De Piratenavond van Omiš

/
19576 Views

Van de 12e tot de 14e eeuw was Omiš een gevaarlijke stad om te passeren omdat het werd bestuurd door piraten. Voor meer dan twee eeuwen lang werden handelsschepen en andere schepen aangevallen door de ‘Sagittas’ (‘de pijl’), een piratenschip dat speciaal was ontworpen en snel aan te kunnen vallen en te kunnen ontsnappen.

De piraten hadden hun kamp opgezet in de kloof van de Cetina rivier, een paar kilometer landinwaards, waar de 250 meter hoge kliffen ze uitstekend beschermden tegen aanvallers, zoals de kruisvaarders en de Turken. De piraten van Omiš waren echt de heersers van de Cetina kloof.

Tegenwoordig kun je in de voetsporen van de piraten treden door mee te doen aan speciale piratenavonden aan de Cetina rivier. Tijdens de piratenavonden kun je een tocht over de Cetina rivier maken met een zeilboot en samen met echte piraten de avond doorbrengen in Kaštil Slanica. Wij hebben zelf met onze kinderen aan een piratenavond deelgenomen en ze vonden het geweldig.De avond begint om 19.30 uur in Omiš. Het startpunt is makkelijk te vinden; vanaf Split sla je meteen linksaf nadat je de Cetina brug over bent gegaan. Na ongeveer 50m zie je het schip al aan de linkerkant liggen. Als je met de auto komt, kun je parkeren op de grote parkeerplaats net voor de brug voor 4 kuna per uur. Om 19.30 uur vertrekt het schip en vaar je de Cetina rivier op.

Na een boottocht van ongeveer 40 minuten komt het schip aan in Kaštil Slanica. Daar begint het avontuur al goed; ineens wordt het schip aangevallen door piraten, overal zijn kanonschoten te horen. De piraten varen erg snel en al gauw komen ze aan boord en nemen ze het schip over.

Eenmaal aan wal in Kaštil Slanica worden de gasten verwelkomd door een heerlijk uitgebreid  buffet met bijvoorbeeld octopus, peka, gegrilde vis, verschillende vleesgerechten, heerlijke desserts zoals fritule, en drankjes voor kinderen (sap, frisdranken) en volwassenen (water en bier). Wij vonden zelf de gegrilde forel erg lekker en de avond werd alleen maar beter toen er ineens echte piraten bij ons aan tafel kwamen zitten die ons al hun wapens en piratenspullen lieten zien.

Na het buffet is het tijd om te dansen en om piratenspelletjes te doen zoals armpje drukken. Om 23.00 uur is het feest afgelopen en worden de gasten met de bus terug gebracht naar Omiš. Tegen die tijd zijn de meeste kinderen erg moe, het is natuurlijk ook niet niks om een avond door te brengen met echte gewapende piraten. Maar de piraten gaan heel goed met de kinderen om en zorgen dat de kinderen zich op hun gemak voelen.

Hier nog even alle feiten over de piratenavond op een rij:

 •  Wanneer: iedere dinsdagavond van 19.30 tot 23.00 uur
 • Organisator: Turistička Agencija Radmanova Mlinice and Turistička Agencija Ružmarin
 • Reserveren: info@radmanove-mlinice.hr of telefonisch:  +385 21 862 238  /   +385 21 756 656
 • Prijs: 250 kuna voor volwassenen en 100 kuna voor kinderen. Prijzen zijn inclusief zeiltocht, buffet en drankjes, feest met live muziek en piraten, en bus transfer terug naar Omiš

Voor kleine groepen kan een busje geregeld worden vanuit bijvoorbeeld Split.

Wat moet je meenemen? Warme kleding voor later op de avond, camera en eventueel verkleedkleding voor de kinderen.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

4 Comments

 1. Ik wou net deze piratenboottocht reserveren voor augustus, maar ik kreeg als antwoord dat dit niet meer georganiseerd wordt.
  Heel jammer, we keken er allemaal heel erg naar uit, want dit zag er echt een leuke activiteit uit

 2. Wij zijn nu op vakantie in Trogir(aug-2014)
  Deze excursie leek ons erg leuk voor de kinderen, dus hebben we ook gebeld met deze organisatie. Helaas werd deze excursie niet meer gedaan. Erg jammer.

  • Beste Maria, bedankt voor je bericht. Wat jammer om te horen dat deze excursie niet meer wordt gedaan. Ik heb het meteen opgezocht op internet maar heb er helaas niets over kunnen vinden. Er worden wel andere piraten excursies voor kinderen aangeboden die erg op deze excursie lijken, misschien ben je geinteresseerd? Kijk bijvoorbeeld maar eens hier: https://www.junior-excursions.com/ Nog een fijne vakantie verder! Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text