Plitvice in het hoogseizoen – zo vermijd je de drukte

/
435 Views

April 2019 – Belangrijke update:

Voordat je dit artikel leest, willen we je erop wijzen dat de ticket regels van het park zijn veranderd, en dat het nu niet meer mogelijk is om het park opnieuw te betreden nadat je het park hebt verlaten. Je ticket is dus niet meer geldig als je voor de tweede keer binnen 1 dag naar binnen wilt.

Lees hier alles over de nieuwe ticket regels, over het van tevoren moeten boeken van tickets en het kiezen van de tijd waarop je het park wilt bezoeken:

Nationaal Park Plitvice in 2019 – uitsluitend online tickets

 

Oorspronkelijke artikel:

Een bezoek aan Plitvice staat vaak bovenaan de lijst tijdens een vakantie in Kroatië. Maar je hoort het keer op keer weer: het is ontzettend druk in het park in het hoogseizoen.

Het lijkt misschien niet de moeite waard om Plitvice te bezoeken in juli of augustus, als het betekent dat je constant vast zit in een grote mensenmassa, zonder de kans om echt te genieten van de natuur. Maar het kan ook anders. Er is een manier om echt de rust en de ruimte te beleven in het park, prachtige foto’s te maken en alle details op je in te laten werken.

Piekuren

Om optimaal gebruik te maken van je dagticket voor Plitvice, is het belangrijk om te weten waar en wanneer de piekuren in het park zijn. Het park is in de zomer open van 07:00 tot 20:00 uur en tickets kunnen van 07:00 tot 18:00 uur gekocht worden.

De piekdrukte is tussen 10:00 en 13:00 uur. In deze interval van drie uur arriveren de meeste bezoekers en zijn de wachtrijen bij de kassa’s het langst. Het lage deel van de meren (bij ingang 1 en 2) is rond deze tijd vol met grote groepen mensen. Na 13:00 uur begint men zich langzaam te verspreiden over het park, maar blijft het overal nog een aantal uren erg druk. Vanaf 15:00 uur beginnen mensen het park weer te verlaten, en tegen 17:00 uur zijn de grote groepen (touringcars) weer vertrokken.

De gouden tip is om deze drukke periode geheel te vermijden. We raden je daarom aan om van tevoren voor 2 nachten accommodatie in de buurt van het park te boeken en het park in de twee rustige periodes te bezoeken: van 07:00 tot 10:00 uur en van 17:00 tot 20:00 uur. Met je dagticket kun je het park verlaten en vervolgens weer terugkeren.

Foto's Plitvice meren

Parkbezoek deel 1: 07:00 tot 10:00 uur

Als je om 7 uur bij de ingang bent om je ticket te kopen is er geen wachtrij en heb je, samen met een handjevol andere slimme bezoekers, het park helemaal voor jezelf. Wat je dan zou kunnen doen is meteen het treintje nemen naar de Hoge Meren van het park om daar je wandeling te beginnen. Op deze manier kun je nog even een beetje ‘wakker worden’ en bespaar je veel tijd.

Belangrijke update augustus 2018: We hebben een melding gekregen dat je de trein en boot niet meer vanaf 07:00 uur kunt nemen, maar dat dit nu pas vanaf 08:30 uur kan!

Eenmaal in het hoge deel heb je een paar uur de tijd om alles rustig te bekijken, te fotograferen en om langzaam naar beneden te wandelen. Tegen de tijd dat je weer beneden bent, in het lage deel, begint het daar druk te worden en is het verstandig om het park te verlaten. Route E (ingang 2) is een goede optie, maar je kunt ook zelf een route uitstippelen.

Zo vul je de middaguren in

De late ochtend en de middaguren kun je doorbrengen in de omgeving van het park, waar het ook prachtig is. Er zijn veel mooie kleine plaatsjes in de omgeving waar je voor weinig geld een kamer of appartment kunt huren (kijk op sites zoals booking.com) en waar je prima kunt wandelen, fietsen (op veel plekken zijn mountainbikes te huur) en uit eten kunt gaan. Plaatsjes om te overwegen zijn Rastoke, Korana, Rastovača, Selište Drežničko of Poljanak bijvoorbeeld, maar er zijn er nog veel meer. In het gebied rondom het park vind je veel riviertjes en beekjes met kleine watervallen waarin je prima kunt zwemmen, zoals de Slunjčica en de Korana rivieren. Omdat zwemmen in de Plitvice meren verboden is, bieden deze rivieren een prima alternatief, ook al is het bergwater wel erg koud, zelfs in de zomer. Vraag je gastvrouw/heer om advies voor mooie plekjes om te zwemmen en goede restaurants om te gaan lunchen voordat je weer terugkeert naar het park.

Parkbezoek deel 2: 17:00 tot 20:00 uur

Als je rond 17:00 uur weer teruggaat naar Plitvice, kun je nog een paar uur genieten van de Lage Meren. Je zult nog wel mensen tegenkomen, maar de meesten zullen juist weer teruggaan en wandelen dus de andere kant op. De ergste drukte is dan al lang voorbij. Maak goed gebruik van deze rustige tijd, geniet van de boottochtjes en een bezoek de Grote Waterval (Veliki Slap). Je kunt hiervoor zelf een route uitstippelen, of kiezen voor een bestaande route. Routes B (ingang 1) en F (ingang 2) zijn goede opties. Ben je bang dat je niet genoeg tijd hebt voor deze routes, kom dan iets eerder terug naar het park, rond 16:00 i.p.v. 17:00 uur. Of kies voor route A (ingang 1), die korter is.

Alternatieve planning

Een andere manier om je bezoek aan de meren te plannen is om in de loop van de dag in Plitvice te arriveren. Koop een twee-dagenticket en begin aan het einde van de middag aan het eerste deel van je bezoek aan het park. Let op: tickets zijn tot 18:00 uur te koop! De volgende ochtend, om 07:00 uur, bezoek je het andere deel van het park.

Het voordeel is dat je maar 1 overnachting in de buurt van het park hoeft te boeken, het nadeel is dat je een duurder ticket moet kopen. In 2018 kost een dagticket 250 kuna en een twee-dagenticket 400 kuna. Een twee-dagenticket komt op jouw naam te staan zodat alleen jij er gebruik van kunt maken (om fraude te voorkomen). Uiteraard moet een twee-dagenticket op twee achtereenvolgende dagen gebruikt worden.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

38 Comments

  • Beste Sirri, van juni tot september is het superdruk in Plitvice. Dit zijn de maanden waarin er zo veel bezoekers komen dat mensen het te druk vinden om echt van het park te kunnen genieten. Vriendelijke groeten, Karianne.

 1. Dag Karianne

  Hier ben ik nogmaals… (Ik heb je site al zo doorspit dat ik op den duur niet meer weet wat en waar ik het heb gelezen!)
  Ik zie hier, bij je tips om de drukte te vermijden dat je spreekt om het park te verlaten… kan het zijn dat ik ergens heb gelezen dat je het park (sinds kort?) niet meer uit mag om dan opnieuw binnen te komen?
  Ik heb wel een 2 dagen ticket kan ik dan sowies makkelijk in en uit?
  Ik begin via ingang 2 aan de hoge meren, als ik de volgende dag ga moet ik dan terug ingang 2 nemen of mag ik dan gewoon bij ingang 1 starten?

  Zo, ik ga nog wat verder lezen, misschien tot een volgende en nogmaals dank voor de tips!

  • Beste Phara, je mag idd het park niet weer opnieuw betreden als je het eenmaal hebt verlaten (dat kon bij het oude ticketsysteem wel). Koop je een twee-dagen ticket, dan moet je je op de eerste dag aan de gekozen ingang houden zoals op het ticket staat, en mag je de tweede dag zelf kiezen welke ingang je neemt. Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Goedemorgen,

  Bedankt voor alle zeer nuttige informatie op je site. Ik heb er al veel aan gehad.
  Zijn de trein en de boot nog steeds pas vanaf 8.30 uur te gebruiken?

  Groeten, Loes

 3. Hallo Karianne, Fijn dat we deze informatie vooraf krijgen en wat goed van jou, dat je de site actueel houdt !.
  Wij zijn van plan om half september 2019 de Plitvic meren te bezoeken.
  Is het dan nog nodig om tickets van te voren on line te reserveren?

  • Beste Karel, ik heb interviews gezien en gelezen van mensen die vorige maand al niet meer zonder online tickets naar binnen konden, en ik ga er vanuit dat het in september nog drukker zal zijn dan in mei, dus ik raad het zeker aan om van tevoren online te boeken. Uiteraard hoef je dit nu nog niet te doen, maar ik zou ook niet wachten tot het laatste moment. Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Beste Karianne

  Als eerst onze complimenten over de site en alle duidelijke info, wij gaan de laatste 2 weken van Juni naar Rovinj en willen graag een dagje naar de plitvice meren. Hoe zit het dan met de drukte bij de kassa? We willen graag weten welke dagen en tijden dan het beste zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Roland en Ester

  • Beste Roland en Ester, bedankt voor jullie compliment! In juni lag de piek ook altijd tussen 10:00 en 13:00 uur. Qua dag maakt het niet veel uit. Heb je gelezen dat je nu van tevoren tickets moet boeken? https://www.allesoverkroatie.nl/tickets-plitvice/ Dit betekent dat de instroom van bezoekers meer gespreid gaat worden. Welk effect dit effectief zal gaan hebben is nog afwachten, want het nieuwe systeem is pas sinds deze maand in werking. Boek dus op tijd online, om er zeker van te zijn dat het tijdstip van je keuze nog beschikbaar is en zorg dat je op tijd bent, anders is je ticket niet meer geldig! Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Wij gaan er morgen heen. Ik ben erg benieuwd. Tickets moet je minimaal 2 dagen van tevoren kopen, online. Je geeft ook je aankomsttijd aan. Geef je bijv. 10 uur aan, dan kun je tussen 10 en 11 naar binnen. Goed om ook rekening mee te houden. Wij boekten 2 dagen van tevoren en we konden alleen nog kiezen uit bepaalde aankomsttijden (7uur en 15uur). Voor ons geen probleem, maar wellicht willen sommige wat langer uitslapen ;-).

 5. Beste Karianne,

  Allereerst complimenten voor deze fijne informatieve site. We zijn sinds gisteren in Kroatië en zijn vanmorgen dan ook vroeg opgestaan om de Plitvice meren te bezoeken. Bedankt voor de tip, want we waren er om 6.45 uur en hebben hierdoor veel van het park op een rustige manier kunnen bekijken. We zijn gestart bij ingang 2 met route E en waren rond 9.00 uur weer terug. Tip van de dag: daarna gewoon weer opnieuw de boot van route E/K nemen en bij P2 overstappen op de boot van P3 en daarna de H-route nemen. Je hoeft dan niet in de lange wachtrij aan te sluiten.
  Het was echt prachtig! En we zijn daarna nog bij de Korana rivier gaan zwemmen. Heerlijk!
  Morgen vertrekken we naar Sibenik en daarna door naar Split (hvar/brac).

  Groetjes,

  Jet

 6. Hi Karianne, dankjewel voor je mooie site. We hebben veel gehad aan je beschrijvingen en voorstellen. De plitvice trein- en boottijden van het vorige artikel kloppen. Ze gaan niet meteen om 7u. Op onze dag in plitvice (1aug) waren er veel die je artikel gelezen hadden, want om 08:30u hadden we al een lange wachtrij van zo’n 30 min voor kassa bij ingang 1. Tip: stuk van route K, ipv de boot, is lekker in de schaduw en wordt door weinigen gelopen en je komt vlakbij een waterval die iedereen met de boot mist. Groeten, Hans

 7. Beste Karianne,
  Wat een mooie website met zinvolle en leuke informatie over Kroatië! Wij hebben er zeker veel aan gehad.
  Echter, wij willen graag een aanvulling geven. Vandaag bezochten wij de prachtige Plitvice Meren en waren daar – zoals aangeraden – om 07.00 u. We wilden het advies van “meteen het treintje naar boven nemen” opvolgen en liepen naar station 1. Helaas rijdt de trein niet eerder dan 08.30! We liepen toen maar naar P3 (een boot opstapplaats) om daar te ontdekken dat de boot óók pas om 08.30 u van P3 vertrekt.
  Misschien toch zinvol om de juiste tijden te vermelden op uw website?? Hiermee wordt onnodig tijdverlies en heen en weer geloop wellicht voorkomen. Met de juiste tijden hadden we, denk ik, een andere keus gemaakt.

  • Beste Ingrid, bedankt voor je compliment over de site en voor het melden van de starttijd van het treintje en de boot. Dit moet een recente verandering zijn omdat ik al veel reviews online heb gelezen van mensen die meteen na opening om 7 uur hier al gebruik van hebben gemaakt (uiteraard wij zelf niet omdat we hier wonen en het park dus niet in het hoogseizoen bezoeken). Ik hoop dat ze dit snel terug draaien voor de mensen die het park vroeg bezoeken maar ik zal in de tussentijd een aanpassing in het artikel maken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 8. Beste Karianne,

  Bedankt voor dit artikel welke ik las vlak voor onze vakantie. Gisteren en vandaag zijn we naar Plitvice geweest en we hebben je tips grotendeels gevolgd. Gisteren van 17-20 hebben we gekozen voor de Hoge meren (route H, ingang 2 met trein naar St3 en dan lopen tot P2 en met bootje terug naar P1). We kwamen maar een handjevol mensen tegen. Beter nog was vanmorgen, van 7 tot 9 hebben we route E gevolgd en we hebben ruim een uur alleen gelopen, geen mens om ons heen. Heerlijk. Deze middag route A gedaan vanaf ingang 1 maar Lage meren valt dan toch beetje tegen en ondanks dat het 17 uur was, stukje drukker dan de Hoge meren op datzelfde tijdstip. Maar niks ten nadele daarvan, het was een mooie ervaring.

  Buiten deze post hebben we veel aan je info gehad, zeker van de handige woordenlijst!

  Ongeacht onze locatie (Banjole-Kraljevica-Rtina-Plitvice) hebben we je tips mee kunnen nemen.

  Top website en een aanrader voor wie graag naar Kroatië wil en info nodig heeft!

  Mvg
  Charo

  • Beste Charo, bedankt voor je complimenten! Ik vind het altijd fijn om te lezen dat mijn tips nuttig zijn geweest en dat mensen een leuke vakantie hebben (gehad). Veel plezier nog verder! Vriendelijke groeten, Karianne.

 9. Goedenavond Karianne,

  Mijn complimenten voor deze website. Erg zinvolle en interessante informatie, mijn dank hiervoor. Wij zijn ons aan het voorbereiden op een vakantie 1 september tot 16 september. Eerste week in omgeving Plivice en de tweede week aansluiten vakantie in Selce om te gaan duiken.

  Momenteel is er in Nederland een grote droogte. Beekjes en sloten staan kurkdroog die door regenwater gevoed moeten worden. Dit was voor mij aanleiding hoe dit zit met de Plivice rivier. Waar krijgt hij zijn water van? Is dit ook regenwater of smeltend sneeuw/ijs?

  Met vriendelijke groeten,

  Willem Timmer

 10. Goedenavond Karianne,

  Momenteel is er in Nederland een grote droogte. Beekjes en sloten staan kurkdroog die door regenwater gevoed moeten worden. Dit was voor mij aanleiding hoe dit zit met de Plivice rivier. Waar krijgt hij zijn water van? Is dit ook regenwater of smeltend sneeuw/ijs?

 11. beste Karianne,

  wat een heerlijke site is dit zeg! wij gaan in sept. met onze twee jongens naar kroatie en na het doorspitten van deze site kan ik echt niet meer wachten! super fijne tips!

  ik vroeg me alleen nog even af of het park ook leuk met jonge kinderen? wij willen super graag hier langs alleen is het best een stukje rijden vanaf waar we zitten. onze kinderen zijn 2 en 4. die van twee zal dus niet alles kunnen lopen in het park. is het te doen met een draagzak of wandelwagen?

  groetjes danielle

  • Beste Danielle, bedankt voor je compliment over de site. Zoals we al vaker hebben geschreven is het park niet geschikt voor rolstoelen, kinderwagens etc. Voor mij is het moeilijk te zeggen of jullie kinderen het leuk zullen vinden. Als ze van natuur houden dan zeker wel, en de watervallen zijn voor de meeste kinderen denk ik wel interessant. Je zult ze wel veel moeten dragen denk ik (in ieder geval de jongste) en of je dat vol kunt houden weten alleen jullie als ouders. Ook is het van levensbelang dat je je kinderen iedere seconde in de gaten houdt, want de meeste vlonders en paden hebben geen railing (en je hebt te maken met hoogteverschillen en water) dus er is een reele kans dat ze er af kunnen vallen, vooral als het druk is op de paden. Vriendelijke groeten, Karianne.

 12. Beste Karianne,

  We hebben gisteren genoten van Plitvice dankzij jouw gouden tip, hoe de piekuren te vermijden. We zijn vroeg gegaan met onze drie kids en toen we rond 10.30u het park verlieten stroomde het vol en stonden er angstaanjagend lange rijen. Toen we rond 17.00u weer terug gingen hebben we wederom genoten van niet al te drukke paden.
  Supersite! Ik ga nu eens kijken wat voor tips je voor de omgeving van Zadar hebt.

  Groetjes,
  Chantal

 13. Leuke en duidelijke site?. We zijn echte Kroatië fans en komen er al jaren. Dit jaar doen we Dubrovnik aan, Istrie, Dalmatie en eiland Krk ook al bezocht evenals de Plivitcemeren en Krk watervallen. Nog tips voor Duvrovnik?

 14. Beste Karianne

  Als eerst mijn complimenten over de site en alle duidelijke beschrijvingen en uitleg?.
  Nu mijn vraag ik las over 2 ingangen.
  Kan vanaf elke ingang alles bereiken in het park?
  Of is dit onderverdeeld?
  Vraag 2 .
  Ik kan nergens adres gegevens vinden van beide ingangen.
  Of ik lees er over heen.

  Op dit moment verblijven we in Brela
  Met vriendelijke groet Henk

 15. zijn de wandelpaden niet te stijl voor mensen met COPD? en kun je onbeperkt van het treintje en het bootje gebruik maken?

  • Beste Frits, sommige paden zijn steil, andere niet. Dit verschilt, aangezien het terrein erg afwisselend is. Vraag de parkmedewerkers bij de ingang om advies, ze kunnen je vast wel een geschikte route aanraden. Ja je kunt onbeperkt van het treintje en het bootje gebruik maken. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo
    Wij willen morgen naar een natuurpark bezoeken welke is het interesantse en mooiste voor 1dag ofwel krka of plitvicemeren..?
    Wij verblijven nu al in karlobag met de wagen .
    Alvast bedankt voor de tips.

    • Beste Shirley, helaas is het voor mij vaak niet mogelijk om dezelfde dag al te antwoorden. Hoop dat je het naar je zin hebt gehad in Plitvice of Krka. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text