Natuurpark Učka

/
3201 Views

Op vakantie in Istrië en op zoek naar een mooi natuurpark waar je even helemaal tot rust kunt komen? Natuurpark Učka (spreek uit: oetsjka) bestaat uit 160km² ongerepte natuur, prachtige rotspartijen, bergtoppen, kleine dorpjes, zeldzame flora en fauna en indrukwekkende panorama’s.

Het unieke landschap met bossen, weides en bergen heeft haar weelde te danken aan de warme, stijgende zeelucht die boven het gebergte afkoelt en voor veel regen zorgt. Hierdoor heeft het berggebied haar eigen microklimaat. Op warme zomerdagen is het hier heerlijk koel vergeleken met de kust.

Natuurpark Ucka

In de zomer valt er gelukkig niet zo veel regen, gemiddeld zijn er 6 regendagen in de maand juli en 7 in augustus. Het is dus wel verstandig om vantevoren het weerbericht te checken, dat kan bijv. hier.

De Učka bergketen is bijna 20km lang en strekt zich uit van de Poklon pas naar de Plomin baai en is in slechts 30 min rijden te bereiken vanuit Opatija, en in een uur vanuit Rovinj.

De Vojak bergtop

De hoogste piek in Učka, genaamd Vojak, is 1400m hoog en daarnaast zijn er meerdere andere hoge bergtoppen zoals de Suhi Vrh (1333m) en de Plas (1285m). Vanaf deze toppen heb je een schitterend uitzicht over de Kvarner baai, de kustplaatsen en andere bergketens, zoals die van N.P. Risnjak. Op een heldere dag kun je zelfs de Alpen zien liggen. Op bergtop Vojak vind je een stenen uitkijktoren met borden die uitleg geven bij wat je om je heen ziet. Ook staan er telescopen zodat je nog beter van het uitzicht kunt genieten.

Vojak bergtop natuurpark Ucka

Activiteiten in het park

Je kunt zowel met de auto, de fiets als te voet de Vojak bergtop en de rest van het park verkennen. Ben je sportief en ga je te voet of met de fiets, dan kun je kiezen uit vele paden. Sommige paden zijn educatief, anderen historisch of cultureel. Daarnaast zijn er ongeveer 50 hiking paden en 8 mountainbike paden. De mountainbike paden hebben samen een lengte van 160km. Op de officiële website van het park kun je de routes op Google Earth bekijken.

De Vela Draga kloof is een ideale plek voor liefhebbers van klimmen, je vindt er maar liefst 62 klimroutes, dankzij de vele rotspartijen met hun unieke vormen. Je kunt ook deelnemen aan georganiseerde klimexcursies, als je liever niet alleen klimt. Dit geldt ook voor paragliden, hanggliden en paardrijden. Daarnaast kun je deelnemen aan wandeltours met een ervaren gids, of kun je een halve dag de rangers van het park volgen tijdens hun werkzaamheden (in terreinwagens – alleen op afspraak: park.prirode.ucka@inet.hr).

Ucka Natuurpark Kroatie

Dorpjes

In het park vind je een aantal dorpjes die je kunt bezoeken: Vela Učka, Mala Učka, Lovranska Draga, Brest pod Učkom en Brgudac. Deze dorpjes liggen op 700 tot 1000m hoogte en de inwoners leven voornamelijk van de landbouw en veehouderij. Je vindt er onder andere wijnmakerijen, boomgaarden en kaasmakerijen. De beroemde schapenkaas van Učka wordt nog steeds volgens het originele recept uit de Romeinse tijd gemaakt.

Lovranska Draga in natuurpark Ucka

Flora en fauna

Onder de diersoorten die in het park voorkomen zijn bijna 250 soorten vlinders, 20 soorten reptielen, meer dan 160 vogelsoorten (waaronder de zeldzame vale gier en de steenarend) en ook veel grotere zoogdieren zoals beren, wilde zwijnen, vossen, konijnen en herten.

Onder de Mediterrane en continentale plantensoorten vind je onder andere het klokje van Učka (een campanula soort) , dat alleen in dit gebergte groeit. Daarnaast zijn er veel medicinale plantensoorten waar mensen al eeuwenlang gebruik van maken. Maar kom niet in de verleiding om iets te plukken, want veel van de plantensoorten zijn beschermd. Ondanks dat er al tientallen jaren onderzoek wordt gedaan door botanisten, schat men dat nog niet eens 50% van alle plantensoorten is ontdekt.

De Vela Draga Kloof

Deze indrukwekkende kloof is ontstaan door erosie van de verschillende lagen kalksteen waar het gebergte uit bestaat. Je vindt er unieke kalkstenen zuilen en rotsen met bijzondere vormen. Het Vela Draga educatieve wandelpad loopt door de kloof heen, en biedt op verschillende punten informatieborden in meerdere talen. De lengte van het pad is 2km.

Ucka natuurpark - Vela Draga Kloof

Het Slap (waterval) natuurpad

Dit 800m lange wandelpad loopt door Lovranska Draga, een prachtige vallei met een gelijknamig dorpje en een bescheiden waterval. Het pad loopt door een mooi bos en langs de vele terrassen waar druiven en andere gewassen op verbouwd worden.

Accommodatie in en nabij het park

Er zijn verschillende berghutten, vakantiewoningen en privéappartementen te vinden in en rond het park. Hier bekijk je alle mogelijkheden.

Eetgelegenheden in het park

Er zijn twee restaurants te vinden in Vela Učka en twee in Lovranska Draga.

Lovranska Draga waterval

Hoe bereik je het park?

Met de auto: Vanuit de richting Rijeka/Zagreb: volg de snelweg richting de Učka tunnel (dit is richting Pula)  en neem de afslag genaamd Veprinac. Volg vanaf deze afslag de regionale wege richting het park. Vanuit de richting Istrië: Sla rechtsaf vóór de Učka tunnel, naast het INA tankstation. Volg de borden naar de regionale weg, die je vervolgens naar het park brengt.

Met de bus: Alleen op zondagen rijdt er een bus van Opatija (Slatina station) naar de Poklon pas in het park. Deze bus, Autotrolej bus nummer 34, vertrekt vanuit Opatija om 09:30 uur en 14:05 uur en vanuit Poklon om 10:30 uur en 15:45 uur. De busrit duurt ongeveer een uur. Ticketprijs enkele reis: 32kn.

  • De belangrijkste ‘toegangspoort’ tot het park is de Poklon pas, hier bevindt zich ook het informatiecentrum van het park.  
  • Gps-locatie Poklon pas: 45.308124, 14.215747.
  • Vanaf de Poklon pas is het ongeveer anderhalf uur lopen naar de Vojak bergtop.

Wil je met de bus naar Opatija reizen, dan heb je de o.a. de volgende opties:

Routes door natuurpark Ucka

Openingstijden:

Het park is non-stop geopend voor het publiek.

Toegangsprijzen:

De toegang tot natuurpark Učka is gratis.

Učka op de kaart:

Contactgegevens natuurpark Učka

Heb je het Učka natuurpark al bezocht, en heb je tips voor nieuwe bezoekers, laat dan even een berichtje achter.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text