Zeilen rond het eiland Vis

/
9568 Views

Het eiland Vis is een echt zeilparadijs. Het is het meest westelijk gelegen eiland in de Dalmatische eilandengroep en heeft een oppervlakte van ongeveer 90 km². Vis is 8km breed en 17km lang en vanaf een afstand lijkt het net een grote berg, met een hoogste piek van 587 meter genaamd Hum. Als je dichterbij het eiland komt, zie je de mooiste baaien met prachtige stranden verschijnen. 

Komiza on Vis Island

Het eiland is rijk aan dennebossen, olijfbomen en wijgaarden. De kustlijn van Vis, met haar vele kleine eilandjes, rotsen en kliffen is echt een unieke parel in de Adriatische zee en een geliefde plek voor veel zeilliefhebbers. De meeste bezoekers komen naar Vis via het eiland Hvar, na een zeiltocht van Split naar Brac en Hvar. Tussen Hvar en Vis ligt het Vis Kanaal waar meestal een sterke Jugo wind (zuiden wind) waait. Tijdens de zomer waait er vaak ook een sterke Maestral wind dus het is aan te raden om je boot en je route voor vertrek aan te passen aan de wind. Het Vis Kanaal is 6 nautische mijlen breed. Tijdens mooi, zonnig weer waait de wind rondom het eiland meestal vanuit de richting van de zon dus kun je je zeiltocht het beste beginnen vanuit het oosten.

De kust van kaap Stoncica tot zeerots Plocica is steil en rotsachtig maar voorbij Plocica tot aan kaap Polivalo is de kust erg toegankelijk en kun je een aantal mooie baaien vinden met geschikte ankerplaatsen. Iets ten zuiden van kaap Stoncica vind je de baaien Smokova mala en Smokova velika (kleine Smokova en grote Smokova). Ze lijken erg op elkaar en ze liggen op het noord-oosten waardoor ze goede beschutting bieden tegen westenwinden. Tussen deze twee baaien ligt zeerots Plocica en iets ten zuid-westen van de Smokova velika baai ligt een 600 meter lang, smal eilandje genaamd Greben. De oostkust van dit eilandje is steil maar de andere kant is ondiep en geschikt voor aanmeren. Nog iets verder naar het zuiden liggen twee zeerotsen en veel onderwater rotsen die gevaar kunnen opleveren voor boten dus probeer met een grote boog om deze rotsengroep heen te varen.

Island Vis Croatia

Tussen eiland Vis en zeerots Pupak is de zeediepte slechts 3 meter dus moeten diepe boten oppassen dat ze niet vast komen te zitten of beschadigd raken.
Nog meer naar het zuiden liggen de kleine eilandjes Parzan veliki en Parzan mali, Budikovac veliki en Budikovac mali en Ravnik. Deze eilandjes zijn ook omgeven door rotsen dus hier moet je ook goed oppassen.

Tijdens hoogtij verdwijnt zeerots Plocica net onder het zeeoppervlak en als er golven staan is de rots erg slecht te zien, dus ook hier moet goed opgepast worden. Ook ten zuid-westen van het eilandje Parzan veliki bevinden zich nog een aantal rotsen die gevaar op kunnen leveren.

Op het eiland Budikovac veliki liggen een aantal prachtige kiezelstranden maar ook hier moet je rekening houden met rotsen als je het eiland vanaf de noordkant benadert omdat er een onderwater rots ligt tussen Budikovac veliki en Budikovac mali. Het is daarom beter om via de zuidkant de baai binnen te varen en Budikovac mali aan je linkerzijde te houden. In het geval van onverwachte bura (noordenwind) kun je schuilen in de baai genaamd Milna waar je een aanlegplaats voor kleinere boten kunt vinden.

In de Zaglav baai vind je een mooi zandstrand en aan de kust is de zee erg ondiep waardoor he makkelijk een ankerplaats kunt vinden. De baai is beschermd tegen westenwind.

De meest beschutte baai langs de kust van Vis ligt in westelijke richting vlakbij kaap Polivalo en heet Srebarna. De zeebodem is van zand en er is een mooi kiezelstrand achterin de baai. De baai is erg geschikt voor zwemmen en zonnen op het strand en de natuur is er prachtig. De zuid-oost kant van de baai biedt beschutting zuidenwind en ook tegen winden van het eerste en vierde kwadrant.

Stoncica beach on Vis

Naast de Srebarna baai ligt nog een andere mooie baai, genaamd Ruda, maar deze baai ligt helemaal blootgesteld aan zuidenwind en zodra de jugo wind begint te waaien moet je zorgen dat je een veilige schuilplek vindt. Iets ten zuiden vind je twee soortgelijke baaien, Travna velika en Travna mala. Beide baaien hebben kiezelstrandenen liggen blootgesteld aan zuidenwind. In Travna velika ligt een kleine pier waar ondiepe boten (tot 1.5m) kunnen aanleggen. In Travna mala ligt een klein restaurant dat alleen organische gerechten en dranken van het eiland Vis op het menu heeft, zoals vis, wijn en zelfgemaakte rakija.

Tot aan kaap Stupisce kun je nog tientallen mooie, kleine baaien vinden. Tussen kaap Stupisce en kaap Krizni Rat ligt de Komiza baai met een klein vissersdoprpje met dezelfde naam. De haven van Komiza biedt beschutting tegen zuiden- en westenwind door middel van een lange pier. Aan het begin van de pier (aan land) is de zee 2m diep en aan het uiteinde van de pier (in zee) is de zee 6m diep. Er zijn verschillende, goed onderhouden aanlegplaatsen in de haven. Bij sterke westen en noordwesten wind kunnen er grote golven onstaan in het oostelijke deel van de haven en er kan veel deining onstaan in de hele haven. In het plaatsje Komiza vind je een maritiem museum, een kantoor van de havenmeester van Split, verschillende winkels, een dokterspost, apotheek, postkantoor en een busstation met busverbindingen naar de plaats Vis. Ook is er een veerdienst per catamaran en een bootverbinding met het kleine eilandje Bisevo. Bisevo is vooral bekend om haar Blauwe Grot, een prachtig wonder van Moeder Natuur en een populaire bestemming voor vele boten en toeristen. Bisevo is een oase van rust en ongerepte natuur en er wonen slechts een handjevol mensen op het eiland.

Sailing around island of Vis

Het noordelijke deel van het eiland Vis, van de kleine eilandjes Barjak veliki en Barjak mali tot aan kaap Nova Posta, heeft minder baaien. De kust is steil en rotsachtig en de zee is er erg diep. In de Gradac baai vind je drie kleinere baaien met mooie stranden en hier vind je beschutting tegen alle windsoorten.

De haven van Vis ligt in een grote baai en is open aan de noord-oost kant. De noordenwind genaamd Bura waait rechtstreeks de haven in en kan sterke golven veroorzaken. Het oostelijke deel van de baai ligt blootgesteld aan noord-westen wind dus is het belangrijk om de weersverwachtingen te checken voordat je hier aanlegt. Je kunt ook aanleggen in een deel van de baai dat Ceska Vila heet. Dit is aan de oostzijde van de baai, in een oud deel van de plaats Vis genaamd Kut. In Vis vind je een kantoor van de havenmeester van Split, een politiebureau, postkantoor, dokterspost, apotheek, verschillende winkels en een brandstofstation. Vis heeft een verboot verbinding met Split en een busverbinding met Komiza.

Lees hier meer over zeilen in Kroatië

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text