Truffels zoeken in Istrië

/
4422 Views

Misschien heb je wel eens gehoord van truffels uit Frankrijk of Italië, maar wist je dat ze ook in Istrië groeien? Truffels zijn kostbare zwammen die onder de grond groeien op de wortels van sommige boomsoorten. De herfst is de tijd van het jaar om witte truffels te zoeken in Istrië. Witte truffels zijn de duurste en lekkerste truffelsoort. Tijdens de zomer zijn deze truffels nog zwart, milder in smaak en goedkoper. Truffeljagen is een dure ‘sport’ en de prijs van truffels is afhankelijk van vraag en aanbod. Om je een idee te geven van de prijs; het is niet ongebruikelijk om 2000 euro te betalen voor een kilo witte truffels.

In het binnenland van Istrië, vooral in de omgeving van Motovun, heb je de grootste kans om truffels te vinden. Maar helaas is het zoeken naar truffels niet iets wat je zo even een middagje kunt gaan doen, je hebt er namelijk wel het één en ander voor nodig. Truffeljagers gebruiken speciaal getrainde honden om truffels te vinden en natuurlijk hebben ze zo hun geheime plekjes in het bos waar ze het liefste gaan jagen.

Ook kun je wilde zwijnen of varkens gebruiken om op truffels te jagen, maar jagers gebruiken liever honden omdat varkens moeilijk stuurbaar zijn na een truffelvondst.

Er wordt gezegd dat truffels een afrodisiacum zijn, een lustopwekkend voedsel, net zoals bijvoorbeeld kaviaar en oesters. In de Istrische keuken worden truffels voor allerlei soorten gerechten gebruikt maar helaas heb je wel een kilo truffels nodig om een lekker gerecht te kunnen bereiden en dat is vaak alleen weggelegd voor restaurants. Maar ook met een paar gram truffels kun je nog wel wat bereiken, bijvoorbeeld als garnering voor een ander gerecht. Maar voor een kleine hoeveelheid truffels is het wel belangrijk dat je het op de juiste manier bereidt om de unieke smaak te behouden. Truffels worden veel gebruikt in pasta’s met een roomsaus, in combinatie met andere paddestoelen of zwammen. Vers geraspte truffels smaken heerlijk op een goede steak en je kunt zelfs kant en klare produkten met truffel erin kopen, zoals kaas of worst.

Als je tijdens de herfst in Istrië bent (begin oktober tot eind december) dan kun je zelf meedoen met een truffelzoektocht. Er zijn reisbureau’s die truffelexcursies aanbieden voor kleine groepen. Je gaat dan met de truffeljagers mee het bos in, op zoek naar truffels. Je krijgt tijdens zo’n excursie ook de kans om truffelprodukten te proeven zoals kaas, worst, honing, olie en brandewijn gemaakt met truffels. Ook kun je truffelprodukten kopen. Je hebt de keuze tussen halve dag- of hele dag excursies.

Voor een truffelexcursie raden we je aan om goede wandelschoenen of bergschoenen te dragen omdat het bosterrein veel hellingen heeft en het kan modderig zijn. Tijdens een excursie kun je ook een rondleiding met een gids krijgen door het middeleeuwse stadje Motovun. Dit stadje wordt ook wel de Koningin van de Mirna Vallei genoemd, naar de Mirna rivier die door de vallei stroomt.

Recept voor pasta met roomsaus, truffels en porcini

(voor 4 personen)

Ingrediënten:

 • 400 gram pasta
 • 80 gram boter
 • 2 dl kookroom
 • 40 gram vers geraspte parmezaanse kaas
 • 80 gram paddestoelen (bijv. 10 of 20 gram truffels en de rest porcini)
 • Een scheutje olijfolie met truffelsmaak

Bereiding:

Verhit de boter in een pan en bak de paddestoelen een paar minuten, voeg daarna de room toe. Laat het geheel 10 tot 15 minuten zachtjes sudderen terwijl je de pasta kookt met wat zout. Zorg dat de pasta al dente is als je het afgiet en besprenkel de pasta met een beetje olijfolie. Meng dan de roomsaus met de paddestoelen erdoor. Voeg tenslotte de geraspte kaas toe en garneer met een beetje geraspte truffels voordat je het serveert.

Eet smakelijk! Dobar tek!

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text