Suppen of kajakken op zee

/
3734 Views

Als je graag op eigen initiatief de zee op wilt tijdens je vakantie in Kroatië, maar geen bootje of vaarbewijs hebt, dan is suppen of kajakken een ideale manier om de kustlijn en de eilanden te verkennen.

Met een kajak of SUP kun je veel meer plekken bereiken dan met een bootje, omdat je met een bootje toch altijd rekening moet houden met de rotsen en de diepte van het water. Met een kajak of SUP is geen enkel strand, geen enkele baai en geen enkele zeegrot buiten bereik.

Je kunt je eigen SUP of kajak meenemen, of er ter plekke eentje huren. Een SUP of kajak huur je al vanaf zo’n €10 per uur of €40 euro per dag en tegen een extra vergoeding kun je hem laten afleveren op je startpunt.

Ga je liever niet op eigen initiatief suppen of kajakken, dan kun je in bijna alle populaire kustplaatsen deelnemen aan excursies met een ervaren gids. Deze brengt je naar de mooiste plekjes zodat je het maximale uit je dag op zee kunt halen.

Soorten kajaks

Neem je je eigen kajak mee, hou er dan rekening mee dat de rosten langs de kust in Kroatië erg scherp zijn en dat een opblaasbare kajak daarom geen goed idee is. Een zeekajak is langer en smaller dan een rivierkajak en is beter voor gebruik op zee, omdat de zeekajak speciaal is ontworpen voor varen in een rechte lijn, in tegenstelling tot een rivierkajak, die juist goed manoeuvreerbaar moet zijn.

Zeekajaks zijn meestal beschikbaar voor één tot vier personen. Voor beginners is een kajak voor twee personen een goede optie, of een kajak voor drie personen als je met 2 volwassenen en één kind gaat varen. Tijdens zeekajakken moet je voortdurend peddelen, wat vrij intensief is, vandaar dat je beter geen éénpersoons kajak kunt gebruiken als je relatief weinig conditie hebt, omdat je dan bij vermoeidheid niet even om de beurt kunt peddelen.

In Kroatië worden vooral ‘sit op top’ kajaks verhuurd (i.p.v ‘sit in’ kajaks), deze zijn prima geschikt voor varen op zee. Voor comfort raden we een kajak met rugleuning aan, deze ondersteuning in de rug is wel zo prettig, vooral voor langere afstanden.

Praktisch

Als je een kajak of SUP huurt, krijg je behalve peddels meestal ook zwemvesten mee. Niet iedere verhuurder geeft je ook een ‘drybag’ (waterdichte tas) mee voor je spullen, dus het is verstandig om dit van tevoren te checken en er eventueel zelf eentje aan te schaffen. Bovenop een kajak of SUP is een elastiek gespannen waaronder je je drybag kunt vastzetten. Zorg dat alle spullen die je mee wilt nemen in de drybag passen. Zwemkleding dragen is prima, maar neem op z’n minst ook een T-shirt mee, je verbrandt op zee veel sneller dan op het vasteland.

Vaardigheden

Zodra kinderen goed kunnen zwemmen, kunnen ze in principe ook suppen. Hoe snel ze het onder de knie krijgen hangt vooral af van hun motorische vaardigheden. Een kind dat nog niet toe is aan een eigen SUP board, kan een board delen met een volwassene (co-suppen). Ze kunnen dan zowel zitten als staan. Het is in dit geval wel belangrijk dat het SUP board groot genoeg is om het gewicht van beide personen te dragen.

De basisvaardigheden voor zowel kajakken als suppen zijn binnen een dag te leren, het zijn geen moeilijke sporten. Als je het rustig aan doet, kun je beide sporten ook prima doen als je weinig conditie hebt. De meeste kans op spierpijn heb je na een dagje kajakken, dit is erg intensief voor armen en schouders. Met suppen gebruik je je hele lijf in plaats van dat je een specifieke spiergroep belast, waardoor je minder kans hebt op spierpijn.

Goed om te weten 

Met een kajak of SUP mag je maximaal 500m uit de kust varen. Dit geldt zowel voor de kustlijn van het vasteland als de kustlijn van een eiland.

Check voor vertrek altijd de weersverwachting. Ga niet de zee op als er kans is op storm. De wind kan gedurende de dag meerdere keren veranderen. Check dus ook zeker de windvoorspelling, niets is vervelender dan een verandering in de windrichting of windkracht waar je niet op had gerekend.

Reken op een gemiddelde snelheid van 4 of 5 km per uur, voor zowel SUP als kajak. Hou dit in gedachten bij het plannen van je route. Het is verstandig om een weer-app en een kaart van de omgeving op je telefoon te hebben.

Veel plezier!

 

Meer lezen:

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text