Tips voor het vinden van info over Kroatië

/
13778 Views

Vanwege het toenemende aantal vragen ben ik (als werkende moeder met jonge kinderen) helaas niet altijd meer in staat om iedereen een uitgebreid antwoord op vragen te geven. Ookal help ik iedereen graag, mijn vrije tijd is helaas beperkt.

Ik durf eerlijk toe te geven dat ik ook niet altijd de antwoorden op alle vragen zelf weet (vooral bij hele specifieke vragen), en dat ik regelmatig Google gebruik om aan bepaalde info te komen. Ik spreek nog niet zo goed Kroatisch, maar gelukkig is er ontzettend veel informatie over Kroatië beschikbaar in het Engels (waarschijnlijk zelfs meer in het Engels dan in het Kroatisch!).

Tips voor het vinden van info en antwoorden op specifieke vragen:

 • Lees eerst de “comments” (vragen en antwoorden) onderaan onze artikelen eens door, veel vragen zijn namelijk al eerder gesteld.
 • Gebruik Google om in het Engels te zoeken i.p.v. in het Nederlands. Er is heel veel info over Kroatië op internet in het Engels.
 • Voor specifieke vragen over vervoer (zoals veerroutes/veertickets boeken/vaarregels voor eigen boot/voorwaarden voor autoverhuur etc) kun je het beste direct contact met de dienstverlener opnemen. Zij zijn de experts in hun vakgebied en kunnen je het beste adviseren. Hier vind je de havenmeesters in Kroatië (voor info over vaarregels). Hier neem je contact op met Jadrolinija, de grootste veermaatschappij in Kroatië.
 • Specifieke vragen over een bepaalde stad/plaats kun je het beste stellen aan de plaatselijke Tourist Board. Zoek online naar: “Tourist Board [plaatsnaam]”. Vragen kun je in het Engels stellen en emailadressen zijn op hun eigen website te vinden.
 • Kijk ook altijd op de officiële website van parken, excursies, etc. die je wilt bezoeken voor de meest actuele info over openingstijden, entreeprijzen, etc. De artikelen op deze website kunnen helaas niet altijd 100% up to date gehouden worden.
 • Voor informatie over het weer in een bepaalde plaats in een bepaalde maand zoek je online op: “weather statistics [plaats]”. Op deze manier kun je voor iedere plek ter wereld de weerstatistieken per maand bekijken: de gemiddelde temperatuur, kans op neerslag, gemiddelde zonuren, etc.

Als je een comment/vraag plaatst onder een artikel op onze site, wees je er dan van bewust dat deze eerst goedgekeurd moet worden voordat hij zichtbaar wordt op de site. De reden hiervoor is het grote aantal spam comments dat we ontvangen en die we niet automatisch op de site toe willen laten.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

38 Comments

 1. Beste Karianne,
  Wij hebben een huis gekocht in Kroatië, maar de helft van het huis blijkt agrarische grond te zijn dus nu kan het huis niet op onze naam geschreven worden maar we hebben al betaald. Geld van verkoper is al weg.
  Nu is een oplossing eventueel, een firma oprichten en daarmee het huis te kopen.
  Heeft iemand hier ervaring mee en kan iemand ons de voordelen maar ook de risico’s vertellen?
  We zijn desperated.
  Advocaat adviseert rechtszaak maar duurt hier vijf jaar. Veel kosten erbij en aan het eind alsnog geld weg. Hellup.

  Een wanhopige Twisty

  • Beste Caroline, wat een lastige situatie. Ik hoop dat er lezers zijn die ervaring hebben met het oprichten van een firma en je verder kunnen helpen (ik werk zelf als ZZP’er en heb een ‘obrt’ ipv een firma). Vijf jaar voor een rechtzaak vind ik een optimistische inschatting. Ik denk dat je er nog wel een aantal jaren bij op kunt tellen (wij volgen vanwege een inbraak een rechtzaak die nu al bijna 10 jaar duurt en het einde is nog niet in zicht). Veel succes gewenst!
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Hi!

  Wij gaan binnenkort ook naar Kroatië, maar vinden maar geen locaties waar het niet afgeladen vol is van tourisme/volk.
  Tips over rustige stranden/natuur/dorpjes/lokale schoonheden?
  We zijn zelf met de auto+tent dus veel opties zijn mogelijk. (ik las tot hier toe vooral over zeer populaire plekken,..)
  We kiezen liever voor iets mindere schoonheden maar waar het dan rustiger is!

  Alvatst heel hard bedankt.

  • Beste Katrien, om een wat rustigere plaats aan zee te vinden, zoek je op Google Maps de kleine kustplaatsjes op die tussen de populaire kustplaatsen in liggen. Hier zijn er heel veel van, dus keuze genoeg langs de hele kust, en ook in deze kleine, ‘onbekende’ plaatsjes is genoeg prive accommodatie te vinden. Heb je al een regio in gedachten? Dan kan ik je wat meer gerichte tips geven. Ga je het binnenland in dan vind je overal rust, ruimte en natuur. Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Goedemorgen Karianne,

  Een geweldige site! We gaan al jaren naar ons geweldige vakantieland Kroatië. Maar nu willen meer naar de kant van split op, en dan weer naar boven, uiteindelijk Istrie en dan lekker zonnen.
  We willen nu eigenlijk zoveel, excursie naar de eilanden maar zijn er alleen excursies vanuit split naar brac, vis en omliggende eilanden, of ook vanaf andere plaatsen in die hoek, omdat we een camper hebben en niet willen reserveren, dus ook kans hebben verder vanaf split te komen.
  En moet je als je met de camper naar de eilanden boven split altijd reserveren?
  vriendelijke Groet Annemarie Kleinhesselink

  • Beste Annemarie, bedankt voor je compliment over de site! Excursies naar de eilanden gaan met “gewone” boten waar je dus niet met de camper op kunt maar alleen as voetpassagier. Wil je met de camper dan zul je op eigen initiatief met de veerboot moeten gaan. Hier lees je er alles over: https://www.allesoverkroatie.nl/jadrolinija-veerdiensten-tickets/
   Boot excursies naar de eilanden zijn ook vanuit andere plaatsen beschikbaar, niet alleen vanuit Split. Om ze te vinden zoek je op “[plaats] boat excursion [eiland]”, bijv “Trogir boat excursion Hvar”. Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Hallo Karianne,
  ik wil graag met mijn gezin naar de plitvice meren.
  nu willen wij ook naar de kust(zee).
  ik had bedacht om dan op een camping of hotel 1 nacht te verblijven bij het nationaal park.
  ik weet niet wat handig voor ons zou zijn want volgens mij zijn we hoe dan ook twee dagen reistijd kwijt ?
  Ik weet bijvoorbeeld niet welk vliegveld dan handig is om zo dicht mogelijk bij het park te komen.
  transfer zit er dan denk ik bij in als ik een vliegticket boek met het hotel.
  maar als we dan naar de kust willen zullen we met de bus denk ik uren moeten reizen naar een camping?
  en als we weer naar huis gaan zullen we dan ook weer met de bus uren moeten reizen naar het vliegeld?

  Vriendelijke groet,
  Carla

  • Beste Carla, in het artikel ‘veelgestelde vragen over Plitvice’ kun je de reistijd (met de auto) lezen van het park naar populaire (kust)plaatsen en steden in Kroatie. Ook kun je heel gemakkelijk de reistijd voor een bepaalde route (met de auto/taxi) vinden op viamichelin.com. Dan weet je precies waar je aan toe bent qua reistijd als je een taxi/transfer boekt.
   Zadar zou een goede optie zijn voor jullie, hier kun je prima vakantie vieren en de reistijd van/naar Plitvice is iets meer dan 2 uur. Hier lees je alles over bussen van/naar Plitvice: https://getbybus.com/nl/blog/bus-nationaal-park-plitvice/
   Bovendien heeft Zadar een vliegveld. Op onze site kun je meer lezen over Zadar en omgeving. Vriendelijke groeten, Karianne.

 5. Beste

  Dinsdagnamiddag landen wij in Brac. We hebben ‘Apartments Marija’ geboekt in Bračka 5 te Supetar. Hoe geraken wij het best vanuit luchthaven Brac naar ons appartement?

  Alvast heel erg bedankt!
  Floor

  • Beste Floor, goede vraag. Ik kan geen info vinden over bussen tussen Bol en Supetar die ook het vliegveld aandoen. Ik denk dat je dus een taxi zult moeten nemen! Online vind je alle taxibedrijven op het eiland, zodat je evt. ook vantevoren kunt boeken. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Marcel, je kunt via sms parkeergeld betalen. 1. Koop een Kroatische SIM card (maakt niet uit welke Kroatische provider). 2. Zorg dat je genoeg tegoed op je card hebt staan. Krijg je van de provider een x aantal gratis sms’jes, weet dan dat je deze niet kunt gebruiken voor het betalen van parkeergeld. 3. Parkeerplaats gevonden waar je via sms kunt betalen? Op het bord staat aangegeven naar welk nummer je het kenteken van de auto moet sms’en. Verstuur het kenteken zonder spaties. 4. Je betaalt meestal per uur (wordt aangegeven) en je ontvangt een sms als je parkeertijd bijna is verlopen. 5. Maak je geen zorgen over parkeerwachters, ze hebben een speciaal apparaatje waarmee ze kunnen zien dat je hebt betaald. 6. Voor meer info download je de HAK app (Kroatische versie van de ANWB): https://play.google.com/store/apps/details?id=com.infinum.hak&hl=hr
   Vriendelijke groeten, Karianne.

  • dank voor de reactie
   maar ik ken van die dingen echt niet veel
   kan u me soms vertellen,hoe het werkt als ik een parkeerplaats heb ingevuld
   hoe zie ik dat ik dan in orde ben,krijg ik dan bevesteging ,of teld het bericht op mijn gsm dat verzonden is als bewijs
   ben hier echt een leek in

 6. Hoi,
  Wij gaan binnenkort naar Belavici, omgeving Barban op Istrie.
  Komen daar muggen voor?
  In Frankrijk kochten wij antimug ter plaatse,
  is dit ook in Kroatië te verkrijgen?
  Onder welke naam?
  Alvast dank.
  Gr. Paul Karelse

 7. Beste,

  Ik heb een paar vraagjes, wij gaan begin juni een paar dagen naar Zagreb meer bepaald naar het hotel national, we zouden 6 dagen blijven en trekken wel graag wat rond, we zien heel graag grote parken en hier en daar wel eens een museum, wel wat geschiedenis van het land of kunstenaars van dat land waar we dingen van gaan bezoeken, wat meren ofzo, wat raad je ons aan?

  Qua drank en eten wat is zo het typische in Kroatië? Is het pikant of eerder niet?
  Iets specifieks wat je zegt dat moet je wel es geproefd hebben?
  Staan op de menukaarten ook in het Engels? We verstaan zeer goed Engels en praten ook maar Duits is veel minder maar dit om niet voor verrassingen komen te staan.

  Hoe vallen de bus of treinverbindingen mee daar? Heb je een goede verbinding?

  Kan je in Zagreb met euro’s betalen of haal je het beste op voorhand kuna’s?

  Heeft u tips voor welke bezienswaardigheden we zeker moeten gaan doen?

  Welke taal spreken ze in Zagreb?

  Hoe is het weer in Zagreb?

  Zijn er veel goede restaurantjes en supermarktjes in de buurt die wat goedkoper zijn?

  Hopelijk stel ik niet te veel vragen ?

 8. Beste,
  we gaan met vrienden begin juli naar Rab. Zij beschikken daar over een boot. Ik las al een en ander over een visvergunning en de kostprijs maar ik vind betrekkelijk weinig info over de soort vissen rond Rab, de betere visstekken, tips ivm aas, type lijnen, type hengels ed. Is er op Rab zelf de gelegenheid om bv aas aan te kopen?
  Kan ik daar ergens info over vinden?
  Alvast bedankt,
  Eric

  • Beste Eric, er wordt op internet wel geschreven over visclubs op het eiland, maar ik kan er geen websites van vinden (of andere specifieke gegevens, zoals de namen van deze clubs). Ik adviseer je om de tourist agency te vragen om de contact gegevens van eventuele visclubs op Rab. Hier kun je contact gegevens vinden: https://www.rab-visit.com/en/contact-tzg-rab/164
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 9. Wij willen op 25 juni Dubrovnik bezoeken.We logeren in Cavtat en zouden boot of bus nemen? Is dit een probleem op de nationale feestdag ? Zijn de winkels open ? Niet te veel mensen op bezoek ?

  • Beste Jan, aangezien de 25e juni op een zondag valt, zal de dienstregeling hoogstwaarschijnlijk gewoon hetzelfde zijn als op een andere zondag, tenzij er in de dienstregeling een onderscheid wordt gemaakt tussen zondagen en feestdagen. Twijfel je dan kun je het beste 1 of 2 dagen vantevoren even info opvragen bij de betreffende vervoerder. Hebben ze een website, dan zal op de website (kort vantevoren) hoogstwaarschijnlijk al wel aangegeven worden welke dienstregeling er op die dag geldt.
   Winkels zullen gewoon open zijn maar het kan gebeuren dat kleine winkeltjes en buurtsupers alleen ’s ochtends geopend zijn (hoewel ik denk dat die kans klein is in een populaire plaats als Dubrovnik). Ik denk niet dat je op deze dag nog meer drukte dan normaal kunt verwachten in Dubrovnik omdat het op een zondag valt. De plaatselijke bevolking is dus zowieso vrij op die dag en toeristen zijn er altijd 🙂 . Vriendelijke groeten, Karianne.

 10. Beste Karianne,

  Allereerst complimenten voor deze site; leuk en handig!

  In augustus gaan we naar Kroatië. We willen starten op Camping Ujca, bij Senj. Nu lees ik vaak over de Bora winden en regenval; ik ben een beetje bang dat er in die omgeving veel regen en wind is. Weet jij of dit klopt?

  bedankt en groet! Marie

  • Beste Marie, bedankt voor je compliment over de site! Als de Bura wind waait, voel je dat in principe overal langs de kust. Vanwege de ligging hebben sommige eilanden, zoals bijv. Krk en Pag en meer “last” van dan andere. Ook voor sommige plaatsen aan de kust geldt dit, waaronder Senj. Maar ik kan je geruststellen, in de zomer komt het weinig voor. Als het een keer voorkomt is het ook niet zo dat het heel koud is, het is gewoon een verfrissende wind die velen juist wel prettig vinden met het warme zomerweer. Je kunt gewoon in je korte broek blijven lopen als er een keer een bura wind zou waaien in Senj in de zomer 🙂 Het enige nadeel is dat de Bura wind vaak wel de zee afkoelt en dat je dus de kans loopt dat je dan een paar dagen niet kunt zwemmen. Nadat de bura voorbij is, is de zee in de zomer in een kwestie van een paar dagen weer opgewarmd. Regen valt er in de zomer nauwelijks langs de kust en al helemaal niet in combinatie met bura 🙂 Vriendelijke groeten, Karianne.

 11. beste Karianne,
  een geweldige site hebt u hier neergepend…
  nu zijn wij volgend jaar zinnens om met de motor naar Kroatië te reizen, en Pula aan te doen, daarna zakken we af voor 2 dagen naar Punat, in totaal kunnen we eigenlijk maar 8 dagen in Kroatië blijven, en graag zouden we zoveel als mogelijk willen zien, maar het aanbod is immens, welk zou u ons adviseren en wat moeten we zeker aandoen om bevredigd terug huiswaarts te keren…
  met vriendelijke groet,Geert

  • Beste Geert, bedankt voor je compliment over de site.
   Helaas vind ik het heel moeilijk om advies te geven als ik niet weet waar jullie precies van houden. Ook zou het fijn zijn om te weten hoe veel en hoe ver jullie willen rijden met de motor. Ik heb zelf geen ervaring met motorrijden en weet dus niet wat haalbaar is. Als je van plan bent om in de regio Istie/Kvarner te blijven dan zou ik zeker alle populaire kustplaatsen in Istrie aanraden (genoeg artikelen op onze site hierover).
   Ga ook eens een dagje het binnenland in (zie artikel over heuveldorpjes).
   In Kvarner zou je naar NP Velebit kunnen gaan (als jullie van natuur houden en van hiken) en naar het eiland Pag.
   Eventueel kun je ook een stukje verder doorrijden naar Zadar, om ook een beeld te krijgen van hoe de historische kuststeden in Dalmatie eruit zien.
   Op de heen of terugweg zou je een dagje uit kunnen trekken voor NP Plitvice, Kroatie’s mooiste nationale park (lees er op onze site meer over). Dit is echt een aanrader.
   Vriendelijke groeten,
   Karianne.

   • beste Karianne, ben wel een beetje laat met mijn reactie,we hebben ondertussen de reis uitgevoerd, en ook van genoten, onze bevindingen van de reis … +10… geweldige streek om rond te toeren, mooie streken gezien, hebben, Pula, Rijeka, Plitvice,Dubrovnik,Banja Luca(Bosnia),Osijek, en Zagreb aangedaan, allemaal heel goed bevallen, een grote trip om uit te voeren in een gestrekt tempo… maar te doen…
    meer info omtrent kan u vinden en foto’s in mijn blog…
    https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=6453537700111817726#allposts/src=sidebar

    bedankt in ieder geval…

 12. Beste Karianne,

  Weet jij of er ook campings zijn die er een opvang voor honden bij hebben voor al we een dag of dagdeel iets zonder hond willen doen.

  groetjes Annieke

  • Beste Annieke, helaas zou ik niet weten of dat in Kroatie ook bestaat. Ik denk dat het ook erg moeilijk is om dit te vinden op internet. Je zou het beste direct contact op kunnen nemen met een aantal campings waarin je interesse hebt, om dit te vragen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 13. wij nemen boot mee naar kroatie, maar helaas 2x gezakt voor het vaarbewijs! nu geen tijd meer om dat over te doen! zijn er veel controles? wij gaan naar sukosan!

  • Beste Rineke, er worden wel controles uitgevoerd maar hoe veel/vaak in een bepaalde plaats weet ik helaas niet. Daarom zou ik zeggen: neem het risico niet! Of kies voor een klein bootje waar je geen vergunning voor nodig hebt (volgens mij geldt dit voor boten met minder dan 3m lengte en met max. 5pk motor), maar check voor het huren wel goed of de boot die je wilt huren daadwerkelijk gevaren mag worden zonder vergunning. Groeten, Karianne.

 14. Geweldige site!
  We willen een paar strandstoeltjes kopen als we in Augustus op vakantie in Kroatië zijn, maar kunnen geen informatie hierover vinden.
  Heb je advies voor ons?

  Groeten,
  Jan

  • Beste Jan, die koop je echt overal! In de grotere supermarkten, in de winkelcentra, de bouwmarkten etc. Moet geen probleem zijn, waar je ook zit! Vriendelijke groeten, Karianne.

 15. Eerst en vooral goeie keuze om naar Kroatië te trekken, schitterend land met mooie natuur, lekker eten, prachtige stranden, en nog veel superlatieven.

  ik heb mijn vakantie uitgestippeld via jou geweldige site waarvoor dank

  Ziehier mijn programma;

  di 05/07 vertrokken rond 7.30 richting Golling an der Salzach, 5440, Oostenrijk daar een overnachting in een leuk hotelletje HOTEL GARNI RAMSL
  Woe 06/07 via Slovenië naar Istrië met als eerste stop: 2 nachten in Rovinj Appartement Constantini Constantinijeve Stube 2, Rovinj, 52210, Kroatië
  • bezoek aan Motovun +/- 35 km, pitoresk stadje op een berg Porec stad aan kust
  do 08/07 bezoek Aquapark Istralandia ideaal voor de kids Ul. Ronko 1, 52474, Nova Vas, Kroatië
  nadien richting Crikvenica aan de Riviera met een overnachting in een mooie appartement aan het strand VILLA MARE Gajevo šetalište 15 A, Crikvenica, 51260
  Vr 09/07 via de overzetbrug naar het eiland KrK en stadje KrK. zeker doen!
  nadien richting Plitvicemeren. 2 nachten ( 9 tot 11/07) heel mooi hotelletje Pansian Krizmanic met geweldige mensen en een goede keuken. de Plitvicemeren met zijn watervallen is samen met de Canyon het mooiste wat ik al heb gezien dus niet te missen
  Het Pansian Krizmanic ligt op 800 meter van de ingang van het Nationaal Park Plitvicemeren en beschikt over een eigen restaurant en comfortabele accommodaties met airconditioning, satelliet-tv en een terras. Het biedt gratis parkeergelegenheid. In het restaurant wordt een uitgebreid ontbijtbuffet verzorgd met regionale producten. Voor het diner worden barbecue- en visspecialiteiten geserveerd. Er zijn tevens diverse alcoholische drankjes en soorten frisdrank verkrijgbaar, evenals zelfgestookte cognac. Aan de voorzijde van het Pansion Krizmanic vindt u een terras met barbecuefaciliteiten en een kinderspeeltuin. U kunt ook een bezoek brengen aan de grotten van Barac of raften en zwemmen in de rivier de Korana. Het skigebied van Plitvice ligt op 4 km van de accommodatie. Pension: 5 kamers
  Rastovača 4
  53231 Rastovača
  Kroatië
  Telefoon +385 53 758 010
  11/07 richting Sukosan (12km onder Zadar). verblijf 2 nachten in Luxury Apartments Marija Marijana Grdovića bb 23206 Sukošan best rechtstreeks boeken en vragen naar Anna +385 98 291 765
  bezoek Zadar met een van de mooiste zonsondergangen ter wereld. 12/07 bootexcursie (ganse dag) naar de Kornatie eilanden (prachtig)
  13/07 een overnachting in Split ( zouden eigenlijk best 2 nachten zijn). Mooie stad met een bezoek aan de oude stad

  14/07 tem 17/07 op het eiland Korçula. zeker het stadje Ston bezoeken met zijn muur en is bekend voor de lekkere Oesters.

  Ik zou zeggen geniet van dit prachtige land en ik hoop u voldoende informatie te hebben gegeven.

  • Beste Adel, wat fijn om te horen dat jullie een goede vakantie in Kroatie hebben gehad! Heel erg bedankt voor de feedback! Ik weet zeker dat andere lezers hier veel nuttige tips en info uit kunnen halen. Groeten, Karianne.

 16. Hoi wat een leuke en nuttige site.
  Weet je toevallig ook de regels voor gebruik van gehandicaptenparkeerkaart voor Kroatië?

  Groetjes,
  Harry Blits

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text