Plitvice in het hoogseizoen – zo vermijd je de drukte

/
8072 Views

Een bezoek aan Plitvice staat vaak bovenaan de lijst tijdens een vakantie in Kroatië. Maar je hoort het keer op keer weer: het is ontzettend druk in het park in het hoogseizoen.

Het lijkt misschien niet de moeite waard om Plitvice te bezoeken in juli of augustus, als het betekent dat je constant vast zit in een grote mensenmassa, zonder de kans om echt te genieten van de natuur. Maar het kan ook anders. Er is een manier om echt de rust en de ruimte te beleven in het park, prachtige foto’s te maken en alle details op je in te laten werken.

Piekuren

Om optimaal gebruik te maken van je dagticket voor Plitvice, is het belangrijk om te weten waar en wanneer de piekuren in het park zijn. Het park is in de zomer open van 07:00 tot 20:00 uur en tickets kunnen van 07:00 tot 18:00 uur gekocht worden.

De piekdrukte is tussen 10:00 en 13:00 uur. In deze interval van drie uur arriveren de meeste bezoekers en zijn de wachtrijen bij de kassa’s het langst. Het lage deel van de meren (bij ingang 1 en 2) is rond deze tijd vol met grote groepen mensen. Na 13:00 uur begint men zich langzaam te verspreiden over het park, maar blijft het overal nog een aantal uren erg druk. Vanaf 15:00 uur beginnen mensen het park weer te verlaten, en tegen 17:00 uur zijn de grote groepen (touringcars) weer vertrokken.

De gouden tip is om deze drukke periode geheel te vermijden. We raden je daarom aan om van tevoren voor 2 nachten accommodatie in de buurt van het park te boeken en het park in de twee rustige periodes te bezoeken: van 07:00 tot 10:00 uur en van 17:00 tot 20:00 uur. Met je dagticket kun je het park verlaten en vervolgens weer terugkeren.

Foto's Plitvice meren

Parkbezoek deel 1: 07:00 tot 10:00 uur

Als je om 7 uur bij de ingang bent om je ticket te kopen is er geen wachtrij en heb je, samen met een handjevol andere slimme bezoekers, het park helemaal voor jezelf. Wat je dan zou kunnen doen is meteen het treintje nemen naar de Hoge Meren van het park om daar je wandeling te beginnen. Op deze manier kun je nog even een beetje ‘wakker worden’ en bespaar je veel tijd. Eenmaal in het hoge deel heb je een paar uur de tijd om alles rustig te bekijken, te fotograferen en om langzaam naar beneden te wandelen. Tegen de tijd dat je weer beneden bent, in het lage deel, begint het daar druk te worden en is het verstandig om het park te verlaten. Route E (ingang 2) is een goede optie, maar je kunt ook zelf een route uitstippelen.

Zo vul je de middaguren in

De late ochtend en de middaguren kun je doorbrengen in de omgeving van het park, waar het ook prachtig is. Er zijn veel mooie kleine plaatsjes in de omgeving waar je voor weinig geld een kamer of appartment kunt huren (kijk op sites zoals booking.com) en waar je prima kunt wandelen, fietsen (op veel plekken zijn mountainbikes te huur) en uit eten kunt gaan. Plaatsjes om te overwegen zijn Rastoke, Korana, Rastovača, Selište Drežničko of Poljanak bijvoorbeeld, maar er zijn er nog veel meer. In het gebied rondom het park vind je veel riviertjes en beekjes met kleine watervallen waarin je prima kunt zwemmen, zoals de Slunjčica en de Korana rivieren. Omdat zwemmen in de Plitvice meren verboden is, bieden deze rivieren een prima alternatief, ook al is het bergwater wel erg koud, zelfs in de zomer. Vraag je gastvrouw/heer om advies voor mooie plekjes om te zwemmen en goede restaurants om te gaan lunchen voordat je weer terugkeert naar het park.

Parkbezoek deel 2: 17:00 tot 20:00 uur

Als je rond 17:00 uur weer teruggaat naar Plitvice, kun je nog een paar uur genieten van de Lage Meren. Je zult nog wel mensen tegenkomen, maar de meesten zullen juist weer teruggaan en wandelen dus de andere kant op. De ergste drukte is dan al lang voorbij. Maak goed gebruik van deze rustige tijd, geniet van de boottochtjes en een bezoek de Grote Waterval (Veliki Slap). Je kunt hiervoor zelf een route uitstippelen, of kiezen voor een bestaande route. Routes B (ingang 1) en F (ingang 2) zijn goede opties. Ben je bang dat je niet genoeg tijd hebt voor deze routes, kom dan iets eerder terug naar het park, rond 16:00 i.p.v. 17:00 uur. Of kies voor route A (ingang 1), die korter is.

Alternatieve planning

Een andere manier om je bezoek aan de meren te plannen is om in de loop van de dag in Plitvice te arriveren. Koop een twee-dagenticket en begin aan het einde van de middag aan het eerste deel van je bezoek aan het park. Let op: tickets zijn tot 18:00 uur te koop! De volgende ochtend, om 07:00 uur, bezoek je het andere deel van het park.

Het voordeel is dat je maar 1 overnachting in de buurt van het park hoeft te boeken, het nadeel is dat je een duurder ticket moet kopen. In 2018 kost een dagticket 250 kuna en een twee-dagenticket 400 kuna. Een twee-dagenticket komt op jouw naam te staan zodat alleen jij er gebruik van kunt maken (om fraude te voorkomen). Uiteraard moet een twee-dagenticket op twee achtereenvolgende dagen gebruikt worden.

Meer over Plitvice:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

6 Comments

 1. Beste Karianne

  Als eerst mijn complimenten over de site en alle duidelijke beschrijvingen en uitleg👍.
  Nu mijn vraag ik las over 2 ingangen.
  Kan vanaf elke ingang alles bereiken in het park?
  Of is dit onderverdeeld?
  Vraag 2 .
  Ik kan nergens adres gegevens vinden van beide ingangen.
  Of ik lees er over heen.

  Op dit moment verblijven we in Brela
  Met vriendelijke groet Henk

 2. zijn de wandelpaden niet te stijl voor mensen met COPD? en kun je onbeperkt van het treintje en het bootje gebruik maken?

  • Beste Frits, sommige paden zijn steil, andere niet. Dit verschilt, aangezien het terrein erg afwisselend is. Vraag de parkmedewerkers bij de ingang om advies, ze kunnen je vast wel een geschikte route aanraden. Ja je kunt onbeperkt van het treintje en het bootje gebruik maken. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text