De Parenzana mountainbike- en wandelroute

/
1108 Views

Wandelaars en mountainbikers kunnen in Istrië de Parenzana route ontdekken, een voormalige railroute met een lengte van 123km, van Triëst in Italië tot aan Poreč in Kroatië. Tussen 1902 en 1935 reed er een smalspoortrein op dit traject. De trein legde 13km af door Italië, 32km door Slovenië en 78km door Kroatië, met 35 treinstations op de route.

In deze periode droeg het spoor bij aan de economische ontwikkeling van Istrië, door middel van het transport van wijn, olijfolie, steen, kalk, steenkool, hout en passagiers. De trein had destijds een snelheid van ongeveer 25km per uur en deed er 6 tot 7 uur over om het hele traject af te leggen.

Parenzana route kaart

De Parenzana route van nu

Tegenwoordig is het een prachtige route langs de mooiste plekken in deze drie landen. Het laagste punt van de route ligt slechts 2m boven zeeniveau en het hoogste punt 293m boven zeeniveau. De route heeft meer dan 600 bochten, 9 tunnels, 11 bruggen en 6 viaducten.

Het Kroatische deel van de route is bijna geheel intact gebleven en is over de hele lengte offroad, waardoor het alleen geschikt is voor mountainbikes en niet voor andere fietsen. Onderweg kom je door zeven (verlichte) tunnels en langs verschillende uitkijkpunten.

Ook zijn er andere interessante bezienswaardigheden, zoals het Parenzana museum in Livade. De hele route is veilig gemaakt voor fietsers en wandelaars en voorzien van “bike & bed” accommodatie (ong. 20 stuks) rustpunten, restaurants en tavernes, infoborden, infocentra, fietsverhuurcentra (ong. 15 stuks) en fietsreparatiecentra (7 stuks).

De route is niet moeilijk om te fietsen en is geschikt voor zowel ervaren als onervaren mountainbikers. Ervaren mountainbikers kunnen de route in een dag afleggen, maar de meeste mensen kiezen ervoor om het in twee of drie dagen te doen, of om slechts een gedeelte van de route te fietsen.

Parenzana route tunnels

Hoogtepunten op de route

Sfeervolle dorpjes

Je kunt tussenstops maken in prachtige dorpjes zoals Savudrija, Buje, Grožnjan, Završje, Oprtalj, Livade, Motovun, Vižinada en Višnjan (meer info).

Plaatsjes met mooie uitkijkpunten

Plovanija, Grožnjan, Antonci, Motovun, Rakotule, Biloslava (hiervoor moet je hiken vanuit Sv. Stefan vlakbij Kostanjica) en Kanegra (uitzicht over de baai van Piran).

Hoogste punt op de hele route: de Kalcini tunnel tussen de dorpjes Stanica en Grožnjan.

Informatieve locaties op de route

Het Parenzana museum in Livade

Het U20 locomotief model op ware grootte in Vižinada

Het Višnjan observatorium

Andere interessante locaties

Het Oprtalj viaduct (stenen viaduct met indrukwekkende bogen)

De Baredine grot in Nova Vas, vlakbij Poreč (meer info)

Parenzana route - Oprtalj viaduct

De beste tijden van het jaar om te wandelen of fietsen

De beste tijd van het jaar om de Parenzana route te ontdekken is tussen april en oktober, wanneer de temperatuur overdag normaal gesproken minstens 18˚C is. Hou je niet van de warmte, vermijd dan juli en augustus, vanwege temperaturen die tussen de 26 ˚C en 32 ˚C graden kunnen liggen.

Parenzana met de auto

Veel mooie plekken op de route zijn ook met de auto te bereiken. Kijk hier voor tips:

https://www.parenzana.net/en/multimedia/access-by-car

Meer info

Voor meer info kun je terecht op de officiële Parenzana website en de Colors of Istria website.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text