De sfeervolle heuveldorpjes van Istrië

/
77406 Views

Ook al wordt Kroatië een steeds populairdere vakantiebestemming in Europa, toch voelt het er op veel plekken nog echt authentiek, zonder massa’s toeristen. Een mooie ongerepte regio is bijvoorbeeld het binnenland van Istrië. Dit prachtige heuvellandschap vol bossen, wijngaarden en olijfgaarden doet je denken aan vroeger, alsof de tijd er heeft stilgestaan. Er zijn te veel mooie heuveldorpjes in Istrië om ze allemaal hier te noemen, dus hebben we er een aantal geselecteerd.

Labin Istrie

Labin

Dit sfeervolle middeleeuwse heuveldorpje kijkt uit over het kustresort Rabac en een groot deel van de Golf van Kvarner. De heuvel is 325m hoog en ligt slechts 3km van de zee. Als je hier door de smalle straatjes wandelt kom je langs kleine kerkjes, ateliers en kunstgalerijen en er is zelfs een museum. Aan de voet van de heuvel, in Podlabin, vind je de meeste woonhuizen, cafés, restaurants en winkels van het plaatsje. Hotels vind je hier niet, maar er zijn wel mogelijkheden om privé accommodatie te huren. In nabijgelegen Rabac vind je alle soorten accommodatie die je mag verwachten van een kustresort. De grotere plaatsen in de omgeving hebben een busverbinding met Podlabin en van daaruit kun je te voet de heuvel op wandelen naar Labin (15min lopen) of een plaatselijke bus nemen (die ieder uur van Rabac, via Podlabin, naar Labin rijdt). Wil je vanuit Rabac naar Labin wandelen dan zul je er ongeveer drie kwartier tot een uur over doen, via het 4km lange wandelpad.

Plomin

Het dorpje Plomin ligt op een heuvel van 170m hoog en werd al in de Romeinse tijd bewoond. Tegenwoordig heeft het dorpje haast geen inwoners meer maar dat geeft het nu juist haar charme. De stilte, de stenen huisjes, de twee kerkjes, de smalle steegjes en het dorpspleintje zijn wel de moeite van een bezoekje waard als je in de buurt bent. Accommodatie zul je in Plomin helaas niet vinden, dit is echt een plaatsje voor een kort bezoekje. Meer info over Plomin vind je bij het VVV kantoor van het nabijgelegen Kršan.

Kršan

Kršan is een oud plaatsje, gebouwd rond een middeleeuws kasteel, met slechts een paar inwoners. Vlakbij het oude Kršan ligt het nieuwe Kršan, waar het overgrote deel van de inwoners tegenwoordig wonen. In het oude deel vind je nog veel restanten van de oude verdedigingsmuren, toren en de vroegere binnenplaats. Ook is er een kerkje met een oud kerkhof. Ieder jaar vindt er hier eind juli een feest plaats waardoor Kršan weer even helemaal tot leven komt. Het feest heet ‘Krsonski pir’ (Krsan’s bruiloft) waarin de bewoners laten zien hoe de trouwceremonies van de regio er vroeger uitzagen. Kršan ligt aan een populaire fietsroute, Istarski Razvod, en er zijn vele fietsvriendelijke wegen in de omgeving waardoor het heel gemakkelijk is om de omgeving op de fiets te verkennen. Meer info vind je bij het VVV kantoor van Kršan.

Pićan

Het kleine middeleeuwse heuveldorpje Pićan ligt in het binnenland van Istrië, 10km ten zuidoosten van Pazin. Al sinds de prehistorie hebben hier mensen gewoond maar tegenwoordig is het dorpje niet meer zo groot als het eens was, er zijn nu nog ongeveer 300 inwoners. Het dorpje heeft vroeger een belangrijke functie gehad als het administratieve centrum van centraal Istrië en er is ook een bisschopszetel geweest, waarschijnlijk één van de oudste ter wereld. In dit oude plaatsje heeft de tijd stilgestaan, en kun je genieten van rust en van een prachtig uitzicht over de hele omgeving. Er zijn veel wandelroutes en fietsroutes die je langs Pićan leiden. Zo is er de 33km lange Gračišće- Pićan-Gračišće route (met hetzelfde begin en eindpunt). Deze route is niet gemakkelijk vanwege de vele steile hellingen en duurt ongeveer 3 uur. Voor natuurliefhebbers zijn er ook twee watervallen te vinden in de omgeving van Pićan: de Sopot (30m hoog) en de Benkovski watervallen. Meer info vind je bij het VVV kantoor van Pazin.

Vodnjan

Deze prachtige oude plaats, 10km van Pula, is een aanrader voor liefhebbers van kunst en cultuur. Je vindt er gebouwen uit vele verschillende periodes in de geschiedenis, die allemaal hun stempel hebben gedrukt op dit unieke plaatsje. Kerkjes, paleizen, stenen huisjes en smalle steegjes horen hier bij het straatbeeld. Vodnjan staat bekend om haar uitstekende kwaliteit wijn en olijfolie. Bussen rijden ieder uur vanuit Pula naar Vodnjan. Meer info vind je bij het VVV kantoor van Vodnjan.

Groznjan

Grožnjan

Dit gezellige, eeuwenoude dorpje, 15km van de zee, staat vooral bekend om zijn aanbod van cultuuractiviteiten tijdens de zomer. Er kan werkelijk van alles gedaan worden in Grožnjan op het gebied van kunst, muziek, dans, drama en vrede activisme. Het wordt de plaats van de kunstenaars genoemd, vanwege de vele galerijen en ateliers. Er worden regelmatig concerten en muziekfestivals gehouden, optredens gegeven en ateliers opengesteld voor het publiek. In kleine winkeltjes worden handgemaakte kunstwerken verkocht. Het eeuwenoude plaatsje heeft veel originele tavernes waar je heerlijke traditionele gerechten kunt eten en wijn kunt drinken. De dichtstbijzijnde bushalte ligt op de route van Buzet naar Buje, 3km van Grožnjan, daarom is het misschien verstandig om met de auto te gaan. Op die manier kun je ook de kleine nabijgelegen plaatsjes bezoeken die ook moeilijk te bereiken zijn met de bus, zoals Završje bijvoorbeeld.

Završje

Dit schilderachtige middeleeuwse plaatsje op een 370m hoge heuvel is bijna geheel verlaten na WOII. Het hele plaatsje is als het ware een monument, een herinnering aan een lang vergeten tijd. Eens lag het plaatsje aan een spoorlijn en was het een levendige plek maar na het verdwijnen van de spoorlijn verdwenen ook de mensen. Tegenwoordig wonen er nog zo’n 40 mensen en staan de meeste huizen er verlaten bij. Maar gelukkig gaat hier verandering in komen nu de EU heeft aangegeven in de restauratie van Završje te willen investeren. Kom je langs dit kleine plaatsje, neem dan even een kijkje, je zult er geen spijt van krijgen.

Bale

Nog zo’n juweeltje uit Istrië, Bale is echt een aanrader om te bezoeken. Het plaatsje ligt slechts 5km van de zee en 15km van Rovinj, op een heuveltop en het biedt je die speciale sfeer van smalle steegjes en kleine stenen huisjes. Wat Bale zo bijzonder maakt is dat haar oude gebouwen nog in een uitzonderlijk goede staat zijn, er is door de eeuwen heen heel weinig vernield. Bale biedt ook uitstekende restaurants waar je traditionele gerechten kunt proeven. Er zijn een aantal kleine boutique hotels te vinden en natuurlijk ook een groot aanbod aan privé accommodatie. Met de bus vanuit Rovinj ben je met een kwartiertje in Bale. Bussen rijden ongeveer ieder uur. Meer info vind je bij het VVV kantoor van Bale.

Motovun

Motovun is misschien wel het meest bekende heuveldorpje in heel Istrië. Het staat vooral bekend om haar truffels, die in de omringende bossen gevonden worden. Restaurants en ‘konoba’s’ in Motovun serveren de beste truffelgerechten en plaatselijke wijnen. Er wonen slechts 500 mensen in Motovun maar tijdens het zomerseizoen is het er behoorlijk druk met toeristen. In juli vindt er het beroemde internationale filmfestival van Motovun plaats, waarbij vaak internationale VIPS uit de filmindustrie aanwezig zijn. Voor 5 dagen is Motovun een openlucht bioscoop waar wel 70 films van kleine en onafhankelijke producenten getoond worden op verschillende lokaties. In en rond Motovun zijn veel villa’s te huur, net als appartementen en originele stenen huisjes. Er zijn een paar hotels in het plaatsje zelf. Motovun ligt 25km ten noordoosten van Porec langs de weg naar Buzet. Er rijden maar een stuk of 5 bussen per dag van Porec naar Motovun en de rit duurt ongeveer 35 minuten. De beste optie is om zelf met de auto te gaan. Meer info vind je bij het VVV kantoor van Motovun.

Gračišće

Gračišće is nog zo’n schilderachtig middeleeuws plaatsje in Istrië waar de tijd heeft stilgestaan. Er wonen slechts 466 mensen, die bijna allemaal in de landbouw werken. Eeuwenland was het plaatsje het favoriete vakantieverblijf van de bisschoppen van Pićan, die er ook een paleis gebouwd hebben. Verder zijn er meerdere kerkjes te vinden en als je het 11km lange wandelpad van St. Simeon volgt vanuit Gračišće kom je onderweg nog eens twee kleine, oude kerken tegen. Overal in Gračišće kun je genieten van het mooie uitzicht over de omgeving. In Gračišće vind je een klein supermarktje, een restaurant en een café. Het dichtstbijzijnde strand is in Rabac, 16km van Gračišće. Vanuit Pazin rijden bussen naar Gračišće, het is een rit van 8km.

Svetvinčenat

De eerste inwoners van dit plaatsje waren Benedictijnse monniken, die een groot bos hebben moeten kappen om er de eerste huizen en een kerk te kunnen bouwen. Genoemd naar de Spaanse martelaar St Vincent, Svetvinčenat laat nog steeds veel van zijn lange verleden zien. Een paleis met torens, een plein met een oude centrale waterbron, een kasteel en een fort zijn slechts een aantal van de oude gebouwen die dit dorp zo speciaal maken. Ook wordt er hier veel georganiseerd in de zomer, zoals een jazzfestival, dansfestival, theatervoorstellingen, concerten, kunsttentoonstellingen en in de herfst ook nog een wijnfestival. Bussen op de route Pula-Vodnjan-Pazin-Rijeka stoppen in Svetvinčenat. Meer info vind je bij het VVV kantoor van Svetvinčenat.

Dvigrad

Dvigrad is een verlaten middeleeuws plaatsje dat nu alleen nog uit ruïnes bestaat. Eens woonden hier 2000 mensen maar sinds de 18e eeuw is het een spookstadje. Het begon als twee kastelen op twee naast elkaar gelegen heuvels en na verloop van tijd zijn ze aan elkaar gegroeid en één nederzetting geworden, met een sterke verdedigingsmuur er om heen. Het plaatsje heeft veel tragedies meegemaakt in het verleden, zoals vele plunderingen door verschillende vijanden en ook de plaag heeft er veel slachtoffers gemaakt. Dvigrad ligt op de weg van Rovinj naar Pazin in de richting van Kanfanar, in de Draga vallei.

Sveti Lovreč

Sveti Lovreč was vroeger een belangrijke plaats, in de tijd dat Istrië tot Venetië behoorde was Sveti Lovreč een militaire basis. De verdedigingsmuren, kerken en de basilica zijn goed bewaard gebleven. Men zegt dat er vroeger wel 35 kerken in Sveti Lovreč hebben gestaan maar helaas zijn daar nu maar een paar van over. In de velden rondom de plaats zijn nog wel vele ruïnes van oude kerken te vinden. Sveti Lovreč is de woonplaats van vele bekende wijnmakers en de wijngaarden zijn tot in de wijde omgeving te zien. Het dichtstbijzijnde strand in is Poreč, op 15km afstand. In het dorpje is een pizzeria te vinden en ook een kleine supermarkt.

Oprtalj

Oprtalj is waarschijnlijk wel het meest kleurrijke heuvelplaatsje in Istrië, omdat de huizen hier mooie gekleurde muren hebben. Dit sfeervolle middeleeuwse dorpje ligt boven de Mirna vallei, en net buiten de muren van het dorp ligt een Venetiaanse loggia met een adembenemend mooi uitzicht over de heuvels en de olijfgaarden. In de omgeving van Oprtalj vind je een aantal bekende olijfolieproducenten die je kunt bezoeken: Zigante en Ipša (in Livade). In de omgeving van Oprtalj worden veel truffels gevonden, en ook vind je hier veel wijngaarden en olijfgaarden. Het plaatsje ligt aan meerdere wijnroutes die je naar de beste wijnmakerijen in de regio brengen. In het plaatsje vind je een supermarkt, restaurant en een café. Er rijden geen bussen naar Oprtalj, de dichtstbijzijnde bushalte is 6km verderop in Livade. Van daaruit kun je alle grotere plaatsen in Istrië per bus bereiken.

Lees hier meer over wijnen uit Kroatië en olijfolie uit Kroatië

Tip: voor het vinden van de website van een Tourist Office (VVV kantoor) zoek je in Google naar: “Tourist Office [plaatsnaam] – bijvoorbeeld “Tourist Office Motovun“. 

In Kroatie worden VVV kantoren afgekort als “TZ” en de website van bijvoorbeeld het VVV kantoor van Motovun heet “TZ Motovun”. Link: https://www.tz-motovun.hr/en

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

10 Comments

 1. Beste Femke,

  Zou je ons een auto route willen aanraden vanuit Porec naar deze mooie heuveldorpjes? We houden vooral van de natuur. Alvast bedankt.

 2. Echt geweldige informatie, ga in sept. 2015 voor de 28ste keer naar Kroatië, een land vol onschatbare historie en puur raakbaar. Ik gebruik de navigatie voor intoetsen van de plaatsnamen, zet op kortste route en je wordt meegenomen van de ene verbazing in de andere, onbekende abenbenemende panorama’s, schuw niet de grint paden, want die brengen je naar pure dorpjes die je terug brengen eeuwen terug, waar niet veel toeristen komen, Restaurantjes (grill) in deze binnenlanden aan te raden, vers en terplekke klaargemaakt en helft goedkoper als aan de kuststrook. TIP! echte aanrader, de zwavel kuurbad van Troplice, op de weg (links) van Motovun naar Buzet, ontspannen terug in de tijd!

  • Beste Luc, bedankt voor je leuke tips! Ik hoop dat meer mensen je voorbeeld zullen volgen en zich zullen laten verrassen door wat Kroatie allemaal te bieden heeft buiten de bekende kustgebieden en badplaatsen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Hallo,

  Bedankt voor deze website waarop we veel praktische informatie vinden!

  We plannen een trip van 3 weken door Kroatië (van Pula naar enkele steden in Istrië tot Dalmatië waar we in Dubrovnik eindigen) en zitten wat vast in het noorden van Istrië.

  We hebben net ons bus gereserveerd van Rovinj naar Umag en zouden daarna graag Groznjan, Motovun, Buzet, Hum, Opatija bezoeken maar een auto huren kost extra veel indien we ze op 2 verschillende plaatsen ophalen/afzetten (op dezelfde plaats ophalen/afzetten zou tijdverlies zijn in onze planning) én we vinden geen busverbindingen.
  Kan iemand ons hieruit helpen of tips geven?

  Alvast bedankt!
  Deborah en Gert

  • Beste Deborah en Gert, bedankt voor jullie compliment over de site! Helaas is de info over bussen in het artikel de enige info die ik heb over busverbindingen in het binnenland van Istrie. Ik denk dat het reizen met een auto toch wel makkelijker zal zijn als je deze kleine plaatsjes wilt bereiken. Zou het jullie toch op een of andere manier lukken met de bus moet je er wel op rekenen dat je hier ook veel tijd mee zal verliezen, misschien zelfs wel meer tijd dan het terug brengen van een huurauto, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Deborah en Gert,

   Vorig jaar geland in Reijka, met huurwagen naar Plitvice meren en dan vanaf Zadar heel de kust tot in Korcula en retourvlucht in Split.
   = PRACHTIG en de wagen geeft je enorm veel vrijheid.

   Wij hebben geen extra kost gehad om de wagen in Split in te leveren.
   Helaas kan ik je deze firma (Oryx) niet aanraden wegens slechte service, maar oa Sixt biedt dit ook gratis aan. (zie Rentalscars.com)

   Succes met je zoektocht en geniet van je reis.

   grtjs,
   Leen

 4. Beste Karianne,

  Wat is de mooiste plek in Istrie om te overnachten?
  Een plek waaruit je alle andere mooie plekken kan bezoeken.
  Wij zijn met onze eigen auto. We overnachten een nacht in Oostenrijk en daarna 4 nachten in Plitvice. Uit Plitvice rijden we richten Istrie. Daarna hebben we 14 dagen om van Istrie te genieten.
  Ik heb veel gelezen en uitgezocht en wil graag de volgende plekken bezoeken:
  Ik wil graag Motovun, Bale, Pula, Fazana, Groznjan, Hum, Oprtalj, Pican, Pula, Svetvincenat, Vrsar en de Bijuni eilanden bezoeken.
  Misschien dat we ze niet allemaal bezoeken, maar deze plekken hebben wel mijn voorkeur.
  Waar zou ik dan het beste kunnen overnachten?
  We houden heel erg van de mooie natuur en zoeken zelf wel de drukte op. We hoeven niet in de drukte te overnachten.

  Alvast bedankt.

  Groetjes,
  Moniek

  • Ik vergeet er bij te vermelden dat we het leuk vinden om een klein stukje te lopen en dan lekker ergens te eten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text