Vakantietips · 8 juni 2018

Gehandicapten strand Kroatie

Vakantie in Kroatië met een beperkte mobiliteit

De aantrekkingskracht van Kroatië zit hem vooral in de eeuwenoude steden, de ongerepte rots- en kiezelstranden en de prachtige berglandschappen. Hoe mooi dit ook is, het geeft niet bepaald een goede eerste indruk wat betreft de toegankelijkheid voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Het is dus erg belangrijk om vantevoren grondig onderzoek te doen, om frustratie te voorkomen. Dit kun je het beste op kleine schaal doen, voor de plaats waar je graag vakantie wilt vieren, want er zijn van plaats tot plaats verschillen.
Op internet vind je (voornamelijk in het Engels) goede reviews van mensen met een beperkte mobiliteit voor specifieke plaatsen die ze hebben bezocht. Het is dus een kwestie van goed zoeken, met zoektermen zoals “wheelchair accessible”, “accessible travel” en “accessible holiday” voor een specifieke plaats.
De meeste (relatief nieuwe) hotels in Kroatië bieden goede voorzieningen voor mensen met een beperkte mobiliteit, maar verder is het echt een kwestie van uitpluizen waar je wel of niet terecht kunt.

Rolstoelvriendelijke stranden Kroatie

Hier vind je wat algemene info om je een beetje op weg te helpen.

Kroatische steden

Alle oude steden en plaatsen in Kroatië hebben een infrastructuur met trappen, hellingen, steile paden, straatkeien, drempels en andere obstakels. Dit is helaas niet te voorkomen en het is haast onmogelijk om eeuwenoude steden zo aan te passen dat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Oude plaatsen direct aan de kust zijn vaak wel goed toegankelijk op het laagste niveau: direct aan de zee. Hier vind je vaak een boulevard met restaurants, cafés, hotels en winkels, die goed toegankelijk zijn.

Om je een aantal voorbeelden te geven: het oude centrum van Split bestaat heel simpel samengevat uit het Paleis van Diocletianus en de boulevard direct aan de zee. De boulevard is zeer toegankelijk en er zijn een aantal zijstraten die dieper het centrum in gaan die ook toegankelijk zijn, maar helaas is het echte hart van het centrum, het oude paleis, zeer lastig te bereiken met een rolstoel omdat er heel veel trappen zijn. Het oude centrum van Dubrovnik daarintegen is veel beter bereikbaar. Zo zijn er meerdere musea die rolstoelvriendelijk zijn, evenals de kabelbaan en er zijn zelfs rolstoelgebruikers die de tour over de stadsmuren hebben gemaakt.

Gehandicapten strand Kroatie

Stranden

Iedere grotere stad of plaats aan de kust heeft minstens 1 rolstoelvriendelijk strand (zoals het Copacabana strand in Dubrovnik, het Znjan strand in Split, het Vitrenjak strand in Zadar, het Valkane City strand in Pula en het Slatina strand in Opatija bijvoorbeeld). Deze stranden hebben op z’n minst een rolstoelhelling tot in de zee, en aangepaste toiletten.

Gebouwen

Wat betreft winkels, restaurants en andere gebouwen is het echt afhankelijk van waar je bent. Het is niet ongebruikelijk in Kroatië dat een gebouw alleen via een aantal traptreden te bereiken is, hoe raar dit ook klinkt. Dit is niet alleen vervelend voor rolstoelgebruikers maar ook voor gezinnen met jonge kinderen in buggy’s of kinderwagens. Helaas is dit nog steeds de realiteit op veel plaatsen en niet altijd uit onwil, maar vaak ook omdat de infrastructuur het niet mogelijk maakt om het beter te doen. Uiteraard zijn er ook veel gebouwen waar de toegang wel in orde is, maar je zult misschien wel even moeten zoeken. Over het algemeen geldt: hoe groter/populairder de plaats, des te beter de toegang tot gebouwen en locaties is geregeld.

In het verkeer

Kroatië heeft nog een lange weg te gaan wat betreft de aanleg van voetpaden, fietspaden en het verlagen of verwijderen van drempels in het verkeer. Dit is vervelend voor fietsers en voetgangers, en al helemaal voor mensen met een beperkte mobiliteit. Hou er ook rekening mee dat Kroatië geen vlak land is er dat je overal hellingen kunt verwachten, zelfs in de steden en plaatsen. Alle officiële parkeerplaatsen in Kroatië (inclusief parkeerplaatsen van grote supermarkten etc.) bieden de vereiste plekken voor gehandicapten. Vergeet dus niet om je Europese gehandicaptenparkeerkaart mee te nemen. Over het algemeen houden de Kroaten zich er netjes aan dat deze parkeerplaatsen vrijgehouden moeten worden voor degenen waarvoor ze bedoeld zijn, maar in het hoogseizoen, wanneer het vinden van een parkeerplaats een uitdaging kan zijn, kan het gebeuren dat mensen zonder handicap er toch gebruik van maken. Hier wordt wel goed op gecontroleerd maar het is moeilijk te voorkomen, vooral als het toeristen zijn die zich hieraan schuldig maken.

Reizen met de bus

Bijna alle busstations in Kroatië zijn rolstoelvriendelijk, maar de bussen zelf is een ander verhaal. Er rijden nog veel oude bussen rond die niet rolstoelvriendelijk zijn. Een bijkomend probleem is dat het busvervoer in Kroatië wordt gerund door een groot aantal verschillende busbedrijven, en dat het om die reden erg lastig is om aan centrale informatie te komen over rolstoelvriendelijke busroutes en bussen. Wat je dus het beste kunt doen is eerst de busroute opzoeken die je wilt gaan gebruiken, vervolgens checken welk busbedrijf deze route aanbiedt en dan contact opnemen met het busbedrijf om te checken of er een rolstoelvriendelijke bus beschikbaar is, en op welke dagen en tijdstippen precies. Om busroutes en busbedrijven gemakkelijk te vinden ga je naar www.GetByBus.com/nl.

Toegankelijkheid steden in Kroatie

Reizen met de veerboot

We hebben begrepen dat de rolstoelhellingen die momenteel gebruikt worden op de veerboten en catamarans niet erg praktisch zijn. Daarom worden er momenteel (2018) verbeteringen gepland die hopelijk in de nabije toekomst uitgevoerd zullen worden. Het is ook de bedoeling dat gehandicapten gratis mogen reizen en dat een begeleider 50% korting krijgt op de prijs van een veerbootticket. Of dit ook zal gelden voor toeristen (of alleen maar voor de lokale bevolking) is nog niet duidelijk.

Het huren van hulpmiddelen

Af en toe ontvangen we vragen over de mogelijkheid om bijvoorbeeld een rolstoel, rollator of krukken te huren in Kroatië. Voor zover wij weten is er een chronisch tekort aan dergelijke hulpmiddelen, niet alleen voor toeristen maar ook voor de Kroaten zelf. Je zou contact op kunnen nemen met het plaatselijke Tourist Office voor advies over verhuur (ze kunnen je in contact brengen met medische centra in de buurt), maar we raden je echt aan om je eigen hulpmiddelen mee te nemen. In geval van nood kun je ook contact opnemen met het Kroatische Rode Kruis.

Tenslotte nog wat informatie over de meest populaire nationale parken in Kroatië. Hier krijgen we veel vragen over van mensen die in een rolstoel zitten of niet goed ter been zijn.

Nationaal Park Plitvice

Er zijn beperkte mogelijkheden om delen van het park te bezoeken. We raden je af om in het hoogseizoen te gaan, omdat het personeel dan erg druk is en weinig tijd zal hebben voor advies op maat. Ga het liefst in het voor- of naseizoen en vraag het personeel wat de mogelijkheden zijn. Wie wel kan lopen maar niet al te ver, of wie graag een zo vlak mogelijke route loopt, zonder traptreden e.d., kan aan het personeel vragen welke route het meest geschikt is.

Toegankelijkheid nationale parken Kroatie

Aan de hand van reviews van rolstoelgebruikers hebben we in ieder geval deze tips voor wie het park met de rolstoel wil bezoeken:

Neem ingang 1 (hoge deel van het park) omdat je van daaruit met de rolstoel het uitkijkpunt over de grote waterval kunt bereiken. Volg vanaf het uitkijkpunt het pad naar ST1 (een beetje hobbelig maar redelijk goed te doen met een rolstoel) en geniet van het mooie uitzicht over de meren. Neem het treintje van ST1 naar ST2. Volg de geasfalteerde weg naar beneden naar de meren (rechts aanhouden). Eenmaal beneden kun je het bootje nemen van P1 naar P2 en vervolgens naar P3. 
Bij P2 kun je de steiger niet verlaten omdat er alleen trappen zijn, maar bij de steiger van P3 kan dit wel. Hier vind je een café, toiletten en een souvenirwinkeltje.
Vervolgens vaar je weer terug naar P1 en neem je het treintje van ST2 naar ST3. Hier vind je ook een café en heb je de mogelijkheid om een stukje te wandelen langs een beekje. Vervolgens neem je het treintje terug naar ST1.

Kijk ook eens naar de comments onder ons artikel over Plitvice, daar zijn ook handige tips gegeven door andere lezers met beperkte mobiliteit.

Nationaal Park Krka

Krka is een veel kleiner park dan Plitvice, met slechts 1 wandelroute, die in 2 tot 3 uurtjes te wandelen is (inclusief pauzes). Ook hier heb je te maken met vlonders, trappen, hellingen en bospaden, net zoals in Plitvice. Wie slecht ter been is maar toch wat van het park wil zien kan het beste de Skradin ingang nemen. Een bootje brengt je naar het lage deel van het park, waar je een korte wandeling over een bospad maakt (met misschien een aantal traptreden, dit kan ik me niet meer zo goed herinneren) naar de meest populaire waterval in het park: Skradinski Buk. Bij deze waterval kun je zwemmen, picknicken, zonnen en eten en drinken (er is een restaurant, café en er zijn ijskraampjes e.d.). Wil je verder wandelen dan Skradinski Buk dan kom je eigenlijk meteen al bospaden met hellingen (linkerzijde) of traptreden (rechterzijde) tegen. Wie het aankan om nog een klein stukje verder te lopen en een paar trappen op te lopen, raden we aan om de route naar rechts te nemen, over de brug. Na slechts een paar trappen heb je al een prachtig uitzicht over de watervallen van heel dichtbij. Meer over Krka lees je hier.

Heb je tips uit eigen ervaring? Deel ze dan hieronder in de comments.