een uur of 6 ’s ochtends en zijn dan rond middernacht in Heerde maar dan logeren we bij mijn ouders en hebben we dus niet te maken met incheck tijden, waar jullie dus wel rekening mee moeten houden. M’n ouders overnachten altijd in Oostenrijk dus dat is ook een beetje anders dan jullie plannen. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Dag Karianne, ik ben me nu wat dieper aan het inlezen en dacht via Villach te rijden. Maar volgens mij is jouw (langere) route een betere optie op 18 juli. Je mist zo best wel wat drukkere punten toch? wat is jouw visie over Passau Villach?

    Met vriendelijke groet,

    Hans

    • Beste Hans, zelf rijden wij nooit tijdens het hoogseizoen tussen NL en Kroatie op en neer, ook hebben we nog nooit een andere route geprobeerd, daarom kan ik dus geen vergelijking maken wat betreft drukte. M’n ouders rijden ieder jaar tijdens het hoogseizoen (augustus) vanuit Arnhem naar ons (Sibenik) via de Passau route. Ze hebben nog nooit echt lang in de file hoeven staan of erg veel last gehad van drukte op de wegen. Ze doen er ook bijna altijd even lang over, wat aangeeft dat de hoeveelheid verkeer vrij constant is en dat ze goed op kunnen schieten. Wel zorgen ze ervoor dat ze op zondag rijden, om zo geen last te hebben van vrachtverkeer. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Hoi ,

   De route die Karianne beschrijft rijden wij ook altijd naar Tisno, net voor Sibenik. Met camper en trailer. Dit doen we nu zo’ n 8 jaar en hebben hier weinig tot geen files. Deze route is in onze ervaring beter en wat rustiger dan de route München – Triets of Lublijana. Hier gaat iedere Nederlanders heen die naar Istrie gaat. En dat zijn er heel veel.
   De jaren ervoor gingen we naar Porec en reden dat in een keer met twee kleine kinderen.

   Veel plezier en je zult van het land gaan houden.

   Corine

 83. Hallo,

  Ik had een vraag en kan er eigenlijk nergens nog antwoord op vinden,

  Wij gaan deze zomer voor twee weken naar Kroatie en zijn daar ook op 5 augustus wanneer het Nationale Dankdag is. Wat doen de mensen daar aan deze dag? Is het bijvoorbeeld gebruikelijk om elkaar een kleinigheid te geven etc?

  Wij huren daar een huis van kennissen van kennissen en anders zorg ik dat ik een kleinigheidje voor deze mensen meeneem vanuit Nederland speciaal voor deze dag of zelf iets lekkers bak bijv.

  Gr Silvia

  • Beste Silvia, op 5 augustus vieren de Kroaten hun onafhankelijkheid en eren ze de veteranen en oorlogsslachtoffers. Eigenlijk zijn er geen speciale tradities of dingen die mensen op deze dag doen, behalve de vlag uithangen, naar een speciale mis gaan om de oorlogsslachtoffers te herdenken, en misschien lekker uitgebreid samen eten. Er worden geen kadootjes gegeven, dat doen Kroaten alleen met kerst en met verjaardagen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 84. We reizen begin juli naar Kroatie en zullen overnachten in Oostenrijk. We blijven er 2 dagen om een mmoie wandeling te gaan maken in Oostenrijk. We hebben momenteel 2 opties, in Grossarl of rennweg. Wat is de beste optie? Voor de wandeling lijkt Grossarl de beste optie maar is het niet beter voor het verkeer om de eerste rit direct door te rijden tot Rennweg of maakt dat niet uit. We rijden heen op donderdag en rijden op zaterdag door naar Kroatië. Alvast bedankt voor jullie advies.

 85. Ik heb een vraagje over een route met de caravan en hoop dat je me verder kunt helpen.
  Onze caravan staat op het eiland Krk gestald nunwillen wij vanaf daar naar Split reizen.
  Is de weg met nr 23 van Senj naar de aansluiting met de A1 begaanbaar voor een auto met caravan.

  • Hallo Anoniempje, bedoel je met rare insecten ‘gevaarlijke’ insecten? Behalve de Zwarte Weduwe kom je hier geen gevaarlijke insecten tegen (lees meer over de zwarte weduwe in ons artikel over gevaarlijke diersoorten in Kroatie.) Maar maak je geen zorgen om de zwarte weduwe, die verschijnt niet in gebieden waar veel mensen zijn. Verder zijn er zo’n beetje dezelfde insecten als in NL, en er zijn krekels en sprinkhanen, maar die doen je absoluut geen kwaad. Ook zijn er reptielen in Kroatie te vinden, zoals hagedissen, gekko’s en slangen. Ook deze doen je geen kwaad, ze gaan er juist snel vandaar als je dichtbij komt. Ik hoop dat ik hiermee je vraag een beetje heb kunnen beantwoorden. Groeten, Karianne.

 86. Hallo, wij gaan over een paar weken naar Kroatië.
  Naar biograd na moru , nou was de vraag of het daar duur was om uieten te gaan ?
  Zijn daar winkels om kleren te kopen ?
  En wat moeten we daar echt zien ?

  Bedankt voor de tips alvast

  Mvg Anna

  • Beste Anna, in Biograd betaal je minder in een restaurant dan bijv. in Dubrovnik, Split, Trogir of Zadar, omdat het een kleinere en wat minder bekende plaats is. Je kunt er voor een hele redelijke prijs uit eten, net als overal aan de kust in Dalmatie. Je zult er zeker niet teveel betalen. Prijzen hangen af van de lokatie (direct aan de zee bijv. is wat duurder dan in een steegje ergens achterin het centrum) en natuurlijk de kwaliteit. Lees hier meer over gemiddelde prijzen in Kroatie: https://www.allesoverkroatie.nl/kosten-vakantie-kroatie/ (De prijzen zullen sinds het schrijven van dit artikel in 2012 waarschijnlijk wel licht zijn gestegen)
   De VVV van Biograd heeft een heel duidelijk artikel geschreven op haar site over winkelen in Biograd: https://www.tzg-biograd.hr/en/87/shopping
   Wil je echt uitgebreid shoppen dan is Zadar voor jullie de dichtstbijzijnde grote stad met veel winkels, markten en winkelcentra. Zadar is zowieso zeker de moeite van een bezoek waard, net als bijv. N.P. Kornati, N.P. Krka en de plaatsen Vodice, Nin en Sibenik. Ook het eiland Murter is erg mooi en niet ver weg.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 87. hallo,
  wij willen in oktober naar de plitvice meren toe,
  ik heb een leuk appartement gevonden waar huisdieren zijn toegestaan, echter er staat bij op aanvraag en tot 10 kg.
  wij hebben 2 kleine honden die samen nog net geen 10 kg wegen,
  een (rustige!)jack russel(7 kg) en een oude dame van 19 jaar bijna een york terrier (2,5 kg)
  voor dat ik ga boeken wil ik weten of zij mee kunnen,maar ik kon niet vinden bij wie het aangevraagd moet worden,
  het appartement nr voor 5 pers is: 436961
  wij willen de studio voor 3 pers,maar er staat weer geen nr vermeld.
  maar ligt op het zelfde grondstuk.

  bedankt alvast!

  • ik heb het appartement nr ingeklopt op google,en idd komt het appartement voor 5 pers wel te voorschijn 😉
   maar daar lees ik weer op de site huisdieren niet toegestaan….pfff
   wat is het nu wel??
   beetje verwarrend toch?

   gr anne

   • Beste Anne, in de beschrijving van het appartement voor 3 personen staat dat er 1 huisdier van max. 10 kg is toegestaan. Ook hebben ze een appartement voor 4 personen waar ook 1 huisdier tot 10 kg is toegestaan.
    Ook hebben ze appartementen (voor 4, 5 en 6 pers.) waarbij heel duidelijk wordt aangegeven dat huisdieren niet toegestaan zijn. Het ligt er dus aan welk appartement je kiest of je een hond mee mag nemen of niet.
    Aangezien je twee honden hebt zou ik even mailen naar de klantenservice van Atraveo om te vragen of je bij wijze van uitzondering ook 2 honden mee mag nemen. Klik hiervoor op “ask our customer service” en dan op “contact”. Ik werk zelf niet voor Atraveo dus ik kan je daar helaas niet bij helpen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 88. Hallo,
  Handige website heb jij hoor!

  Wij vertrekken binnenkort en willen rondtrekken met de auto en een tentje langs de kust.
  We willen daarna met de boot oversteken naar italie.
  We weten nog niet op welke plek we dit gaan doen.
  Ik kan hier moeilijk goede info vinden.
  Weet jij of we de oversteek moeten boeken, wat de prijzen ongeveer zijn?(duur of goedkoop)?

  Ik hoor het graag van je.
  Groetjes ilse

 89. Hallo, over een paar dagen gaan we weer naar Kroatië. In 2012 zijn we ook geweest en hebben we de caravan in de buurt van Biograd gestald. We moesten eerst 40 % van de toenmalige waarde van de caravan betalen om hem in Kroatië achter te mogen laten. Nu gaan we komende week weer en mensen die nu al op de camping staan hebben gehoord dat de regels wederom aangepast zijn. Nadat we in 2012 allemaal veel geld hebben betaald om de caravan in te voeren is nu verteld dat we niet meer mogen stallen bij de plaatselijke boeren. We zouden allemaal verplicht zijn een andere stalling de zoeken bij officiële staatsstallingen.
  Weet iemand hoe dit zit en of dit inderdaad zo is? Als het zo is, wordt het namelijk steeds minder aantrekkelijk om de caravan te laten staan.

  mvg Marjan

  • Beste Marjan, sinds Kroatie lid is van de EU (1 juli 2013) hoeven er geen invoerrechten meer worden betaald. Helaas hebben jullie in 2012 dus nog wel invoerrechten moeten betalen.
   Bij ons is niets bekend over regels betreffende caravan stalling, ook is er op internet niets over te vinden.
   Er zijn heel veel campings en firma’s die caravan stalling aanbieden en dat zijn absoluut geen officiele staatsstallingen. Dus ik zou zeggen: gewoon bij een camping of professionele stalling je caravan stallen (zoek op internet onder: ‘caravan depot croatia’, ‘dry marina croatia’ of zoek op Google.hr op: ‘karavan depo’). Wil je bij een boer stallen en ken je een boer waar je evt. kunt stallen dan zou ik gewoon even met die boer praten om te zien of hij zich zorgen hierover maakt of niet. Zowieso lijkt het me heel sterk dat die boer een controle zou krijgen van de staat, en dan kan de boer altijd nog zeggen dat jullie vrienden zijn en de caravan gratis stallen. En het lijkt mij toch sterk dan een boer niet meer zelf mag bepalen wat er op zijn eigen land geparkeerd staat. Wie heeft hier al mee te maken gehad en kan aanvullende info geven? Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Graag zou ik een aanvulling willen geven. Wij hebben onze boot vanaf aug. 2012 bij dry marina in turanj staan. Ook deze eigenaar begon allerlei ingewikkelde brieven te sturen. We moesten invoeren, we moesten anders 1.7% btw betalen.
    Ik heb navraag gedaan bij de douane in Nederland. Voorheen mocht je je boot, caravan 18 maanden in kroatie laten, daarnA moest je invoerrechten betalen. Nu sinds 1 juli 2013 is kroatie bij de EU en hebben een boot,caravan,camper enz de communitaire status. Dat wil zeggen dat deze goederen binnen de EU grenzen vrij van invoer vervoerd en gestald mogen worden. Ze doen in kroatie erg moeilijk nu op dit gebied en de zaak is inmiddels voorgelegd in Brussel bij het EU hof. Tot zolang kan en mag Kroatie geen stappen meer ondernemen.
    Marjan, jij hebt betaald, dus als je deze bon nog hebt. Kopie achterlaten bij de stallingsplaats. Als je eventueel nog een aankoopbon hebt van de caravan met daarop betaalde btw ook kopie achterlaten of later faxen. De douane moet je bij de grens vragen naar btw en als ze je gewoon doorlieten zoals bij ons kunnen ze nergens meer zich beroepen op invoerrechten. Nu dus helemaal niet meer want we mogen vrij reizen binnen de EU binnengrenzen. Laat je niet bang maken.
    Je hoeft ook geen T2L formulier van de douane aan te vragen in Nederland want dat is een formulier voor bedrijven die goederen binnen de EU vervoeren.
    Het is ook niet de douane die moeilijk doet maar het zijn de havenmeesters. Deze hebben ook helemaal geen bevoegdheid.

    Succes corine

    • Beste Corine, bedankt voor deze gedetailleerde info. Ik weet zeker dat veel mensen hier iets aan zullen hebben. Eigen ervaringen zijn hier van harte welkom, want zelf kan ik helaas ook niet altijd alle info vinden en alle vragen goed beantwoorden. Ik heb zelf wel ervaring met het invoeren van meubelen e.d. (maar dat was ook vóór de EU) maar ik heb nog nooit een boot of caravan ingevoerd of gestald. Vriendelijke groeten, Karianne.

    • Beste Corine,

     Mijn boot staat al 4 jaar in een caravandepot in Rovinj en dit jaar vroeg de man van de depot mij ook al om zo snel mogelijk een T2L formulier binnen te brengen omdat ik anders een boete zou kunnen krijgen als ik niet kan bewijzen dat ik BTW betaald heb op de boot.
     Ik heb deze echter 2de hands gekocht en zodoende geen BTW betaald.
     Wat zou ik best doen nu ?

     Mvg. Dirk

     • Nog een aanvulling. Via de ANWB zijn er inmiddels heel veel klachten hierover binnen gekomen. Ook zij zeggen hetzelfde. Goederen zijn vrij van invoerrechten. Men probeert nu via de stallingen toch nog invoerrechten te scoren en dit mag dus niet.

     • Hoi Rob,

      zie nu pas je reaktie.Heel vervelend. Misschien kun je de oude eigenaar nog kontakten. Of kun je erachter komen waar de boot in eerste instantie gekocht is, dus de dealer en daar nog aan een bewijs komen. Als het een nederlandse boot is, dus gekocht bij een nederlandse dealer kun je ervanuit gaan dat er BTW is afgedragen aan de nederlandse staat. Wij zaten met het zelfde probleem. Ik zie nu dat de ANWB op hen site er ook iets over zegt. De Kroaten mogen dit helemaal niet doen. Ik heb gesproekn met de douane in Vlissingen, daar werkt een meneer die er echt alles van weet. Dus neem eens kontakt op met hem. Hij kan het je goed uitleggen. Echter aan je koopovereenkomst kan hij je niet helpen natuurlijk.

    • Ik wil ook even reageren over onze boot die in kroatie op een camping staat vanaf aug 2012. Moet nu dus een T2L formulier opsturen. Heb met douane gebeld en bij douanekantoor geweest en team jachten in Vlissingen benaderd maar een T2L formulier is voor goederen die over zee kroatie binnen zijn gekomen. Onze boot is gewoon achter de auto op de trailer mee naar kroatie gebracht. We hebben ondertussen al de originele factuur en de btw verklaring van de douane opgestuurd maar de douane die de camping bezoekt eist een T2L formulier. Nu vraag ik me af hoe en wat als we komende zomer onze boot voor 3 weken in het water willen leggen. Iemand een tip ?

     • Beste Frijni, alle officiele documenten op internet geven aan dat een T2L document niet nodig is in geval van transport via land (met andere woorden: via de weg). Het is alleen nodig bij transport via lucht of zee. Maar waarom zou je een dergelijk document nodig hebben als je je boot weer mee terug neemt naar NL aan het einde van je vakantie, is er dan toch geen sprake van import/export? Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Beste Karianne,
      De Nederlandse douane geeft aan dat de boot net als onze auto ons bezit is en dat we ermee naar toe kunnen waar wij willen met onze factuur en btw verklaring. Dus heeft niets met import/export te maken.
      Het vreemde is dat bijv de Duitse douane wel een T2L geeft aan botenbezitters en ook andere europesche landen maar Nederland niet.

 90. Goedemiddag,

  Wij gaan binnenkort op vakantie naar Sibenik, zijn er nog bepaalde wegen waar we beter niet kunnen rijden met de auto?
  En dan denk ik in bijvoorbeeld kwaliteit van de weg, criminaliteit enz.

  Groetjes,

  Rob

  • Is er ook een verplichting dat je een alcoholtest aanwezig moet hebben in de auto?

   Ik kan mijzelf voorstellen dat er een boete staat op het net bij je hebben van zo’n test.

   Groetjes,

   Rob

   • Beste Rob, ik zal je eerlijk zeggen dat ik er nog nooit van heb gehoord dat er alcoholtesten voor in de auto bestaan. Ze zijn hier niet verplicht. Groeten, Karianne.

  • Beste Rob, wij wonen zelf in Sibenik en je kunt hier overal veilig rijden. De wegen zijn goed en je hoeft je absoluut geen zorgen te maken wat betreft criminaliteit. Ik krijg wel vaker vragen over veiligheid ivm criminaliteit en ik kan je vertellen je hier overal veilig kunt zwemmen, wandelen, fietsen, rijden, varen…. Je moet natuurlijk wel goed op je spullen passen want net als in andere vakantielanden heb je hier helaas ook dieven die het op de spullen van toeristen gemunt hebben in de zomer. Vriendelijke groeten, Karianne.

 91. Hoi, ik ben van plan om met een vriendin in kroatie te gaan kamperen en dr plitvice meren te bezoeken. We zijn beide 23. Is dit te doen of is het gevaarlijk om met ze tweeen naar Kroatië te gaan?

  Alvast bedankt!

  • Beste Angela, Kroatie is een heel veilig land. Ik durf hier overal gewoon alleen over straat te gaan (ook ’s avonds) en voel me nooit onveilig. En we horen/lezen nooit over toeristen/jonge vrouwen die lastig gevallen worden of iets dergelijks. Maar natuurlijk wel gewoon je gezonde verstand gebruiken en niet gaan liften bijvoorbeeld, niet van de paden af gaan in bosgebied, en dat soort dingen. Veel plezier gewenst! Groeten, Karianne.

  • Beste Irina, tijdens het uitgaan ligt het er helemaal aan waar je bent. Een biertje kost vanaf 2 euro maar kan tot 60% duurder zijn op populaire lokaties of in populaire uitgaansgelegenheden. Een cocktail heb je vanaf 4 of 5 euro maar kan ook veel duurder zijn. Voor een shotje betaal je denk ik 3 tot 4 euro.
   In de supermarkt kun je van alles krijgen, in alle prijsklassen. Ik denk dat je de meeste keuze hebt in Kaufland (Duitse keten), en daar is het ook wat goedkoper dan in de Kroatische supermarktketens (zoals Konzum of Plodine). Konzum heeft een online supermarkt waar je prijzen kunt zien, kijk eens hier: https://online.konzum.hr/#!/categories/60005633/pica Door onderaan op “prikazi jos proizvoda” te klikken worden er nog meer produkten geladen.
   Groeten, Karianne.

 92. Beste

  Deze zomer juli/Aug 2014 zullen wij met auto en boot op trailer naar Kroatië reizen. De bedoeling is er te varen op open zee.
  Sinds Kroatië lid is van de EU, dienen wij nog steeds een plaatselijk vaarvignet (taks) bij de lokale havenmeester te kopen?

  1/ Een bepaalde bron zegt ons NEE. Klopt dit?
  2/ Is een marifoon aan boord in Kroatië verplicht? Welke?

  Mvg
  VDZ

  • Beste Kurt, voor zover wij weten is een vaarvignet nogsteeds verplicht, omdat dit een regel is op gemeentelijk niveau, en de EU hier dus geen invloed op heeft. Het wel of niet verplicht zijn van een marifoon hangt, denken wij, af van het doel van de boot. We hebben gelezen dat het alleen verplicht is voor commerciele en publieke doeleinden en dus niet voor boten voor privegebruik. Deze info hebben we van de https://narodne-novine.nn.hr/ website, de officiele website van de overheid waar allerlei info wordt gepubliceerd over nieuwe wetten, wetswijzigingen, e.d. Vriendelijke groeten, Karianne.

 93. Hallo ik ben Silke 13 jaar. Ik ga dit jaar naar Kroatië en ik ga naar een camping in een tent. Mijn vraag is kunnen er dan ook die giftige slangen en spinnen in je tent komen of langs je tent.

  • Beste Silke, maak je geen zorgen, deze dieren vermijden drukke plekken met veel mensen. Ik heb nog nooit gehoord dat mensen door slangen/spinnen zijn gebeten op campings of andere plekken waar veel mensen aanwezig zijn. Je kunt dus met een gerust hart gaan kamperen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 94. Beste Karianne,

  Kun jij vertellen in hoeverre en hoe ernstig op dit moment de situatie is in Kroatië m.b.t. de overstromingen in Servië en Bosnië. Ik heb gelezen dat een deel van noordoost Kroatië ook problemen heeft. Wij willen vanaf a.s. donderdag die kant op en hebben bedacht om in de buurt van Karlovac (ten westen van Zagreb) te beginnen. Ik kan maar moeilijk actuele informatie vinden, maar dat komt misschien wel omdat er – als gevolg van de overstromingen – niet overal elektriciteit is en mensen (terecht) wel andere prioriteiten hebben dan vakantiegangers.

  Ik hoop dat jij me verder kunt helpen. Qua reisadviezen word ik ook niet veel wijzer. Waar kan ik zelf het beste kijken voor actuele informatie?

  Veel dank alvast voor je bericht!

  Hartelijke groet,
  Marianne

 95. Zijn er in mooie azuurblauwe wateren veel gevaarlijke vissen? Ik ben nu 14 en mag misschien mee met een vriendin maar ik ben heel erg bang voor kwallen en anderen vissen.

  Groetjes

  • Beste Rosalie, maak je geen zorgen. Ik heb nog maar 1x kwallen gezien en dat was op een hele rustige plek bij de Kornati eilanden, ver van de kust. In de zee langs de kust vind je ze eigenlijk haast nooit. Hetzelfde geldt voor “gevaarlijke” vissen of andere zeedieren. Dus je kunt met een gerust hart gaan zwemmen. Let alleen wel op zeeegels, die kun je overal tegenkomen waar de zee heel erg schoon en helder is, vooral bij rostsstranden. Daarom is het verstandig om zwemschoenen te dragen op rotsstranden en plekken waar je veel zeeegels ziet. Groeten, Karianne.

 96. @ Peter, we zijn vorig jaar in Kroatië geweest op camping en hebben ook de Cobb gebruikt. We hebben wel steeds het kolenmandje na bbq in water gedoofd. Er is geen reactie op geweest. we hebben ook steeds een emmer water erbij staan. Maar de Cobb is wel een van de veiligste bbq’s he

  • Beste Annemiek, bedankt voor je compliment over de site! Waterschoenen zijn overal in Kroatie te koop, voor zo’n 70 kuna (10 euro) heb je al wel een paar. Meestal gaan ze wel een paar zomers mee, als je er een beetje zuinig op bent. Wel altijd afspoelen met kraanwater nadat je in de zee bent geweest en goed op laten drogen (liefst niet in de felle zon). Vriendelijke groeten, Karianne.

 97. Hallo,
  Ik probeer steeds een adres van mijn camping in verschillende routeplanners te zetten maar hij herkent het adres niet. Wil dit wel graag omdat vaak het laatste stuk naar een camping .het lastigste is.
  Vul ik het adres verkeerd in. Dit zijn de gegevens die heb:
  Camping vestar
  Vestar bb huisnummer (denk ik) 1
  Rovinj HR-52210
  Ik kom steeds in rovinj zelf uit en ik begrijp dat het daar 5 km buiten is.
  Het is de eerste keer dat ik daar naar toe ga en ben alleen dus wil graag de goede route tot het eind. Kunt u me helpen. Alvast bedankt
  Met vriendelijke groeten
  Graddy IJzerman

  • Beste Graddy, ik heb zelf geen GPS maar ik neem aan dat de exacte GPS coordinaten ook in te voeren zijn? Dit zijn de GPS coordinaten van de camping: N 45 3′ 14,84“ E 13° 41′ 11,2338“ . Lukt het met deze gegevens om de locatie te vinden? Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Vestar is makkelijk te vinden…
   Vanaf snelweg afslag Rovinj weg volgen tot aan 2e rotonde.
   1e rotonde is sinds 2 weken open….
   Op 2e rotonde links af (bij INA pomp), weg volgen – langs Lidl – tot aan rotonde en hier rechts aanhouden. Dan weg volgen voor ca 4 km en dan na restaurant Cotteletto (of zo – welke trouwens aan te bevelen is) rechts af. Dan einde weg camping vestar. De diverse campings worden trouwens bij binnenkomst in ROvinj op de blauwe Maistra borden goed aangegeven.

 98. wij gaan voor het eerst naar kroatie, nu heb ik gelezen dat er op de campings alleen een gas of electrische bbq gebruikt mag worden, wij hebben een cobb, een dubbelwandige bbq op kolen, weet iemand of die gebruikt mag worden

  • Beste Peter, bedankt voor je bericht. Ik denk dat de regels wat betreft bbq’s van camping tot camping verschillen en dat je het beste de camping waar je graag je vakantie door wilt brengen deze vraag kunt stellen. Er zijn ook veel campings die geen eigen bbq toestaan vanwege het risico op bosbranden. Vaak hebben deze campings dan een speciaal terras met een vaste grill waar gasten gebruik van kunnen maken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 99. Hallo, ok dit jaar gaan we weer naar Kroatie op vakantie.
  Na eerst in Porec, KRK en Rab te zijn geweest gan we nu naar Camping park Soline in Biograd.
  Mijn vraag is omdat we altijd met de boot gaan of er daar ook dolfijnen leven? Hebben op die andere plaatsen veel gevaren maar nog nooit dolfijnen gezien. Zoja, in welk gebied zwemmen die meestal?
  Alvast bedank en complimenten voor je super mooie site.

  Gr Eric Klaassen

  • Beste heer Klaassen, hoe groot de kans is dat u dolfijnen tegenkomt is moeilijk te zeggen, maar het is zeker mogelijk omdat er veel dolfijnen leven in de Adriatische Zee voor de kust van Kroatie. Dolfijnen houden van rust en zullen tijdens de drukke zomermaanden dus niet zo heel dicht bij de kust komen omdat er dan teveel boten varen. U heeft een grotere kans om ze tegen te komen rondom de eilanden. In het gebied rondom de eilanden Cres en Losinj leeft een groep van ongeveer 120 dolfijnen dus hier is de kans om dolfijnen te zien waarschijnlijk het grootst. Meer over de dolfijnen die hier leven kunt u lezen op de website van Blue World: https://www.blue-world.org/en/about-us/ Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hoi Karianne, wat een fijne site en je bedankt voor je accurate antwoorden. Wij komen al 8 jaar in Tisno en varen daar veel. Wij zien elk jaar dolfijnen tussen de eilanden zit en de Kornaten. Deze week vooral bij de tonijnkwekerij tussen de eilanden . Het blijft zo prachtig.

    • Beste Corine, bedankt voor je compliment over de site en voor de tip waar je dolfijnen kunt zien! Ik denk dat je veel lezers blij zult maken met deze goede tip waar je dolfijnen kunt spotten. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Eric,

   Ik had in je reactie gezien dat je al een paar keer op vakantie bent geweest in Kroatië.

   Wij gaan dit jaar, samen met een ander koppel voor de eerste keer naar Kroatië en hebben een vakantiehuisje gehuurd voor een week in de omgeving Porec.

   Heb jij misschien tips inzake het dagelijkse leven (gewoontes, wat wel en niet doen in Kroatië, … ) en leuke bezienswaardigheden ontdekt in de omgeving van Porec?

   Gr

   Ruben

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text