De bijzondere meren van Imotski

/
4476 Views

Imotski is een vrij onbekende plaats in het Dalmatische binnenland, dichtbij de grens met Bosnië en Hercegovina. Het ligt op slechts een half uur rijden van de kust in Baška Voda (Makarska Riviera), dankzij de Sveti Ilija tunnel die door het Biokovo gebergte heen loopt.

Het centrum van Imotski heeft een typisch Dalmatische architectuur, met stenen huizen en gezellige pleintjes, maar het is er veel rustiger (én goedkoper) dan in de kustplaatsjes zo’n 30km verderop. Je vindt er alles wat je nodig hebt, zwemmogelijkheden, goede restaurants en cafés, winkels en supermarkten, een handjevol hotels en een ruime keuze aan privé accommodatie. Vooral de luxe villa’s met privé zwembaden in de buitenwijken worden de laatste jaren steeds populairder onder de toeristen.

Imotski bezoeken

Imotski’s karstlandschap

De natuur in de omgeving van Imotski heeft veel aantrekkingskracht. Een vruchtbare vallei met wijngaarden (waar de lokale wijnen ‘Kujundžuša’ en ‘Trnjak’ van gemaakt worden), dichte bossen en het indrukwekkende Biokovo gebergte, dat er vanuit het binnenland heel anders uitziet dan vanaf de kust, veel kleurrijker en met meer vegetatie. Het is een ideale omgeving om te fietsen, wandelen en hiken. Ook kajakken is er mogelijk, op de Vrljika rivier. Imotski ligt slechts 50km van bekende plaatsen zoals Mostar, Međugorje en Omiš en 90km van Split.

Het hele karstgebied rondom Imotski wordt het ‘Imotsko Polje’ (het Imotski Veld) genoemd. Het is bijna 100km² en ligt ongeveer gelijk verdeeld over Kroatië en Bosnië en Hercegovina. Dankzij het karstlandschap heeft Imotski een aantal unieke kenmerken, waaronder maar liefst 11 meren. De meren zijn eigenlijk dolines, zinkgaten, ontstaan door het instorten van ondergrondse grotten, hoogstwaarschijnlijk tijdens aardbevingen. De meest bekende zijn het Rode Meer en het Blauwe Meer, Crveno Jezero en Modro Jezero, genoemd naar hun opvallende kleuren.

Imotsko Polje

Het Blauwe Meer

Het Blauwe Meer dankt haar naam aan de intens blauwe kleur van het water. Het meer heeft een diepte van 220m en komt aan het eind van de zomer soms droog te liggen. Wanneer dit gebeurt, wordt de bodem omgetoverd tot voetbalveld en wordt er een traditionele voetbalwedstrijd gehouden tussen twee lokale voetbalteams. In het voorjaar kan het waterniveau in het meer tot 90m bereiken, dankzij smeltwater uit de nabijgelegen bergen. Het meer is een populaire zwemplek, zowel voor de locals als voor toeristen. Er loopt een steil pad (met trappen) helemaal naar beneden naar de bodem van het meer, dus hoe hoog of laag de waterstand ook is, je kunt altijd het water bereiken. Het is een vrij intensieve wandeling van ongeveer een half uur, vooral terug naar boven is zwaar bij warm weer, maar het is zeker de moeite waard omdat het water zeer helder en heerlijk fris is. De toegangsprijs voor het wandelpad is 30 kuna en je ticket blijft het hele jaar geldig.

Het Blauwe meer ligt direct aan de rand van de stad, recht onder het Topana Fort. Er zijn meerdere mooie uitkijkpunten over het meer, maar het panoramische uitzicht vanaf dit 10e -eeuwse fort is waarschijnlijk wel het mooist.

Blauwe Meer bij Imotski

Het Rode Meer

Het Rode Meer ligt ongeveer anderhalve kilometer van het Blauwe meer. Crveno Jezero dankt haar naam aan de roodbruine kleur van de steile rotswanden, die een hoogte hebben van meer dan 250m. De rode kleur wordt veroorzaakt door ijzeroxide. Het meer is het op-twee-na grootste zinkgat ter wereld en kan alleen van bovenaf bewonderd worden (je kunt er gewoon met de auto langs rijden en stoppen om het meer te bekijken). Het water is alleen bereikbaar door professionals met speciale klimuitrusting. De diepte van het meer is minstens 530m, dit is hoe diep duikers hebben kunnen komen. Het meer wordt gevoed met water via ondergrondse tunnels en is dus niet afhankelijk van regenwater en smeltwater.

Het Groene Meer

Het Groene meer, Zeleno Jezero, is verbonden met de rivieren Vrbica en Ričina. Het meer dankt haar naam aan de turquoise kleur van het water. Het wordt ook wel het Ričice meer genoemd, naar het plaatsje Ričice waarbij het ligt, zo’n 10km van Imotski. Het is een kunstmatig meer (accumulatiemeer) dat is ontstaan na de aanleg van een dam. Het Zeleno Jezero is minder bekend dan het Crveno Jezero en Modro Jezero maar zeker niet minder interessant. Het meer is ideaal voor zwemmen, varen, kajakken en sportvissen (er zit onder andere veel karper). Om het meer heen zijn veel mogelijkheden voor fietsen en wandelen.

Andere meren vlakbij Imotski zijn Prološko Blato, het Galipovac meer, het Lokvičićko meer (ook wel Mamić meer genoemd) en het Knezović meer. Prološko Blato is een typisch overstromingsgebied, of karstveld, waarvan de vorm en de diepte regelmatig veranderen. Slechts een deel van het veld staat permanent onder water en het andere deel is dankzij het vele water een vruchtbaar landbouwgebied. Gemiddeld is dit meer zo’n 1 tot 6 meter diep. In het meer ligt het heuveltje genaamd Manastir, dat tijdens hoogwater een eilandje wordt, met daarop de ruïnes van een Franciscaner klooster uit de 15e eeuw. Het Galipovac meer, het Lokvičićko meer en het Knezović meer komen nooit helemaal droog te liggen maar het waterniveau kan door het jaar heen wel 3 meter fluctueren.

Prološko Blato

Toekomstig geopark

Ongeveer twee jaar geleden werd voorgesteld om het Biokovo-Imotski merengebied tot geopark uit te roepen. Het gaat om een gebied van meer dan 400km² en omvat het gehele Biokovo gebergte en het Kroatische deel van het Imotsko Polje. De aanvraag is gedaan bij de UNESCO Council en hopelijk zal er binnen twee jaar een beslissing worden genomen. Het is de bedoeling dat er in het park 13 routes worden uitgestippeld voor liefhebbers van natuur, cultuur en geologie, zodat bezoekers alle natuurschoon in het gebied te zien krijgen. Kroatië heeft al twee geoparken, natuurpark Papuk en de Vis archipel.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text