Natuurpark Lonjsko Polje

/
4117 Views

Lonjsko Polje (het Lonja veld) is het grootste beschermde overstromingsgebied in Kroatië en in het hele Donaubekken. Het natuurpark is meer dan 500km² groot en bevat drie rivieren; de Sava, de Lonja en de Veliki Strug. Het bestaat uit drie grote weides; Lonjsko, Mokro en Poganovo. Het ligt ongeveer 115km ten zuidoosten van Zagreb, in de Sisak-Moslavina regio.

Het meest opvallende kenmerk van Lonjsko Polje is dat er het hele jaar door overstromingen kunnen plaatsvinden, vanwege de unieke ligging van de Sava en haar zijrivieren, waardoor het park een belangrijke bufferzone is voor de omliggende, bewoonde gebieden.

Het unieke microlandschap van Lonjsko Polje zorgt voor een overvloed aan flora en fauna, met verschillende soorten moerassen, weides, bossen en graslanden. Een belangrijk element in het onderhoud van de weides is het vee van de lokale boeren, zoals de Posavina paarden, een bedreigde diersoort, waarvan er nog slechts duizend over zijn.

Posavina paarden

Lonjsko Polje is onder andere een belangrijk habitat voor ooievaars, adelaars, lepelaars, valken, buizerds, moerasschildpadden, otters, salamanders en nog veel meer diersoorten, waaronder meerdere bedreigde diersoorten. Voor veel diersoorten is Lonjsko Polje een ideaal broedgebied, zoals voor eenden en voor vele vissoorten, waaronder karper.

Lonsko Polje kaart

Het dorpje Čigoč, dat in het natuurgebied ligt, is bekend om haar karakteristieke houten huizen en de vele ooievaarsnesten die je er op de daken vindt. Dit kleine dorpje, met maar weinig inwoners, heeft vaak wel 40 nesten en twee keer zoveel ooievaars als mensen. De omgeving is er ideaal voor de vogels, die er in het moerasgebied een overvloed aan voedsel vinden voor hun jongen.

Het plaatsje is zeker de moeite van een bezoek waard, niet alleen vanwege de ooievaars, maar ook om de traditionele houten huizen te bekijken. Het eikenhout waarmee de huizen werden gebouwd kwam allemaal uit de directe omgeving en er kwam geen metaal aan te pas om de houten planken met elkaar te verbinden. In het hele natuurgebied zijn ongeveer 600 van deze bijzondere huizen bewaard gebleven, enkele daarvan zijn wel 200 jaar oud.

Je vindt er meer dan 80 in Krapje, een dorpje dat de status van architectonisch erfgoed heeft gekregen. Het hele dorpje is als een openluchtmuseum. Vanwege de vele overstromingen woonden de mensen op de bovenverdieping en de keuze voor eikenhout is heel bewust gemaakt, omdat deze houtsoort veel vocht kan verdragen.

Ooievaarsdorp Kroatie

Krapje heeft een speciaal bezoekerscentrum waar je meer te weten komt over het dorp en over Lonjsko Polje. Daarnaast zijn er ook bezoekerscentra in de plaatsjes Repušnica en Čigoč. Andere plaatsjes die ook de moeite van een bezoek waar zijn, zijn Mužilovčica en Osekovo.

Toegangsprijzen voor het park

Volwassenen: 20 kuna

Kinderen (7-10 jaar): 5 kuna

Activiteiten in het park

In het park zijn wandelpaden en fietspaden en kun je boottochtjes maken met stille bootjes op zonne-energie. Honden zijn toegestaan in het park, mits aangelijnd, maar honden mogen niet mee op boottochtjes (m.u.v. geleidehonden). Het is verstandig om vantevoren te reserveren indien je een boottochtje wilt maken, aangezien er slechts ruimte is voor 12 passagiers op een boot. Reserveren kan telefonisch via het volgende nummer: +385 44 672 080.

Lonjsko Polje natuurpark

Boten vertrekken dagelijks vanaf de Plesmo pier in het plaatsje Drenov Bok om 9:30, 10:30, 11:30, 12:30, 14, 15 en 16 uur. Drenov Bok is met de auto te bereiken en wandelend via de Border Trail wandelroute.

Er is ook een veerboot, genaamd Aquarius, waarmee je een boottochtje kunt maken. Tijdens de 45 minuten durende boottocht vertelt een gids je alles over het natuurgebied. Deze boottocht is gratis (inbegrepen in de entreeprijs). De veerboot vertrekt ook vanuit Drenov Bok. Voor reserveringen en voor de dienstregeling bel je +385 44 672 080.

In de weekenden zijn er fietsen en kano’s te huur in het park. Fietsen zijn beschikbaar bij alle drie de bezoekerscentra. Prijzen: 3 uur – 50kn, 24 uur – 80 kn, 3 dagen – 150kn. Fietsen in het natuurgebied is gemakkelijk, omdat er geen hoogteverschillen zijn.

Driepersoons kano’s zijn beschikbaar bij het Čigoč bezoekerscentrum. Voor 50 kn kun je 3 uur varen. Zwemvesten zijn inbegrepen.

Ooievaarsdorp Lonjsko Polje

Wandelroutes

Border Trail

 • Startpunt: Bezoekerscentrum Krapje
 • Duur: 3 uur

Posavac Trail

 • Startpunt: Bezoekerscentrum Čigoč
 • Duur: 2.5 uur (4.2 km)

Koščeva Trail

 • Startpunt: Bezoekerscentrum Repušnica
 • Lengte: 5km

Tenina Trail

 • Alleen onder begeleiding van een professionele gids van het park (meld je hiervoor op tijd bij een van de bezoekerscentra).
 • Lengte: 2.5km

Fietsroutes

In totaal loopt er zo’n 325km aan fietsroutes door het park. De meest populaire route is de Posavina route, van bijna 80km lang, door verschillende traditionele dorpjes, waaronder Mužilovčica, Suvoj, Lonja en Krapje. Het startpunt is in het stadje Sisak.

De kortste route, genaamd Nature Park Lonjsko Polje, is slechts 12km lang en begint in Krapje. Er zijn ook enkele routes tussen de 15 en 30km lang, een route van 50km en een route van 114km.

Tip: vanwege het vele water zijn er muggen aanwezig. Bescherm jezelf goed met een antimuggen spray en draag, als het niet te warm is, een lange broek en een shirt met lange mouwen.

Meer info: https://pp-lonjsko-polje.hr/

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

4 Comments

 1. Goedemorgen, mooi artikel met info over Lonjsko Polje. Ons plan is om er begin september heen te gaan, is dat een goede periode qua water en dergelijke? We willen daar gaan fietsen, zijn de fietsroutes goed aangegeven, of gaan die via een kaart oid? En zijn er campings/camperplaatsen daar?

  Zou er graag iets meer over horen.
  Alvast vriendelijk bedankt.
  Eveline

  • Beste Eveline, september is een prima maand om het park te bezoeken, er worden in september regelmatig speciale activiteiten of exhibities bijvoorbeeld georganiseerd, dat geeft dus wel aan dat het een geschikte maand voor een bezoek. De fietsroutes zijn online te vinden (o.a. op de officiele website) maar worden ter plekke ook duidelijk aangegeven met borden.
   Camping Zelen-Gaj ligt in Lonja en er is denk ik ook een mini camping in Cigoc, genaamd Tradicije Cigoc. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text