Hoe vind je een goede excursie?

/
7830 Views

Tijdens je vakantie wil je misschien aan een aantal georganiseerde excursies deelnemen, maar hoe kies je de juiste?

Het kiezen van een excursie is heel persoonlijk, want iedereen heeft andere wensen. Voor de één is een dagje raften helemaal geweldig, terwijl de ander liever musea bezoekt. Daarom vinden wij het lastig om specifieke excursies aan te raden, en geven we je liever algemene tips zodat je zelf goed geïnformeerd een keuze kunt maken.

Avontuurlijke excursies in Kroatie

Onze beste tip is er eentje die velen van jullie vast al kennen: Tripadvisor.

Tripadvisor is een reviewwebsite waarop iedereen (die zich gratis heeft geregistreerd) beoordelingen kan schrijven voor accommodatie, restaurants, bars, activiteiten en nog veel meer. Stel je wilt graag een bootexcursie maken vanuit Dubrovnik. Eerst zoek je op Tripadvisor op ‘Dubrovnik’ en vervolgens heb je de keuze uit een aantal categorieën, waaronder ‘dingen om te doen in Dubrovnik’, met subcategorieën zoals bezienswaardigheden en monumenten, tours, natuur en parken, outdoor activiteiten, boottochten en watersporten, musea, nachtleven en nog veel meer.

Wanneer je hier ‘boottochten en watersporten’ selecteert, kun je alle reviews lezen voor verschillende boottochten/bootexcursies die worden aangeboden. De excursies met de beste reviews komen automatisch bovenaan de lijst te staan. Dit betekent natuurlijk niet dat de excursies met de hoogste scores de beste keuze zijn voor jou, maar het zegt wel iets over de kwaliteit van de excursie en de organisator. Bovendien kun je de reviews gebruiken om meer details te weten te komen over de excursies, die je misschien niet op de website van de organisator vindt.Bootexcursies in Kroatie

Ter plaatse onderzoek doen

Een andere goede manier om excursies te beoordelen is om eens een kijkje te nemen op de locatie waar excursies beginnen en eindigen. Om maar even bij het voorbeeld van een bootexcursie in Dubrovnik te blijven; ga eens naar de haven op het tijdstip van vertrek, zodat je de boot kunt bekijken en kunt zien hoeveel mensen er deelnemen. Ziet de boot er goed uit? Is er voor iedereen een zitplek? Kun je op de boot in de schaduw zitten? Enz. enz. Vervolgens kun je weer even gaan kijken als de boot terugkomt, om met de mensen te spreken die aan de excursie hebben deelgenomen. Vraag of de excursie is bevallen en of ze hem zouden aanraden.

Excursies via een tussenpersoon

Wanneer je een excursie boekt via een hotel, camping of VVV-kantoor bijvoorbeeld, ontvangen zij een commissie van de organisator. Hier is op zich niets mis mee (het kost jou niets extra), maar je moet niet rekenen op objectief advies over welke excursie het beste is. Ze zullen je altijd de excursie aanraden waarvoor zij de commissie ontvangen. Maak dus zelf je keuze en laat je niet beïnvloeden. Heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan kun je wel gerust via een tussenpersoon boeken, als je dat praktischer vindt.

Kwaliteitsverschil

Over het algemeen is er niet zo veel verschil in kwaliteit tussen soortgelijke excursies van verschillende organisatoren. De verschillen zullen vooral in de details zitten en in de charme van de gidsen. Wij hebben persoonlijk nog nooit slechte verhalen gehoord of gelezen over bepaalde organisatoren of bepaalde excursies. Soms krijgen we de vraag of we specifieke excursies afraden, maar dat is dus niet het geval. Voor één ding willen we je wel waarschuwen: Boek geen excursies via mensen die rondlopen met een map met foto’s en willekeurige toeristen aanspreken (bijvoorbeeld op het strand). In dit geval weet je absoluut niet waar je aan begint. Misschien zijn ze betrouwbaar, misschien niet. Het is het risico niet waard.

Bekende organisatoren

Er zijn veel bekende organisatoren die excursies aanbieden in bepaalde regio’s of zelfs in heel Kroatië. Een aantal van deze organisatoren zijn Atlas, Adriagate, Val Tours, Elite, Gulliver, Katarina Line, Secret Dalmatia, Huck Finn, Raftrek en Waterworld. Daarnaast zijn er ook heel veel kleine, plaatselijke organisatoren die niets onderdoen voor hun grotere concurrenten. Je vindt ze online, in de plaatselijke Tourist Offices, in de reisbureau’s, in hotels, op campings en uiteraard ook gewoon op locatie: in winkelstraten, op pleinen, aan boulevards, etc.

Avontuurlijke excursies Kroatie

Privé gidsen

Tenslotte kunnen we je nog adviseren om een privé gids te boeken. Dit kan voor allerlei soorten activiteiten, zoals een stadswandeling of een museumbezoek. Met een privé gids kom je echt heel veel te weten over de geschiedenis, cultuur en de tradities van een bepaalde plaats. Om een goede privé gids te vinden kun je contact opnemen met de plaatselijke vereniging voor privé gidsen.

Hier vind je een aantal links naar contactgegevens voor gidsen:

Heb je zelf nog tips? Voeg ze dan toe in de comments!

Verder lezen? Meer vakantietips.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text