Varen met een klein motorbootje in Kroatië
Het allerleukste van de vele eilanden voor de Kroatische kust is dat ze zo gemakkelijk te bereiken zijn met een motorbootje. Vandaar dat veel toeristen hun eigen bootje meenemen op vakantie naar Kroatië, of er eentje huren.
Voor iedere boot met een motor, hoe klein dan ook, heb je een vaarbewijs nodig. Voor boten met een maximale lengte van 7m en een motor met een vermogen van max. 15kW, is een vaarbewijs A voldoende. Omdat vaarbewijzen niet in alle landen dezelfde naam hebben, komt het er in NL en België op neer dat de volgende vaarbewijzen voldoen aan de eisen.
NL:
- Klein Vaarbewijs II / Internationaal Certificaat van Competentie (ICC)
België:
- Algemeen Stuurbrevet/ Brevet de conduite général
- Certificate of yachtsman (coastal navigation)
- Certificate of yacht navigator (ocean navigation)
Je kunt er voor kiezen om je vaarbewijs in Kroatië te halen. De prijs voor het examen ligt rond de €120. Examens worden meestal 1x per week afgenomen in alle officiële havens langs de kust (bij de havenmeester). We raden je aan om vantevoren aan te geven dat je examen komt doen, zodat ze een examen in het Engels voor je kunnen klaarleggen. Zorg dat je twee pasfoto’s bij je hebt (3x4cm) en een kopie van je paspoort en dat je een uur vantevoren aanwezig bent.
Online vind je veel aanbieders van cursussen. De theorie wordt aangeboden in het Engels en je kunt kiezen voor cursussen van een paar dagen of een paar uur. De prijzen varieren (afhankelijk van de duur van de cursus), maar zijn normaal gesproken inclusief de theorielessen, lesmateriaal, examenkosten en belasting. Wil je alleen examen doen in Kroatië (zonder eerst theorie lessen te nemen) dan kan dit natuurlijk ook.
Heb je het vaarbewijs eenmaal in je bezit dan mag je tot 3 Nm van de kust en van de eilanden varen. Het vaarbewijs heeft geen vervaldatum, met andere woorden, het blijft altijd geldig.
Wat leer je tijdens de theorie? Onder andere de internationale regels van het bootverkeer, meteorologie, windsoorten, kennis van de motor, het besturen van een boot, ecologie, navigeren, afstanden berekenen, het omgaan met de radio en kennis van algemene maritieme signalen en waarschuwingssignalen.
Voor het besturen van een jetski is in Kroatië een vaarbewijs B nodig, maar dit komt ook neer op een Internationaal Certificaat van Competentie (ICC) / Klein Vaarbewijs II.
Waar mag je je boot aanleggen?
Nu zijn we bij het meest lastige gedeelte van dit artikel aangekomen, want de informatie hierover is nogal onduidelijk. We willen daarom meteen aangeven dat de info die we hier verstrekken dus niet voor 100% betrouwbaar aangenomen moet worden. We hebben ons best gedaan om de meest betrouwbare info te vinden, maar het blijft uiteindelijk je eigen verantwoordelijkheid als je een boete zou krijgen.
-
-
- Zie je bij een baai een bord met een afbeelding van een anker op zijn kop, dan betekent het dat je er niet zonder toestemming je anker uit mag gooien. Voor zover wij weten betekent het dat de baai in kwestie door de overheid wordt verhuurd aan derden, die het recht hebben om je te laten betalen als je er wilt ankeren. Gemiddeld betaal je in dergelijke baaien zo’n 30 euro per dag of per nacht om er te ankeren of van een boei gebruik te maken.
- Je boot aanleggen bij een café of restaurant mag, en is normaal gesproken gratis, maar het is dan vaak een ongeschreven regel dat je bij het café of restaurant in kwestie iets komt eten of drinken. Dit geldt ook als je alleen maar gebruik maakt van een boei.
- In kleine kustplaatsjes zie je vaak overal langs de kust kleine (vissers)bootjes liggen. Dit zijn vaak onofficiële aanlegplaatsen die de inwoners zelf hebben gecreëerd van beton, rotsen of vlonders. Indien er genoeg ruimte is, kun je hier dus gewoon aanleggen. Zie je iemand van de lokale bevolking rondlopen, dan kun je beter even uitleggen dat het jouw boot is en vragen of het goed is dat je boot daar ligt. In de meeste gevallen is het geen enkel probleem.
- Vermijd het aanleggen bij een pier waar veel jachten liggen, zelfs in kleine plaatsjes. De inwoners verlenen er vaak diensten aan eigenaren van jachten, zoals elektriciteit, water enz. en vragen hier een vergoeding voor. Aangezien je als eigenaar van een klein motorbootje deze diensten niet nodig hebt, zal de bevolking het dus niet waarderen als kleine motorbootjes deze plekken in beslag nemen.
- Je kunt online op verschillende websites zien waar je wel en niet mag aanleggen of ankeren, zoals bijv. deze site.
- Maak ook zeker gebruik van de zeekaarten die je op veel plekken aan kunt schaffen. Op deze kaarten kun je ook veel info vinden over waar je wel en niet je boot aan mag leggen of ankeren.
- Op de volgende website van de Kroatische overheid kun je een excel bestand met officiële aanlegplaatsen downloaden (in het Engels). Je vindt er veel nuttige info, zoals de voorzieningen die je er kunt vinden, de exacte locatie, contactgegevens van de manager en de eventuele kosten. https://mmpi.gov.hr/more/nautika/8296 Klik op de link “NAUTIČKA SIDRIŠTA” om het bestand te downloaden.
- Heb je specifieke vragen, dan kun je het beste contact opnemen met de plaatselijke havenmeester. Hier vind je de contactgegevens voor de havenmeesters langs de hele Kroatische kust: https://mmpi.gov.hr/more-86/lucke-kapetanije-102/102
- Voordat je met je eigen boot gaat varen, moet je naar de dichtstbijzijnde havenmeester gaan om de volgende vergoeding te betalen: “Navigation, safety and pollution prevention fee“. De hoogte van deze vergoeding wordt bepaald door de lengte van je boot en de kracht van je motor. De vergoeding is een kalenderjaar geldig. Ook zul je tijdens dit bezoek de volgende documenten moeten tonen: zeewaardigheidsverklaring, eigendomsbewijs en verzekeringsbewijs. Vergeet deze dus niet mee te nemen op vakantie! De tabel met de kosten vind je hieronder.
- Let op: “sojourn tax” is toeristenbelasting die je moet betalen voor het overnachten in Kroatië. Sojourn tax is niet van toepassing op kleine bootjes zonder slaapplaatsen, maar wel op grotere boten met slaapplaatsen.
-
Tenslotte nog een waarschuwing:
Kleine bootjes worden door verhuurders vaak zwart verhuurd, zonder verzekering. Zou je een onverzekerd bootje beschadigen dan komen de kosten voor eigen rekening. Wil je dit risico niet nemen, huur dan alleen van iemand die je vantevoren een huurcontract en een factuur kan bieden. Verzekering is ‘osiguranje’ in het Kroatisch, huurcontract is ‘ugovor o najmu’ en factuur is ‘racun’ (spreek uit: ratsjoen).
Verhuurders van onverzekerde bootjes willen het risico op schade zoveel mogelijk verkleinen, de kust bestaat uit rotsen dus de kans op schade is aanzienlijk, vooral met onervaren toeristen aan het roer. Vraagt de verhuurder je om alleen aan te meren in havens en nergens anders, dan kun je er dus vanuit gaan dat de boot onverzekerd is.
Neem je het risico om zonder vaarbewijs de zee op te gaan met een motorbootje of jetski, denk dan niet alleen aan de mogelijke financiële gevolgen (je kunt een fikse boete krijgen en bovendien ben je dan niet verzekerd) maar ook aan de veiligheid van jezelf en van anderen op zee!
De huurprijs voor een klein bootje is vanaf ong. 150 euro per dag, exclusief brandstof.
Heb je aanvullingen, tips of correcties voor ons, laat het dan weten via de onderstaande comments. Lees hier alles over zeilen in Kroatië.
Hello,
I am a little confused about which license I need. My boat is < 7m and < 15km. Can I use Vaarbewijs I or do I need Vaarbewijs II?
Nick
Beste Nick,
Je hebt vaarbewijs II nodig.
Voor boten met een maximale lengte van 7m en een motor met een vermogen van max. 15kW, is een vaarbewijs A voldoende.
Omdat vaarbewijzen niet in alle landen dezelfde naam hebben, komt het er in NL en België op neer dat de volgende vaarbewijzen voldoen aan de eisen.
NL: Klein Vaarbewijs II / Internationaal Certificaat van Competentie (ICC).
België:
Algemeen Stuurbrevet/ Brevet de conduite général
Certificate of yachtsman (coastal navigation)
Certificate of yacht navigator (ocean navigation)
Vriendelijke groeten, Karianne.
Ik ben van plan om mijn boot mee te nemen naar Kroatië.(Murter) Ik heb een consoleboot (Categorie C: ) van 4,75 meter met een 50pk buitenboordmotor. (http://www.bluestarboat.com/english/bluestar-smart/)
Ik wil recreatief langs de kus varen.
Ik ben in het bezit van een vaarbewjs II die ik 4 jaar geleden heb gehaald.
Om niet ter plaatse voor verrassingen te komen staan wil ik graag goed voorbereid op reis.
Wat heb ik nodig qua papieren?
> Verzekeringsbewijs
> Vaarbewijs
> Eigendomsbewjs
> Melden bij havenmeester
> ….?
Welke zaken moet ik in mijn boot hebben?
> reddingsvest voor iedere opvarende
> brandblusser
> dodemanskoord
> lijst met aanwezigen
>….?
Ik hoop dat u mij verder kan helpen.
Beste Sander,
In het artikel hebben we geschreven dat je volgende documenten bij je moet hebben wanneer je je meldt bij de havenmeester:
zeewaardigheidsverklaring, eigendomsbewijs en verzekeringsbewijs (en uiteraard je vaarbewijs).
Wat je verplicht aan boord moet hebben, is heel moeilijk uit te pluizen op de overheidswebsite omdat het een opsomming is van wetten (en alleen in het Kroatisch beschikbaar), maar ik heb deze link gevonden, waar je denk ik wel mee uit de voeten kunt met Google Translate: http://www.aventin.hr/index.php?m=oprema-brodica
Vriendelijke groeten, Karianne.
Beste mensen,
Het is nogal een wirwar vind ik. Wat heb ik nu echt nodig aan zaken die ik in Nederland moet regelen? Waar moet ik bijvoorbeeld een zeewaardigheidsverklaring vandaan halen?
Plaats Fazana camping Bi Village
Boei gehuurd bij ene Felix
Boot Maxum Speedboat
190 pk inbaord
lengte 5.7 meter
Geen slaapplaatsen
We willen graag alleen waterskieen en een beetje langs de kust varen binnen 1,5 mijl van de kust
Ik heb vaarbewijs 1
Groet,
Jeroen
Beste Jeroen, heb je al eens gegoogled hoe je aan een zeewaardigheidsverklaring kunt komen? Online lees ik dat je die via je verzekering aan kunt vragen. Een 190pk motor lijkt me zeer sterk. Heb je al uitgerekend hoeveel dat is in kw? Vaarbewijs 1 is geldig tot 15kw, maar 190pk lijkt me veel sterker dan 15kw.
Vriendelijke groeten, Karianne.
Aanvulling op je antwoord :
Als u wilt weten of u een vaarbewijs nodig heeft, hoeft u niet te kijken naar het aantal PK van uw boot. Dit speelt namelijk geen rol. Er wordt wel gekeken naar de maximale snelheid van de boot. Als een motorboot sneller kan varen dan 20 km/u is het een snelle motorboot en heeft u een vaarbewijs nodig.
Oftewel het aantal pk`s is niet van belang …
Beste Harry, een vaarbewijs is in Kroatie altijd noodzakelijk als een boot een motor heeft, ongeacht pk’s of snelheid.
In het artikel leggen we precies uit hoe het zit met de vaarbewijzen voor categorie A (tot 15kw) en categorie B (vanaf 15kw) – beide vallen onder Klein Vaarbewijs 2.
Zou je het zelf na willen kijken, dan kan dat op de officiele website van het Kroatische ministerie van zee, vervoer en infrastructuur.
Je vindt het onder artikel 44: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2015_06_72_1387.html
De tekst kun je kopieeren en plakken in Google translate, want er is helaas geen Engelse versie beschikbaar.
Vriendelijke groeten, Karianne.
Beste Karianne
Als ik op de links in jouw artikel ” wat trouwens zeer goede info & tips bevat” kom ik ergens anders uit.
Zouden deze misschien niet meeer bestaan?
met vriendelijke groeten
Joeri
Beste Joeri, bedankt voor het doorgeven. De website van het ministerie had de links veranderd, ik heb het artikel zojuist aangepast met de nieuwe links. Vriendelijke groeten, Karianne.
hoi,
wij willen onze eigen rubberboot 3,5mtr met 4 pk mercury meenemen naar camping Cikat. wie weet waar je je bootje daar te water kan laten? gr Harold
Beste Harold, ik hoop dat er lezers zijn die deze vraag voor je kunnen beantwoorden. Neem anders even contact op met de camping zelf. Vriendelijke groeten, Karianne.
Beste Gardenia ,Vignet bestaat niet meer maar is administratief geworden .Je moet dus je boot nog steeds aanmelden , de kosten gaan per meter 3-4 meter 4-5 meter 5-6 meter enz . Ik betaalde ongeveer 380 kuna voor een boot van 5.5 meter , de geldigheid loopt sinds 2 jaar van 1 januari tot en met 31 dec . daarvoor ging het van de dag van aanmelding tot een jaar later dit is dus verandert . Succes Bertus
Hallo,
Weet iemand of een vignet nog steeds bestaat? Ik hoor diverse geluiden.
Wat zijn de kosten van een vignet, is dit in alle havens hetzelfde in Istrie?
Hoe lang is het vignet geldig?
Als het vignet nog bestaat, moet ik dan nog andere kosten betalen aan de havenmeester?
Ik wil liggen in de baai van Trget, Rasa in istrie. Kan ik aan de mooring (eigen anker) liggen en heb ik dan ook een vignet nodig of andere kosten die ik moet betalen?
Alvast bedankt voorde informatie.
Gardenia
Beste Gardenia, voor zover ik weet wordt de “Navigation, safety and pollution prevention fee” die we in het artikel hebben genoemd ook wel omschreven als een’ vignette’. Deze zou je moeten betalen.
Daarnaast noemt men de sojourn tax (toeristenbelasting) vaak ook een ‘vignette’, maar deze is alleen van toepassing als er slaapplaatsen op de boot zijn. Wil je meer weten, neem dan even contact op met de havenmeester op je bestemming. Misschien zijn er andere lezers die hun ervaringen kunnen delen over de baai van Trget. Dit is voor mij moeilijk te beantwoorden, omdat de regels zowieso niet echt duidelijk zijn in Kroatie en bovendien zijn er ook veel Kroaten die denken dat ze zelf regels mogen opstellen als het gaat om ankeren en aanleggen. Vriendelijke groeten, Karianne.
Dank je wel Karianne voor je antwoord. De autoriteiten zijn over bepaalde zaken erg onduidelijk. Antwoorden verkrijgen is soms heel moeilijk.
Groeten,
Gardenia
Hoi, toch even mijn bijdrage… Zit momenteel in Istrië en heb een rubberboot 3meter met 5pk 4takt motor. Gisteren naar de havenmeester in Rovinj geweest om meer duidelijkheid te krijgen. Het antwoord daar was dat ik enkel een vaarbewijs nodig heb. Verder niets, dus zelfs geen vignet of dergelijke… Ze vroegen naar lengte van de boot en vermogen van de motor en of ik papieren heb van de boot (die heb ik niet want tweedehands gekocht en er waren geen papieren bij).
Groetjes, Jurgen
Beste Jurgen, bedankt voor de tip! Het is altijd verstandig om naar de havenmeester te gaan. Regels kunnen ook per regio of plaats verschillen, dus ga je ergens anders varen, check dan ter plekke met de havenmeester. Vriendelijke groeten, Karianne.
Beste Jürgen, wij hebben nu nog geen enkele ervaring met het soort rubberboot zoals jij beschrijft maar zijn ons aan het oriënteren om er een aan te schaffen. Is een 5pk 4takt motor voldoende om met 4 volwassen personen op zee te varen? We hoeven niet super hard te gaan, maar een beetje door kunnen varen is wel prettig. Heb je nog een tip voor ons v.w.b. de aanschaf van de boot? Hij moet eigenlijk opblaasbaar zijn zodat we hem mee kunnen nemen in de caravan.
Alle tips zijn welkom!
in 2013 ben ik met mijn ex in omgeving Sibenik wezen varen met een klein bootje met motor waar je geen vaarbewijs voor nodig had. Is de regel van vaarbewijs onlangs ingevoerd, of was deze plek een uitzondering?
Beste Anna-Eva, of het bootje was kleiner/minder vermogen waardoor een vaarbewijs niet nodig was, of de verhuurder hield zich niet aan de regels. Dit laatste komt vaak voor, ook met de verhuur van jet-ski’s, omdat maar weinig mensen een vaarbewijs hebben en de verhuurders bang zijn dat ze anders niets verdienen. Vriendelijke groeten, Karianne.
Dank je wel voor je snelle reactie. Goed om te weten. Dit jaar was met een bootje gaan weer 1 van de wensen, helaas niet in het bezit van een vaarbewijs. We zullen rondvragen.
Ik ben al een tijdje op je site aan het rondneuzen. Super site! Heerlijk voor de voorpret 🙂
beste mathilde,
Wij gaan eind juli naar camping laterna park ib porec en willen graag een boottochtje maken met iemand die vaart want wij hebben geen vaarbewijs.
Heeft u nog tips voor ons?
met vriendelijke groet,
Peggy
Beste Peggy, aangezien je vraag geen directe reactie is op een bericht van Mathilde, denk ik niet dat zij je vraag kan zien. Het is lastig om online een verhuurder van bootjes te vinden met schipper. Als je gaat zoeken zul je voornamelijk uitkomen bij jachtverhuur. Ik raad je daarom aan op dit ter plekke te zoeken. Vraag het campingpersoneel of ga simpelweg naar de haven of de boulevard, daar zijn altijd bootverhuurders te vinden. Vriendelijke groeten, Karianne.
Beste Karinne,
Wij zijn van plan om in augustus 2018 naar omgeving van Zadar te gaan. Wij zijn op zoek naar een huis / appartement met aanlegsteiger of boei waar we onze boot kunnen aanleggen. Mooie omgeving om te varen en waar veel te doen is mbt uitgaan.(kinderen 18 en 20 gaan mee). Liefst lopend naar gezellig plaatsje. Heb jij tips waar we t beste naar toe kunnen gaan? Zijn er speciale sites met verhuur van huizen met aanlegsteiger of boei?
Met vriendelijke groeten,
Beste Mathilde, helaas ken ik geen websites waarbij een aanlegplaats of boei deel uitmaakt van de zoekfilters. Zowieso is dit bij booking dot com en airbnb niet het geval. In de stad Zadar zelf zul je in ieder geval geen accommodatie direct aan zee vinden maar met een beetje geluk in de buitenwijken of omliggende plaatsjes wel. Zoek bijv. eens in de wijken Diklo en Borik of in de plaatsjes Petrcane, Zaton, Bibinje of Sukosan. Deze plaatsjes zijn op zich niet echt spectaculair, maar als een aanlegplaats voor de boot prioriteit heeft, kun je hier denk ik het beste gaan zoeken. Zoek naar accommodatie direct aan zee en ook al wordt er niets vermeld over een aanlegplaats, dit betekent niet dat het niet mogelijk is. Je zult het de gastheer/vrouw gewoon even moeten vragen via de boekingswebsite (er is altijd een mogelijkheid om vragen te stellen voordat je boekt). Veel succes! Vriendelijke groeten, Karianne.
Wij verblijven momenteel in een hotel dichtbij Pula. Graag willen we deze vakantie met ons gezin (2 volwassenen en 4 kinderen) 1 of 2 dagen een motorbootje huren om gezellig overdag rond te toeren. Weet u soms waar we een bootje tegen een aanvaardbaar tarief kunnen huren?
Alvast bedankt.
Beste Inge, omdat wij zelf niet daar in de buurt wonen kan ik een dergelijke specifieke vraag niet goed beantwoorden. Ik raad je aan om online te zoeken naar aanbieders (zoek bijv. op “rent a boat Pula”) en indien je niet veel kunt vinden (niet alle verhuurders hebben een website), kijk dan eens online naar het aanbod in vergelijkbare plaatsen (bijv. Porec of Rovinj) zodat je in ieder geval een idee hebt van de prijzen. Eenmaal ter plaatse kun je dan de lokale verhuurders op zoeken langs de kust en vragen naar hun prijzen. Vriendelijke groeten, Karianne.