Hiken in het Mosor gebergte bij Split

/
24739 Views

Hiken op de Mosor berg is een leuke activiteit voor het hele gezin. De berg maakt deel uit van de Dinarische Alpen en het strekt zich uit van Split naar Omiš. Het hoogste punt is de Veliki Kabal op een hoogte van 1339 meter. Het Mosor gebergte is vooral bekend om zijn bergbeklimmersvereniging waarvan veel Mount Everest-beklimmers lid zijn. Voor de inwoners van Split is een dagtocht naar Mosor een traditie van meer dan 100 jaar oud.

Onze hiking tocht

Onze hikingtocht begon in Sitno Gornje (vlakbij het observatorium), 15 minuten rijden vanuit Split. Er is ook een busverbinding vanuit Split rechtstreeks naar het beginpunt van het hikingpad. Het pad begint makkelijk maar na een kilometer of twee begint het klimmen. Een goed gemarkeerd pad leidt je de berg op. Het kostte ons een uur om van het begin van het pad tot aan de berghut ‘Umberto Girometta’ te hiken. Omdat wij met twee jonge kinderen aan het hiken waren deden we er 20 minuten langer over dan aangegeven aan het begin van het pad.

In de berghut hebben we heerlijk gegeten en genoten van de prachtige omgeving. Kinderen kunnen er heerlijk spelen en de omgeving verkennen. Na een heerlijke lunch was het tijd om weer terug te gaan. We kozen ervoor om dezelfde route terug te nemen maar er zijn nog twee andere routes, die minder geschikt zijn voor jonge kinderen.

De berghut ‘Umberto Girometta’ heeft al sinds 1975 dezelfde eigenaar. Iedere zaterdag en zondag kookt hij voor de bergbeklimmers en wandelaars. De dranken en etenswaren worden met een ezel de berg op gebracht.

Je kunt in de berghut overnachten voor 60 kuna per volwassene. Kinderen kunnen gratis overnachten. Er zijn 80 bedden beschikbaar en er is water en electriciteit in de hut.

Een paar honderd meter beneden de hut is een erg geschikte plek om te camperen. Vanaf de hut is het een klim van vier uur naar het hoogste punt van de berg; de Veliki Kaba. Je kunt ook een aantal minder hoge pieken bereiken in anderhalf tot 2 uur. Het bergpad is niet geschikt voor fietsen dus die kun je beter thuis laten omdat je ze anders de berg op moet dragen. Draag goede bergschoenen en neem voldoende drinkwater mee.

Onze hiking tocht was een erg leuke ervaring, zeker voor herhaling vatbaar. Wie weet gaan we de volgende keer wel hiken in Velebit of Paklenica!

Geschreven door Morten Smalby

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

3 Comments

 1. Hallo!

  Het lijkt ons erg leuk om te eten in de hut! Weet je of je hiervoor moet reserveren of kan je gewoon aansluiten?

  Dankjewel!

  mvg
  Michelle

  • Beste Michelle, ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Ik raad je daarom aan om te even te bellen om het te vragen: 00385 21 394 365.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text