Betalen in Kroatie – Euro of Kuna?

24254 Views

Ondanks het feit dat Kroatië lid is van de EU, zal de euro waarschijnlijk pas in 2023 ingevoerd worden.
Dit betekent dat er nu nog gewoon met Kuna’s betaald moet worden. Voor 1 euro krijg je ongeveer 7,50 kuna, oftewel 7 kuna en 50 lipa.

In Kroatië kun je maar op weinig plekken met euro’s betalen. Een voorbeeld van waar het wél kan is bij de tolhuisjes aan de snelweg. Daar kun je met kuna’s, euro’s en met creditcard betalen (wisselgeld is altijd in kuna’s).
Ook kun je in sommige hotels met euro’s betalen, of bijvoorbeeld georganiseerde excursies. Hou er wel rekening mee dat je altijd voordeliger uit bent als je met kuna’s betaalt in plaats van met euro’s.
Eigenaren van privé accomdatie vragen meestal een vast bedrag in euro’s per overnachting. Je kunt voor privé accomdatie dus niet betalen met je bankpas of creditcard.

 

Geldautomaten (“BANKOMAT”) zijn overal in Kroatië aanwezig en de kosten die je maakt als je pint hangen af van je bank. Kies altijd voor ‘accept without conversion’ in plaats van ‘accept with conversion’, zodat je eigen bank de conversie van kuna’s naar euro’s uitvoert. Op deze manier ben je veel goedkoper uit (gunstigere wisselkoers). Hier vind je nog een aantal tips voor pinnen in Kroatië.

Ook accepteren de meeste winkels en restaurants buitenlandse bankpassen en creditcards, en bij veel banken hoef je hier geen kosten voor te betalen (behalve de wisselkoers en een koersopslag).
Ik raad je dus aan om dit even te checken op de website van je eigen bank voordat je op vakantie gaat, zodat je de kosten kunt vergelijken met die van een geldwisselkantoor.

De provisie bij geldwisselkantoren is vaak zo’n 3%. Geldwisselkantoren zijn te vinden op vliegvelden, treinstations, in havens, winkelcentra en in bijna alle toeristische plaatsen, maar hou er rekening mee dat ze ’s nachts meestal gesloten zijn.
Ook kun je geld inwisselen bij banken en postkantoren maar deze zijn in Kroatië niet zo lang open als geldwisselkantoren.

Het is wel handig om altijd wat kuna’s op zak te hebben omdat nog niet alle winkels en kleine horecagelegenheden (zoals tavernes/konoba’s) je de mogelijkheid bieden om met je bankpas te betalen.

Algemene informatie Kroatie

Meer weten over prijzen en betalen in Kroatië:

Pinnen in Kroatië. Zo kies je de juiste geldautomaat.

Gemiddelde prijzen in Kroatië.

132 Comments

 1. Goedemiddag
  Is 14.000 kuna genoeg voor 3 personen eten en drinken voor 12 dagen ongeveer?
  Of zit ik er helemaal naast
  Dit gaat dan gewoon over normaal brood als ontbijt, tussendoortjes zoals broodje hamburger en avondeten zoas een biefstuk met aardappelen.

  • Beste Shannah, heb je onze andere artikelen gelezen over prijzen in Kroatie? Een maaltijd kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt, reken bij een biefstuk op zo’n 20/25 euro, maar voor 15 euro heb je ook al een prima maaltijd. Een hamburger kost gemiddeld 10 euro.
   Ga je zelf boodschappen doen en koken, reken dan op zo’n 100 euro per week aan boodschappen voor 3 of 4 personen, maar dit kan ook best lager of hoger uitvallen, afhankelijk van wat je koopt en waar.
   Kijk hier maar eens: https://www.allesoverkroatie.nl/prijzen-kroatie-hoogseizoen-2019/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Hoi,

  Ik vertrek eind deze week naar Kroatië. Het ‘Enter Kroätië’- formulier vermeld onderaan echter dat we een bewijs moeten meenemen van de accommodatie of hotel waar we gaan verblijven/slapen.

  We slapen echter in een leegstaand extra appartement van een vriend, en hebben dus geen bewijs van waar we deze 10 dagen zullen verblijven.

  Zal dit een probleem zijn?

  • Beste Nina, dat zou geen probleem moeten zijn. Zorg dat je de adresgegevens en contactgegevens van de accommodatie eigenaar bij de hand hebt, en eventueel een brief van de eigenaar zelf, waarin hij/zij jullie verblijf bevestigd (met check-in en check-out data). Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Beste Kariane,
  Wij willen met de fiets op de boot van Kroatie naar Ventie varen. Gelden daar dezelde corona maatregelen (testbewijzen e.d) als bij andere grensovergangen in Europa?

  vriendelijke groet
  Christiaan

  • Beste Christiaan, uiteraard gelden ook bij aankomst in Italie met de veerboot vanuit Kroatie de Italiaanse grensregels. Je zult volgens mij ook het Digital Passenger Location Form in moeten vullen voor Italie. https://app.euplf.eu/#/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Hallo,

  Wij willen eventueel dit jaar 14 dagen door Kroatie rijden met de camper.
  Heeft u voor mij tips.
  Waar moeten we rekening houden ?
  wat zijn de kosten aldaar en waar kan ik wel en niet overnachten met de camper?
  is er overal diesel te verkrijgen?
  hoe zit het met honden en katten die mee gaan in de camper?

  etc
  etc

  Groetjes.
  John en Brenda

 5. Hallo,
  Ik ben geïnteresseerd om zomer 2020 een groepsreis naar Kroatië te maken. Nu is de verblijfplaats Neum en dat ligt in Bosnië- Herzegovina waar ze met de Bosnische Mark betalen. Dan heb ik dus met 2 verschillende valuta te maken, of kun je in Neum ook met Kune terecht?

  • Beste Miranda, op heel veel plekken in Neum worden kuna’s gewoon geaccepteerd. Misschien niet overal, maar in de meeste winkels, restaurants, etc wel.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 6. Hallo,

  Ik ben op zoek naar een bewaakte parking in de buurt van navigrad waar ik de auto kan achtelaten om na dien met de motor verder te rijden. hebben jullie enig idee waar ik moet gaan zoeken want ik zie door het bos de bomen nie meer.

 7. Goede avond Karianne,
  is het beter Euro’s voor Kunas al voor vertrek in Nederland wisselen of beter in Kroatie met Euro komen en daar in geldwisselkantor?
  Alvast bedankt voor u antwoord

  • Beste Anna, ik zou geen van beide doen en gewoon in Kroatie pinnen. Ik vind het zelf veel te riskant om met een hoop geld op zak op vakantie te gaan. Geld kun je in Kroatie heel gemakkelijk wisselen bij geldwisselkantoren, in banken en op postkantoren. In iedere plaats heb je meerdere locaties waar je geld kunt wisselen en het kost niet al te veel moeite om te checken waar je de meeste kuna’s voor je euro’s krijgt, omdat de meeste locaties waar je kunt wisselen in het centrum liggen.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 8. Hallo Karianne,

  Ik wil graag een boek kopen dat op een site van een 2e hands boekenverkoper in Zagreb wordt aangeboden. Het boek kost 40 kn dat ik per bank wil overmaken. Kan dat?

  • Beste Jan, ik denk niet dat je kuna’s over kunt maken vanaf een euro bankrekening maar dat zul je met je bank moeten checken. Als alternatief kun je natuurlijk wel euro’s overmaken. Ik ga er vanuit dat die persoon een bedrijfje heeft en op zijn of haar zakelijke rekening euro’s kan ontvangen. Dat kan ik op mijn zakelijke rekening in Kroatie namelijk wel. Vriendelijke groeten, Karianne.

 9. Hoi Karianne,
  Is kroatië in vergelijking met nederland goedkoper qua uit eten gaan, boodschappen, terrasjes enz?

  Groetjes,
  Amy

 10. Dag Karianne, ik ga eind maart met mijn zoon naar de regio Dubrovnik (Kupari). Mijn zoon heeft een gluten- intolerantie en we zijn benieuwd of jij wellicht ervaring hebt met waar glutenvrije producten te koop zijn. We weten inmiddels dat we bij een zaak in Zagreb etenswaar kunnen bestellen die vervolgens kunnen worden geleverd op ons verblijfadres maar dat is vanzelf niet bepaald goedkoop..
  Tips ?
  Groet, Victor.

  • Beste Victor, heb je ons artikel over boodschappen doen in Kroatie al gelezen? https://www.allesoverkroatie.nl/boodschappen/ Hier vind je ook info over glutenvrij eten. Je kunt gewoon bij de grote supermarkten zoals Konzum terecht (niet in de buurtsupers, je moet echt naar de grote filialen), daar hebben ze allerlei soorten glutenvrije producten (incl. glutenvrij voorverpakt brood van Schar). Ook de grote drogisterijen zoals DM hebben bepaalde speciale producten. Kijk ook eens in Bio&Bio, mocht er eentje in de buurt zijn: https://www.biobio.hr/nase-trgovine/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hoi Karianne, ik had wellicht even wat beter in je blog moeten zoeken… Maar in ieder geval hartstikke bedankt voor de info, we gaan er zeker gebruik van maken.

    Groet, Victor.

 11. Hallo Karianne,

  We hebben zojuist een boete ontvangen, de parkeerautomaat was kapot.
  Enig idee wat de volgende stappen zijn, zodat we de boete van 75kuna kunnen betalen?

  We hebben de auto gehuurd bij novacar.
  We danken je alvast voor de moeite, op het internet was namelijk niets te vinden en de boete is volledig in het Kroaats!

  Groet
  Ralf

  • Beste Ralf, wat jammer om dit te horen! Hier heb ik (helaas voor jullie, maar gelukkig voor mijzelf) geen ervaring mee en mijn Kroatisch is echt nog heel basic dus is het ook erg lastig voor me om dit op te zoeken. Ik zou je daarom aanraden om het aan het personeel van Nova te vragen. Ook zou ik zeker melden dat de parkeerautomaat kapot was. Het gaat maar om een bedrag van ong. 10 euro, maar het gaat om het principe natuurlijk. Ik zou er niet aan beginnen om te proberen onder de ticket uit te komen want de bureaucratie is hier een nachtmerrie, dat zou de moeite niet waard zijn, naar mijn mening. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Ralf, ik heb nieuwe info voor je: De boete is een soort acceptgiro. Je gaat er mee naar een bank, postkantoor, Tisak (kiosk) of naar een van de grote supermarkten zoals Konzum. Daar overhandig je de boete en betaal je direct het verschuldigde bedrag. Je krijgt een bewijsje mee dat je hebt betaald, deze moet je bewaren. Vriendelijke groeten, Karianne.

 12. hoi Karianne ik ben zo`n beetje op je site aan het kijken ziet er mooi uit, ik heb een vraag volgende week gaan wij naar kroatie voor de eerste keer nl. naar Umag nu heb ik van meerdere mensen gehoord van daaruit met de boot een oversteek te maken naar Venetie lijkt me mooi weet jij toevallig hoelang dat varen is en wat het kost voor twee personen? Alvast bedankt John

   • Hoi Karianne,

    Wij willen eveneens een bezoekje aan Venetie brengen (van Pula) maar vragen ons af of we het ticket best op voorhand reserveren of dit ook ter plaatse in Pula kunnen aankopen (zou dit laatste kwa prijs veel duurder uitkomen)?

    • Beste Paul, zoals je op de FAQ pagina van Venezia Lines kunt lezen, raden ze reizigers aan om van tevoren te boeken, omdat ze niet kunnen garanderen dat er ter plekke nog kaartjes beschikbaar zullen zijn. Ik ga er vanuit dat de prijs hetzelfde is, maar wil je het zeker weten, dan raad ik je aan om even contact met ze op te nemen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 13. Goedemiddag,

  Wij zulleb volgende maand op vakantie gaan naar Kroatië nu is het zo we zijn aan het kijken naar het wisselen van geld van euro naar kuna’s.
  Maar wat is verstandiger hier in nederland omwisselen of in Kroatië zelf.

  Wij hebben al wel wat kuna’s ivm de reis maar waar doen wij verstandig aan.
  Hoop dat ik geholpen kan worden

  • Beste Herma, hier een kopie van een van mijn Facebook posts van vorige zomer:

   We krijgen nog steeds veel vragen over geld meenemen naar Kroatië vs. geld opnemen in Kroatië.
   Daarom nog een keer onze tips op een rijtje:
   • Je kunt in Kroatië veilig pinnen, dus het is niet nodig (en niet erg verstandig) om contant geld mee te nemen voor je hele vakantie.
   • Check op de website van je bank wat de kosten zijn voor geldopname van vreemde valuta, dan weet je vantevoren wat je kwijt zult zijn voor pinnen in Kroatië.
   • Tijdens het pinnen kies je voor “accept without conversion” zodat de wisselkoers van je eigen bank gehanteerd wordt (ipv de koers van de aanbieder van de geldautomaat)
   • Biedt de geldautomaat niet de optie “accept without conversion”, annuleer dan de transactie en kies een andere geldautomaat.
   • Kies (als het kan) voor een geldautomaat van een van de grootste Kroatische banken, zoals PBZ, Splitska Banka, Zagrebacka Banka, OTP, HPB, Erste, Privredna Banka, Zberbank of Addiko bank.
   • Met je Maestro bankpas kun je betalen bij kassa’s (in winkels, restaurants, etc.) die het Maestro logo bieden (bijna overal in Kroatië). Bekijk op de website van je bank welke kosten hieraan verbonden zijn, want ook dit verschilt per bank.

   Zoals je ziet is geld opnemen in Kroatie een goed alternatief voor het meebrengen van (een groot bedrag aan) kuna’s vanuit NL (waarbij je altijd de kans loopt op verlies of diefstal). Als je wat kuna’s hebt voor de heenreis (tol, eten&drinken, benzine) dan heb je eigenlijk al wel genoeg. Wat de goedkoopste optie is, zul je even moeten berekenen. Je kunt zelf checken hoeveel je in NL bij je bank of bij een geldwisselkantoor kwijt bent. Vriendelijke groeten, Karianne.

    • Beste Astrid, ik heb dat even moeten opzoeken want ik ben er niet bekend mee. Ik kom online wel info tegen dat Kroatie ook bij deze “club” zit maar of het in de praktijk ook overal mogelijk zou ik echt niet weten. Een vraag voor je bank! Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Wanneer je in met credit card betaalt, hoe wordt dan de prijs berekend? In euro’s of kuna’s?

    Alvast bedankt 🙂

    • Beste Dave, nog nooit gedaan op de snelweg dus ik weet niet of je een conversie keuze wordt geboden. Indien je de keuze krijgt, kies dan voor betalen in kuna’s! Je eigen bank zal dan de conversie doen en dan ben je bijna altijd goedkoper uit dan wanneer je het gastland de conversie laat doen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 14. Hai Karianne,

  Wij gaan in mei naar medulin met de kids. Ik heb heel veel info van je site kunnen halen. Heel mooi en heel goed. Dank alvast daarvoor.
  Weet jij waar wij geld in nederland kunnen wisselen naar Kuna zonder kosten.

  Ik hoor graag van je.

  Groet

  • Beste Beryl, bij banken en geldwisselkantoren kun je buitenlandse valuta kopen. Zonder kosten lijkt me onwaarschijnlijk. Je kunt ook gewoon in Kroatie geld wisselen of kuna’s pinnen. Dit kan al direct over de grens langs de snelweg of op het vliegveld. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hai Karianne,

    Dank voor je reactie. In amsterdam kan je soms bij die kantoren wisselen dan komt er geen kosten bij, doe ik altijd met ponden. Maar ze hebben geen kuna.

    Ik zal dan op het vliegveld wisselen.

    Fijne dagen

   • Bij GWK kan je geld wisselen met retour mogelijkheid oftewel valuta (papier geld) kun je tegen zelfde koers terugbrengen. Klein bedrag aan kosten.

   • Karianne,

    wat een fijn blog en veel informatie.

    Ik las ergens dat je je pinpas op weereld moet zetten? Dat hoeft toch tegenwoordig niet meer?

    Groetjes,
    T

    • Beste T, bedankt voor je compliment over de site! Ik ben begonnen met dit blog in 2012 dus er zitten zeker dingen tussen die niet meer up to date zijn 🙂
     Vriendelijke groeten, Karianne.

 15. Dag Karianne,

  Volgende zomer ga ik, samen met mijn vrouw en kind van anderhalf jaar, richting Kroatië. Sibenik meer bepaald.
  We gaan met onze eigen wagen. Ik heb ook al gelezen dat we geld moeten omwisselen naar de Kuna. Heb je nog tips of aanraders?
  We zullen er in de maand augustus vertoeven.

  • Beste Maikel, leuk dat je naar onze woonplaats op vakantie gaat. Ik raad je aan om even te zoeken op de site onder de zoekterm ‘Sibenik’, je zult zien dat ik al veel geschreven heb. Ik zorg er altijd voor dat belangrijke tips en aanraders in de artikelen staan. Vriendelijke groeten, Karianne.

 16. Ik was aan het kijken waar ik volgend jaar op vakantie zou gaan met mijn man en bij sunweb stond Kroatië en ik ben erg geïnteresseerd in Dubrovnik o.a door de oude stad en het feit dat Game of thrones daar gedeeltelijk is opgenomen. Wij gaan altijd in juni op vakantie en op dit moment kan ik nog niet zien wat de prijzen zullen zijn.Voor sept/okt zijn er wel accommodaties beschikbaar die best wel ver weg zijn van de oude stad. Wat kan ik beter doen? Een pakketreis boeken dichtbij de oude stad of voor het eerst de vliegreis en appartement/hotel/b&b apart boeken en dichtbij de oude stad verblijven? We willen 8 dagen daar doorbrengen, we hebben geen rijbewijs, dus alles moet met openbaar v
  ervoer.

  • Beste Gerda, ik ben helemaal geen fan van pakketreizen eerlijk gezegd. Je hebt dan zelf eigenlijk weinig keuzes en je betaalt de tussenpersoon. Ik zou op eigen initiatief op zoek gaan naar een appartement of hotel op een goede lokatie. Op loopafstand van de stad is het duurst uiteraard, maar als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer is dat wel heel handig. Kies je voor een lokatie wat verder weg, zoek dan een lokatie die een zeer frequente busverbinding heeft met de stad. Businfo kun je gewoon aan je potentiele gastvrouw/heer vragen voordat je boekt. Vriendelijke groeten, Karianne.

 17. Hoi,

  Bedankt voor alle info op deze site, erg nuttig! Wat ik nog wel mis is informatie in hoeverre ik ook kan pinnen in de gemiddelde supermarkt en/of restaurants. Oftewel: Hoe belangrijk is het om veel contant geld te hebben?

 18. Wij gaan as maandag met het vliegtuig naar Zadar en van daaruit met een huurauto naar Paf.Hoe zit het met roken in Kroatië. Is het al net zo als hier in Nederland? Verder wil ik je complimenten geven over deze site. Heb er heel veel aan gehad.

  • Beste Els, officieel mag er in openbare ruimtes niet gerookt worden maar helaas gebeurt het op heel veel plekken wel. Er wordt flink gerookt onder de Kroaten en het is moeilijk om deze regels te handhaven. Dit zullen rokers wel op prijs stellen en niet-rokers uiteraard als vervelend ervaren. Vriendelijke groeten, Karianne.

 19. beste karianne,

  wij als gezin, bestaand uit 2 volwassenen en 4 kinderen, leeftijd van 4 tot 15 jaar willen graag met de vouwwagen naar een niet al te dure camping in kroatie. kunt u tips geven? ben er zo slecht in al dat vergelijken en weet niet meer waar ik het moet zoeken. voor ons als ouders willen we speeltuintje voor de kids maar alleen water in de buurt is ook goed, en miss iets voor de tieners, avontuur dingen ofzo haha.

  bij voorbaat bedankt

  esther

  • Beste Esther, helaas weet ik niet uit mijn hoofd wat alle campings kosten, en bovendien zijn er ook nog aardige prijsverschillen per staanplaats op een en dezelfde camping (afhankelijk van uitzicht, lokatie, grootte, aanwezigheid van aansluitingen enz). Wat je daarom het beste kunt doen, is eerst een regio en vervolgens een aantal plaatsen uitzoeken die jullie aanspreken. Voor hulp daarbij: https://www.allesoverkroatie.nl/kustgebieden-kroatie/
   Daarna kun je vrij gemakkelijk voor de campings die daar aanwezig zijn de prijzen opzoeken en vergelijken. Heb je daarna nog twijfels, vraag het dan gerust!
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 20. Ik heb een vraag hoe veilig is het pinnen in kroatie, want als ik kuna’s via gek wisselkantoor wil bestellen krijg je voor 1 € 1 kuna minder vind het jammer dat ze de koers niet volgen .
  Dus als ik in kroatie pin scheelt het mij 65€.
  Vrgr eltje

  • Beste Eltje, je kunt het beste een aantal banken en geldwisselkantoren met elkaar vergelijken. Ze willen er allemaal natuurlijk wat aan verdienen, maar de een valt gunstiger uit dan de ander.
   Als je in Kroatie pint (wat veilig is), moet je kiezen voor “without conversion”, op die manier wordt de wisselkoers van je eigen bank in NL toegepast en ben je voordeliger uit dan wanneer de wisselkoers van de buitenlandse provider van de geldautomaat wordt toegepast. Maar dan moet je natuurlijk wel tevreden zijn met de wisselkoers van je eigen bank. Vind je elders in NL een betere wisselkoers dan bij je eigen bank, dan zou je misschien beter vantevoren daar geld kunnen wisselen.
   Ook moet je even op de website van je bank checken welke kosten ze in rekening brengen voor pinnen in het buitenland. De meeste banken rekenen namelijk een bepaald bedrag voor iedere buitenlandse geldopname. Het voordeel van pinnen is dat je niet zo veel contant geld bij je hoeft te dragen en dat je in geval van diefstal dus minder risco loopt om veel geld kwijt te raken.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 21. Wat een handige informatie allemaal! Wij gaan over twee weken naar
  porec, camping Bijela uvala
  Ik vroeg me af of je misschien kunt vertellen hoe de taxi prijzen daar zijn?
  We gaan wel met de auto, maar s avonds een gezellig drankje op een terras vinden we er wel echt bij horen 🙂

  • Beste Marrit, je zult ongeveer 15 kuna starttarief betalen en daarna ong. 10 kuna per kilometer. ’s Avonds of ’s nachts kan het uiteraard wat meer zijn, maar vragen ze aanzienlijk meer, kies dan een ander want dan wordt je opgelicht! Groeten, Karianne.

   • Hallo, wij gaan dit jaar ook naar die camping toevallig. Ik heb gehoord dat er op de camping een pinautomaat aanwezig is, en er zijn ook andere pinautomaten en geldwisselkantoren in de buurt. Zone K is niet heel centraal, zoals te zien is op de kaart. De andere zones zijn echter erg snel bezet.

  • hoi hoi,
   wij zijn vorig jaar geweest. Taxi prijs weet ik niet.
   wel gaat er vanaf de camping treintje naar Porec.
   en er zijn fiets taxi en watertaxi die je voor een habbekrats naar je bestemming brengen.

   veel plezier!!

   • Hoi Karianne,
    Hoeveel kost het huren van fiets op de camping ? Ik hoorde dat de camping namelijk heel groot is .
    En waar in de buurt van Porec heb je leuke markten met kleding etc?

    Groetjes Rosella

    • Beste Rosella, informatie over prijzen voor bepaalde services op een camping kun je misschien wel op de website van de camping in kwestie vinden. Zo niet dan zou je de camping natuurlijk altijd even kunnen bellen of mailen. Alle grotere plaatsen hebben een dagelijkse versmarkt, waar je behalve etenswaren meestal ook wel kleding, souvenirs e.d. kunt kopen. Lees eens ons artikel over markten in Kroatie. Vriendelijke groeten, Karianne.

 22. Hoi Karianne ,
  Leuke en zeer nette site 😉
  We gaan in July met gezin naar Vinodolski en we nemen de boot mee. Mijn vraag is weet jij toevallig of je nog extra papieren moet meebrengen ( buiten vaartbewijs / verzekering / boot registratie . We proberen dit te achterhalen bij de mensen van wie we het huisje huren maar ze kunnen geen direct antwoord geven.

  Super bedankt en groetjes
  Hasko

  • Beste Hasko, bedankt voor je compliment over de site! Behalve de papieren die je zelf al hebt genoemd, moet je ook een bewijs hebben dat de boot zeewaardig is. De info en regels over boten is vrij onduidelijk in Kroatie (vandaar dat we er een artikel over hebben geschreven), dus ik kan je niet met 100% zekerheid zeggen dat dit alles is. Check het daarom voor de zekerheid met de dichtstbijzijnde havenmeester (link naar contactgegevens van havenmeesters vind je ook in het artikel). Vriendelijke groeten, Karianne.

 23. Super handige site!
  Ik wil in de eerste week van september mijn vriend verassen met een verassingstripje naar kroatie. Omdat we nog studenten zijn is ons buget heel krap… weet jij dingen die we moeten gedaan hebben, maar wat niet te duur is? We verblijven in pula, houden ontzettend veel van natuur en avontuur. We zijn daarom ook beide heel avontuurlijk, sportief en echte durvers.
  Ook dingen die we weten dat we sowieso willen doen is klifspringen, canyoning, bungejumpen?, paragliden?, snorkelen en de watervallen bezoeken. Weet u waar we dit het beste en vooral goedkoopste kunnen doen?
  Ook vroeg ik me af of een nachtje wild slapen ergens op een strand, klif of in een bos te doen was? Is dat gevaarlijk of krijg je dan een boete?

  Met vriendelijke groetjes
  Demy 🙂

  • Beste Demy, bedankt voor je compliment over de site! Kroatie is een prima vakantieland voor toeristen met een klein budget. Prive accommodatie is heel betaalbaar en genieten van de zee en de natuur is gratis! 🙂 Uit eten gaan is niet duur in Kroatie, dus ook daar kun je ook geld besparen. Het duurste zijn de georganiseerde excursies/dagtochten, die kosten al snel minstens 50 euro pp. Ik raad je dus aan om op eigen initiatief een natuurpark of nationaal park te bezoeken (de bus is ook niet duur in Kroatie!) en alleen entreegeld te betalen (een gids heb je ook niet nodig).
   Ik weet zo niet uit mijn hoofd waar in de buurt van Pula je kunt gaan bungeejumpen, paragliden of canyoning bijvoorbeeld. Dit zul je dus even online moeten opzoeken (de meeste van deze organisatoren hebben een website, zoek gewoon even in het Engels).
   Snorkelen kun je het beste doen in de natuur, bij de natuurlijke rotsstranden, hier is de zee heel helder. Vermijd hiervoor de aangelegde, drukke stranden.
   Wildslapen is streng verboden, ik raad je dit absoluut af want de boetes zijn hoog.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 24. Hallo,

  Ik doe mijn spreekbeurt over Kroatië en heb een hoofdvraag “waarom betalen ze in Kroatië met kuna’s en niet met euro’s”
  Ik kan hier nergens antwoord op vinden.
  Leuke site trouwens!

  Groetjes Mees( groep8)

  • Beste Mees, wat leuk dat je je spreekbeurt over Kroatie houdt!
   Er zijn meerdere redenen waarom Kroatie de euro (nog) niet heeft ingevoerd. De twee belangrijkste redenen zijn:
   1. Kroatie heeft een minder goede/stabiele economie dan de meeste andere EU landen, en dat kan voor nog meer economische problemen zorgen als ze de euro in zouden voeren.
   2. Kroatie is nog niet zo heel erg lang een onafhankelijk land. Als je een beetje hebt gelezen over de Kroatische geschiedenis (iets wat je vast wel zult hebben gedaan voor je spreekbeurt) dan zul je wel begrijpen dat de Kroaten erg trots zijn op hun eigen land, na alle problemen die ze in het verleden hebben gehad. Ze zijn erg blij met hun onafhankelijkheid, hun eigen vlag…en hun eigen kuna! 🙂 Het heeft veel sentimentele waarde voor ze.
   Heb je nog meer vragen voor je spreekbeurt, laat het me dan gerust weten. Veel succes! Groetjes, Karianne.

 25. Beste Karianne,

  Top wat je doet met deze site! Ik neem aan dat het ministerie voor Toerisme jou inmiddels heeft bedankt voor al je werk ;-).
  Ik heb inmiddels met behulp van jouw site onze 19-daagse reis geregeld, maar zit met 1 ding.
  We hebben nog een week waarin we naar een eiland willen. Zit te twijfelen tussen Vis en Mljet (al zijn de accomodaties op Mljet al bijna vergeven in augustus.
  Reisgezelschap: 2 volwassenen en 2 kinderen 14/10 jaar, we hebben auto en vaarbewijs voor klein motorbootje, houden van wandelen, fietsen, zwemmen en vissen……

  Thx en succes met je prachtige site

  Groeten

  Hans

  • Beste Hans, bedankt voor je compliment over de site! Als je rust zoekt zijn beide eilanden zeer geschikt. Je kunt er prima varen, wandelen, zwemmen enz. Accommodatie kan maarzo de beslissende factor worden, aangezien accommodatie beperkt is op de eilanden. Andere eilanden om te overwegen zijn Korcula, het schiereiland Peljesac en Solta. Ook hier vind je veel rust, cultuur, natuur en mogelijkheden voor varen, zwemmen, fietsen, wandelen enz. Vriendelijke groeten, Karianne.

 26. Hoi Karianne,

  Wij gaan in aug. voor twee weken naar camping Bijela Uvala in Porec, wat kun je het beste meenemen als betaalmiddel

  Alvast bedankt,

  Groetjes Marco

  • Beste Marco, ik adviseer altijd om een klein bedrag aan kuna’s mee te nemen voor onderweg. Je kunt ook net over de Kroatische grens euro’s inwisselen voor kuna’s. Zo heb je geld voor het betalen van tol, benzine, een drankje e.d. Verder kun je tijdens je vakantie overal gewoon pinnen. Check voor vertek op de website van je bank wat je betaalt voor iedere transactie of geldopname, zo weet je precies wat je kunt verwachten. Vriendelijke groeten, Karianne.

 27. Beste karianne,
  Als eerste wat en geweldige site heb je erg nuttig!!!!
  Wij gaan over een paar weken naar het eiland krk,naar het plaatsje baska
  Heb je toevallig nog tips,leuke dingen en weetjes omtrend die omgeving?
  Groetjes andre

 28. Hoi Karianne,

  Allereerst wat een handige site!
  Ik ben in augustus van plan om met de auto op vakantie te gaan naar Porec. Ik ben erg benieuwd naar hoe het daar gesteld is met de prijzen voor bijvoorbeeld uiteten en drinken. Wat betaal je daar gemiddeld voor diner voor 2? En een biertje of een glas wijn?

  Groetjes,
  Jennifer

  • Beste Jennifer, bedankt voor je compliment over de site. Ik heb op onze andere site een aantal artikelen over prijzen in Kroatie. Ik moet eerlijk toegeven dat deze info niet 100% up to date is (wegens tijdgebrek) dus de prijzen kunnen inmiddels ietsje hoger liggen, maar het geeft je wel een hele goede indicatie. Kijk op onze andere site, AllesOverKroatie.nl, maar eens onder het menu ‘geld’ bovenaan de homepage. Ook staat er een artikel genaamd ‘Uit eten in Kroatie’ op de andere site, hier staan ook prijzen bij. Vriendelijke groeten, Karianne.

 29. heej
  ik had een vraag ik ga van de zomer naar kroatie
  maar mag je dan al kuna’s vanuit nederland meenemen

  groeten leendert

  • Beste Felicia, de kuna is nogsteeds actief en dan zal waarschijnlijk ook nog wel een poos zo blijven. Vriendelijke groeten, Karianne.

 30. Hoi
  Ik heb een vraagje. Wij gaan komende zomervakantie naar Pula-krvavici in Istrië. Nu heb ik een zoon van 16 en een dochter van 9 en was mijn vraag is er voor hun iets te doen ? Wat ik namelijk op internet terugvindt is het vooral een plaats met bezienswaardigheden. Maar heb je er ook boulevards en markten? Kun je er waterskieen of iets dergelijks? Mag ook in de omgeving van Pula zijn.
  Ronny

  • Beste Ronny, bedoel je het dorpje Krvavici in het binnenland van Istrie? In dit dorpje zelf zal denk ik niet veel te doen zijn, ik kan er zelfs op internet niets over vinden. Uiteraard is er in de bekende kustplaatsen zoals Pula, Fazana, Rovinj en Medulin bijvoorbeeld (deze liggen allemaal redelijk in de buurt) van alles te doen. Hier vind je boulevards, mooie stranden, winkels, cafes en restaurants, dagelijkse versmarkten (groente, fruit, vis..) en je hebt er ook overal de mogelijkheid om watersporten te beoefenen. Lees op mijn andere website, AllesOverKroatie, ook eens het artikel over leuke dingen om te doen met kinderen in Kroatie (dit is het meest recente artikel op de site). Vriendelijke groeten, Karianne.

 31. Hallo,

  Wij gaan met ons gezin (5 pers.) in juli 2016 naar Sibenik.
  Kun je ons advies geven over de transfer vanaf het vliegveld Split naar Sibenik. (camping Solaris).

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Met vriendelijke groet,Michelle

  • Beste Michelle, er zijn taxibedrijven die gespecialisteerd zijn in vliegveld transfers. Je kunt ze gemakkelijk vinden op “airport transfer {plaats/plaats}”.
   Deze zijn wel prijzig (minstens 75 euro, denk ik) dus ik raad je aan om ook de bus te overwegen. Er zijn speciale airport bussen die je naar het centrum van Split brengen, daar kun je dan de bus naar Sibenik nemen. Vervolgens neem je in Sibenik de bus naar resort Solaris. Lees hier meer over de airport bus en de bus van Split naar Sibenik: https://www.buscroatia.com/airport-split/. Om dienstregelingen voor de bus van Split naar Sibenik te bekijken ga je naar http://www.getbybus.com
   De bus vanuit Sibenik naar Solaris vertrekt vanaf de markt, niet vanaf het hoofdbusstation. Het is een ritje van 15 minuten.
   Ik weet niet hoe oud je kinderen zijn en of het voor jullie te doen is met de bus (ivm overstappen, baggage enz) maar je kunt wel aardig wat geld besparen door met de bus te gaan.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 32. Hallo,wij dat zijn 2 vrouwen( vriendinnen) van rond de 55j oud.gaan voor eerste keer naar Kroatie,6km van Dubrovnik ,met 2 dagen huurwagen.is Kroatie ‘nog steeds veilig ? Ook binnenland met huurwagen ? Welke plekjes raad je aan ? Wij houden van mooie baaien en natuur,alvast bedankt !

  • Beste Carine, Kroatie is een heel veilig land, veiliger dan Nederland 🙂 Er is weinig criminaliteit dus ook vrouwen kunnen zich in Kroatie op hun gemak voelen en veilig voelen (ook in het binnenland). Voor leuke tips tijdens een vakantie in Dubrovnik verwijs ik je graag naar onze andere site, waar we een artikel hebben over Dubrovnik: https://www.allesoverkroatie.nl/vakantie-dubrovnik/ Vriendelijke groeten, Karianne.

 33. Hi,

  Ik ga over een paar maanden naar Kroatië, weet je hoeveel gemiddeld de borg is in hotel en of je euro’s als borg kan gebruiken of moet het in hun eigen valuta?

  Alvast bedankt,

  Groetjes Paula

  • Beste Paula, ik denk dat borg betalen normaal gesproken niet nodig is, misschien alleen als je geen creditcard hebt. Ik denk dat je dit beter even op de website van de hotels zelf kunt bekijken, of anders even contact met ze opnemen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 34. hallo,

  wij gaan komend jaar(2016) voor de tweede keer naar porec kroatie nu is mijn vraag kunnen wij in 2016 nog gewoon met kuna’s betalen of moet je dan al met euro’s betalen mvg mike

  • Beste Mike, voorlopig zit de euro er nog niet aan te komen in Kroatie en eerlijk gezegd denk ik dat de kans klein is dat de euro er uberhaupt zal komen, mits de economische situatie van Kroatie sterk verbetert. Dus voorlopig blijven we hier nog gewoon met kuna’s betalen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 35. Hoi,

  Wat een leuke interessante site ! Blij dat ik deze ben tegengekomen want we komen binnenkort naar Pula en dachten echt dat de euro al helemaal ingeburgerd was … Nu dus praktische problemen …

  Onze bank doet geen buitenlands geld meer en telt per geldafhaling in Kroatië een vaste kost van 6 euro + nog een bepaald percentage op het afgehaalde bedrag. Vind ik toch al een serieuze hap …

  Daarom mijn vraag : kan je ter plaatse euro’s omwisselen in wisselkantoortjes of is het interessanter van ze vanuit Blegië mee te nemen ?

  Alvast bedankt voor je antwoord !

  Groetjes, Inge

  • Beste Inge, bedankt voor je compliment over de site! Je kunt bijna overal in Kroatie geldwisselkantoren vinden. De wisselkoers die ze bieden is meestal wel gunstig maar ik kan dit niet met zekerheid zeggen want het is moeilijk te checken voor ieder wisselkantoor. Je kunt het beste naar een winkelcentrum gaan, daar vind je meestal wel een paar banken en een geldwisselkantoor dus kun je er een paar met elkaar vergelijken. Maar indien je tevreden bent met de koers die je eigen bank biedt dan kun je natuurlijk ook al kunas vanuit Belgie meenemen. Maar te veel geld meenemen is natuurlijk ook weer niet verstandig. Vriendelijke groeten, Karianne.

 36. Hoi Karianne,

  Fijne website!

  mijn dochter reist binnenkort alleen naar Krotatie met het vliegtuig. Zij moet vanaf het vliegveld de bus nemen naar het centrum van Zagreb en ik vraag mij af of zij bij de chauffeur met Kuna’s kan afrekenen of dat zij ergens anders eerst een kaartje moet kopen op het vliegveld?

  Ik hoor graag van je!

  • Beste Hans, je kunt de tickets vantevoren online bestellen: https://www.plesoprijevoz.hr/page/home maar ik denk dat het ook mogelijk is om met contant geld in de bus zelf te betalen. Dit wordt niet op de website vermeld maar is in het algemeen in Kroatie wel gebruikelijk. Zorg in dat geval voor gepast geld (vantevoren even iets kopen in de kiosk op het vliegveld bijvoorbeeld). Wil je geen ticket online bestellen en wil je 100% zeker weten dat je de kaartjes ook gewoon in de bus kunt kopen, mail of bel de busmaatschappij dan even om het te vragen (contactgegevens staan op de site, zie link hierboven). Groeten, Karianne.

 37. Hallo
  Ik ga op kamp binnenkort naar selce ik zou graag wat meer weten over selce . En als je kuna koopt heb je Dan een voordeel bv hoeveel kuna moet je betalen voor een brood

  Mvg
  Bo vandecaserie

  • Beste Bo, je kunt in Kroatie alleen met kuna’s betalen, niet met euro’s. Er is daarom dus geen sprake van een voordeel als je met kuna’s betaald. Voor info over prijzen in de supermarkt raad ik je aan om m’n artikel over boodschappen doen in Kroatie te lezen: https://www.allesoverkroatie.nl/boodschappen/
   Wat zou je nog willen weten over Selce? Vriendelijke groeten, Karianne.

 38. Hallo Karianne,

  Bedankt voor je website, er staat veel nuttige informatie op. Wel even een vraag. Ik was aan het opzoeken of in Kroatië de euro wordt gebruikt. Op jouw site staat dat de euro vrijwel nergens wordt gebruikt, maar op een andere site (kroatie.nl) staat dat de euro wél als betaalmiddel wordt geaccepteerd. Die site is van 2013. Dus nu snap ik het niet meer.. Zou jij kunnen vertellen hoe het zit?

  Groetjes,
  Marloes

  • Beste Marloes, helaas wordt de euro hier nog niet geaccepteerd, op een aantal uitzonderingen na. Particulieren die accommodatie verhuren vermelden hun prijzen vaak in euro’s en je kunt ze in euro’s of in kuna’s betalen. Tol kan ook in euro’s betaald worden (maar dan betaal je wel iets meer). Misschien dat sommige aanbieders van diensten in het toerisme wel euro’s accepteren maar dit is dan een persoonlijke keuze. In winkels, restaurants etc kan in ieder geval niet met euro’s betaald worden. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Sorry Karianne dat ik hier op inhaak, maar Kroaten zijn wel degelijk gek op de euro qua acceptatie 😉

    Echter, voor kleine bedragen hebben ze liever de Kuna. Daarnaast zou ik persoonlijk ook met de Kuna willen betalen, als je in euros betaald, ronden ze
    af in hun voordeel. (Dus in jouw nadeel)

    Geld pinnen in Kunas is geen enkel probleem, kies dan voor wisselkoers Euro tijdens het pinnen. Dit is goedkoper 😉

    • Beste Igor, bedankt voor je aanvulling, het komt overeen met mijn ervaringen. Sommige individuele verkopers/winkelieren etc. willen de euro wel accepteren, maar dat zijn dan vooral mensen die hun eigen baas zijn. In ketens zal het je niet zomaar lukken om met euro’s te betalen. Kuna’s is inderdaad goedkoper, ook met tol betalen.
     De tip over pinnen heb ik zelf ook al vaak gegeven. Je kiest dan bij de geldautomaat voor de optie: “charge my account in euros” (i.p.v “charge my account in kunas”)
     Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Hi Karianne,

      Ik kom jaar in en jaar uit in Kroatie (geboren en getogen in het mooie Vinkovci). De Konzum en Lidl aldaar accepteren mijn euro’s. Maar goed, feit blijft, met kuna’s betalen is en blijft het beste.

      Dit jaar een mooie combi: Vodice/Vinkovci.

     • Ja Vodice is zeker leuk Igor! Wij gaan er in de zomer regelmatig ’s avonds even lekker slenteren over de boulevard, iets drinken, luisteren naar live muziek, altijd een goede sfeer daar! En er is in Vodice meer te beleven ‘ avonds dan in Sibenik. Alvast een hele fijne vakantie gewenst! Groetjes, Karianne.

     • Hier wil ik even op reageren!

      Ben afgelopen week in Kroatië geweest en heb dus een paar keer gepind.ik had hier inderdaad gelezen dat je het in euro moest laten afschrijven. De eerste keer ging ik pinnen en liet ik het dus in euro’s afschrijven.De wisselkoers op de transactiebon was 7.07! 500hkr was ongeveer 72 euro.met mijn valuta app nagerekend en het moest eigenlijk rond de 66euro zijn..

      De tweede keer dus in kuna laten afschrijven.toen werd er voor 500hkr wel 66euro afgeschreven.

      In kuna laten afschrijven is dus beduidend goedkoper!

     • Beste Yanelle, bedankt voor de feedback! Het is momenteel bij de meeste pinautomaten goedkoper om voor de optie ‘without conversion’ te kiezen (af laten schrijven in kuna’s). Ik voer regelmatig updates uit in de artikelen zelf om te zorgen dat ze actueel blijven, maar dit kan ik helaas in de comments niet doen. Vriendelijke groeten, Karianne.

    • Hoi Karianne, bedankt voor je prachtige informatieve website over kroatie!!
     Wij gaan volgende maand voor het eerst naar Kroatië, 3 volle weken in een privé huisje in de buurt van Sisak.
     Nu hebben wij ons vakantiegeld contant gespaard en ik zou, gezien uit je info te vinden is dat euro wat lastig kan zijn, een ruim deel naar Kuna over willen zetten.
     Ik weet dat de koers nu nogsteeds zo’n 1:7,50 zou moeten zijn, maar bij alle Nederlandse wisselkantoren kom ik niet boven de 1:6,60 uit.
     Ik vraag mij af of het wellicht beter/voordeliger is om het geld pas te wisselen bij een wisselkantoor in Kroatië, is de koers daar beter bij de kantoren???
     Daarnaast gaan wij met onze honden op vakantie, 1 van de 2 is absoluut niet sociaal naar andere honden, zullen we veel loslopende honden treffen die naar ons toe komen in de landelijke gebieden, of blijven die doorgaans wel aardig op hun eigen terrein?
     Of zijn er veel zwerfhonden, gezien castratie/sterilisatie in Kroatië nog niet erg hoog ligt?
     Dan weten we alvast waar we ons op voor kunnen bereiden.
     Ik heb inmiddels bijna alle artikelen denk ik wel gelezen, maar dit kan niet niet duidelijk terug vinden.
     Bedankt bij voorbaat!
     Groetjes,
     Meeko.

     • Beste Meeko, ik zou eigenlijk niet weten of Sisak een probleem heeft met zwerfhonden. Over het algemeen is dit niet echt een probleem in Kroatie. Ik woon zelf al heel lang in Dalmatie en heb nog nooit een zwerfhond gezien. Zwerfkatten wel (onze eigen kat wat ook een zwerfkat). Mensen laten hun honden niet zomaar loslopen, maar of dit eventueel anders is in Sisak weet ik niet. Kun je je spaargeld niet gewoon op je rekening storten en pinnen in Kroatie? Je kunt op de website van je bank precies zien wat de kosten voor pinnen in het buitenland zijn. Wanneer je tijdens het pinnen kiest voor “without conversion”, wordt de wisselkoers van je eigen bank toegepast. Deze keuze raden we altijd aan.
      Vriendelijke groeten, Karianne.

 39. Hallo,
  Ik ga deze vakantie met mijn vriend 3 weken naar kroatië.
  Ik had een vraagje over het geld. Is het voordeliger om van te voren geld te wisselen bij een wisselkantoor of kan je beter daar pinnen? Wat is goedkoper?
  Groetjes Zoë

 40. Hoi,
  ik ga donderdag naar Kroatië met de trein, ik woon in groningen en wou graag weten hoe je het beste in Zagreb kunt komen zonder te veel hoeven overstappen. En hoelang moet je ongeveer rijden? Dankjewel (:

  • Beste Louise, sorry voor de late reactie, ik kom er meestal alleen in het weekend aan toe om vragen te beantwoorden, voor jou komt m’n antwoord dus te laat.
   Ik hoop dat het je is gelukt om met de trein naar Zagreb te komen. Ik heb hier zelf geen ervaring mee. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Dag Karianne,
    Ik vertrek met mijn gezin,samen drie man, naar Split. Ik boek een appartement via airBnB.
    Heb je ervaring met het huren van appartementen in en rond Split? Wellicht dat je zelf betrouwbare contacten heb die ik rechtstreeks kan benaderen voor een appartementen voor drie personen

    nabij een strand.
    Leuke website. Ga zo door!

    • Beste Geerdink, bedankt voor je compliment over de site! Ik heb persoonlijk geen ervaring met het huren van appartementen omdat ik hier zelf woon 🙂 Ook heb ik geen persoonliike samenwerking of contact met verhuurders in Kroatie (op een paar vrienden en familieleden na die ook verhuren, maar geen van hen woont in Split), dat is niet wat ik met m’n websites wil bereiken. Wel biedt ik de mogelijkheid om via mijn website appartementen te boeken bij Atraveo (https://www.allesoverkroatie.nl/appartementen/) daar zou je ook eens kunnen kijken.
     Willen jullie echt in Split zelf verblijven? De meeste toeristen kiezen voor de plaats Podstrana (net iets ten zuiden van Split) maar rondom het centrum zelf zou ik je de wijken Meje, Trstenik, Bacvice of Znjan aanraden. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text