Watersporten in Kroatië

/
2512 Views

Kroatië is een paradijs voor watersportliefhebbers, dankzij haar lange kustlijn en de vele kustplaatsjes, groot en klein, waar watersportmogelijkheden worden aangeboden. En dan hebben we het nog niets eens over de meer dan 1000 eilanden. Voor iedereen is er wel iets, hoe groot of klein je budget ook is, en of je nu wel of niet een ervaren watersporter bent.

Kitesurfen & Windsurfen

Er zijn meerdere locaties die ideaal zijn voor kitesurfen/kiteboarden en windsurfen:

 • Savudrija (vlakbij Umag)
 • Premantura (vlakbij Pula)
 • Preluk en Volosko (vlakbij Opatija)
 • Ližnjan (vlakbij Medulin)
 • Ravni en Rabac
 • Mošćenička Draga
 • Baška op het eiland Krk
 • Zadar (het Sabunike strand)
 • Biograd na Moru
 • Srima (vlakbij Vodice)
 • Jadrija (vlakbij Šibenik)
 • Split (het Žnjan strand)
 • Bol, Povlja en Supetar op het eiland Brač
 • Viganj op het Pelješac schiereiland
 • De Neretva delta bij Blace en Komin

Hier vind je ideale windomstandigheden, goede surfscholen met professionele instructeurs en een uitgebreid aanbod aan watersportbenodigdheden (verkoop en verhuur). Iedereen kan leren kiteboarden, je hoeft er niet heel sterk of heel fit voor te zijn, het gaat vooral om het leren van de techniek. Windsurfen is moeilijker om te leren en vereist meer kracht.

Lessen zijn beschikbaar voor beginners en ervaren surfers. Prijzen liggen rond de €75/uur en vaak kun je ook kiezen voor een lespakket, waarbij je meerdere lessen krijgt, verdeeld over meerdere dagen. Een pakket begint meestal rond de €300, afhankelijk van de duur.

Kitesurfen in Kroatie

Zeekajakken

Kajakken kan niet alleen op de Kroatische rivieren maar ook op zee. Er liggen veel eilanden vlak voor de kust die gemakkelijk met de kajak te bereiken zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Elafiti eilanden voor de kust van Dubrovnik of de Sibenik archipel. Natuurlijk kun je ook gewoon overal parallel met de kust kajakken en op die manier de mooiste baaien en verscholen stranden ontdekken. Kajakken is geschikt voor iedereen, ook voor onervaren watersporters. De meeste kajaks die beschikbaar zijn voor verhuur zijn dubbele kajaks, voor 2 personen. Je hebt de keuze uit het huren van alleen een kajak of het deelnemen aan georganiseerde excursies. De prijzen komen overeen met de prijzen voor het huren van een supboard (zie hieronder).

Stand Up Paddling (“suppen”)

Suppen is een interessante manier om de Kroatische kust te ontdekken wanneer er weinig wind en golven zijn, een ideale sport dus om in de zomer op de rustige Adriatische Zee te beoefenen. Het is een geschikte watersport voor beginners, omdat het niet moeilijk is, het enige wat je nodig hebt is een goede balans. Je kunt op heel veel locaties in Kroatië een supboard huren (zoek op “rent a sup + plaatsnaam”) om op eigen initiatief te gaan suppen, of om mee te doen aan een georganiseerde excursie. Je kunt al vanaf €15/uur een supboard huren, en vanaf €40 per dag. Vanaf ongeveer €200 kun je ook je eigen opblaasbare supboard kopen, die mee kan in het vliegtuig.

Suppen in Kroatie

Seabobben

Een seabob is een soort onderwater scooter waarmee je op je gemak de onderwaterwereld kunt ontdekken. Je kunt er snelheden van 10 tot 20 km/uur mee bereiken en een volle accu gaat ongeveer een uur mee (waarna deze ongeveer 8 uur opgeladen moet worden). Een seabob is geschikt voor mensen die willen duiken of snorkelen en is niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar. Het is een vrij nieuw product op de markt en wordt op dit moment (voor zover bij ons bekend) alleen aangeboden in de grotere kustplaatsen. Je huurt een seabob voor minimaal een dag (ongeveer €250 euro) en in de meeste gevallen zul je een borg moeten betalen van rond de €1000, die je achteraf weer terugkrijgt. Een andere optie is om een seabob te huren voor een korte sessie, van ongeveer 20 tot 30 minuten (vanaf ongeveer €35). Zoek online op “rent a seabob + plaatsnaam”.

 

Een goedkopere optie is het huren van een seascooter, een soort miniversie van de seabob. Deze heeft een maximumsnelheid van ongeveer 5 km/uur en dezelfde accuduur als een seabob (ongeveer een uur). Seascooters zijn te huur vanaf ongeveer €15 per uur of €40 per dag. Ook voor een seascooter moet meestal een borg betaald worden, maar deze ligt een stuk lager dan bij de seabob, op opgeveer €300.

Seabobben in Kroatie

Parasailing

Bij parasailing word je aan een parachute de lucht in getrokken door een speedboot. Meestal worden er meerdere mensen tegelijk meegenomen in de speedboot die om de beurt gaat parasailen, waardoor je er dus ook een leuk bootritje aan overhoudt. Vaak mag er voor een kleine bijbetaling ook iemand mee op de boot die niet gaat parasailen (als er genoeg plek is). Bij de meeste organisatoren breng je ongeveer 10 minuten in de lucht door, maar dit kan verschillen. Met de boottocht erbij zit je meestal wel op een half uur. De minimumleeftijd verschilt per organisator en kinderen mogen alleen vliegen samen met een volwassene. Volwassenen kunnen alleen of met z’n tweeën vliegen. Prijzen liggen meestal rond de €55 p.p/ €80 per duo en parasailing mogelijkheden vind je in bijna alle grote resorts en op de populaire stranden.

Parasailing in Kroatie

Wakeboarding en wake surfen

Surfen achter een boot (met of zonder touw) is een ideale sport voor adrenalineliefhebbers. Maar ook wie geen ervaring heeft kan het leren. Lessen zijn er namelijk ook voor beginners. Je huurt als groep een boot voor een uur, halve dag of een dag. Prijzen zijn meestal op aanvraag. Je kunt ook kiezen voor wakeboarden in speciale ‘cable parks’, met speciale kabelconstructies die je door het water trekken. Dit kan op het eiland Krk, het eiland Pag, in Porec en in Split. Prijzen zijn vanaf ongeveer €15 per uur. Verhuur van board/ski’s vanaf ongeveer €7 per uur.

Flyboarding

Met flyboarden heb je een water jetpack onder je voeten waardoor je als het ware vliegt over het water. Een flyboard staat in verbinding met een jetski via een slang. Binnen 10 minuten tijd hebben de meeste mensen het onder de knie. Je hoeft er niet veel kracht voor te hebben maar wel de nodige balans. In de meeste grotere badplaatsen en in de populaire resorts kun je flyboarden. Een flyboarding sessie duurt meestal 20 of 30 minuten en kost ongeveer €65 (20min) tot €80 (30 min).

Flyboarding in Kroatie

Bananenboot ritjes

Bananenboten, tubes, donuts, UFO’s, ze zijn er in allerlei vormen en maten. Wat ze allemaal overeen hebben is dat ze op hoge snelheid achter een speedboot aan worden getrokken. Het is een leuke activiteit voor jong en oud en ideaal voor groepen (meestal voor max. 8 personen). Bovendien wordt het bijna overal in Kroatië aangeboden. Prijzen liggen meestal rond de €15 p.p. voor een ritje van 10 minuten.

Jetskiën

Jetskiën is een populaire watersport maar is niet zonder risico’s, er gebeuren veel ongelukken mee. Daarom is het in Kroatië verboden om te jetskiën zonder vaarbewijs. Veel verhuurders trekken zich hier niets van aan en verhuren hun jetski’s ook aan toeristen zonder vaarbewijs en zelfs aan kinderen. Wij raden het absoluut af om zonder vaarbewijs te gaan jetskiën, vanwege je eigen veiligheid en die van anderen in en op de zee. Je kunt bijna overal langs de kust jetskiën, zelfs in de kleinere kustplaatsjes. Je betaalt ongeveer €30 voor 10 minuten, €75 voor een half uur en €120 voor een uur.

Jetskien in Kroatie

Snorkelen

Snorkelen kan overal langs de kust, maar is het beste langs de rotsstranden, omdat de zee daar zeer helder is. Het enige wat je nodig hebt is een duikbril en snorkel, of een ‘fulface’ snorkelmasker. Hier lees je alles over snorkelen in Kroatië.

Duiken

Duiken is een populaire watersport in Kroatië, die bijna overal uitgevoerd kan worden. Niet alleen vanwege het kristalheldere water, maar ook vanwege de aangename zeetemperatuur, een overvloed aan duikcentra, en de vele onderwaterschatten. Lees hier alles over duiken in Kroatië.

Verder lezen:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text