Natuurpark Škarline in Istrië bezoeken

/
4608 Views

Natuurpark Škarline ligt 2km van het plaatsje Brtonigla in het binnenland van Istrië. Het is een relatief klein en onbekend natuurgebied, waar je doorheen wandelt als je het Sveti Zenon hiking pad neemt. Dit hiking pad start en eindigt in Brtonigla en duurt ongeveer twee uur.

Je kunt het park ook bereiken via een 2km lang, onverhard pad langs weides en wijngaarden vanuit het plaatsje Nova Vas. Bij droog weer kun je met de auto over het pad. De route door de kloof en weer terug naar Nova Vas duurt ongeveer 4 uur.

Natuurpark Škarline

Groene kloof

In Škarline vind je een weelderige groene kloof met een kronkelende beek van enkele kilometers lang, die uitvloeit in de rivier de Mirna. Wanneer de waterstand hoog is, stroomt het water over cascades en ontstaan er kleine watervallen. De schaduwrijke kloof biedt veel flora en fauna, waaronder prachtige bloemen zoals de maagdenpalm en de wilde cyclaam. In en rond het water wemelt het van de kikkers en salamanders en in de bossen rond de kloof leven veel wilde zwijnen.

In de zomer kan de kloof droog komen te staan, of bijna droog, en in dat laatste geval kan het er heel modderig worden. Het is daarom aan te raden om stevige, dichte schoenen te dragen. Sowieso is het aan te raden om goede schoenen die veel grip bieden te dragen, vanwege de rotsachtige ondergrond, de hoogteverschillen en het feit dat je een aantal keren de beek over moet steken.

Het is op sommige punten ook nodig om te klimmen, waarbij er houvast wordt geboden door middel van kabels langs de paden. Deze kloof is daarom ook niet geschikt voor zeer jonge kinderen, mensen die slecht ter been zijn, voor kinderwagens of fietsers. Ook al is er in de zomer misschien weinig water in de kloof, toch blijft het er heerlijk koel en zorgt het voor een verfrissende wandeling.

Škarline Natuurpark

Goed om te weten: vanwege de vochtigheid zijn er veel muggen in de kloof. Ook groeien er brandnetels. Het is daarom verstandig om lange kleding te dragen of om crème/spray mee te nemen.

Schilderachtig Brtonigla

Heb je nog energie en tijd over na een wandeling door de kloof, bezoek dan zeker het schilderachtige heuveldorpje Brtonigla tussen de wijnvelden, waar je kunt genieten van uitstekende restaurants met traditionele gerechten en lokale wijnen. In het binnenland van Istrië vind je trouwens nog veel meer authentieke heuveldorpjes.

Heuveldorpje Brtonigla

Tip: Nova Vas en Brtonigla liggen niet ver van het populaire aquapark Istralandia.

De Mramornica grot

Liefhebbers van grotten kunnen de Mramornica grot bezoeken, net buiten Brtonigla. Een tour door de grot met een gids duurt ongeveer 30 minuten. De temperatuur in de grot is constant 14 graden dus een trui meenemen is geen slecht idee. De grot is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn, hoewel de paden in de grot wel goed onderhouden en veilig zijn.

De ingang naar de grot is een ingestort zinkgat, en via een steile trap daal je af naar de ondergrondse ruimtes, waaronder een grote kamer van meer dan 90m lang, 50m breed en 5m hoog, vol stalagmieten en stalactieten, stalagnaten en helictieten. De openingstijden van de grot verschillen per seizoen, dus check voor vertrek even online. Meer lezen over grotten in Kroatië.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text