Algemeen · 28 maart 2012

Duiken in Kroatië

Indien je al een beetje bekend bent met Kroatië dan weet je misschien wel dat Kroatië het hoogste percentage schone stranden heeft van het hele Middellandse Zee gebied. Het Kroatische zeewater is van hoge kwaliteit en slechts op 2% van de Kroatische stranden is het zeewater niet geschikt om in te zwemmen. Met zoveel kristalhelder water is het geen verrassing dat Kroatië een ideale bestemming is voor een duikvakantie.

Zicht van 30 tot 40 meter onder water is heel gewoon in de Adriatsche zee voor de kust van Kroatië. Samen met een aangename zeetemperatuur en een overvloed aan flora en fauna heb je een perfecte combinatie voor een interessante en mooie onderwaterwereld.

Er zijn op dit moment 116 geregistreerde en gedocumenteerde duiklokaties, met antieke zeilschepen, koraalvelden, grotten en wrakken van oorlogsschepen.

Wat zijn de mooiste plekken om te duiken?

Eigenlijk zijn er teveel om op te noemen. Daarom beschrijven we hier een aantal mooie duikplekken per regio.

Istrië

8km van Rovinj vind je het wrak van de passagiersboot ‘Baron Gautsch’ op een diepte van ongeveer 30 tot 40 meter. Deze boot is gezonken in 1914 terwijl het op weg was van Kotor naar Triëst in Italië. Het raakte een mijn en 240 opvarenden kwamen om het leven. Het wrak is 85m lang en is een ideale duikplek voor ervaren duikers, die het wrak ook van binnen kunnen bekijken.

Savudrija, voor de kust van Umag, is een beschermde duik site waar veel Romeinse amfora te vinden zijn. Je kunt per boot met een duikgezelschap naar de site gebracht worden. De amfora liggen in een afgesloten grot waarvan alleen het duikcentrum de sleutel heeft.

Kvarner

In de baai van Klimno bij het eiland Krk ligt het scheepswrak ‘De Peltastis’ op een diepte van ong. 10 tot 30 meter. Dit wrak kan worden ontdekt door ervaren en onervaren duikers. Het wrak ligt slechts 50m van de kust en is gezonken nadat het een rots raakte tijdens een storm. Je kunt het dek, de laadruimte, de romp en de machinekamer goed bekijken.

Het Margarina rif ligt bij het eiland Susak (ten westen van het eiland Lošinj). Dit rif is een geschikte lokatie voor onervaren duikers omdat het in ondiep water ligt (5m) tot aan de kloof in het midden die 17m diep is. In de kloof vind je de resten van een wrak en vlakbij liggen een heleboel antieke amforen op de zeebodem.

Noord Dalmatië

Het eiland Premuda ligt ten westen van het eiland Pag en is een populaire bestemming voor duikers vanwege de ‘Katedrala’ grotten waar lichtstralen door het poreuze plafond de grot in schijnen. Het is gemakkelijk om van grot naar grot te zwemmen en dat maakt deze lokatie geschikt voor ervaren en onervaren duikers.

Een andere populaire plek bij Premuda is het scheepswrak van het Austro-Hongaarse slagschip SMS Szent Istvan dat op een diepte van 40 tot 60 meter ligt en alleen toegankelijk is voor ervaren duikers. Het schip zonk in 1918 nadat het werd geraakt door torpedo’s van Italiaanse torpedoboten.

Het eilandje Rašip is één van de vele eilanden in de Kornati eilandengroep. Aan de zuidkant van het eilandje vind je een muur die bedekt is met sponzen, koraal en mosdiertjes. Bij de muur leven vele verschillende vissoorten.

Midden Dalmatië

Ervaren duikers en beginners kunnen de onderwaterkliffen van de Stambedar eilanden ontdekken. Deze groep van 21 eilanden, rotsen, kliffen, klippen en baaien is een paradijs voor duikers. Om de kliffen helemaal te bekijken kan men afdalen tot 45 meter. Je vindt er veel soorten algen, mossen, sponzen, gorgonen en allerlei vissoorten.

De Lučice baai op het eiland Brač is een ideale plek voor grotduikers. Op 3m diepte ga je door een opening een onderwatergrot met twee kamers binnen, gevuld met stalagmieten, stalactieten, koralen en sponzen.

De Pakleni eilanden liggen net ten westen van het eiland Hvar. Hier vind je het Vodnjak rif aan de zuid-west kant van het eilandje Stambedar. Op 6m diepte vind je groene en bruine algen en op 50m is het rif versierd met rode algen, geel koraal en sponzen in allerei kleuren. Over de gehele diepte van het rif vind je vele vissen.

Zuid Dalmatië

De Blauwe Grot op het eiland Biševo kan via een kleine opening bereikt worden, door deze opening varen ook boten de grot binnen. In de grot weerspiegelt het zonlicht in het water via een onderwateropening waardoor er prachtige blauwe, roze en violette kleuren te zien zijn. De grot is het mooiste om te bezichten aan het einde van de ochtend en rond het middaguur. Je kunt de grot verlaten via een dieper gelegen opening die naar een aantal kleine grotten leidt waar je veel vissen kunt vinden en een muur gevuld met sponzen.

Het Te Vega zoutmeer ligt op het Sušak eiland ten zuid-westen van het eiland Korčula. Door een kleine opening boven water kom je in een onderwatertunnel die naar het Te Vega zoutmeer leidt. Het meer is omringd door muren die 30m boven het wateroppervlak uitstijgen en de bodem van het meer wordt bewoond door grondel en papegaaivissen. Bij de ingang ligt een grote kei waar je onderdoor kunt zwemmen naar de open zee.

Het gezonken handelsschip ‘De Taranto’ ligt op een diepte van 25 tot 55 meter bij Dubrovnik en biedt ervaren duikers de kans om de vele goed bewaarde delen van het wrak te ontdekken, zoals motoronderdelen en zelfs nog de lading. Het schip zonk in 1943 nadat het een mijn raakte.

Duikcentra

Duikcentra zijn langs de gehele kust van Kroatië te vinden. Hier kun je je opgeven voor georganiseerde duikexcursies (voor ervaren en onervaren duikers), je kunt er duiklessen nemen en duikmateriaal huren. Meer algemene info over duiken in Kroatië vind je hier.

Lees ook eens onze info over Nationaal Park Kornati, een beroemde eilandengroep en een prachtige lokatie voor duikers.