Nationaal Park Kornati

Nationaal Park Kornati ligt heel centraal in de Adriatische zee voor Kroatië, ongeveer 15 nautische mijlen van Sibenik en Zadar. Je kunt de eilandengroep per boot bereiken, niet alleen met je eigen boot maar ook met speciale excursieboten van toeristenbureau’s of met de hulp van plaatselijke schippers.

We raden je aan om een excursie naar Kornati te boeken vanaf Zadar, Sibenik of Murter. De prijs voor een dagexcursie is meestal rond de 35 tot 40 euro per persoon en dit is inclusief boottocht langs de eilanden, welkomstdrankje, lunch en een reisleider.

Zelf met de boot Kornati bezoeken

Er zijn twee bezoekerscentra in het park:

De Zakan haven op het eiland Ravni Zakan (in het zuid-oosten van het park) en de Vruje baai op het eiland Kornat (in het noord-westen van het park). Op deze twee locaties kun je een toegangsbewijs tot het park kopen. Ook kun je hier de nodige vergunningen aanschaffen om te vissen en te duiken.

Je hebt geen vergunning nodig om te snorkelen of om te duiken zonder speciale duikuitrusting. Duiken met een speciale duikuitrusting is alleen toegestaan als je bij een speciale georganiseerde duikgroep hoort.

Wandelen op de eilanden is toegestaan (maar blijf wel op de paden) en omdat de heuvels niet erg hoog zijn hoef je niet veel te klimmen om plekken te vinden met een mooi uitzicht. Vergeet niet dat het in de zomer ontzettend heet is en dat er heel weinig schaduw te vinden is in het park dus zorg ervoor dat je genoeg bescherming tegen de zon meeneemt.

Evenementen in Nationaal Park Kornati

Iedere eerste zondag van juli is de katholieke feestdag van de Madonna van Tarca. Op deze dag vinden er festiviteiten plaats op de Kornati eilanden.

De Kornati Cup is een traditionele zeilboten regatta aan het begin van het toeristenseizoen in april.

Wanneer kun je Kornati het beste bezoeken?

Het park is het hele jaar geopend zodat je wanneer jij wilt kunt genieten van de rust, frisse lucht en het betoverende landschap. Het park is de ideale omgeving voor zeilen, water sporten en voor mensen die houden van de rust van een onbewoond gebied. Daarom is Kornati bij uitstek de lokatie voor een Robinson-stijl vakantie. Het is voor ons niet zo makkelijk om te omschrijven wat voor ervaring het is om Kornati te bezoeken, je moet er gewoon geweest zijn!

Excursies

Er zijn veel toeristenbureau’s die excursies naar Nationaal Park Kornati organiseren. Of je nu alleen, met je gezin of met een groep reist, voor iedereen is er wel een geschikte excursie.

M/S Plava Laguna bijvoorbeeld zeilt van de Borik haven (vlakbij Zadar) en de zeiltocht duurt 10 uur. De excursie is inclusief zeiltocht, toegangsbewijs tot het park, zwemmen bij het Mana eiland, lunch bij kapitein Igor’s huis, onbeperkt wijn drinken (hele dag). Om deze excursie te boeken kun je de manager (Branko) bellen : +385 98 875 746

Voor informatie over bureau’s die excursies aanbieden kun je terecht bij het plaatselijke VVV-kantoor of je kunt een wandeling maken over de boulevard waar excursies aangeboden worden. De officiele website van Nationaal Park Kornati biedt ook informatie over georganiseerde reizen naar het park.

Accommodatie

Toeristenbureau’s in de omgeving van Kornati (zoals in Murter) bieden accommodatie aan op de eilanden, ook regelen ze transport naar de eilanden en services zoals het verhuur van boten en het bezorgen van boodschappen of maaltijden naar gasten die op de eilanden verblijven.

Het aanleggen van boten en het overnachten op boten is slechts in 16 duidelijk aangegeven baaien in het park mogelijk.

In de omgeving van Kornati, zoals op het eiland Murter, is veel privé-accommodatie te vinden, en ook veel hotels en campings. Murter is met het vasteland verbonden door een brug in het plaatsje Tisno.Hotels op Murter

 • Hotel Colentum*** (98 tweepersoons kamers)
 • Aparthotel*** (14 appartementen)

Campings op Murter

 • Camping Colentum*** (400 staanplaatsen op een oppervlakte van 30ha)
 • Camping Slanica** (150 staanplaatsen op een oppervlakte van 2ha)

Restaurants

Er zijn 25 restaurants en tavernes in Nationaal Park Kornati en de meesten van hen hebben plaatselijke gerechten op de menukaart staan, vooral veel vis en zeevruchtenspecialiteiten en gerechten bereid met lamsvlees van Kornati.

Nog wat nuttige informatie

 • Sommige delen van het park staan onder een speciale bescherming en mogen niet bezocht worden zonder dat je daar speciaal toestemming voor hebt gekregen.
 • Alle eilanden in het park zijn privébezit dus het is belangrijk dat bezoekers op de wandelpaden blijven.
 • Voor scuba duiken en vissen moet je een vergunning kopen, deze kun je krijgen op het kantoor van Nationaal Park Kornati in Murter en bij de boven beschreven recepties in het park zelf.
 • Voor duiken gelden strenge regels dus zorg dat je je hierover goed informeert voordat je gaat duiken.
 • Tijdens het zomerseizoen varen veel inwoners van Murter rond de Kornati eilanden met etenswaren en boodschappen voor bezoekers en voor gasten die op de eilanden overnachten.
 • De dichtstbijzijnde doktersposten zijn in Murter en in Sali (op het eiland Dugi Otok)

Prijzen

Toegangsbewijzen kun je krijgen op het kantoor van Nationaal Park Kornati in Murter en bij de boven beschreven recepties in het park zelf. Op de officiele website van het park kun je nog meerdere verkooppunten vinden.

Tip: toegangsbewijzen zijn goedkoper als je ze koopt voordat je naar het park toe gaat.

 • Toegangsbewijzen per boot per dag variëren van 150 tot 250 kuna voor boten tot 11m, 250 tot 400 kuna voor boten van 11 tot 18m, en 450 tot 750 kuna voor boten langer dan 18m.
 • Georganiseerde groepen met een bedrijfsvergunning betalen 20 kuna x de capaciteit van de boot. Georganiseerde groepen zonder een bedrijfsvergunning betalen 7500 kuna per boot per dag.
 • Een vergunning voor scuba duiken kost 150 kuna per persoon per dag voor georganiseerde groepen met een bedrijfsvergunning en 300 kuna per persoon per dag voor georganiseerde groepen zonder een bedrijfsvergunning.
 • Een visvergunning kost 150 kuna per persoon per dag als die buiten het park wordt gekocht en 300 kuna als die binnen het park wordt gekocht.

Contact gegevens voor het park:

Nacionalni Park Kornati
Butina 2
HR – 22243 MURTER
Tel.: + 385 22 435 740
Fax: + 385 22 435 058
Email: kornati@kornati.hr

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

23 Comments

  • Beste Saskia, zoals we hebben geschreven in het artikel, kun je vanuit Murter een boot excursie ondernemen naar Kornati. Er zijn meerdere aanbieders en ook al zijn de meeste excursies bijna hetzelfde, er kunnen kleine verschillen zijn, bijv. in de route, de tijdsduur van de excursie, de lunch en het soort boot bijv. Het is aan jullie om er eentje te kiezen die het beste bij jullie, en bij jullie schema past. Vriendelijke groeten, Karianne.

 1. Hoi,
  Wij hebben in Sibenik een excursie geboekt naar de Kornati eilanden. De excursie duurde een hele dag 8.30 tot 17.30. Vanuit Vodice vertrokken wij met de boot.

  Wij vonden het erg tegenvallen!

  De eilanden waar je langs vaart zijn vrij kaal / droog, niet bijzonder om te zien.
  De boot stopt 1x vlakbij bij salt lake. Het is een meertje binnen een eiland. Niet bijzonder, bijvoorbeeld geen helder of mooi blauw water om in te zwemmen. Er stoppen daar meerdere excursieboten. Je hebt vervolgens 2,5 uur om vrij te besteden. Er valt niet veel te zien. Je kunt een aardige hike / klim maken naar een uitkijkpunt. Dat was het wel.

  Voor ons was het geen aanrader. Voor een excursie betalen wij rond de 450 kuna per persoon. Wij vonden het een hoop geld.

  Mogelijk dat andere mensen, andere ervaring hebben.

  • Beste Corné, vanuit Sibenik (of bijv Zadar) is het duurder omdat de afstand groter is. Vanuit Murter (dichtste bij Kornati) kost het ong. 300 kuna. Net wat je zegt, een dergelijke excursie ervaart iedereen anders. Dat de eilanden bijna allemaal kaal zijn, vinden sommigen mooi, anderen niet. Het is wel een feit dat je dit vantevoren had kunnen weten, want er is veel info over Kornati op internet. Er wordt op veel websites uitgelegd waarom er zo weinig vegetatie is op de eilanden. Zoals hier bijv: https://www.np-kornati.hr/index.php/en/islands-biology/63-about-flora
   Ik hoop dat de rest van jullie vakantie beter bevalt/is bevallen! Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Dag Karianne,
    De website die je noemt, kende ik niet, maar is een goede om een beeld te hebben van de eilanden.
    Achteraf was het beter om ook op internet te kijken.

    De rest van de vakantie was top. Er zijn in Kroatië veel mooie plekken! Deze website was ook handig.

    • Beste Corne, bedankt voor je compliment! Het is de officiele website van NP Kornati. Ik raad altijd aan om de officiele site van een nationaal park of andere bestemming te checken voordat je deze gaat bezoeken. Ook omdat je daar de meest actuele info vindt over zaken die je bezoek mogelijk kunnen beinvloeden. Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Wij (gezin met 2 kinderen van 4 en 6 jaar) zijn 2 weken in omgeving Zadar geweest, omdat dit centraal ligt tov de nationale parken en mooie steden. In Zadar hebben wij een dagexcursie naar Kornati geboekt. Ze hebben verkoopplekken bij de voetgangersbrug én bij de steiger bij het zee-orgel. Er zijn 3 boten naar Kornati, de kleinste legt aan bij een eiland, waar je in 40 minuten naar een ruïne klimt. Dan is er een grotere boot (2 verdiepingen), deze gaat dicht langs alle eilanden. Hoewel wij van actief houden, kozen wij toch voor de grootste boot (3 verdiepingen), omdat de kinderen hierop kunnen rondlopen / rennen. Het is NL 4 uur varen, 1,5 uur naar het park, 1 uur erdoor heen, en weer terug. Hoge relingen, goed en veilig. Je krijgt lunch aan boord (gegrilde kip en makreel). Vervolgens ga je 3,5 uur naar een privé strand net buiten Kornati (dus op een klein ’typisch’ rotsig eilandje, met kristal helder water: snorkels mee!). Wij vonden het strand aan de andere kant van de ligplaats het fijnst: platte rotsen om op te liggen. Je kunt ook een (offroad) wandelingetje maken om je beeld van Kornati compleet te maken (oude stenen muurtjes die het eiland verkavelen). En dan weer 1,5 uur terug met de boot. Tip: als je graag een bepaalde zitplaats op de grote boot wilt, vraag dan naar de opstapplaatsen en zorg dat je bij de 1e plaats aan boord gaat.

 3. Hallo,
  Dankje voor alle info. Mag ik ook iets vragen? Iets wat ik nergens kan vinden: zijn honden toegelaten in het park?
  Groetjes

  • Beste Nelleke, ik denk niet dat de organisatoren van excursies naar Kornati honden op hun boten toelaten, aangezien je een hele dag op de boot zit (met slechts een paar pauzes)en de honden daar dus niet hun behoefte kunnen doen. Ook wordt er vaak op de boot gegeten en dat kan ook lastig zijn met honden erbij. Maar als je het zeker wilt weten zul je contact op moeten nemen met een aantal aanbieders. Ga je met je eigen boot, dan neem ik aan dat de hond gewoon mee mag, ik zou niet weten waarom niet. Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Hallo Karianne,

  Het is mij helaas niet gelukt om een boottrip te huren voor 24 personen. We willen graag naar Kornati van Zadar. Weet je misschien goede website die een boot wilt verhuren voor 24 personen met een gids, programma en lunch/dinner?

  Dankjewel!

  Thao

  • Beste Thao, ik zou niet een “standaard” excursie proberen te boeken maar met 24 personen voor een prive excursie gaan. Dan kun je de dag zo invullen zoals jullie groep dat graag wil. Ik kan geen persoonlijke aanbevelingen doen (wij zijn nog nooit met een grote groep geweest en dus geen prive excursie geboekt) maar als je op internet zoekt onder “zadar private boat excursion” of “zadar private kornati excursion” kom je meerdere aanbieders tegen. Ik zou er een aantal uitkiezen (kijk of ze ook op Tripadvisor staan!) en onderhandelen over de prijs en hoeveel zeggenschap de groep krijgt over de invulling van de dag, de maaltijden enz. Veel succes en als het allemaal goed is gelukt dan hoor ik graag je feedback!
   Groetjes, Karianne.

  • Beste Dorie, op de 1e zondag in juli wordt er een speciale dienst gehouden ter ere van “gospa od tarca” in het kerkje met dezelfde naam op een van de eilanden van de Kornati eilandengroep. De pelgrims gaan er in een processie van boten naar toe, vanuit Murter. Voor meer info kun je het beste kort vantevoren contact opnemen met het vvv kantoor in Murter, om te vragen hoe laat de boten vertrekken en of je een plekje op een boot kunt regelen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 5. Zijn dit jaar in Kroatië geweest voor het eerst, geweldige vakantie gehad! Alleen had mij vergist in de afstanden! Zaten in Sukosan en wilde met onze boot (sloep) naar de Kornati eilanden varen, maar dat was blijkbaar veels te ver! Weet jij waar je dan het beste je boot te water kan laten, om daar naartoe te varen?

  • Beste Rineke, vanuit Biograd en Murter is het beter te doen, deze twee (leuke) plaatsen liggen dichter bij Kornati dan Sukosan. Maar het hangt natuurlijk ook af van je boot. Een goede en snelle boot is het halve werk. Veel succes en plezier de volgende keer! Vriendelijke groeten, Karianne.

 6. Hallo Karianne,

  Ik breng mijn vakantie dit jaar door in Turanj en heb een eigen bootje bij mij. Ik wil graag naar de Kornati eilanden varen maar begrijp niet helemaal waar de verplichting voor het kopen van een toegangsbewijs begint. Is dit nodig voor het varen bij/rond de eilanden of alleen als ik aan land wil gaan. Ik hoop dat je even tijd hebt om dit uit te leggen.

  Met vriendelijke groet,

  Peter

  • Beste Peter, je hebt het toegangsbewijs nodig als je binnen de ‘grenzen’ van het park vaart, ongeacht of je op een eiland aan land gaat of niet. Vaar je alleen rondom de grenzen van het park dan hoef je uiteraard geen toegangsbewijs te kopen aangezien je het park niet binnen vaart. In het artikel kun je lezen op welke twee plekken je een ticket kunt kopen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 7. Hallo Karianne, iemand zei me dat je beter een boot neemt naar Kornati vanaf Biograd en dat dit veel goedkoper zou zijn dan vanaf Zadar! Iemand sprak ons vandaag aan in Zadar en het zou op 340 kuna per persoon komen, eten inclusief! Wat denk je?

  • Beste Christine, vanuit Biograd is ook heel goed mogelijk. Hoe verder weg, hoe duurder natuurlijk. Murter is dichterbij Kornati dan Sibenik, en Biograd is dichterbij dan Zadar. Dus als je vanuit de richting Zadar komt is Biograd een goede optie. 340 kuna dat is zo’n 45 euro. Ik denk dat je ook wel iets goedkopers kunt vinden (voor 35/40 euro) maar het zou kunnen dat het aanbod bij een excursie van 45 gewoon iet beter is. Dat is moeilijk voor mij te zeggen. Zit er een bezoek aan Telascica bij inbegrepen bijvoorbeeld? En wordt de lunch aan boord gegeten of in een taverne op 1 van de eilanden? Dit kan de prijs ook beinvloeden. Vriendelijke groeten, Karianne.

 8. Hoi,
  Ik heb een vraagje, vorig jaar zaten wij op camping zaton, vlakbij zadar, daar waren alleen excursies met hele grote boten naar de kornatieeilanden. Zijn er ook in de buurt excursies met kleinere bootje (en ook leuk voor kids) te vinden naar de kornatieeilanden? Groetjes Nadine

  • Beste Nadine, helaas zou ik zo niet weten of er kleinere excursieboten naar Kornati gaan vanuit Zadar of omgeving. Deze zijn ook moeilijk te vinden op internet (degenen die een site hebben zijn vaak grotere aanbieders met grotere boten) Misschien moet je het ter plekke eens vragen. Misschien kun je ook een prive schipper met een klein bootje inhuren voor een halve dag, je zou dit samen kunnen doen met een klein groepje andere toeristen. Vraag het gerust aan de inwoners die je bij de kleine haventjes in de buurt ziet zitten, of vraag het je verhuurder of gastheer/vrouw, of misschien bij de plaatselijke VVV. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text