Gevaarlijke diersoorten in Kroatië

/
5823 Views

We hebben gemerkt dat veel mensen zoeken naar informatie over gevaarlijke dieren in Kroatië, met name spinnen, slangen en haaien. Om iedereen die zich zorgen maakt over deze drie diersoorten gerust te stellen, hebben we in dit artikel alle feiten op een rijtje gezet.

Komen er gevaarlijke diersoorten voor in Kroatië? Ja! Er komen dieren zoals spinnen, slangen en haaien voor in Kroatië.

Moet ik me daar ongerust over maken? Als Nederlandse die in Kroatië woont, kan ik met een gerust hart zeggen: Nee!

Ookal ben ik me bewust van de aanwezigheid van deze gevaarlijke dieren, toch ben ik niet bang dat mijn gezin hier in Kroatië iets zal overkomen. Waarom niet? De reden is eigenlijk heel simpel: de kans dat je aangevallen wordt of gewond raakt door een gevaarlijk dier is heel klein.

Slangen

In Kroatië komen 16 slangensoorten voor, waarvan er drie giftig zijn; de zandadder, de ‘gewone’ adder en de spitssnuitadder (ookwel weide-adder genoemd). De meeste slangenbeten komen voor in Dalmatië, gedurende de lente en de zomer.

Jaarlijks worden ongeveer 5 op de 100.000 mensen gebeten door een slang, waarvan gemiddeld twee met dodelijke afloop. Het gaat dan vooral om Kroaten die in een landelijke omgeving wonen en in de landbouw werken. Deze mensen hebben een groter risico om gebeten te worden omdat ze werken in een natuurlijke omgeving, waar veel slangen voorkomen en weinig mensen.

Als toerist zijnde is de kans erg klein om een slang tegen te komen, vanwege het feit dat slangen meer angst hebben voor mensen dan mensen voor slangen. Om die reden blijven slangen weg uit drukke gebieden en blijven ze uit de buurt van wegen en paden. Omdat slangen bang zijn voor mensen zullen ze vluchten zodra ze de aanwezigheid van mensen opmerken. Als je toch oog in oog komt te staan met een slang, laat de slang dan gewoon met rust en je zult zien dat hij vanzelf weg zal gaan.

Indien je wordt gebeten door een slang is het belangrijk om de slang te kunnen identificeren, probeer een foto te maken van de slang of onthoudt de kleur(en) en het patroon van de slang. Ga direct naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis voor medische hulp.

Spinnen

In Kroatië komt de zwarte weduwe voor. Deze zwarte spin met rode vlekken leeft voornamelijk in Istrië en Dalmatië.

Voor spinnen geldt hetzelfde als voor slangen; het zijn vooral Kroaten werkzaam in de landbouw die gebeten worden. De meeste beten komen voor in de zomer en gemiddeld worden er niet meer dan 4 tot 5 mensen per seizoen gebeten.

Zwarte weduwes leven graag dicht bij de grond; in dicht struikgewas, in het gras, onder bladeren en onder stenen en rotsen. Ze geven de voorkeur aan gebieden met rode aarde. Door het dragen van goede, gesloten schoenen tijdens wandelingen in de natuur kun je de kans op een beet aanzienlijk verkleinen.

Van nature zijn zwarte weduwes niet agressief en zullen ze je alleen aanvallen als ze zich bedreigd voelen, voornamelijk bij direct contact tussen mensenhuid en het lichaam van de spin.

 Een beet van een zwarte weduwe is meestal pijnloos, waardoor het slachtoffer het niet altijd meteen op zal merken. Pas na een uur treden er symptomen op, de eerste symptomen zijn meestal pijnlijke spierkrampen op de plek van de beet. Vooral voor jonge kinderen (lichter dan 15kg), ouderen en mensen met hartklachten is een beet erg gevaarlijk en is het heel belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Alle Kroatische ziekenhuizen zijn in het bezit van een speciaal serum waardoor het slachtoffer, mits op tijd behandeld (het liefst binnen 2 uur na de beet), vaak na een dag of 5 weer hersteld is.

Haaien

Haaienaanvallen zijn zeer zeldzaam in Kroatië omdat er van nature geen gevaarlijke haaiensoorten leven in de Adriatische Zee voor Kroatië. Er zijn in het verleden een aantal gevaarlijke haaien voor de kust gespot, waaronder een witte haai, maar dit zijn altijd ‘verdwaalde’ haaien die hier niet thuishoren.

In de laatste 100 jaar zijn er 6 haaienaanvallen geweest, waarvan vier dodelijk. De laatste haaienaanval vond 30 jaar geleden plaats. Je kunt dus met een gerust hart ronddobberen in de Kroatische zee!

Schorpioenen

Deze diersoort heb ik in augustus 2017 toegevoegd aan de lijst, na meerdere meldingen in Istrië en Kvarner (plus de eilanden). Een steek van een schorpioen is zeer pijnlijk en veroorzaakt vaak zwellingen. Alleen in heel zeldzame gevallen is een steek dodelijk, en dan eigenlijk alleen bij kwetsbare mensen zoals baby’s en ouderen. Ben je bang voor complicaties, ga dan naar de dokter of eerste hulp!

Heb je nog meer vragen over andere ‘gevaarlijke’ diersoorten in Kroatië? Of over gezondheid en veiligheid in het algemeen in Kroatië? Lees dan eens ons artikel ‘Veelgestelde Vragen Over Kroatië’.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

80 Comments

 1. Wij zitten met een huisje in een bebost gebied vlakbij trogier in dalmatië, hebben we de hele dag door last van kleine zwarte prikmuggen, ze lijken veel op die wij kennen in Nederland, alleen deze hoor je niet en prikken ook overdag.
  Deet helpt nagenoeg niet.
  Ze zijn erg agressief en zodra je even zit prikken ze al.
  Je houd er nog weken last van.
  De bultjes zijn klein maar jeuken enorm.

  • Beste Annita, het kan best zijn dat er in het gebied waar jij verblijft niet is gespoten tegen muggen door de gemeente, want dat doen ze normaal gesproken alleen binnen de bebouwde kom. Voor ons is het ook ieder jaar verschillend hoor, het ene jaar hebben we meer last van muggen dan het andere jaar, en de reacties op de huid zijn ook ieder jaar anders. Dit jaar hadden we aan het begin van het zomerseizoen even last van hele kleine bultjes, net als jij omschrijft, maar nadat er hier (in Brodarica, Sibenik) was gespoten hadden we geen last meer. Lees ook eens ons artikel met tips tegen muggen, misschien kun je er nog iets in vinden dat wel helpt. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Bedankt voor je reactie Karianne,
    We zijn er inmiddels achter gekomen wat de veroorzaker is van de kleine bultjes, ik was er van overtuigd dat het door de kleine muggen kwam, maar weet nu dat het door de brandharen komt.
    Onze hond ligt lekker te rollen op de grond en via haar komen de brandharen op ons.
    Dit heb ik vernomen van de eigenaar van het huisje waar wij zitten.
    Zolang je niet in of op de grond wroet gaat het goed.
    Nu allen de hond nog duidelijk maken dat ze niet mag rollen, de hond heeft overigens nergens last van, die neemt vaak een duik in zee?

    • Wat interessant Annita, bedankt voor het delen. De dennenprocessierups is hier actief in het voorjaar, ik had nooit gedacht dat je in de zomer dan nog last zou kunnen hebben van de brandharen. Gelukkig hebben we er met onze kat geen last van (maar wij zitten ook niet in het bos). Ik hoop dat jullie nu snel van de jeuk af zullen zijn. Groetjes, Karianne.

   • Buiten hagedissen en muggen zie ik alleen veel toeristen in Okrug Gornji,Trogier,het gevaarlijkste zijn de scheurende brommers op de smalle lokale wegen.

    • Beste Heino, wat leuk. Waar in Brodarica woon je precies?
     Wij hebben sinds de tweede bestrijdingsronde door de gemeente veel minder last van muggen, maar ’s nachts gebruiken nog wel steeds apparaatjes met vloeistof voor in het stopcontact. Dat werkt heel goed.
     Vriendelijke groeten, Karianne.

    • beste Heino, heel herkenbaar hoor.
     zeker in beboste gebieden.
     je hoort ze niet, zijn zwart en prikken je lek.
     zelf gebruik ik de hele dag door een deet.
     dat helpt echt, alleen wel vaak herhalen, zeker als je zweet.
     ik gebruik off, dit is een spray en is te koop bij iedere supermarkt en drogisterij.

 2. We zijn momenteel al een week in Kroatië niets gezien tot op heden. Wel zagen we 2x een dode vos op de weg.
  En ik keek wel op want 30 jaar geleden was ik hier ook, en hoorde toen van het geval met de haai wat je benoemde.
  En destijds heeft mijn zus een ervaring opgedaan met een zee anemoon, weet niet of deze nog leven in de zee, het valt volgens mij onder het koraal.
  Maar dit was geen prettige ervaring, en vandaag de dag heeft ze er nog steeds een akelig litteken aan over gehouden.

  Maar verder maak ik me geen enkele zorgen over risico’s wat op te lopen of op een andere wijze risico te lopen.

  • Beste Rudy, bedankt voor je feedback. Zeeanemonen komen inderdaad voor en kunnen voor irritatie zorgen, net als zee-egels. Oppassen dus als je bij een rotsachtige kust zwemt. Het beste is om zwemschoenen te dragen. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo, ik zit met mijn vriendin in Tar (vlakbij poreç) en vroeg mij af of de kleine die daar zwemmen steken? Ze lijken geen tentakels te hebben. Gr. Mike

    • Beste Mike, voor zover ik weet irriteren de meeste soorten zeeanemomen maar ik heb me er nooit in verdiept welke soorten hier in de Adriatische Zee leven en of ze allemaal irriteren. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hey , ik heb net alle comments gelezen nadat ik een bijzondere insect in Kroatië heb gezien wie ik nog nooit eerder hebt gespot. Na een poosje zoeken op het internet ben ik niet verder gekomen en aangezien ik echt geen flauw idee heb wat voor insect soort het is kom ik niet erg ver.

    Ik zat dus lekker buiten op een stoel toen mijn ogen ineens iets op de grond zagen lopen. Ik dacht dat het eerst een soort van grote mier was maar toen ik het goed bekeek waren mijn gedachtes snel veranderd. Het had een lijfje als een soort van wesp en lange dunne poten (soort van spin achtig) net dat ik er naar wees om het mijn moeder te laten zien VLOOG het op mij af! Ik rende maar in paniek weg en gelukkig vloog het snel weg. Weet echt niet wat het was~ heel raar ding.

    • Beste Shakira, was het misschien deze: Sceliphron Curvatum (Oosterse Langsteelgraafwesp)? Ze gedragen zich net als andere wespen, ze kunnen je steken maar eigenlijk alleen als ze zich bedreigd voelen. Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Zo zag het er niet echt naar uit, het leek ten eerste ook geen vleugels te hebben daarom was ik zo verbaasd dat het ook opeens kon vliegen. En het lichaampje was echt geel en zwart gestreept als een wesp. (Lijnen dicht opelkaar) de poten ware heel dun zwart net zoals een soort van glazenwasser of een gewoon een spin maar dan de poten niet zo ver naar buiten gespreid.

 3. Hoi hoi ik wil ook nog even mijn verhaal doen. Wij zijn nu 5 dagen in kroatië en nog geen een die beestjes tegengekomen. Wel al eens een verdwaalde spiegeleikwal. Ook heel mooi om naast te zwemmen (behalve als ie op je afkomt haha). Maar tot nu toe een leuke vakantie hier!

  Groetjes
  Alex

 4. Hoi wij zijn nu 6 dagen in laterna en heb nu 4x een baby schorpioen en een keer een volwassen schorpioen (6/7cm) doodgeslagen (sorry voor het doodslaan maar heb 2 kinderen bij me als die ze zien de slaap ik met 2 kinderen 3 weken tussen me in met die warmte is ook geen doen) voor de rest de gewoonlijke ongewenste gasten (muggen,wespen,sprinkhanen,irritante verkopers op de boulevards) al met al niks dat me vakantie kan verpesten.
  Dus gewoon lekker genieten van je vakantie en voor de rest c’est la vie en geniet van dit mooie land en al zijn culturen en bezienswaardigheden in de natuur.

   • Hallo,
    Wij zijn begin augustus op vakantie in Primosten geweest. Geweldig wat prachtig. Een simpel appartement met hele lieve mensen, zo gewoon en niks luxe maar gewoon zoals t is. Naast t appartement groeide een vijgenboom zo mooi om te zien. Prachtig land. Wel veel prikmuggen. Op een ochtend werd ik wakker met een opgezette keel. Dit ging later weer over maar bij thuiskomst word t erger en heb nu 24 uren per dag een druk op mn borst en vreemde plekken op mn benen waarvan mn tenen erg tintelen. En zweten vreselijk. Weet je ook welke insecten dit kunnen veroorzaken? Huisarts kan niks vinden helaas en weet niet wat het is.

    • Beste Marian, jammer dat je deze symptomen over hebt gehouden aan je vakantie in Kroatie. Bij mij zijn er geen insecten bekend die dit kunnen veroorzaken. Heb je toevallig ook vijgen van de vijgenboom in de tuin gegeten? Begin augustus zijn veel vijgensoorten nog niet rijp. Het eten van onrijpe vijgen kan bepaalde reacties veroorzaken bij mensen die overgevoelig zijn voor salicylaten. Er zitten namelijk veel salicylaten in onrijpe vijgen. De eerste symptomen zijn vaak geirriteerde, gezwollen lippen. Maar als je veel van deze vijgen eet, kun je ook irritatie en zwelling krijgen op bijv. armen en benen, en zelfs maagklachten en benauwdheid. Ik hoop dat je je snel weer beter voelt! Vriendelijke groeten, Karianne.

 5. Wij hebben vandaag ook 2 schorpioenen gespot, 1 op onze dagtrip in motovun op de citywall en 1 op ons terras vanavond in pardiz net boven vodnjan. Ik zat niet meer prettig en ben naar binnen gegaan. 3 dagen geleden direct na onze aankomst troffen we een wespennest in de tuin. De beheerder van ons huisje heeft speciaal gif gespoten tegen de wespen en daar was nog wat van over; deze werkte ook voor de schorpioen, maar prettig vind ik t niet….

 6. Ben 5x een maand lang in Kroatie geweest (alleen nooit echt in het binnenland ) en we hebben de hele kustlijn wel gehad. En nu zag me man voor het eerst een slang de weg overgaan. Beestje was zo snel dat me man niet eens kon zien hoe hij eruit zag. Hij was donker en 1 kleur zei hij?. (Starigrad,Zadar). Ik ben ook als de dood voor spinnen, slangen,schorpioenen,haaien) Maar nog nooit 1 gezien dus dames julie kunnen met een gerust hart Kamperen. En neem wel iets voor muggen mee want op dit moment veel muggen. Ook voor het eerst.trouwens.

  • Beste Linda,

   Ik zit samen met mijn ouders op een camping in Sibuljina (ik ben nog maar 17), dit is ongeveer 15 km van Starigrad af. Hier stikt het van de schorpioenen, ik ben hier nu 6 dagen en we hebben er al meer dan 14 gespot/gevangen. Wij zetten ze daarom ook aan de overkant in de berm. Tevens hebben we hier ook vriendelijke bezoekers! Landschildpadden! In alle kleuren en maten, de grootste was ongeveer 25 cm.
   We hebben hier in de bergen (er liggen een aantal wandelpaden) al meerdere slangen gezien, zodra je aankwam lopen doken ze gauw weg de struiken in, geen zorgen dus, wel goed opletten!

   2 Nachten terug zaten we i.v.m. met de hitte buiten en we hoorden een soort van gejank in de verte uit de bergen. De ochtend erna zijn we gaan rondvragen op de camping en hoorden we van een Kroaat dat dit wolven konden zijn.

   Komen die hier voor?

   Groetjes,
   Bas

   • Beste Bas, ik weet niet of Linda je vraag kan beantwoorden dus spring ik hier even in. Wat je hebt gehoord zijn goudjakhalzen, wij horen ze hier in Sibenik ’s nachts ook janken. Ze zijn ongevaarlijk dus geen zorgen! Schildpadden vind je hier inderdaad overal, veel mensen houden ze gewoon in de tuin als huisdier, wij zelf ook. Het zijn vooral varianten van de Hermanns schildpad (Griekse landschildpad).
    Vriendelijke groeten, Karianne.

    • Hoi Bas
     Ja dat weet ik dat er grote schildpadden zijn nadat ik me verslagje geschreven had hadden we er 1 gezien. Was een grote schildpad trouwens. Je heb een hoop shorpioenen gezien niet! Ik gelukkig 1 maar dat was in Bosnië. Stak de weg over. Of hij het overleefd heb geen idee.

     • Valt me op dat er toch behoorlijk wat shorpioenen gezien worden hoe kan dat? Is dat echt door de warmte dat ze uit hun hollen komen?

     • Beste Linda, er wordt in de media deze zomer niets gemeld over schorpioenen (dat er meer gespot worden dan normaal). Ook heb ik er zelf in al die jaren nog nooit eentje gezien. In mijn omgeving heb ik ook niet gehoord dat anderen schorpioenen hebben gezien. Dat er door een paar mensen hier wordt gemeld dat ze schorpioenen hebben gezien is niets verontrustends, het betekent niet dat er meer schorpioenen zijn dan normaal. Bovendien wordt deze website steeds bekender, waardoor automatisch de kans op reacties groter wordt.
      Deze zomer is trouwens minder warm dan gemiddeld, dus daar heeft het denk ik ook niet mee te maken. Het belangrijkste om te onthouden is dat Europese schorpioenen niet gevaarlijk zijn. Ze kunnen inderdaad bijten (wat pijnlijk is) maar doen dat alleen uit zelfverdeding, bijvoorbeeld als je op ze gaat staan. Over het algemeen zijn het bange dieren, die zich overdag schuilhouden. Als je er eentje vindt en het is niet nodig om hem dood te slaan, doe het dan niet, want het is een beschermde diersoort. Vriendelijke groeten, Karianne.

 7. Hoi,

  Allemaal verhalen over enge beestjes! Ik heb een plan om te gaan rondtrekken met een klein tentje, maar als ik die verhalen zo lees weet ik niet of dat wel zo verstandig is. Vooral scorpioenen en giftige spinnen zijn een risico. Plan is om onder andere in Plitvice national park op een camping te gaan staan. Heb je tips?

  • Beste Marieke, ik ben zelf in al die jaren in Kroatie nog nooit een schorpioen of spin tegen gekomen, wel af en toe een slang, maar die gingen er snel vandoor. Beste tip die ik je kan geven is blijf op de paden en wegen en ga niet de bossen of struiken in, vooral niet in rustige gebieden met weinig mensen. In en rond Plitvice is het in de zomer erg druk en is de kans dus niet zo groot dat je gevaarlijke dieren tegenkomt, ze vermijden ons liever. Hou het net van je tent altijd gesloten, om te zorgen dat ze niet naar binnen kunnen en controleer je tent goed voordat je gaat slapen. Tenslotte: maak je niet ongerust! Vriendelijke groeten, Karianne.

 8. Oh nee! na dit bericht hebben gelezen weet ik niet meer of ik wel durf.. We willen in de zomer gaan kamperen in Kroatie. Ik ben als de dood voor spinnen, krabben en schorpioenen.

 9. Nog meer enge beestjes. Vandaag een flinke spin ontmoet.Geen zwarte weduwe in elk geval.

  Een harige met een achterlijf van wel 4 cm.beetje vogelspin achtig uiterlijk.
  Gezien op een camping bij Rovinje
  Ik heb geen idee of dat beestje hier hoort. Hij kan immers ook met een andere toerist meegereist zijn.

  Dit exemplaar doet het in elk geval niet meer

  • Beste Erik, dat was even schrikken zeker! Geen idee wat voor soort spin het geweest kan zijn. Ik hoop dat je er niet meer tegen zult komen! Vriendelijke groeten, Karianne.

 10. Goedendag,

  Vandaag mijn eerste ervaring met schorpioen gehad hij was niet zwart maar meer rood/bruin achtig, moet nog Uitzoeken welke exact. Ik kwam uit de douche en was mij aan het afdrogen, stond op handdoek voor douche wou deze recht trekken met mijn voeten toen kroop hij eronder uit. Wou hem vangen door middel van glas en papier maar hij kon nog niet tussen kozijn van de deur kruipen dus hij is er nog..

  Ben niet bang maar geen zin in beet van dit beestje. Ben trouwens op krk in het plaatsje Malinska.

 11. We zijn nu net 3 dagen in Kroatië, in Micetici. Vanmiddag één van de kinderen een schorpioen gespot in het zwembad(deze was zeker een cm of 7), eruit gehaald maar beestje was al dood. Vanavond troffen we er weer eentje aan in de gootsteen(cm of 5).Niet dood gemaakt maar netjes een stuk verderop in de bosjes gezet.We trekken nu voortaan maar wel onze slippers maar aan ipv op blote voeten door het huis te lopen. Het is ff schrikken maar toch ook wel gaaf hoor om het van zo dichtbij mee te maken. Benieuwd wat we morgen weer tegenkomen ☺ maar eerst onze schoenen checken voordat we ze aantrekken.
  Fijne vakantie allemaal!

  Groetjes,
  Wendy Weij

 12. Toch ook maar even mijn verhaal doen. Dit jaar voor het eerst in Kroatië en wel in moscenice. De derde avond ook onaangenaam verrast door een circa 5 cm grote schorpioen in de slaapkamer. Beestje maar dood geslagen. Ik heb er niet zoveel problemen mee maar mijn vriendin slaapt niet zo lekker meer helaas.

 13. Hoi, wij zitten met een gezin in een buitenwijk van Pula in een appartement op de 2e verdieping. Gisterenavond kwam er een zwarte schorpioen de kamer inlopen. Iets van 3-5cm groot. Hij bleef zitten. Heb hem op blad geveegd en naar buiten gegooid van balkon. Eng. Groet.

 14. Hallo,

  Wij verbleven net 2 weken in Kroatië ik de omgeving van Porec.

  Ik kwam gedurende onze vakantie een bepaald diertje tegen die zich hechte op de rotsen in zee.

  Het ziet er precies uit als een tomaat, een klein rood bolletje.

  Wat is dit precies voor diertje en kan dit ook zoals een zee-egel of kwal steken?

  Groetjes!

  • Beste Kim, dit zijn zee anemonen en ze kunnen inderdaad “steken” als je ze aanraakt, waardoor je huid gaat jeuken. Wordt je gestoken dan moet je de huid met zout water spoelen (niet met zoet water) en vervolgens er alcohol of appelcider azijn overheen gieten. Via een huisarts kun je vervolgens aan creme komen tegen de irritatie. Vriendelijke groeten, Karianne.

 15. Wij zitten op het eiland Krk, hier hebben we de eerste avond een kleine zwarte schorpioen op bezoek gekregen. Vandaag ook met mijn knie tegen een zee egel gebotst. Zalfje er op gesmeerd en hopen dat het niet infecteert.

  • Beste Steven, de stekels van zee-egels zorgen normaal gesproken niet voor infectie. Soms blijven er zwarte stukjes onder de huid zitten, dit kan geen kwaad maar je kunt wel proberen om ze eruit te halen met een steriele naald. Laat je ze zitten, dan kan het weken tot maanden duren voordat ze er vanzelf uit komen. Gaat het jeuken dan raad ik Fenistil Gel aan. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Yves, dat is niet zo leuk! Er zijn er deze zomer blijkbaar veel in de regio Istrie en Kvarner. Hier in Dalmatie gelukkig nog nooit eentje tegengekomen. Vriendelijke groeten, Karianne.

    • Beste Karianne,

     Wij zitten nu in Vodice en zijn net een heel kleine zwarte schorpioen tegengekomen denk 3 cm groot.
     Vreemd was dat deze aan het water onder een steen zat. Had altijd het idee dat schorpioenen niet tegen water konden en in zanderige gebieden voorkomen.
     Gr Niermel

     • Beste Niermel, bedankt voor het melden! Ik heb nog niet eerder gehoord dat er een schorpioen is gespot in Dalmatie. Ik weet inmiddels dat ze hier voorkomen maar ben er gelukkig in al die jaren nog nooit eentje tegengekomen. Misschien dat de dieren zich nu anders gedragen dan normaal vanwege de extreme hitte. Vriendelijke groeten, Karianne.

 16. Het is nu 28 juli 22:56 dat ik dit schrijf.
  Ben me net 10 minuten geleden kapot geschrokken.
  Wilde gaan slapen in onze safaritent op het eiland Krk.
  Zit er onder de lakens een zwarte schorpioen van ongeveer 5 cm groot.
  Ben niet bang aangelegd maar wist me even geen raad.
  Heb het beestje helaas wel plat geslagen.
  Even neuzen op internet en kwam dit artikel tegen.
  Moest dit verhaal even erbij vermelden.

  Frank.

  • Beste Frank, bedankt voor je bericht! Heel toevallig de tweede melding binnen 1 week. Ik heb nog nooit eerder een melding gehad en er zelf ook nog nooit een gezien. Goed dat jullie dit melden zodat anderen ook op de hoogte zijn! Ik heb het opgezocht en ze zijn niet gevaarlijk maar een beet is zeer pijnlijk! Gewoon plat slaan dus. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Goedenavond, 29 juli 2017 21.45 uur Rovinj. Zwarte schorpioen 5 centimeter zat naast mij op een muurtje onder mijn arm bij een pizza tentje. Je schrikt je echt een hoedje. Bediening deed redelijk normaal maar Kroaten naast ons keken wel heel raar.

   • Hallo, wij zitten nog tot overmorgen op het eiland Krk (camping Krk). Vandaag gingen we met onze boot gaan duiken en toen ik mijn wetsuit open deed zag ik ook een schorpioen hierin zitten van ong. 5cm groot. Wij slapen hier in een tent en het beest zal in onze tent geslopen zijn en zich genesteld hebben in de wetsuit die op de grond lag. De schorpioen is vanuit onze boot in het water gevallen maar zijn staart bleef inderdaad enkele minuten lang steken. Vanavond eerst grote check-up van onze tent alvorens we gaan slapen!!!

 17. Ik zie veel insecten genoemd hier!
  Maar 1 niet en die. Zag ik net voorbij komen kruipen
  Hier in Kroatië !
  Ben in de buurd van istrie op vakantie
  Was wat tv aant kijken en zag wat kruipen over de grond in mijn ooghoek!
  Dacht o dat zal een kakkerlak zijn .
  Nee dus een schorpioen !
  Niet de grootste maar ook geen kleintje!
  Best eng gevoel wetend dat ik in mij. Apartement op blote voeten rond loop en mijn kinderen ook.
  Maar dit soort blijkt naar googelen niet dodelijk te zijn
  Wel pijnlijk schijnbaar.
  Oja dit dier kan best wat hebben
  Met mijn Nikes maat 45 paar keer erop slaan
  Was hij plat maar die staart bleef zeker 5 min proberen te steken .!!!!!!!!
  Brrrrrrr
  Oja voor de dieren vrienden het moest ff
  Sorry

  • Beste Danny, dat vind je liever niet in je appartement! Ik had geen idee dat er schorpioenen zijn in Kroatie. Nog nooit gehoord, gezien of gelezen. Nu een beetje onderzoek gedaan en heel weinig kunnen vinden, behalve dat ze voor kunnen komen op plekken waar het vochtig is met veel beplanting. Hier bij ons in Dalmatie hebben mijn man en schoonfamilie (hier geboren en getogen) er nog nooit eentje gezien. Ik lees dat ze niet gevaarlijk zijn maar wel erg pijnlijk, ik kan je dus niet kwalijk nemen dat je er op bent gaan staan. Hoop dat je er niet meer tegenkomt! Vriendelijke groeten, Karianne.

 18. Wij vertrekken volgende maand naar Istrië voor de eerste keer, tot op vandaag met een gerust hart maar nu dus iets minder. Ik heb een echte spinnenfobie en de gedachte dat daar de zwarte weduwe rondkruipt vind ik verschrikkelijk. Wij gaan daar kamperen met een tent, moet ik mij zorgen maken dat er zo eentje in mijn tent kan kruipen?

  • Beste Kristel, je hoef je geen zorgen te maken. Dit soort dieren blijven bij drukke gebieden met veel mensen uit de buurt. Dus je kunt met een gerust hart gaan kamperen. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Goedenavond! Wij gaan volgende week met onze vouwwagen naar camping lanterna. Had niet bedacht dat er salamanders/schorpioenen etc rondom mijn tent of zelfs erin zouden vertoeven. Overdag prima maar met deze gedachte slaap ik echt niet daar!!! Kan iemand mij geruststellen!! Als ik in mijn slaapzak een schorpioen aantref slaap ik de rest vd vakantie in o
    nze auto???. Groeten Esther

    • Beste Esther, niemand kan je met 100% zekerheid zeggen dat het je niet zal overkomen. Er worden momenteel veel meldingen gedaan. Ik heb dit blog al sinds 2012 en deze zomer worden er voor het eerst meldingen van schorpioenen gedaan. Misschien dat de dieren hun gebruikelijke schuilplaatsen uit komen vanwegde de extreme warmte, maar dit is slechts een gok, ik weet het echt niet. Ik ben voor het eerst in Kroatie gekomen in 2003 en heb nog nooit een schorpioen gezien. De kans is natuurlijk erg klein maar neem de nodige voorzorgsmaatregelen: tent dichthouden, voor het slapengaan de tent goed controleren, slaapzak eruit halen en uitschudden etc. Ik hoop dat het je vakantie niet zal verpesten! Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Oke dat is wel een duidelijk antwoord bedankt.
      Rest mij nog te vragen dat schorpioenen of salamanders toch liever uit de buurt blijven van mensen? Leven schorpioenen vooral snachts? Bedankt. Groeten Esther

     • Hallo ik zit op camping lanterna (dicht bij porec) /istrie/ ik was rustig naar de wc aan het lopen ik kom een dodelijke slang tegen !!ik sslaap in een tent heel eng!!???ik ben er nou al 2 dodelijke tegen gekomen ik heb onderzoek gedaan daarom weet ik dat ze doodelijk zijn help

     • Beste Luna, wat een schrik! Ja het kan voorkomen. Meestal blijven ze weg uit drukke gebieden maar dieren kunnen soms ook “de weg kwijtraken”. Het liefst blijven ze bij mensen uit de buurt, ze zijn meer bang voor ons dan wij voor hen. Ik raad je aan om dit meteen te melden bij de receptie, zodat ze een expert kunnen inschakelen om het dier te vinden en vangen. Tegengif is trouwens overal in Kroatie verkrijgbaar, dus de kans dat iemand aan een beet overlijdt is minimaal. Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Wij zijn vorig jaar geweest op lanterna pas toen we thuis de tent weer op gingen zetten om schoon te maken vinden we 3 kleine witte schorschorpioenen heb er 1 op men Hans laten lopen ze doen niets

  • Beste Kristel,
   Wij zijn al 4 jaar op rij naar Istrie geweest met de tent en nog nooit iets gemerkt van spinnen.
   Valt heel erg mee. Wellicht in het binnenland wel spinnen maar daar sliepen we niet.
   Dus ga lekker genieten van dit prachtig land..enjoy
   Gr Luc

 19. Wij gaan zomer 2017 naar Muzalez in Istrië, niet ver van Porec en hebben een huisje gehuurd dat helemaal alleen staat in de velden. Nu heeft mijn vrouw gelezen dat er veel slangen en spinnen zijn en gaat er ongerust naartoe. Ik heb deze site gelezen maar blijkbaar is mijn vrouw nog meer ongerust. Nu is mijn vraag, zitten er veel slangen en zwarte weduwen in die omgeving? Ik zou ze graag willen gerust stellen maar vermits we in een open omgeving zitten lukt mij dat niet erg. Graag toch eerlijke reactie.
  Alvast bedankt!

  • Beste Eddy, ik kan begrijpen dat je vrouw ongerust is, maar de spinnen en slangen zijn meer bang voor mensen dan andersom, en zullen dus zeker uit je buurt blijven. Ze horen en voelen je al van ver aankomen en vermijden huizen, wegen enz. Ga je er op uit, blijf dan op de paden en wegen. Ga niet zomaar het hoge gras in, vooral niet als je geen hoge schoenen en lange broek draagt. Blijf weg van verlaten plekken zoals verlaten huizen, bouwplaatsen etc. Vriendelijke groeten, Karianne.

 20. Hallo!!

  Ik heb je bericht gelezen en ik weet dat het 30 jaar geleden is dat de laatste haaienaanval is geweest, maar na de reactie van Duncan ben ik toch niet helemaal op mijn gemak.

  • Anoniem daar ben ik het ook mee eens. maar wees niet bang het temparatuur van dit water in kroatië is over het algemeen veel te warm water voor de witte haai en als je er een ziet waarvan de kans al heel erg klein is is de kans nog kleiner dat hij je aanvalt want een hond valt je nog eerder aan dan een haai

 21. Even een korte opmerking mbt de Witte Haai.
  Onderzoekers hebben aangetoond dat de Middelandse Zee een belangrijk paaigebied voor Witte Haaien is.
  Het betreft dus geen verdwaalde haaien.
  Desalnietemin is de ontmoeting met zo’n haai erg klein.

  Mvg,

  Duncan

  • Beste Marianne,

   We zijn 2 weekjes in vir Kroatië.
   Heerlijk eiland lekker rustig want we zitten er eind mei begin juni.
   Ik wil niemand bang maken maar wij hebben al snel 5 slangen gezien tijdens het wandelen en moesten wel 2x stoppen met de auto om ze niet plat te rijden dus oppassen bij weidegrond dicht bij de zee.
   Verder is volgens mij nog niet de kleine visjes aan bod gekomen die vlak onder de zanderige kant voorkomen oftewel pieterman en donderpad deze hebben mijn kinderen en ik veel gevangen en deze hebben giftige stekels en kieuwen.Dus oppassen bij het vissen met het onthaken van deze visjes.

   Groet Ray

   • Beste Ray, bedankt voor de waarschuwing over de visjes. Ik denk dat de meeste slangen net weer tevoorschijn komen, nu het weer eindelijk wat beter wordt. Het zal niet lang duren of het zal veel te heet voor ze zijn overdag en dan zul je ze een stuk minder tegenkomen. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text