Natuurpark Dinara in het binnenland van Dalmatië

Kroatië’s nieuwste natuurpark is het Dinara gebergte. Het 80km lange gebergte ligt in het binnenland van Dalmatië, in de provincies Sibenik-Knin en Split, en vormt een natuurlijke grens tussen Kroatië en Bosnië en Hercegovina. Dinara werd in 2021 uitgeroepen tot natuurpark. De hoogste bergtop van het Dinara gebergte is Troglav in Bosnië en Hercegovina, met een hoogte van 1913m. In het Kroatische deel van Dinara vind je de hoogste bergtop van heel Kroatië, de Sinjal, met een hoogte van 1831m.

Het bergtoppen zijn het grootste deel van de winter bedekt met sneeuw. Je vindt er geen skiresorts, maar vanuit de omgeving komt men er in de winter graag voor de sneeuwpret. Aan de Dalmatische kust is de kans op sneeuw namelijk heel klein en het gebergte is gemakkelijk te bereiken. Vanuit Sibenik bijvoorbeeld is het slechts een uur rijden naar het stadje Knin, aan de voet van Dinara.

Dinara gebergte

Tot het Dinara gebergte behoren de bergen Dinara, Troglav en Kamešnica, de bovenloop van de Cetina rivier en de karstvelden Hrvatačko polje, Pašno polje en Vrličko polje. Een van de trekpleisters van het park is de bron van het Cetina rivier, maar er is veel meer natuurschoon te vinden. Bezoekers komen er voornamelijk om te wandelen, hiken en te klimmen. Het lagere deel van het gebergte bestaat uit bossen en weides, maar hoe hoger je klimt, hoe minder vegetatie.

In de zomer is het niet aan te raden om de bergen in te gaan, vanwege de hoge temperaturen en het gebrek aan schaduw en drinkwater in het berggebied. In de winter kun je rekenen op onverwachte, extreme weersomstandigheden, waaronder zeer lage temperaturen, sneeuw, bewolking en mist. Een kort bezoek voor wat sneeuwpret is prima in de winter, maar het is te gevaarlijk om ver te gaan wandelen.

In het voorjaar en het najaar zijn de weersomstandigheden optimaal, maar ook dan is het belangrijk om de weersverwachting te checken en om goed voorbereid op pad te gaan. Denk hierbij aan het meenemen van voldoende drinkwater en warme kleding. Alleen bergschoenen zijn geschikt, sportschoenen of sneakers zijn niet aan te raden. Laat altijd iemand weten welke route je gaat nemen.

Dinara wandelpad

Wie naar de Sinjal bergtop wil hiken, kan het beste 2 dagen de tijd nemen omdat je er lang over doet om de top te bereiken. Deze klim wordt alleen aangeraden voor mensen met een goede conditie. Het meest indrukwekkende van een klim naar de top is het prachtige uitzicht. Bij helder weer kun je heel ver kijken, van de zee tot ver in het binnenland. Zo kun je onder andere de Kornati eilanden zien, het Peruća meer en het Biokovo gebergte.

Wil je in een berghut overnachten, check dan van tevoren de locaties van de berghutten en hou er rekening mee dat voor de meeste berghutten een reservering noodzakelijk is, zoals voor de populaire Brezovac berghut die op 1050m hoogte ligt. Dit is een vrij comfortabele berghut en een favoriete keuze voor veel hikers. Vanaf deze berghut is het 3 uur hiken naar de top.

Om de berghut te bereiken vanuit Knin, rij je naar het dorpje Kovačić. Van daaruit rij je ong. 1.5km naar Jelići (in de richting van Grahovo). Neem daar de afslag naar het dorpje Guge. Hier gaat de verharde weg over in een onverharde weg naar Suvo Polje, 18km verderop. Deze weg is eigenlijk bedoeld voor terreinwagens maar veel mensen rijden hier ook met een gewone auto. Je kunt ook te voet het bergpad nemen van Guge naar Suvo Polje, maar dit is een lange en intensieve wandeling.

Berghut Brezovac

In Suvo Polje kun je bij Markov Grob je auto parkeren. Vanaf dit punt kunnen alleen terreinwagens nog verder rijden. Vanaf Markov Grob volg je het bergpad naar de Brezovac berghut (‘planinarski dom Brezovac’), een wandeling van twee uur. Met borden wordt de wandelroute aangegeven. De berghut is ook met een terreinwagen te bereiken.

De berghut heeft meerdere slaapkamers met in totaal 40 bedden, een eetkeuken, een grill en een waterput. Je kunt je eigen eten en drinken meenemen of vantevoren afspreken met de bergbeklimmersvereniging Dinara uit Knin (planinarsko društvo Dinara) dat er eten en drinken voor je wordt geleverd.

Kamperen in tenten in het park is toegestaan, maar alleen bij de berghutten. Het maken van een kampvuur is verboden, met uitzondering van enkele vaste vuurplaatsen, of een vaste grill, bij de berghutten. Voor meer info over hiken en overnachten in het Dinara gebergte kun je contact opnemen met de Kroatische bergbeklimmersvereniging. Ook kun je via hen regelen om mee te doen aan een georganiseerde bergwandeling met een gids.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text