Vakantietips · 4 maart 2012

FAQ Kroatie

Veelgestelde vragen over Kroatië

As je van plan bent om voor de eerste keer op vakantie te gaan naar Kroatië dan zit je misschien wel met een heleboel vragen. We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk veelgestelde vragen te verzamelen en te beantwoorden.

 

Gezondheid en Veiligheid

Is het kraanwater in Kroatië drinkbaar?

Ja, het kraanwater in Kroatië is gewoon drinkbaar. Voor baby’s is het wel aan te raden om water eerst te koken voordat het wordt gedronken.

Moet ik me laten inenten voor een reis naar Kroatië?

Nee, je hoeft je niet in te laten inenten voor een reis naar Kroatië.

Hoe veilig is Kroatie als vakantieland?

We hebben speciaal een artikel geschreven over dit onderwerp, je leest het hier.

Zijn er ‘gevaarlijke’ diersoorten in Kroatië?

Er zijn een paar soorten giftige slangen en ook de Zwarte Weduwe (spin) komt voor in Kroatië. Gelukkige komen beten nauwelijks voor omdat deze dieren bij mensen uit de buurt blijven.

Beren en wolven komen voor in de bergen en bossen in het binnenland maar voor zover wij weten is er nog nooit iemand aangevallen. Net als met de slangen en spinnen blijven beren en wolven ook bij mensen en bewoonde gebieden uit de buurt.

In de zee vind je zeeëgels en kwallen die huidirritatie kunnen veroorzaken bij aanraking. Zeeëgels leven alleen in zeer schone zee dus laat je zwemplezier niet verpesten door deze dieren, het is juist een goed teken. Zorg wel dat je waterschoenen draagt zodat je niet met je blote voeten op een zeeëgel kunt stappen. Indien je irritatie oploopt van een kwallenbeet kun je bij de apotheek crème kopen om de jeuk en de roodheid tegen te gaan maar wees gerust, de irritatie is niet gevaarlijk en gaat snel weer over.

Er zijn een paar giftige vissoorten (zoutwatervissen) dus als je van plan bent om te gaan zeevissen en om de gevangen vis met je blote handen aan te raken, zorg dan dat je iemand bij je hebt die ervaring heeft met zeevissen.

Klik hier voor ons speciale artikel over gevaarlijke diersoorten in Kroatië

Wat voor babymelk en babyvoeding is er te koop in Kroatië?

Er zijn meerdere merken babymelk en opvolgmelk (in poedervorm) te koop in Kroatië, zoals Bebimil, Hipp, Milupa (Aptamil), Nan en Nestlé. Ook is er een ruime keuze aan hapjes en maaltijden in potjes, de beste zijn van het merk Hipp. Ook vind je in drogisterijen en supermarkten een ruime keuze aan ontbijtpapjes en dergelijke.

Hoe zit het met de sterkte van de zon?

Je zult niet snel een Kroaat tussen 10 uur ‘s ochtends en 5 uur ‘s middags op het strand zien. Men geeft er de voorkeur aan om ‘s ochtends vroeg (tot 10 uur) of ‘s avonds vanaf 5 uur te zwemmen/zonnebaden. Als toerist wil je je tijd natuurlijk optimaal benutten en zoveel mogelijk zonnestralen pakken. Probeer in ieder geval de zon van 11 uur tot 3 uur te vermijden om het risico op ernstige verbranding te voorkomen. Baby’s en peuters mogen niet aan de zon blootgesteld tussen 10 uur ‘s ochtends en 6 uur ‘s avonds.

Wat is het alarmnummer voor spoedeisende hulp?

In Kroatië is het alarmnummer, net als in Nederland, 112.

Hoe is de gezondheidszorg in Kroatië?

De gezondheidszorg in Kroatië is van goede kwaliteit. Indien je medische zorg nodig hebt, kun je het beste naar de eerste hulp afdeling (hitna pomoć) van het dichtstbijzijnde ziekenhuis (bolnica) gaan. In iedere stad is ten minste één apotheek ook ‘s nachts geopend.

Verkeer

Moet ik tol betalen op Kroatische snelwegen?

Ja, voor de Kroatische snelwegen moet men tol betalen.

In Istrië moet men voor de Učka tunnel en de Mirna brug tol betalen. Voor de brug naar het eiland Krk moet ook tol betaald worden.

Lees hier alles over de snelwegen in Kroatië

Wat is het toegestane alcoholpromillage in Kroatië?

De alcohollimiet in Kroatië is 0.5 promille.

Tijdens de zomertijd is autoverlichting overdag niet verplicht maar tijdens de wintertijd wel (check voordat je reist de actuele gegevens omdat dit natuurlijk altijd kan veranderen).

Zijn er speciale verkeersregels waarvan ik op de hoogte moet zijn?

Nee, er zijn geen bijzonderheden. Hou er rekening mee dat de Kroatische politie graag snelheidscontroles uitvoert, dus hou je aan de maximumsnelheid.

Openingstijden

Wat zijn gangbare openingstijden voor supermarkten, winkels en benzinestations?

In Kroatië kun je vanaf 7 uur ‘s ochtends vers brood kopen in de supermarkten. Normaal gesproken blijven supermarkten de hele dag open, tot 9 of 10 uur ‘s avonds.

Er zijn nogsteeds winkels die ‘s middags hun deuren voor een paar uurtjes sluiten maar dit komt steeds minder voor (vooral in drukke toeristische plaatsen en steden).

De meerderheid van benzinestations is 24 uur per dag geopend.

En op zondag?

Grote winkelcentra zijn in het hoogseizoen meestal geopend op zondag. Grote supermarkten zijn normaal gesproken tot een uur of 6 geopend op zondag en kleine supermarkten en buurtsupers tot 12 of 1 uur ‘s middags. Winkels en souvenierwinkeltjes/kraampjes in toeristische plaatsen zijn vaak gewoon de hele dag open.

Hoe laat sluiten uitgaansgelegenheden?

De meeste café’s en bars sluiten om 1 of 2 uur ‘s nachts. De meeste disco’s en nachtclubs sluiten om 4 uur, sommige nog later.

Lees hier alles over uitgaan in Kroatië

Talen

Welke talen worden gesproken door Kroaten die in het toerisme werken?

De meest voorkomende talen die gesproken worden zijn Engels, Duits en Italiaans.

Dit zijn ook de talen die je tegen zult komen op menukaarten, reclameborden etc.

Betalen

Is het gebruikelijk om een fooi te geven?

In de meeste gevallen zit de fooi al in de prijs inbegrepen. Onder de Kroaten zelf is het wel gebruikelijk om een fooi te geven maar het is niet zo dat het van je verwacht wordt.

Kan ik een winkelier of kraamhouder in Kroatië beledigen door af te dingen?

In winkels liggen de prijzen vast maar als je iets bij een kraampje of op de markt wilt kopen dan mag je best proberen om af te dingen.

Stroom

Heb ik een wereldstekker nodig voor Kroatië?

Nee, in Kroatië heeft men gewoon 220 volt netspanning, net als in Nederland en België.

Roken

Mag je roken in openbare ruimtes?

Het is voor een bepaalde tijd geheel verboden geweest maar nu zijn er toch weer veel openbare ruimtes (voornamelijk uitgaansgelegenheden) waar wel gewoon gerookt wordt. Maar als je ziet dat er niemand rookt, wees dan verstandig en steek geen sigaret op.

Douaneregels

Kan ik mijn huisdier meenemen naar Kroatië?

Honden en katten die meereizen naar Kroatië moeten voorzien zijn van een microchip en je moet het bijbehorende EU paspoort niet vergeten mee te nemen. Ook moet je hond of kat zijn ingeënt tegen rabiës. Meer info over je huisdier meenemen.

Ik wil graag Kroatische drank meenemen naar huis als souvenier. Hoeveel is toegestaan?

Je mag 1 liter sterke drank meenemen en 2 liter wijn of andere alcoholische dranken met een alcoholpercentage van minder dan 22%.

Op onze site vind je nog veel meer informatie over onderwerpen zoals Boodschappen doen bijvoorbeeld.

Zit het antwoord op jouw vraag er niet bij? Stel je vraag dan hier en we zullen ons best doen om hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

Verder lezen: Veelgestelde vragen deel 2