Zeilvakantie in Kroatië

/
974 Views

Avontuur, spanning, ontdekken, onbekend, gevaarlijk en duur. Als je het woord ‘zeilvakantie’ tegen de gemiddelde persoon zegt die geen zeilervaring heeft dan zullen ze vast eerder aan de laatste drie woorden denken dan aan de eerste drie. Sommigen zullen ook denken aan ‘moeilijk’ , ‘nat’, ‘krap’ en ‘oncomfortabel’. Maar de realiteit is heel anders, als je je maar open durft te stellen voor de ervaring. Zeilvakanties zijn nog nooit zo simpel, betaalbaar, comfortabel en flexibel geweest. Haast alle individuele wensen zijn mogelijk. Van alle wereldzeeën is de Adriatische zee een ideale zeilbestemming vanwege de perfecte combinatie van zee, wind, afstanden, infrastructuur en kustlijn.

Zeilvakantie Kroatie

Wie kan zich een zeilvakantie veroorloven?

Dit is de eerste vraag die mensen vaak stellen. En het antwoord is simpel: praktisch iedereen. Zeilvakanties zijn niet alleen erg toegankelijk wat betreft prijs maar ook wat betreft praktische redenen. De grootste belemmering is zeeziekte, maar zelfs dit is op te lossen. Zeilen is ook geschikt voor families met kleine kinderen omdat er goede veiligheidsmaatregelen beschikbaar zijn.

Wat heb ik nodig voor een zeilvakantie?

Voor het huren van een boot tot 12 meter lang hoeft slechts één van de bemanningsleden een geldig vaarbewijs te hebben. Het is niet moeilijk om een vaarbewijs te halen, je hoeft geen complexe kennis en ervaring te hebben om je vaarbewijs te verdienen. Het is wel erg handig als de rest van de bemanning bereid is om te helpen en om de aanwijzigen van de kapitein op te volgen.

Als er niemand in je groep een vaarbewijs heeft kun je ook een schipper inhuren. Dit zal je tussen de 80 en 150 euro per dag kosten en je zult de schipper ook van maaltijden moeten voorzien, maar in ruil daarvoor heb je wel de zekerheid van een veilige vaart zodat je kunt genieten van een zorgeloze vakantie. De meeste schippers zijn erg bekend met de omgeving en kunnen je ook handige tips geven voor mooie plekjes om te zwemmen, goede restaurants enz.

Met wie kan ik het beste gaan zeilen?

Je moet niet vergeten dat je voor een week of twee in een relatief kleine ruimte moet leven met je reisgenoten. Afhankelijk van de grootte en de luxe standaard van de boot zul je toch veel tijd met elkaar door moeten brengen en voorzieningen en activiteiten met elkaar moeten delen. Het is dus wel belangrijk dat je goed op elkaar afgestemd bent en weet wat je van elkaar kunt verwachten. Je hoort vaak van mensen die met kinderen gezeild hebben dat kinderen goed gezelschap zijn op een boot, ze hebben het vaak meer naar hun zin op een zeilvakantie dan op een reguliere vakantie.

Hoe kies ik de juiste boot?

Meestal hangt de keuze van de boot af van de grootte van de groep, de startlokatie, het seizoen en de prijs. Prijzen per persoon zijn lager als de groep groter is maar hou er wel rekening mee dat boten tot 12m meestal maar 6 bedden hebben, en soms 8. Alle boten hebben slaapcabines en een woonruimte met een kleine keuken. In de woonruimtes kan soms ook geslapen worden zodat er één of twee extra personen mee kunnen en de prijs dus nog later uit kan vallen. Maar de personen die in de woonruimte slapen zullen niet veel privacy hebben, dat is wel weer een nadeel.

De meeste zeilboten die aangeboden worden door charter bedrijven in Kroatië lijken erg op elkaar dus als je een bemanning hebt met gemiddelde vaardigheden dan maakt het niet zoveel uit welke boot je kiest. Sommige boten hebben twee slaapkamers wat wel handig is voor grotere groepen. De belangrijkste ruimte in de boot is de cockpit omdat je daar de meeste tijd door zult brengen. Kies dus een boot met een ruimte cockpit voor optimaal comfort.

Beneteau zeilboot

Waar moet een charter boot van voorzien zijn?

Zo goed als alle charter boten in Kroatië zijn voorzien van de benodigde standaard uitrusting voor een veilige en prettige zeilvakantie. Als je weinig ervaring hebt kun je het beste kiezen voor een boot met veel automatische apparatuur zoals een electrisch anker en een automatisch zeilsysteem. Deze zijn veel makkelijker te bedienen dan handmatige zeilen maar ze presteren wel minder goed dan handmatige zeilen. Standaard charter boten hebben meestal een electrische pomp voor water en een electrisch toilet. Veel electrische apparaten vragen wel om meer brandstof dus je zult de motoren wel langer moeten laten draaien om de accus weer op te laden. Of je zult vaker in een haven aan moeten leggen om via het stroomnetwerk de accus weer op te laden.

Alle nodige uitrusting voor navigatie vind je aan boord, zoals kaarten, kompas en GPS apparatuur. Het is handig om een nautische gids over de omgeving mee te nemen om gebruik te kunnen maken van alle nuttige informatie en tips die beschreven worden.

Zaken zoals bedlinnen en servies horen standaard bij de inboedel van de boot dus dat hoef je zelf niet mee te nemen. Een handige tip is om vantevoren na te vragen hoe groot de koelkast is zodat je weet hoeveel etenswaren en flessen drinken je mee kunt nemen.

Zeilen in Kroatie

De voorbereiding

Omdat de ruimte op boten beperkt is, raden we je aan om niet meer kleding en andere spullen mee te nemen dan nodig is. In de avond kan het afkoelen op de zee, ook in de zomer, dus zorg er wel voor dat je wat warme kleding en een water/winddicht jack bij je hebt. Gebruik geen slippers of andere open schoenen waarin je niet veel grip hebt aan boord. Dunne, dichte schoenen met rubber zolen zijn het makkelijkst om te dragen op een boot. Hakken zijn absoluut verboden om te dragen op een boot, zelfs als je van plan bent om de boot te verlaten wacht dan tot je aan wal bent voordat je je schoenen met hakken aandoet. Zachte tassen zijn makkelijker om in kleine kastruimtes op te slaan dan harde koffers. Het voorbereiden van je voedselvoorraad is een belangrijke onderdeel van je reisplanning. Je kunt het beste booschappen doen in een grotere supermarkt vlakbij de haven voordat je aan boord gaat omdat de winkeltjes in de haven vrij duur zijn. Het water in het bootsysteem is niet om te drinken dus vergeet niet om genoeg drinkwater mee te nemen. Vermijdt glazen flessen vanwege de veiligheid. Omdat de meeste boten een vrij kleine koelkast hebben is het niet verstandig om teveel booschappen in te slaan die in de koelkast bewaard moeten worden. Ga niet meteen aan het begin van je zeilvakantie in Kroatië de meest geisoleerde eilanden opzoeken, je kunt daar beter een paar dagen mee wachten totdat je weet hoeveel boodschappen de groep per dag consumeert. Op deze manier kom je niet zonder eten en drinken te zitten terwijl je ver weg bent van de bewoonde wereld.

Wat bezoeken?

De meest flexibele archipelago’s in Kroatië zijn de Split, Sibenik en Zadar archipelago. Er zijn veel vertrekpunten die geschikt zijn voor beginners in de havens van Zadar, Sukosan, Bibinje, Tribunj, Vodice, Jezera, Murter en Rogoznica. De zeilafstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden zijn kort en er zijn veel leuke oude stadjes, mooie baaien en stranden, veel eilanden en nog meer interessante plekken te bezoeken.

Een aanrader is het Nationaal Park Kornati. Dit prachtige landschap van eilanden wordt drukbezocht in de zomer maar het is zeker een bezoekje van een dag of twee waard.

Behalve Kornati raden we je ook aan om de eilanden Dugi Otok, Molat, Iž, Žirje, Kaprije en Zlarin. De Kroatische eilanden zijn veel mooier dan de kust en ze vormen echt de essentie van een zeilvakantie. Als je je vakantie start in Split, Trogir of Kaštela dan kun je de eilanden Šolta, Brač en Lastovo bezoeken. Deze eilanden zijn iets groter en ook de onderlinge afstanden zijn wat groter dus je hebt wel wat meer tijd nodig om ze te bezoeken.

Zeilvakantie Kroatie

Hoeveel kost een zeilvakantie?

De duurste maanden om te zeilen zijn juli en augustus en ervaren zeilers weten dat september de beste maand is voor zeilen op de Adriatische Zee, vanwege het mooie en voorspelbare weer. Andere factoren die invloed hebben op de prijs zijn de lengte en de leeftijd van de boot. Het huren van boten die ouder zijn dan 8 tot 10 jaar wordt afgeraden maar je hoeft geen splinternieuwe boot te huren omdat deze natuurlijk wel erg duur zijn. Het is verstandig om een boot te huren van een bedrijf dat minstens 10 boten aanbiedt zodat ze gemakkelijk een boot kunnen vervangen in het geval van storing of schade. Als je via een privé-eigenaar een boot huurt is het belangrijk om te controleren dat alle documenten zoals verzekering in orde zijn. De eigenaar van de boot hoort je een contract te geven, alle bemanningsleden te registeren bij de havenmeester en een lijst te maken met alle passagiers.

Om je een beetje een idee te geven wat je kunt verwachten; in de duurste maanden (juli/aug) betaal je voor een boot van 10 meter met 2 kabines en 4 bedden (en eventueel ruimte voor 2 extra slaapplaatsen in de woonruimte) ongeveer 1500 euro per week. Dit is 500 tot 750 euro per persoon voor een zeilvakantie van 2 weken. In september is dezelfde vakantie ongeveer 10 tot 20% goedkoper. Grotere boten, zoals 12 meter met 8 bedden kosten ongeveer 2500 tot 3000 euro per week in het hoogseizoen. Buiten het hoogseizoen betaal je rond de 1500 tot 2000 euro voor dezelfde boot.

Vakantie Kroatie

Naast de huurprijs voor de boot betaal je ongeveer 100 tot 200 euro voor het schoonmaken van de boot na vertrek, brandstof, water, ligplaats- en havenkosten en boodschappen. Als je een schipper huurt betaal je rond de 80-150 euro per dag plus eten.

Als je de zeilen gebruikt verbruik je minder brandstof. Je kunt gemiddeld uitgaan van 70 tot 100 liter brandstof voor een gemiddelde groep voor 2 weken. Hiervoor kun je de motor iedere dag 3.5 uur gebruiken. Voor een grotere boot (12 meter) moet je er ongeveer 50% brandstof bij tellen. Als je je eigen anker gebruikt betaal je geen ankergeld, je betaalt dan alleen voor ligplaats- en havenkosten en dat is meestal zo’n 40 tot 60 euro voor een boot van 10 meter en 60 tot 100 euro voor een boot van 12 meter. Als je alles bij elkaar op telt zul je zien dat een zeilvakantie niet meer hoeft te kosten dan een vakantie in een hotel. Het is ook nog eens veel interessanter en je kunt veel meer mooie plekken bezoeken met een zeilboot.

Meer over zeilen:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

12 Comments

 1. Beste Karianne,

  Dank voor je mooie site met enthousiaste verhalen. Er is één punt waar ik mijn bedenkingen over heb: je laat het in dit stuk lijken alsof het heel eenvoudig is om met een zeilboot langs de Kroatische kust te varen ook wanneer je weinig ervaring hebt.

  Zeilen en manœuvres uitvoeren op een boot van 12 meter vergt wel degelijk ervaring en niet alleen van de schipper, maar van de gehele bemanning. Bij het behalen van een klein vaarbewijs 1, leer je alleen de theorie. Mijn ervaring is dat onervaren schippers en niet goed op elkaar in gespeelde bemanningsleden kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties. Niet alleen voor de eigen crew, maar ook voor andere boten op het water. Juist als je vaart met kinderen is het heel belangrijk dat je goed weet wat de risico’s zijn en dit met hen kunt bespreken.

  Kortom wanneer je weinig ervaring hebt en toch graag de tips op deze site wilt opvolgen: huur een boot met schipper of ga flottielje zeilen. Breng jezelf en anderen niet in gevaar door zonder ervaring met een zeiljacht van 12 meter in onbekend water te willen varen.

  Fijne vakantie!

  • Beste Karin, bedankt voor je advies. Ik ga er vanuit dat mensen verstandig genoeg zijn om niet zomaar te gaan varen, met alleen een vaarbewijs op zak maar zonder enkele ervaring. Ik heb zelf niet de indruk dat dit artikel het makkelijker doet lijken dan het is, maar ik zal het nog eens opnieuw bekijken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Beste,

  Ik lees op jullie site dat voor het huren van een boot tot 12 mr slechts 1 van de opvarenden een vaarbewijs moet hebben. Persoonlijk zeil ik al vele jaren op de Noordzee vanuit Nieuwpoort en Zeebrugge en ben ik in het bezit van de ICC en VHF certificatie. We zouden echter met twee gezinnen een 45-47 ft (8+2) zeilyacht willen huren maar nu is het me niet duidelijk of daar bijkomende vaarbewijzen voor nodig zijn (van mezelf of bemanning)of dat dit voldoende is. Kan U dit even toelichten?
  Vriendelijke groeten,

  Dieter

  • Beste Dieter, helaas is het voor mij heel moeilijk om vragen over regels/vaarbewijzen/vergunnigen etc te beantwoorden omdat het heel moeilijk is om hier info over te vinden op internet, zelfs op de website van de “ministry of nautic affairs” is het moeilijk om info te vinden. Ook heb ik zelf weinig verstand van deze zaken, wij hebben hier zelf ook nog nooit een boot gehad. Je kunt het beste even de info op de site nalezen en eventueel contact opnemen met ze om je vragen te stellen: https://www.mppi.hr/default.aspx?id=779 (website is in het Engels)
   Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Hallo Dieter,

   Neem eens contact op met euro-yachtcharter.nl in Maastricht, zij kunnen je meer vertellen en zijn al 15 jaar met zeilvakanties in Kroatie actief.
   Ook maken ze mooie aanbiedingen als je 2 jachten tegelijk boekt.
   Succes! Eric.

 3. hallo ! allereerst een dikke proficiat voor je mooie site ! Deze heeft ons over de streep getrokken om onze vakantiebestemming eens te wijzigen in ‘Kroatie’ ! Na 10 jaar vakantie in ‘la douche France’, meer bepaald de Cöte d’azur , hebben we voor volgend jaar voor Pula in Istrie gekozen.. Aan de cote d’azur genoten we jaar na jaar van standvastig , prachtig zomerweer ! Hopelijk gaan we daar volgend jaar ook in Istrie van mogen genieten !
  We vragen ons af of het vanuit de omstreken van Pula mogelijk is om een motorbootje te huren om zo de kustlijn af te varen en te snorkelen ? Tevens zou het fijn zijn aan om een georganiseerde dagtocht per boot langs de eilanden deel te nemen. Hebt u hier gegevens over?

  alvast bedankt voor uw reactie!
  groetjes vanuit Belgie
  Tanja

  • Beste Tanja, wat leuk dat jullie naar Kroatie komen. Overal langs de kust in Kroatie kun je boten huren, dus ook in Pula. Online vind je vooral aanbiedingen van grotere bedrijven maar eenmaal ter plekke zul je zien dat er ook overal prive boten en bootjes aangeboden worden (goedkoper!!). Wil je vantevoren vast wat contactgegevens van particulieren of kleine ondernemers die in Pula bootjes verhuren dan raad ik je aan om de plaatselijke VVV even te mailen. Ik woon zelf niet in Istrie dus heb ik er helaas geen contacten. VVV Pula: https://www.pulainfo.hr/en/kontakt/
   Voor georganiseerde boottochten kun je ook het VVV kantoor om tips vragen, of even zoeken op Google onder bijv. ‘boat excursion pula’ , ‘boat excursion istria’ of onder ‘boat trips’ of ‘boat tour’ of ‘sightseeing boat’. Ik hoop je hiermee een beetje opweg te hebben geholpen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Hallo, heb aandachtig uw site bekeken, met name het stukje over zeilen: we denken erover om naar Kroatië te komen op eigen gelegenheid en willen rondreizen, het idee is om ter plaatste, indien dit kan natuurlijk, te kijken of we mee kunnen (tegen betaling uiteraard)op een lokale georganiseerde zeilreis langs de kust (in de trend van een blue cruise in Turkije) voor een aantal dagen. Kunt u mij adviseren of dit überhaupt kan en zo ja, bij wie en in welke plaatsen we dit dan zouden kunnen proberen te doen? Alvast hartelijk dank.

  • Beste Helma, ik weet dat het mogelijk is om voor 1-dags cruises gewoon ’s ochtends naar de haven te gaan (voor 9 uur) en dat er dan meestal wel een plekje op een boot beschikbaar is. Of dit ook geldt voor cruises van een paar dagen (of een week) kan ik niet met zekerheid zeggen. Ik denk dat vantevoren boeken niet onverstandig is. Misschien is een cruise op een gulet wel de beste mogelijkheid voor jullie, omdat deze denk ik de meeste flexibiliteit bieden. Met hoeveel personen zijn jullie in totaal? Als je met een groepje bent kun je misschien wel gezamenlijk een gulet te huren voor een aantal dagen of een week. Dan kun je zelf de route bepalen. https://www.allesoverkroatie.nl/gulet-cruise-kroatie/ Maatschappijen die cruises aanbieden zijn o.a. Adriagate (https://www.adriagate.com) en Katarina-line (https://www.katarina-line.com) In meerdere steden in Kroatie kun je voor een cruise opstappen, zoals bijv. in Dubrovnik, Split, Zadar, Rijeka en Opatija. Misschien kun je het beste met een aantal maatschappijen contact opnemen om te vragen wat de mogelijkheden zijn wat betreft reserveren/niet reserveren etc. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Helma,
   Misschien heb je in de toekomst zin om met een zelf gehuurd zeiljacht en volledig vrij te zeilen in Kroatië of andere streek in de buurt.
   Ik ben zeilskipper en kan samen met jullie kijken of we een heerlijke vakantie kunnen plannen.
   Sportieve groetjes,
   Mark

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text