De wandelroute van de zeven watervallen bij Pazin

/
4629 Views

De wandelroute van de zeven watervallen, ‘staza sedam slapova’ in het Kroatisch, is een 17km lang wandelpad langs – je raadt t al – 7 watervallen. Het is een lusvormige wandelroute, met het start- en eindpunt in het heuveldorpje Buzet, in het binnenland van Istrië. Buzet is vrij gemakkelijk te bereiken vanaf de kust. Zo doe je er 45 minuten over vanuit Umag, 50 minuten vanuit Porec en 60 minuten vanuit Rovinj.

Buzet is een schilderachtig dorpje langs de rivier de Mirna, dat op zich al de moeite van een bezoek waard is. Niet alleen vanwege de sfeer en de eeuwenoude monumenten, maar ook omdat het in het hart van het truffelgebied ligt, en je er de beste truffelgerechten kunt proberen. Bovendien vind je op slechts 3km van Buzet een bijzonder zwemplekje genaamd Zarecki Krov.

Heuveldorpje Buzet

Het pad van de zeven watervallen is het hele jaar door te wandelen, maar in de zomer is de kans groot dat er te weinig water stroomt om watervallen te vormen. Het is niet verstandig om vlak na hevige regenval dit pad te gaan wandelen, omdat er delen van het pad onder water kunnen staan. In totaal doe je er ongeveer 5 uur over, zorg dus dat je iets te eten en te drinken meeneemt en, minstens zo belangrijk, draag stevige schoenen met zolen de voldoende grip bieden.

De wandelroute brengt je langs de rivier de Mirna en de dorpjes Selca, Glistonija, Kuhari en Kotli. De zeven watervallen die je onderweg tegen zult komen zijn de Zagon waterval (5m hoog), de Bacva waterval (9m hoog), de Vela Pec waterval (26.5m hoog), de Mala Pec waterval (4m hoog), de Kotli waterval (12m hoog), de Zelenscak (Ispod Stare Kave) waterval (8m hoog) en tenslotte de Grjok waterval (8m hoog). De route is vrij intensief dus de nodige conditie is vereist. Het is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Waterval Vela Pec route zeven watervallen

Je begint je wandeling bij de brug over de Mirna rivier, voorbij de brouwerij van Buzet. In principe maakt het niet uit aan welke kant van de rivier je begint, omdat het een lusvormige route is, maar de meeste wandelaars geven er de voorkeur aan om langs de linkeroever te beginnen, omdat de routeborden in die richting zijn geplaatst. Bij iedere waterval geven de borden aan hoeveel kilometer en hoeveel minuten lopen het is naar de volgende waterval.

Na ongeveer een kilometer wandelen bereik je een bos en vervolgens de kleine Draga rivier. De eerste waterval, de Zagon waterval met een hoogte van 5 meter, komt uit in een meer van ongeveer 25m breed. Vervolgens de iets hogere Bacva waterval met een hoogte van 9 meter. Deze waterval is ongeveer 6 meter breed en komt ook uit in een klein meer, met een breedte van ongeveer 12 meter. Het leuke van deze waterval is dat je met een hangbrug over het meertje heen kunt wandelen. Hier vind je vlakbij het wandelpad ook een aantal oude mijnschachten, uit 1854.

Bacva waterval route 7 watervallen

Vervolgens kom je uit bij de hoogste waterval van de route, de Vela Pec waterval van 26.5 meter hoog en 6 meter breed en daarna de Mala Pec waterval, van 4 meter hoog en 3 meter breed. Tussen de Vela en Mala Pec watervallen ligt het lastigste deel van de wandelroute. Omdat het hier erg steil is, zijn er trappen aangelegd en touwen gespannen, om je te helpen klimmen. Het is vooral vanwege dit deel van de route dat stevige schoenen die veel grip bieden belangrijk zijn.

Voorbij de Mala Pec vind je een ideale picknick plek waar je een pauze in kunt lassen, voordat je de wandeling van een uur maakt naar de volgende waterval, in het dorpje Kotli. Onderweg kom je langs een aantal andere kleine dorpjes en ook over ‘Napoleon’s brug’, een stenen brug die is gebouwd tijdens de kortstondige heerschappij van Napoleon in de vroege 19e eeuw.

Route zeven watervallen Kotli

Het kleine dorpje Kotli is bekend vanwege de Kotli waterval en de bijzondere kalkstenen inzinkingen (genaamd ‘kotli’) in de rivierbedding, die door het water zijn uitgehold. In het voorjaar en de herfst staat er water in deze inzinkingen en wordt er veel in gezwommen. Met een beetje geluk kun je er in de zomer ook in zwemmen, als het seizoen niet te droog is. Vanwege de mooie kleuren van het water is Kotli een hit op Instagram.

Ondanks dat er al tientallen jaren niemand meer in Kotli woont, heeft het dorpje veel aantrekkingskracht. Bezoekers komen er niet alleen om te zwemmen en foto’s te maken, maar ook om wat te eten in de taverne en om de oude huizen te bekijken. Het dorpje heeft meerdere gerestaureerde huizen met een status van beschermd monument en ziet er nog grotendeels zo uit als in de 18e eeuw, toen het een bloeiend handelscentrum was met wel 60 molens. Van alle molens is er slechts één bewaard gebleven en nog steeds in werking.

Grjok waterval route 7 watervallen

Voor wie geen zin heeft in een 5 uur lange wandeling langs de zeven watervallen, maar toch graag een waterval wil zien, is de 12 meter hoge en 7 meter brede waterval van Kotli een goede optie, omdat je deze ook gewoon met de auto kunt bereiken.

Vanuit Kotli wandel je verder naar de Zelenscak waterval, die ook wel de ‘Ispod Stare Kave’ waterval wordt genoemd. De waterval is 8 meter hoog en 2.5 meter breed, en komt uit in een 16 meter breed meer. De laatste waterval op de route is de 7 meter hoge Grjok waterval, die uitkomt in een 35 meter breed meer. Na de laatste waterval is het nog ongeveer 40 minuten wandelen terug naar Buzet. Hier steek je nog drie keer de Mirna rivier over, via grote rotsblokken. Vervolgens wandel je door een smalle kloof en het laatste stuk is weer langs de oever van de rivier tot aan Buzet.

De wandelroute op de kaart: http://www.istria-trails.com/en/trails/trails/128-ch-0?&l_over=1

Meer natuurschoon in Istrië:

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text