Salona, de ruïnes van een Romeinse stad

/
2251 Views

Eens een belangrijke romeinse stad, nu slechts een herinnering in de vorm van vele ruïnes. Dankzij haar economische en strategische waarde was Salona destijds de hoofdstad van de Romeinse provincie Dalmatië. Met meer dan 60.000 inwoners was Salona drie keer zo groot dan bijvoorbeeld Pomeii.

Salona wordt tegenwoordig Solin genoemd en ligt in de buitenwijken van de stad Split. Helaas is een groot deel van Solin nu een industriegebied, uit de tijd van voormalig Joegoslavië, maar de lokatie van de ruïnes is gelukkig nog een groot en open gebied.

De meeste kleinere overblijfselen van de stad worden nu bewaard in het Archeologische Museum van Split, maar de restanten van de stadsmuren, het amfitheater, meerdere basilica, begraafplaatsen en de necropolis zijn vandaag de dag nogsteeds te bewonderen op hun originele lokatie.

Vanwege geldgebrek zijn er geen grote opgravingswerkzaamheden verricht in Salona. Wie weet wat voor schatten er nog onder de grond liggen te wachten om ontdekt te worden. Een aantal van de vondsten uit de omgeving worden tentoongesteld in een klein museum op het terrein en bij de ingang van het terrein kun je een groep prachtige sarcofagen bewonderen die onlangs zijn gevonden tijdens wegwerkzaamheden nabij Salona.

Salona is het hele jaar geopend voor bezoekers. Toegang tot het terrein kost 30 kuna (15 kuna voor kinderen) en we adviseren je om zelf wat te eten en te drinken mee te nemen omdat je op het terrein niets kunt kopen. Om alle ruïnes goed te kunnen bekijken heb je ongeveer een halve ochtend of een halve middag nodig.

Er wordt weinig informatie verstrekt over de ruïnes, dus we raden je aan om van tevoren wat te lezen, zodat je al wat context hebt vóór je bezoek. Meer info vind je bijv. in dit Wikipedia artikel. Tip: draag stevige schoenen.

Het terrein ligt aan de doorgaande weg tussen Split en Trogir, vlak naast het Solin kruispunt. Je kunt het met busnummer 1 vanuit het centrum van Split bereiken, of met bus 37, dit is de bus die tussen Split en Trogir rijdt.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

2 Comments

  1. Hoi karianne, heb je toevallig ook tips voor urban exploring (verlaten gebouwen) in de buurt van plitvice en split…ik zoek iets tofs om toe te voegen op t lijstje om te doen in Kroatië in oktober. Dus oude verlaten gebouwen. Ben benieuwd! Groetjes ilse

    • Beste Ilse, ik ken geen specifieke gebouwen in die twee plaatsen (daarvoor zou je er in de buurt moeten wonen) maar overal in Kroatie zijn (helaas) veel leegstaande gebouwen (let wel op – ze zijn niet allemaal veilig te betreden!). Het zal vast niet moeilijk zijn om iets te vinden. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text