Watervallen in Kroatië
Voor velen is een vakantie pas compleet na een bezoek aan een waterval. Watervallen hebben een bijzondere aantrekkingskracht en geven je dat echte vakantiegevoel.
In Kroatië vind je de bekendste watervallen in de nationale parken Plitvice en Krka, maar ook op andere locaties, verspreid door het land, kun je ze vinden. We zetten ze hier per regio op een rijtje.
Watervallen in Noord-Kroatië
De watervallen van natuurpark Žumberak (Samoborske Gorje)
Natuurpark Žumberak ligt op de grens tussen Slovenië en Kroatië en bestaat uit een grote groep heuvels en bergen waarvan de hoogste bijna 1200m is. Door het prachtige groene landschap lopen meerdere rivieren en beken, waaronder de Slapnica rivier. De rivier is genoemd naar de vele cascades en watervallen, waarvan de hoogste waterval, de Sopotski Slap, zo’n 40m is. Samen worden de cascades en watervallen de ‘Veliki Slapovi Zumberka’ (grote watervallen van Žumberak) genoemd.
Er lopen verschillende wandelpaden langs de watervallen en het is aan te raden om stevige schoenen met veel grip te dragen, zoals wandelschoenen of bergschoenen, om goed over de (vaak natte en gladde) paden te kunnen lopen. Wees voorbereid om wat te moeten klimmen en klauteren. De verschillende paden worden goed aangegeven.
Een van de meest populaire paden is het Queen Beech pad met een lengte van 35km, dat door de vallei met de watervallen loopt. Is je deze route te lang, dan kun je ook kiezen uit kortere routes langs de watervallen, die een lengte hebben van zo’n 10 tot 15km.
Watervallen in Istrië
In Istrië zijn veel watervallen te vinden, waarvan de meeste vrij onbekend zijn. Volgens sommige bronnen zijn er wel een stuk of 50. De meeste liggen verscholen, zonder officiële paden of markeringen, je moet ze dus zelf ontdekken en op eigen risico bezoeken.
Bijna al deze watervallen liggen in ‘Grijs Istrië’. Dit deel van Istrië bestaat uit kalksteen, een steensoort die langzaam oplost onder invloed van water, waardoor er door de tijd heen veel beken en rivieren met cascades en watervallen in zijn ontstaan. Hou er rekening mee dat veel van deze watervallen droogvallen in periodes met weinig tot geen regenval, zoals in de zomer.
Hieronder vind je een aantal van de mooiste van watervallen in Grijs Istrië’. Sommige van deze watervallen zijn redelijk bekend, andere niet.
De zeven watervallen van Pazin
Pazin ligt in het hart van Istrië en biedt een prachtige 17km lange wandelroute langs 7 watervallen. Vanaf de kust zijn de watervallen in ongeveer drie kwartier tot een uur te bereiken, afhankelijk van de kustplaats waarin je verblijft.
Hou er rekening mee dat er hartje zomer minder water stroomt, en tijdens droge seizoenen is het mogelijk dat er te weinig water is om watervallen te vormen. Hier lees je alles over de zeven watervallen van Pazin.
De Zarečki Krov Waterval (Pazin)
Zarečki Krov is een van de grootste watervallen in Istrië en een populaire zwemplek waar je bovendien kunt rotsspringen vanaf de waterval. Ook hier moet je er rekening mee houden dat de waterval kan droogvallen in de zomer. Lees hier alles over de Zarečki Krov waterval.
De Butoniga watervallen (Pazin)
De watervallen van Butoniga liggen in de kloof van de Grdoselski beek. De twee hoogste watervallen zijn de Veliki Slap van 8m en de Mali Slap van 5m hoog. Onder beide watervallen ligt een klein meertje. Achter de Veliki Slap ligt een droge grot, waar je over de rotsen naartoe kunt klimmen.
Langs de Grdoselski beek vol cascades en watervalletjes kun je hiken, maar het pad is niet duidelijk gemarkeerd en is vaak nat en glibberig, pas dus goed op. Om het pad te blijven volgen zul je meerdere keren de beek moeten oversteken over de stenen en rotsen. Let dus goed op de markering. Wanneer je de beek stroomafwaarts volgt, kom je na ong. 2.5km uit bij de Črni puč waterval, vlakbij het dorpje Grdoselo, waar ook gezwommen kan worden. Črni puč wordt ook wel Puč Maštelić genoemd, wat ‘badkuip waterval’ betekent, omdat het meertje op een badkuip lijkt.
In de zomer staan de watervallen vaak droog. Hou er rekening mee dat het kunstmatige Butoniga meer, waar de beek in uitmondt, een belangrijk waterreservoir voor de regio vormt, waardoor er niet in gezwommen mag worden.
De Ponor Butori waterval (Šterna)
Deze 10m hoge waterval middenin het bos komt uit in een diep zinkgat. Er loopt een pad met een railing naar de bodem van het zinkgat, waar je een klein, groenkleurig meer vindt van zo’n 30m breed. In het meer wordt veel gezwommen, ondanks het feit dat er een 220m diepe kloof onder het meertje ligt dat het water afvoert.
De wanden van het zinkgat zijn te steil om om het meertje heen te kunnen wandelen maar je kunt wel onder de waterval door lopen.
De waterval wordt gevoed door de Jugov beek, die in de zomer droog kan komen te staan, toch is deze waterval een van de laatste watervallen in Istrië die opdroogt tijdens droge periodes.
De Sopot waterval (Florčići – vlakbij Pićan)
Deze indrukwekkende waterval met een hoogte van 25m ligt onder een eeuwenoude stenen brug, wat het echt bijzonder maakt. Helaas droogt de waterval van de Svic beek tijdens de zomermaanden meestal op, maar er blijft wel altijd water in het meertje onder de waterval staan.
Er loopt een pad naar beneden naar het meertje, maar hou er rekening mee dat het geen gemakkelijk pad is, waarbij je ook een stukje langs een rots moet afdalen waarbij je een touw vast moet houden. Vanaf beneden is het een indrukwekkend gezicht als je tegen de steile kliffen omhoog kijkt.
Je kunt de auto op ongeveer 400m van de waterval parkeren. Voor de fotografen onder ons raden we aan om de waterval ’s ochtends te bezoeken, omdat het meertje ’s middags in de schaduw van de kliffen ligt.
De Sopot (Copot) waterval (Buzet)
Deze unieke 30m hoge waterval stroomt door een rotsgat dat het water uit de rots heeft gesleten. Helaas is de waterval alleen te zien tijdens periodes met veel regen. Ook wanneer de waterval droog staat is de hoge rotswand een indrukwekkende plek om te zien. Je kunt zowel de top van de rotswand bereiken als de bodem. De rotswand is een populaire plek om te klimmen.
Het wordt ook wel de Copot waterval genoemd, misschien wel vanwege het feit dat er twee watervallen met de naam Sopot zijn in Istrië.
De Benkovski waterval (Benkovići – vlakbij Pićan)
Deze 40m hoge waterval vlakbij het onbewoonde dorpje Benkovići is de hoogste in heel Istrië. Het ligt dichtbij de Sopot waterval dus je zou een bezoek aan beide watervallen kunnen combineren.
In de zomer staat de waterval bijna altijd droog omdat het weinige water dat er stroomt wordt afgevoerd door de vele zinkgaten voordat het de kans krijgt om naar beneden te stromen. De krachtigste waterval is te zien tijdens of vlak na een periode met veel regenval.
Net als de Sopot waterval kun je ook deze waterval van bovenaf en van onderaf bewonderen. Ook dit pad naar beneden is niet gemakkelijk, dus zorg dat je stevige schoenen met veel grip draagt.
De makkelijkste manier om de waterval te bereiken is wandelend vanuit het dorpje Pićan, waar je je auto kunt parkeren.
Watervallen in continentaal Kroatië
Nationaal Park Plitvice watervallen
De watervallen van Nationaal Park Plitvice zijn wereldberoemd. Bezoekers van over de hele wereld komen in grote aantallen naar het park om de prachtige meren en talrijke watervallen te bekijken.
Hoewel we een bezoek aan Plitvice absoluut aanraden, is het verstandig om je bezoek goed te plannen. In het hoogseizoen is het er ontzettend druk en zijn de toegangsprijzen bovendien hoog. Heb je de mogelijkheid om Plitvice buiten het hoogseizoen te bezoeken, dan is dat de beste optie.
Ga je in het hoogseizoen, overweeg dan om ’s ochtends al heel vroeg te gaan (het park opent om 7:00 uur) of na 16:00 uur, wanneer de piekdrukte voorbij is en de toegangsprijzen bovendien lager zijn (het park sluit in het hoogseizoen om 20:00 uur).
Zijn er nog specifieke dingen die je wilt weten om je bezoek aan het park zo goed mogelijk voor te bereiden, kijk dan ook eens naar ons artikel met veelgestelde vragen over Plitvice.
De watervallen van Rastoke
Niet ver van Plitvice ligt het schilderachtige, historische plaatsje Rastoke met de watervallen van de Slunjčica rivier. Je vindt er een 20-tal kleine watervallen en cascades die je in ongeveer een half uurtje wandelen allemaal kunt bekijken. Dit maakt het een leuke tussenstop voor wie Nationaal Park Plitvice bezoekt.
Om in het oude gedeelte rond te wandelen, tussen de oude huizen en watermolens, betaal je een kleine toegangsprijs, maar ook van buitenaf heb je een prachtig uitzicht, dus het kopen van een kaartje is niet per se nodig. Meer over de watervallen van Rastoke.
De Mrežnica watervallen (Primišlje)
De Mrežnica rivier wordt ook wel de rivier van 100 watervallen genoemd. Voor het grootste deel stroomt de Mrežnica door een kloof. Het bovenste deel van de rivier is wild en moeilijk bereikbaar, maar het lager gelegen deel, stroomafwaarts vanaf het dorpje Primišlje, is rustiger en beter bereikbaar. Dit deel van de rivier is zeer geschikt voor raften, kajakken, zwemmen en hiken.
In totaal zijn er bijna 100 watervallen en cascades die allemaal heel verschillend zijn. Zes van de watervallen zijn hoger dan 6m.
De 8m hoge Milkovića waterval en de 4.5m hoge Rončević waterval liggen beide vlakbij bij het dorpje Primišlje. Voorbij de Milkovića en Rončević watervallen is de kloof het smalst, met maar liefst 9 watervallen tot aan de Smoljanović waterval en de Tržić Tounjski brug.
Voorbij de brug is de rivier breder en rustiger, en vind je de Reljića, Jagodića en Šušnjar watervallen. De Šušnjar is de hoogste waterval in de rivier, met een hoogte van 13m, bij een diep meer met een grot in een van de rivierbochten.
De Štrbački Buk waterval (Donji Štrbci)
Deze prachtige waterval in de rivier de Una ligt op de grens tussen Kroatië en Bosnië en Hercegovina en kan vanuit beide landen worden bezocht. De waterval is 25m hoog en ligt aan de Bosnische kant in Nationaal Park Una en aan de Kroatische kant in het Una Mamea Park. Štrbački Buk is niet de enige waterval in de Una rivier, maar wel de grootste en meest spectaculaire.
Het dichtstbijgelegen dorpje heet Donji Štrbci. De toegang tot het Una Mamea Park is gratis en ook voor parkeren betaal je niets (let op: in de media wordt gesproken over een man die probeert om bezoekers te laten betalen, trap hier niet in). Het park is het hele jaar door geopend. Hou er rekening mee dat er geen voorzieningen aanwezig zijn. Zwemmen is op aangegeven plekken in de rivier toegestaan.
Wil je meer watervallen in de Una rivier bekijken, ga dan naar het dorpje Martin Brod in Bosnië en Hercegovina (40km van Donji Štrbci). Hier vind je een serie watervallen en cascades, waaronder de Milančev Buk waterval. Het dorpje ligt in Nationaal Park Una. Je kunt een toegangskaartje kopen specifiek voor bezoekerszone Martin Brod (ingang nr. 5), voor minder dan €2 p.p.
Watervallen in Dalmatië
Nationaal Park Krka watervallen
Iets minder druk bezocht, maar niet minder bekend dan de watervallen Plitvice, zijn de watervallen van Krka.
Nationaal Park Krka ligt in het binnenland van Šibenik en biedt een serie indrukwekkende watervallen de rivier de Krka. Het park is een stuk kleiner dan Plitvice maar niet minder interessant.
Het populairste gedeelte van nationaal park Krka (met de beroemde Skradinski Buk waterval) heeft een lusvormige wandelroute die je op je gemak in 2 tot 3 uurtjes kunt wandelen. Een bezoek aan dit deel van het park is dus heel goed te doen in één ochtend of middag.
Met je toegangskaartje heb je ook toegang tot andere delen van het park, dus je kunt er ook een volledig dagje uit van maken: ontdek de Roski Slap waterval en de archeologische site Burnum en de nabijgelegen watervallen.
Kun je niet kiezen tussen beide, lees dan eens ons artikel waarin de Krka en Plitvice met elkaar vergelijken: Een park kiezen: Plitvice of Krka?
De Krčić Waterval (Knin)
Vlakbij het stadje Knin, in het binnenland van Šibenik, vind je de bron van de Krka rivier met de Krčić waterval.
Om de waterval te bereiken, volg je vanuit het centrum van Knin de doorgaande weg naar Sinj/Split. Volg de borden naar de wijk Kovačić totdat je een bordje tegenkomt waarop ‘Izvor Krke’ staat (de bron van de Krka rivier). Je wordt over een heel smal weggetje naar de bron geleid.
De Krka rivier ontspringt hier, bij de 40m hoge rotswanden van de Topoljski Buk, aan het begin van de Krčić kloof.
Tijdens droge zomers valt er helaas geen of weinig water, maar er stroomt altijd water van de bron door de kloof. Vanaf deze plek loopt een prachtig, 15km lang wandel/fietspad langs de rivier en haar cascades.
Wil je je bezoek aan de Krčić waterval combineren met andere bezienswaardigheden, dan vind je in ons artikel ‘Dagtocht door het binnenland van Sibenik’ leuke tips.
De Zrmanja en Krupa watervallen (Obrovac)
In het binnenland van Zadar, dichtbij het plaatsje Obrovac, vind je de Zrmanja kloof met haar 200m hoge kliffen. Door de kloof stroomt de Zrmanja rivier met haar vele cascades en watervallen.
Rafting is een populaire activiteit dankzij een 14km lange route vol stroomversnellingen. Ook voor wandelen, hiken, canyoning, kajakken en zwemmen is de Zrmanja rivier een perfecte bestemming.
De grootste waterval, de Visoki Buk (ook wel Veliki Buk genoemd) met een hoogte van 11m is de eerste van een serie van ongeveer 20 watervallen en cascades, waaronder de Berberov buk, Devića buk, Šupkov buk, Ogaro buk en Muškovci. De laatste in de reeks watervallen is de Jankovića buk.
De Visoki Buk ligt net voorbij de plek waar de Krupa rivier en de Zrmanja rivier samenkomen. We raden je aan om de Krupa en Zrmanja op de kaart te bekijken, omdat er meerdere mooie bezienswaardigheden zijn, waaronder de Deveterac watervallen bij de historische Kudin most (Kudin brug) in de Krupa rivier en het Pariževačka glavica uitkijkpunt boven de Zrmanja rivier.
Velika Gubavica en Mala Gubavica watervallen (Zadvarje)
Deze 48 en 7m hoge watervallen in de Cetina rivier liggen in de 200m diepe Cetina kloof in het Dalmatische binnenland. In regenachtige periodes zijn er tot wel vier extra watervallen te bewonderen, maar tijdens droge periodes in de zomer kunnen de watervallen ook opdrogen.
Er is een uitkijkpunt in Zadvarje waar je de watervallen vanaf een afstand kunt bekijken. Het uitkijkpunt is met de auto te bereiken en heeft een parkeerplaats. De naam van het uitkijkpunt is Vodopad Gubavica.
Wil je de watervallen van dichtbij bekijken, hou er dan rekening mee dat er geen makkelijk wandelpad naar beneden is. De afdaling via natte, rotsachtige paden is op eigen risico. Er worden ook canyoning excursies georganiseerd waarbij je met een ervaren gids en speciale klimuitrusting bij de watervallen kunt komen en er ook kunt zwemmen.
Kravica watervallen (Bosnië en Hercegovina)
Wie op vakantie is in Midden of Zuid-Dalmatië kan ook een bezoek brengen aan de Kravica watervallen in Studenci, Bosnië en Hercegovina. Deze watervallen zijn goed te bereiken vanuit Spit, Makarska en Dubrovnik.
De Kravica watervallen zijn zo’n 25m hoog en vallen in een meertje waarin gezwommen mag worden. Je kunt alle watervallen vanuit het meertje zien, het is dus een ideale bestemming voor warme dagen waarop je lekker wilt zwemmen in plaats van wandelen.