De Baćina meren

/
1731 Views

Halverwege Split en Dubrovnik, tussen de plaatsjes Baćina en Ploče, vind je de zeven Baćina meren (Baćinska Jezera). Deze relatief onbekende meren zijn een perfecte plek om te zwemmen, wandelen, kajakken, suppen, vissen, fietsen of om een boottochtje te maken in een traditionele ‘lađa’ boot. Deze boot was eeuwenlang de belangrijkste vorm van vervoer op de kanalen tussen de akkers in de Neretva vallei.

De zeven meren

De zeven meren heten Oćuša, Crniševo, Podgora, Sladinac, Vrbnik, Šipak en Plitko en samen zijn ze ongeveer 20km² groot. Zes van de meren staan met elkaar in verbinding, alleen het Vrbnik meer is geïsoleerd. De meren staan door middel van kunstmatige tunnels en een ondergronds grottenstelsel in verbinding met de zee, met de Neretva rivier en enkele andere zoetwaterbronnen in het binnenland, waardoor er een voortdurende aanvoer en afvoer van vers water is.

Het grootste meer is Oćuša en het diepste meer is Crniševo, met een diepte van 34m. De meren zijn zogenaamde cryptodepressiemeren, wat betekent dat het de bodem van de meren onder zeeniveau ligt. Hierdoor vind je op de bodem van het Crniševo zout water in plaats van zoetwater, en zijn de meren van tijd tot tijd brak in plaats van zoet. Omdat de diepte van ieder meer anders is, hebben de meren ook allemaal een andere kleur, wat ze extra bijzonder maakt.

De meren worden vaak de kers op de taart van de Neretva vallei genoemd, en als je ze eenmaal hebt bezocht, zul je wel begrijpen waarom. Het is er relatief rustig vergeleken met de kust en dus een ideale plek om te ontspannen in de natuur.

Activiteiten

De watertemperatuur in de meren is gemiddeld 3 graden warmer dan de zee, waardoor het zwemseizoen er vrij lang is. Zwemmen kan bijna overal langs de oevers van de meren en het zwemwater is van zeer hoge kwaliteit.

Vissen in de meren is toegestaan en je vindt er meerdere soorten zoetwatervissen, vooral de grootkopharder komt er veel voor. Je hebt een visvergunning nodig en het is mogelijk om deze online te bestellen.

Er zijn meerdere organisaties die kajak en SUP verhuur en excursies aanbieden. Ook kun je een boottochtje maken over de meren. Je kunt kiezen uit excursies van verschillende lengtes, de kortste duren ongeveer een uur en de langste ongeveer 4 uur. De meeste excursies beginnen bij een van de twee beach bars langs de meren, waar je ook fietsen kunt huren. Er loopt een 15km lang wandel- en fietspad helemaal om de meren heen en de moeilijkheidsgraad van dit pad is “makkelijk”.

Accommodatie

Er ligt een kleine camping aan een van de meren, genaamd Baćinska Jezera. Het is een eenvoudige camping met slechts een aantal staanplaatsen, direct aan het water. Privé accommodatie is ook beschikbaar op verschillende plekken langs de meren, maar het aanbod is niet groot want er is weinig bebouwing in dit natuurgebied.

Meer over de Neretva vallei.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text