Het binnenland van Dalmatië

Echte Dalmatië fans hebben vast alle mooie kustplaatsen in de regio al wel bezocht, maar voor velen is het binnenland nog onbekend terrein. En dat is jammer want het binnenland, dat Dalmatinska Zagora wordt genoemd (zagora betekent “achter de heuvels”), heeft veel meer te bieden dan je misschien zou denken.

Het zijn de Dinarische Alpen die het binnenland scheiden van het kustgebied en vaak komen vakantiegangers niet verder dan dit prachtige berggebied, waar de kust nog dichtbij genoeg is om er een prachtig uitzicht over te hebben. Maar achter de bergen vind je ook veel moois, zoals historische plaatsjes, groene valleien, rotsformaties, rivieren en diepe kloven.

Cetina rivier binnenland Dalmatie

Wie ons artikel heeft gelezen over een dagtocht door het binnenland van Sibenik, weet al een beetje wat je kunt verwachten. Het is een dunbevolkte regio, door de eeuwen heen hebben veel inwoners het binnenland verlaten, maar nu begint de regio weer op te bloeien dankzij het toerisme. Dit is een langzaam proces, en op de meeste plekken in het binnenland zul je nog nauwelijks toeristen aantreffen, maar er is een verandering in de lucht. Steeds meer inwoners grijpen hun kans door accommodatie aan te bieden, in de vorm van gerestaureerde oude villa’s met veel sfeer en luxe tot eenvoudig agrotoerisme waarbij je het traditionele boerenleven in het binnenland leert kennen.

Avontuurlijke vakantie in het binnenland

Het binnenland van Dalmatië bewijst dat je geen zee nodig hebt voor een mooie vakantie. Fietsroutes beginnen het binnenland te veroveren, en ook al zijn veel van deze routes nog niet vastgelegd online, toch weten de eerste avontuurlijke mountainbikers al hun weg te vinden door het binnenland. Liefhebbers van avontuurlijke vakanties kunnen kiezen uit vele sportactiviteiten, zoals raften, ziplinen, klimmen, of-roading, kajakken en hiken.

Bron van de Cetina rivier

De Cetina rivier

De Cetina rivier is de grote trots van het Dalmatische binnenland. Het is de langste rivier (meer dan 100km) in Dalmatië en stroomt van de bron in het plaatsje Vrlika (binnenland Sibenik) helemaal naar Omis, waar het uitmondt in zee. De Cetina stroomt door het Dinarische berggebied en over de vlaktes in het binnenland, om vervolgens krachtiger te worden voordat het Omis bereikt, waardoor het binnenland van Omis de perfecte plek is om te gaan raften.

Traditionele gerechten

Omdat de regio nog grotendeels onontdekt is, zul je dus vooral traditionele konoba’s (tavernes) tegenkomen in plaats van moderne restaurants. Ze bieden eeuwenoude specialiteiten aan, zoals lamsvlees en varkensvlees van het spit, prsut (Kroatische prosciutto) en natuurlijk eigengemaakte wijn en rakija. Langs de Cetina rivier staat forel vaak op het menu, evenals gefrituurde kikkerbillen en zoetwater scampi gerechten. De menukaart is in het binnenland misschien kleiner dan je gewend bent aan de kust, maar je kunt erop rekenen dat alles vers is en met liefde bereid.

Folklore: ringsteken in Sinj

Hou je van folklore dan is Sinj echt een plaatsje dat je moet bezoeken. Hier wordt de Sinjska Alka (ringsteken) georganiseerd, een eeuwenoude sport die op de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid staat. Op de eerste zondag van augustus staat Sinj helemaal in het teken van de Alka. Bezoekers komen van ver om dit spektakel te bewonderen. Kom je buiten dit evenement naar Sinj toe, dan kun je er ook gaan paardrijden, paragliden, fietsen of bijvoorbeeld op een quad safari gaan. In Sinj worden tijdens het zomerseizoen ook regelmatig concerten en muziekfestivals gehouden.

De Alka van Sinj

De karstmeren van Imotski

Imotski ligt in het binnenland van Makarska, vlakbij de grens met Bosnië en Hercegovina. In Imotski kun je twee beschermde natuurmonumenten bekijken: het rode en het blauwe meer. Beide zijn diepe karstmeren, die zijn ontstaan door het instorten van ondergrondse grotten. Beide meren zijn gevuld met zowel regenwater als grondwater.

Het blauwe meer (Modro Jezero) is vanaf het begin van de klif tot aan de bodem 220m diep maar de diepte van het water verschilt van seizoen tot seizoen. Als het water op zijn hoogst staat, is het zo’n 90m diep en ligt er dus nog 130m aan klifwanden bloot. Er loopt een pad naar beneden waardoor het water te bereiken is en het meer is hierdoor een populaire zwemplek. Vanaf sommige lagere kliffen kun je in het meer duiken, maar dit is pas veilig om te doen als je eerst hebt bekeken hoe diep het meer is op het moment van je bezoek. Heel af en toe ligt het meer helemaal droog en worden er door de lokale bevolking voetbalwedstrijden op de bodem van het meer georganiseerd. Het meer dankt zijn naam aan de diepblauwe kleur van het water.

Vlakbij het blauwe meer vind je het Topana fort. Dit fort uit de 10e eeuw biedt een prachtig uitzicht over de omgeving en tijdens de zomermaanden worden er veel culturele evenementen georganiseerd.

Blauwe meer Imotski

Het rode meer (Crveno Jezero) is meer dan 500m diep en de kliffen hebben een rode kleur, waardoor het het rode meer wordt genoemd. Het waterpeil ligt gemiddeld op de helft van de diepte van het meer, dus op zo’n 250m. Vanwege de steile kliffen rondom het meer kun je hier niet naar beneden wandelen en is het dus ook niet mogelijk om in het meer te zwemmen. Duikers hebben al meerdere pogingen gedaan om de bodem van het meer te bereiken maar dit is tot nu toe nog niet gelukt omdat het meer overgaat in een ondergrondse grot, die te gevaarlijk is om te betreden.

Lees hier meer over de meren van Imotski.

Rode meer Imotski

Het Peruca meer

Het Peruca meer is het op één na grootste kunstmatige meer in Kroatië (na het Dubrava meer) en het is ontstaan als gevolg van de bouw van een dam en energiecentrale in de Cetina rivier. Het 20km lange meer is een ideale bestemming voor liefhebbers van hengelsport, kajakken, roeien en er kan ook prima gezwommen worden. Het mooiste strand aan het meer vind je in Garjak. Ook beginnen duikers het Peruca meer te ontdekken, vanwege het feit dat er drie dorpjes en een klooster onder het wateroppervlak liggen. De dorpjes en het klooster zijn na de bouw van de dam in de jaren ’50 opgeofferd voor de stroomvoorziening. Heel af en toe, als de waterstand erg laag is, kun je een deel van het klooster boven water uit zien steken.

Peruca meer, binnenland Dalmatie

Het fort van Knin

Het stadje Knin is gelegen op de Spas berg en was vroeger een van de machtigste verdedigingsforten in heel Dalmatië, en dat was ook wel nodig, gezien de vele vijanden die Knin moest afweren. Ook was Knin een populair handelscentrum en in de 11e eeuw was het tijdelijk de hoofdstad van het Koninkrijk Kroatië. Het is een stadje met een rijke historie maar tegenwoordig is er helaas niet zo veel meer van over. Het hoogtepunt van een bezoek aan Knin is het fort, dat boven het stadje uitsteekt. Voor ongeveer 20 kuna kun je er rondwandelen door de vele gangen, kerkers en over de muren. Ook is er een museum en een restaurant, met een prachtig uitzicht over de omgeving. Let op met kleine kinderen: er zijn veel hoogteverschillen en geen hekken of balustrades ter bescherming. In de hete zomermaanden raden we je aan om het fort op het heetst van de dag te vermijden.

Knin fort, binnenland Dalmatie

De boerenmarkt van Benkovac

Benkovac is een plaatsje in het binnenland van Zadar, waar iedere 10e van de maand de Benkovac Sajam plaatsvindt, een drukbezochte boerenmarkt. De markt is niet iedere maand even groot omdat het afhangt van het seizoen (en de seizoensgebonden producten) maar in de zomermaanden is het er zowieso altijd gezellig druk. Typische producten die verkocht worden zijn vee, landbouwwerktuigen, zelfgemaakte lekkerijen zoals honing, jam en kaas, vers fruit, groenten, handwerk, aardewerk, houtsnijwerk en soms ook wat antiek, meubels of kleding. Op de markt kun je traditionele streekgerechten proeven en de echte agrarische sfeer van Dalmatië opsnuiven.

Boerenmarkt Benkovac

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

6 Comments

  1. Hey Karianne,

    dankjewel voor alle goede tips. Ik vroeg me af wat je aanraadt om ook bijzondere accommodaties te boeken. Ik merk dat er een groot verschil zit tussen betaalbaar en super luxe en duur. Ik zou graag ook wel een authentieke ervaring willen hebben of bijzondere plekken. Heb je hier een goed adres voor?

    • Beste Yentl, het grootste aanbod aan accommodatie vind je op de populaire boekingssites, die bij iedereen wel bekend zijn. Ook de bijzondere of authentieke accommodaties vind je daar, maar het is vaak even zoeken om ze te vinden. Zoek je iets in het binnenland (omdat je comment bij dit artikel staat)? Misschien kun je eens googlen op “agro tourism Croatia”, maar deze websites zijn vaak nog erg kleinschalig, met een beperkt aanbod. Op deze sites vind je waarschijnlijk wel de meest authentieke accommodaties. Vriendelijke groeten, Karianne.

  2. Hoi,

    Wagt een leuke site met veel info!
    Wij vroegen ons af of je nog tips hebt. We zitten ongeveer 20min van Zadar af en vroegen ons af wat kunnen we allemaal doen.
    De meren staat op het lijstje. We zijn ook naar Nin en Zadar zelf geweest. De combie strand,cultuur en natuur spreekt ons erg aan.
    Wat mogen we absoluut niet missen? Leuke dorpjes die de moeite waard zijn.
    Brand maar los we zijn heel erg benieuwd naar jou tips.

    Stukje rijden vinden we niet erg?
    Liefs Nancy

    • Beste Nancy, bedankt voor je compliment. Ik weet niet meer precies welke tips ik al heb geschreven in m’n artikel over Zadar dus hier nogmaals: eiland Pag, NP Paklenica, het Vransko meer, de Benkovac boerenmarkt (iedere 10e van de maand, dus vandaag!), Biograd na Moru (en haar pretpark), schiereiland Murter, Vodice, Sibenik, Krka… Vriendelijke groeten, Karianne.

  3. Goedenavond,

    Fijn dat jullie de moeite hebben genomen om zoveel informatie over Kroatië te verzamelen! Wij zijn een gezin met twee tieners (15 en 17) die van rondreizen (afwisseling), natuur en cultuur houden. Kroatië ziet er aantrekkelijk uit voor de zomervakantie. Een combinatie van zee, leuke stadjes en bergen. Volgens mij is Kroatië echter heel populair bij toeristen en dus erg druk. Hebben jullie nog tips voor ons om het massatoerisme een beetje te ontwijken?

    Met vriendelijke groet,
    Fam van Beek

    • Beste familie Van Beek, het massatoerisme valt erg mee in Kroatie, gelukkig. Het drukste is het in juli en augustus in NP Plitvice en in Dubrovnik. Dubrovnik kun je het beste vroeg in de ochtend of ’s avonds bezoeken (in de loop van de ochtend komen de grote cruiseschepen aan, en aan het eind van de middag/begin van de avond vertrekken ze meestal weer). Wil je aan de drukte ontsnappen, ga dan naar de kleinere plaatsjes aan de kust, daar zijn er echt heel veel van. Ook kun je de natuur in gaan, Kroatie is een groot land met weinig inwoners en heel veel natuur. Mogelijkheden genoeg dus! Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text