De Berenopvang in Kuterevo

/
3553 Views

Kuterevo is een dorpje in de regio Lika, 10km ten oosten van Nationaal Park Sjeverni Velebit en 60km ten westen van Nationaal Park Plitvice. Kuterevo is bekend vanwege de berenopvang waar meerdere beren wonen die in het wild niet zouden kunnen overleven. Het ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Plitvice en is goed te vinden met de meeste navigatiesystemen (gps 44.823306, 15.141912).

Hou er rekening mee dat je over smalle bergweggetjes moet rijden, maar desondanks het is prima te doen met de auto (er rijden geen bussen). De omgeving is prachtig en alleen de rit is al de moeite waard.

Over de opvang

De berenopvang (bear sanctuary) is in 2002 opgericht en wordt gerund door vrijwilligers uit verschillende landen. De opvang is geheel afhankelijk van donaties en de toegang is gratis. Bezoekers kunnen de opvang ondersteunen door middel van een vrijwillige bijdrage (geheel vrijblijvend, er is geen druk).

Wanneer de vrijwilligers tijd hebben, geven ze bezoekers graag een rondleiding en vertellen ze je alles wat je wilt weten over de beren in de opvang en over Europese bruine beren in het algemeen. Ook staan er borden met informatie over de beren, waar ze vandaan komen en waarom ze in de opvang zijn geplaatst.

Kuterevo berenopvang

De beren in de opvang

De beren hebben ruime verblijven met veel mogelijkheden om zich te verstoppen, waardoor het niet altijd gegarandeerd is dat je ze zult zien. Het is tenslotte geen dierentuin maar een plek waar de beren kunnen leven op een zo natuurlijk mogelijke manier. Maar met een beetje geluk kun je ze ook juist van heel dichtbij zien, vooral als je in de warme maanden wat vroeger of juist wat later op de dag komt. Vanaf ongeveer het middaguur tot laat op de middag verstoppen de beren zich in de schaduw om te slapen.

Op dit moment zitten er 8 bruine beren in de opvang. Een volwassen vrouwtje genaamd Mirna is de oudste beer in de groep, ze is geboren in 1984. De andere beren zijn een stuk jonger en zijn geboren tussen 2003 en 2012. Twee van de beren zijn afkomstig uit een dierentuin en de andere zes zijn wees geworden tijdens hun eerste levensjaar en konden niet alleen overleven in het wild.

Europese bruine beer in het wild

In Kroatië leven momenteel nog zo’n 1000 bruine beren in het wild, maar hun situatie is niet ideaal. Hun habitat wordt steeds kleiner en de dieren lopen gevaar vanwege verkeer, stropers en jagers. De beren in Kroatië maken deel uit van de Dinarische berenpopulatie, die in totaal uit een kleine 3000 beren bestaat. Dit is de op één na grootste berenpopulatie in centraal Europa, de grootste berenpopulatie (zo’n 7000 beren) bevindt zich in Roemenië.

Een bezoek brengen

De opvang opent om 9 uur en sluit zodra het donker wordt. De meeste bezoekers brengen een uurtje of twee door in de opvang. Honden mogen mee, mits aangelijnd. Je kunt de opvang van het voorjaar tot en met het najaar bezoeken (in de winter slapen de beren). Er zijn toiletten aanwezig, een café en een klein souvenirwinkeltje met o.a. houtsnijwerk en streekproducten zoals honing (de opbrengst gaat uiteraard naar de beren).

Meer info: https://kuterevo.org/bears/

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text