Eilanden / Vakantietips · 11 april 2024

Varen met klein bootje in Kroatie

Varen met een klein motorbootje in Kroatië

Het allerleukste van de vele eilanden voor de Kroatische kust is dat ze zo gemakkelijk te bereiken zijn met een motorbootje. Vandaar dat veel toeristen hun eigen bootje meenemen op vakantie naar Kroatië, of er eentje huren.

Voor iedere boot met een motor, hoe klein dan ook, heb je een vaarbewijs nodig. Voor boten met een maximale lengte van 7m en een motor met een vermogen van max. 15kW, is een vaarbewijs A voldoende. Omdat vaarbewijzen niet in alle landen dezelfde naam hebben, komt het er in NL en België op neer dat de volgende vaarbewijzen voldoen aan de eisen.

Varen met kleine motorboot in Kroatie

NL:

  • Klein Vaarbewijs II / Internationaal Certificaat van Competentie (ICC)

België:

  • Algemeen Stuurbrevet/ Brevet de conduite général
  • Certificate of yachtsman (coastal navigation)
  • Certificate of yacht navigator (ocean navigation)

Je kunt er voor kiezen om je vaarbewijs in Kroatië te halen. De prijs voor het examen ligt rond de €120. Examens worden meestal 1x per week afgenomen in alle officiële havens langs de kust (bij de havenmeester). We raden je aan om vantevoren aan te geven dat je examen komt doen, zodat ze een examen in het Engels voor je kunnen klaarleggen. Zorg dat je twee pasfoto’s bij je hebt (3x4cm) en een kopie van je paspoort en dat je een uur vantevoren aanwezig bent.

Online vind je veel aanbieders van cursussen. De theorie wordt aangeboden in het Engels en je kunt kiezen voor cursussen van een paar dagen of een paar uur. De prijzen varieren (afhankelijk van de duur van de cursus), maar zijn normaal gesproken inclusief de theorielessen, lesmateriaal, examenkosten en belasting. Wil je alleen examen doen in Kroatië (zonder eerst theorie lessen te nemen) dan kan dit natuurlijk ook.

Heb je het vaarbewijs eenmaal in je bezit dan mag je tot 3 Nm van de kust en van de eilanden varen. Het vaarbewijs heeft geen vervaldatum, met andere woorden, het blijft altijd geldig.

Wat leer je tijdens de theorie? Onder andere de internationale regels van het bootverkeer, meteorologie, windsoorten, kennis van de motor, het besturen van een boot, ecologie, navigeren, afstanden berekenen, het omgaan met de radio en kennis van algemene maritieme signalen en waarschuwingssignalen.

Voor het besturen van een jetski is in Kroatië een vaarbewijs B nodig, maar dit komt ook neer op een Internationaal Certificaat van Competentie (ICC) / Klein Vaarbewijs II.

Varen met klein bootje in Kroatie

Waar mag je je boot aanleggen?

Nu zijn we bij het meest lastige gedeelte van dit artikel aangekomen, want de informatie hierover is nogal onduidelijk. We willen daarom meteen aangeven dat de info die we hier verstrekken dus niet voor 100% betrouwbaar aangenomen moet worden. We hebben ons best gedaan om de meest betrouwbare info te vinden, maar het blijft uiteindelijk je eigen verantwoordelijkheid als je een boete zou krijgen.

      1. Zie je bij een baai een bord met een afbeelding van een anker op zijn kop, dan betekent het dat je er niet zonder toestemming je anker uit mag gooien. Voor zover wij weten betekent het dat de baai in kwestie door de overheid wordt verhuurd aan derden, die het recht hebben om je te laten betalen als je er wilt ankeren. Gemiddeld betaal je in dergelijke baaien zo’n 30 euro per dag of per nacht om er te ankeren of van een boei gebruik te maken.
      2. Je boot aanleggen bij een café of restaurant mag, en is normaal gesproken gratis, maar het is dan vaak een ongeschreven regel dat je bij het café of restaurant in kwestie iets komt eten of drinken. Dit geldt ook als je alleen maar gebruik maakt van een boei.
      3. In kleine kustplaatsjes zie je vaak overal langs de kust kleine (vissers)bootjes liggen. Dit zijn vaak onofficiële aanlegplaatsen die de inwoners zelf hebben gecreëerd van beton, rotsen of vlonders. Indien er genoeg ruimte is, kun je hier dus gewoon aanleggen. Zie je iemand van de lokale bevolking rondlopen, dan kun je beter even uitleggen dat het jouw boot is en vragen of het goed is dat je boot daar ligt. In de meeste gevallen is het geen enkel probleem.
      4. Vermijd het aanleggen bij een pier waar veel jachten liggen, zelfs in kleine plaatsjes. De inwoners verlenen er vaak diensten aan eigenaren van jachten, zoals elektriciteit, water enz. en vragen hier een vergoeding voor. Aangezien je als eigenaar van een klein motorbootje deze diensten niet nodig hebt, zal de bevolking het dus niet waarderen als kleine motorbootjes deze plekken in beslag nemen.
      5. Je kunt online op verschillende websites zien waar je wel en niet mag aanleggen of ankeren, zoals bijv. deze site.
        Vaarbewijs Kroatie
      6. Maak ook zeker gebruik van de zeekaarten die je op veel plekken aan kunt schaffen. Op deze kaarten kun je ook veel info vinden over waar je wel en niet je boot aan mag leggen of ankeren.
      7. Op de volgende website van de Kroatische overheid kun je een excel bestand met officiële aanlegplaatsen downloaden (in het Engels). Je vindt er veel nuttige info, zoals de voorzieningen die je er kunt vinden, de exacte locatie, contactgegevens van de manager en de eventuele kosten. https://mmpi.gov.hr/more/nautika/8296 Klik op de link “NAUTIČKA SIDRIŠTA” om het bestand te downloaden.
      8. Heb je specifieke vragen, dan kun je het beste contact opnemen met de plaatselijke havenmeester. Hier vind je de contactgegevens voor de havenmeesters langs de hele Kroatische kust: https://mmpi.gov.hr/more-86/lucke-kapetanije-102/102
      9. Voordat je met je eigen boot gaat varen, moet je naar de dichtstbijzijnde havenmeester gaan om de volgende vergoeding te betalen: “Navigation, safety and pollution prevention fee“. De hoogte van deze vergoeding wordt bepaald door de lengte van je boot en de kracht van je motor. De vergoeding is een kalenderjaar geldig. Ook zul je tijdens dit bezoek de volgende documenten moeten tonen: zeewaardigheidsverklaring, eigendomsbewijs en verzekeringsbewijs. Vergeet deze dus niet mee te nemen op vakantie! De tabel met de kosten vind je hieronder.
      10. Let op: “sojourn tax” is toeristenbelasting die je moet betalen voor het overnachten in Kroatië. Sojourn tax is niet van toepassing op kleine bootjes zonder slaapplaatsen, maar wel op grotere boten met slaapplaatsen.

Tabel vergoedingen boot Kroatie

Tenslotte nog een waarschuwing: 

Kleine bootjes worden door verhuurders vaak zwart verhuurd, zonder verzekering. Zou je een onverzekerd bootje beschadigen dan komen de kosten voor eigen rekening. Wil je dit risico niet nemen, huur dan alleen van iemand die je vantevoren een huurcontract en een factuur kan bieden. Verzekering is ‘osiguranje’ in het Kroatisch, huurcontract is ‘ugovor o najmu’ en factuur is ‘racun’ (spreek uit: ratsjoen).

Verhuurders van onverzekerde bootjes willen het risico op schade zoveel mogelijk verkleinen, de kust bestaat uit rotsen dus de kans op schade is aanzienlijk, vooral met onervaren toeristen aan het roer. Vraagt de verhuurder je om alleen aan te meren in havens en nergens anders, dan kun je er dus vanuit gaan dat de boot onverzekerd is.

Neem je het risico om zonder vaarbewijs de zee op te gaan met een motorbootje of jetski, denk dan niet alleen aan de mogelijke financiële gevolgen (je kunt een fikse boete krijgen en bovendien ben je dan niet verzekerd) maar ook aan de veiligheid van jezelf en van anderen op zee!

De huurprijs voor een klein bootje is vanaf ong. 150 euro per dag, exclusief brandstof.

Heb je aanvullingen, tips of correcties voor ons, laat het dan weten via de onderstaande comments. Lees hier alles over zeilen in Kroatië.