Natuurpark Biokovo

/
3352 Views

Het indrukwekkende Biokovo gebergte vind je langs de kust van de Makarska Riviera in Zuid Dalmatië. Wat Biokovo zo uniek maakt, is de steile berghelling zeer dicht bij de kust. Dit is iets wat je maar op weinig plekken in Europa vindt.

De hoogste bergtop, Sveti Jure, is 1762m hoog, en is de op twee na hoogste bergtop in Kroatië. De gemiddelde temperatuur op de top is 4˚C, dus ook in de zomer is het verstandig om een trui mee te nemen.

www.allesoverkroatie.nl Biokovo 3

Om Sveti Jure heen liggen nog een stuk of 8 andere hoge bergtoppen, met een hoogte van minstens 1000m. Vanaf Sveti Jure kun je op een heldere dag zelfs Italië (het Gargano gebergte) zien liggen. Ook de Dalmatische eilanden Hvar, Bac en het schiereiland Pejesac zijn duidelijk te zien. Kijk je in de andere richting, dan zie je de prachtige heuvels, velden en bossen van het binnenland liggen.

Hoe bereik je Biokovo

Om het park te bereiken rij je eerst richting het centrum van het plaatsje Makarska, aan de gelijknaminge Riviera. Aan de magistrale (de kustroute), niet ver van het centrum, sla je af richting Vrgorac, routenummer 512. Gps-coördinaten van het kruispunt: 43.285030, 17.031564.

Plattegrond Makarska Biokovo

Deze weg brengt je naar de ingang van het park. De toegansprijs is 50 kuna pp en voor kinderen tot 7 jaar is de toegang gratis. Je krijgt een plattegrond mee met wat handige info over het park.

Wat kun je verwachten in het park

Met de auto doe je er gemiddeld drie kwartier over om de top (Sveti Jure) te bereiken, afhankelijk van hoe druk het is en hoe vaak je onderweg stopt. De route naar de top is 20 km lang en bestaat uit een smalle, verharde weg met veel haarspeldbochten. De weg is niet zo breed dat auto’s elkaar kunnen passeren, maar om de zoveel meter is er een kleine uitwijkplaats (voor max 1 of 2 auto’s) zodat men elkaar kan passeren.

Ben je een onervaren chauffeur dan raden we je aan om deel te nemen aan een georganiseerde bus excursie in plaats van zelf te rijden!

www.allesoverkroatie.nl Biokovo 8

Onderweg naar de top kom je verschillende zijwegen tegen, maar de route die je moet volgen naar Sveti Jure wordt duidelijk met borden aangegeven. Je zult een stuk of drie konoba’s (tavernes) tegenkomen waar je iets kunt eten en drinken, maar het is geen slecht idee om zelf ook iets mee te nemen, omdat je onderweg op prachtige plekken kunt picknicken. Op de top van Sveti Jure vind je geen eetgelegenheden.

In het natuurpark leven veel verschillende diersoorten, sommige dieren zul je al vrij snel tegenkomen, soms zelfs midden op de weg, zoals schapen en paarden. Deze dieren zijn er helemaal aan gewend dat ze dagelijks een publiek hebben. Pas wel op met de paarden want ook al zijn ze heel tam, ze hebben de neiging om je zo omver te duwen (we spreken uit ervaring)! Je kunt de paarden dus beter vanuit de auto bewonderen.

www.allesoverkroatie.nl Biokovo 5

Met borden worden leuke bezienswaardigheden op de route aangegeven, zoals bijvoorbeeld oude dorpjes, kerkjes of ruïnes.

Hoe hoger je klimt, hoe groter de kans op bewolking, vooral ’s ochtends. Je zit aan de top tenslotte op 1762m hoogte! Midden op de middag klaart het meestal op, maar als je van ver komt is het misschien niet haalbaar om pas ’s middags het park te bezoeken. Daarom is het aan te raden om een paar dagen vantevoren de weersverwachtingen te bekijken en de beste dag uit te kiezen voor je bezoek, met een zo groot mogelijke kans op helder weer.

Gelukkig kun je ook vóór je de top bereikt al op veel plekken genieten van een prachtig uitzicht, zonder last te hebben van bewolking.

 

www.allesoverkroatie.nl Biokovo 26

Mountainbiken en hiken

Biokovo is ook prima geschikt voor mountainbikers en hikers. Om te voet of met de fiets de top te bereiken moet je uiteraard getraind zijn en je goed voorbereiden. We raden je ook aan om vatevoren contact op te nemen met de administratie van het park om te informeren naar de bijzonderheden en mogelijke risico’s van het gebied.

Excursies

Vanuit veel plaatsen in de omgeving worden bus excursies aangeboden. Opstapplekken zijn in het centrum van de kustplaatsen en/of bij de grotere hotels. De meeste excursies zijn inclusief een gids, maar de details en de prijzen van de excursie zelf verschillen per organisator, dus zorg dat je er een aantal met elkaar vergelijkt voordat je boekt. Zoek online op “nature park biokovo excursions”.

www.allesoverkroatie.nl Biokovo 18

Handige info

www.allesoverkroatie.nl Biokovo 23

Contactgegevens natuurpark Biokovo

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text