Het Vrana Meer in Noord Dalmatië

/
954 Views

Natuurpark het Vrana meer ligt in Noord Dalmatië, vlakbij de kust tussen Zadar en Sibenik. Het Vrana meer is het grootste meer in heel Kroatië en is gevuld met brak water; een mix van zeewater (er is een ondergrondse verbinding met de Adriatische Zee in Pirovac) en zoetwater uit verschillende bronnen in het meer. De diepte van het meer ligt tussen de 2 en 6 meter.

Het Vrana Meer (Vransko Jezero) is een oase voor watervogels en zelfs enkele beschermde en zeldzame vogelsoorten komen er om te broeden. Voor veel vogelsoorten is het Vrana meer de enige overgebleven broedplaats in het Mediterrane deel van Kroatië.

Het Vrana meer in Noord Dalmatië

Het meer heeft een oppervlakte van 30km² en het gehele natuurpark heeft een oppervlakte van 60km². Ongeveer 8km² van het meer bestaat uit moerasgebied (het ornithologisch reservaat), met veel riet en ondergelopen weides met siergrassen en vele bloemensoorten.

Het is een paradijs voor vogelliefhebbers, die er kunnen genieten van maar liefst 250 vogelsoorten, waarvan er meer dan 100 soorten in en rond het meer broeden. Een bezoek brengen aan het meer is het hele jaar door interessant, want zelfs in de winter komen er meer dan 100.000 vogels overwinteren dankzij het milde klimaat.

Natuurpark het Vranameer

Hengelsport

Het hele jaar door mag je op het meer vissen, maar uiteraard alleen als je in het bezit bent van een visvergunning. Een visvergunning voor 1 dag kost 70 kuna (10 euro) en is te koop in het kantoor van het park in Biograd na Moru en bij de ingangen van het park in Biograd, Pakostane en Vrana.

Je vindt in het meer vooral veel karper, meerval, snoek en zeebarbeel. Op de paling in het meer mag absoluut niet gevist worden. Voor enkele andere vissoorten geldt een tijdelijk visverbod in bepaalde periodes (deze periode is per vissoort verschillend). Hier vind je de regels waar vissers zich op en rond het meer aan moeten houden.

Rondom het meer kun je bootjes en kano’s huren om mee te gaan vissen. Ook als je voor je plezier wilt gaan varen met een klein bootje is dit mogelijk. Het ornithologisch reservaat (het noordoostelijke deel van het meer) is onder geen enkele voorwaarde toegankelijk voor bezoekers. Dit is een beschermd gebied voor de vogels.

Vrana meer bezoeken

Mountainbiken

Er loopt een pad helemaal rondom het meer, met een lengte van ongeveer 40km, dat zeer geschikt is voor mountainbiken. Wil je graag een routekaart meenemen, bezoek dan het kantoor van het park in Biograd na Moru. Op de kaart vind je de panoramapunten, ruïnes, uitkijktorens en andere interessante bezienswaardigheden op de route.

Het Kamenjak panoramapunt mag je niet missen, als je tenminste de conditie hebt om naar boven te fietsen of wandelen. Je hebt er een prachtig uitzicht over de hele omgeving, het meer, de zee en de eilanden. Op een heldere dag kun je zelfs de Italiaanse Appenijnen zien liggen. Je vindt er infoborden met interessante details over het meer en de geschiedenis van de monumenten langs het meer.

Er staan bankjes zodat je er kunt picknicken en er is een kleine konoba (taverne). Het panoramapunt is ook met de auto te bereiken (gps-locatie: 43.894408, 15.610873) maar ook als je alleen maar het uitkijkpunt wilt bezoeken, zul je een entreekaartje voor het hele park moeten kopen (wat ter plekke bij het panoramapunt kan).

Hou voor je fietstour rekening met het volgende: Je fietst in de natuur, op een onverharde weg, met slechts een aantal kleine plaatsjes op de route. Zorg dus dat je een geschikte fiets hebt (mountainbike), dat je een bandenplakset meeneemt, voldoende flesjes drinkwater en evt. een lunchpakket, en dat je goed beschermd bent tegen de zon want je zult onderweg weinig schaduw vinden.

Zwemmen

Er zijn een aantal geschikte plekken om in het meer te zwemmen, deze plekken liggen vooral aan de kant van de magistrale (de kustweg). We raden het kiezelstrand vlakbij Pakostane aan.

Het Vrana meer bezoeken

Toegangsprijzen natuurpark Vrana meer

 • Volwassenen: 20kn
 • Kinderen 7-18 jaar: 10kn
 • Kinderen tot 7 jaar: gratis
 • Gezinnen met kinderen tot 18 jaar: 45kn
 • Studenten en 65plussers: 15kn

Park kantoor in Biograd na Moru

 • Adres: Kralja Petra Svacica 2
 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 16:00 uur.

Kamenjak uitkijkpunt

Het park zelf is 7 dagen per week geopend van 08:00 tot 21:00 uur.

Wil je deelnemen aan een excursie of aan een speciaal educatief programma in het park, kijk dan hier naar de mogelijkheden (prijzen voor 2018). Ook vind je in dit document alle contactgegevens voor het park.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text