Geselecteerd »

| 355 Comments | 382.846 views

Het is geen wonder dat zo’n prachtig en veelzijdig land als Kroatië ieder jaar weer de harten van vele nieuwe bezoekers steelt. Dat één relatief klein land zoveel verschillende klimaten en landschappen kan bieden is …

Lees het volledige verhaal »
Bestemmingen

Kroatië is een veelzijdig land. Meer over Istrië, Kvarner, Lika, Dalmatië en continentaal Kroatië.

Bezienswaardigheden

Ontdek Kroatië's prachtige stranden, eilanden, nationale parken en actieve vakanties.

Ervaar Kroatië

Lees meer over de Kroatische keuken, cultuur, uitgaan, festivals en tradities.

Accommodatie

Alles over campings, privé accommodatie, hotels en resorts in Kroatië.

Vakantietips

Handige tips, info en weetjes over Kroatië voor een geslaagde vakantie.

Home » Vakantietips

Tips voor het vinden van info over Kroatië

Ingediend door 29 Comments | 6.439 views

Vanwege het toenemende aantal vragen ben ik (als werkende moeder met jonge kinderen) helaas niet altijd meer in staat om iedereen een uitgebreid antwoord op vragen te geven. Ookal help ik iedereen graag, mijn vrije tijd is helaas beperkt.

Ik durf eerlijk toe te geven dat ik ook niet altijd de antwoorden op alle vragen zelf weet (vooral bij hele specifieke vragen), en dat ik regelmatig Google gebruik om aan bepaalde info te komen. Ik spreek nog niet zo goed Kroatisch, maar gelukkig is er ontzettend veel informatie over Kroatië beschikbaar in het Engels (waarschijnlijk zelfs meer in het Engels dan in het Kroatisch!).

Tips voor het vinden van info en antwoorden op specifieke vragen:

 • Lees eerst de “comments” (vragen en antwoorden) onderaan onze artikelen eens door, veel vragen zijn namelijk al eerder gesteld.
 • Gebruik Google om in het Engels te zoeken i.p.v. in het Nederlands. Er is heel veel info over Kroatië op internet in het Engels.
 • Voor specifieke vragen over vervoer (zoals veerroutes/veertickets boeken/vaarregels voor eigen boot/voorwaarden voor autoverhuur etc) kun je het beste direct contact met de dienstverlener opnemen. Zij zijn de experts in hun vakgebied en kunnen je het beste adviseren. Hier vind je de havenmeesters in Kroatië (voor info over vaarregels). Hier neem je contact op met Jadrolinija, de grootste veermaatschappij in Kroatië.
 • Specifieke vragen over een bepaalde stad/plaats kun je het beste stellen aan de plaatselijke Tourist Board. Zoek online naar: “Tourist Board [plaatsnaam]”. Vragen kun je in het Engels stellen en emailadressen zijn op hun eigen website te vinden.
 • Kijk ook altijd op de officiële website van parken, excursies, etc. die je wilt bezoeken voor de meest actuele info. De artikelen op deze website kunnen helaas niet altijd 100% up to date gehouden worden.

Als je een comment/vraag plaatst onder een artikel op onze sites, wees je er dan van bewust dat deze eerst goedgekeurd moet worden voordat hij zichtbaar wordt op de site. De reden hiervoor is het grote aantal spam comments dat we ontvangen en die we niet automatisch op de site toe willen laten. 

Tags:

29 Comments »

 • Floor schreef:

  Beste

  Dinsdagnamiddag landen wij in Brac. We hebben ‘Apartments Marija’ geboekt in Bračka 5 te Supetar. Hoe geraken wij het best vanuit luchthaven Brac naar ons appartement?

  Alvast heel erg bedankt!
  Floor

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Floor, goede vraag. Ik kan geen info vinden over bussen tussen Bol en Supetar die ook het vliegveld aandoen. Ik denk dat je dus een taxi zult moeten nemen! Online vind je alle taxibedrijven op het eiland, zodat je evt. ook vantevoren kunt boeken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • marcelvm schreef:

  kan u zeggen of ik parkeer gelden met de gsm kan betalen,en hoe het eventueel in zijn werk gaat

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Marcel, je kunt via sms parkeergeld betalen. 1. Koop een Kroatische SIM card (maakt niet uit welke Kroatische provider). 2. Zorg dat je genoeg tegoed op je card hebt staan. Krijg je van de provider een x aantal gratis sms’jes, weet dan dat je deze niet kunt gebruiken voor het betalen van parkeergeld. 3. Parkeerplaats gevonden waar je via sms kunt betalen? Op het bord staat aangegeven naar welk nummer je het kenteken van de auto moet sms’en. Verstuur het kenteken zonder spaties. 4. Je betaalt meestal per uur (wordt aangegeven) en je ontvangt een sms als je parkeertijd bijna is verlopen. 5. Maak je geen zorgen over parkeerwachters, ze hebben een speciaal apparaatje waarmee ze kunnen zien dat je hebt betaald. 6. Voor meer info download je de HAK app (Kroatische versie van de ANWB): https://play.google.com/store/apps/details?id=com.infinum.hak&hl=hr
   Vriendelijke groeten, Karianne.

  • marcelvm schreef:

   dank voor de reactie
   maar ik ken van die dingen echt niet veel
   kan u me soms vertellen,hoe het werkt als ik een parkeerplaats heb ingevuld
   hoe zie ik dat ik dan in orde ben,krijg ik dan bevesteging ,of teld het bericht op mijn gsm dat verzonden is als bewijs
   ben hier echt een leek in

 • Paul schreef:

  Hoi,
  Wij gaan binnenkort naar Belavici, omgeving Barban op Istrie.
  Komen daar muggen voor?
  In Frankrijk kochten wij antimug ter plaatse,
  is dit ook in Kroatië te verkrijgen?
  Onder welke naam?
  Alvast dank.
  Gr. Paul Karelse

 • Evelien schreef:

  Beste,

  Ik heb een paar vraagjes, wij gaan begin juni een paar dagen naar Zagreb meer bepaald naar het hotel national, we zouden 6 dagen blijven en trekken wel graag wat rond, we zien heel graag grote parken en hier en daar wel eens een museum, wel wat geschiedenis van het land of kunstenaars van dat land waar we dingen van gaan bezoeken, wat meren ofzo, wat raad je ons aan?

  Qua drank en eten wat is zo het typische in Kroatië? Is het pikant of eerder niet?
  Iets specifieks wat je zegt dat moet je wel es geproefd hebben?
  Staan op de menukaarten ook in het Engels? We verstaan zeer goed Engels en praten ook maar Duits is veel minder maar dit om niet voor verrassingen komen te staan.

  Hoe vallen de bus of treinverbindingen mee daar? Heb je een goede verbinding?

  Kan je in Zagreb met euro’s betalen of haal je het beste op voorhand kuna’s?

  Heeft u tips voor welke bezienswaardigheden we zeker moeten gaan doen?

  Welke taal spreken ze in Zagreb?

  Hoe is het weer in Zagreb?

  Zijn er veel goede restaurantjes en supermarktjes in de buurt die wat goedkoper zijn?

  Hopelijk stel ik niet te veel vragen 😊

 • Eric schreef:

  Beste,
  we gaan met vrienden begin juli naar Rab. Zij beschikken daar over een boot. Ik las al een en ander over een visvergunning en de kostprijs maar ik vind betrekkelijk weinig info over de soort vissen rond Rab, de betere visstekken, tips ivm aas, type lijnen, type hengels ed. Is er op Rab zelf de gelegenheid om bv aas aan te kopen?
  Kan ik daar ergens info over vinden?
  Alvast bedankt,
  Eric

 • Jan Op de Beeck schreef:

  Wij willen op 25 juni Dubrovnik bezoeken.We logeren in Cavtat en zouden boot of bus nemen? Is dit een probleem op de nationale feestdag ? Zijn de winkels open ? Niet te veel mensen op bezoek ?

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Jan, aangezien de 25e juni op een zondag valt, zal de dienstregeling hoogstwaarschijnlijk gewoon hetzelfde zijn als op een andere zondag, tenzij er in de dienstregeling een onderscheid wordt gemaakt tussen zondagen en feestdagen. Twijfel je dan kun je het beste 1 of 2 dagen vantevoren even info opvragen bij de betreffende vervoerder. Hebben ze een website, dan zal op de website (kort vantevoren) hoogstwaarschijnlijk al wel aangegeven worden welke dienstregeling er op die dag geldt.
   Winkels zullen gewoon open zijn maar het kan gebeuren dat kleine winkeltjes en buurtsupers alleen ’s ochtends geopend zijn (hoewel ik denk dat die kans klein is in een populaire plaats als Dubrovnik). Ik denk niet dat je op deze dag nog meer drukte dan normaal kunt verwachten in Dubrovnik omdat het op een zondag valt. De plaatselijke bevolking is dus zowieso vrij op die dag en toeristen zijn er altijd 🙂 . Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Marie schreef:

  Beste Karianne,

  Allereerst complimenten voor deze site; leuk en handig!

  In augustus gaan we naar Kroatië. We willen starten op Camping Ujca, bij Senj. Nu lees ik vaak over de Bora winden en regenval; ik ben een beetje bang dat er in die omgeving veel regen en wind is. Weet jij of dit klopt?

  bedankt en groet! Marie

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Marie, bedankt voor je compliment over de site! Als de Bura wind waait, voel je dat in principe overal langs de kust. Vanwege de ligging hebben sommige eilanden, zoals bijv. Krk en Pag en meer “last” van dan andere. Ook voor sommige plaatsen aan de kust geldt dit, waaronder Senj. Maar ik kan je geruststellen, in de zomer komt het weinig voor. Als het een keer voorkomt is het ook niet zo dat het heel koud is, het is gewoon een verfrissende wind die velen juist wel prettig vinden met het warme zomerweer. Je kunt gewoon in je korte broek blijven lopen als er een keer een bura wind zou waaien in Senj in de zomer 🙂 Het enige nadeel is dat de Bura wind vaak wel de zee afkoelt en dat je dus de kans loopt dat je dan een paar dagen niet kunt zwemmen. Nadat de bura voorbij is, is de zee in de zomer in een kwestie van een paar dagen weer opgewarmd. Regen valt er in de zomer nauwelijks langs de kust en al helemaal niet in combinatie met bura 🙂 Vriendelijke groeten, Karianne.

 • geert vanruymbeke schreef:

  beste Karianne,
  een geweldige site hebt u hier neergepend…
  nu zijn wij volgend jaar zinnens om met de motor naar Kroatië te reizen, en Pula aan te doen, daarna zakken we af voor 2 dagen naar Punat, in totaal kunnen we eigenlijk maar 8 dagen in Kroatië blijven, en graag zouden we zoveel als mogelijk willen zien, maar het aanbod is immens, welk zou u ons adviseren en wat moeten we zeker aandoen om bevredigd terug huiswaarts te keren…
  met vriendelijke groet,Geert

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Geert, bedankt voor je compliment over de site.
   Helaas vind ik het heel moeilijk om advies te geven als ik niet weet waar jullie precies van houden. Ook zou het fijn zijn om te weten hoe veel en hoe ver jullie willen rijden met de motor. Ik heb zelf geen ervaring met motorrijden en weet dus niet wat haalbaar is. Als je van plan bent om in de regio Istie/Kvarner te blijven dan zou ik zeker alle populaire kustplaatsen in Istrie aanraden (genoeg artikelen op onze site hierover).
   Ga ook eens een dagje het binnenland in (zie artikel over heuveldorpjes).
   In Kvarner zou je naar NP Velebit kunnen gaan (als jullie van natuur houden en van hiken) en naar het eiland Pag.
   Eventueel kun je ook een stukje verder doorrijden naar Zadar, om ook een beeld te krijgen van hoe de historische kuststeden in Dalmatie eruit zien.
   Op de heen of terugweg zou je een dagje uit kunnen trekken voor NP Plitvice, Kroatie’s mooiste nationale park (lees er op onze site meer over). Dit is echt een aanrader.
   Vriendelijke groeten,
   Karianne.

 • Annieke schreef:

  Beste Karianne,

  Weet jij of er ook campings zijn die er een opvang voor honden bij hebben voor al we een dag of dagdeel iets zonder hond willen doen.

  groetjes Annieke

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Annieke, helaas zou ik niet weten of dat in Kroatie ook bestaat. Ik denk dat het ook erg moeilijk is om dit te vinden op internet. Je zou het beste direct contact op kunnen nemen met een aantal campings waarin je interesse hebt, om dit te vragen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • rineke schreef:

  wij nemen boot mee naar kroatie, maar helaas 2x gezakt voor het vaarbewijs! nu geen tijd meer om dat over te doen! zijn er veel controles? wij gaan naar sukosan!

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Rineke, er worden wel controles uitgevoerd maar hoe veel/vaak in een bepaalde plaats weet ik helaas niet. Daarom zou ik zeggen: neem het risico niet! Of kies voor een klein bootje waar je geen vergunning voor nodig hebt (volgens mij geldt dit voor boten met minder dan 3m lengte en met max. 5pk motor), maar check voor het huren wel goed of de boot die je wilt huren daadwerkelijk gevaren mag worden zonder vergunning. Groeten, Karianne.

 • Jan schreef:

  Geweldige site!
  We willen een paar strandstoeltjes kopen als we in Augustus op vakantie in Kroatië zijn, maar kunnen geen informatie hierover vinden.
  Heb je advies voor ons?

  Groeten,
  Jan

 • Adel Oueslati schreef:

  Eerst en vooral goeie keuze om naar Kroatië te trekken, schitterend land met mooie natuur, lekker eten, prachtige stranden, en nog veel superlatieven.

  ik heb mijn vakantie uitgestippeld via jou geweldige site waarvoor dank

  Ziehier mijn programma;

  di 05/07 vertrokken rond 7.30 richting Golling an der Salzach, 5440, Oostenrijk daar een overnachting in een leuk hotelletje HOTEL GARNI RAMSL
  Woe 06/07 via Slovenië naar Istrië met als eerste stop: 2 nachten in Rovinj Appartement Constantini Constantinijeve Stube 2, Rovinj, 52210, Kroatië
  • bezoek aan Motovun +/- 35 km, pitoresk stadje op een berg Porec stad aan kust
  do 08/07 bezoek Aquapark Istralandia ideaal voor de kids Ul. Ronko 1, 52474, Nova Vas, Kroatië
  nadien richting Crikvenica aan de Riviera met een overnachting in een mooie appartement aan het strand VILLA MARE Gajevo šetalište 15 A, Crikvenica, 51260
  Vr 09/07 via de overzetbrug naar het eiland KrK en stadje KrK. zeker doen!
  nadien richting Plitvicemeren. 2 nachten ( 9 tot 11/07) heel mooi hotelletje Pansian Krizmanic met geweldige mensen en een goede keuken. de Plitvicemeren met zijn watervallen is samen met de Canyon het mooiste wat ik al heb gezien dus niet te missen
  Het Pansian Krizmanic ligt op 800 meter van de ingang van het Nationaal Park Plitvicemeren en beschikt over een eigen restaurant en comfortabele accommodaties met airconditioning, satelliet-tv en een terras. Het biedt gratis parkeergelegenheid. In het restaurant wordt een uitgebreid ontbijtbuffet verzorgd met regionale producten. Voor het diner worden barbecue- en visspecialiteiten geserveerd. Er zijn tevens diverse alcoholische drankjes en soorten frisdrank verkrijgbaar, evenals zelfgestookte cognac. Aan de voorzijde van het Pansion Krizmanic vindt u een terras met barbecuefaciliteiten en een kinderspeeltuin. U kunt ook een bezoek brengen aan de grotten van Barac of raften en zwemmen in de rivier de Korana. Het skigebied van Plitvice ligt op 4 km van de accommodatie. Pension: 5 kamers
  Rastovača 4
  53231 Rastovača
  Kroatië
  Telefoon +385 53 758 010
  11/07 richting Sukosan (12km onder Zadar). verblijf 2 nachten in Luxury Apartments Marija Marijana Grdovića bb 23206 Sukošan best rechtstreeks boeken en vragen naar Anna +385 98 291 765
  bezoek Zadar met een van de mooiste zonsondergangen ter wereld. 12/07 bootexcursie (ganse dag) naar de Kornatie eilanden (prachtig)
  13/07 een overnachting in Split ( zouden eigenlijk best 2 nachten zijn). Mooie stad met een bezoek aan de oude stad

  14/07 tem 17/07 op het eiland Korçula. zeker het stadje Ston bezoeken met zijn muur en is bekend voor de lekkere Oesters.

  Ik zou zeggen geniet van dit prachtige land en ik hoop u voldoende informatie te hebben gegeven.

 • Lynn schreef:

  Beste,

  is het park toegankelijk voor kinderwagens?

  Lynn

 • Harry Blits schreef:

  Hoi wat een leuke en nuttige site.
  Weet je toevallig ook de regels voor gebruik van gehandicaptenparkeerkaart voor Kroatië?

  Groetjes,
  Harry Blits

Laat een reactie achter!

Omdat ik weinig vrije tijd heb en veel vragen ontvang, vraag ik jullie om eerst even dit korte advies te lezen. Bedankt voor jullie geduld en begrip!

Wees aardig. Blijf on topic. Geen spam. U kunt zich ook opgeven voor onze Comments Feed via RSS.

Je kunt deze tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om uw eigen te krijgen wereldwijd erkende-avatar, dan kunt u zich registreren op Gravatar.

Waardeer je onze site? Steun ons met een '+1' of een 'like'.