Snorkelen in Kroatië
Zoals je overal op onze site kunt lezen, is Kroatië een land met maar weinig zandstranden. Het grote voordeel van de rots- en kiezelstranden is dat de zee hierdoor zeer helder is en dus uitermate geschikt om te snorkelen. Het leuke van snorkelen is dat het geschikt is voor iedereen die kan zwemmen, dat het overal langs de Kroatische kust mogelijk is, en dat een goed snorkelsetje niet meer dan €20 tot €30 hoeft te kosten.
Wanneer je in Kroatië wilt gaan snorkelen, zijn er slechts een paar dingen die je moet weten:
Snorkelen kan overal, maar is af te raden bij de drukke, kunstmatige zand- en gravelstranden omdat je hier troebel water kunt verwachten. Het overgrote deel van de Kroatische kust bestaat uit natuurlijke rotsstranden, dit zijn de beste plekken om te gaan snorkelen dankzij de kristalheldere zee. Natuurlijke kiezelstranden zijn ook ideaal. Natuurlijke zandstranden kunnen de zee troebel maken (vooral als het druk is), maar dit is niet altijd het geval. Bij dit soort stranden is het dus een kwestie van uitproberen.Natuurlijke rotsstranden zijn niet altijd even toegankelijk, bereid je er dus op voor dat je misschien wat moeite moet doen om een goed plekje te vinden. Neem waterschoenen mee en eventueel een strandkussen om wat comfortabeler te kunnen liggen op de rotsen. Pas op voor zee-egels, kwallen en zeeanemonen, omdat deze irritatie kunnen veroorzaken. Omdat de zee erg helder is, zul je ze niet snel over het hoofd zien en kun je ze dus gemakkelijk ontwijken. Raak vissen en andere zeedieren niet aan en probeer ze niet te vangen. Het is heel verleidelijk om schelpen of zeesterren mee te nemen, maar er zijn meerdere beschermde diersoorten, dus laat de dieren mooi waar ze horen.
De onderwaterwereld in de Adriatische Zee is niet hetzelfde als in tropische gebieden. Er zijn geen felgekleurde tropische vissen maar je zult veel verschillende vissoorten ontdekken die het snorkelen heel interessant maken. Ook zul je waarschijnlijk sponzen zien, zeeanemonen, krabben, octopussen, inktvissen en op sommige plekken ook koraal. Met een beetje geluk kom je ook zeeschildpadden of dolfijnen tegen, vooral als je rond de eilanden snorkelt.
Er worden niet zo veel georganiseerde snorkelexcursies aangeboden, simpelweg omdat het zo gemakkelijk is om op eigen initiatief te gaan snorkelen langs de kust. Het is dus niet noodzakelijk om aan een excursie mee te doen om te kunnen snorkelen. Heb je een boottocht geboekt en staat er een zwempauze op het programma, neem dan je snorkelset mee, omdat het een uitstekende kans is om op een nieuwe plek te gaan snorkelen. Vraag de schipper om tips, vaak kunnen ze de beste plekjes aanwijzen. Meestal is er ook een gelegenheid om te snorkelen tijdens kajakexcursies en sommige organisatoren lenen snorkelsetjes uit aan de deelnemers. Vraag vantevoren of je een setje kunt lenen, anders is het zeker de moeite waard om zelf een setje te kopen en mee te nemen.
Zwemmen en snorkelen kan in principe de hele zomer door, van ongeveer begin juni tot eind september, omdat de zee temperatuur dan meestal wel boven de 20 graden ligt. Snorkelen langs de kust of langs de eilanden is veilig, omdat er geen haaien of andere gevaarlijke roofdieren zijn en omdat de zee erg rustig is. Pas op voor boten, surfers en jetski’s, en zorg dat er altijd iemand is die oplet (en zelf dus niet snorkelt) als er kinderen snorkelen.
Zoals we hierboven al schreven, kun je overal langs de kust en langs de eilanden snorkelen. Natuurlijk zijn er bepaalde favorieten, hier vind je er een aantal:
Kaap Kamenjak – Dit natuurpark (waarvoor je een klein bedrag aan entreegeld moet betalen) biedt veel onderwatergrotten en is rijk aan vissen en andere zeedieren. De kust is er rotsachtig, met enkele natuurlijke kiezelstranden met grote, ronde kiezels.
Nationaal Park Brijuni – Omdat het park een beschermd gebied is, is de onderwaterwereld hier ongerept en rijker dan op veel andere plekken. Omdat het een nationaal park is, moet je wel entreegeld betalen. Het park heeft een lange geschiedenis en in de Verige baai kun je archeologische sites vinden onder water, die je al snorkelend met een gids kunt bezoeken.
De Pakleni eilandengroep – De eilanden zijn gemakkelijk met de boot te bereiken vanuit het stadje Hvar op het gelijknamige eiland. Het is er heerlijk rustig, de zee is er superhelder, en je vindt er prachtige rots- en kiezelstranden. Je kunt met een georganiseerde boottocht meedoen, kajakken, of zelf een bootje huren (evt. met schipper).
Het eiland Vis – Vis was vroeger een legerbasis en om die reden was het verboden gebied voor burgers en uiteraard ook voor toeristen. Het toerisme begint er nu pas op gang te komen, ook vanwege het feit dat het eiland vrij afgelegen ligt. Het is een ongerept gebied met veel prachtige riffen en rotsen.
De Makarska Riviera – De prachtige kustlijn van Makarska met haar vele natuurlijke kiezelstranden is ideaal voor snorkelen. Buiten de drukbezochte kustplaatsen vind je veel kleine dorpjes en verscholen baaien met prachtige kleine stranden en veel mogelijkheden om in alle rust te snorkelen. Wat het helemaal bijzonder maakt is het indrukwekkende Biokovo gebergte op de achtergrond, werkelijk een uniek uitzicht vanaf het strand.
Het eiland Mljet – Dankzij het feit dat Mljet een beschermd gebied is, is ook de zee hier nog ongerept. Alle activiteiten op zee, waaronder vissen, worden gecontroleerd en beperkt, waardoor je hier kunt genieten van rust en van een rijk onderwaterleven.
Meer lezen:
Hallo wij zijn dit moment op vakantie vlak bij Poreç en willen graag zeemeerminnenstaarten kopen voor onze 2 meiden. Nu konden we ze niet in Poreç vinden. Heeft u tips? Heb ook nog geen echte speelgoedwinkel gevonden weet niet hoe ze niet heten zodat ik daar op kan zoeken. Wij willen ook nog naar Rovinj misschien weet u daar iets? Prachtige site trouwens heb er al veel op gezeten ?. Groetjes Mechteld
(Ik bedoel dus een zwemset met staart met zo’n hard ding erin bij de vin. En eventueel bijpassend topje.
Beste Mechteld, ik heb hier bij ons (in Dalmatie) nog niet iets dergelijks in de winkels gezien. Zoek eens online op “djecje igracke ducani [plaatsnaam]” of vraag de locals waar ze speelgoed kopen. Vriendelijke groeten, Karianne.