Geselecteerd »

| 355 Comments | 382.863 views

Het is geen wonder dat zo’n prachtig en veelzijdig land als Kroatië ieder jaar weer de harten van vele nieuwe bezoekers steelt. Dat één relatief klein land zoveel verschillende klimaten en landschappen kan bieden is …

Lees het volledige verhaal »
Bestemmingen

Kroatië is een veelzijdig land. Meer over Istrië, Kvarner, Lika, Dalmatië en continentaal Kroatië.

Bezienswaardigheden

Ontdek Kroatië's prachtige stranden, eilanden, nationale parken en actieve vakanties.

Ervaar Kroatië

Lees meer over de Kroatische keuken, cultuur, uitgaan, festivals en tradities.

Accommodatie

Alles over campings, privé accommodatie, hotels en resorts in Kroatië.

Vakantietips

Handige tips, info en weetjes over Kroatië voor een geslaagde vakantie.

Home » Bezienswaardigheden, Cultuur en Tradities, Ervaar Kroatië

Salona, de ruïnes van een Romeinse stad

Ingediend door 2 Comments | 17.636 views

Eens een belangrijke romeinse stad, nu slechts een herinnering in de vorm van vele ruïnes.

Dankzij haar economische en strategische waarde was Salona destijds de hoofdstad van de Romeinse provincie Dalmatië. Met meer dan 60.000 inwoners was Salona drie keer zo groot dan bijvoorbeeld Pomeii.

Salona wordt tegenwoordig Solin genoemd en ligt in de buitenwijken van de stad Split. Helaas is een groot deel van Solin nu een industriegebied, uit de tijd van voormalig Joegoslavië, maar de lokatie van de ruïnes is gelukkig nog een groot en open gebied.

De meeste kleinere overblijfselen van de stad worden nu bewaard in het Archeologische Museum van Split, maar de restanten van de stadsmuren, het amfitheater, meerdere basilica, begraafplaatsen en de necropolis zijn vandaag de dag nogsteeds te bewonderen op hun originele lokatie.

Vanwege geldgebrek zijn er geen grote opgravingswerkzaamheden verricht in Salona. Wie weet wat voor schatten er nog onder de grond liggen te wachten om ontdekt te worden. Een aantal van de vondsten uit de omgeving worden tentoongesteld in een klein museum op het terrein en bij de ingang van het terrein kun je een groep prachtige sarcofagen bewonderen die onlangs zijn gevonden tijdens wegwerkzaamheden nabij Salona.

Toegang tot het terrein kost 20 kuna en we adviseren je om zelf wat te eten en te drinken mee te nemen omdat je op het terrein niets kunt kopen. Om alle ruïnes goed te kunnen bekijken heb je ongeveer één ochtend of één middag nodig. Tip: draag stevige schoenen. Salona is het hele jaar geopend voor bezoekers.

Tags:

2 Comments »

  • Ilse schreef:

    Hoi karianne, heb je toevallig ook tips voor urban exploring (verlaten gebouwen) in de buurt van plitvice en split…ik zoek iets tofs om toe te voegen op t lijstje om te doen in Kroatië in oktober. Dus oude verlaten gebouwen. Ben benieuwd! Groetjes ilse

    • Karianne Karianne schreef:

      Beste Ilse, ik ken geen specifieke gebouwen in die twee plaatsen (daarvoor zou je er in de buurt moeten wonen) maar overal in Kroatie zijn (helaas) veel leegstaande gebouwen (let wel op – ze zijn niet allemaal veilig te betreden!). Het zal vast niet moeilijk zijn om iets te vinden. Vriendelijke groeten, Karianne.

Laat een reactie achter!

Omdat ik weinig vrije tijd heb en veel vragen ontvang, vraag ik jullie om eerst even dit korte advies te lezen. Bedankt voor jullie geduld en begrip!

Wees aardig. Blijf on topic. Geen spam. U kunt zich ook opgeven voor onze Comments Feed via RSS.

Je kunt deze tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om uw eigen te krijgen wereldwijd erkende-avatar, dan kunt u zich registreren op Gravatar.

Waardeer je onze site? Steun ons met een '+1' of een 'like'.