Eten & Drinken · 4 juli 2012

Uit eten in Kroatië

Intieme restaurantjes aan het strand, romantische bistro’s in de bergen, trendy eethuizen in de steden en luxe toprestaurants langs drukke boulevards, de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar één ding is zeker; de gerechten worden bereid met de beste verse ingrediënten.Als je door Kroatië rijdt, kom je veel konoba’s tegen. Konoba betekent taverne en het is meestal een oud, stenen huisje met een traditioneel en gezellig interieur. Een konoba heeft geen uitgebreide menukaart maar het eten is puur Kroatisch. De ingrediënten komen van plaatselijke boeren en vissers en de gerechten worden door de eigenaar zelf bereid. Eten in een konoba is een unieke ervaring, een kans om het echte Kroatische leven te leren kennen en heerlijke zelfgemaakte gerechten te proeven, waarvan de recepten vaak generaties oud zijn.

Pizzeria’s zijn een populair en betaalbaar soort restaurant in Kroatië. De meeste pizzeria’s bereiden hun pizza’s in een houtoven in plaats van een electrische oven. Er zit veel verschil in smaak tussen een pizza uit een houtoven en eentje uit een electrische oven dus als je de keuze hebt tussen meerdere pizzeria’s, kies dan voor een pizzeria die met een houtoven werkt. Wil je een pizza proeven met een typisch Kroatische smaak? Ga dan voor een pizza met pršut, een heerlijke gerookte ham.

Welk soort gerechten er in restaurants op het menu staan hangt heel erg af van de regio waar je op vakantie bent. Veel restaurants bieden gerechten uit de Europese keuken in combinatie met plaatselijke gerechten. De gerechten zijn vaak seizoensgebonden omdat men het belangrijk vindt dat de ingrediënten vers zijn en uit de omgeving komen.Helaas is het in grote, populaire steden zoals bijvoorbeeld Dubrovnik niet altijd mogelijk voor restauranteigenaren om alle ingrediënten uit de omgeving te halen. Soms is de vraag simpelweg groter dan het aanbod. Dan kan het gebeuren dat ingrediënten van ver moeten komen en niet altijd even vers zijn. Schroom je dus niet om te vragen naar de versheid van een gerecht.

De beste tip die ik je kan geven om zo vers mogelijk te eten: kies een restaurant die géén uitgebreide menukaart heeft maar juist een kleine keuze, en waarvan het grootste deel van de menukaart bestaat uit óf visgerechten óf vleesgerechten, in plaats van allebei.

In bijna ieder Kroatisch restaurant staan pastagerechten en risotto op de menukaart. De Italiaanse keuken is erg populair in Kroatië en veel gerechten uit Istrië en Dalmatië zijn gebaseerd op de Italiaanse keuken.

Aan de kust in Istrië en Dalmatië vind je vooral visrestaurants waar je iedere dag een groot aanbod aan gerechten vindt, bereid met verse vis, zeevruchten en schelpdieren die ’s ochtends vroeg gevangen zijn. In visrestaurants kun je ook gewoon vleesgerechten krijgen maar omdat deze heel weinig gegeten worden, komt het vlees meestal uit de diepvries. Voor de meest speciale en traditionele visgerechten kun je het beste uit eten gaan op één van de vele Dalmatische eilanden.Zelfs binnen Istrië en Dalmatië zijn er nog weer verschillen in de cuisine. Zo worden er in bepaalde delen van Istrië veel gerechten aangeboden waarin vis en zeevruchten worden toegevoegd aan pasta’s en sauzen, in sommige delen van Dalmatië vind je veel gegrilde vis en in bepaalde regio’s staan ze bekend om bijvoorbeeld hun kreeft, mosselen of oesters.

In de binnenlanden van Kroatië vind je ook overal weer andere gerechten op de menukaart. In Slavonië bijvoorbeeld staan er veel gerechten met een Hongaars tintje op het menu en de meeste gerechten zijn bereid met vlees, vooral wild. In veel delen van het binnenland van Kroatië houdt men van geroosterd vlees en van gerechten met een Turks tintje, omdat Kroatië vroeger deel uit heeft gemaakt van het Ottomaanse Rijk.

Veel restaurants aan de kust en op de eilanden hebben hun eigen aanlegplaats voor hongerige zeilers die na een lange dag op zee wel toe zijn aan een lekkere maaltijd. Als je een echte visliefhebber bent, kies dan een klein, traditioneel visrestaurant op één van de eilanden en laat je verrassen door heerlijke verse visgerechten die je haast nergens anders vindt.

Door heel Kroatië vind je ook steeds meer trendy restaurants en fusion restaurants waar je allerelei wereldgerechten kunt krijgen. Ook luxe restaurants met een sterren waardering zijn in opkomst, vooral in de grotere steden zoals Zagreb, Split en Dubrovnik. Vegetariërs hoeven zich tegenwoordig niet meer te beperken tot vegetarische pizza’s, pasta of salades tijdens hun vakantie in Kroatië’s grote steden. Dankzij de toename van toeristen uit de hele wereld leren koks zich steeds meer aan te passen aan de wensen van hun gasten. Veel restaurants bieden nu vegetarische gerechten aan gemaakt van plaatselijke, seizoensgebonden groenten.

Prijzen van maaltijden en dranken verschillen van restaurant tot restaurant en worden vooral bepaald door de lokatie en natuurlijk de kwaliteit. Zo kun je in een rustig, klein kustplaatsje al voor 40 kuna een pizza krijgen op een terras aan de zee, terwijl je in bijvoorbeeld het centrum van Dubrovnik al snel 60 tot 80 kuna voor een pizza betaalt.

Ook het seizoen beinvloedt de prijs. De maanden juli en augustus zijn het duurste en in deze maanden schieten de prijzen omhoog. In een restaurant met gemiddelde prijzen betaal je ongeveer 40 tot 70 kuna voor een ‘lichte’ maaltijd, zoals bijv. een risotto, een pasta gerecht, een portie zeevruchten, een kipfilet of kipschnitzel met bijgerecht, enz. Steak en vis zijn de duurste gerechten in Kroatië. Voor een visgerecht betaal je gemiddeld zo’n 110 tot 120 kuna en voor een steak zo’n 140 kuna.

Voor een fles wijn betaal je vanaf 120 kuna, een glas wijn vanaf 10 kuna. Huiswijn is een stuk goedkoper dan de andere wijnen op de wijnkaart en is vaak net zo lekker, dus een goede manier om wat geld te besparen.

Koffie kost tussen de 5 en 15 kuna, afhankelijk van het soort koffie en de lokatie. Een glas sap of frisdrank kost je ongeveer 14 kuna en mineraalwater 12 kuna. Een glas Kroatisch bier kost zo rond de 14 tot 18 kuna en geimporteerd bier kan wel 25 kuna of meer kosten.

Wil je graag meer weten over typische gerechten en ingrediënten per streek? Lees dan eens ons artikel over ‘De Kroatische Keuken’. Hierin kom je veel meer te weten over culinaire tradities en traditionele gerechten, die ook veel in restaurants geserveerd worden.