Geselecteerd »

| 360 Comments | 406.879 views

Het is geen wonder dat zo’n prachtig en veelzijdig land als Kroatië ieder jaar weer de harten van vele nieuwe bezoekers steelt. Dat één relatief klein land zoveel verschillende klimaten en landschappen kan bieden is …

Lees het volledige verhaal »
Bestemmingen

Kroatië is een veelzijdig land. Meer over Istrië, Kvarner, Lika, Dalmatië en continentaal Kroatië.

Bezienswaardigheden

Ontdek Kroatië's prachtige stranden, eilanden, nationale parken en actieve vakanties.

Ervaar Kroatië

Lees meer over de Kroatische keuken, cultuur, uitgaan, festivals en tradities.

Accommodatie

Alles over campings, privé accommodatie, hotels en resorts in Kroatië.

Vakantietips

Handige tips, info en weetjes over Kroatië voor een geslaagde vakantie.

Home » Vakantietips

Gevaarlijke diersoorten in Kroatië

Ingediend door 46 Comments | 93.419 views

We hebben gemerkt dat veel mensen zoeken naar informatie over gevaarlijke dieren in Kroatië, met name spinnen, slangen en haaien. Om iedereen die zich zorgen maakt over deze drie diersoorten gerust te stellen, hebben we in dit artikel alle feiten op een rijtje gezet.

Komen er gevaarlijke diersoorten voor in Kroatië? Ja! Er komen dieren zoals spinnen, slangen en haaien voor in Kroatië.

Moet ik me daar ongerust over maken? Als Nederlandse die in Kroatië woont, kan ik met een gerust hart zeggen: Nee!

Ookal ben ik me bewust van de aanwezigheid van deze gevaarlijke dieren, toch ben ik niet bang dat mijn gezin hier in Kroatië iets zal overkomen. Waarom niet? De reden is eigenlijk heel simpel: de kans dat je aangevallen wordt of gewond raakt door een gevaarlijk dier is heel klein.

Slangen

In Kroatië komen 16 slangensoorten voor, waarvan er drie giftig zijn; de zandadder, de ‘gewone’ adder en de spitssnuitadder (ookwel weide-adder genoemd). De meeste slangenbeten komen voor in Dalmatië, gedurende de lente en de zomer.

Jaarlijks worden ongeveer 5 op de 100.000 mensen gebeten door een slang, waarvan gemiddeld twee met dodelijke afloop. Het gaat dan vooral om Kroaten die in een landelijke omgeving wonen en in de landbouw werken. Deze mensen hebben een groter risico om gebeten te worden omdat ze werken in een natuurlijke omgeving, waar veel slangen voorkomen en weinig mensen.

Als toerist zijnde is de kans erg klein om een slang tegen te komen, vanwege het feit dat slangen meer angst hebben voor mensen dan mensen voor slangen. Om die reden blijven slangen weg uit drukke gebieden en blijven ze uit de buurt van wegen en paden. Omdat slangen bang zijn voor mensen zullen ze vluchten zodra ze de aanwezigheid van mensen opmerken. Als je toch oog in oog komt te staan met een slang, laat de slang dan gewoon met rust en je zult zien dat hij vanzelf weg zal gaan.

Indien je wordt gebeten door een slang is het belangrijk om de slang te kunnen identificeren, probeer een foto te maken van de slang of onthoudt de kleur(en) en het patroon van de slang. Ga direct naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis voor medische hulp.

Spinnen

In Kroatië komt de zwarte weduwe voor. Deze zwarte spin met rode vlekken leeft voornamelijk in Istrië en Dalmatië.

Voor spinnen geldt hetzelfde als voor slangen; het zijn vooral Kroaten werkzaam in de landbouw die gebeten worden. De meeste beten komen voor in de zomer en gemiddeld worden er niet meer dan 4 tot 5 mensen per seizoen gebeten.

Zwarte weduwes leven graag dicht bij de grond; in dicht struikgewas, in het gras, onder bladeren en onder stenen en rotsen. Ze geven de voorkeur aan gebieden met rode aarde. Door het dragen van goede, gesloten schoenen tijdens wandelingen in de natuur kun je de kans op een beet aanzienlijk verkleinen.

Van nature zijn zwarte weduwes niet agressief en zullen ze je alleen aanvallen als ze zich bedreigd voelen, voornamelijk bij direct contact tussen mensenhuid en het lichaam van de spin.

 Een beet van een zwarte weduwe is meestal pijnloos, waardoor het slachtoffer het niet altijd meteen op zal merken. Pas na een uur treden er symptomen op, de eerste symptomen zijn meestal pijnlijke spierkrampen op de plek van de beet. Vooral voor jonge kinderen (lichter dan 15kg), ouderen en mensen met hartklachten is een beet erg gevaarlijk en is het heel belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Alle Kroatische ziekenhuizen zijn in het bezit van een speciaal serum waardoor het slachtoffer, mits op tijd behandeld (het liefst binnen 2 uur na de beet), vaak na een dag of 5 weer hersteld is.

Haaien

Haaienaanvallen zijn zeer zeldzaam in Kroatië omdat er van nature geen gevaarlijke haaiensoorten leven in de Adriatische Zee voor Kroatië. Er zijn in het verleden een aantal gevaarlijke haaien voor de kust gespot, waaronder een witte haai, maar dit zijn altijd ‘verdwaalde’ haaien die hier niet thuishoren.

In de laatste 100 jaar zijn er 6 haaienaanvallen geweest, waarvan vier dodelijk. De laatste haaienaanval vond 30 jaar geleden plaats. Je kunt dus met een gerust hart ronddobberen in de Kroatische zee!

Schorpioenen

Deze diersoort heb ik in augustus 2017 toegevoegd aan de lijst, na meerdere meldingen in Istrië en Kvarner (plus de eilanden). Een steek van een schorpioen is zeer pijnlijk en veroorzaakt vaak zwellingen. Alleen in heel zeldzame gevallen is een steek dodelijk, en dan eigenlijk alleen bij kwetsbare mensen zoals baby’s en ouderen. Ben je bang voor complicaties, ga dan naar de dokter of eerste hulp!

Heb je nog meer vragen over andere ‘gevaarlijke’ diersoorten in Kroatië? Of over gezondheid en veiligheid in het algemeen in Kroatië? Lees dan eens ons artikel ‘Veelgestelde Vragen Over Kroatië’.

 

Tags:

46 Comments »

 • Marie-Sophie schreef:

  hallo bedankt voor deze info maar zijn er ook zeegels in Kroatie ?

 • Manon schreef:

  Oh nee! na dit bericht hebben gelezen weet ik niet meer of ik wel durf.. We willen in de zomer gaan kamperen in Kroatie. Ik ben als de dood voor spinnen, krabben en schorpioenen.

 • Erik schreef:

  Nog meer enge beestjes. Vandaag een flinke spin ontmoet.Geen zwarte weduwe in elk geval.

  Een harige met een achterlijf van wel 4 cm.beetje vogelspin achtig uiterlijk.
  Gezien op een camping bij Rovinje
  Ik heb geen idee of dat beestje hier hoort. Hij kan immers ook met een andere toerist meegereist zijn.

  Dit exemplaar doet het in elk geval niet meer

 • Wouter schreef:

  Goedendag,

  Vandaag mijn eerste ervaring met schorpioen gehad hij was niet zwart maar meer rood/bruin achtig, moet nog Uitzoeken welke exact. Ik kwam uit de douche en was mij aan het afdrogen, stond op handdoek voor douche wou deze recht trekken met mijn voeten toen kroop hij eronder uit. Wou hem vangen door middel van glas en papier maar hij kon nog niet tussen kozijn van de deur kruipen dus hij is er nog..

  Ben niet bang maar geen zin in beet van dit beestje. Ben trouwens op krk in het plaatsje Malinska.

 • Wendy schreef:

  We zijn nu net 3 dagen in Kroatië, in Micetici. Vanmiddag één van de kinderen een schorpioen gespot in het zwembad(deze was zeker een cm of 7), eruit gehaald maar beestje was al dood. Vanavond troffen we er weer eentje aan in de gootsteen(cm of 5).Niet dood gemaakt maar netjes een stuk verderop in de bosjes gezet.We trekken nu voortaan maar wel onze slippers maar aan ipv op blote voeten door het huis te lopen. Het is ff schrikken maar toch ook wel gaaf hoor om het van zo dichtbij mee te maken. Benieuwd wat we morgen weer tegenkomen ☺ maar eerst onze schoenen checken voordat we ze aantrekken.
  Fijne vakantie allemaal!

  Groetjes,
  Wendy Weij

 • Carlo schreef:

  Toch ook maar even mijn verhaal doen. Dit jaar voor het eerst in Kroatië en wel in moscenice. De derde avond ook onaangenaam verrast door een circa 5 cm grote schorpioen in de slaapkamer. Beestje maar dood geslagen. Ik heb er niet zoveel problemen mee maar mijn vriendin slaapt niet zo lekker meer helaas.

 • Thijs schreef:

  Hoi, wij zitten met een gezin in een buitenwijk van Pula in een appartement op de 2e verdieping. Gisterenavond kwam er een zwarte schorpioen de kamer inlopen. Iets van 3-5cm groot. Hij bleef zitten. Heb hem op blad geveegd en naar buiten gegooid van balkon. Eng. Groet.

 • diana jansen schreef:

  wij gaan naar crotaie toe…ben wel beetje bang…vooral voor de zwarte sp[in en die slangen.
  blijf liever thuis nu

 • Kim schreef:

  Hallo,

  Wij verbleven net 2 weken in Kroatië ik de omgeving van Porec.

  Ik kwam gedurende onze vakantie een bepaald diertje tegen die zich hechte op de rotsen in zee.

  Het ziet er precies uit als een tomaat, een klein rood bolletje.

  Wat is dit precies voor diertje en kan dit ook zoals een zee-egel of kwal steken?

  Groetjes!

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Kim, dit zijn zee anemonen en ze kunnen inderdaad “steken” als je ze aanraakt, waardoor je huid gaat jeuken. Wordt je gestoken dan moet je de huid met zout water spoelen (niet met zoet water) en vervolgens er alcohol of appelcider azijn overheen gieten. Via een huisarts kun je vervolgens aan creme komen tegen de irritatie. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Steven schreef:

  Wij zitten op het eiland Krk, hier hebben we de eerste avond een kleine zwarte schorpioen op bezoek gekregen. Vandaag ook met mijn knie tegen een zee egel gebotst. Zalfje er op gesmeerd en hopen dat het niet infecteert.

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Steven, de stekels van zee-egels zorgen normaal gesproken niet voor infectie. Soms blijven er zwarte stukjes onder de huid zitten, dit kan geen kwaad maar je kunt wel proberen om ze eruit te halen met een steriele naald. Laat je ze zitten, dan kan het weken tot maanden duren voordat ze er vanzelf uit komen. Gaat het jeuken dan raad ik Fenistil Gel aan. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Yves schreef:

   Beste,
   Net ook zo een schorpioen tegengekomen in ons huis… zitten ook op eiland Krk. Precies toch niet zo zeldzaam 🙂

   • Karianne Karianne schreef:

    Beste Yves, dat is niet zo leuk! Er zijn er deze zomer blijkbaar veel in de regio Istrie en Kvarner. Hier in Dalmatie gelukkig nog nooit eentje tegengekomen. Vriendelijke groeten, Karianne.

    • Niermel schreef:

     Beste Karianne,

     Wij zitten nu in Vodice en zijn net een heel kleine zwarte schorpioen tegengekomen denk 3 cm groot.
     Vreemd was dat deze aan het water onder een steen zat. Had altijd het idee dat schorpioenen niet tegen water konden en in zanderige gebieden voorkomen.
     Gr Niermel

     • Karianne Karianne schreef:

      Beste Niermel, bedankt voor het melden! Ik heb nog niet eerder gehoord dat er een schorpioen is gespot in Dalmatie. Ik weet inmiddels dat ze hier voorkomen maar ben er gelukkig in al die jaren nog nooit eentje tegengekomen. Misschien dat de dieren zich nu anders gedragen dan normaal vanwege de extreme hitte. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Frank schreef:

  Het is nu 28 juli 22:56 dat ik dit schrijf.
  Ben me net 10 minuten geleden kapot geschrokken.
  Wilde gaan slapen in onze safaritent op het eiland Krk.
  Zit er onder de lakens een zwarte schorpioen van ongeveer 5 cm groot.
  Ben niet bang aangelegd maar wist me even geen raad.
  Heb het beestje helaas wel plat geslagen.
  Even neuzen op internet en kwam dit artikel tegen.
  Moest dit verhaal even erbij vermelden.

  Frank.

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Frank, bedankt voor je bericht! Heel toevallig de tweede melding binnen 1 week. Ik heb nog nooit eerder een melding gehad en er zelf ook nog nooit een gezien. Goed dat jullie dit melden zodat anderen ook op de hoogte zijn! Ik heb het opgezocht en ze zijn niet gevaarlijk maar een beet is zeer pijnlijk! Gewoon plat slaan dus. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Abe schreef:

    Goedenavond, 29 juli 2017 21.45 uur Rovinj. Zwarte schorpioen 5 centimeter zat naast mij op een muurtje onder mijn arm bij een pizza tentje. Je schrikt je echt een hoedje. Bediening deed redelijk normaal maar Kroaten naast ons keken wel heel raar.

   • Martine schreef:

    Hallo, wij zitten nog tot overmorgen op het eiland Krk (camping Krk). Vandaag gingen we met onze boot gaan duiken en toen ik mijn wetsuit open deed zag ik ook een schorpioen hierin zitten van ong. 5cm groot. Wij slapen hier in een tent en het beest zal in onze tent geslopen zijn en zich genesteld hebben in de wetsuit die op de grond lag. De schorpioen is vanuit onze boot in het water gevallen maar zijn staart bleef inderdaad enkele minuten lang steken. Vanavond eerst grote check-up van onze tent alvorens we gaan slapen!!!

 • Danny schreef:

  Ik zie veel insecten genoemd hier!
  Maar 1 niet en die. Zag ik net voorbij komen kruipen
  Hier in Kroatië !
  Ben in de buurd van istrie op vakantie
  Was wat tv aant kijken en zag wat kruipen over de grond in mijn ooghoek!
  Dacht o dat zal een kakkerlak zijn .
  Nee dus een schorpioen !
  Niet de grootste maar ook geen kleintje!
  Best eng gevoel wetend dat ik in mij. Apartement op blote voeten rond loop en mijn kinderen ook.
  Maar dit soort blijkt naar googelen niet dodelijk te zijn
  Wel pijnlijk schijnbaar.
  Oja dit dier kan best wat hebben
  Met mijn Nikes maat 45 paar keer erop slaan
  Was hij plat maar die staart bleef zeker 5 min proberen te steken .!!!!!!!!
  Brrrrrrr
  Oja voor de dieren vrienden het moest ff
  Sorry

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Danny, dat vind je liever niet in je appartement! Ik had geen idee dat er schorpioenen zijn in Kroatie. Nog nooit gehoord, gezien of gelezen. Nu een beetje onderzoek gedaan en heel weinig kunnen vinden, behalve dat ze voor kunnen komen op plekken waar het vochtig is met veel beplanting. Hier bij ons in Dalmatie hebben mijn man en schoonfamilie (hier geboren en getogen) er nog nooit eentje gezien. Ik lees dat ze niet gevaarlijk zijn maar wel erg pijnlijk, ik kan je dus niet kwalijk nemen dat je er op bent gaan staan. Hoop dat je er niet meer tegenkomt! Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Kristel Schoenmakers schreef:

  Wij vertrekken volgende maand naar Istrië voor de eerste keer, tot op vandaag met een gerust hart maar nu dus iets minder. Ik heb een echte spinnenfobie en de gedachte dat daar de zwarte weduwe rondkruipt vind ik verschrikkelijk. Wij gaan daar kamperen met een tent, moet ik mij zorgen maken dat er zo eentje in mijn tent kan kruipen?

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Kristel, je hoef je geen zorgen te maken. Dit soort dieren blijven bij drukke gebieden met veel mensen uit de buurt. Dus je kunt met een gerust hart gaan kamperen. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Esther klomp schreef:

    Goedenavond! Wij gaan volgende week met onze vouwwagen naar camping lanterna. Had niet bedacht dat er salamanders/schorpioenen etc rondom mijn tent of zelfs erin zouden vertoeven. Overdag prima maar met deze gedachte slaap ik echt niet daar!!! Kan iemand mij geruststellen!! Als ik in mijn slaapzak een schorpioen aantref slaap ik de rest vd vakantie in o
    nze auto😱😱😱. Groeten Esther

    • Karianne Karianne schreef:

     Beste Esther, niemand kan je met 100% zekerheid zeggen dat het je niet zal overkomen. Er worden momenteel veel meldingen gedaan. Ik heb dit blog al sinds 2012 en deze zomer worden er voor het eerst meldingen van schorpioenen gedaan. Misschien dat de dieren hun gebruikelijke schuilplaatsen uit komen vanwegde de extreme warmte, maar dit is slechts een gok, ik weet het echt niet. Ik ben voor het eerst in Kroatie gekomen in 2003 en heb nog nooit een schorpioen gezien. De kans is natuurlijk erg klein maar neem de nodige voorzorgsmaatregelen: tent dichthouden, voor het slapengaan de tent goed controleren, slaapzak eruit halen en uitschudden etc. Ik hoop dat het je vakantie niet zal verpesten! Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Esther klomp schreef:

      Oke dat is wel een duidelijk antwoord bedankt.
      Rest mij nog te vragen dat schorpioenen of salamanders toch liever uit de buurt blijven van mensen? Leven schorpioenen vooral snachts? Bedankt. Groeten Esther

     • luna schreef:

      Hallo ik zit op camping lanterna (dicht bij porec) /istrie/ ik was rustig naar de wc aan het lopen ik kom een dodelijke slang tegen !!ik sslaap in een tent heel eng!!😭😭😭ik ben er nou al 2 dodelijke tegen gekomen ik heb onderzoek gedaan daarom weet ik dat ze doodelijk zijn help

     • Karianne Karianne schreef:

      Beste Luna, wat een schrik! Ja het kan voorkomen. Meestal blijven ze weg uit drukke gebieden maar dieren kunnen soms ook “de weg kwijtraken”. Het liefst blijven ze bij mensen uit de buurt, ze zijn meer bang voor ons dan wij voor hen. Ik raad je aan om dit meteen te melden bij de receptie, zodat ze een expert kunnen inschakelen om het dier te vinden en vangen. Tegengif is trouwens overal in Kroatie verkrijgbaar, dus de kans dat iemand aan een beet overlijdt is minimaal. Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Arjen schreef:

      Wij zijn vorig jaar geweest op lanterna pas toen we thuis de tent weer op gingen zetten om schoon te maken vinden we 3 kleine witte schorschorpioenen heb er 1 op men Hans laten lopen ze doen niets

     • Karianne Karianne schreef:

      Beste Arjen, op je hand laten lopen? Jij liever dan ik! 🙂 Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Luc schreef:

   Beste Kristel,
   Wij zijn al 4 jaar op rij naar Istrie geweest met de tent en nog nooit iets gemerkt van spinnen.
   Valt heel erg mee. Wellicht in het binnenland wel spinnen maar daar sliepen we niet.
   Dus ga lekker genieten van dit prachtig land..enjoy
   Gr Luc

 • Eddy schreef:

  Wij gaan zomer 2017 naar Muzalez in Istrië, niet ver van Porec en hebben een huisje gehuurd dat helemaal alleen staat in de velden. Nu heeft mijn vrouw gelezen dat er veel slangen en spinnen zijn en gaat er ongerust naartoe. Ik heb deze site gelezen maar blijkbaar is mijn vrouw nog meer ongerust. Nu is mijn vraag, zitten er veel slangen en zwarte weduwen in die omgeving? Ik zou ze graag willen gerust stellen maar vermits we in een open omgeving zitten lukt mij dat niet erg. Graag toch eerlijke reactie.
  Alvast bedankt!

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Eddy, ik kan begrijpen dat je vrouw ongerust is, maar de spinnen en slangen zijn meer bang voor mensen dan andersom, en zullen dus zeker uit je buurt blijven. Ze horen en voelen je al van ver aankomen en vermijden huizen, wegen enz. Ga je er op uit, blijf dan op de paden en wegen. Ga niet zomaar het hoge gras in, vooral niet als je geen hoge schoenen en lange broek draagt. Blijf weg van verlaten plekken zoals verlaten huizen, bouwplaatsen etc. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Anoniem schreef:

  Hallo!!

  Ik heb je bericht gelezen en ik weet dat het 30 jaar geleden is dat de laatste haaienaanval is geweest, maar na de reactie van Duncan ben ik toch niet helemaal op mijn gemak.

  • Annonous schreef:

   Anoniem daar ben ik het ook mee eens. maar wees niet bang het temparatuur van dit water in kroatië is over het algemeen veel te warm water voor de witte haai en als je er een ziet waarvan de kans al heel erg klein is is de kans nog kleiner dat hij je aanvalt want een hond valt je nog eerder aan dan een haai

 • Duncan schreef:

  Even een korte opmerking mbt de Witte Haai.
  Onderzoekers hebben aangetoond dat de Middelandse Zee een belangrijk paaigebied voor Witte Haaien is.
  Het betreft dus geen verdwaalde haaien.
  Desalnietemin is de ontmoeting met zo’n haai erg klein.

  Mvg,

  Duncan

Laat een reactie achter!

Omdat ik weinig vrije tijd heb en veel vragen ontvang, vraag ik jullie om eerst even dit korte advies te lezen. Bedankt voor jullie geduld en begrip!

Wees aardig. Blijf on topic. Geen spam. U kunt zich ook opgeven voor onze Comments Feed via RSS.

Je kunt deze tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om uw eigen te krijgen wereldwijd erkende-avatar, dan kunt u zich registreren op Gravatar.

Waardeer je onze site? Steun ons met een '+1' of een 'like'.