De Pula Arena, Kroatië’s 2000 jaar oude amfitheater
Het is altijd interessant om een eeuwenoud monument te bezoeken, maar vaak doen we dat zonder dat we er veel van af weten. Wie de Pula Arena gaat bezoeken, kan daarom met deze info al vast genieten van de voorpret.
Kroatië’s beroemde amfitheater is rond het begin van de jaartelling gebouwd, in dezelfde periode als het Colosseum in Rome. De Romeinse keizer Vespasian liet het amfitheater bouwen in wat destijds een van de regionale centra was; Pietas Julia (het huidige Pula). Pietas Julia was een belangrijke Romeinse havenstad met meer dan 30.000 inwoners.
De ovale arena is ongeveer 130 bij 100 meter en kon 25000 bezoekers ontvangen. De muren zijn meer dan 32 meter hoog en omdat de arena op een helling staat, heeft het aan de ene kant drie verdiepingen, en aan de andere kant twee. Vanaf de tribunes hebben de toeschouwers uitzicht op zee. De arena heeft 4 torens en op iedere toren stonden destijds 2 watertanks. Het water was geparfumeerd en werd over het publiek gesprenkeld, om voor de nodige verfrissing te zorgen. In de zomer werden er doeken gespannen boven de tribunes om schaduw te creëren. Ook waren er winkels aanwezig onder de tribunes, om de toeschouwers van alle gemakken te voorzien.
Het feit dat de vier torens en de drie verdiepingen van de buitenmuren nog geheel intact zijn, maakt dit amfitheater uniek. Het is het enige amfitheater waarbij dit het geval is. Het Colosseum in Rome bijvoorbeeld is door de eeuwen heen tweederde van haar originele constructie verloren. De Pula Arena is het op vijf na grootste amfitheater dat de tand des tijds heeft doorstaan.
Tot in de 5e eeuw werden er gladiatorgevechten gehouden, totdat deze door keizer Honerius werden verboden. Het was nog wel toegestaan om er gevangenen te laten vechten, vooral ter dood veroordeelden wachtten vaak dit lot. Op deze wijze ging de gewelddadige vorm van vermaak nog een paar eeuwen door. Via de ondergrondse tunnels konden ze ook dieren de arena in sturen, leeuwen en tijgers waren favoriet voor gevechten tot de dood. Niet alleen werden er gevechten gehouden tussen meerdere dieren, maar ook tussen mensen en dieren.
Het amfitheater in Pula wordt een arena genoemd omdat er zand in lag. Arena is het Latijnse woord voor zand, en de reden waarom er zand lag was om het bloed van de slachtoffers te absorberen. Je loopt de arena binnen via een lange, smalle tunnel. Deze tunnel werd gebruikt om de dieren naar binnen te leiden en ook om de dode en gewonde vechters en dieren weg te slepen. Ze werden naar een van de ondergrondse ruimtes gebracht waar ze tentoongesteld werden voor bezoekers.
Een deel van de ondergrondse ruimtes en gangen kun je bezoeken, je vindt er een klein wijn en olijfolie museum waar je kunt zien hoe de Romeinen wijn en olijfolie produceerden. Ook is er een ruimte waar je gladiatoren kleding en wapens kunt bekijken.
In de middeleeuwen werd de arena veel gebruikt voor riddertoernooien en markten. Helaas werden destijds veel van de stenen zittingen weggehaald om gebruikt te worden voor de bouw van nieuwe gebouwen. In 1816 werd de arena voor het eerst gerestaureerd, en vervolgens weer in 1932, toen het werd aangepast voor gebruik als theater. Tot op de dag van vandaag wordt de arena nog steeds gebruikt voor allerlei soorten voorstellingen en vermaak. Vele beroemdheden hebben er al opgetreden, zoals Luciano Pavarotti, Andrea Bocelli, Sting, Elton John en Norah Jones.
De arena bezoeken:
Je moet ongeveer een uur uittrekken voor een bezoek aan de arena. Je kunt zelfstandig rondkijken, zonder gids.
Toegangsprijs:
- Volwassenen: 50 kuna
- Kinderen en studenten: 25 kuna
Openingstijden:
- 02.01. – 31.03. – 9.00 / 17.00 uur
- 01.04. – 30.04. – 8.00 / 20.00 uur
- 01.05. – 30.06. – 8.00 / 21.00 uur
- 01.07. – 31.08. – 8.00 / 24.00 uur
- 01.09. – 30.09. – 8.00 / 21.00 uur
- 01.10. – 31.10. – 9.00 / 19.00 uur
- 01.11. – 31.12. – 9.00 / 17.00 uur
Evenementen:
In de zomermaanden (juni/september) worden er wekelijks gladiatorengevechten nagespeeld (dit wekelijkse evenement heet het Spectacvla Antiqva). De website over dit evenement is helaas alleen in het Kroatisch beschikbaar, maar onder ‘program’ vind je de data en tijden. Tickets kosten 80kn voor volwassenen, 40 kn voor kinderen van 3 tot 18 jaar en de toegang is gratis voor kinderen tot 3 jaar. Onder ‘kontakt’ vind je het emailadres voor ticketreservering, maar tickets kunnen ook ter plekke worden gekocht (in de arena) en in het VVV kantoor (tourist office).
Bekijk de evenementenkalender op de officiële website van de Pula Tourist Board voor een overzicht van concerten, opera, ballet, filmvoorstellingen, festivals en sportevenementen e.d. die gepland staan. Er is tegenwoordig plaats voor ongeveer 5000 bezoekers op de stenen zitplaatsen. Tip: neem een kussentje mee om op te zitten.