Veelgestelde vragen over Nationaal Park Plitvice

/
3473 Views

Nationaal Park Plitvice is de grote trots van Kroatië. Dit prachtige park wordt ieder jaar door bijna anderhalf miljoen mensen bezocht, waarvan het overgrote deel in de maanden juli en augustus (meer dan 10.000 bezoekers per dag).

Het park is het hele jaar door geopend, en de beste tijd voor een bezoek is in het voorjaar of najaar, omdat je dan profiteert van mooi weer en minder drukte. In het voorjaar is het waterniveau het hoogst, waardoor de watervallen extra krachtig zijn, en in de herfst kun je genieten van de prachtige herfstkleuren. In de zomer is er ook altijd water, het enige nadeel van een bezoek in de zomer is de drukte.

Veelgestelde vragen over Plitvice Kroatie Plitvice Kroatie

Wat zijn de openingstijden?

Dit verschilt per seizoen. Check a.u.b. de actuele tijden vóór vertrek ook op de officiële website.

 • Zomer: 07:00 tot 20:00 uur
 • Voorjaar en herfst: 08:00 tot 18:00
 • Winter: 09:00 tot 16:00

Wat kost een entreekaartje?

In het hoogseizoen van 2024 betalen volwassenen 40 euro en kinderen 15 euro. Kinderen tot 7 jaar hebben gratis toegang. Betalen met creditcard is mogelijk.

Blijf je 2 dagen, koop dan 1 ticket voor 2 dagen, dan ben je goedkoper uit dan wanneer je 2 losse tickets koopt.

Actuele openingstijden en prijzen voor 2024.

Kan ik vantevoren tickets kopen?

Let op: Sinds april 2019 moeten tickets van tevoren online gekocht worden. Je leest er alles over in ons speciale artikel over het nieuwe ticket systeem voor Nationaal Park Plitvice.

Plitvice meren

Wat kost het parkeren?

Parkeren kost 8 tot 10 kuna per uur (ong. 1 euro per uur), afhankelijk van het seizoen.

Moet je betalen voor de bootjes en het treintje?

Nee, dit is bij de prijs inbegrepen.

Kan ik met een rolstoel/scootmobiel/kinderwagen/buggy het park bezoeken?

We raden je niet aan om dit te doen. Het park bestaat uit houten vlonders over het water (zonder railing), trappen, hellingen, bospaden en andere oneffenheden en obstakels. Er zijn een aantal mogelijkheden om een klein deel van het park te bezoeken (eventueel met hulp of advies van het personeel, maar dit raden we af in juli en augustus aangezien het personeel dan hun handen vol heeft. Lees er meer over in de comments onder ons hoofdartikel over Plitvice en in ons artikel over Vakantie in Kroatië met een beperkte mobiliteit.

Mag er in de meren gezwommen worden?

Nee, helaas mag er niet gezwommen worden omdat het een beschermd natuurgebied is.

Mag ik mijn hond meenemen?

Ja, honden mogen mee mits aangelijnd.

Welke route moet ik kiezen?

Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur, de tijd die je beschikbaar hebt en je uithoudingsvermogen. In ons hoofdartikel over Plitvice kun je een samenvatting van alle routes vinden.

Welke ingang is het beste?

In principe maakt het niet zo veel uit welke ingang je neemt, tenzij je vantevoren al hebt besloten welke route je gaat lopen. Sommige routes kunnen vanaf beide ingangen genomen worden, andere routes slechts vanaf 1 ingang (zie hoofdartikel).

Kun je ook fietsen (huren) in het park?

Nee, in het park mag alleen gewandeld worden.

Vlonders in N.P. Plitvice

Zijn er gevaarlijke dieren in het park?

Er leven een aantal gevaarlijke diersoorten in de omgeving (bijv. beren en wolven) maar aangezien het een drukbezocht park is, met duidelijke grenzen, blijven de dieren er uit de buurt, omdat ze meer bang zijn voor ons dan wij voor hen.

Vanaf welke leeftijd is het park geschikt?

Dit hangt een beetje af van hoe lang/ver je kind al kan lopen. Ik denk zelf dat je het beste kunt wachten tot je kind minstens een jaar of 5 is. De kortste route duurt ongeveer 2 tot 3 uur. Is dit nog een beetje te ver voor je kind, dan zou ik adviseren om nog een jaartje te wachten omdat het niet de moeite waard is om het park voor slechts een uurtje te bezoeken. In juli en augustus is het erg druk in het park en kan het moeilijk zijn om erg jonge kinderen constant (bij het water!) in het oog te houden.

Is 1 dag wel genoeg om alles te zien?

Dat ligt er een beetje aan. Als je echt alle hoeken en gaten van het park wil zien, of bijvoorbeeld overal foto’s wilt maken dan is 2 dagen wel aan te raden. Wil je graag de tijd nemen en op een rustig tempo wandelen om alles goed in je op te nemen dan is 2 dagen ook zeker geen slecht idee.

Maar in 1 dag kun je ook echt wel genoeg zien. Vooral als je er op tijd bent en voor een langere route kiest. Dan zul je aan het einde van de dag zeker tevreden naar huis gaan!

Welk weer kan ik verwachten?

We hebben speciaal een artikel geschreven over het weer in Plitvice.

Uitzicht over Plitvice

Welke schoenen/kleding zijn aan te raden?

Omdat de ondergrond in het park niet gelijk is, kun je het beste gemakkelijke, stevige schoenen dragen (sport- of wandelschoenen). Comfortabele sandalen zijn ook prima, maar schoenen met hakken of teenslippers raden we af. ’s Ochtends vroeg en tegen de avond kan het fris zijn in het park (ook in de zomer) dus een shirt met lange mouwen is altijd handig om bij je te hebben. Verder hangt het natuurlijk af van het weer op dat moment. Bij bewolkt weer is het ook verstandig om een regenjas of cape mee te nemen.

Zijn er eetgelegenheden in het park?

Ja, er zijn meerdere restaurants en cafés te vinden in het park. Het zal je niet verbazen dat maaltijden en drankjes hier prijzig zijn, dus is het geen slecht idee om zelf ook iets te eten en drinken mee te nemen. Ook kan het in de zomer erg druk zijn bij de eettentjes.

Hoe ver is Plitvice vanaf onze vakantiebestemming?

Helaas ligt Plitvice in het binnenland en doe je er dus vanaf de meeste badplaatsen vrij lang over om er te komen, of je nu met de bus of met de auto gaat. Zowieso gaat het het snelst met de auto, dus een auto huren voor een dag is geen slecht idee.

Hier een paar afstanden en reistijden met de auto (met behulp van https://www.viamichelin.com/):

 • Zagreb – Plitvice: 140km (2 uur 45 min)
 • Rovinj – Plitvice: 285km (4 uur)
 • Rijeka – Plitvice: 200km (3 uur 10 min)
 • Zadar – Plitvice: 135km (2 uur 10 min)
 • Split – Plitvice: 260km (3 uur 10 min)

Is Plitvice te bereiken met de bus?

Het is mogelijk maar aangezien dit aardig wat tijd kost, raden we je aan om 2 dagen voor je bezoek aan het park uit te trekken en bij het park te overnachten. Lees hier hoe je het park vanuit Split met de bus kunt bereiken. Voor alle andere vertrekpunten kun je ook op de GetByBus website terecht.

Plitvice Nationaal Park

Zijn er georganiseerde excursies naar Plitvice?

Vanuit veel toeristische plaatsen zijn er georganiseerde excursies naar Plitvice. Om het aanbod in jouw plaats te weten te komen, kun je online zoeken naar “[plaatsnaam] to Plitvice excursions” of het plaatselijke tourist office bezoeken. De meeste excursies die aangeboden worden zijn dagexcursies waarbij je erg vroeg vertrekt en pas heel laat weer terug bent. Prijzen hangen uiteraard af van je locatie. Normaal gesproken zijn de busreis, de toegang tot het park en een rondleiding met een gids ingegrepen. Of een lunch en drankjes zijn inbegrepen hangt af van de aanbieder.

Al onze artikelen over Plitvice:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

52 Comments

 1. Goedemorgen,

  Honden zijn aangelijnd toegestaan in het park. Weet iemand toevallig of ze ook mee mogen op de boot en trein in het park?

  • Beste Dirk, ook als je deelneemt aan een georganiseerde excursie kun je gewoon op eigen initiatief het park verkennen, als je maar op tijd terug bent bij het verzamelpunt. Ik zou het wel even laten weten aan de gids, als ik jou was. Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Hoi Marianne
  Wij willen op de fiets naar de plitvice meren. Maar hebben een e-bike en willen dan eigenlijk wel de batterijen erop laten. Is er een goede fietsenstalling of bewaakt stuk?? Groet mieke

  • Beste Mirke, helaas zou ik dat niet weten. Het is me nooit opgevallen of er een fietsenstalling is. Je zou het daarom beter aan het park management kunnen vragen (mail of bel ze even). Wees je er wel van bewust dat de doorgaande weg waaraan het park ligt geen fietspad heeft en dat er erg hard wordt gereden. Of het dus zo veilig is om daar te fietsen betwijfel ik. Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Hoi Karianne,
  Top informatie hier!!
  Graag zouden wij willen weten of de bus vanaf Zadar óók stopt bij bushalte Munkinje. Of stopt de bus alleen bij halte Korenica 1 (m) en Plitvice? Ik weet niet eens wat dat precies inhoudt, die 1 en M. Is het overigens ver van halte Korenica naar Munkinje? We zijn lopend en met koffers, hihi. Ik hoop dat er verharde wandelpaden zijn??
  Is er uberhaupt een bus die bij halte Munkinje stopt?

  Groetjes!!

  • Beste Rosemarie, ik denk dat de Mukinje bushalte een paar minuten vóór de bushaltes voor ingangen 1 en 2 ligt (vanuit de richting Zadar). Misschien dat niet alle bussen deze halte officieel op de route hebben liggen, maar als je aangeeft dat je er graag uit wilt stappen, zal dit over het algemeen geen probleem zijn. Herinner de buschauffeur er wel op tijd aan! Check het voor de zekerheid ook even met je host, die zal het ongetwijfeld weten. Toen ik voor het laatst in Plitvice was, was er geen verhard voet/fietspad langs de doorgaande weg. Dit is een zeer drukke weg waar hard wordt gereden. Vraag je host daarom of het veilig is om hier te wandelen met je koffers naar je accommodatie, of dat je misschien beter opgepikt kan worden bij de bushalte. Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Allereerst mijn complimenten voor deze fijne site. Superduidelijk!
  Alleen toch nog 1 vraagje voor de zekerheid, klopt het echt dat je alleen nog maar kaarten voor Plitvice van te voren kan bestellen en dat er GEEN kassa’s meer zijn, ook niet als je half/ eind september gaat?
  Nadeel is dat we wel graag willen, maar nog niet precies weten wanneer we aankomen plus dat we natuurlijk een beetje rekening willen houden met het weer, stel dat het regent?

  Alvast heel erg bedankt voor je reactie.

  • Beste Jacqueline, er zijn nog wel gewoon kassa’s, dus als er een plekje vrij is kun je ter plekke kaartjes kopen. Hoe lang dit nog zo zal blijven weet ik niet. Er ga er vanuit dat het park op een gegeven moment helemaal overstapt op online tickets en dat je dan ter plekke geen kaartjes meer kunt kopen. Of het verstandig is om half/eind september naar het park te gaan zonder tickets is moeilijk te zeggen, omdat dit een nieuw systeem is en men dus niet kan vergelijken met voorgaande jaren. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Wil, dit is moeilijk in te schatten (en het is te lang geleden dat ik er zelf geweest ben) en ik kan het ook nergens vinden online. Vraag het gerust aan het personeel van het park, ze reageren over het algemeen heel snel op emails. Vriendelijke groeten, Karianne.

 5. Hallo Karianne,

  Ik zie dat er bij een bezoek aan de meren aparte studententarieven zijn.
  Hoe dienen zij zich te identificeren?
  Studentenpas/-kaart?
  Ik hoor het graag.

  Groet, Pieter

  • Beste Pieter, op de FAQ pagina van de website van het park staat het volgende:
   10. How can I get a discounted student ticket?
   In order to be able to purchase a student ticket, you must present a valid student ID upon payment. Student IDs of all world universities are accepted.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 6. Ik wou onze tickets annuleren, een week op voorhand, en ik kreeg volgende reactie van het park …

  Dear Sirs,

  thank you for your inquiry.
  We are sorry but we can not fulfill your request
  Cancellation of tickets and return of money is not possible.

  Nochtans dacht ik dat annuleren perfect mogelijk was, indien het meer dan 48 uur voor de aanvang gebeurt. Niet dus blijkbaar. Is dat normaal?

  • Beste Wim, dit is bizar! Ik heb met het park gemaild tijdens het schrijven van dit artikel en de volgende info per email ontvangen:

   The ticket is valid only for the selected day, hour/time slot and entrance to the NP. After that, it is not valid. Potential changes of purchased tickets or their cancellation (money back) are only possible until 2 days (48 hours) before the planned visit. When the 2-day (48-hour) period before the planned visit starts, it will not be possible to cancel/change the purchased tickets, except in case of hospitalisation, public transport cancellation (bus lines, flights, boat and ferry lines, closed roads), traffic accident or death.

   Dit is mij op 26 april 2019 via email meegedeeld door de volgende parkmedewerkster: Barbara Tonković

   Als ik nu opnieuw naar de pagina met de algemene voorwaarden ga (waar in april stond dat je je geld terug kunt krijgen als je langer dan 48 uur van tevoren annuleert!!) staat er nu dit:

   CANCELLATION AND/OR REPLACEMENT OF TICKETS PURCHASED
   All online ticket orders and purchases are binding and final and cannot be cancelled or changed, and additional payments for other ticket types are not possible. Each online purchase becomes final after completing the purchase procedure, i.e. after the ticket is sent and the invoice is issued. If the ticket is not validated at the official entrance that was selected during purchase and within time period for which the ticket is purchased, its return or refund will not be accepted. The National Park will be closed during severe weather that would present a danger for the visitors and the tickets will be refunded.

   https://ticketing.np-plitvicka-jezera.hr/fl/1103/l/EN/uvjeti-prodaje-u-ju-np-plitvicka-jezera

   Het is dus duidelijk dat het park haar algemene voorwaarden onlangs heeft aangepast, wat ik heel erg misleidend vind. Het park weet heel goed dat alle media/websites etc. in april het nieuws hebben gedeeld over het nieuwe tickets systeem en de bijbehorende algemene voorwaarden. Dan is het erg sneaky om die al heel snel daarna te veranderen, in het nadeel van bezoekers. Ik ga het artikel meteen aanpassen.

   Vriendelijke groeten, Karianne.

 7. Hallo Karianne,
  Allereerst mijn complimenten voor de mooie en informatieve site. Tevens zeer grote waardering
  voor je inzet. De meeste mensen zijn je zeer erkentelijk.
  Mijn vrouw en ik allebei 70 jaar willen met de caravan Kroatië verkennen in krap
  3 weken.
  Uiteraard willen we ook de plitvice meren bezoeken en Dubrovnik.
  Gezien de drukte op de vele snelwegen vanaf half juli tot en met de eerste week van augustus (ongelukken, files, wegwerkzaamheden, oponthoud bij de grensovergangen in Slovenië of zelf pech hebben met de auto/caravan) is het voor ons moeilijk om te plannen van te voren wanneer we
  aankomen voor een bezoek aan de plitvice meren.
  Op jouw site is er een verwijzing naar de actuele openingstijden en de entree prijzen.
  Op die site hebben ze het over kaartverkoop bij de kassa bij de diverse ingangen.
  Je begrijpt wel dat dat voor ons gunstig zal zijn.
  Nu mijn vraag is, klopt dat.
  Gaarne hoop ik op een gunstig antwoord.
  Mvg hvdw

  • Beste Harry, bedankt voor je compliment over de site! Ik begrijp heel goed dat het voor jullie lastig is om in te schatten wanneer je in Plitvice aan zult komen, maar ik zou zeker niet op de bonnefooi gaan, zonder van tevoren tickets te boeken (aangezien de kans erg klein is in het hoogseizoen dat je dan nog tickets kunt krijgen aan de kassa). Ik zou je daarom adviseren om tickets te reserveren voor de dag na je geplande aankomst in Plitvice. Op deze manier kun je ook eerst even bijkomen van de reis en kun je de volgende dag uitgerust het park bezoeken. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Karianne,

    Hierbij een belangrijke mededeling.
    Wij zijn op dit moment op vakantie in Istrië en hebben nu net met heel veel moeite kaartjes voor het bezoeken van de Plitvice meren online via de officiële website gekocht.
    Dit omdat je niet met een normale bankpas kunt betalen maar ALLEEN met een CREDITCARD. Deze hebben wij dus niet. Zelfs bij de toeristenbureaus kunnen ze dit niet voor je regelen. Alleen als je met een georganiseerde busreis gaat kan dit wel.
    Via onze schoondochter in Nederland, die wel een creditcard heeft, is het uiteindelijk gelukt.

    Groetjes uit Istrië.

    • Beste Gitta, dat alleen betalen met een creditcard mogelijk is, is in een van de andere artikelen over Plitvice al aan de orde gekomen (die lezer moest ook iemand anders vinden die voor hem/haar kon betalen). Het heeft inderdaad geen zin om te proberen om het park over te halen om je met een bankpas te laten betalen, de snelste oplossing is om met de creditcard van iemand anders te betalen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 8. Hallo, we gaan tweede helft van juni’19 naar Kroatië en uiteraard staan de Plitvice meren op ons programma. We gaan met ons hondje en vragen ons af of dit wel aan te raden is. Komen we veel houten vlonders onderweg tegen? Of zijn zijn het maar kleine stukjes? Hoe gevaarlijk zijn die? En is een draagzak voor honden misschien beter aangeraden?

  Bedankt
  Groetjes
  Angela

  • Beste Angela, er zijn niet zo heel veel houten vlonders maar ik zou ze niet proberen te vermijden, omdat je hier de mooiste stukken van het park vindt. Honden moeten zowieso aangelijnd zijn, dus ik denk dat het qua veiligheid wel meevalt, maar uiteraard is een draagzak het veiligst voor een klein hondje. Vriendelijke groeten, Karianne.

 9. Hoi,
  Wij gaan in de zomer naar kroatie en gaan ook zeker de plitvice meren bezoeken. Sinds kort wordt er aangeraden tickets vooraf online te kopen omdat ze het aantal bezoekers per dag gaan beperken.
  Wij hebben tickets gekocht voor 2 dagen. Mijn vraag is of je dan ook deze 2 dagen onbeperkt het park kunt bezoeken. Dus bijv. Om 7 uur ‘s ochtend een wandeling maken en later op de dag om 16.00 nog een. Weet jij of dit kan? Of moet je perse beide dagen je gekozen tijd op het ticket aanhouden? (In ons geval dus beide dagen om 8uur beginnen met de wandeling).
  Alvast bedankt!

  Groeten, Loes

  • Beste Loes, ik kan me niet voorstellen dat je alleen op het gekozen tijdstip naar binnen mag, aangezien je gewoon betaalt voor een ticket voor de hele dag. Ik denk dat het park management met dit ticket systeem wil voorkomen dat er te veel mensen op de piekuren binnen komen, door een maximum aantal toegangsbewijzen per uur te verstrekken, zodat mensen als het ware gestimuleerd worden om wat vroeger of wat later te komen. Als jullie graag vroeg op de ochtend en laat in de middag willen komen dan zul je dus precies doen wat het park graag wil: het park bezoeken in de daluren ipv in de piekuren. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, bel ze dan even op om het te checken. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Loes, lees alsjeblieft ons meest recente artikel over Plitvice, waarin ik de nieuwste info van het park management over tickets heb gedeeld. Daarin staat dat tickets nu niet meer geldig zijn als je het park eenmaal hebt verlaten. Ja mag daarna dus niet weer opnieuw naar binnen. Bovendien is je ticket niet meer geldig als je meer dan een uur na het gekozen tijdstip bij het park arriveert! https://www.allesoverkroatie.nl/tickets-plitvice/ Vriendelijke groeten, Karianne

 10. Hallo,

  Op 18/08/2018 heb ik met mijn echtgenote en dochter Plitvice bezocht.
  Vorig jaar zaten we net te ver. Dit jaar konden we niet anders dan de meren bezoeken omdat er overal zo wordt over gepraat! Dus Jezero-hotel geboekt bij het park en klaar! Het park is mooi maar net omdat iedereen er zo ongeloofelijk enthousiast over doet waren onze verwachtingen zeer hoog en ik kan niet anders dan in alle eerlijkheid zeggen dat ik geen WAUW- beleving had. Mooi maar qua organistie een regelrechte catastrofe! Routes zijn zeer onduidelijk op het triestige plan dat je krijgt! We waren eerder beperkt in tijd en hadden gekozen voor de kortere route E! We zijn met het treintje van ST2 naar ST3 gegaan en wat bleek route E kan niet in die richting!! Deze info heb ik echter nergens gevonden! Ook de medewerkers van het park zijn weinig behulpzaam. We zijn dan gestart met route H in de hoop om onderweg over te gaan op een andere om terug tot in ST2 te geraken maar ook dit is niet gelukt en staat nergens aan gegeven. We hebben dan tot 4x toe de weg gevraagd aan andere bezoekers en letterlijk niemand wist waar naartoe, echt een ramp. Er staat ook nergens aangegeven dat je GEEN inkom moet betalen als je geen gebruik maakt van de bootjes. Op geen enkel moment is naar onze tickets gevraagd wat ons 100€ had kunnen besparen!

  Ik heb de meren nu gezien maar ga zeker niet meer terug. Vorig jaar de meren van KRKA bezocht en deze zijn zeker zo mooi zoniet nog beter, zeker naar organistie toe.

  Ik hoop dat onze pech via deze weg kan bijdragen naar andere om zeker zeer goed op te letten bij het plannen van het bezoek. 1 route kiezen is de Boodschap en niet beginnen mixen?

  • Beste Glenn, bedankt voor je feedback. Jammer dat Plitvice voor jullie de wow-factor niet had. Voor mij persoonlijk waren de routes wel duidelijk, tijdens mijn bezoekjes aan het park. Misschien dat men de plattegronden sindsdien heeft veranderd? Ik geef ook altijd het advies om je niet blind te staren op de routes maar gewoon te gaan wandelen. Het park is er om van te genieten en je moet jezelf geen beperkingen opleggen vanwege wat lijnen op een kaart.
   Wat bedoel je precies met deze opmerking: “Er staat ook nergens aangegeven dat je GEEN inkom moet betalen als je geen gebruik maakt van de bootjes. Op geen enkel moment is naar onze tickets gevraagd wat ons 100€ had kunnen besparen!”
   Had je begrepen dat de toegang gratis is als je geen gebruik maakt van de bootjes of treintjes? Iedere bezoeker moet entree betalen, en gebruik van de bootjes en treintjes is inbegrepen in de prijs. Het behoud en onderhoud van het park kost kapitalen en het feit dat er ieder jaar meer dan een miljoen bezoekers komt, doet de natuur eigenlijk meer kwaad dan goed. Vandaar dat het niet gratis is. Ik heb nog nooit meegemaakt dat personeel tickets controleert bij de bootjes en treintjes trouwens. Ik zie de noodzaak daar ook niet van in, aangezien je al in het park bent en al betaald hebt.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 11. dag Karianne,
  wij gaan naar het prachtige Plitvice van 06/10 tot 09/10, is het waar dat de ingang 2 dan gesloten is?
  ik heb al geboekt dicht bij ingang 2.

  dank u

  Eddy

  • Beste Eddy, voor zover ik weet sluit ingang 2 per 1 november, maar je kunt dit checken op de officiele website (of even contact met het park opnemen). Zowieso liggen de ingangen niet ver uit elkaar (2 tot 3km) en aan dezelfde weg. Vriendelijke groeten, Karianne.

 12. Hoi karianne,
  Ik wil graag de 15 daagse route rijden die je op jullie website voorsteld. We willen dit doen met onze caravan. In de route geef je ook aan om van Zadar naar Split te rijden en tussendoor te stoppen in Park Krka. Hoe zit het met het parkeren van de caravan op de parkeerplaats van het park. Is dit mogelijk en veilig, want we hebben ook 2 fietsen achterop de caravan zitten?
  groeten Tobi

  • Beste Tobi, kies in dat geval voor de Lozovac ingang, daar is de parkeerplaats groter dan in Skradin. De parkeerplaats van Lozovac is een groot veld, zonder vakken, dus is het gewoon een kwestie van een plekje zoeken waar het past. Er parkeren ook touringcars dus dat moet geen probleem zijn. Ik heb nog nooit gehoord dat parkeren er niet veilig is, maar ik kan het natuurlijk niet garanderen. Zowieso valt het hier heel erg mee met diefstal. Zorg natuurlijk wel voor de nodige sloten zodat de fietsen niet zomaar meegenomen kunnen worden. Vriendelijke groeten, Karianne.

 13. De parking geen begleiding of bordjes of andere richting gevende mensen of zo een echte rotzooi voor te beginnen , dan meer dan een uur aanschuiven voor een toegangsticket , als men dit allemaal gehad heeft denkt men nu ga ik genieten , nada niks geen uitleg geen info hoe er iets is waar er iets is en dan begint het , een uur aanschuiven voor op een bootje te geraken , aan de overkant bots ge op een muur van mensen die allemaal staan te wachten voor het bootje zo snel mogenlijk terug te nemen , daar na veel getrek geduw en gestoot door geworsteld een tocht te voet de berg op voor op sommige plaatsen van ver een waterval te zien . Eenmaal de berg op begint de frustratie wachten op de trein voor terug naar beneden te gaan , zodra deze aankomt wordt het een strijd wie de sterkste is kan erop of een poging bij de volgende wagen geen beglijding , dus als een bende wilde en gefrustreerde beesten gaan ze er te keer . Dat gehad wil men toch eens op het gemak iets gaan drinken , zet het onvriendelijk personeel de mensen ook nog eens in het zak door te weinig geld terug te geven en dan is de vriendelijkheid van het personeel helemaal zoek een krachtige nein is de vriendelijk heid van het park . Na enkele uren frustratie de weg maar terug zoeken naar de parking waar de auto ergens in de bos gedropt is geweest en nergens herkenings punten zijn , dankzij google maps onze geparkeerde wagen terug gevondente hebben moet ge de parking verlaten maar aangezien deze niks aan info bevat nogmaals frustratie ten top en dan laveren tussen auto’s die er staan op het smalle pad omdat er niks geregelt is , na veel zwoegen en zweten de uitgang , moet men nog eens afgezet worden om wat men een parking noemt te kunnen verlaten . Dus kort samengevat ga er echt niet naar toe als men een gezellige gezins uitstap wil doen men komt er echt gefrustreerd van terug en dan nog niks gezien te hebben .

  • Beste Yvan, wat jammer dat jullie een slechte ervaring hebben gehad in Plitvice. Zoals we altijd “waarschuwen” is het park vreselijk druk in juli en augustus. Misschien hadden jullie beter een route kunnen kiezen waarbij je alleen hoeft te wandelen, in plaats van een route met een treinjte en/of boot, want er zijn veel bezoekers die graag zo veel mogelijk willen zien maar zo weinig mogelijk willen wandelen. Hierdoor zijn er dus een aantal routes (met bootje/treintje) waarop het superdruk is, terwijl andere routes veel rustiger zijn.
   Ook zijn er veel mensen die bewust voor een korte route kiezen en dus relatief dicht bij de ingang blijven. Daarom is het in de delen van het park die verder van de ingang liggen veel rustiger.
   Ik heb trouwens nog nooit gehoord dat er een probleem is met het vinden van de parkeerplaatsen, wij hebben hier zelf nooit iets van gemerkt en heb ik er ook geen feedback van anderen over gehad.
   Heb je nuttige tips om dit te verbeteren, stuur het park dan gerust een mailtje, ze kunnen feedback van bezoekers altijd gebruiken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 14. Beste Karianne,

  Ook mijn complimenten voor de geweldige website!

  Ik heb een lastminute naar Kroatië (16/23 aug as.)geboekt met een hotel in Umag. We zijn met 2 volwassenen en onze zoon van 11.
  Nu willen we heel graag naar Plitvice maar dat is erg ver rijden (1e X Kroatië ?) en overwegen we laat in de middag aan te rijden en evt bij locals/B&B te overnachten in de buurt vh park zodat we vroeg kunnen gaan wandelen. Ik vroeg me af of jij nog tips en of overnachtingsadressen voor ons hebt.

  Bvd, Groetjes Esther

  • Beste Esther, bedankt voor je compliment over de site! In de kleine plaatsjes rondom het park vind je veel prive accommodatie. Wij hebben hier zelf geen gebruik van hoeven maken omdat we er binnen 1 dag heen kunnen rijden en weer terug, dus ik kan je geen persoonlijke aanbevelingen doen. Het plaatsje Korana is een aanrader, je vindt er veel accommodatie en het is prachtig gelegen. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hoi Karianne,
    Bedankt voor je reactie. Het wordt toch een dagtocht. Wel 3 uur en 50 min rijden dus ik ben benieuwd. En dan nog terug…
    Mss een stomme vraag maar heb je nog tips voor lunch mee te nemen. Wat eten de kroaten voor lunch, gewoon brood? Werkt een hotel ook wel mee aan een xtra vroeg ontbijt 5.00 of zo ??
    Mvg Esther

    • Beste Esther, dit zou je je hotel moeten vragen, ik heb geen idee vanaf welke tijd een lunchbox gemaakt kan worden. De Kroaten doen het zo: Klein ontbijt na het opstaan, een uitgebreid ontbijt (brood, fruit, zuivel etc) rond 11 uur en een warme lunch rond 3 of 4 uur, avondeten later in de avond (dit is een lichtere maaltijd dan de lunch). Brood is zeker een goede optie om mee te nemen, je kunt in het park wel eten maar het is vrij duur. Veel plezier! Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Hoi Karrianne. Na een moeilijke start van onze vakantie (verlopen creditcard meegenomen ipv de nieuwe dus gedoe met auto huren) Erg goed geholpen door een vriendelijke kroatische vrouw en verhuurbedrijf uit Pula. Nu zou ik die personen een presentje willen geven voor alle moeite. Wat vind een kroat een bedankje? Mvg Esther. Sorry niet echt on topic maar anders kan ik mm berich tv niet terugvinden..?

     • Beste Esther, wat jammer om te horen dat jullie vakantie niet goed is begonnen. Hopelijk hebben jullie er toch van genoten. Als Kroaten elkaar willen bedanken doen ze dat meestal met een fles wijn (Kroatische wijn uiteraard 🙂 ) of bijvoorbeeld chocolade. Bloemen worden hier niet zo snel gegeven. Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Karriane,

   Wij zijn al enkele jaren in Kroatie op vakantie geweest.

   Geweldige tijd gehad.

   Maar wij willen graag een cruises vinden dat wij tijdens de reis de Plitvici meren kunnen bezoeken.

   kun jij ons helpen bij de vraag of er cruises schepen aandoen in de buurt van de meren .

   zodat wij daar voor op pad kunnen gaan.

   gr chris

   • Beste Chris, aangezien Plitvice in het binnenland ligt, is het lastig voor cruiseschepen om er te komen 😉
    Je zou een cruise langs de Adristische kust kunnen zoeken die een excursie (met de bus) naar Plitvice in het programma heeft. Ik zou zo niet weten welke maatschappijen dit aanbieden.
    Vriendelijke groeten, Karianne.

 15. Hallo karianne,

  Wat een leuke site! Mede door het lezen van je site willen we heel graag Kroatië bezoeken. Mijn vriend en ik hebben net een huis gekocht en daarom nog geen vakantie geboekt. Nu hebben we volgende week 2,5 week vakantie en het leek ons super om toch nog weg te gaan. Geweldige natuur, cultuur en genoeg sportieve dingen om te doen en hopelijk beetje goedkoop! 😉
  Nu vind ik het lastig om een goede route te bepalen voor 2,5 week. We willen graag met de auto en zijn sportief, houden van natuur, lekker eten en relaxen. Heb je nog tips voor een goede route? En evt overnachtingsmogelijkheden? Een eiland lijkt me fantastisch maar denk ik niet haalbaar in 2,5 week? Bedankt alvast voor de moeite!
  Groetjes Mariska

  • Beste Mariska, bedankt voor je compliment over de site!
   2,5 week is lang genoeg om veel te zien en te doen, inclusief een eiland. Brac is een favoriet bij liefhebbers van actieve vakanties (lees het artikel dat we hierover hebben geschreven maar eens). Ik zou al wel op zoek gaan naar accommodatie want vooral op de eilanden is alles snel volgeboekt in juli en augustus. Kies je voor prive accommodatie dan kun je goedkoop overnachten en zelf koken. Brac is vanaf Split met de veerboot te bereiken. Split is een stad die je zeker gezien moet hebben (cultuur) en waar je ook veel actieve dingen kunt doen. Denk aan hiken in het Mosor gebergte. Daarnaast kun je vanuit Split snel Omis bereiken om daar te gaan raften, dat is echt een aanrader (wel vantevoren boeken). Vanuit Split ben je in een uurtje in Nationaal Park Krka, dit prachtige park met watervallen moet je als natuurliefhebber ook zeker gezien hebben.
   Hiermee kun je denk ik wel een week of iets langer vooruit.
   Je zou de rest van de tijd Zadar als uitvalsbasis kunnen gebruiken. De stad is prachtig en je kunt er gemakkelijk meerdere nationale parken bereiken, zoals Paklenica en Velebit, waar je kunt hiken, mountainbiken, klimmen en meer. In 2 uur rijden vanuit Zadar ben je in NP Plitvice, dit is dus ook goed te doen vanuit Zadar.
   Ik hoop dat je hiermee verder kunt! Vriendelijke groeten, Karianne.

 16. Beste Karianne,

  Wat een geweldige website! Bijna alle artikels doorgenomen, wat heel erg helpt bij het plannen van onze roadtrip door Kroatië in september.

  Nu vroeg ik me af of het beter is om Plitvice aan het begin of op het einde van onze reis te plannen, dus ergens 5 sept of 17 sept? Op het einde betekent ook dat de bezoekerdag op een zondag valt. Zou het dan heel veel drukker zijn omdat de inwoners zelf ook vrij hebben? Of zou 17e net minder druk zijn dan 5e omdat het al wat later in het seizoen is? Maar dan misschien ook kouder / meer kans op regen?

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Jenny

  • Beste Jenny, ik denk dat het op 17 september rustiger zal zijn, omdat er dan al een stuk minder toeristen zullen zijn. Er komen niet zo veel Kroaten naar Plitvice in het zomerseizoen, ook niet in de weekenden. Qua weer zal er niet zo veel verschil zijn tussen begin of eind september. Zowiezo is er altijd een kans op een bewolkte of regenachtige dag, maar de kans op mooi weer is in september nog erg groot. Vriendelijke groeten, Karianne.

 17. Beste,

  Wij zijn Lynn en Sam en zoeken een leuke locatie om te trouwen. Eerst hadden we vooral gekeken in het zuiden van Frankrijk, omdat we graag ons ja-woord willen geven op het strand. maar toen zagen we dit paradijs. Is het mogelijk om er te trouwen en is er aansluitend een accommodatie? Zodat vrienden die gekomen zijn met vliegtuig geen vervoer moeten regelen.

  Het zou omtrent een groep van 30 personen gaan. Maar we zoeken een accommodatie voor 10 mensen, er zijn er ook die zouden komen met eigen vervoer en zij zouden dan in de buurt ( tuin ) van de accomodatie slapen.

  Ook willen we na de ceremonie( liefst aan waterval/ meer) in de tuin van de accomodatie receptie houden met aansluitend het diner. Ook zou het avondfeest moeten kunnen plaatsvinden in de accomodatie. Daarna zouden de mensen ook in de accomodatie of in de tuin kunnen slapen. Want mensen komen met vliegtuig of eigen camper/ tent. Indien mensen tips of leuke plekjes kennen mogen ze ons altijd contacteren.

  Groetjes
  Sam en Lynn

  • Beste Lynn en Sam, wat een mooie plannen voor jullie bruiloft! In Kroatie vind je veel hotels die bruiloften organiseren (op maat gemaakt) en je ook kunnen helpen met het papierwerk. Meestal zijn dit hotels direct aan de zee, die buiten mooie terrassen aanbieden met een mooi uitzicht over zee, zodat alle feestelijheden buiten kunnen plaatsvinden.
   Ik zou helaas geen andere trouwlocaties weten, buiten de hotels om. Vooral niet waar je kunt kamperen. Ik zou ook niet weten waar je watervallen kunt vinden, behalve dan in Plitvice en Krka. Daar zou je misschien wel terecht kunnen voor je trouwfoto’s maar als je in de zomer gaat zal het moeilijk worden om foto’s te maken zonder toeristen op de achtergrond.
   Ik denk dat je het beste contact op kunt nemen met een “wedding planner” in Kroatie, om te zien wat de mogelijkheden zijn. Zoek op google naar “wedding planner Croatia”. Succes!
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 18. Hoi,

  Wij zijn een vakantie aan het plannen naar Kroatië. Wij gaan vanaf Porec naar Veli Losinj, vervolgens naar KRK en vanaf daar naar Zadar. Ik kom er niet achter op welke routes wij met een ferry moeten. Zou je mij daarbij kunnen helpen.
  BVD

  Groet,
  Henriëtte

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text