Duiken in Kroatië

/
5741 Views

Indien je al een beetje bekend bent met Kroatië dan weet je misschien wel dat Kroatië het hoogste percentage schone stranden heeft van het hele Middellandse Zee gebied. Het Kroatische zeewater is van hoge kwaliteit en slechts op 2% van de Kroatische stranden is het zeewater niet geschikt om in te zwemmen. Met zoveel kristalhelder water is het geen verrassing dat Kroatië een ideale bestemming is voor een duikvakantie.

Zicht van 30 tot 40 meter onder water is heel gewoon in de Adriatsche zee voor de kust van Kroatië. Samen met een aangename zeetemperatuur en een overvloed aan flora en fauna heb je een perfecte combinatie voor een interessante en mooie onderwaterwereld.

Er zijn op dit moment 116 geregistreerde en gedocumenteerde duiklokaties, met antieke zeilschepen, koraalvelden, grotten en wrakken van oorlogsschepen.

Wat zijn de mooiste plekken om te duiken?

Eigenlijk zijn er teveel om op te noemen. Daarom beschrijven we hier een aantal mooie duikplekken per regio.

Istrië

8km van Rovinj vind je het wrak van de passagiersboot ‘Baron Gautsch’ op een diepte van ongeveer 30 tot 40 meter. Deze boot is gezonken in 1914 terwijl het op weg was van Kotor naar Triëst in Italië. Het raakte een mijn en 240 opvarenden kwamen om het leven. Het wrak is 85m lang en is een ideale duikplek voor ervaren duikers, die het wrak ook van binnen kunnen bekijken.

Savudrija, voor de kust van Umag, is een beschermde duik site waar veel Romeinse amfora te vinden zijn. Je kunt per boot met een duikgezelschap naar de site gebracht worden. De amfora liggen in een afgesloten grot waarvan alleen het duikcentrum de sleutel heeft.

Kvarner

In de baai van Klimno bij het eiland Krk ligt het scheepswrak ‘De Peltastis’ op een diepte van ong. 10 tot 30 meter. Dit wrak kan worden ontdekt door ervaren en onervaren duikers. Het wrak ligt slechts 50m van de kust en is gezonken nadat het een rots raakte tijdens een storm. Je kunt het dek, de laadruimte, de romp en de machinekamer goed bekijken.

Het Margarina rif ligt bij het eiland Susak (ten westen van het eiland Lošinj). Dit rif is een geschikte lokatie voor onervaren duikers omdat het in ondiep water ligt (5m) tot aan de kloof in het midden die 17m diep is. In de kloof vind je de resten van een wrak en vlakbij liggen een heleboel antieke amforen op de zeebodem.

Noord Dalmatië

Het eiland Premuda ligt ten westen van het eiland Pag en is een populaire bestemming voor duikers vanwege de ‘Katedrala’ grotten waar lichtstralen door het poreuze plafond de grot in schijnen. Het is gemakkelijk om van grot naar grot te zwemmen en dat maakt deze lokatie geschikt voor ervaren en onervaren duikers.

Een andere populaire plek bij Premuda is het scheepswrak van het Austro-Hongaarse slagschip SMS Szent Istvan dat op een diepte van 40 tot 60 meter ligt en alleen toegankelijk is voor ervaren duikers. Het schip zonk in 1918 nadat het werd geraakt door torpedo’s van Italiaanse torpedoboten.

Mežanj is een klein eilandje ten westen van het eiland Dugi Otok ter hoogte van Zadar. Aan de zuid-oost kant van het eilandje is een strand waar je de zee ingaat en op een diepte van 12m vind je een kleine opening met een prachtige grot erachter waarvan de wanden zijn gevuld met sponzen en mosdiertjes.

Het eilandje Rašip is één van de vele eilanden in de Kornati eilandengroep. Aan de zuidkant van het eilandje vind je een muur die bedekt is met sponzen, koraal en mosdiertjes. Bij de muur leven vele verschillende vissoorten.

 Midden Dalmatië

Ervaren duikers en beginners kunnen de onderwaterkliffen van de Stambedar eilanden ontdekken. Deze groep van 21 eilanden, rotsen, kliffen, klippen en baaien is een paradijs voor duikers. Om de kliffen helemaal te bekijken kan men afdalen tot 45 meter. Je vindt er veel soorten algen, mossen, sponzen, gorgonen en allerlei vissoorten.

De Lučice baai op het eiland Brač is een ideale plek voor grotduikers. Op 3m diepte ga je door een opening een onderwatergrot met twee kamers binnen, gevuld met stalagmieten, stalactieten, koralen en sponzen.

De Pakleni eilanden liggen net ten westen van het eiland Hvar. Hier vind je het Vodnjak rif aan de zuid-west kant van het eilandje Stambedar. Op 6m diepte vind je groene en bruine algen en op 50m is het rif versierd met rode algen, geel koraal en sponzen in allerei kleuren. Over de gehele diepte van het rif vind je vele vissen.

Zuid Dalmatië

De Blauwe Grot op het eiland Biševo kan via een kleine opening bereikt worden, door deze opening varen ook boten de grot binnen. In de grot weerspiegelt het zonlicht in het water via een onderwateropening waardoor er prachtige blauwe, roze en violette kleuren te zien zijn. De grot is het mooiste om te bezichten aan het einde van de ochtend en rond het middaguur. Je kunt de grot verlaten via een dieper gelegen opening die naar een aantal kleine grotten leidt waar je veel vissen kunt vinden en een muur gevuld met sponzen.

Het Te Vega zoutmeer ligt op het Sušak eiland ten zuid-westen van het eiland Korčula. Door een kleine opening boven water kom je in een onderwatertunnel die naar het Te Vega zoutmeer leidt. Het meer is omringd door muren die 30m boven het wateroppervlak uitstijgen en de bodem van het meer wordt bewoond door grondel en papegaaivissen. Bij de ingang ligt een grote kei waar je onderdoor kunt zwemmen naar de open zee.

Het gezonken handelsschip ‘De Taranto’ ligt op een diepte van 25 tot 55 meter bij Dubrovnik en biedt ervaren duikers de kans om de vele goed bewaarde delen van het wrak te ontdekken, zoals motoronderdelen en zelfs nog de lading. Het schip zonk in 1943 nadat het een mijn raakte.

Duikcentra

Duikcentra zijn langs de gehele kust van Kroatië te vinden. Hier kun je je opgeven voor georganiseerde duikexcursies (voor ervaren en onervaren duikers), je kunt er duiklessen nemen en duikmateriaal huren. Meer algemene info over duiken in Kroatië vind je hier.

Lees ook eens onze info over Nationaal Park Kornati, een beroemde eilandengroep en een prachtige lokatie voor duikers.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

26 Comments

 1. Bedankt voord deze prachtige website over duiken in Kroatië. Mijn vriendin en ik hebben net ons duikbrevet gehaald en dat opent voor ons mogelijkheden. Daar we ook “Game of Thrones”-fan zijn, ligt Kroatië erg voor de hand. Wel houden we de duurzaamheid en het respect van de plaatselijke natuur erg hoog en verwachten dit ook van de plaatselijke duikcentra.

 2. ik ga op verlof naar apartment Jakus in Vrsine in Kroatie van 28-6-2017 tot 12-7-2017 !!!
  welke zijn de beste duikclubs met boot in de nabije omgeving ?
  moet men reserveren ? , ik ben een 3 * duiker CMAS !!!

 3. Dag,
  Als ervaren en professioneel duiker las ik met interesse de informatie. Helaas werd dit spoedig onderbroken. Tot mijn schrik zie ik foto’s waarin haaien worden vastgehouden?! Wat is het doel van deze foto’s? Mensen leren het onderwaterleven te verstoren? Dat het leuk is om dieren lastig te vallen?
  Dat is absoluut niet waar de duikwereld voor staat. Haal alsjeblieft deze foto’s heel gauw van de site. En leer respect te hebben voor de natuur.

  • Beste Marijn, bedankt voor je feedback. Het was me eerlijk gezegd niet eens opgevallen dat er een foto bij zit waarop het lijkt of een dier wordt vastgehouden. Of dit ook daadwerkeljk het geval is in deze foto weet ik niet, want ik heb de foto’s bij dit artikel niet gemaakt.
   Als niet-duiker weet ik niet wat de gedragscode is voor duikers wat betreft de omgang met flora en fauna in de zee. Daarom heb ik hier in het artikel ook niet over geschreven, dat laat ik over aan de duikinstructeurs. Dit betekent absoluut niet dat ik geen respect heb voor de natuur (je moet niet te snel conclusies trekken). Ik zal deze foto weghalen omdat ik het met je eens ben dat dieren door mensen met rust gelaten moeten worden, niet omdat ik denk dat de foto dierenmishandeling promoot. Ik denk dat mensen zelf verstandig genoeg zijn 🙂
   Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Dag,
   Bedankt voor je snelle reactie. Op 1 foto wordt de haai duidelijk aan zijn staartvin vastgehouden, op de 2e foto aan zijn rugvin.
   Helaas zijn mensen nog lang niet allemaal voldoende geinformeerd over de do’s en don’ts. Daarom is het erg belangrijk te blijven promoten dat het onderwaterleven bekeken mag worden maar niet mag worden gestoord. Dat zouden de mensen die de foto’s hebben gestuurd moeten weten.
   Succes met je site!

 4. hallo Karianne,

  ik ben al 2 keer eerder in Kroatië geweest en we zijn beide keren naar de KRKA waterval geweest, helemaal geweldig !
  zijn er in de buurt van Zadar-nin nog meer van dit soort watervallen waar je in mag zwemmen?
  En weet je misschien in de buurt een mooie plek waarvan je zegt, dat moet je zien! ? of daar moet je zwemmen? we zijn al bij plitvice geweest.
  ik hoop dat je ons een paar leuke tips kan geven.

  groetjes Simone

  • Beste Simone, helaas is er voor zover ik weet geen waterval in de omgeving van Zadar. Ik denk dat er in Vransko Jezero ook goed gezwommen kan worden. Dit heb ik zelf nog nooit gedaan dus ik weet niet wat de watertemperatuur daar is in de zomer, maar het is zowieso een mooie plek om te bezoeken. Voor mooie stranden in de omgeving van Zadar raad ik je aan om ons artikel over de stranden van Zadar te lezen op onze andere website, Kroatie Vakantieland (Google houdt er niet zo van als men linkt tussen eigen sites dus vandaar dat ik dit even niet doe). Vriendelijke groeten, Karianne.

 5. Hallo,

  Wat een fijne website vol leuke informatie over Kroatië ! Mijn beste kameraad en ik willen eind augustus 10 dagen naar Kroatië gaan. We willen toch wel een beetje een avontuurlijke reis. We zoeken een camping om met de tent te verblijven en zouden graag naar de Plitvice meren gaan. Maar we willen ook erg graag andere dingen doen, wandelen, zwemmen, en uiteraard ook snorkelen !! Wat kan u ons aanraden? Een plaats dat nog “in de buurt” is van de Plitvice meren, maar ook in de buurt van een (rots)strand. Of als u een helemaal ander voorstel heeft dat u geschikt lijkt voor ons mag u dit ook zeggen 😀 . Wij zijn gewoon erge natuur liefhebbers die graag wandelen, zwemmen,… Ik hoop dat u ons een beetje kan helpen. Alvast bedankt !!

  Groeten,

  Leon

  • Beste Leon, bedankt voor je compliment over de site! Ik denk dat je het beste in Kvarner kunt gaan kamperen als je graag relatief dicht bij Plitvice wilt verblijven. Ik ben zelf niet zo bekend met de campings in Kvarner, maar de Crikvenica Riviera is erg mooi en daar liggen ook een aantal kleinere campings die erg goed zijn, aan de zee in het plaatsje Selce (camping Selce en camping Uvala Slana). Je zit daar ook redelijk dicht bij Nationaal Park Sjeverni Velebit waar het prachtig wandelen is. Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Vriendelijke groeten, Karianne.

 6. hoi Karianne

  wij gaan van de zomer naar zaton holiday resort (Zadar-Zaton-Nin)
  ik ben bezig met Padi en hoop dus in de zomervakantie een duik te kunnen doen in de omgeving van Zadar.
  aangezien ik geen buddy meeneem en weinig ervaring zal hebben,maar ook 2 gezinsleden met snorkels mee wil nemen,wil ik graag via een duikcentrum op een boot( met zn drieeen) mee en een duik doen.
  heb je enig idee waar ik dat het beste zou kunnen doen in deze omgeving?

  alvast bedankt !

  groeten Mo

  • Beste Mo, ik weet zelf niet zo veel van duiken in de omgeving van Zadar en welke duikcentra goed zijn of niet. Via de officiele PADI website is de dichtstbijzijnde Padi Dive Shop in Murter, dit is dus nog wel een eindje weg van Nin. Dit duikcentrum werkt volgens mij ook volgens Padi en heeft een vestiging in Bibinje, niet ver van Zadar: https://www.diving-zlatnaluka.net/en/
   Je zou eens contact met ze op kunnen nemen om te vragen wat de mogelijkheden zijn. Vriendelijke groeten, Karianne.

 7. Hoi Karianne, Met veel plezier zitten wij de stukjes te lezen over het duiken in Kroatië. Wij gaan in september naar trogier en onze mannen willen daar graag gaan duiken. Is er misschien een mogelijkheid dat we een informatie gids aanvragen over het duiken in Kroatië en zo ja waar kan ik dat dan doen.
  Ik hoor graag van je Groetjes Bianca

  • Beste Bianca, ik denk dat het moeilijk is om in Kroatie online mogelijkheden te vinden om gidsen te bestellen en te laten bezorgen. Dat wordt hier helaas nog niet zo heel veel gedaan. Ik zal je de link naar een handige website geven met algemene info over duiken in Kroatie: https://www.ronjenjehrvatska.com/en/home Misschien kun je contact met ze opnemen om meer info op te vragen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 8. Ik zou de foto’s waar duikers dieren aanraken van de site afhalen. Zoals echte duikers altijd zeggen:

  Don’t toch anything and only leave bubbles behind!

  Verder topsite 😉

 9. Beste,
  Wij gaan deze zomer,,met onze kinds van 16 & 18, voor het eerst naar Kroatië. Een land waar ik NIETS van weet, maar dus heel veel wil ontdekken. Hoogstwaarschijnlijk té veel voor 1 vakantie.
  Jouw site is de superhandig en aangenaam in mijn voorbereiding.
  Ik denk dat we van Istrië tot Zadar zullen gaan via 2 of 3 campings.

  Vraag:
  Mijn kids springen graag van torens (in Kroatië mss wel rotsen) het water in en doen graag salto”s in het water. Weet jij toevalllig geen leuke baai of strand waar dit kan?

  Vriendelijke groeten,
  Kristel

  • Beste Kristel, helaas weet ik zo geen torens of rotsen in die regio’s, omdat ik zelf in Sibenik woon en de omgeving van Zadar en Istrie dus helaas niet in detail ken.
   Let wel op als je zelf een geschikte plek vindt, dat je eerst de zee waarin je kinderen gaan springen goed inspecteert op rotsen want die kunnen overal onder water zitten, zelfs als het water erom heen diep is. Vriendelijke groeten, Karianne.

 10. Beste Karianne,

  Bedankt voor deze duidelijke site!
  Ben al een stuk wijzig geworden.
  Wij gaan een paar dagen naar Plitvice en daarna anderhalve week Istrie ontdekken. Heb er heel veel zin in.

  Nu heb ik nog een paar vragen:
  – Waar in Istrie kun je het beste snorkelen? (of is dat gewoon bij alle stranden mogelijk?)
  – Waar kun je het beste raften in de omgeving van Istrie?

  Alvast heel erg bedankt!

  Mvg,
  Moniek

  • Beste Moniek, bedankt voor je compliment!
   Je kunt langs de hele kust van Kroatie prima snorkelen omdat de zee er zo schoon is. De Blauwe Vlag stranden behoren tot de schoonste en daarnaast raad ik de vele rotsstranden aan. Omdat hier weinig tot geen zand op de bodem ligt is de zee extra helder en ideaal voor snorkelen.
   Raften in Istrie is denk ik niet mogelijk, je zult er een eindje voor moeten rijden en hebt de volgende mogelijkheden: De Dobra rivier, Zrmanja rivier, Una rivier, Mreznica rivier, Kupa rivier, Korana rivier, Cetina rivier, Neretva rivier en de Sava rivier. Ik denk dat voor jullie de Kupa rivier het beste te doen is qua afstand. Er zijn ook georganiseerde excursies vanuit bekende plaatsen in Istrie. Kijk bijv hier: https://www.atlas-croatia.com/arrangement/kupa-river-rafting-adventure/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Karianne,

    Vanaf Oostenrijk gaan we eerst naar Plitvice.
    De plek om te raften heb ik gevonden in de Korana rivier. In Istrie is het idd niet zo makkelijk.
    Ik heb deze plek gevonden op jouw website.
    Bedankt!

    Mvg,
    Moniek

 11. Beste,
  We overwegen om naar split te gaan maar we zouden heel graag ook een willen gaan duiken en zeker naar het nationaal park willen gaan van Krka. Is split dan een goede locatie om van daaruit naar het park te gaan en om eens te gaan duiken?
  Ook dachten we aan split voor het zandstrand en het nachtleven.

  Mvg,
  Dank bij voorbaat.
  Aurelie

  • Beste Aurelie, ik denk dat Split wel een goede lokatie voor jullie is. Behalve alles wat de stad zelf te bieden heeft zit je er in een mooie omgeving, waar veel te doen en te zien is. In principe kun je bij ieder natuurlijk strand goed duiken (omdat de zee bij rots en kiezelstranden erg schoon en helder is).En natuurlijke stranden vind je genoeg in de omgeving van Split. Je bent met de auto in een uur bij de Krka watervallen, via de snelweg. Dus dat is ook heel goed te doen, vooral aangezien je maar een halve dag nodig hebt om het park goed te zien. Heb je nog meer vragen, mail me dan gerust weer. Groeten, Karianne.

 12. Dag Karianne,
  Ben blij jullie sites gevonden te hebben. Wij zijn eerder in istrie, cres en losinj geweest. Nu zoeken we accomodatie ergens rond zadar en rond split ( niet in plaatsen zelf) het zou ideaal zijn om iets te vinden waar we vanaf het strand kunnen snorkelen, m’n voor onze zoons van 13 en 16. Welke gebieden zijn geschikt? We gaan zeker dagje met excursie mee, maar we weten hoe leuk het is om ook vanaf het strand te kunnen snorkelen.
  Alvast bedankt, José

  • Beste Jose, je kunt op bijna alle plekken aan de kust snorkelen omdat de zee bijna overal helder en schoon genoeg is en er heel veel natuurlijke stranden zijn. Rotsstranden zijn het beste voor snorkelen, hier zie je de meeste flora en fauna. De stranden rond Omis bijvoorbeeld zijn erg geschikt voor snorkelen, en ook rondom Primosten vind je overal rotsstranden (en veel accommodatie). Hetzelde geld voor de omgeving Pakostane en Biograd. Podstrana heeft ook veel mooie stranden en accommodatie, maar hier vind je naast rots- en kiezelstranden ook zandstranden, wat toch iets minder geschikt is voor snorkelen. Kortom, keuze genoeg. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text