Uit eten in Kroatië
Intieme restaurantjes aan het strand, romantische bistro’s in de bergen, trendy eethuizen in de steden en luxe toprestaurants langs drukke boulevards, de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar één ding is zeker; de gerechten worden bereid met de beste verse ingrediënten.Als je door Kroatië rijdt, kom je veel konoba’s tegen. Konoba betekent taverne en het is meestal een oud, stenen huisje met een traditioneel en gezellig interieur. Een konoba heeft geen uitgebreide menukaart maar het eten is puur Kroatisch. De ingrediënten komen van plaatselijke boeren en vissers en de gerechten worden door de eigenaar zelf bereid. Eten in een konoba is een unieke ervaring, een kans om het echte Kroatische leven te leren kennen en heerlijke zelfgemaakte gerechten te proeven, waarvan de recepten vaak generaties oud zijn.
Pizzeria’s zijn een populair en betaalbaar soort restaurant in Kroatië. De meeste pizzeria’s bereiden hun pizza’s in een houtoven in plaats van een electrische oven. Er zit veel verschil in smaak tussen een pizza uit een houtoven en eentje uit een electrische oven dus als je de keuze hebt tussen meerdere pizzeria’s, kies dan voor een pizzeria die met een houtoven werkt. Wil je een pizza proeven met een typisch Kroatische smaak? Ga dan voor een pizza met pršut, een heerlijke gerookte ham.
Welk soort gerechten er in restaurants op het menu staan hangt heel erg af van de regio waar je op vakantie bent. Veel restaurants bieden gerechten uit de Europese keuken in combinatie met plaatselijke gerechten. De gerechten zijn vaak seizoensgebonden omdat men het belangrijk vindt dat de ingrediënten vers zijn en uit de omgeving komen.Helaas is het in grote, populaire steden zoals bijvoorbeeld Dubrovnik niet altijd mogelijk voor restauranteigenaren om alle ingrediënten uit de omgeving te halen. Soms is de vraag simpelweg groter dan het aanbod. Dan kan het gebeuren dat ingrediënten van ver moeten komen en niet altijd even vers zijn. Schroom je dus niet om te vragen naar de versheid van een gerecht.
De beste tip die ik je kan geven om zo vers mogelijk te eten: kies een restaurant die géén uitgebreide menukaart heeft maar juist een kleine keuze, en waarvan het grootste deel van de menukaart bestaat uit óf visgerechten óf vleesgerechten, in plaats van allebei.
In bijna ieder Kroatisch restaurant staan pastagerechten en risotto op de menukaart. De Italiaanse keuken is erg populair in Kroatië en veel gerechten uit Istrië en Dalmatië zijn gebaseerd op de Italiaanse keuken.
Aan de kust in Istrië en Dalmatië vind je vooral visrestaurants waar je iedere dag een groot aanbod aan gerechten vindt, bereid met verse vis, zeevruchten en schelpdieren die ’s ochtends vroeg gevangen zijn. In visrestaurants kun je ook gewoon vleesgerechten krijgen maar omdat deze heel weinig gegeten worden, komt het vlees meestal uit de diepvries. Voor de meest speciale en traditionele visgerechten kun je het beste uit eten gaan op één van de vele Dalmatische eilanden.Zelfs binnen Istrië en Dalmatië zijn er nog weer verschillen in de cuisine. Zo worden er in bepaalde delen van Istrië veel gerechten aangeboden waarin vis en zeevruchten worden toegevoegd aan pasta’s en sauzen, in sommige delen van Dalmatië vind je veel gegrilde vis en in bepaalde regio’s staan ze bekend om bijvoorbeeld hun kreeft, mosselen of oesters.
In de binnenlanden van Kroatië vind je ook overal weer andere gerechten op de menukaart. In Slavonië bijvoorbeeld staan er veel gerechten met een Hongaars tintje op het menu en de meeste gerechten zijn bereid met vlees, vooral wild. In veel delen van het binnenland van Kroatië houdt men van geroosterd vlees en van gerechten met een Turks tintje, omdat Kroatië vroeger deel uit heeft gemaakt van het Ottomaanse Rijk.
Kroatië is een wijnland en dat merk je als je uit eten gaat in een restaurant. Er is een groot aanbod aan topwijnen uit heel Kroatië en steeds meer restaurants zetten zelfgemaakte plaatselijke wijnen op hun menu.
Veel restaurants aan de kust en op de eilanden hebben hun eigen aanlegplaats voor hongerige zeilers die na een lange dag op zee wel toe zijn aan een lekkere maaltijd. Als je een echte visliefhebber bent, kies dan een klein, traditioneel visrestaurant op één van de eilanden en laat je verrassen door heerlijke verse visgerechten die je haast nergens anders vindt.
Door heel Kroatië vind je ook steeds meer trendy restaurants en fusion restaurants waar je allerelei wereldgerechten kunt krijgen. Ook luxe restaurants met een sterren waardering zijn in opkomst, vooral in de grotere steden zoals Zagreb, Split en Dubrovnik.Vegetariërs hoeven zich tegenwoordig niet meer te beperken tot vegetarische pizza’s, pasta of salades tijdens hun vakantie in Kroatië’s grote steden. Dankzij de toename van toeristen uit de hele wereld leren koks zich steeds meer aan te passen aan de wensen van hun gasten. Veel restaurants bieden nu vegetarische gerechten aan gemaakt van plaatselijke, seizoensgebonden groenten.
Prijzen van maaltijden en dranken verschillen van restaurant tot restaurant en worden vooral bepaald door de lokatie en natuurlijk de kwaliteit. Zo kun je in een rustig, klein kustplaatsje al voor 40 kuna een pizza krijgen op een terras aan de zee, terwijl je in bijvoorbeeld het centrum van Dubrovnik al snel 60 tot 80 kuna voor een pizza betaalt.
Ook het seizoen beinvloedt de prijs. De maanden juli en augustus zijn het duurste en in deze maanden schieten de prijzen omhoog. In een restaurant met gemiddelde prijzen betaal je ongeveer 40 tot 70 kuna voor een ‘lichte’ maaltijd, zoals bijv. een risotto, een pasta gerecht, een portie zeevruchten, een kipfilet of kipschnitzel met bijgerecht, enz. Steak en vis zijn de duurste gerechten in Kroatië. Voor een visgerecht betaal je gemiddeld zo’n 110 tot 120 kuna en voor een steak zo’n 140 kuna.
Voor een fles wijn betaal je vanaf 120 kuna, een glas wijn vanaf 10 kuna. Huiswijn is een stuk goedkoper dan de andere wijnen op de wijnkaart en is vaak net zo lekker, dus een goede manier om wat geld te besparen.
Koffie kost tussen de 5 en 15 kuna, afhankelijk van het soort koffie en de lokatie. Een glas sap of frisdrank kost je ongeveer 14 kuna en mineraalwater 12 kuna. Een glas Kroatisch bier kost zo rond de 14 tot 18 kuna en geimporteerd bier kan wel 25 kuna of meer kosten.
Wil je graag meer weten over typische gerechten en ingrediënten per streek? Lees dan eens ons artikel over ‘De Kroatische Keuken’. Hierin kom je veel meer te weten over culinaire tradities en traditionele gerechten, die ook veel in restaurants geserveerd worden.
Hallo, wat een handige site! Echt top. Ik ga volgende week naar Crikvenica. Ik ben wat informatie aan het verzamelen. Ik vroeg me af op ik zonder kuna op weg kan. We gaan namelijk met de auto is dat mogelijk. Kan ik bij iedere tol met euro’s betalen? Heb je misschien ook tips voor Crikvenica of in de buurt om te doen met een gezin. Stranden (het liefst zandstranden) Goedkope restaurants… Ook vroeg ik me af of er halal restaurants zijn of halal slagers in Crikvenica of in de buurt. Zo dat waren nogal wat vragen?.
Beste Douae, bedankt voor je compliment over de site! Kuna’s zijn toch wel handig voor de heenreis. Je kunt met je creditcard of met euro’s tol betalen, maar de tankstations, winkels en restaurants langs de snelweg nemen vaak geen euro’s aan. Zandstranden zijn er niet zo veel in Kroatie, dat heb je denk ik al wel gelezen. Maar Crikvenica heeft er wel een aantal. Lees er hier meer over: https://www.allesoverkroatie.nl/de-beste-zandstanden-van-kroatie/ . Verder zou ik gewoon even googlen op ‘sandy beaches Crikvenica’ want ik heb ze niet allemaal genoemd.
Halal restaurants zijn er wel in Kroatie (en er komen er steeds meer bij) maar ik weet zo niet of Crikvenica ze ook heeft. Heb je het al eens gegoogled? Voor halal slagers kun je zoeken op ‘halal mesnica [plaatsnaam]’. Zou je er geen eentje kunnen vinden in Crikvenica, dan vast wel in Rijeka, de grootste stad in de regio. Voor verdere tips over de regio, raad ik je aan om dit artikel te lezen: https://www.allesoverkroatie.nl/kvarner-riviera/
Vriendelijke groeten, Karianne.
Beste Karianne,
Wat een handige site heb je. Ik kan er veel informatie uithalen.
Wij hebben dit jaar geboekt naar Brac, met onze dochters van 11 en 3 jaar.
Ben benieuwd of je leuke tips hebt over het eiland brac, heb er al wel veel over gelezen.
Zo dacht ik dat het misschien leuk is het eiland Vis te bezoeken, maar is dat dan ook leuk voor de meiden?
En klopt het dat je zonder vaarbewijs een bootje mag huren zodat je langs de baaitjes kan varen?
Verder vroeg ik me af of je altijd gewoon kunt pinnen in kroatie? En dan kuna kunt pinnen. is er dan nog iets waar we op moeten letten?
Alvast super bedankt voor je reactie 🙂
Groetjes Meggie
Beste Meggie, het eiland Vis is echt prachtig omdat het er zo heerlijk rustig en authentiek is. Houden je dochters van veel vertier dan kun je misschien beter naar Hvar stad op het eiland Hvar gaan, waar meer te beleven, te zien en te doen valt.
In ons artikel over varen met een klein motorbootje in Kroatie vind je alle info die je nodig hebt over dit onderwerp (spoiler: je hebt een vaarbewijs nodig!).
Je kunt overal gewoon kuna’s pinnen maar zorg dat je alleen pint bij pinautomaten van de bekende Kroatische of internationale banken en niet bij ‘onbekende’ geldautomaten, omdat je bij deze automaten veel te veel extra kosten betaalt. Kies voor ‘withdrawal without conversion’, zodat je de meest gunstige wisselkoers krijgt (namelijk die van je eigen bank).
Vriendelijke groeten, Karianne.
Ik ben zelf ook een aantal keer in Croatië geweest op vakantie. Het eten spreekt me erg aan en er zijn veel lekkere gerechten. Visgerechten zijn een echte aanrader wanneer je daarvan houdt. De plaatjes op deze blog zeggen genoeg denk ik!
Beste Linda, bedankt voor je compliment over de site! Ik raad je aan om op Tripadvisor te kijken naar de beste restaurants in een bepaalde plaats. Op die manier kun je de reviews lezen van vele tientallen bezoekers, vaak zijn dit mensen die in meerdere restaurants in een bepaalde plaats hebben gegeten (omdat ze daar op vakantie zijn geweest) en ze dus goed kunnen vergelijken. Omdat wij hier wonen gaan we niet zo vaak uit eten buiten onze woonplaats en kan ik je dus geen tips geven voor Pula en Zadar. Een fijne vakantie gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.
Wij verblijven momenteel in de buurt van Nin en Zadar en zien langs de weg restaurants een speenvarkens aan het spit in een oven. Het is er vaak niet druk dat vinden we altijd wat verdacht. Mijn vraag is weet u misschien een goed adres?
De site is echt super handig??
Beste Christa, dit soort ‘konoba’s’, met een varken of lam aan het spit, zijn vooral bij de lokale bevolking populair, en dan voornamelijk in de weekenden en rond lunchtijd (vanaf een uur of drie ’s middags). Wel heel leuk om een keer uit te proberen maar ga dan in het weekend, voor een beter sfeer (meer mensen). Zoek er eentje uit waar veel auto’s met Kroatische kentekens staan, dan weet je zeker dat je goed zit! Vriendelijke groeten, Karianne.
Dankjewel! Al heel veel nuttige tips kunnen halen uit je site. Wij gaan in september een roadtrip maken van Dubrovnik – Split – Zadar – Paklenica – Plitvice en dan weer terug naar Dubrovnik via binnenland!
Ik ben een enorme liefhebber van eten (met mate) dus dat gaat goed komen in Kroatie zo te lezen.
Ik heb nog een vraag: Hoe is de expresso,koffie en cappucino in Dalmatie? Lijkt het veel op Italie?
Alvast erg bedankt!
Jelle
Beste Jelle, ik drink nog maar een aantal jaren koffie en heb daarom nog niet de kans gehad om koffie in Italie te proberen. Maar de koffie in Dalmatie is erg goed, vind ik zelf. Je kunt op veel plekken koffie van Italiaanse merken drinken, zoals Lavazza bijv. Vriendelijke groeten, Karianne.
Dankjewel voor je reactie!
De expresso is geweldig goed in Croatia net zoals in Italia
Hallo wij gaan volgend jaar naar Kroatië nml naar Camping Polari in Rovinj. We gaan samen met onze 2 zonen van 7en 10 jaar. We willen natuurlijk dat onze kids n onvergetelijke vakantie beleven wat ze niet zo snel zullen vergeten. Heeft u tips ivm de interesses van de jongens. Ze zijn zeer geïnteresseerd in zwemmen, snorkelen, lekker eten en natuurlijk zelf n vis vangen. Heeft u info over bv. vergunning die je nodig hebt om bij de camping te gaan/mogen vissen. Heeft u ook nog tips over de autoreis er naar toe? We gaan van 9 juli tot 21 juli.
Mvg,
Evert Grolleman
Beste Evert, ik denk dat je een visvergunning bij de plaatselijke tourist board kunt kopen en ook wel bij plaatelijke agencies die excursies e.d. aanbieden. Lees hier meer over vissen en over vergunningen (de prijzen voor vergunningen kunnen inmiddels veranderd zijn): https://www.allesoverkroatie.nl/hengelsport-in-kroatie/
Snorkelen kan overal langs de kust in Kroatie omdat het overgrote deel van de kust uit rotsen bestaat waardoor de zee erg helder is. Je hoeft maar een klein stukje voorbij een kiezelstrand te lopen om rotsstranden te vinden waar je prima kunt snorkelen.
Wat betreft tips voor de autoreis, wij stippelen de route altijd uit op Viamichelin.com, dan krijg je heel veel extra info erbij, zoals prijzen voor tol, vignettes, enz. Wat betreft je andere vraag: wij betalen de tol en vignetten onderweg gewoon met contant geld, omdat de bedragen niet zo hoog zijn hoef je dus helemaal niet zo veel geld mee te nemen. Wil je niet meteen over de Kroatische grens kuna’s pinnen/wisselen voor de tol in Kroatie dan is een creditcard wel handig want als je in euro’s betaalt dan kost het je altijd iets meer en dat is natuurlijk jammer. Maar je kunt meteen over de grens al geld wisselen. Je zou natuurlijk ook wat kuna’s uit NL mee kunnen nemen. Om de tolprijzen te bekijken kun je hier terecht: https://www.allesoverkroatie.nl/snelwegen-kroatie/
Vriendelijke groeten, Karianne.
Beste Karianne,
Ik zal beginnen met te zeggen dat dit een hartstikke leuke site is. Veel praktische en bruikbare info! Waar het omgaat: hebben het voornemen om in de zomer een rondreis door Kroatië te doen. En dan met een aantal dagen tussendoor zee en strand. Wij willen zowel Split als Porec aandoen. Ik ben nu bezig met de voorbereiding ervan en met het uitzoeken van e.a, want wil het helemaal zelf uitvogelen en niet met tussenkomst van een reisbureau of zo. Alleen nu is het zo dat ik al veelvuldig ben tegengekomen dat Kroatië en met name, het kustgebied voor de liefhebbers van naturistenstranden. En blijkbaar is de meest bekende (zo heb ik gelezen), Koversade, 2 km van het centrum van Vrsar. En laat Vrsar nou net het stadje zijn waar ik een aantal dagen een appartementje wilde huren!! En begrijp me aub niet verkeerd, iedereen is absoluut vrij om te doen waar hij/zij zin in heeft. En ik heb absoluut veel respect voor de mensen die hiervoor kiezen, zoals ik al zei iedereen moet dat voor zichzelf beslissen. Maar ja, dat niet neemt niet weg dat ikzelf en mijn gezin daar niet zoveel mee hebben. Beter gezegd: helemaal niks mee hebben. Ik heb zelf 2 puberkinderen en ik wil ze daar liever gewoon niet mee confronteren, tja, ik vraag me dan dus af in hoeverre de kans bestaat dat je “onverwacht” op zo’n naturistenstrand staat?? Want wat ik uit de verschillende websites heb begrepen is, dat het naakt lopen daar doodnormaal en legaal is. Dus zijn het echt afgeschermde en en speciale toegangs stranden, waar je bewust voor kan kiezen om naar toe te gaan. Of is het zo dat je ook op een openbare strand/zwembad opeens voor verassingen kan komen te staan?? Want dit zou namelijk voor mij echt een reden zijn om dan maar niet naar Kroatië te gaan. Wordt het goed aangegeven of moet je maar bij het betreden van het strand maar afwachten wat je er tegen gaat komen. Het zou fijn zijn als het inderdaad ten alle tijden zou worden aangegeven, zodat iedereen gewoon voor zichzelf de afweging kan maken. Op die manier iedereen tevreden denk ik zo! De naturisten op hun plek. En degenen die dit liever niet hebben op hun plek. Want ik had nu de indruk na het lezen van verschillende reacties dat het je soms toch opgedrongen wordt. Ben zeer benieuwd naar jouw reactie.
Beste Fatima, bedankt voor je compliment over de site! Ik hoop dat ik je gerust kan stellen door je te zeggen dat je niet zomaar per ongeluk op een naturistenstrand zult belanden. Zo hoort het Koversada naturistenstrand bijvoorbeeld bij een naturistencamping dus dat merk je snel genoeg 🙂 Ook zijn de publieke stranden die in, of vlakbij, het centrum van een badplaats liggen nooit naturistenstranden. Op die stranden mag men niet zomaar de kleren uittrekken. Ik ben zelf nog nooit zomaar langs een naturistenstrand gekomen terwijl ik ergens langs de kust aan het rijden of wandelen was. Ze liggen verscholen en je moet ze echt weten te vinden om er heen te gaan. Ga je de natuur in om een mooi rustig natuurstrandje ergens te vinden dan kan het gebeuren dat je een “verdwaalde” naturist tegenkomt, maar mensen gaan alleen uit de kleren als het echt een verscholen natuurstrandje is waar ze zich op hun gemak voelen en waar ze anderen niet tot “last” zijn, weg van de publieke stranden. Vriendelijke groeten, Karianne.
Oh, dank je wel voor je reactie!! Ja dacht inderdaad ook al zoiets. Want het zou inderdaad van den zotte zijn als je overal te pas en te onpas tegen naturisten zou aanlopen. Maar ja, zoals ik zal zei ik heb het toch op verschillende sites gelezen en het werd ook door verschillende reacties van andere toeristen bevestigd. Dus tja, dan weet je ook niet meer waar je vanuit moet gaan! Maar je hebt me gerustgesteld. Dank je. En dan nog iets waar ik een vraag over heb: wij gaan met eigen vervoer en maken daarbij (nadrukkelijk) gebruik van een navigatiesysteem/TomTom. Hebben al vele rondreizen in Europa gehad en eigenlijk nooit problemen. Voor ons werkt dit prima, want wij kunnen absoluut niet kaartlezen! En natuurlijk speelt ook het stukje gemakzuchtig mee, waarom zou je moeilijk doen, als het ook makkelijk kan. En nu is mijn vraag dus of dat ook voor Kroatië geldt: kan ik daar ook blindelings op mijn “electronica” vertrouwen of is het toch verstandiger om ook in de andere mogelijkheden te verdiepen? En van tevoren al de routes goed uit te stippelen en dan met behulp van kaarten op je bestemming komen? Ik heb begrepen dat naar Kroatië zelf komen goed te doen is, maar in het land zelf toch een stuk minder. Of zijn bijvoorbeeld de hoofd/snelwegen wel goed genavigeerd maar bijv niet de straatnamen in de steden zelf? Hoop weer snel van je te horen! Gr. Fatima
Graag gedaan Fatima! Wij hebben zelf geen navigatiesysteem maar voor zover ik weet werkt navigatie prima in Kroatie. Ik heb nog nooit gehoord of gelezen dat mensen er hier in Kroatie problemen mee ervaren. Maar zowieso wordt alles over heel goed aangegeven, daar hoef je dus niet bang voor te zijn. Straatnaamborden zijn er altijd al geweest in de steden en grotere plaatsen en de meeste kleinere plaatsen hebben ze ze nu ook, vooral langs de kust waar veel toerisme is. Wij wonen in een kleinere plaats aan de kust en hebben sinds een aantal jaren overal straatnaamborden. Groetjes, Karianne.
Beste Karianne
Je hebt echt wel een boeiende website. Ook wij hebben een reis naar Kroatië in het vooruitzicht. We zullen verblijven in Split. Ik heb dan ook twee vragen:
– Kan je ons een aantal restaurantjes aanraden?
– Wat moeten we zeker bezoeken rond Split?
Alvast bedankt voor de tips!
Beste Isabelle, bedankt voor je compliment over de site! Goede restaurants in Split zijn o.a. Taverna Matejuska, Zinfandel, restaurant Dvor, Brasserie on 7, en F de Mar.
Rond Split zijn heel veel leuke dingen te zien en te doen, denk aan Trogir, Omis, het fort van Klis (Game of Thrones), Salona (ruines van oude Romeinse stad), de eilanden Brac en Hvar, en als je wat verder wilt reizen zijn Makarska, Primosten, Sibenik en N.P. Krka (uurtje rijden) ook zeker de moeite waard. Vriendelijke groeten, Karianne.
Hoi karianne,
Ik geniet echt met volle teugen van Kroatië, echt een prachtig land en vriendelijke mensen. We zijn nu hier een paar dagen en hebben het erg naar ons. Ik vroeg me af of ze in Kroatië ook halal eten hebben of een halal slagerij?
Ik heb het bij een aantal supermarkten gevraagd, maar kreeg niet echt het idee dat ze me begrepen. Ik weet dat ze in Kroatië overwegend katholiek zijn, maar ik had ook begrepen dat er ook moslims zijn. Ik hoop dat je me kunt helpen, want ik heb best wel zin in een stukje vlees :-). We zitten in umag istrie. Ik hoop gauw van je te horen.
Groet,
Ali
Beste Ali, mooi om te horen dat je het naar je zin hebt in Kroatie! Ik heb even “Halal food Umag” in Google gegooid en het volgende kwam tevoorschijn:
https://www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g295373-d7909178-r263084182-Jerusalem_Fast_Food-Pula_Istria.html (Pula)
https://www.croatiaweek.com/sol-umag-becomes-first-halal-certified-hotel-in-istria/ (Umag)
https://www.likecroatia.com/news-tips/croatia-a-halal-friendly-destination/ (o.a. Porec en Pula)
Er zijn dus wel een aantal plekken in de omgeving waar je terecht kunt. Eet smakelijk alvast! 🙂 Vriendelijke groeten, Karianne
Hoi Karianne; uitstekende site heb je met veel info. We gaan in juni 2015 naar Crikvenica. Heb je nog tips wat we kunnen ondernemen? We zijn met onze auto aanwezig. Dank alvast
Beste Miel, bedankt voor je compliment! Ik weet niet zo heel veel over de Crikvenica Riviera, maar kan je aanraden om naar Rijeka en Opatija te gaan, om de eilanden Pag en Krk te bezoeken, het oude plaatsje Novi Vinodolski, Nationaal Park Sjeverni Velebit en Nationaal Park Paklenica. Ik weet niet of al deze tips voor jullie qua afstand te doen zijn, het ligt er natuurlijk aan waar in Crikvenica jullie zullen verblijven. Maar nu heb ik je in ieder geval wat tips om te overwegen. Vriendelijke groeten, Karianne.
Hallo,
Toffe website heb je!!
Wij gaan van 26/7 tot en met 5/8 met de wagen vanuit Antwerpen naar Pula.
We hebben 2 kids van 10 en 6. Heb je tips voor uitjes met de kids en tips voor restaurants in de ruime buurt van Pula?
We kijken er alvast naar uit!
Groetjes,
Veerle
Beste Veerle, bedankt voor je compliment! Ik ben zelf niet zo bekend in Pula, omdat ik in Dalmatie woon. Wel kan ik je een bezoek aan Brijuni aanraden, dit zullen de kinderen vast erg leuk vinden. Ook het dinopark in Funtana is leuk voor kinderen. Alvast een fijne vakantie gewenst! Groeten, Karianne.
Hallo, wat een leuke site. Ik ben benieuwd of je in Kroatië goed yoghurt 0% vet kunt verkrijgen en hoe heet dat in het Kroatisch?
Beste Renate, ik denk dat je van het merk Dukat yoghurt kunt kopen met 0.1 en 0.5 % vet. Deze heet “Dukat Jogurt Light”. Het percentage vet staat altijd op de verpakking vermeld. (wordt vaak geschreven als ….. % mliječne masti (of mm)). Groeten, Karianne.
Jeetje, wat een heerlijke site is dit. Boordevol info die de voorpret voor de komende zomervakantie zeker verhoogd!
We gaan in de zomer met 3 jonge kinderen naar Rovinj. Ik lees dat je niet in de directe omgeving woont, maar wellicht heb je suggesties voor een leuke, betaalbare eetgelegenheid in Rovinj of omgeving. We hebben een auto, dus een stukje rijden (bijv. binnenland in) is geen probleem (al willen we niet heel lang in de auto zitten).
Verder zie ik op je site prijzen staan voor pizza/pasta.
Heb je ook een indicatie wat een vlees schotel kost?
Jaren geleden (voor we kinderen hadden) zijn we eens in Kroatie geweest. We aten toen wel eens een visschotel voor 2. Ik herinner me nog dat het vrij prijzig was, maar kan me niet meer herinneren wat het ongeveer kostte en kan het ook nergens vinden. Heb jij een idee?
Wat we ook erg lekker vonden waren de mosselen. Kun je wellicht aangeven wat deze kosten.
En al zit ik in de verkeerde rubriek 😉 we zijn al die jaren op zoek naar het recept van de mosselen (gekookt in een soort licht/witte saus met knoflook en peterselie oid. Je zou een held zijn wanneer je ons het recept zou kunnen geven.
Ai, veel vragen merk ik, maar heb net de vakantie geboekt en ben dus erg enthousiast info aan het verzamelen….
Beste “Mama van 3”,
Bedankt voor je compliment over de site! Ik ken helaas zelf geen goede restaurants in Rovinj maar ik heb gehoord dat Monte, Puntulina, Blue en Orlando goede restaurants zijn. Misschien kun je deze restaurants opzoeken op internet om reviews te bekijken.
De prijzen in restaurants kunnen aardig verschillen en zijn vooral afhankelijk van de lokatie (de plaats/stad, en de lokatie van het restaurant) en de kwaliteit van het restaurant. Je kunt vleesschotels voor twee personen krijgen vanaf 100 kuna en de prijs kan oplopen tot wel 300 kuna.
Op een mosselboerderij kun je verse mosselen kopen voor ongeveer 20 tot 30 kuna per kilo. In de supermarkt denk ik dat je ze vanaf 15 kuna per kilo kunt krijgen. Het gerecht met mosselen in de saus die je omschrijft heet “Dagnje na Buzaru”. Hieronder volgt een recept voor 2kg mosselen.
1. Maak de mosselen schoon en verwijder eventuele mosselen die open zijn.
2. Giet 100 ml olijfolie in een grote pan en verhit de olie.
3. Doe de mosselen in de pan en doe vervolgens de deksel erop. Laat de mosselen zo 10 min. staan.
4. Haal de mosselen uit de pan. Aan het vocht dat achterblijft in de pan voeg je 2 tot 5 knoflooktenen (naar smaak), een handje gesneden peterselie, 200 ml. witte wijn, een beetje citroensap en wat paneermeel of broodkruimels toe (om het te verdikken).
5. Breng het vocht aan de kook en voeg dan de mosselen weer toe.
6. Roer de mosselen goed door het vocht en kook ze nog 10 minuten.
Ik wens jullie veel succes met het bereiden van de mosselen en alvast een fijne vakantie gewenst! Groeten, Karianne.
Hoi Karianne,
Heel erg bedankt voor je antwoord!
Super bedankt voor het recept, we gaan het zeker proberen!!!
Groetjes, Monique
“Monte” zal zeker een goed restaurant zijn als je de reviews leest maar ik vrees dat de prijzen er ook zullen naar zijn. Het is één à 2 sterren-niveau.
Zelf zijn we ooit 2 keer in Restaurant Zigante in Livade (nabij Motovun) geweest, een echt truffelrestaurant. Toen we er de eerste keer in 2004 kwamen hebben we zo’n €100 per persoon betaald en nog eens ongeveer €100 voor de aangepaste wijnen. Niet echt goedkoop maar wel superlekker. Ze haalden toen 16 in de Gault-Millau (tussen 1 en 2 Michelinsterren) maar in recente reviews lees ik wel dat het niveau teruggevallen is. Jammer.
Wat betreft de mosselen: het beste zijn ze “buzara”. Dat is met een sausje van tomaten, look en (platte) peterselie. Verkijk je niet op de portie, wat je in Kroatië krijgt is in Vlaanderen maar een halve portie. En ze zijn ook langs geen kanten of wegen te vergelijken met “Zeeuwse” mosselen. De meeste koks slagen er trouwens in ze volledig te verprutsen. Tip: koop ze op de vismarkt in één van de grotere steden en maak ze zelf klaar.
En ook wat de pasta’s betreft, verkijk je niet op de grootte van de portie. Ze worden in principe als voorgerecht gegeten en zijn naar Vlaamse normen dus klein (maar niet minder lekker).