Vakantie in Kroatië met een beperkte mobiliteit

/
15661 Views

De aantrekkingskracht van Kroatië zit hem vooral in de eeuwenoude steden, de ongerepte rots- en kiezelstranden en de prachtige berglandschappen. Hoe mooi dit ook is, het geeft niet bepaald een goede eerste indruk wat betreft de toegankelijkheid voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Het is dus erg belangrijk om vantevoren grondig onderzoek te doen, om frustratie te voorkomen. Dit kun je het beste op kleine schaal doen, voor de plaats waar je graag vakantie wilt vieren, want er zijn van plaats tot plaats verschillen.
Op internet vind je (voornamelijk in het Engels) goede reviews van mensen met een beperkte mobiliteit voor specifieke plaatsen die ze hebben bezocht. Het is dus een kwestie van goed zoeken, met zoektermen zoals “wheelchair accessible”, “accessible travel” en “accessible holiday” voor een specifieke plaats.
De meeste (relatief nieuwe) hotels in Kroatië bieden goede voorzieningen voor mensen met een beperkte mobiliteit, maar verder is het echt een kwestie van uitpluizen waar je wel of niet terecht kunt.

Rolstoelvriendelijke stranden Kroatie

Hier vind je wat algemene info om je een beetje op weg te helpen.

Kroatische steden

Alle oude steden en plaatsen in Kroatië hebben een infrastructuur met trappen, hellingen, steile paden, straatkeien, drempels en andere obstakels. Dit is helaas niet te voorkomen en het is haast onmogelijk om eeuwenoude steden zo aan te passen dat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Oude plaatsen direct aan de kust zijn vaak wel goed toegankelijk op het laagste niveau: direct aan de zee. Hier vind je vaak een boulevard met restaurants, cafés, hotels en winkels, die goed toegankelijk zijn.

Om je een aantal voorbeelden te geven: het oude centrum van Split bestaat heel simpel samengevat uit het Paleis van Diocletianus en de boulevard direct aan de zee. De boulevard is zeer toegankelijk en er zijn een aantal zijstraten die dieper het centrum in gaan die ook toegankelijk zijn, maar helaas is het echte hart van het centrum, het oude paleis, zeer lastig te bereiken met een rolstoel omdat er heel veel trappen zijn. Het oude centrum van Dubrovnik daarintegen is veel beter bereikbaar. Zo zijn er meerdere musea die rolstoelvriendelijk zijn, evenals de kabelbaan en er zijn zelfs rolstoelgebruikers die de tour over de stadsmuren hebben gemaakt.

Gehandicapten strand Kroatie

Stranden

Iedere grotere stad of plaats aan de kust heeft minstens 1 rolstoelvriendelijk strand (zoals het Copacabana strand in Dubrovnik, het Znjan strand in Split, het Vitrenjak strand in Zadar, het Valkane City strand in Pula en het Slatina strand in Opatija bijvoorbeeld). Deze stranden hebben op z’n minst een rolstoelhelling tot in de zee, en aangepaste toiletten.

Gebouwen

Wat betreft winkels, restaurants en andere gebouwen is het echt afhankelijk van waar je bent. Het is niet ongebruikelijk in Kroatië dat een gebouw alleen via een aantal traptreden te bereiken is, hoe raar dit ook klinkt. Dit is niet alleen vervelend voor rolstoelgebruikers maar ook voor gezinnen met jonge kinderen in buggy’s of kinderwagens. Helaas is dit nog steeds de realiteit op veel plaatsen en niet altijd uit onwil, maar vaak ook omdat de infrastructuur het niet mogelijk maakt om het beter te doen. Uiteraard zijn er ook veel gebouwen waar de toegang wel in orde is, maar je zult misschien wel even moeten zoeken. Over het algemeen geldt: hoe groter/populairder de plaats, des te beter de toegang tot gebouwen en locaties is geregeld.

In het verkeer

Kroatië heeft nog een lange weg te gaan wat betreft de aanleg van voetpaden, fietspaden en het verlagen of verwijderen van drempels in het verkeer. Dit is vervelend voor fietsers en voetgangers, en al helemaal voor mensen met een beperkte mobiliteit. Hou er ook rekening mee dat Kroatië geen vlak land is er dat je overal hellingen kunt verwachten, zelfs in de steden en plaatsen. Alle officiële parkeerplaatsen in Kroatië (inclusief parkeerplaatsen van grote supermarkten etc.) bieden de vereiste plekken voor gehandicapten. Vergeet dus niet om je Europese gehandicaptenparkeerkaart mee te nemen. Over het algemeen houden de Kroaten zich er netjes aan dat deze parkeerplaatsen vrijgehouden moeten worden voor degenen waarvoor ze bedoeld zijn, maar in het hoogseizoen, wanneer het vinden van een parkeerplaats een uitdaging kan zijn, kan het gebeuren dat mensen zonder handicap er toch gebruik van maken. Hier wordt wel goed op gecontroleerd maar het is moeilijk te voorkomen, vooral als het toeristen zijn die zich hieraan schuldig maken.

Reizen met de bus

Bijna alle busstations in Kroatië zijn rolstoelvriendelijk, maar de bussen zelf is een ander verhaal. Er rijden nog veel oude bussen rond die niet rolstoelvriendelijk zijn. Een bijkomend probleem is dat het busvervoer in Kroatië wordt gerund door een groot aantal verschillende busbedrijven, en dat het om die reden erg lastig is om aan centrale informatie te komen over rolstoelvriendelijke busroutes en bussen. Wat je dus het beste kunt doen is eerst de busroute opzoeken die je wilt gaan gebruiken, vervolgens checken welk busbedrijf deze route aanbiedt en dan contact opnemen met het busbedrijf om te checken of er een rolstoelvriendelijke bus beschikbaar is, en op welke dagen en tijdstippen precies. Om busroutes en busbedrijven gemakkelijk te vinden ga je naar www.GetByBus.com/nl.

Toegankelijkheid steden in Kroatie

Reizen met de veerboot

We hebben begrepen dat de rolstoelhellingen die momenteel gebruikt worden op de veerboten en catamarans niet erg praktisch zijn. Daarom worden er momenteel (2018) verbeteringen gepland die hopelijk in de nabije toekomst uitgevoerd zullen worden. Het is ook de bedoeling dat gehandicapten gratis mogen reizen en dat een begeleider 50% korting krijgt op de prijs van een veerbootticket. Of dit ook zal gelden voor toeristen (of alleen maar voor de lokale bevolking) is nog niet duidelijk.

Het huren van hulpmiddelen

Af en toe ontvangen we vragen over de mogelijkheid om bijvoorbeeld een rolstoel, rollator of krukken te huren in Kroatië. Voor zover wij weten is er een chronisch tekort aan dergelijke hulpmiddelen, niet alleen voor toeristen maar ook voor de Kroaten zelf. Je zou contact op kunnen nemen met het plaatselijke Tourist Office voor advies over verhuur (ze kunnen je in contact brengen met medische centra in de buurt), maar we raden je echt aan om je eigen hulpmiddelen mee te nemen. In geval van nood kun je ook contact opnemen met het Kroatische Rode Kruis.

Tenslotte nog wat informatie over de meest populaire nationale parken in Kroatië. Hier krijgen we veel vragen over van mensen die in een rolstoel zitten of niet goed ter been zijn.

Nationaal Park Plitvice

Er zijn beperkte mogelijkheden om delen van het park te bezoeken. We raden je af om in het hoogseizoen te gaan, omdat het personeel dan erg druk is en weinig tijd zal hebben voor advies op maat. Ga het liefst in het voor- of naseizoen en vraag het personeel wat de mogelijkheden zijn. Wie wel kan lopen maar niet al te ver, of wie graag een zo vlak mogelijke route loopt, zonder traptreden e.d., kan aan het personeel vragen welke route het meest geschikt is.

Toegankelijkheid nationale parken Kroatie

Aan de hand van reviews van rolstoelgebruikers hebben we in ieder geval deze tips voor wie het park met de rolstoel wil bezoeken:

Neem ingang 1 (hoge deel van het park) omdat je van daaruit met de rolstoel het uitkijkpunt over de grote waterval kunt bereiken. Volg vanaf het uitkijkpunt het pad naar ST1 (een beetje hobbelig maar redelijk goed te doen met een rolstoel) en geniet van het mooie uitzicht over de meren. Neem het treintje van ST1 naar ST2. Volg de geasfalteerde weg naar beneden naar de meren (rechts aanhouden). Eenmaal beneden kun je het bootje nemen van P1 naar P2 en vervolgens naar P3. 
Bij P2 kun je de steiger niet verlaten omdat er alleen trappen zijn, maar bij de steiger van P3 kan dit wel. Hier vind je een café, toiletten en een souvenirwinkeltje.
Vervolgens vaar je weer terug naar P1 en neem je het treintje van ST2 naar ST3. Hier vind je ook een café en heb je de mogelijkheid om een stukje te wandelen langs een beekje. Vervolgens neem je het treintje terug naar ST1.

Kijk ook eens naar de comments onder ons artikel over Plitvice, daar zijn ook handige tips gegeven door andere lezers met beperkte mobiliteit.

Nationaal Park Krka

Krka is een veel kleiner park dan Plitvice, met slechts 1 wandelroute, die in 2 tot 3 uurtjes te wandelen is (inclusief pauzes). Ook hier heb je te maken met vlonders, trappen, hellingen en bospaden, net zoals in Plitvice. Wie slecht ter been is maar toch wat van het park wil zien kan het beste de Skradin ingang nemen. Een bootje brengt je naar het lage deel van het park, waar je een korte wandeling over een bospad maakt (met misschien een aantal traptreden, dit kan ik me niet meer zo goed herinneren) naar de meest populaire waterval in het park: Skradinski Buk. Bij deze waterval kun je zwemmen, picknicken, zonnen en eten en drinken (er is een restaurant, café en er zijn ijskraampjes e.d.). Wil je verder wandelen dan Skradinski Buk dan kom je eigenlijk meteen al bospaden met hellingen (linkerzijde) of traptreden (rechterzijde) tegen. Wie het aankan om nog een klein stukje verder te lopen en een paar trappen op te lopen, raden we aan om de route naar rechts te nemen, over de brug. Na slechts een paar trappen heb je al een prachtig uitzicht over de watervallen van heel dichtbij. Meer over Krka lees je hier.

Heb je tips uit eigen ervaring? Deel ze dan hieronder in de comments.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

20 Comments

  1. Beste,

    Zijn er in de buurt rolstoeltoegankelijke vakantiehuisjes?
    Op internet heb je niet de mogelijkheid om dit te selecteren.

    Welke plaatsen zijn te bezichtigen met een elektrische rolstoel?

    Met vriendelijke groeten
    Debbie

  2. Over Krka en Skradinski Buk; de boot is idd de beste methode om bij de grote watervallen te komen. Houdt er wel rekening mee dat rolstoelers niet van elke boot gebruik kunnen maken, dat betekent wachten op een boot die je wel mee kan nemen. De omgeving is mooi, de watervallen indrukwekkend. Maar juist omdat de natuur zorgvuldig wordt onderhouden, wordt zwemmen alleen maar gedoogd, niet gefaciliteerd. Ofwel, klimmen over stenen/rotsen en dus ontoegankelijk als je slecht ter been bent. Best een teleurstelling als je je erop verheugd had (zoals ik).. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

  3. Over Plitvice in een rolstoel; wij zijn er midden september 2019 geweest. Onze tips; boek een overnachting in hotel Jezero (rolstoelvriendelijk en aangepaste kamers). Personeel achter de balie om info/hulp vragen; wij werden met een busje naar de opstapplaats van de boot gebracht. Met de boot kun je een stuk van het park zien, er werd zelfs speciaal voor ons ergens apart aangelegd, zodat we zonder trappen van boord konden en ter plaatse even rond konden rijden/kijken (de looproutes zijn echt geen doen). Daarna weer aan boord en weer afgehaald door het busje.
    We kregen een tip van de chauffeur; omdat wij met onze eigen auto waren, raadde hij ons aan rond de meren naar de andere kant (buiten het park) te rijden. Daar is redelijk toegankelijk uitzichtspunt vanwaar je de grote watervallen ook kunt zien!

  4. Veel vakantiebestemmingen zijn slecht bereikbaar met een rolstoel, maar gelukkig wordt het wel steeds beter zie ik. Het is inderdaad verstandig om in het laagseizoen op vakantie te gaan. Zo voorkom je de grote drukte en wordt het gemakkelijker om je te bewegen.

    • Beste Peter, treinen in Kroatie staan erom bekend dat ze langzaam zijn en niet geregeld rijden. Gaat het je om de snelheid waarmee je je bestemming wilt bereiken, kies dan zeker de auto. Vriendelijke groeten, Karianne.

  5. Hoi Karianne, mag je met een loopfiets de parken naar de watervallen in incl. de boten die daar varen en de treintjes die daar rijden. Hartelijke groet Hennelies

    • Beste Hennelies, goede vraag! Ik heb eigenlijk geen idee en zou het, als ik jou was, even vragen aan de park medewerkers (ter plekke, of vantevoren via email/telefoon). Ga je in het hoogseizoen dan zal het me niet verbazen als het niet is toegestaan vanwege de grote drukte. Bovendien zou ik het (als ouder zijnde) dan ook afraden vanwege de veiligheid van je kind, niet alleen vanwege de drukte maar ook vanwege de vele hoogteverschillen, afgronden en het water overal om je heen. Vriendelijke groeten, Karianne.

  6. Hallo Karianne,

    Wij komen binnenkort 13 dagen naar Kroatië. Ikzelf ben blind. en wil graag zaken ruiken, proeven en luisteren en aanraken. Wij komen in Split aan en huren voor die periode een auto. Heb jij tips?

    Groetjes Patricia

    • Beste Patricia, als je van wijn houdt dan zou ik zeker een wijntour aanraden. Er zijn meerdere wijnmakerijen (online te vinden) dus ik zou er een paar uitkiezen en dan vantevoren even bellen en vragen welke opties ze hebben om de ervaring voor jou te personaliseren, zodat je beter een keuze kunt maken (vaak moet je zowieso bellen of mailen of een afspraak te maken).
      Agrotourisme is misschien ook wel een interessante optie. Een rondleiding over een boerderij, helpen met het plukken van de oogst, het voeren van de dieren of met het bereiden van een maaltijd bijv. Deze boerderij op het eiland Hvar is een aanrader: https://www.total-croatia-news.com/hvar-news/4463-new-for-2012-the-best-family-day-out-on-hvar
      In het centrum van Split kun je een rondleiding met een gids doen waarbij er van alles wordt verteld over de oude stad en het paleis van Diocletianus. Rondleidingen zij o.a. in het Duits en Engels mogelijk.
      Het Live Museum Split is misschien ook wel leuk, hier heb je directe interactie met het personeel, dat je van alles vertelt over de Romeinen die Split hebben opgericht. Je kunt er Romeinse kleding en gevechtskleding aanpassen, ervaren hoe het was om gladiator te zijn en nog veel meer. Het is een echte ‘hands-on’ ervaring.
      Er zijn vast nog veel meer leuke dingen om te proberen, maar hiermee heb je vast een begin. Fijne vakantie gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

      • Hallo Karianne,

        Dank voor je goede tips.
        Je hebt werkelijk een fantastische site vol nuttige informatie.
        Wij gaan er een leuke vakantie van maken.
        Heb je wel eens tandemfietsen voorbij zien komen in het verkeer?
        We overwegen toch ook een stuk te fietsen als dat mogelijk is met een tandem.

        • Beste Patricia, bedankt voor je compliment over de site. Lees eens ons artikel over fietsen in Kroatie, dan kom je meer te weten over de mogelijke uitdagingen en gevaren. Tandemfietsen heb ik hier in Dalmatie niet gezien en ik denk dat dit komt omdat je hier eigenlijk weinig kunt beginnen zonder een mountainbike, gezien de infrastructuur en de heuvels en bergen. Misschien dat je in Istrie nog wel wat mogelijkheden hebt om met een tandem te fietsen omdat de infrastructuur er beter is dan in de meeste andere kustgebieden en omdat het er langs de kust op veel plekken wat vlakker is. Vriendelijke groeten, Karianne.

  7. Beste Karianne,

    Volgende week vertrek ik voor vakantie naar het eiland Krk.
    Aangezien ik in een rolstoel zit, ben ik op internet aan het zoeken naar de voor rolstoelgebruikers goed te bezoeken bezienswaardigheden op het eiland of op de eilanden eromheen.
    Zo kwam ik om hier op je website terecht .
    Heb jij misschien handige tips voor mij?
    Met vriendelijke groeten,

    Walter de Leeuw

    • Beste Walter, er zijn (voor zover ik weet) geen websites met dergelijke info dus het zal denk ik een kwestie worden van zelf uitzoeken wat wel en niet mogelijk is. Je kunt daarvoor het beste contact opnemen met de Tourist Board van Krk: https://www.krk.hr/en/
      Ik zou bellen ivp mailen als ik jou was, want dan heb je sneller een antwoord. Misschien is het handig om vantevoren een lijstje te maken met de bezienswaardigheden waar je interesse in hebt, zodat ze voor je uit kunnen zoeken of het mogelijk is om die te bezoeken.
      Vriendelijke groeten, Karianne.

  8. Hallo Karianne,
    Ik heb een loopbeperking en gebruik een loopfiets (vergelijkbaar met een rollator). Het is lichtgewicht en neemt niet veel plek in beslag. Ik vraag mij af of dit meegenomen kan/mag worden in het openbaar vervoer.

    Groeten Hennie

    • Beste Hennie, goede vraag! Ik denk dat er geen vaste regel voor is, vanwege de vele verschillende busmaatschappijen. Neem je een langeafstandsbus (touringcar) dan kan je loopfiets uiteraard gewoon in de bagageruimte (vaak voor een kleine vergoeding) maar voor lokale bussen zal het denk ik afhangen van hoe druk het in de bus is, en ook heel belangrijk: de bui waarin de buschauffeur is. Gewoon proberen zou ik zeggen en duidelijk maken dat het voor jou geen luxe is maar een belangrijk hulpmiddel net als bijv. een rolstoel. Vriendelijke groeten, Karianne.

  9. Hoi Karianne,

    Ik volg je nu al een tijdje en weet dat je woonachtig bent in Kroatië, maar kun je van deze website ook leven? Of heb je naast deze website ook nog een andere baan?

    • Beste Merel, nee van de website kan ik niet leven. Ik werk fulltime als freelancer (vanuit huis), ik doe van allerlei werk, zoals marketing, admin, schrijven en vertalen. In Kroatie is haast geen werk en heb je goede connecties nodig om aan een baan te komen. Hier kun je dus het beste voor jezelf aan het werk gaan. Freelance werk online levert niet veel op (vanwege de grote concurrentie van supergoedkope freelancers uit landen met zeer lage kosten voor levensonderhoud) maar in Kroatie kun je er wel van rondkomen als je simpel leeft. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text