Gorski Kotar, het groene hart van Kroatië
De regio Gorski Kotar wordt ook wel het ‘Kroatische Zwitserland’ genoemd. Het ligt in het noorden van het land, langs de grens met Slovenië, en strekt zich uit van de havenstad Rijeka in het westen tot aan Karlovac in het oosten. Dit berggebied is een mooie vakantiebestemming op zich, maar kan ook heel goed bezocht worden vanuit Istrië, Kvarner, Zagreb en Lika. Neem je de snelweg Zagreb-Rijeka (A6/E65), dan rij je door Gorski Kotar.
Meer dan 60% van de regio bestaat uit bos en het is een heel dunbevolkt gebied (gemiddeld slechts 20 inwoners per vierkante kilometer). Het beroemde Nationaal Park Risnjak is een van de kenmerken van Gorski Kotar, net als de rivier de Kupa, waar veel rafting excursies worden georganiseerd.
Gorski Kotar vormt samen met het Sloveense Notranjska en Dolenjska een van de grootste ongerepte bosgebieden in Europa, waar veel beren, wolven, lynxen, wilde zwijnen en wilde katten leven. Er komen veel vlindersoorten voor, salamanders, hagedissen en kikkers. Ook marters en wezels kun je er tegenkomen. Tot de vogelsoorten behoren onder andere adelaars, haviken, uilen, auerhoenen, spechten en notenkrakers. De lager gelegen bossen bestaan vooral uit loofbos, met veel beukenbomen, de hoger gelegen bossen uit dennenbos, met veel sparren en zilversparren.
Wintersport
Gorski Kotar is het hele jaar door de moeite van een bezoek waard. In de winter is er een grote kans op sneeuw en in de maanden december, januari en februari is de gemiddelde temperatuur bijna altijd onder het vriespunt. Ook in november, maart en april is er nog een flinke kans op vorst. In de zomermaanden ligt de temperatuur rond de 17 graden.
Gorski Kotar is een schilderachtige regio waar in de winter veel mensen op af komen voor de wintersport. Er zijn meerdere skiresorts, waarvan de grootste op de Bjelolasica berg ligt; het Bjelolasica Olympic Centre. Het skigebied heeft een totale lengte van 10km en het resort heeft een capaciteit van 2500 bezoekers per dag. Andere populaire skiresorts vind je in Platak, Mrkopalj (Čelimbaša), Polane en Petehovac.
Plaatsjes
De grootste plaats in de regio is Delnice, met 4500 inwoners. Alles in deze regio is gericht op de natuur en op het buitenleven, je vindt hier behalve accommodatie, restaurants en wat winkeltjes niet zo veel bijzonders. Delnice heeft een speeltuin in het centrum en er is een klein dierenpark met herten. Cultuurliefhebbers kunnen er een oude molen bezoeken (de Popović molen) en het oudste huis van Delnice, het Rački huis, dat je een kijkje geeft in het leven van de inwoners uit de 18e eeuw. Het Japlenški Vrh Forest Park in Delnice is zeker de moeite van een bezoek waard.
Een van de mooiste plaatsjes in Gorski Kotar is Fužine, bekend vanwege de Vrelo grot en de drie meren: Bajer, Potkos en Lepenica. Er zijn veel sport- en recreatiemogelijkheden in de omgeving van Fužine, waaronder zwemmen, varen, fietsen, wandelen, jagen en paardrijden. Het plaatsje blinkt uit wat betreft gastronomie. De restaurants staan bekend om hun traditionele gerechten bereid met wild, paddenstoelen, zoetwatervis en wilde bessen.
Het plaatsje Lokve staat bekend om het meer van Lokve, haar grote kikkerpopulatie en om de Lokvarka grot. Hier weten ze als de beste hoe ze heerlijke gerechten met kikkerbillen kunnen bereiden en ze staan daarom overal op het menu. Er is ook een speciaal kikkermuseum, waar je alles te weten komt over deze interessante dieren. Net als in Fužine zijn er hier veel outdoor activiteiten te doen, in de bergen, de bossen en op het meer.
Rivieren
De Kupa rivier is bijna 300km lang en de bron ligt in Nationaal Park Risnjak. Het is een van de diepste bronnen in heel Kroatië en heeft een prachtige turquoise kleur. De bron droogt nooit op en is omgeven door hoge rotsen en diepe bossen. Je wandelt er in een half uur vanuit het dorpje Razloge naar toe. Het laagste deel van de rivier wordt ook wel de betoverende vlindervallei genoemd, omdat hier maar liefst 500 vlindersoorten te vinden zijn.
Raften is mogelijk in het hoge deel van de rivier, waar het water een weg gebaand heeft door de ruige rotsen. Raften is mogelijk voor jong en oud en als het weer warm genoeg is, heb je ook de kans om te zwemmen en zonnebaden bij een van de vele kiezelstranden langs de rivier. Het plaatsje Brod na Kupi is een populaire startplaats voor rafting excursies, er zijn meerdere organisatoren die hier excursies aanbieden.
De Dobra rivier is de op een na grootste rivier in Gorski Kotar, na de Kupa rivier. Raften was erg populair op de Dobra rivier maar sinds de bouw van een grote dam zijn er haast geen rafting activiteiten op de rivier meer. We raden je daarom aan om voor de Kupa rivier te kiezen.
Watervallen
Een van de mooiste watervallen is de Zeleni Vir van 70m hoog, vlakbij het plaatsje Skrad. Het ligt diep in het bos maar is wel makkelijk te bereiken. De 800m lange kloof die het water naar de waterval toe brengt wordt de Duivel’s Passage genoemd, de naam is te danken aan de wilde stroming in het water. Via een pad tussen de steile kliffen wandel je over bruggen en trappen naar een grot genaamd Muževa Hiša, met een diepte van 200m en een klein meertje aan het einde.
We raden je aan om een zaklamp mee te nemen omdat er geen verlichting in de grot is. Draag stevige schoenen en wees erop voorbereid dat het pad modderig kan zijn. De wandelroute begint bij het treinstation in Skrad en je kunt kiezen uit een route van ong. 30 minuten en een route van ong. een uur. De toegangsprijs is 25kn p.p.
In het plaatsje Vrbovsko kun je een serie kleine watervallen en stroomversnellingen bezoeken in de Kamačnik rivier, die er door een smalle kloof stroomt. Er is een 3km lang wandelpad door de kloof, met meerdere vlonders en houten bruggen, wat het extra interessant maakt. Aan het einde van het pad vind je de bron van de Kamačnik rivier. Gemiddeld doe je er ongeveer een uur over naar de bron en een uur weer terug. Zorg dat je stevige schoenen draagt. Er is een parkeerplaats aan het begin van het wandelpad. De toegangsprijs is 20kn p.p.
De Witte en Samarske Rotsen
In Velika Kapela, een bergketen met rotsachtige bergen en dichte bossen, vind je een van de meest indrukwekkende landschappen van Kroatië, het natuurreservaat Bijele i Samarske Stijene. Deze kalkstenen rotspartijen hebben een zeer bijzonder reliëf, met verticale groeven, steile kliffen, diepe spleten en dramatische pieken. Het is een moeilijk toegankelijk gebied, je zult dus een redelijke conditie moeten hebben om het te bezoeken.
Sommige delen van het gebied zijn alleen te ontdekken door te klimmen en zijn alleen toegankelijk voor ervaren bergbeklimmers. De meest opvallende plek in het reservaat zijn de Kameni Prsti rotsen (de stenen vingers) in het Bijele Stijene deel van het reservaat. Samen zien de vijf rotsen eruit als vingers die recht omhoog de lucht in steken, als de hand van een reus.
De belangrijkste toegangspunten tot het reservaat zijn Mrkopalj en Tuk, via de weg genaamd Begova Staza. Vanuit het zuiden heb je ook toegang tot het reservaat via Jasenak. Bijele i Samarske Stijene liggen officieel niet in Gorski Kotar, maar de Velika Kapela bergketen wel, waardoor we dit prachtige reservaat wel aan onze lijst toe hebben gevoegd.
Hoe bereik je Gorkski Kotar
Vanuit Zagreb is Gorkski Kotar makkelijk te bereiken via de snelweg Zagreb-Rijeka (A6/E65). Vanuit het zuiden neem je de A1 snelweg in noordelijke richting, je komt dan vanzelf op de snelweg Zagreb-Rijeka (A6/E65) uit. Vanuit Istrië volg je de A8 richting Rijeka.
Accommodatie in Gorkski Kotar
Er is veel privé accommodatie te vinden, zowel in de grotere plaatsen als in de dorpjes. Er zijn enkele hotels in de regio, zoals in Bjelolasica, Delnice, Ravna Gora, Fužine en Brod na Kupi, maar het aanbod is klein. Er zijn een handjevol campings te vinden, waaronder camping Šumska Bajka in Lič en campings Zlatko en Lokve in Lokve.