Nationaal Park Plitvice

/
10025 Views

Een bezoek aan Kroatië is niet compleet zonder een bezoek aan Nationaal Park Plitvice. Dit park lijkt rechtstreeks uit een sprookje te komen, met haar betoverende watervallen en smaragdgroene meren. Zorg dat je camera helemaal opgeladen is en je een extra memory card bij je hebt, want je kunt nergens mooiere foto’s maken dan in Plitvice!

Parkeren, ingangen en wandelroutes

Het park heeft twee ingangen met grote parkeerplaatsen (prijs voor parkeren is 1.00 euro per uur buiten het hoogseizoen en 1.50 euro in het hoogseizoen) en bij de ingangen vind je plattegronden met de routes die je kunt volgen. Ook is er bij de kassa’s en ingangen personeel aanwezig om advies te geven over de wandelroutes.

Je bent natuurlijk niet verplicht om een wandelroute aan te houden. Je moet de routes zien als suggesties en niet bang zijn om tijdens het wandelen van route te veranderen, je kunt in het park echt niet verdwalen. Ook kun je je eigen route samenstellen en combineren met het treintje en/of de boottochten.

Nationaal Park PlitviceIngang 1 is het startpunt voor routes A, B, C en K

* Route A – (2-3 uur / 3.5km ) het lage deel van het park. Watervallen: Veliki Slap, Sastavci, Milanovacki

* Route B – (3-4 uur / 4km) het lage deel van het park, treinrit en beide boottochten over het Kozjak meer. Watervallen: Veliki Slap, Sastavci, Milanovacki

* Route C – (4-6 uur / 8km) hoge en lage deel, lange treinrit en lange boottocht over het Kozjak meer. Watervallen: Veliki Slap, Sastavci, Milanovacki

* Route K – (6-8 uur / 18km) wandelen door het hele park (geen trein of boottocht)

Ingang 2 is het startpunt voor routes E, F, H en K

* Route E – (2-3 uur / 5km) hoge deel van het park, treinrit en korte boottocht. Watervallen: Veliki Prštavac, Mali Prštavac, Galovacki Buk

* Route F – (3-4 uur / 4.5km) lage deel van het park, treinrit en beide boottochten. Watervallen: Veliki Slap, Sastavci, Milanovacki

* Route H – (4-6 uur / 9km) hoge en lage deel, lange treinrit en lange boottocht over het Kozjak meer. Watervallen: Veliki Slap, Sastavci, Milanovacki

* Route K – (6-8 uur / 18km) wandelen door het hele park (geen trein of boottocht)

Toelichting bij bovenstaande plattegronden van de routes:

Het hoge deel van het park ligt links op de kaart, het lage deel van het park ligt rechts op de kaart.

De ORANJE (stippel) lijn op de plattegrond geeft de route aan.

Boottochtjes:

 • De stippellijn tussen P1 en P2 is de korte boottocht (5 minuten) van de ene kant naar de andere kant van het Kozjak meer.
 • De stippellijn tussen P2 en P3 is de lange boottocht (20 minuten) over het Kozjak meer tussen het hoge en het lage deel van het park.

Treintje:

 • De stippellijn tussen St1, St2 en St4 geeft de route van het treintje aan (stippellijn niet op iedere plattegrond te zien, afhankelijk van de gekozen route)

Op de website van het park vind je sinds kort een interactieve kaart van het park en de omgeving (wandelroutes niet aangegeven) waarop je de locaties van onder andere de toegangswegen tot het park kunt zien en ook de namen en locaties van verschillende pensions (voor overnachtingen) in de directe omgeving van het park.

Tickets

Sinds april 2019 moeten bezoekers van tevoren online tickets kopen. Je kiest bij het boeken een datum en een tijdstip waarop je het park wilt bezoeken. Heb je voorkeur voor een bepaalde dag of tijdstip, wees er dan op tijd bij, want het aantal tickets per dag en per tijdsinterval is beperkt. De reden hiervoor is om de drukte in het park beter onder controle te krijgen en om de instroom van bezoekers tijdens de piekuren te verminderen.

Er zijn een aantal belangrijke voorwaarden voor de online tickets, met name wat betreft de geldigheid van de tickets. Lees het volgende artikel over het nieuwe ticket systeem daarom aandachtig door, om teleurstelling te voorkomen.

Toegangsprijzen 2024

  1 Jan – 31 Maart
1 Nov – 31 Dec
1 Apr – 31 Mei 
1 Okt – 31 Okt
  1 Juni – 30 Sept
Volwassenen

10 euro

23 euro

40 euro

Volwassen – GROEP

9.50 euro

21 euro

35 euro

Kinderen 7/18 jaar

4 euro

6 euro

15 euro

Kinderen 7/18 jaar – GROEP

3.50 euro

5 euro

13 euro

Kinderen tot 7 jaar en gehandicapten

Gratis

Gratis

Gratis

 • Groepen moeten uit minstens 15 personen bestaan.
 • In het winterseizoen (1e kolom) zijn er geen treintjes en boten beschikbaar.
 • Tip: In het hoogseizoen is de toegangsprijs aanzienlijk lager als je na 16 uur komt.

Wanneer kun je het park bezoeken?

Nationaal Park Plitvice is het hele jaar door de moeite waard om te bezoeken, ieder seizoen in het park is bijzonder. In juli en augustus is het ontzettend druk in het park, denk er dus goed over na of je het de moeite waard vindt om in het hoogseizoen te gaan. Hier vind je onze beste tips om de drukte in het hoogseizoen te vermijden. Indien je de mogelijkheid hebt om het park voor of na de zomer te bezoeken dan raden we je zeker aan om dit te doen.

Overnachten in het park

De volgende hotels liggen in het park, als je hier overnacht ligt het park letterlijk aan je voeten maar hier betaal je ook voor!

 • Hotel Bellevue ** – 60 kamers (38 tweepersoons,, 19 driepersoons, 6 eenpersoonskamers)
 • Hotel Jezero *** – 210 kamers, 7 suites en 5 kamers voor gehandicapten
 • Hotel Plitvice ** – 51 kamers en 1 senioren suite
 • Hotel Grabovac *** – 31 kamers ( 23 tweepersoons en 8 driepersoonskamers)

Campings

 • Camping Korana ligt slechts 6km van ingang 1. De camping biedt 42 bungalows en 550 staanplaatsen op een oppervlakte van 35 ha.
 • Camping Borje ligt 15 km van ingang 2. De camping biedt plek aan 750 gasten en heeft een oppervlakte van 7 ha.
 • Camping Turist Grabovac ligt 8km van de Plitvice meren en heeft 85 staanplaatsen op een oppervlakte van 5ha.
 • Lees hier meer over deze drie campings.

Privé accommodatie

De goedkoopste optie voor een overnachting is een verblijf in privé accommodatie. Er zijn vele mogelijkheden in de omgeving van het park. Onze voorkeur gaat uit naar het plaatsje Korana, een prachtige omgeving op slechts 6km afstand van ingang 1 van het park. Hier vind je ongerepte natuur, kleine watervallen en je kunt er zelfs beren tegenkomen!

plitvice plattegrond

Andere nuttige info

  • Het is verstandig om goede schoenen te dragen.
  • Tussen de ‘comments’ onderaan dit artikel staat een uitgebreid verslag van een van onze lezers, genaamd “Kace”, die met een rolstoel het park heeft bezocht. Zeker de moeite waard om te lezen als je minder valide bent en wilt weten wat de mogelijkheden zijn.
  • Er zijn restaurants in het park maar in de zomer kan het erg druk zijn. We raden aan om zelf een lunchpakket en genoeg water mee te nemen.
  • Je zult wel merken dat het park erg schoon is, alle bezoekers worden verzocht hun steentje bij te dragen door afval mee te nemen of in de aanwezige containers te gooien.
  • Blijf op de paden, je bent tenslotte in een natuurpark met wilde dieren zoals beren, wolven en slangen.
  • Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over Plitvice.

 

Op de onderstaande kaart van het park vind je de ingangen, bushaltes, parkeerplaatsen en een aantal andere nuttige lokaties. Klik hier voor een grotere versie van deze kaart, met omschrijvingen.

Contact gegevens:

Scientific Research Center “Ivo Pevalek”
HR 53231 Plitvička jezera
Tel: +385 (0)53 751 015
Email: info@np-plitvicka-jezera.hr
Website: https://www.np-plitvicka-jezera.hr/en/

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

392 Comments

 1. Hallo,
  Ik heb een vraag ivm rolstoel, de uitleg van Kace was erg handig. Hij adviseert om gebruik te maten van ingang nummer 1 en vandaar te vertrekken. Maar welke route moet je dan kiezen, want bij de routes hebben ze het over A B enz en niet over 1
  Groetjes Esther

  • Beste Esther, de verschillende routes worden aangegeven met letters ipv nummers. Alleen de ingangen hebben een nummer (1 en 2). Ik zou het personeel ter plekke om advies vragen want er is geen volledige route die te doen is met een rolstoel. De laatste keer dat ik in Plitvice ben geweest was nog voordat ik met m’n blog begon dus destijds heb ik daar niet op gelet of naar gevraagd. Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Hoihoi,

  Ik ben op zoek naar de 2-dagen ticket voor de Plitvice meren.
  Kan deze helaas niet vinden. Zijn die er niet meer of?

  Hoor het graag!

  Groeten Romy

  • Beste Romy, deze vraag hebben we al vaker ontvangen maar als ik de ticketpagina van Plitvice zelf bezoek om het te checken, kan ik wel gewoon tickets voor 2 dagen vinden. Ze staan onderaan de lijst (onder de opties voor tickets voor 1 dag voor volwassenen, studenten, kinderen…) dus ik denk dat het gewoon een kwestie is van even scrollen. Ik hoop dat het jullie zal lukken. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Bart, ja hoor, de gemiddelde tijden voor de routes zijn gebaseerd op rustig wandelen met pauzes, foto’s maken, etc. Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Beste Karianne,

  Wij gaan in de tweede week van september naar Kroatië en we willen de meren bezoeken. Ik verwacht dat wij echter niet voor een uurtje of 2/3 in het park kunnen zijn. Is er vanaf 15.00 uur (dan zijn de tickets ook goedkoper) voldoende tijd om het park goed te bezoeken? Zie je dan voldoende?

  Of zou je aanraden een extra nachtje te boeken in de buurt en dan de volgende ochtend heel vroeg weg te gaan?

  Ik hoor het graag,

  Groeten,

  Marije

  • Beste Marije, het park is in september tot 7 uur ’s avonds open, dus heb je slechts 4 uur om rond te wandelen. Ik vind dit persoonlijk erg kort, je kan dan maar een deel van het park zien. Ik zou je daarom aanraden om er te overnachten en de volgende dag het park te bezoeken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Hi Karianne,
  Bedankt voor de heldere site.
  Vraagje:
  Ik heb voor het gezin 2-daagse entreebewijzen voor zaterdag tussen 11.00 en 12.00.
  Moet ik dan voor zondag ook een specifiek tijdvak aangeven?
  Kan ik wellicht op zondag dan gebruik maken van de andere ingang?

  Ik hoor het graag.

  • Beste Marco, dit is letterlijk de reactie van het park toen ik dit vroeg: “Second day visitor can enter the Park when ever he wants, that goes for entrance aswell.”
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 5. Goedemorgen,

  In juli gaan wij 2 weken naar Kroatië. Ook hebben we een ticket voor 2 dagen gekocht om de Plitvice meren te bezoeken. Na veel speurwerk lijkt route C ons de mooiste route om te lopen. Echter nemen wij onze dochter van 2,5 mee in een draagzak en lijkt het ons wel erg zwaar om dit 5 a 6 uur vol te houden. Als we de eerste dag route B en de tweede dag route E zouden lopen, komt dit dan overeen met route C of zie ik dit verkeerd?
  Heel graag jullie advies.
  Alvast bedankt!

  Groeten, Loes

  • Beste Loes, een combinatie van B en E komt inderdaad heel erg overeen met route C en op die manier zie je zowel het hoge als het lage deel van het park. Dit lijkt me een goede manier om de wandeling te verdelen over twee dagen. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Hallo, wij willen graag morgen maar de plitvice meten. Nu zie ik op internet dat je online tickets moet bestellen? Is dit verplicht of kun je ook in de wachtrij aanschuiven om daar tickets te kopen? Alvast bedankt voor een reactie.

 6. Hallo,

  Fijn zo duidelijke site! Ik wil aankomende zomer met me vriend een dag naar de plivitic meren en misschien kan je ons advies geven. We komen dan vanuit Zagreb met de bus naar de plivitic meren we dachten dan is het handig om er al om 8.00 te zijn. Ik lees van vorig jaar de reacties dat ze toen pas rond 10.00 naar binnen konden. Is er een bepaalde tijd wat handig is zodat je wel snel binnen kan komen? En als ik op de site tickets wil kopen staat er dat ik er tot 16.00 in mag. Wordt dit ergens door gecontroleerd of kan ik er dan niet meer uit? Mijn vriend is student en bij deze ticket staat dat niet.

  Ik hoor het graag alvast bedankt 🙂

  • Beste Esmee, bezoekers kunnen tot 16:00 uur naar binnen en in de zomer is het park tot 20:00 uur open. Je kunt de situatie dit jaar eigenlijk niet meer vergelijken met vorig jaar, omdat er nu een maximum aantal bezoekers per uur naar binnen mogen, dus er zullen minder pieken en dalen zijn wat betreft de aankomst van bezoekers. Zowieso is het verstandig om zo vroeg mogelijk te gaan, dan zullen er altijd minder mensen in het park zijn dan later op de ochtend. En zorg dat je binnen het uur waarvoor je een ticket hebt geboekt naar binnen gaat, anders is je ticket verlopen en kom je er niet meer in. Indien je geen studententicket kunt boeken zou ik even contact opnemen met het park, want ik weet niet precies hoe dat geregeld is via het online boeken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 7. Ik ben wat slechter ter been, maar zou toch graag een bezoek brengen aan Plitvice. Ik heb al veel gezocht maar kom er niet uit. Wat is nu de route met de minste kilometers om te lopen? En kom je met het treintje of boot dichterbij een waterval? Kun je mij een advies geven, dank je wel. Gr Monique

  • Beste Monique, route A (lage deel) is het kortst, deze is 3.5km lang en ligt op de route van de Grote Waterval (Veliki Slap). Route E (hoge dee)is ook een optie, deze is 5.5km maar een groot deel ga je met het treintje en met de boot. Ook op deze route zie je mooie watervallen (de Veliki en Mali Prstavac watervallen) in het gedeelte dat je wandelend aflegt. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Dank je wel voor je reactie. Maakt het nog wat uit qua hoogteverschil tussen deze 2 routes? Kun je ook teruglopen als de route toch te lang blijkt?

    • Beste Monique, dat kan ik me helaas niet meer zo goed herinneren, ik zou daarom ter plekke aan de medewerkers vragen welke routes de minste hoogteverschillen hebben. Je kunt altijd terug wandelen, dat is gewoon toegestaan, hoewel je de pech zou kunnen hebben dat het op dat moment erg druk is en je als het ware ’tegen de stroom in’ moet wandelen. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Monique, route A (lage deel) is het kortst, deze is 3.5km lang en ligt op de route van de Grote Waterval (Veliki Slap). Route E (hoge deel) is ook een optie, deze is 5.5km maar een groot deel ga je met het treintje en met de boot. Ook op deze route zie je mooie watervallen (de Veliki en Mali Prstavac watervallen) in het gedeelte dat je wandelend aflegt. Vriendelijke groeten, Karianne.

 8. Hoi,

  ik wil graag het park bezoeken in de eerste week van september (op een zondag).
  aangezien wij verblijven in Zadar wil ik rond een uur of 14:00 arriveren bij de plitvice meren. Hoe zit het dan met de drukte? en tot hoelaat gaan de bootjes en treintjes? uiteraard verblijven wij die nacht in de buurt.
  Ook las ik bij een van de comments dat als je rond het einde van de dag komt dat entreeprijs wordt gehalveerd, klopt dit? zoja vanaf welk tijdstip.
  met vriendelijke groeten,

  • Beste Roy, tegen 2 of 3 uur ’s middags is de piek voorbij, dus dat is een goed moment om het park te bezoeken. Na 4 uur ’s middags betaal je minder, meer info (zoals exacte prijzen) vind je heel gemakkelijk op de officiele website van het park, net als de dienstregelingen van de pendelbussen (treintjes) en boten voor ieder seizoen. https://np-plitvicka-jezera.hr/en/ Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Matthijs, ja dat zouden dezelfde trein en bootritten moeten zijn (de langste die beschikbaar zijn). In juni is het ook al redelijk druk maar lang niet zo erg als in juli en augustus. Toch raad ik je ook in juni aan om zo vroeg mogelijk te komen, om de bussen vol met groepsreizigers voor te zijn bij de ingang. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Rene, nog vrij druk, maar niet meer zo druk als in juli en augustus. Toch denk ik dat er nog veel touringcars met groepen toeristen komen vanaf een uur of 9, dus als je die net voor kunt blijven scheelt het al veel. Vriendelijke groeten, Karianne.

 9. Hoi Karianne,

  We willen u nog hartelijk danken voor de tips.

  We zijn net terug uit Kroatië en het was fantastisch met als hoogtepunt toch wel echt deze plitvice meren!

  Wij hebben zelf uiteindelijk route C gelopen vanaf ingang 1 maar omdat we de bus niet bijzonder vonden en nog niet weg wilden, hebben zijn we bij ST2 uitgestapt en vanaf daar de K route gevolgd naar ingang 1. Uiteindelijk kom je zo op ca 13-14km uit en ben je lekker een uurtje of 5 verder 🙂

  Wij zijn dankzij de tips ook heel vroeg gegaan, we waren al iets na 7 uur daar en toen stond er al een rijtje. Eenmaal in het park hadden we weinig last vd mensen en omdat we zo vroeg waren, hoefden we bij de boot ook niet te wachten, echt top!

  Ik wens iedereen heel veel plezier bij de plitvice meren.
  Ik raad ze verder aan om ook even bij Rastoke te gaan kijken in Slunj. Ook mooi en je kunt heerlijk zwemmen daar!

 10. Hoi,

  Echt mega handig deze website en deze tips! Super bedankt daarvoor! Ik had alleen nog een vraagje over het treintje. Vanaf hoelaat gaat het treintje? Wij willen namelijk al rond half 8 bij de entree zijn en dan met het treintje naar boven.

 11. We gaan eind september naar Kroatië en willen graag een bezoekje brengen aan de Plitvice. Weet iemand of je het met hond mag bezoeken? Alvast bedankt.

  • Beste Mariella, ik denk dat dit al wel 10x is gevraagd in de comments, dus nogmaals: honden mogen mee mits aangelijnd (staat ook in de park regels op de officiele website). Vriendelijke groeten, Karianne.

 12. Ik lees hier veel vragen en reacties omtrent baby’s en buggy’s. Wij hebben gisteren en vandaag het park bezocht met onze dochter van 13 maanden en een buggy (merk : MacLaren = top!).
  Het wordt overal afgeraden (meerdere keren ter plaatse gezegd tegen ons), maar desondanks is het opzich te doen. Als je er op instelt. Hierbij onze ervaring.
  Wel hebben wij het park in 2 dagen opgeknipt. Dag 1 het lage deel bij entree 1, dag 2 het hoge deel bij entree 2.
  Wij waren dag 1 er om 8.30. Er stond toen al een gigantische rij. Rond 10 uur waren wij in het park :(.
  Ons werd aangeraden om route B met de buggy te nemen. Het ging prima. Je loopt op diverse stukken op houten planken met treden. Als je beetje behendig bent, gaan de brede houten treden prima. Op route B zijn er een paar plekken (voornamelijk trappen), waar je met ze 2 ff de buggy dient te tillen. Nadat wij de beide boottochten hebben gedaan. Je komt dan vlakbij entree 2 uit. Voor de boottocht stonden wij overigens een uur in de rij! 🙁
  Vervolgend hebben wij niet het treintje / bus genomen, maar route K gevolgd langs het water naar het begin punt. Dit stuk is vlak en prima met een buggy te doen. Op het laatst is het wel ff een stuk stijl omhoog lopen (= ff pittig) en dan kom je bij entree 1 uit. Dag 1 in het lage deel, (waar ook de grote waterval zit) is ons reuze meegevallen!! Zonder buggy loop je wel sneller, maar goed een zwaar kind op je rug lijkt mij ook pittig.

  Dan dag 2 (vandaag). Rond half 9 waren wij entree 2. Gevoelsmatig leek het ons hier drukker dan bij entree 1, waar wij langs reden met de auto!!
  Voordeel van 2 daags entree, is dat je niet in de rij hoeft te staan. Je kunt zo doorlopen. 🙂 🙂 Bij entree 2 zagen wij een gigantische rij van mensen die de bus naar entree 1 willen nemen. Deze kun je voorbij lopen.
  Ons werd aangeraden om route E met de buggy te nemen. Bij Route E ga je eerst het meer over met de boot. Rond half 9 is het rustig bij de boot. Route E begint opzich prima met een buggy, maar halverwege zitten er vervelende stukken tussen. Met ze tween is het geregeld de buggy tillen. Er zitten ook meer trappen, waar je een buggy moet tillen. Het is veel omhoog lopen.
  De watervallen bij de hogere meren zijn mooier dan bij het lagere meren ( gisteren) is onze mening.
  Bij hoogste stopplaats hebben wij het treintje / bus terug naar de entree 2 genomen.
  Het hogere deel vonden wij minder druk dan bij het lagere deel.

  Onze conclusie, het lagere deel bij entree 1 is goed met een buggy te doen. Het hogere deel bij entree 2 zou ik niet aanbevelen met een buggy, maar het kan wel als je erop instelt dat het meer moeite kost.
  Neem vooral de tijd. Genoeg eten en drinken meenemen!
  Met kinderen en baby’s kun je het beste minimaal 2 dagen naar het park gaan.
  Het park is super mooi, een aanrader om heen te gaan!!

 13. Hoi,

  Verblijven momenteel in hotel Plitvice hotel direct naast de ingang. Prima plek. Zag zo snel in de comments nog niet de volgende tip (verwijder anders gerust de reactie):
  Op de eerste dag kochten wij een toegangsbewijs (de versie van na 16.90 uur maar dat maakt voor de tip niet uit).
  Op advies van de hotelreceptie hebben wij daarna door het hotel de kaartjes laten verlengen zodat wij ook dag 2 en dag 3 zonder bijbetaling het park konden bezoeken. Ze doen dat (geheel legaal hoor 🙂 door in het computersysteem bij de kaartnummers een aantekening te plaatsen.
  Een heel voordelig bezoek zo!

  • Beste Ap, bedankt voor de tip! Ik had op andere sites (in het Engels) al vaker gelezen dat hotels dit niet (meer) doen maar dus toch wel! Vriendelijke groeten, Karianne.

 14. Hallo Karianne.

  we zijn ook van plan de Plitvice meren te bezoeken begin augustus. Men heeft ons verteld dat de toegangstickets best op voorhand al worden geboetk. Klopt dit of kunnen deze even gemakkelijk ter plaatse worden aangeschaft?

  • Beste Luc, bij mij is dit seizoen geen website bekend waar tickets vantevoren geboekt kunnen worden. In het verleden kon dit op enkele sites, maar eenmaal bij de kassa zul je toch in de rij moeten om online tickets te verzilveren voor “echte” toegangstickets. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Tickets kunnen alleen voor groepen van te voren worden besteld. Wij zijn gisferen begonnen bij ingang 2. We waren er om 7.45 uur en hadden vrij snel onze tickets. Deze kun je bij de parkeerplaats kopen aan de kassa of bij het servicecenter er naast ( daar stond niemand in de rij) Het kan ook bij ingang van het park, 8 minuten lopen. Wij deden route H en begonnen met de bustrein. Onze tickets werden hier niet gecontroleerd, beetje vreemd. Om 17 uur gingen we terug voor de grote waterval. Het was drukker dan ik hoopte. Vanaf 18 uur werd het pas rustiger. Je hebt dan nog genoeg tijd voor de grote waterval.
   Vanochtend reden we om 8.30 langs ingang 1. Hier stond een mega grote rij. Dus ga je in juli augustus, zorg dat ie voor 8 uur er zeker bent, 7 uur is nog beter. Kassa is open vanaf 7 uur. Wandeltijden kloppen niet echt, veel te ruim. Park is prachtig en bezoek zeker waard.
   Nog bedankt voor de tips op deze site!

 15. Hallo, vandaag bezoekje gebracht aan dit schitterende park. Park was minder druk dan we dachten, beetje bewolking zal misschien geholpen hebben. Op jouw aanraden zijn we iets voor 16u aangekomen aan ingang 1. Vanaf 16u werd de inkoopprijs verlaagd (150 kuna voor volwassenen, 50 kuna voor kinderen), dat was mooi meegenomen. Het park was zeer proper en aangenaam om in te wandelen, alles stond goed aangegeven. Beetje file bij de grote waterval en route A, maar veel minder dan de dag voordien in krka. De duurtijd van de routes is wel zwaar overschat, wij hebben in 3,5u route A én route B met boot en bus afgelegd én onderweg genoten van de uitzichten. Dit park is een absolute aanrader!

 16. Dag karianne,

  Bedankt voor alle nuttige info. Wij gaan in augustus met onze twee jongens van 3 en 5 jaar naar Kroatië.
  We zouden graag de Plitvicemeren bezoeken maar ik denk dat de uitgestippelde routes te zwaar zullen zijn, zeker voor de jongste. Vandaar mijn vraag; kan je het treintje en de boot in beide richtingen nemen? Bv naar boven gaan met het treintje, daar een stukje rondlopen en met het treintje weer naar beneden, en hetzelfde met de lange boottocht…?
  Of is het dan niet echt de moeite om het park te bezoeken?

  • Beste Katrijn, de routes zijn slechts suggesties, je mag wandelen waar je maar wilt (als je maar op de paden blijft). Dus mag je ook de boot en het treintje nemen zoveel je wilt en in welke richting je wilt. Vriendelijke groeten, Karianne.

 17. Wij zitten in Podcetrtek te Slovenië, is het dan te doen om dit nationaal park te Kroatië te bezoeken ?

  • Beste Fons, dat ligt helemaal aan jullie. Ik neem aan dat je de reistijd en reisafstand al hebt opgezocht en weet dat het een rit is van minstens 3 uur. Misschien is een overnachting bij het park geen slecht idee. Vriendelijke groeten, Karianne.

 18. Hi Karianne,

  Super website heb je! Ik vroeg me af wat je aanbevelingen zijn mbt het verblijf? Ik kom in juli met z’n tweëen en we willen via airbnb een slaapplaats regelen. Ik zag vrij veel in Jezerce, maar ik zou graag in een stadje zitten waar ook een supermarkt zit en waar het leuk is om rond te lopen. Welke stad raad je aan? NB: Ik zit liever binnen een half uur, zonder leuk stadje, dan een uur rijden, maar wel in een leuke stad.

  Alvast heel erg bedankt voor je eventuele hulp!

  • Beste Kiki, rondom Plitvice liggen alleen kleine plaatsjes. De dichtstbijzijnde steden zijn Zadar (2uur) en Karlovac (1u40min). Maar de kleine plaatjes rondom Plitvice bieden veel natuur waarin je heerlijk kunt wandelen. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • We zijn er nu al verschillende keren geweest.

   Het park blijft fantastisch, en logeren er telkens bij dezelfde persoon.

   Hij verhuurt een bungalowtje en nog appartementen op 10 minuutjes van het park af.

   Hier kort bij liggen ook nog grotten die je kan bezoeken.

   Maar voor de rest is er inderdaad niet zoveel.

   Wel zijn er een aantal kleine buurtwinkeltjes enzo
   En ik dacht een 10 km verder een iets groter dorpje was met een kleine bakker, slager,…

 19. Hallo Karianne,
  Je site is heel informatief. Toch nog een vraag: moeten de 2 daagse tickets voor het NP op opeenvolgende dagen worden gebruikt of mag er een of meerdere dagen tussen zitten?
  Alvast bedankt

  • Beste Rob, de tickets moeten op opeenvolgende dagen gebruikt worden. Ook wordt je naam op het ticket gezet, zodat het niet door verschillende bezoekers gebruikt kan worden. Vriendelijke groeten, Karianne.

 20. Hoi Karianne,

  Wij gaan in augustus voor de eerste keer naar Kroatië en willen ontzettend graag de plitvice meren bezoeken ondanks alle drukte. We wandelen graag, lopen in Nederland ook regelmatig 10-15 kilometer, maar langer dan een uur of 3-4 wandelen heeft van ons niet.

  Welke route kunt u ons adviseren zodat we misschien wat drukte mijden maar toch heel veel moois zien?
  Is het park ook al heel vroeg te bezichtigen, bijvoorbeeld vanaf 07.00u? En zijn er kaartjes vooraf te kopen?

  We blijven 3 nachten in Slunj dus we gaan zeker nog meer in de omgeving bekijken 🙂

  Bedankt in ieder geval

  Groet Janno

  • Beste Janno, om de drukte in het park te vermijden zou je de paden die verder van de meren en de watervallen af liggen moeten kiezen maar dan zie je alles dus alleen van veraf, en dat is toch wel jammer omdat Plitvice nu juist zo bijzonder is omdat je alles van heel dichtbij kunt zien. Ik weet zo niet welke paden dit precies zijn maar ze zijn er wel (er zijn veel meer paden dan alleen de paden die op de uitgestippelde routes staan) dus je zou gewoon ter plekke moeten beoordelen waar het rustiger is, of het personeel om tips vragen. Het park is open vanaf 7 uur, dus om dan al aanwezig te zijn is een goed idee! Kaartjes kun je alleen ter plekke kopen, maar als je er om 7 uur al bent zal er denk ik nog geen wachtrij zijn. Ben je er al een dag vantevoren, dan kun je bij de ingang vragen je alvast een kaartje kunt kopen voor de volgende dag. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Dank voor je snelle reactie!

    Ik denk dat we dan maar gewoon gaan zorgen dat we 07.00u in het park zijn 🙂

    Enig idee trouwens hoe lang de treinreis duurt? We twijfelen nog om de hele 18 km te wandelen en de ‘drukke’ treinreis over te slaan of toch voor de 9km te gaan.
    Is het ook mogelijk om bijvoorbeeld om de terugweg de treinreis over te slaan en alleen heen deze te nemen?

    • Beste Janno, je bedoelt het pendeltreintje/busje in het park? Dat weet ik niet meer precies, ook omdat ik me niet meer kan herinneren of we deze wel eens van begin tot einde hebben genomen. Je kunt in- en uitstappen bij ieder “station” en er onbeperkt gebruik van maken. Als je ’s ochtends op tijd in het park bent, zit hij vast nog niet vol, zowieso zijn er meerdere, dus als het druk is zetten ze er meerdere in. Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Ik bedoelde inderdaad het pendelbusje.

      Misschien dat we nu wel het eerste deel met de trein/busje gaan en dan vanaf p3 waar de boottocht start wandelen ipv de lange boottocht te nemen.

      Maar wat u zei is wel verstandig, om gewoon dus echt vroeg te starten 🙂

   • Hallo, wij willen volgende week graag naar de plitvice meren en ik ben bezig om kaartjes te zoeken. We zijn met een grote groep en sommige willen niwt teveel uitgeven. Nu zie ik dat ik tickets kan kopen, dat we om 16:00-17:00 uur het park in kunnen. Maar gaat het park dan niet sluiten?
    Hoe weet je of je er nog uit kunt?

    • Beste Shirl, zoals je op de website van Plitvice kunt zien, en in ons “Veelgestelde vragen over Nationaal Park Plitvice” artikel, is het park in de zomer tot 20:00 uur geopend. Wanneer je om 16:00 komt, heb je dus nog genoeg tijd om het park te verkennen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 21. Hallo,

  Wij gaan eind juli met onze camper en onze twee honden rondtrekken in Kroatie.
  Is het mogelijk om het park te bezoeken met de honden, ik las al dat honden zijn toegestaan mits aangelijnd.
  Kan u ons dit bevestigen? We zijn onze route nog aan het uitstippelen en het zou natuurlijk jammer zijn om dit in onze trip in te plannen om dan niet binnen te mogen.

  Vriendelijke groeten,
  #loversontheroad

  • Beste Jana, zoals ik al vaker heb geschreven (ook in het artikel ‘veelgestelde vragen over Plitvice’) mogen honden gewoon mee, mits aangelijnd. Ook staat het vermeld op de officiele website van het park. Vriendelijke groeten, Karianne.

 22. Hallo Karianne,

  10 jaar geleden heb ik mijn huidige man leren kennen in Porec. Ik was toen met een vriendin op vakantie in Kroatië. Wij hebben toen een bezoek gebracht aan de plitvice meren. Nu 10 jaar later gaan mijn man, ik en onze dochter weer naar Kroatië. Ik wil hen zo graag het park laten zien!

  Echter heb ik van de week een blessure opgelopen waardoor ik nu met krukken loop. Nu vraag ik mij af of het nog wel mogelijk is om te gaan….

  • Beste Anja, wat leuk dat jullie elkaar in Kroatie hebben leren kennen (net als mijn man en ik) 🙂
   Ik vind het moeilijk in te schatten of je het aan zou kunnen om door het park te wandelen. Het hangt er denk ik vanaf hoe lang je het volhoudt. De kortste wandelroute duurt al minstens 2 uur. Je hoeft natuurlijk geen route aan te houden, je kunt ook gewoon je eigen route uitstippelen. En ik zou als ik jou was zo veel mogelijk gebruik maken van de boot en de pendelbus/treintje. Ook zou ik het personeel bij de ingang om tips vragen, zij kennen het park van binnen en buiten en krijgen heel vaak vragen om advies voor mensen die niet goed ter been zijn. Ze kunnen je vast goed adviseren.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Wij (gezin met kids van 16, 14 en 11) zijn in de meivakantie geweest. We waren er in het weekend, best druk, maar een FANTASTISCHE beleving voor ons. Aller- allermooiste stuk natuur dat we ooit hebben gezien. Maar…… ik kan me na het bezoek ook voorstellen dat het op een mislukking uit kan draaien. Daarom voor iedereen deze tips.
   1. KOM OP TIJD….. het is vakantie, maar voor dit bezoek geen gemaar…. hup, op tijd opstaan en op 9 uur of zo bij de ingang staan. Waarom: nog relatief rustig, nog niet te warm. U doet uzelf echt een groot plezier!
   2. Bezoek van 1 dag is echt genoeg (als u tip 1 opvolgt). Wij waren er uiteraard vroeg, lange route gedaan, heel veel gezien en toch om 14 uur weer buiten, nog voor het warmst van de dag.
   3. KIES INGANG 2! heel veel dagjesmensen/bussen komen vanuit het noorden het park in en parkeren bij ingang 1. daar is het dus drukker. parking 2 is maar een paar kilometer doorrijden. DOEN! Bovendien kunt u vanaf ingang 2 makkelijker het mooiste deel doen.
   4. Koop een kaartje IN het park en ga niet in de rij staan bij de parkeerplaats. Ook al waren we vroeg, er stond een flinke rij bij de loketten op de parkeerplaats. Wij vroegen bij de infobalie op parking 2 of er een andere mogelijkheid was om kaartjes te kopen. Ja hoor…. gewoon bij de echte ingang van het park.
   Dus….. vanaf de parking (2) de weg over met de loopbrug, stukje door het bos, daarna rechtsaf op asfaltweg en op plaats waar de treintjes vertrekken uw kaartjes kopen. Bij ons: 1 meneer voor ons……
   4. Kies sowieso voor het hoger gelegen deel. Wij hebben route H gedaan. Die tijd van 4 tot 6 uur die ze noemen is heel ruim gerekend inclusief alle stops en fotomomenten. Wij vonden het bovenste deel (is natuurlijk persoonlijk, maar locals beaamden het) echt een heel stuk mooier dan beneden.Beneden loop je echt in een rijtje en boven is het veel ruimer. Wij vonden het daar veel mooier.
   5. Ik kan route H van harte aanbevelen. vanaf de ingang bij parking 2, eerst met treintje naar hoogste deel. Daarna heel lekker naar beneden wandelen, prima te doen ook voor kids vanaf 5-6-7 jaar. Uiteindelijk komt u bij de boten aan. Als u genoeg gezien hebt (het is heel, heel erg mooi) neemt u de korte overtocht naar waar u met de trein vertrok. Als u het benedendeel ook wilt doen, neem dan de lange overtocht en vervolg route H en doe ook het lager gelegen deel.
   Hebben wij ook gedaan, maar daar erg druk, lopen in de file en ook een hele lange wachtrij van mensen die bij parkeerplaats 1 geparkeerd hadden en vanaf P3 de boot wilde nemen in (voor ons) de andere kant op.
   Daar ook veel minder vrolijke mensen. Ik kan me voorstellen dat het een vervelende ervaring is als je op P1 parkeert, dan file moet lopen en vervolgens een uur op de boot wachten. Ik moet er zelf niet aan denken dat mijn Plitvice ervaring alleen zou bestaan uit onze ervaring in beneden gedeelte.

 23. Vorige week 2 dagen in de buurt van Plitvice gezeten. ( backpacken per bus) 1 dag naar het park geweest. Fantastisch mooi! Aanrader. Het was wel al heel druk ( en dat in het voorseizoen ) Reden voor mij om maar 1 dag te gaan. Overigens kost een dagticket nu geen 110, maar 150 kuna. De andere dag heb ik een mountainbike gehuurd. Er zijn bewegwijzerde routes bij Dreznigrad en omgeving. Vaak asfalt en sommige routes onverhard en uitdagend. Een bezoek aan de Baraca grot is een aanrader. Niet groot, maar wel erg mooi. Er schijnt ook een fietsroute rond het park te zijn van ca 70 km, maar niemand kon mij daar meer over vertellen.

  Ik had een appartement op camping Bear. Super vriendelijke behulpzame eigenaar. Helaas ligt het pal aan de D1 en ontbrak iedere vorm van mooi uitzicht. Tips voor een mooie, in het groen gelegen en betaalbare accommodatie zijn welkom.
  Ook de meeste restaurants liggen pal aan de drukke weg. Ik miste deze dagen een terras om lekker te chillen.

  • Beste Marieke, bedankt voor je goede tips voor de omgeving van Plitvice. Prijzen kunnen inderdaad al weer hoger zijn inmiddels, ik kan het niet altijd bijhouden :-). Je zou eens kunnen kijken naar prive accommodatie in Korana, daar zou het wat rustiger moeten zijn. Vriendelijke groeten, Karianne.

 24. Beste,

  Zou u misschien de adressen van parking 1 en 2 kunnen geven? Ik ga het park bezoeken in mei vanuit zadar. Alvast super bedankt!

  Lien

  • Beste Lien, de parkeerplaatsen staan op de kaart onderaan het artikel. De weg is de D1.
   Parking 1 :44.907340, 15.612877 / 44°54’26.4″N 15°36’46.4″E
   Parking 2 : 44.883127, 15.623266 / 44°52’59.3″N 15°37’23.8″E
   Parking 3 : 44.884054, 15.623920 /44°53’02.6″N 15°37’26.1″E
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 25. Hartelijk bedankt voor al deze informatie Karianne!
  Weet je toevallig wat een ticket voor 2 dagen juist zou kosten? Ik kan dit online niet terugvinden

 26. Binnenkort gaan wij naar nationaal park plitvice met onze 3 kinderen. Graag willen wij in de buurt een kajak/kano tocht maken. Wat adviseer je ons?
  Daarna verblijven we nog in Sukosan nabij zadar. Graag willen We dan gaan snorkelen. Weet jij nog een goed adresje?
  Dankjewel!

  • Beste Mieke, er zijn veel aanbieders en ik denk dat de kwaliteit grotendeels hetzelfde is. Kijk bijv. eens naar de kayak excursie van Raftrek. Ze vertrekken volgens mij vanuit Korana, vlakbij Plitvice. Wat betreft snorkelen draait het allemaal om het vinden van een rotsstrand (want daar is de zee superhelder) en gelukkig is het in Kroatie heel gemakkelijk om rotsstranden te vinden, door simpelweg de kust te volgen buiten de kustplaatsjes. Tip: neem wel zwemschoenen mee. Vriendelijke groeten, Karianne.

 27. Hallo, wij hebben voor volgende zomer een 14-tal dagen gepland in kroatië. In de erste 3 dagen plannen wij een bezoek van 1 of 2 dagen aan de Plitvice meren. Wij logeren in ‘House bij the River’, gelegen in Plitvica Selo. Op hun website staat dat dit op een kleine km gelegen is van ingang 3 van het natuurdomein. Wanneer ik echter op de site van de Plitvice Lakes kijk kan ik maar ingang 1 en 2 terugvinden. Er is wel een parking 3. Kan men van daaruit ook het park betreden ? En is er mogelijkheid de dag voordien al een ticket aan te kopen (evt online ?). Alvast dank voor je info.

  • Beste Dirk, zo te zien op internet heet ingang 3 “Kozjačka Draga”. Het is op de kaart niet goed te zien maar uit info die ik heb gelezen lijkt het bij het grote meer (Kozjak) te liggen, waar ook een restaurant/bistro staat met dezelfde naam. Op deze site kun je normaal gesproken online tickets kopen, maar op dit moment worden er geen tickets voor Plitvice aangeboden, het kan zijn vanwege het feit dat we nu in het winterseizoen zitten. https://www.croatia-tickets.com/en/parks/ Wat ik heb begrepen is dat je ook met een online gekocht ticket wel gewoon in de rij moet bij de ingang, dus ik weet niet zeker of het je veel tijd zal besparen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 28. Hooi

  Ik heb hier een klein vraagje over: moet je je tickets op voorhand boeken? Of moet je perse met een hele groep komen? Want ik en mijn vriend zouden dit namelijk heel graag bezoeken maar moeten hiervoor 2u rijden. Het zou stom zijn dat we eens aangekomen merken dat we niet binnen kunnen. Alvast bedankt!

  • Beste Romy, tickets kunnen op voorhand geboekt worden maar dit is niet noodzakelijk. Voor groepen is het wel aan te raden of zelfs noodzakelijk om vantevoren te boeken. Ik heb nog nooit meegemaakt dat mensen niet bij Plitvice naar binnen konden, dan het park “vol” was. Als dit in de drukste periode (mid juli tot mid aug) niet gebeurt dan zal het ook zeker niet gebeuren in september. Vriendelijke groeten, Karianne.

 29. Hoi hoi –

  Een Australische vriendin en ik zullen vanaf volgende week woensdag een volledige week in Kroatië doorbrengen met een huurwagen. We landen en vertrekken vanop Dubrovnik. Aangezien we al om 8H ’s ochtends landen, is het misschien best onmiddellijk door te rijden naar de meren en zo onze weg terug doen zodat we op tijd terug zijn? Hoelang is het ongeveer rijden van Dubrovnik denk je?

  Kunnen we best tickets op voorhand kopen of maakt dit niet zo een verschil?
  We waren nog aan het twijfelen enkel Krka te doen…Maar lijkt me ZO mooi…:-)

  Ik vrees enkel een beetje voor ons tijdschema. Ik heb nadien nog een weekje alleen.

  Alvast bedankt! Fijne en duidelijke info!

  Grts

  • Beste Lieve, als met meezit met het verkeer zul je er ongeveer 6 uur over doen (via de snelweg). Je zou dan na aankomst vast tickets voor de volgende dag kunnen kopen en in de buurt van het park kunnen overnachten (Korenica is een mooi plaatsje). De omgeving is er heel mooi dus je zou ’s avonds al in de buurt van het park kunnen gaan wandelen. Na een dagje in het park zou je naar Zadar kunnen rijden om daar wat tijd door te brengen. Via Zadar kun je dan de kust volgen langs Sibenik, Split, Makarska naar Dubrovnik. Daar kun je best een weekje mee vullen! Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Dag Lieve,

   Wij denken eraan om volgend jaar in augustus dit park te bezoeken met 2 kinderen van 10 en 14 jaar. Ben wat geschrokken over de lange wachttijden. Is het misschien een beter idee dit park te bezoeken in de late namiddag en avond ? Alvast hartelijk bedankt. Ik heb al veel opgestoken van deze website.

   Vriendelijke groet

   Wim

   • Beste Wim, bedankt voor je compliment over de site! Het is geen slecht idee om in augustus de piek van de drukte in Plitvice te mijden. Dit zou je kunnen doen door vroeg in de ochtend of later op de dag te gaan. In dat geval raad ik je aan om je bezoek aan het park over 2 dagen te spreiden, aangezien je in één ochtend of één avond niet alles kunt zien. Vriendelijke groeten, Karianne.

 30. We hebben een bezoekje gebracht aan deze meren, in elk geval, dat was onze planning.
  Aangekomen op de parking was het één en al chaos. Normaal bij toeristische bezienswaardigheden. Maar hier werd nergens begeleiding gezet om de auto’s de juiste richting aan te duiden.
  Binnen aan de meren was het enorme rijen lang aan schuiven, we kozen voor de hogere en lagere gedeeltes te doen, dus na met het bootje over te steken trokken we de berg op. Op zich geen probleem, maar veel meer dan bos is daar niet te zien. We moesten al 2.5 uur rijden om daar te geraken dus had ik wel meer verwacht dan dat allerlei websites lieten uitschijnen, maar kom…tot daar ging het goed. We hebben ons enorm kwaad gemaakt aan Ingang 1. Iedereen had dorst. Er liep een koppel voor ons en die moesten voor hun kinderen 102 kuna betalen voor hun drinken. Ze betalen met 200 kuna en 2 kuna, dus moesten 100 terug krijgen. Ondertussen bestellen wij onze drank en de mama van dat ander koppel zegt, sorry maar ik heb 200 gegeven. Je krijgt een sneer van ‘NEIN’, hij laat dan nog zien hoe eentje van 100 er uit ziet alsof de mensen dommerikken waren.Terwijl wij ook zagen dat het eentje van 200 was. Maar ik heb de indruk dat de man in kwestie geen vrouwvriendelijk persoon is. Onze kinderen wilde een ijsje nemen, zitten 3 dames op een stoel, en voor de neus van de kinderen draaien ze het bordje ‘closed for an hour’ om en zitten gewoon op hun lui gat…met hun 3 dan nog wel.
  Wij vroegen een Zero, iedereen kent dat als Cola zero. WASS ZERO? krijg je te horen. Ik voelde aan de neus van mijn vriendin of die er nog aan stond.
  We hadden er genoeg van daar. De grootste zakkenrollers van daar is het personeel zelf. Zonder de grote waterval gezien te hebben zijn we 2.5 uur terug naar ons appartement gereden.
  Kortom, wil je een dagje korter van je vakantie genieten, zeer lang aanschuiven, kiezen om alles te zien en uiteindelijk niks, behandeld worden als vuil…kies voor een bezoek aan de Plitvice meren.
  Eerlijk gezegd ben ik nu wel benieuwd of deze tekst ook gepubliceerd mag worden?…

  • Beste Davy, waarom denk je dat we dit niet zullen publiceren? Wij zijn gewoon een blog, we hebben totaal geen relatie met het park. Alle meningen en ervaringen zijn hier welkom.
   Zoals ik altijd waarschuw, is Plitvice ontzettend druk in de zomer. Ik adviseer mensen altijd om in het voor- of naseizoen te gaan.
   Personeelstekort in het toerisme is een toenemend probleem in heel Kroatie. Er wordt van je verwacht dat je 7 dagen per week, 12+ uur per dag werkt. Je mag van geluk spreken als je een contract krijgt voor het minimumloon van 300 euro per maand, want de meeste mensen worden zwart aangenomen en verdienen nog minder. Als je nagaat dat de boodschappen in Kroatie duurder zijn dan in Nederland dan snap je wel dat je met een gezin niet genoeg te eten hebt voor 300 euro per maand.
   De mensen die er ondanks de slechte werkomstandigheden toch voor kiezen om in het toerisme te gaan werken hebben het extra zwaar, omdat ze in hun eentje het werk van meerdere mensen moeten doen. Ik kan me daarom goed voorstellen dat ze niet altijd even vriendelijk zijn.
   Dit is natuurlijk absoluut geen excuus voor het feit dat 3 dames tegelijkertijd pauze nemen, of het feit dat een medewerker probeert 100 kuna te stelen, maar ik wil dit even kwijt om aan te geven hoe de situatie in het land is. Het personeelstekort is hoogstwaarschijnlijk ook de reden waarom er geen parkeerbegeleiders aanwezig waren.
   Ik vraag me af welke route jullie hebben genomen als jullie alleen maar bos hebben gezien, er zijn natuurlijk wel routes die verder van de meren af lopen, maar de belangrijke routes, die op de borden en plattegronden worden aangegeven, volgen allemaal de meren en de watervallen.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 31. Wij waren hier op 3 augustus. Omdat we van ver moesten komen waren we er pas om 12.45 uur. Op dat moment waren zowel P2 als P1 vol, en afgesloten. We reden vervolgens 200 meter noordelijk van P1 de zijweg in (ook ontzettend druk), en konden uiteindelijk een paar honderd meter verder aan de linkerkant op een grasveld bij een restaurant/bed&breakfast alsnog parkeren. We moesten wel 70 kuna betalen, maar dat hadden we ervoor over. Vervolgens een flinke rij bij de ingang (ik schat een kwartier wachttijd), maar wat bleek: toen wij binnen waren (rond 13.30 uur) was de rij weg, en P1 was weer open. Mijn conclusie is dat er toen weer mensen weggingen, en je daarna dus gewoon weer kon parkeren en zonder rij naar binnen kon komen. 13.00 uur is gewoon een heel onhandige tijd: druk door late aankomers, terwijl er nog bijna geen mensen weggaan.
  Vervolgens gingen we eerst het lage deel van het park in: echt ontzettend druk, file-lopen, het leek wel een avondvierdaagse op de basisschool. In de richting van de boot naar het hogere deel was het wat rustiger, bij de boot zelf moesten we wel weer een kwartier wachten. Vervolgens in het hogere deel ging het weer goed, daar was het duidelijk minder druk. Aan het eind van de middag was het wel weer even dringen in de bus naar P1.
  Al met al was het park heel mooi, maar het lage deel gewoon te druk op dat moment. Wij waren twee dagen eerder in het Krka park geweest: dat was meer relaxed (op dezelfde tijd van de dag). Bij nader inzien hadden we het bij het eerste bezoek aan Krka kunnen houden, ook omdat we 2,5 uur moesten rijden naar Plitvice.

  • Beste Urs, bedankt voor het delen van jullie ervaring met Plitvice en Krka. Helaas was het erg druk, dat is het nadeel van een bezoek in juli en augustus. Komen jullie ooit nog eens buiten het hoogseizoen in Kroatie dan raad ik je aan om nog een keer naar Plitvice te gaan, het is dan een hele andere ervaring. Vriendelijke groeten, Karianne.

 32. Wij gaan in sept via interrail o.a. richting Kroatië en willen dan de plitvice meren bezoeken. Naar welke plaats kunnen wij dan het beste met de trein gaan? Denk dat we 2 dagen willen blijven en dan weer verder richting kust.

 33. Dank voor alle informatie! Weet je ook of de hiking trails aan te raden zijn en zo ja welke? En moet je om deze te lopen ook entree voor Plitvice betalen? Ze liggen net buiten het merengebied zo te zien ..

  Ik heb er twee gekopieerd van de Plitvice website:

  ‘Plitvica’ Trail (St 4- 1-3-P3) – 9 kilometres long
  (St 4, 1, 3, P3) – 9 km long. The beginning of this trail is at Labudovac (panoramic train stop no. 4), over point no. 1, where it forks off from ‘Čorkova uvala’ Trail towards point no. 3, where it re-connects the ‘Čorkova Uvala’ Trail continuing further on downstream along the Plitvica Stream to the Great Fall and the ship dock P3 at Kozjačka draga.

  Trail no. 1
  (1-5), approx. 2 h 30 min.
  The trail starts at the Hladovina parking lot (Entrance 2) near the walking bridge across the main road D1. Five-hundred meters down the road you will reach the first intersection (point no. 2), where from you can walk on towards the foot of Oštri Medveđak peak (point no. 3). Another option is to walk towards point no. 4 (a junction below Turčić → see Trail no. 2). The trail begins as a mild downward slope, by the car park at Entrance Gate 2, towards the end of the forest road, and leads on along the well-maintained hiking trail, circling around the Forestry Institute ground, and up, to an overgrown meadow called Hrnjakuša. From point no. 3 you may either carry on towards the Oštri Medveđak peak, or over the Tupi Medveđak towards point no. 4 (a crossroad before Turčić). The ascent to the Oštri Medveđak peak continues over mild serpentines. To continue hiking over the Tupi Medveđak peak, you should return from Oštri Medveđak to point no. 3 to Entrance 1 (point no. 5).

  Groet, Marieke

  • Beste Marieke, voor zover ik weet vallen deze hiking paden binnen het park en betaal je dus gewoon entree. De route wordt duidelijk aangegeven maar ik raad je wel aan om een plattegrond aan te schaffen en om op de paden te blijven. Ik heb zelf geen van deze paden gelopen en kan er dus geen een aanraden of afraden. Volgens mij wordt voor sommige paden aangeraden om niet zonder een ranger te gaan, je zou dit dus even goed moeten checken met de park administratie. Vriendelijke groeten, Karianne.

 34. Hallo,
  Wij gaan binnenkort met de camper richting de plitvice meren.
  Kun je bij het park makkelijk parkeren?
  Ik weet dat er n paar campings in de buurt zijn, maar als we de camper daar neerzetten kun je alleen met een bus naar het park, en die vertrekt pas om 900 uur. Dat vinden we te laat.
  Dus wellicht met de camper naar het park en daarna een camping voor overnachting zoeken, en daags erna weer met de camper erheen.
  Wie heeft tips??
  Dank je daarvoor

  • Beste Bo, je kunt prima met de camper parkeren op een van de officiele parkeerplaatsen van het park, en dan gemakkelijk naar de ingang wandelen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 35. Hallo, zijn er in de buurt van het park nog andere bezienswaardigheden? Wij willen voornamelijk langs de kust blijven maar het lijk mij wel waard om naar dit park te gaan. Als er meer te zien valt, dan kunnen we eventueel nog ergens in de buurt een overnachting boeken. Wij zijn met 2 volwassenen en 3 kinderen van 3, 6 en 7 jaar.
  Groetjes,
  Shirley

  • Beste Shirley, zoek even in de andere comments onder dit artikel op het woord “omgeving” en je zult zien dat deze vraag al eerder is beantwoord. Vriendelijke groeten, Karianne.

 36. hoi,
  Wij gaan begin augustus naar de meren. We gaan met 2 kinderen van 9 en 11, dus geen kleintjes meer.
  We zullen anderhalve dag hebben om het park te bezoeken, komen iets na de middag aan en dan de dag erna nog.
  Welke routes raad je ons aan om het meeste gezien te hebben?

  Alvast bedankt!
  Vriendelijke groeten!
  Wendy Creemers

  • Beste Wendy, voor de volledige dag zou ik kiezen voor route K, en als dit te veel is voor de kids, dan route C of H. (welke je ook kiest, je zult een groot deel van het park zien) Voor de halve dag kun je kiezen voor B of F. Verder zou ik me niet te veel van de routes aantrekken, het zijn maar suggesties. Merk je op de 2e dag dat je een deel van de route al hebt gewandeld op de eerst dag, dan kun je altijd nog je plannen wijzigen. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hoi,

    Ondertussen zijn we terug van onze reis naar Kroatië.
    We zijn anderhalve dag bij de meren geweest. We kwamen aan op zaterdag 12 augustus tegen 16u15, een ticket voor 2 dagen gekocht… die dag deden we het lage deel. We begonnen met route A, gingen over op B en eindigden met ???
    We zagen meer dan oorspronkelijk gepland. Het was wel een mindere dag qua weer, dus niet zo druk!
    Op zondag kwamen we om 9u15 aan, er stond een ongelooflijk lange rij aan de kassa, dus we waren megablij dat we daar niet enkele uren verloren! We deden het hoge deel, nog mooier (indien mogelijk) dan het lage vond ik persoonlijk. Ook toen volgden we niet echt een route…. het wijst zich allemaal wel wat uit. Er stond wel een mega rij aan de boot, min 2u aanschuiven! We hebben dan (kids met tegenzin) route K gevolgd langs het grote meer (was eigenlijk niet toegankelijk, maar mocht op eigen risico), was te doen!
    We hebben 2 super dagen beleefd, geniet er nog van na!!!
    Mega mooi!!! Blij dat we het gedaan hebben! Bedankt nog voor de info, was erg handig!
    groetjes Wendy

  • Wendy

   Als je de kans hebt en toch een hele dag daar bent zou ik zeker opteren voor route K
   Bij het binnengaan krijg je ook een kaartje van het park, eens je de rustplaats bereikt hebt waar ze aan het barbecuen zijn heb je het mooiste van de route wel gezien, dan kan je ook opteren om binnenwegen te nemen, stukje met de boot of treintje te doen, dit kan je zelf een beetje uitzoeken op je plannetje dan!

  • Hoi,

   Vandaag 21 juni 2017 gehele dag in park geweest.

   Kassa’s zijn open om 07.00 uur en nog weinig toeristen. Hoewel de grote stroom pas op gang kom omstreeks 11.00 uur.

   In 1 dag heb je echt alles gezien. Wij zijn begonnen bij ingang 1. Dit moet je doen omdat dan de zon op de watervallen schijnt als je bovenaan staat. Prachtig voor foto’s.

   Neem route K in het begin vanaf ingang 1. Wij hebben de boot gepakt over het grote meer. duurt 20 min en is leuke verandering voor je kids. Daarna heb je keuzes te over om de route te vervolgen. Kijk goed op je kaartje om naar ST3 te gaan.
   Vanuit ioer hebben hebben wij het treintje gepakt naar ST2. Scheelt en stuk lopen en voor de kinderen weer even wat anders.

   Vanuit ST2 weer diverse mogelijkheden om naar de uitgang te gaan.

   Er staan overal borden met de routes. je kan ze zelf combineren. Wij zijn vanaf 07.15 tot 17.15 uur bezig geweest.

   Neem wel voldoende drinken mee..

 37. Wij gaan volgende week naar Kroatië, omgeving Split.

  Al een beetje gegoogeld en mooie plekjes gevonden.
  Nu vroeg ik mij af of er veel verschil zit tussen nationale park plitvice en het park krka.

  Laatste is veel dichterbij namelijk. Ik hoor t graag!

  Groetjes Sanne

  • Beste Sanne, het grootste verschil tussen de twee is dat Krka een rivier is met watervallen en Plitvice een serie meren met watervallen. Daarnaast is Plitvice veel groter (je kunt er gemakkelijk 1 of 2 volledige dagen doorbrengen) terwijl Krka in een halve dag te doen is. Je kunt wel een hele dag doorbrengen in Krka als je dat zou willen, omdat er gezwommen kan worden, en er is een mooie grote weide waar je kunt zonnebaden, picnicken of voetballen bijv. Beide parken zijn prachtig, en als je echt van natuur houdt, zou ik je aanraden om te proberen om beide te bezoeken. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Sanne

   Als je eerst de Krka meren doet zijn de meren wel mooi, als je eerst plitvice doet stellen de meten van Krka niks voor.
   Kort samengevat plitvice meren kan je zoals Karianne zegt makkelijk 2 dagen rondwandelen en bewonderen!

   Je kan er zelf routes samenstellen als je een beetje op de kaart kan lezen.

   En zo kom je op 2 dagen makkelijk op de mooiste plaatsjes 😉

   Wij zijn er zelf al 3 keer geweest zn blijft prachtig, vorig jaar zijn we bij de meren van Krka geweest en dit viel ons dan een beetje tegen, omdat je er op een halve dag bent uitgekeken en zwemmen bijna onmogelijk was door de drukte in het park.

   Groetjes Benjamin

 38. Hallo allemaal,

  Mijn vriend en ik gaan in juni naar dit prachtige park.
  Deze website geeft me al een prachtig beeld van wat we kunnen verwachten, alleen vroeg ik me nog een ding af:

  Ik had gezien dat er ook roeibootjes waren in het park die je kan huren. Alleen kan ik nergens vinden waar dit daadwerkelijk is, en wat dat zou kunnen kosten… (Of het bestaat gewoon niet.. als je op google zoekt naar plitvice, krijg je ook foto’s van de krka watervallen)

  Maar het leek me romantisch om samen met mijn lief te varen door deze mooie natuur! 🙂

  Weet iemand hier iets over toevallig?

  Groetjes, Laura

  • Beste Laura, Plitvice is een beschermd natuurgebied dus er mag niet worden gevaren of gezwommen. Het zou best kunnen dan je tijdens het googlen naar afbeeldingen van Plitvice eigenlijk afbeeldingen van andere meren of rivieren te zien hebt gekregen (waar varen wel is toegestaan). Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Laura,

    Zojuist komen wij uit het park en ik had toevallig eerder jouw vraag gelezen dus de bootjes vielen mij direct op. Er zijn houten bootjes te huur waarmee je kunt rooien bij P1, waarvandaan ook de grote boot vaart. Daar kom je het makkelijkste via ingang 2. Geen idee voor hoeveel en hoelang, maar het kan dus wel! Veel plezier, het is schitterend.

    • Beste Esmee, bedankt voor de aanvulling. Er zijn inderdaad roeibootjes te huur voor het Kozjak meer, maar hiermee kun je alleen het meer verkennen, verder niet. Je betaalt ong. 50 kuna voor een bootje voor 4 personen, exclusief de toegangsprijs voor het park. Vriendelijke groeten, Karianne.

 39. Hoi allemaal,

  Door de meeste reacties begrijp ik dat je er het beste vroeg (tussen 6 en 7 uur)naartoe kan gaan. Maar het park opent pas om 08.00

  Kunnen we dan het beste 1 dag vooraf de kaartjes kopen?

  Welk adres kunnen we het beste gebruiken voor de navigatie?

  Alvast bedankt!

  Groetjes Audrey

  • Beste Audrey, veel mensen moeten lang rijden om het park te bereiken, vandaar dat sommigen misschien hebben geschreven dat ze om om 6 of 7 uur al vertrekken. Het park is inderdaad om 8 uur open. Voor zover ik weet moeten kaartjes op de dag van het bezoek worden gevalideerd bij de kassa, dus ook al zou je ze vantevoren kopen, je zult dus toch op de dag zelf in de rij moeten. Hier vind je de GPS coordinaten van de twee ingangen: https://www.plitvice-lakes.info/national-park/entrance/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 40. Al ik zo al de berichten lees is het niet te doen voor mijn vrouw in haar scootmobiel of kan ze wel bij het treintje en boot komen.
  vriendelijke groet Fam. Fortuijn

  • Beste familie Fortuijn, in de reacties onder het artikel vinden jullie een aantal zeer goede tips en nuttige feedback van bezoekers die naar het park zijn geweest met een rolstoel of scootmobiel. Voor meer informatie kunnen jullie het beste direct contact opnemen met het park. De mensen daar kennen alle paden uiteraard op hun duimpje (ik helaas niet) en kunnen goed advies geven over wat de mogelijkheden zijn. Contactgegevens staan onderaan het artikel. Ze zijn het hele jaar door bereikbaar via telefoon en email. Er zijn medewerkers die Engels en Duits spreken. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Hoi
   Wij willen ook graag de watervallen gaan bezichtigen maar hebben een hond mag die mee in het park… ..?
   Wie heeft hiermee ervaring.
   Met vriendelijke groeten
   Christel

 41. Hallo ,

  Ik wil graag onze ervaring delen die we vandaag hadden bij de plitvic meren,

  gisteren zijn we aangekomen vanuit porec waar we 2 weken heerlijk genoten hebbn,op dit moment slapen we met onze kinderen van 1 en 3 in house palijan in rakovic.zon 20 min van de meren. Hierdoor konden we vanochtend om 7.05 op parking 2 parkeren. Kleine wandeking na beneden waar we onze eerste trappen ondervonden met buggy. Na een half uur kwamen we aan bij de bootjes. We hadden gevraagd welke route we moesten nemen,route f was te doen met buggy. Tijdens de boottocht die overigens leuk is voor de kids genoten wij van het unieke uitzicht en de stilte.woooowww zo mooi onbeschrjjfelijk en niet op camera vast te leggen. We gingen op weg na de grote waterval dat was ons doel.over de hobbelpaadje waren we niet zo happy maar als je iets wil en je ziet zo veel moois onderweg. We hebben het gehaald tot aan de waterval al werd t hier wel wat druk en moesten we t laatste trapje om en km met 1 kind na beneden het was adembenemend. Toen op weg na de bus en dit was best een klim voor een 3 jarige maar goed afleiden en een bustochtje beloven en dan komt t ook goed.

  met de bus zijn we helemaal na de andere kant gereden wat ik we hadden de smaak te pakken. Op na route h…ook 5 km maar dit was afzien. Niet te doen met buggys door de vele wooden bridges werd ons kind in slaap geschud waardoor we we er bang werden want lang en veel schudden is niet goed voor kleine kids. Heel veel de buggy moeten dragen en de oudste in de nek. Bovendien vonden we t minder mooi.

  onze conclusie je kan zeker met kids na de plitvic meren. Pak entree 2 neem de boot en route f na de grote waterval. Hou dan wel in je achterhoofd dat je wel stoer moet zijn want t zijn behoorlijke hobbels maar t is zo de moeite waard!en ga vroeg!!!dan is t zoveel leuker voor alle bussen met chinezen en Japanners komen!

  wij komen zeker terug als de jongens groter zijn

  • Beste Stefanie, heel erg bedankt voor je uitgebreide en duidelijke verslag en de tips! Heel handig voor ouders met jonge kids die het park willen bezoeken! Ik hoop dat de rest van jullie vakantie net zo goed is geweest als jullie bezoek aan Plitvice. Vriendelijke groeten, Karianne.

    • Hoi,
     Wij zouden deze zomer misschien willen doorbrengen in Porec en zeker de watervallen in Plitvice willen zien.
     Is het best mogelijk met de wagen voor op en af of beter 1 dag daar logeren?
     Eventueel nog nuttige tips in Porec ?

     • Beste Danny, het ligt er helemaal aan hoe lang je in het park door wilt brengen. Wil je graag veel zien en wandelen, dan kun je er beter een overnachting regelen. Heb je aan een uurtje of 4 of 5 genoeg (zie de wandeltijden bij de routes) dan is het ook wel te doen in 1 dag. Vertrek wel zo vroeg mogelijk, zodat je er uiterlijk rond 9 uur ’s ochtends bent. We hebben een paar artikelen over Porec geschreven, gebruik even de zoekbox om op de term “Porec” te zoeken.
      Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Hallo Danny, wij zijn vanaf Medulin gegaan en als ik jou was zou ik overnachten, het is een lange rit ernaartoe en wij zijn savonds na aankomst de korte route gaan doen, overnacht in het hotel ernaast en smorgens een lange route, en waren voor de drukte weer weg

 42. Nationaal park Plitvice was supermooi!
  Maar als ik 1 tip mag geven: sta vroeg op en ga om 7u s’morgens al naar de watervallen.
  Wij waren om 7u aan de kassa en alles verliep vlot.
  Op mijn foto’s staan er geen toeristen.
  Toen wij rond 12u huiswaarts keerden, was er heel veel volk aan de kassa.
  Er stond een wachtrij van zeker 200 personen.
  Dus als je wil genieten van dit natuurwonder, ga heel vroeg in de morgen!!
  Sofie

 43. Hoi hoi

  Wij willen graag met 2 kinderen (4 en 6) naar de watervallen gaan kijken, is dit te doen met zulke kleine kinderen of is het een te “zware”wandeltocht?
  Zijn er andere opties om er te komen?

  Hoor graag van u, alvast bedankt!

  • Nog een aanvullende vraag we hebben zitten kijken op de routes en denken dat route F het meest geschikt is… weet er iemand hoe lang/aantal km het lopen is tussen P3 en st1?
   Klopt het dat het alleen dat stuk is wat je moet lopen en de rest met boot/trein?!

    • Vandaag naar de watervallen van Plitvice geweest met onze 2 dochters van 4 en 6 jaar. Hebben route F genomen en dat ging prima! Genoeg gelegenheid om regelmatig te stoppen en het treintje richting einde van de route was erg prettig voor nm de jongste want die was toen wel redelijk moe. Jonger dan 4 jaar zou ik dan ook niet doen om de route te doen.
     Tussendoor ook voldoende gelegenheden om wat te rten/drinken te kopen, zou wel adviezeren om wat te drinken mee te nemen tijdens het wandelen.
     We waren om 9.15 aanwezig en waren om 13.30 terug bij het startpunt. Hebben het rustig aan gedaan. Merkt wel dat het rond 11-12 uur drukker begint te worden.

     Al met al een aanrader dus ☺

  • Beste Sandra, zoals al vaker geschreven is het park niet geschikt voor zeer jonge kinderen die nog niet ver kunnen lopen. Ook is het park niet erg geschikt voor buggy’s tenzij je bereid bent om je kind en buggy veel te dragen. Zelfs als je voor een van de kortere routes kiest of voor een route met een boot en/of treintje moet er toch nog veel gewandeld worden. Onze oudste is nu ook zes (en onze jongste drie) en ik zou hem nu evt. wel mee willen nemen maar zou liever nog een jaartje wachten. Vriendelijke groeten, Karianne.

 44. Hey Karianne, wij zijn in Funtana (Fontana) van 19 t/m 29/8/16 en zouden graag naar de meren van Plitvice gaan (huren een wagen). Mijn man is niet zo goed te been (heeft een knieoperatie nodig) maar kan wel stappen als het nodig is. Kan je mij even laten weten welke route je ons zou aanraden (wij zijn met 4 personen) zodat hij niet te lang moet stappen dus een route met trein en boot (maar niet de langste) zodat wij toch wel een groot deel van de meren zien? Ook, naargelang de route die jij ons zal aanraden, welke parking kunnen wij best gebruiken? Ik las dat het misschien beter zou zijn om de dag daarvoor ’s avonds aan te komen en daar in de buurt te logeren zodat men ’s morgens vroeg naar de meren kunnen gaan (om teveel volk en wachttijden te vermijden). Ik denk dat wij dit dan misschien wel zullen doen aangezien ik dacht dat de reis van Funtana naar Plitvide zo’n 3,5uur duurt (helaas zullen we Krka niet kunnen doen want dat is 4,5uur rijden maar dat doen we wel wanneer wij bij een volgende reis Dalmatië gaan bezoeken 🙂 ). Alvast bedankt voor jouw hulp en proficiat met de site! Groetjes, Christiane

  • Beste Christiane, ik vind het heel moeilijk om een route aan te bevelen voor mensen die slecht ter been zijn want helaas ben ik er nog niet vaak genoeg geweest om ze allemaal zelf te hebben gelopen. Deze vraag kan echt het beste worden beantwoord door het personeel van Plitvice. Je moet namelijk niet alleen kijken naar de lengte van de route en of er een boottocht en/of treinrit bij zitten, maar ook naar het terrein, de helling, trappen etc.
   De route die je kiest bepaalt uiteindelijk ook welke parkeerplaats voor jullie het beste is. Daarom kun je beter even met het park bellen voor vertrek (om te voorkomen dat je van de ene naar de andere parkeerplaats wordt gestuurd), of je zou de avond vantevoren inlichtingen kunnen inwinnen bij het personeel bij de ingang. Ook kun je in de comments onder dit artikel een verslag vinden van een stel dat ook niet goed ter been is, ze geven een aantal goede tips). Krka is inderdaad wel erg ver. Maar ook voor mensen die vanuit Istrie naar Plitvice reizen is het aan te raden om er 1 of 2 nachten te overnachten in plaats van dezelfde dag heen en terug te reizen (men moet niet onderschatten hoe vermoeiend de wandeling is, vooral met warm weer). Alvast veel plezier gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

 45. Hallo,

  Veel reactie en vragen gelezen en nieuwsgierig geworden naar het park.
  Maar onze vraag is kun je het entree geld ook in euro’s voldoen?
  Anders moeten wij namelijk eerst geld omwisselen.

  In afwachting van antwoord

  • Beste heer/mevrouw Vietmeijer, ik denk dat ze bij de kassa wel euro’s accepteren maar ze zullen het wisselgeld in kuna’s teruggeven (je zult altijd iets duurder uit zijn dan wanneer je met kuna’s betaalt). Je kunt ook gewoon met je credit card betalen. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Bedankt voor uw antwoord.
    Zijn inmiddels bij het park geweest, geweldig mooi.
    En je kunt er inderdaad euro’s omwisselen voor kuna.
    Ze rekenen hier 1,5 procent voor, zit een wissel kantoor bij de kassa.

   • Karianne,

    Kun je ook gewoon pinnen met je gewone bankkkaart (zoals ik in Frankrijk/ Duitsland etc ook doe).
    Bedankt voor je antwoord,

    Heleen

 46. Goedemiddag

  Wij komen vanuit Karlobag en zijn daar met eigen auto. Is de route goed te doen vanuit Karlobag met auto naar Plitvice, of betreft dit een gevaarlijke route die af te raden is met eigen vervoer?

  Hoor heel graag
  Alvast dank en complimenten voor deze site!
  Gr WL

  • Beste WL, de wegen die je zult moeten nemen heb ik nog nooit bereden. Het lijken me voornamelijk regionale wegen met veel bochten en langzaamrijdend verkeer. Kijk maar eens naar de resultaten als je de route invoert op viamichelin.com. Iemand ervaring met deze route? Vriendelijke groeten, Karianne.

 47. Hoi!

  Wat een leuke site en info!

  Wij gaan in augustus richting Kroatië.
  Is het mogelijk een rondtocht en/of kaartjes te reserveren? Of kun je dit alleen doen als je bij het park zelf bent? Kun je er vrij parkeren, of is het betaald parkeren?

  Nog tips? Wandelroute, boottocht of juist met een treintje?

  Groet,
  Natasja

  • Beste Natasja, de antwoorden op al je vragen kun je vinden in het artikel zelf en/of in de onderstaande comments. Daar vind je ook veel tips voor routes. Vriendelijke groeten, Karianne.

 48. Beste,

  Wij vertrekken maandag ook naar Kroatië.
  Owv de langen wachttijden voor tickets heb ik even online gezocht naar sites die online tickes voor Plitvice aanbieden.
  Ik heb dergelijke websites gevonden. bv: https://www.croatia-tickets.com/en/cart/ maar weet niet of deze betrouwbaar zijn, aangezien jullie zeggen dat er niet online geboekt kan worden.

  Heeft er iemand weet van of deze tickets ‘echt’ zijn die online aangeboden worden?

  mvg Michel

  • Beste Michel, ik ben niet bekend met deze sites (of eventuele andere ticket sites) maar zoals ik al eerder schreef, ik lees overal dat je online tickets ook gewoon bij de kassa moet inruilen voor papieren tickets en je dus zowieso in de rij moet. Je kunt het beste met het park zelf bellen om te checken of de door jouw genoemde ticket verkoop site door hun erkend wordt en wat de eventuele wachttijd bij de ingang is voor online gekochte tickets. Feedback op onze site zou fijn zijn, voor andere lezers! Vriendelijke groeten, Karianne.

 49. Hoi hoi,

  Samen met een vriendin ga ik in augustus naar Podstrana (een plaatsje vlakbij split). Wij willen graag naar de plitvice meren.

  Vorig jaar was ik ook in Podstrana en wilde ik hier ook al heen. Ik vroeg toen aan een toeristen bureau hoe duur het was om vanuit daar naar de plitvice meren te gaan. Zij vertelden dat het meer dan 200 euro was!

  Heeft u enig idee met welk busbedrijf we vanuit podstrana naar de plitvice meren kunnen reizen?

  Met vriendelijke groet,

  Naomi

  • Beste Naomi, met een georganiseerde busreis naar Plitvice reizen is uiteraard een stuk duurder dan gewoon het openbaar vervoer nemen. Helaas kost het wel redelijk wat meer tijd om zelf met het openbaar vervoer te gaan en hoe langer je over de reis doet, des te minder tijd heb je in het park. https://www.buscroatia.com/bus-plitvice-lakes/
   Voor 1 persoon kost een georganiseerde busreis naar Plitvice zeker geen 200 euro, maar ongeveer 80 euro (600 kuna). Online kun je aanbieders vergelijken, zoek bijv. op “day tour split plitvice” of “bus excursion split plitvice”. Je hoeft dan alleen zelf met de bus of taxi van Podstrana naar het centrum van Split te reizen, waar je op kunt stappen. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hoi Karianne,

    Is die 80 euro alleen voor de busreis of is daarbij nog meer inbegrepen?

    Op de site die u toevoegde aan uw bericht geven ze aan dat de reis 22 euro kost. Klopt dit dan wel?

    Met vriendelijke groet,

    Naomi

    • Beste Naomi, de prijs van ong. 80 euro (vanuit Split) is de totaalprijs voor de hele excursie, waarbij de toegang tot het park uiteraard is inbegrepen. Dit kun je ook terug zien als je een aantal websites van aanbieders bekijkt. Daar staat duidelijk aangegeven wat de excursie kost en wat is inbegrepen.
     De link uit mijn vorige email toont je de routes, dienstregelingen en prijzen van het openbaar vervoer per bus.
     Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Ruud, in het artikel kun je lezen welke wandelroutes je vanuit welke ingang kunt nemen, verder maakt het niet zo veel uit welke ingang je neemt. Indien de GPS locatie niet in het artikel staat (ik weet zo niet meer of ik die erin gezet heb) kun je het heel gemakkelijk op internet opzoeken (zoek op “gps plitvice lakes” bijvoorbeeld). Vriendelijke groeten, Karianne.

 50. Hallo,
  wij gaan binnen twee weken een bezoekje brengen aan de plitvicemeren. wij zijn op doorreis met onze camper-lengte 8m. Heb je een voorkeur welke parking/ingang we best nemen. is er moeilijkheid in bereikbaarheid?

  Alvast bedankt

  • Beste Dirk, omdat wij er nooit zijn geweest met een camper heb ik hier eigenlijk nooit zo bij stilgestaan. Ik heb nog nooit van anderen gehoord of gelezen dat de bereikbaarheid van het park/de parkeerplaats lastig is voor campers. Ik heb nog even voor je gezocht online maar heb niets bijzonders kunnen vinden. Je zou altijd even contact op kunnen nemen met het park, als je het zekere voor het onzekere wilt nemen. Contactgegevens vind je in het artikel. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Dag Karianne,

    Alvast bedankt voor uw reactie. Ik heb ondertussen een mail gestuurd naar het park en ze hebben geantwoord dat het geen probleem is voor zowel parking 1 als 2.

    Groetjes,

    Dirk

    • Hallo Dirk, Karianne en Benjamin

     Hier krijg ik een antwoord op onze bezorgdheid, wij reizen ook met de camper. Dank jullie wel! Groetjes, Christiane

  • Wij zijn er 2 keer geweest,
   Dacht bij ingang 1 maar daar is een parking voor bussen en Campers voorzien.

   Mvg Benjamin

 51. Beste,

  Wij gaan eind september 2 weken naar Kroatië, (bale,rovinj) wij hebben daar een huisje, samen met onze 3 hondjes! We willen dood graag de meren van plitvice gaan bewonderen! Is dit mogelijk met onze hondjes? Is het er erg druk? We willen dit in de voormiddag doen, zodat het voor hen niet te warm is. Indien het mogelijk is met honden, zijn er veel andere honden in het park? Alvast bedankt! Vriendelijke groeten!

  • Beste Vanessa, eind september is het gelukkig niet meer zo druk in Plitvice. De drukste maanden zijn juli en augustus. Honden mogen mee mits aangelijnd (zie ook de andere comments onder het artikel). Eind september zal het hoogstwaarschijnlijk niet meer warm zijn in de omgeving van Plitvice, gemiddeld misschien tussen de 15 en 18 graden. Er zijn wel mensen die hun hond meenemen naar Plitvice maar niet echt veel. Het is mij tenminste nog nooit opgevallen dat er veel honden in het park zijn. Vriendelijke groeten, Karianne.

 52. Hallo,

  wij willen (3 volwassenen) en 2 kinderen, naar de plitvice meren gaan met de AUTO. wij vertrekken vanuit Nederland, hoe lang doen we daar ongeveer over ? 2 volwassenen hebben een rijbewijs.

  • Beste Soraya, het ligt eraan waar in NL je de reis begint Je kunt het beste de website http://www.viamichelin.com gebruiken. Deze site is heel handig en geeft je behalve de reistijd ook aan wat je kosten zullen zijn voor benzine en tol bijv. Ik kom zelf uit Gelderland en vanuit omgeving Arnhem doe je er ongeveer 15 uur over, maar het hangt er natuurlijk vanaf hoe vaak je onderweg stopt. Deze 15 uur is incl. pauzes maar zonder oponthoud onderweg (wegwerkzaamheden, wachten bij de grens etc.). Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Wij hebben er 4 weken over gedaan, dat komt omdat we alleen achteruit reden. Anders kon het misschien in 2 dagen. Groetjes Hans

 53. Hi
  Mss een domme vraag maar is er ergens in het park ook de gelegenheid om op super warme dage te kunnen zwemmen?

  • Beste Brent, helaas is zwemmen in het park niet toegestaan (zie ook in de comments). Wel zijn er rivieren en beekjes in de omgeving (buiten het park) waarin gezwommen kan worden. Vriendelijke groeten, Karianne.

 54. Hallo,
  Heb je enig idee hoe wij vanuit Plitvice meren met de bus/trein naar Porec kunnen komen?

  Ik vind hier geen duidelijkheid over op internet

  • Beste Joan, in de comments bij dit artikel vind je hier meer info over. Je zult eerst met de bus (via Rijeka) naar Karlovac moeten reizen en vervolgens van Karlovac naar Plitvice. Hier vind je alle dienstregelingen en routes van bussen in heel Kroatie: http://www.getbybus.com.

 55. Hi Karinna,
  Wij gaan dit jaar de eerste week van Juni naar Split en zouden graag ook naar Park Plitvice gaan. Wat zijn de ervaringen met de auto van Split naar Plitvice? Is het een goede weg (niet te veel slingerwegen) daar naartoe?
  Marco van Alderwegen

  • Beste Marco, het grootste gedeelte ga je gewoon over de snelweg en wanneer je eenmaal van de snelweg af gaat valt het heel erg mee met de route, maar je mag het grootste gedeelte slechts 50km per uur rijden. Geen slingerwegen of iets dergelijks, op een aantal scherpe bochten na. De afslag van de snelweg wordt duidelijk aangegeven trouwens. Ik raad iedereen die naar Plitvice gaat aan om zo vroeg mogelijk te vertrekken en om eventueel een overnachting in de omgeving te boeken. Ik denk dat je er ong. 3.5 uur over zult doen in 1 richting. Vriendelijke groeten, Karianne.

 56. Hoi wij gaan in september en slapen dichtbij ingang 2.als we eind middag een bezoek aan het park brengen kunnen we dan smorgens op hetzelfde kaartje het park weer in?

  • Beste FokkeBaarssen, dit is een vraag die je even aan de medewerkers van het park zelf moet stellen. Ik ben zelf nog nooit in deze situatie geweest (we gaan altijd maar 1 dag) en wil geen conclusies trekken uit wat anderen op forums schrijven. Beter even zelf navragen dan weet je het zeker. Het park is het hele jaar open dus je kunt ze altijd bellen of mailen. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Je kunt een entree kaart voor 2 dagen kopen voor 180 kuna.
   Corrie van Vemden, vandaag 19 mei in Plivitc.

 57. We zijn eergisteren (6 mei 2016) in het Plitvice park geweest, duidelijk nog off-season maar wel al vreselijk druk. Zeker de moeite waard. Ik ben met minder valide partner naar ingang 1 gereden. Met Auto (met vergunning invaliden) naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats gegaan (normaal alleen voor personeel) daar mochten we parkeren, dat scheelt alvast een aardig stuk lopen. Daarna moet je een heuvelachtig (soms rotsachtig) traject van 800 meter afleggen, zeer de moeite waard als je in staat om zover te lopen, want je komt langs de grote watervallen, prachtigz! Er is geen rekening gehouden met mensen die slecht ter been zijn er zijn Weinig/geen bankjes om af en toe een beetje te rusten. Daarna met de ‘bus’ het volledige traject gereden. Terug partner achter gelaten bij uitgang 2 (hotel jezelf) zelf doorgelopen vanaf het eindpunt van de bus auto gehaald en naar ingang 2 gereden om partner op te pikken. Zeer de moeite waard! Ik Ben het wel eens met alle commentaren waarin gesteld wordt,kom ’s avonds en ga nog een keer vroeg in de ochtend want het is echt heel druk. Veel plezier Kroatië is een mooi en vriendelijk land!

  • Beste Hanneke,

   Op 5 juli rijden wij vanuit Poreç naar Plitvice. Bedoeling is dat we in de late namiddag onze tocht beginnen en op 6 juli ’s voormiddags eventueel nog een tweede wandeling doen. Onze zoon van 24 is rolstoelgebruiker. Met belangstelling las ik uw reisverslagje. Wij logeren vlakbij ingang 1. Van daaruit zouden wij te voet naar het Park gaan. We zouden het liefst zoveel mogelijk samen met onze zoon doen.
   ( We namen hem al eerder mee op bergpaden in Oostenrijk!) Is het volgens jou mogelijk om hem tot aan het vertrekpunt van de boot te duwen met de rolstoel? Dan met de boot naar ingang 2. Kan hij op de terugweg echt niet mee? Dan moeten wij hem daar ook even achterlaten en de auto halen. En hebben die bussen een open dak of airco?
   Alvast bedankt!

  • Beste Hanneke, ik ga volgende week naar Kroatië en zou dan graag naar de meren gaan maar mijn partner is ook niet zo goed te been (moet nieuwe knie krijgen in de winter). Wij zouden graag een niet te grote tour doen maar willen uiteraard best wel zoveel mogelijk zien. Welke tour (bus en boot) zou je mij aanraden zodat mijn partner geen kilometers moet stappen en vooral welke parking nemen we dan best om de wagen te parkeren zodat men nadien gemakkelijk terug de wagen kan gaan ophalen? Alvast bedankt voor jouw hulp en groetjes, Christiane

   • Beste Christiane, ik weet niet of Hanneke bericht krijgt dat jij een vraag voor haar hebt, daarom reageer ik even. Dit is een typische vraag voor het personeel van Plitvice, je kunt je vraag stellen als je bij het park arriveert. Het personeel kent het park op hun duimpje (veel beter dan bezoekers, die slechts 1 route lopen en de rest dus niet gezien hebben) en ze krijgen regelmatig vragen of welke route het beste is voor mensen (of kinderen) die om wat voor reden dan ook slecht ter been zijn of (nog) niet zo ver kunnen lopen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 58. Wij hopen morgen een bezoek aan het park te brengen. Maakt het nog uit welke entree je pakt? (En wat is het navigatieadres)

  • Beste Gerrit, het is te laat voor een antwoord op je vraag helaas. Ik hoop dat Plitvice jullie goed is bevallen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 59. Hallo,
  Ik ga hier met mijn ouders in de zomervakantie een week naar toe. Ik ben 18 jaar.
  Zijn er in de omgeving ook dingen te doen voor mijn leeftijd, waterskieen canyoning etc?

  Mvg

  • Beste Sjef, heb je al eens in de comments gekeken van het artikel over Plitvice? Daar vind je tips over raften, canyoning, klimmen etc in de omgeving van Plitvice. Om te waterskieen zul je naar de kust toe moeten gaan, wat ik je zeker aanraad als je er de tijd voor hebt. Op die manier leer je ook een hele andere kant van Kroatie kennen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 60. Mooie en erg informatieve website!
  We willen in Juli een bezoekje brengen vanuit Split aan dit park, welke route zou je het beste kunnen nemen in het park zodat je echt de highlights ziet ?

  • Beste Ronald, bedankt voor je compliment over de site! Neem alsjeblieft de comments bij dit artikel eens door voor tips over goede routes. Ik krijg deze vraag regelmatig en heb al meerdere goede tips gedeeld in de comments. Ook vind je er goede adviezen voor interessante routes van andere lezers. Vriendelijke groeten, Karianne.

 61. Hallo,
  wij gaan in de grote vakantie naar Kroatië, we hebben een huisje in Istrië geboekt, maar het is 3 uur rijden tot Platvice. Zou het als we op tijd in het huisje en op tijd in Platvice vertrekken, nog steeds de moeite waard zijn?

  • Beste Justine, als je op tijd vertrekt en het niet erg vind om ’s avonds wat later weer terug te zijn in je accommodatie dan is het zeker de moeite waard. Ik zou zorgen dat je minstens 4 uurtjes in Plitvice tot je beschikking hebt. Dan kun je veel zien en is het de moeite van in totaal 6 uur reizen denk ik wel waard. Hou er wel rekening mee dat je vaak redelijk lang moet wachten bij de kaartverkoop als je na 8.30 uur ’s ochtends arriveert omdat dan ook alle touringcars vol met toeristen arriveren. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo
    Lees het allemaal met veel interesse. Zijn er ook mogelijkheden om op een camping kaartjes te kopen. Wij gaan in de zomervakantie naar lanterna en zijn aan het bekijken of het de moeite waard is om heen te gaan. Naar wat ik hier zo lees zou het zonde zijn om niet heen te gaan. En ik lees dat het verstandig is om zelf eten en drinken mee te nemen hoe is het daar qua temperatuur?
    Alvast bedankt?

    • Beste Anita, ik denk dat je alleen bij enkele hotels vlakbij het park zelf kaartjes kunt kopen, maar ik weet niet welke hotels deze deal hebben met Plitvice. Voor zover ik weet moeten kaartjes die niet bij de ingang van het park zelf gekocht worden (maar bijv. bij een hotel in de buurt) wel bij aankomst ‘verzilverd’ worden bij de ingang, dus een wachtrij is haast niet te voorkomen.
     Het is zeker verstandig om iets te eten en te drinken mee te nemen. Er zijn een aantal restaurants en snackbars in het park maar deze zijn uiteraard vrij prijzig en worden druk bezocht. Kijk hier voor het weer: https://www.allesoverkroatie.nl/het-weer-in-plitvice/
     Vriendelijke groeten, Karianne.

 62. Halo 🙂
  Super site, echt enorm handig!
  Ik had hier wat comments zitten lezen en daar spreken veel mensen dat het park tot 21u open is, maar als ik op de site kijk dan staat er dat hij maar tot 4u open is? Dat is toch wat kort nee?

  • Beste Michele, bedankt voor je compliment! Je hebt waarschijnlijk de huidige openingstijden bekeken. Het park is het hele jaar open maar gaat in de winter vroeg dicht. Volgens mij zijn ze in de zomer tot 8 uur ’s avonds geopend. Vriendelijke groeten, Karianne.

 63. Hallo Karianne,

  Wat een mooie en vooral complete site heb je! Ik ben een paar maanden geleden gestart met bloggen en ben ook helemaal Kroatië gek. Bedankt voor de vele informatie die je wilt delen via deze site. Ik ga een linkje plaatsen op mijn site, zodat als mensen echt alles willen weten over Kroatië, ze hier terecht komen.

  Groetjes,
  Nicole

  • Beste Nicole, bedankt voor je compliment over de site! Wat leuk om te lezen dat jij ook de Kroatie-gekte deelt 🙂
   Heel veel succes gewenst met je website en misschien tot ziens in Kroatie. Groetjes, Karianne.

 64. we hebben vorige week het park bezocht, was een bezoek waar ik al 10 jaar naar uitkeek, dus de verwachtingen waar hoog gespannen, misschien iets te hoog 😉 we hadden er twee dagen voor uitgetrokken, maar eigenlijk is het wel goed op één dag te doen, de eerste dag wel veel tijd verloren met het zoeken naar de ingang (enkel de lange en gevaarlijke auto-route stond aangeduid vanuit ons verblijf), dus al een beetje moe gewandeld tegen de start, we hebben voor de K-route gekozen maar we hebben de fout gemaakt om het stuk langs het onderste meer volledig te wandelen : daar is niet veel te zien, je kan veel beter de boot naar P3 nemen en vandaar verder stappen, het is er natuurlijk heel mooi met overal beekjes, watervallen en meertjes maar we vonden het er veel te toeristisch om er echt van te kunnen genieten, ik dacht dat we al een beetje buiten de grote seizoensdrukte gingen zitten maar dat was niet het geval, na een vreselijke maaltijd (breng je eigen eten mee!!!) hebben we heel lang moeten wachten op een boot om ons van P3 naar P2 te brengen, dat aanschuiven was ook niet zo’n leuke ervaring : één iemand van een groep wacht in de rij en als die bijna aan de beurt is steekt de rest van de groep iedereen doodleuk voorbij om die te vervoegen, wat tot de nodige ergernis leidde bij al de overige wachtenden, we konden de rest van het park (de bovenste meren) er eigenlijk nog bijdoen maar we hadden sowieso al een 2-dagen ticket gekocht dus rond 16u beslist om de rest voor de dag erna te houden, op dag 2 was het precies opendeurdag : 2x het park binnen gegaan en nergens ticketcontrole, op een 3-tal uren tijd dan de rest van het bovenste stuk gedaan

  het is natuurlijk absoluut een prachtig park en een wonder van de natuur, maar we vonden het veel te druk/toeristisch en die houten balken stapten ook absoluut niet leuk, zeker een aanrader, geen twijfel mogelijk, maar niet het wauw-gevoel waarop ik gehoopt had, we hebben toch een lichte voorkeur voor Krka Nationaal Park

  • Ik blijf erbij dat je beste savonds het park kunt bezoeken, overnachten en dan de volgende morgen bij opening weer bij de kassa(waar idd niemand naar je kaartje kijkt) te staan om nog een route te lopen(wat met een stempel van het hotel op hetzelfde kaartje kan overigens)

   wij waren er 7 july en hebben savonds het gevoel het park voor jezelf te hebben, ms 10 mensen tegen gekomen ofzo, en smorgens loop je voor de drukte uit, toen we eruit gingen rond 1 uur stonden overal dikke rijen idd

 65. Karianna,
  Allereerst, fantastische website met zeer veel nuttige informatie.
  Gisteren, 18-08, ben ik samen met mijn vriendin naar het park gegaan en ik wil graag mijn ervaringen delen. We verblijven op een camping in Krk (3 uur rijden). De heenreis zijn we via Senj gereden en vanaf daar de bergen door. Met nog 81km te gaan gaf de navigatie aan dat we bij Brinje de snelweg op moesten (borden zeiden van niet). Toch gedaan, gezien er een nieuwe kaart in zit. Na 10km snelweg weer de b-weg op, die steeds slechter werd en overging in een onverharde weg. Al daar troffen we andere toeristen die dezelfde ervaring hadden en hun auto er kapot hadden gereden. Keren was erg lastig, in verband met alle mijnenvelden. Mijn advies: blijf de borden volgen!
  Dit geintje koste 2 uur vertraging en we kwamen daardoor rond 11 uur aan. De wachtrij voor de kaartjes betrof 2 uur. Er was complete chaos, iedereen drong voor. We waren in staat weer naar huis te gaan. Ongelovelijk dat dit zo langzaam gaat en je geen online tickets kan kopen. Ons advies: moet je zo’n eind rijden, er zijn heel veel kamerverhuuradresjes in de buurt, ga daar de avond er voor er naar toe.
  Uiteindelijk tickets bemachtigd bij ingang 2 en route H gaan doen. Kaartjes zijn alleen helemaal nergens gecontroleerd. Dat vonden we raar. Uiteraard hebben wij het geld over voor het onderhoud van het park, maar dan zou ik het liever achteraf betalen dan 2 uur in de rij staan. Is dit normaal?
  Route H was erg mooi. Het eerste stuk boven was goed te doen, echter vanaf halverwege boven, tot bij de boot, was het extreem druk. Geen doorkomen aan en men duwde elkaar nog net niet in het water. Geen leuke sfeer. Bij de boot duwde men elkaar letterlijk plat om er op te kunnen. Bizar
  Het lagere gedeelte was qua drukte goed te doen, en ook echt schitterend.
  De terugreis ben ik de eerste 70km binnendoor gereden richting Japindol. Mooie weg, veel bochten, maar genieten. Daarna een groot stuk over de snelweg en we waren in 2:45 terug op Krk. Een stuk aangenamere reis.
  Conclussie: het park was fabelachtig mooi, maar als ik dit van te voren had geweten was ik niet gegaan.
  Ons advies: kan je buiten juli/augustus gaan, doe dat. Kan dat niet en moet je ver rijden? Boek dan een kamer in de omgeving voor een nacht. Scheelt een boel ellende.

  • Beste Sander, bedankt voor je compliment over de site en voor je zeer nuttige verslag van je bezoek aan Plitvice! Wij hebben zelf geen ervaringen met navigatie en volgen dus de borden als we naar Plitvice rijden. Omdat er verschillende routes zijn (afhankelijk van de richting waaruit je komt) kan ik zo uit m’n hoofd moeilijk een goede/snelle route aanbevelen want dat is voor iedereen anders. Maar ik ben blij om te horen dat het op de terug weg een stuk beter is gegaan!
   In het park is het in juli en augustus inderdaad extreem druk en er zijn altijd mensen bij die niet weten hoe ze zich in dergelijke omstandigheden moeten gedragen en bijvoorbeeld gaan duwen, de paden blokkeren en noem maar op. Dat zijn de irritaties die je kunt verwachten in het hoogseizoen helaas.
   Het zou inderdaad een goed idee zijn als je kaartjes online zou kunnen boeken, maar in Kroatie gaan dit soort ontwikkelingen nog erg langzaam. Hopelijk valt het kwartje bij het management van Plitvice binnenkort een keer en zullen ze bezoekers die mogelijkheid bieden. Je kunt het beste heel vroeg arriveren, zo rond 8 uur (voor de massa’s en de touringcars arriveren), maar dat was voor jullie natuurlijk niet mogelijk omdat jullie van ver kwamen.
   Wij hebben ook nooit ergens ons kaartje hoeven laten zien, ik denk dat men hier niet genoeg personeel voor heeft en dat men het niet meer nodig vindt als de bezoekers eenmaal binnen zijn.
   Ik ben het helemaal met je eens dat je het park het beste buiten het hoogseizoen om kunt bezoeken en accommodatie in de buurt kunt nemen. Dan wordt het een stessvrij en rustig bezoek aan het park en kun je op en top genieten!
   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Karianne,

    van uit deze reactie wil ik even aanhaken. wij gaan voor het eerst dit jaar naar kroatie en we wilden inderdaad een bezoekje brengen aan de plitvice meren. wij gaan in juni ( met een beetje geluk nog niet zo druk als ik nu lees)
    Ik heb tot nu toe veel handige tips van je/jullie site kunnen halen, bedankt daarvoor.
    maar mijn vraag is of je een tip hebt waar je het beste kan overnachten in de buurt van de plitvice meren, ik las al wel iets over het plaatsje korana? is dan die camping daar geschikt? wij gaan overigens alleen met een auto. graag hoor ik van u/je.
    alvast bedankt.

    met vriendelijke groeten Samantha

    • Beste Samantha, het plaatsje Korana is zeer geschikt als je graag in een appartement zou willen overnachten. Je vindt er een ruime keuze aan prive accommodatie omdat veel mensen die er wonen een appartement (of een kamer) verhuren aan bezoekers van de meren. Maar ook in alle andere plaatsjes rondom het park vind je veel accommodatie.
     Er zijn ook drie campings, speciaal voor parkbezoekers. Kijk maar eens op onze andere website, Kroatie Vakantieland, daar vind je een artikel met meer info over de drie campings: camping Korana, camping Borje en camping Turist Grabovac. Vriendelijke groeten, Karianne.

 66. Beste kari Anne
  Prachtige side
  Wij willen de plitvice meren gaan bezoeken en willen onze hond meenemen.
  Uiteraard aangelijnd. Is dit toegestaan?
  Zijn er ook nog openingstijden verbonden aan het bezoeken van de plitvicemeren?
  Wij overnachten in een plaatsje net buiten de meren we hebben er reuze zin in momenteel verblijven we op camping Buela uvala in Porec. Volgende week woensdag en donderdag gaan wij de plitvice meren verkennen.
  Met vriendelijke groet Pascale

  • Beste Pascale, bedankt voor je compliment over de site! Honden mogen mee in het park, mits aangelijnd (zie ook de comments onder het artikel).
   Op de officiele website van het park vind je de openingstijden per seizoen, etc: https://www.np-plitvicka-jezera.hr/en/plan-your-visit/operating-hours-and-prices/
   De officiele website heeft een Engelse en Duitse versie met veel extra info, zeker de moeite waard om even door te lezen voor vertrek.
   Nog een fijne vakantie verder gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Karianne,

    Wat een duidelijke website! Top!

    Naar aanleiding van bovenstaand berichtje toch nog een vraagje. Over twee weken vertrekken wij richting Kroatië. Zoals velen willen ook wij een bezoek brengen aan dit prachtige natuurgebied. Wij willen onze hond graag meenemen, maar ik vroeg mij af of de hond ook toegestaan is in de trein/boot? Is dit jou bekend?

    Ik heb geprobeerd het op de website te vinden maar dit is helaas niet gelukt.

    Met vriendelijke groet,

    Mandy

    • Beste Mandy, bedankt voor je compliment over de site. Ik heb helaas niets op internet kunnen vinden over honden in de trein of boot. Ook op de officiele site van het park kan ik dit niet vinden. Ik denk dat je dus het beste even een mailtje naar het park kunt sturen om dit te vragen. info@np-plitvicka-jezera.hr. Kom je het antwoord te weten, deel je het dan met ons?
     Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Beste Karianne,

      Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen haha! Ons eerste bezoek aan Kroatië is ons super bevallen! Wat een prachtig land.

      Helaas door omstandigheden geen bezoek gebracht aan de plitvice meren. Het goede nieuws is dat we alweer geboekt hebben voor dit jaar en dus wederom een poging gaan wagen.

      Ik ga dus ook nog even contact opnemen met het park en zal zodra ik het weet iets laten horen!

      Groetjes,

      Mandy

     • Goedemiddag,
      een geweldige site heeft u, ik wilde even doorgeven dat ik een mailtje heb gestuurd vandaag 19-3-2016 naar het aangegeven mailadres hierboven over de vraag of een hond in de boot of trein mag, als ik antwoord heb hierop, zal ik dit vermelden.
      Vriendelijke groet,
      Lia

     • Beste Lia, bedankt voor je compliment over de site. Helaas kan ik online geen info vinden over honden en of het is toegestaan om ze mee te nemen in de boot of trein. Deze vraag zul je dus even moeten stellen aan het personeel van het park zelf. Hun contactgegevens (email en telefoon) zijn te vinden op de officiele website (ze zijn het hele jaar open). Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Beste Karianne,

      Nog een paar weken en wij vertrekken weer richting Kroätie.

      Ik heb inmiddels contact gehad met het park en de hond is toegestaan in de boot/trein. Zoals vermeld op de website moeten zij wel ten alle tijden aangelijnd blijven maar dat is logisch!

      Met vriendelijke groet,

      Mandy

 67. Beste ,

  Wat een mooie website.
  Heeft u misschien een tip welke wandelroute het mooiste zou zijn voor 2 volwassenen en 2 kinderen van 6 en 7 jaar ?

  • Beste Ren, bedankt voor je compliment over de site. Misschien een route waarbij je een treintocht en bootrit kunt maken? Zoals bijv. route H. Als het te veel lopen is voor de kinderen kun je altijz zelf een route samenstellen of aanpassen aan de kinderen. Je mag ook onbeperkt gebruik maken van de trein en de boot, waardoor je veel kunt zien maar niet zo veel hoeft te lopen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 68. Beste Karianne,

  ik zit al even te lezen op de website, super mooi en handige informatie. As zondag ga ik samen met mijn vriend naar kroatie op vakantie. we kunnen 2 weken weg. Nu zal ik erg graag de plitvice meren en het park krka willen bezoeken. Liggen deze parken ver van elkaar vandaan? Het leek mij mooi om bijvoorbeeld 3 dagen te kamperen vlakbij de plitvice meren en 3 dagen te kamperen bij krka, (aanebevelingen voor campings heb je misschien ook wel?) om vervolgens door te reizen naar istrie. Is dit te doen of zitten we dan erg veel in de auto? Daarnaast vroeg ik mij af of je een goede conditie nodig hebt? Ik ben wel goed ter been, maar zit op de helft van mij zwangerschap en als het dan toch niet aan te raden is moeten we de bestemming misschien wel uitstellen.
  alvast bedankt voor je reactie!

  groetjes wendeline

  • Beste Wendeline, bedankt voor je compliment over de site! De parken liggen ong. 2.5 uur rijden van elkaar verwijderd. Kijk eens op onze andere website, KroatieVakantieland, voor een overzichtje van de campings die vlakbij Plitvice liggen: https://www.allesoverkroatie.nl/campings-nationaal-park-plitvice/
   In de omgeving van Sibenik (NP Krka) vind je een heleboel campings, ik vind het moeilijk om aanbevelingen te doen als ik niet precies weet naar wat voor campings jullie voorkeur uit gaat (laat maar even weten!). Vanuit Sibenik is het vervolgens weer een paar uurtjes rijden naar Istrie, maar het hangt er natuurlijk ook vanaf welke plaats in Istrie je als eerste gaat bezoeken. Mijn tip is om de website http://www.viamichelin.com te gebruiken om de afstand tussen 2 plaatsen te bekijken (in kilometers en in reistijd).
   Qua conditie denk ik dat het heel goed te doen is halverwege een zwangerschap om Plitvice en Krka te bezoeken. Je kunt beter niet een hele lange route kiezen in Plitvice. Krka is zowieso een veel kleiner park, daar heb je aan een uurtje of twee/drie genoeg om rustig rond te wandelen. Zorg er wel voor dat je genoeg te drinken meeneemt en bescherming tegen de zon, vooral omdat je zwanger bent! (ik spreek uit ervaring, ik heb hier tijdens mijn laatste zwangerschap in de zomer last gehad van uitdroging, ookal dronk ik heel veel en bleef ik in de schaduw). Pas dus goed op jezelf. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Bedankt voor je reactie! ondertussen heb ik er nog een park aan vast geplakt die ook mooi zal zijn, en deels terug op de route zal liggen, het paklenica national park. de planning is nu om te starten in plitvice, daarna door naar sibenik en vervolgens naar starigrad. nadat we alle parken bezocht hebben willen we graag wat meer strand. ik zelf vind istrie mooi, of raad je aan om aan de kust van dalmatie te blijven ivm lang in de auto zitten?
    we hebben niet zoveel eisen aan de camping wanneer we op soort van doorreis zijn. ik vind het wel fijn dat ik ergens het water in kan om even af te koelen. ik weet niet of de krka vlakbij de kust ligt?
    groetjes wendeline

    • Beste Wendeline, excuses voor de late reactie, ik ben een paar dagen ziek geweest. Het is voor mij moeilijk om aan te geven wat voor jullie wel of niet te lang is om in de auto te zitten. Op http://www.viamichelin.com kun je precies zien wat de afstand is tussen 2 plaatsen en wat de gemiddelde reistijd is. Aan de hand van die informatie moet je een goed beeld kunnen krijgen van de tijd die je in de auto door moet brengen en kun je bepalen of het de moeite waard is om naar Istrie te reizen of om in de omgeving van Sibenik te blijven. Er is wel verschil tussen de stranden van Istrie en Dalmatie en dat is misschien ook wel een belangrijke factor om rekening mee te houden: https://www.allesoverkroatie.nl/kustgebieden-kroatie/
     NP Krka ligt op 20 min rijden van Sibenik, en dus ook 20 min rijden van de zee. Er liggen veel kleine campings in de omgeving van Sibenik maar in Istrie daarintegen zijn de meeste campings erg groot. Campings liggen bijna allemaal direct aan de zee, dus keuze genoeg. Vriendelijke groeten, Karianne.

 69. Hoi Karianne,

  Mooie site met veel informatie! Eind augustus wil ik ook met mijn vriend naar kroatie op vakantie (autorondreis) we willen dan beginnen bij de plitvice meren. Nu was mijn vraag of dat wel verstandig is met al die bosbranden die je nu in het nieuws ziet. Als het er echt zo warm is geweest zullen de watervallen ook minder groot zijn neem ik aan?
  vraag me af of het wel verstandig is of dat we beter volgend jaar in het voorjaar kunnen gaan. Is het verder verstandig om vooraf alle accommodaties al te boeken?

  Groetjes, Marleen

  • Beste Marleen, bedankt voor je compliment over de site! Je hoeft je geen zorgen te maken om bosbranden, zowieso niet bij Plitvice. Daar heerst namelijk een heel andere klimaat dan langs de Adriatische kust; de temperaturen zijn er veel lager en men heeft er geen last van droogte, er zijn daar geen bosbranden en er is genoeg water in het park. Voor de rest van je rondreis hoef je je ook geen zorgen te maken, bosbranden horen er langs de kust in Dalmatie nou eenmaal bij, maar het is niet zo dramatisch als het in de media misschien lijkt. Tot nu toe heeft het toerisme er geen hinder van gehad, op een paar uitzonderingen na in een bepaalde plaats.
   Eind augustus is het al weer iets rustiger en kun je misschien wel prive accommodatie vinden zonder vantevoren te reserveren, vooral in de kleinere, minder bekende plaatsjes. Campings kunnen nog wel vol zitten maar heb je bijv. alleen een tentje mee dan is er vaak nog wel plek. Hotels, stacaravans of andere vaste accommodatie op campings kun je beter wel vantevoren boeken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 70. Zijn er in de restaurants in het park ook mogelijkheden om te ontbijten? In dat geval kunnen we meteen om 7:00 uur naar binnen en vervolgens iets laten in het park iets eten. Voor ons is dat een beproefde methode die we al over de hele wereld hebben ingezet.

 71. Hoi Karianne,

  Als wij een dag van te voren arriveren, dan overnachten en pas de volgende dag pas in het park willen wandelen, moeten wij dan ook al entree betalen om het hotel te bereiken? We overnachten in hotel Jezero?

  • Beste Laura, helaas weet ik dat niet precies. Wel weet ik dat je maar 1x entree hoeft te betalen, dus zou dat bij aankomst al moeten dan kun je de volgende dag je ticket opnieuw laten ‘activeren’ bij de receptie van het hotel zonder daarvoor te hoeven betalen. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo Laura

    Wij zijn daar ook pas geweest en daar overnacht
    je kunt zo het hotel terrein oprijden en gratis parkeren

    de ingang van het park ligt een kleine 250 mtr van het hotel, en daar koop je je kaartje voor het park

    kleine tip
    wij moesten tussen 14 en 18 inchecken in Jezero, het park is open tot 23 u

    als je na inchecken al een kaartje van park koopt, kun je er al in, kaartje laat je afstempelen bij receptie van Jezero savonds , dan mag je er volgende dag op zelfde kaartje weer in, savonds is het lekker rustig en hebben wij alvast een kleine ronde gemaakt , bootje naar punt 2 (wijst zichzelf) en dan daar niet verder met bot naar punt 3 maar de trappen naar bven pakken, dan loop je al een heel mooi stuk, ong tocht van 1.5 uur . en in Hotel zelf is verder toch weinig te beleven, dus echt een aanrader

    Groetjes en fijne vakantie

    Astrid

 72. Karianne,

  Is het nodig/mogelijk entreetickets voor de Plitvice meren vooraf online te kopen of bestellen? Aan het einde van deze maand zullen wij met zijn tweeën het park bezoeken en wij zouden het vervelend vinden als we voor een verassing komen te staan of het park vol(?) is. Tevens vragen wij ons af of er in Kroatië ook studentenkorting op bepaalde uitjes wordt gegeven.

  Alvast bedankt.

  Gr,

  Bas

  PS: Zeer duidelijke en interessante website!

 73. Ha Karianne,

  Wat veel informatie over de plitvice meren. Geweldig om door te lezen.
  Maar nu zou jij vast antwoord kunnen geven op mijn vraag.
  Wij willen deze zomer ook naar Kroatië en als eerst starten bij de Plitvice meren. Dit lijkt ons super om te bezoeken.
  Maar nu hebben wij 2 dochters van 9 en 6 jaar. Onze oudste dochter heeft een spierziekte. Ze kan wel lopen, maar helaas niet lang. Nu hebben wij al gelezen dat het gebied niet toegankelijk is voor mindervalide. Dus de rolstoel hoeven we niet mee te nemen. 🙂
  Nu hebben wij wel een elektrisch stepje waar zij met een zadel op kan zitten, of eventueel een loopfietsje.
  Wat raad jij aan? Wat zouden eventueel voor ons de mogelijkheden zijn om de plitvice meren te kunnen bezoeken met onze dochter. Heb jij advies over een bepaalde route wat voor ons het beste toegankelijk is en eventueel andere tips?
  Het mooiste is natuurlijk dat ook wij veel kunnen zien van alles en niet een beetje onder langs de rand blijven lopen.

  Ik hoop dat jij ons iets meer inzicht kunt geven over hoe en wat, wat betrekking tot het bezoeken van de plitvicemeren met onze dochter.

  Ik hoor natuurlijk graag van je terug.

  Mvrg. Martine

  • Beste Martine, bedankt voor je compliment over de site! Het klopt inderdaad dat het voor mensen die niet goed ter been zijn lastig is om het park te bezoeken, vanwege de vele trappen, traptreden, vlonders, bospaadjes (met wortels van bomen die uitsteken en andere obstakels), hellingen en hoogteverschillen. Helaas heb ik Plitvice niet meer bezocht nadat ik mijn blog over Kroatie ben begonnen en heb ik dus nog niet de mogelijkheid gehad om het park met andere ogen te bekijken: vanuit het oogpunt van iemand die niet goed ter been is.
   Ik kan je zelf dus geen paden aanbevelen en moet je dus doorverwijzen naar de comments van een andere lezer, genaamd “Kace” die het park met een rolstoel heeft bezocht. Zie de comments onder dit artikel over Plitvice, datum van comment: 6 mei 2015.
   Indien je meer info wilt, zou je ook rechtstreeks op de comment van Kace kunnen reageren, zodat Kace je eventueel nog extra info kan geven. Ook zou je contact op kunnen nemen met het park zelf, je vind de contactgegevens onderaan m’n artikel. Ik weet dat het personeel bij de ingang van het park klaar staat om advies te geven aan individuele bezoekers maar ik ben wel bang dat ze tijdens de zomermaanden (vooral juli en augustus) het erg druk hebben en misschien niet alle hulp of advies kunnen bieden die ze zouden willen, vanwege de drukte.
   Het spijt me dat ik jullie niet verder kan helpen. Ik hoop in ieder geval dat jullie een hele leuke vakantie zullen hebben en wens jullie veel plezier toe in Plitvice! Vriendelijke groeten, Karianne.

  • hallo

   wij zijn er deze week geweest,het park is prachtig maar echt niet begaanbaar voor rolstoel of step oid,wel de geasfalteerde route waar ook treintje rijdt,maar dan kom je niet op de plaatsen waar de watervallen zijn , dat is echt trapje op trapje af paden gemaakt van balkjes enz

   • Beste Astrid, bedankt voor je feedback, je hebt gelijk dat het heel lastig is voor mensen in een rolstoel. Er zijn wel wat mogelijkheden en het is verstandig om dit met het personeel te bespreken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 74. Beste Karianne,

  Wij dachten dit jaar het nationaal Park Plitvice te bezoeken, maar wij bezitten een lief Maltezer hondje de vraag is mag deze mee het park in bij het bezoek?
  Groeten Marc

 75. Hallo Kaianne,

  Wij gaan binnenkort met 4 volwassenen de plivice meren bezoeken. dit willen we in 1 dag doen, en dan zo veel mogelijk zien.
  Ik heb gehoord dat je dan ingang 2 het best kunt nemen, zodat je met het treintje naar boven kunt, en dan lopen kunt afdalen.
  Is dit zo? En wat voor route raad je ons aan?

  verder vindt ik dat je een fantastische site hier hebt, ik raad hem iedereen aan.

  Groetjes Josë

  • Best Jose, bedankt voor je compliment over de site! Ja je kunt inderdaad vanaf ingang 2 met het treinte omhoog naar het hoogste deel van de hogere meren, maar dat kan ook al vanaf ingang 1 (je kunt niet meteen bij ingang 1 op de trein stappen maar na een kort stukje lopen). Route K is de langste route waarbij je het meeste ziet. Deze route kun je vanaf beide ingang beginnen. Zou je de route aanhouden zoals ie op de kaart staat dan zit er geen treinritje bij maar je kunt er gewoon voor kiezen om vanaf St1 of St2 de trein te nemen naar boven. Je kunt dan vanaf het hoge gedeelte de route naar beneden lopen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 76. Hallo,
  Wij gaan binnenkort met vier volwassenen naar Kroatië op vakantie en willen de plitvice meren bezoeken. Het is de bedoeling om hier 1 dag voor uit te trekken. Dus willen we graag zo veel mogelijk zien in 1 dag. Welke route raad je ons aan? En kun je ook eerst met bv het treintje naar boven en dat je lopend naar beneden kunt? Wij hebben wel de hele dag tijd dus mag rustig een route van 8 uur worden, maar vindt het ook leuk om met een boot en trein te gaan.
  Groetjes Anita

  • Beste Anita, je zou route K (de langste route) gewoon kunnen combineren met een treintocht en/of boottocht, in plaats van dat stuk van de route te wandelen neem je dan gewoon de trein. Aangezien de route circkelvorming is zul je dus zowieso en naar boven en naar beneden moeten wandelen, daar ontkom je niet aan. Als je ingang 1 neemt en dan direct naar St1 (treinstation 1) loopt om van daaruit het treintje te nemen naar St2, of zelfs naar St4, hoef je dat stuk in ieder geval niet naar boven te lopen, dat scheelt weer. En op de terugweg, als je naar beneden wandelt, kun je proberen bij P2 uit te komen (even aan personeel vragen waar je dan precies van de wandelroute af moet) om van daaruit met de boot naar P3 te gaan, om vervolgens het laatste stuk te wandelen terug naar ingang 1. Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Vriendelijke groeten, Karianne.

 77. Hallo je hebt een hele mooie site maar ik heb een vraag die ik niet kan vinden hierop
  Mogen er ook honden mee naar binnen bij het park Plitvice

  • Beste Lemmens, bedankt voor je compliment. Het antwoord op je vraag staat in de comments onder het artikel 🙂
   Honden mogen mee in het park maar moeten aangelijnd blijven. Vriendelijke groeten, Karianne.

 78. Beste Karianne,

  Heel blij dat ik op je site gevallen ben. Zeer instructief om je reis voor te bereiden.
  Een (hopelijk) eenvoudige vraag ivm de ingang van Plitvice Park. Kan je deze betalen met Master Card of Maestro (europese bankkaart)beatlen? Algemeen: kan je in Kroatië makkelijk weg met Euro’s. Restaurants, winkels?

  Alvast bedankt,

  Peter

  • Beste Peter, bedankt voor je compliment over de site! Voor zover ik weet kun je met kuna’s of met een (credit)card betalen bij de ingang van Plitvice, maar welke bankpassen wel of niet geaccepteerd worden heb ik nergens kunnen vinden. Daarvoor zou je het park even moeten bellen of mailen. In Kroatie kun je op de meeste plekken helaas (nog) niet met euro’s betalen. Lees er hier meer over: https://www.allesoverkroatie.nl/tips/betalen-in-kroatie/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo,

    mijn vriend en ik gaan vanuit België naar Kroatië met de auto.
    We dachten onze reis in Kroatië te starten in Plitvice.
    Hier zouden we 2 dagen verblijven.

    Ik zou graag de grotere ‘watervallen’ zien, maar weet niet zo goed welke ingang we dan het beste nemen in het Park. Hebben jullie daar een idee van?

    Ook hadden we graag een mooie verblijfplaats en hebben jullie mss nog een idee?

    Groetjes Lore

    • Beste Lore, als je 2 dagen van plan bent om in Plitvice te verblijven heb je meer dan genoeg tijd om het hele park te zien, niet alleen de hoogste watervallen. De Veliki Slap, de hoogste waterval van het park, ligt het dichtst bij ingang 1.
     Omdat wij zelf in Kroatie wonen en dus nog nooit bij Plitvice hebben hoeven overnachten kan ik je zo geen mooie verblijfplaats aanraden. In de kleine plaatsjes rondom het park is een overvloed aan prive accommodatie maar welke daarvan echt het mooist zijn zou ik zo helaas niet weten.
     Vriendelijke groeten, Karianne.

 79. Hoi Karianne,

  Je kunt ondertussen wel een eigen VVV-kantoor beginnen 😉
  Wat lief dat je de moeite neemt om alle vragen te beantwoorden.

  Hier ook weer zo’n toerist met een vraag over de plitvice meren.
  Ik wil de meren graag bezoeken met eigen auto vanuit porec, maar heb een enorme angst voor bergweggetjes zonder vangrail. Geasfalteerde wegen met vangrail kan ik op de één of andere manier wel aan. (Heel suf, weet ik)

  Kom ik van die enge bergweggetjes tegen op de route porec-plitvice?

  Anders boek ik namelijk een georganiseerde busreis, vind ik ook eng, maar hoef ik in ieder geval niet met bezwete handen en vlekken voor mijn ogen te rijden.

  Alvast heel veel dank voor je antwoord.

  Groetjes,
  Ammes

  • Beste Ammes, ik beantwoord alle vragen graag, ookal kost het vaak wel moeite om de tijd er voor te vinden 🙂
   Bergweggetjes zul je gelukkig niet tegenkomen onderweg, kijk maar eens op http://www.viamichelin.com bijvoorbeeld, die site stippelt automatisch de beste route voor je uit en je zult zien dat je gewoon op comfortabele doorgaande wegen zult rijden, geen smalle bergweggetjes (je gaat zowieso niet de bergen in). Je kunt dus met een gerust hart zelf gaan rijden.
   Veel plezier alvast! Groeten, Karianne.

 80. Beste Karianne,

  We zouden in een hotel overnachten die zich in het park zelf bevindt (Jezero of Plitvice). Zo kunnen we de volgende dag reeds vroeg op stap. Ik had nog enkele praktische vragen:
  – Moeten we 2 dagen ingang betalen, de avond dat we aankomen en de volgende dag als we het park wensen te bezoeken?
  – Zijn de hotels bereikbaar met de wagen en kunnen we de wagen aan het hotel achterlaten?

  Groeten!

  • Beste Nine, dit is wat de website van het park schrijft over het hergebruiken van toegangskaartjes:
   TICKETS: The ticket is a contribution to continued protection and maintenance of the Park. It is a one-day ticket, yet if you decide to extend your stay, your tickets may be renewed at the hotel reception.
   Ik neem dus aan dat je voor de tweede dag niet weer hoeft te betalen.
   Ook staat er in de hotel omschrijving dat er een parkeerplaats bij het hotel is maar er staat niet bij of die direct naast het hotel ligt. Dit zou je dus even met het hotel zelf moeten checken.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 81. Hoi Karianne,
  Wij gaan 2 dagen naar de plivicemeren en daarna gaan wij na Starigrad..

  Heb je nog tips om daar in de omgeving te bezoeken.
  Ik hoorde iets over een natuurpark en zadar lijkt ons ook leuk.

  Zijn daar mooie dingen te zien. En zijn er ook wandelroutes.

  Nu willen wij onze e bikes meenemen.
  Kun je goed fietsen in de omgeving van Starigrad?
  Of kunnen wij beter de fietsen thuis laten?

  Dank voor een eventuele reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Herman

 82. Hoi Karianne,

  Wat een ontzettend informatieve site!

  Wij bezoeken begin juni de plitvice meren en wij slapen 2 nachten in Pension Krizmanic. Adres: Rastovača 4
  Rastovača (Plitvička Jezera.

  Nu willen wij het park bezoeken en kun jij mij ook aangeven welke ingang wij moeten hebben. En heb je ook een route om te lopen met eventueel een bootreis.

  Met vriendelijke groeten,

  Herman Koetsier

  • Beste Herman, bedankt voor je compliment over de site! Een snelle zoektocht op Google geeft aan dat Rastovača bij ingang nr 1 ligt.
   In het artikel over Plitvice vind je een overzicht van routes, met en zonder boottochtjes, en met bijbehorende wandeltijden en plattegronden.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 83. Hallo,

  Wij zijn twee jonge meiden die deze zomer gaan interrailen door Europa en wij zullen Kroatië dan ook zeker niet overslaan. Wij hebben veel gelezen over de Plitvice meren en zouden deze dan ook graag bezoeken. Wij komen vanuit Budapest maar hebben geen idee hoe wij de meren dan het beste in ons schema kunnen opnemen. We reizen het liefst per trein (aangezien we daar een interrail-pas voor hebben) maar staan ook open voor een korte bus reis met daaraan eventuele extra verbonden kosten. Onze vraag is dan ook vanuit waar we het best een trein of bus kunnen nemen naar de meren en waar we daarna zouden kunnen overnachten. We reizen na de meren het liefst meteen door naar Split.

  Hopelijk kan iemand ons verder helpen met goede suggesties!

  Groetjes,
  Florien en Florine

  • Beste Florien, helaas is Kroatie niet echt een geschikt land voor reizen met de trein. Er zijn weinig verbindingen, dienstregelingen zijn niet goed georganiseerd en treinen zijn langzaam. Wil je toch zo dicht mogelijk bij Plitvice zien te komen met de trein dan kun je de trein van Zagreb naar Karlovac nemen. Je zou met de trein nog wel iets dichter bij kunnen komen maar dan zit je met het probleem van busverbindingen. Karlovac heeft goede busverbindingen met Plitvice dus dat is je beste optie. Hier vind je de bus-diensregelingen en busroutes: https://getbybus.com/en/ Vanaf Plitvice zul je met de bus door moeten reizen naar Split. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Florien,
   Als inwoner van Hongarije kan ik je misschien nog wel een tip geven mbt het vervoer per spoor vanaf Budapest.
   Er is een rechtstreekse verbinding naar Zagreb.
   Je vertrekstation in Bpest is budapest-Deli
   Je kunt alle info voor vervoer per spoor vinden op http://www.elvira.hu
   In zowel de hongaarse, duitse en engelse taal.

   Veel plezier in Hongarije.

 84. Hoi Karinne,
  Wij gaan begin juni naar de Plitvice meren.Wij kijken er naar uit.
  Wij slapen bij Pension Krizmanic 2 nachten.
  Nu willen wij natuurlijk een mooie wandeling met boot reis maken.
  Heb je voor mij een aantal tips waar ik moet beginnen hoe te lopen etc.
  Ik hoor graag van je.

  • Beste Herman, bedankt voor je bericht. In het artikel staat precies aangegeven welke wandelroutes inclusief korte en/of lange boottocht zijn. Ook vind je er voor iedere route een plattegrond bij. Natuurlijk kun je ook zelf een route samenstellen en mag iedere bezoeker van het park onbeperkt gebruik maken van de boten. Ik vind het lastig om een specifieke route aan te bevelen als ik niet weet hoe lang (hoeveel uren) jullie graag zouden willen wandelen in het park. Vriendelijke groeten, Karianne.

 85. Hallo, wij (gepensioneerd echtpaar) willen het park bezoeken, maar één persoon zit in een rolstoel; wat zijn de mogelijkheden voor ons?

  • Beste ‘Kace’, helaas is het park niet echt toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Dit komt omdat het een natuurfenomeen is met hoge bergen, hoogteverschillen, water, rotsen e.d. en dit is alleen te overbruggen door middel van steile paden, trappen, vlonders e.d. Kunnen jullie een artikel in het Engels lezen/begrijpen? Hier een artikel in het Engels geschreven door iemand in een rolstoel, met wat tips over wat wel mogelijk is in het park voor iemand met een rolstoel: https://handinhappy.blogspot.com/2014/03/the-plitvice-lakes-national-park-for.html
   Laat het me gerust weten als jullie nog meer vragen hebben of een vertaling wensen. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo Karianne,
    Dank voor je reactie; ik lees hem pas nadat we gisteren het park bezocht hebben, dus schrijf ik onze ervaring neer, zodat niet alleen jij, maar wellicht ook toekomstige bezoekers met een beperking hier wat van opsteken.
    Op de dag van aankomst in ons pension ‘Guesthouse Plitvicka, Mukinje 56, Jezera’ waar we gelijkvloers een prachtige kamer boekten met douche, toilet én aansluitend balkon/terras, zijn we naar een informatiepunt gereden om ons te laten informeren omtrent de mogelijkheden in het park met een rolstoel.
    Men informeerde ons dat de mogelijkheden beperkt zijn, maar dat de parkdirectie er alles aan gelegen is om het voor een rolstoelpatient zo aangenaam mogelijk te maken.
    Men adviseerde ons om gebruik te maten van ingang nummer 1 en vandaar te vertrekken. De route ‘bovenlangs’ zou verschillende uitzichtpunten hebben op verschillende watervallen en cascades, zodanig dat men direct al na binnenkomst van het park een overweldigende indruk krijgt van dit natuurfenomeen.
    De wandeling langs deze route was soms wel wat zwaar ivm het soms stijgende en soms dalende niveau, maar zeker goede te doen en duurde ongeveer 45 minuten. Onderweg krijgt de bezoeker de mogelijkheid af te dalen naar het waterniveau om aldaar onder langs de cascades te wandelen grotendeels over op het water gebouwde plankiers. Dit is dus voor iemand met een beperking niet mogelijk om te doen.
    Na die 45 minuten durende wandeling kun je met een autotreintje helemaal naar het ‘eindpunt’ van het park (van Station 1 naar Station 3, met een overstap in Station 2, omdat de treintjes niet rechtstreeks rijden). Om hiervan gebruik te kunnen maken moet het voor de rolstoelpatiënt wél mogelijk zijn om uit de rolstoel te kunnen komen en de twee treden te kunnen nemen om in de trein te kunnen plaatsnemen. Voor ons was dat geen probleem, maar parkwachters boden direct hulp aan indien er wel een probleem zou zijn. Ook de rolstoel kon in de trein mee, dus, op naar Station 3. Aldaar aangekomen hebben wij gekozen voor een relaxte wandeling langs het erachter liggende meer. Omdat de gewone bezoekers een andere route nemen (ook weer over een soort houten loopbrug die niet geschikt is voor een rolstoel) voelden wij ons in eens als enige bezoeker in het immense park. Helemaal rond dat meer ligt een soort dienstweg die alleen gebruikt wordt door de parkwachters. Prachtige natuur met aan één kant water en aan de andere kant een uitgestrekt woud met immense bomen, indrukwekkende hellingen en vooral (in deze tijd van het jaar) ontelbare wilde bloemen, waarvan wij, die zelf 5000 m2 tuin hebben, zeer van onder de indruk waren. Omdat de hele toer om het meer naar schatting ca. 15 km. Lang is besloten wij ca. een uur heen en een uur terug te lopen, waarvan we zeker geen spijt hadden. Terug gekeerd bij het Station 3 kun je daar iets eten/drinken op een groot terras met plaatsen in en uit de zon. Ook zijn er goed bereikbare toiletten in een apart gebouw. Ook kun je met de rolstoel direct aan een waterval(letje) rijden. Na dit oponthoud hebben we het treintje terug genomen naar Station 2, waar je niet via de trappen (zoals de gewone bezoekers) naar een botensteiger kunt afdalen, maar, zoals werd geadviseerd door de informatrice, via een ‘serviceweg’ kunt afdalen naar het meer.
    Het vereist wél de nodige spierkracht van de rolstoelbegeleider, óf een remmogelijkheid van de rolstoeler zelf om veilig deze afdaling te kunnen maken, want ik schat de hellingsgraad op zéker 10-14%.
    Eenmaal beneden aangekomen bekommerde een van de dienstdoende parwachters zich om ons en vertelde ons dat een boot zó aan de steiger zou komen waarop wij mochten plaatsnemen. Er is geen loopplank aanwezig, maar wel voldoende mankracht om je, indien nodig, op (en ook weer van) de boot te tillen. Het is slechts een opstapje van ca. 25 cm, en voor ons dus zelf te doen. Met je rolstoel heb je een aparte plaats voor op de boot en dus een onbelemmerd zicht over het meer. Aan de andere kant van het meer kun je aldaar ook weer even een wandeling maken.
    Je moet met de boot weer terug naar je vertrekpunt, en ons was geadviseerd om bij aanvang van de terugreis aan de kapitein te vragen of hij wilde bellen voor een dienstauto.
    Bij terugkeer meldde de kapitein ons dat en waar de auto voor ons gereed stond om ons terug omhoog te rijden. (Dit is met handkracht niet te doen; naar beneden kan dan wel zwaar zijn, maar naar boven moet je écht niet willen proberen)
    Op ca. 25 meter van de steiger stond inderdaad onze ‘VIP bus’ al klaar met een heel behulpzame en vriendelijke chauffeur, die. Vroeg waar hij ons heen kon brengen. Direct naar het hotel of parkeerplaats behoorde tot de mogelijkheden, en omdat we met de auto naar parkeerplaats nr. 1 waren gekomen, zette de chauffeur ons pal naast onze auto af; wat een geweldige service!!!

    Resumé:
    Met een duwrolstoel en een goede duwer (niet voor een electrische of scootmobiel) is het zeker de moeite waard om het park te bezoeken. Je moet genoegen nemen met wat je mogelijkheden zijn én waarderen wat het park voor je wil en kan doen.
    Alle medewerkers die wij spraken in en buiten het park waren zeer vriendelijk en behulpzaam en spraken allemaal engels en namen allen voldoende tijd voor ons. (Wij weten niet of dat in het hoogseizoen ook zo is, en bevelen dus een bezoek aan wanneer het normaal druk is, zoals in de door ons gekozen periode)
    Vóór je aan de kassa je tickets koopt, éérst even binnenlopen bij de naastgelegen informatie heeft zijn nut.
    Overigens is het park voor de rolstoelpatiënt gratis toegankelijk terwijl de begeleider slecht de toegangsprijs van een kind betaald (halve prijs), kortom voor het minste geld krijgt men een echte vip behandeling, was onze ervaring, en een ervaring die we voor geen geld hadden willen missen.

    • Beste Kace, heel erg bedankt voor je uitgebreide verslag van een bezoek aan het park met een rolstoel. Ik ben blij verrast om te lezen hoe goed het personeel voor jullie heeft gezorgd.
     Niet dat ik dat niet had verwacht, maar ik wist eigenlijk wat ik moest verwachten. Wel denk ik dat het feit dat jullie in het voorseizoen het park hebben gezocht een belangrijke factor is geweest in jullie positieve ervaring. In he hoogseizoen staat het personeel denk ik onder een enorme druk als gevolg van het hoge aantal bezoekers. Het is denk ik dus zeker aan te raden om in het voorjaar of in de herfst het park te bezoeken (ook voor mensen die wel goed ter been zijn). Ik zal ook even in mijn artikel zelf een verwijzing maken naar je reactie, zodat andere lezers op de hoogte zijn van de aanwezigheid van jouw verslag tussen de comments.
     Vriendelijke groeten,
     Karianne.

    • Wauw, dat klinkt als een onmisbare ervaring! Na jouw verhaal ben ik er vrij zeker van dat ik onze vakantiebestemming voor 2022 gevonden heb! Dank je wel!

    • Beste Kace,
     Uiteraard al lang geleden voor jullie maar probeer toch nog even een vraag te stellen 😉

     Jij zegt dat dit niet geschikt is voor een scootmobiel, mag ik vragen waarom? Ik heb namelijk een inklapbare die zelfs mee in vliegtuig kan zo klein met een gewicht van 33 kilo, zou dat dan wel kunnen? Ben heel benieuwd want zou ook graag het park willen bezichtigen.

     Dank je wel.

     Groetjes Gerie

     • Beste Gerrie, begrijp ik het goed dat je stukjes kunt lopen en de scootmobiel dan wilt dragen?
      In dat geval zou ik het personeel bij de ingang om advies vragen welk deel van welke route vanaf de gekozen ingang de beste optie is.
      Hou er rekening mee dat het hele park bestaat uit bospaden en houten vlonders over het water.
      Je krijgt er bovendien te maken met hoogteverschillen, hellingen, trappen en andere obstakels.
      Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Beste Karianne,

      Omdat er rolsoeol paden zijn dacht ik dat dit ook kan met mijn scootmobiel maar Kace gaf aan geen scootmobiel. Nu ga ik er vanuit dat hij oit schrijft omdat je dan niet in de boot en ander vervoer kan maar dat is dus met mijn scootmobiel wel mogelijk dus vandaar mijn vraag 😉

 86. Hoi Karianne,
  We zijn een rondreis door onder ander Kroatië aan het plannen, waarbij we fijn gebruik kunnen maken van je duidelijke site, bedankt daarvoor..!
  Zou je over het volgende even met ons mee kunnen denken; we willen graag de Plitvice meren bezoeken. Het liefst zouden we vanuit Zadar vroeg in de ochtend een bus willen nemen naar Plitvice, onze bagage daar ergens stallen, een dag doorbrengen in Plitvice en dan laat in de middag/vroeg in de avond doorreizen naar Zagreb. Ik zie in de reacties op voorgaande vragen in deze zelfde richting dat er wordt verwezen naar de site van buscroatia.com. Hierop vinden we inderdaad de dienstregeling en zien we dat er bussen gaan, maar toch hebben we nog wat vragen, wellicht kun jij antwoord geven.
  Is bovenstaand idee realistisch? Kun je de kaartjes voor de bus vooraf kopen en heb je dan ook echt een plek in die bus? Gaan de bussen altijd volgens het tijdschema? Hoe weten we dat de bus die we uitzoeken op de goede plek stopt?
  Stel dat we toch moeten kiezen om te overnachten in Plitvice en de volgende dag met de bus verder reizen naar Zagreb, kun je dan vooraf een kaartje kopen voor de bus, zodat we zeker weten dat we in Zagreb gaan komen? Of is dat niet nodig?
  Of zou je aanraden om een dagtrip te doen vanuit Zadar of Zagreb? En zo ja; heb je daar tips voor? Daar kom ik op internet niet zo uit.
  Kortom; kun jij ons hiermee verder helpen..?
  Alvast heel erg bedankt..!!
  Groetjes, Jenny

  • Beste Jenny, sorry voor de late reactie.
   Niet alle buskaartjes zijn vantevoren te boeken, maar als op de website van Buscroatia aangegeven wordt dat je tickets kunt kopen dan raad ik je aan om dit wel te doen, zo ben je verzekerd van een plekje in de bus.
   Zonder een exacte reisdatum kan ik geen dienstregeling voor je bekijken om te zien hoe vroeg je uit Zadar kunt vertrekken en hoe laat je dus in Plitvice bent.
   Daarom vind ik het moeilijk om je advies te geven over hoe je die dag het beste kunt plannen (en of je na je bezoek beter naar Zagreb of Zadar kunt gaan).
   Bussen gaan normaal gesproken altijd volgens schema, maar net als op andere plekken/in andere landen kan er wel eens een vertraging optreden, om wat voor reden dan ook.
   Maar op zich zijn de dienstregelingen heel betrouwbaar. Je kunt op de site van Buscroatia precies zien waar de bus allemaal stopt, en de bus zal dan ook daadwerkelijk daar stoppen, maak je daar maar geen zorgen om. Vooral bij Plitvice zullen er natuurlijk veel mensen uitstappen. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hoi Karianne,
    Bedankt voor je reactie!
    We reizen begin augustus, waarschijnlijk maandag 3 augustus.
    Heb jij enig idee of het mogelijk is om daar ergens bagage te stallen..? Ik heb een hotel in de buurt gemaild, maar nog geen reactie.
    Groetjes, Jenny

    • Beste Jenny, ik heb gelezen dat je in hotel Jezero je baggage kunt stallen.
     Zo te zien aan de huidige dienstregeling (zoals aangeboden op http://www.buscroatia.com) is er op 3 aug pas om 08.30 voor het eerst een bus ben je dan om 10.15 in Plitvice. Misschien wordt deze dienstregeling nog wel aangepast als het seizoen eenmaal is begonnen, om de vele toeristen die Plitvice willen bezoeken op tijd naar het park te kunnen vervoeren.
     Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Nelly, aangezien je een groot deel van de dag kwijt zult zijn aan de heen- en terugreis, raad ik je aan in Plitvice te overnachten. Je zou dan kunnen kiezen voor 1 dag in t park, overnachten en de volgende dag terug reizen, of de volgende dag ook nog een tijdje in t park doorbrengen en dan terug reizen. Misschien moet je gewoon even zien hoe t je bevalt op de eerste dag en dan bepalen of je de volgende dag weer wilt gaan of niet. In principe kun je in 1 dag veel zien maar sommige mensen willen graag echt alles zien en alle paden bewandelen, dan is 2 dagen geen slecht idee. Groeten, Karianne.

 87. Wij bezoeken in augustus de plitvice meren voor twee dagen. Daarna gaan we richting porec. Weet jij nog iets moois te zien voor onderweg of een mooie route van plitvice naar porec?

  • Beste Natascha, eigenlijk is er maar 1 route van Plitvice naar Porec en je zult er na alle waarschijnlijkheid wel meer dan 4 uur over doen. Wil je onderweg even uitrusten, wat eten en een mooie plaats bekijken dan raad ik je aan om in Rijeka of Opatija te stoppen. Beide zijn mooie plaatsen om te bezoeken en liggen redelijk middenin de route (na z’n 2 tot 3 uur rijden).
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 88. Dag Karianne,

  Wat een leuke site met veel info!
  Begin augustus willen mijn man, dochter van 8 en zoontje van 7, na een vakantie in Porec 1 dag de Plitvicemeren bezoeken. Eerst een overnachting dichtbij, dan een dag de meren bezoeken, dan weer een overnachting, dus we kunnen echt een volle dag in het park zijn. Na het lezen van je tips aan anderen lijkt me route C of H heel erg geschikt. We zullen er waarschijnlijk wel langer over doen dan de 4 a 6 uur die er voor staat, want we moeten ons tempo aanpassen aan de kleintjes. We kunnen dan het hoge én lage meer zien, en het boottochtje en treinritje ter afwisselen vinden de kinderen hartstikke leuk. Wat denk jij?
  En zijn er zwemmogelijkheden? Dat zou namelijk helemáál een leuke onderbreking voor ze zijn!
  Alvast bedankt!

  • Beste Monique, bedankt voor je compliment over de site! Ja route C en H zijn echt heel mooi, en afwisselend. En zou toch blijken dan het te zwaar is voor de kids, dan kun je altijd nog je route aanpassen. Zwemmen is het park is streng verboden, omdat het beschermd natuurgebied is. Zou je voor of na een bezoek aan het park willen zwemmen dan is er wel een meertje in de omgeving waar gezwommen kan worden. Ik weet niet precies waar dit meertje ligt, ik weet alleen dat het 5 minuten lopen is vanaf camping Korana. Je zou het daar bij de receptie kunnen vragen. https://www.allesoverkroatie.nl/campings-nationaal-park-plitvice/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 89. Beste,

  eind juni, begin juli plannen wij een reis naar Kroatië. Wij verblijven aan de West-kust (in de regio van Funtana, porec) en volgens google maps zou dit ongeveer 3.5 uur rijden zijn.

  Ofwel kunnen we met de excursie van het hotel meegaan of we kunnen een huurauto nemen.

  Moesten we het park zelf bezoeken(zonder excursie), wetende dat het 3.5 uur rijden is, welke route zou je ons dan aanbevelen die de mooiste delen van het park laat zien. Ik besef dat we niet de route van 6-8 uur kunnen nemen en dat we aan de receptie meer info kunnen vragen, maar op basis van jouw eigen ervaringen had ik toch jouw advies gewild.

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Jolien

  • Hallo Jolien, ik zou je aanraden om route C of H te doen. Dit is dezelfde route, alleen C begint bij ingang 1 en H begint bij ingang 2. Deze route duurt 4 tot 6 uur, dus als je een beetje doorloopt kun je hem in 4 uur doen. Het grote voordeel van deze route is dat je en de hoge en de lage meren bezoekt. Daarbij komt een rit met het treintje, en de lange boottocht over het Kozjak meer (20 min.) Omdat je dus niet de hele route hoeft te lopen is het niet te vermoeiend en zou je het in 4 uur moeten kunnen doen. Kies je voor een route die minder dan 4 uur duurt dan kun je alleen of de hoge meren of alleen de lage meren bezoeken. Ik denk dat het dus wel de moeite waard zal zijn om voor een route van 4 uur te kiezen, als je dit in combinatie met je reistijd aankunt tenminste. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Karianne,

    Wat fijn deze website met al deze informatie! Toevallig zit ik deze zomer ook in de buurt van Porec en wil het liefst met het openbaar vervoer naar het park. Heb je daar toevallig ervaring mee of dit goed te doen is?

    Groet,
    Anne

    • Beste Anne, je kunt wel met de bus van Istrie naar Plitvice maar het is een lange rit, je kunt er dus het beste 2 dagen voor uittrekken (overnachten in Plitvice). Je zult eerst met de bus naar Karlovac moeten en dan overstappen op een bus naar Plitvice. De route Porec-Karlovac duurt zo’n 3.5 uur en de route Karlovac-Plitvice zo’n 1.5 uur. Voor dienstregelingen kun je hier terecht: https://getbybus.com/
     Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Karianne,

    Ik heb dit net mee gelezen, mag ik hierop nog vragen of die 4 uur wandelen, inclusief de boottocht en treintje is of exclusief?
    Wij zijn in principe 2 dagen in een plaatsje in de buurt van van de Plitvice Meren. Of raad je dan misschien aan bijvoorbeeld, 1 dag beneden meer en de andere dag het bovenste meer?
    Ik hoor/lees graag je advies.

    Groetjes Karin

    • Beste Karin, sorry voor de late reactie, ik zie je vraag nu pas staan. Ja routes C en H zijn met het boottochtje en treinritje. Zie ook de plattegronden van de routes in het artikel. Zowieso mag je gewoon gebruik maken van de boten en treinen zoveel je maar wilt, je hoeft ook niet per se een bepaalde route te volgen en deze precies aan te houden. Je kunt ook gewoon zelf een route uitstippelen of zonder route in gedachten beginnen met wandelen en je laten leiden door de mooie omgeving. Indien jullie een goed wandeltempo hebben, kunnen jullie route C of H gemakkelijk in 1 dag doen en kun je daarna zelf bepalen of je de volgende dag terug wilt komen om nog meer van het park te ontdekken. Maar je hebt dan op de eerste dag in ieder geval al wel heel veel (het mooiste) gezien. Vriendelijke groeten, Karianne.

 90. Hallo!

  Wij gaan deze zomer backenpacken en een bezoek aan de plitvice meren mag volgen smij niet ontbreken. Wij zitten alleen met de vraag of er ook mogelijkheid is je tas/bagage ergens te stallen? Heel de dag met die tas sjouwen is nou ook niet echt te doen.

  Bedankt alvast!

 91. Hallo Karianne,

  Wij willen volgend jaar (na een paar jaar in Istrie te zijn geweest)graag naar de Plitvice meren.
  We willen ook graag naar een andere streek en zaten aan Dalmatie (Zadar)te denken.
  Onze caravan staat in omgeving Umag.
  Kan je ons adviseren hoe deze reis te doen.
  Vanuit Umag naar de Plitvice meren, daar 1 overnachting en dan door naar Zadar. Of vanuit Zadar naar de Plitvice meren?

  Groet ronald en Sabrina.

  • Beste Sabrina, ik ben niet zo’n expert wat betreft route planning, maar ik denk dat je het beste vanuit Umag naar Zadar/Dalmatie kunt reizen en vanuit Zadar naar de Plitvice meren kunt gaan. Dan kun je namelijk de snelweg (A1) nemen vanuit Zadar en ben je relatief snel in Plitvice. Ook vanuit andere populaire plaatsen in Dalmatie kun je zo de A1 op (Sibenik, Split etc.) Wil je Plitvice echt goed zien dan raad ik je aan om of supervroeg te vertrekken vanuit Dalmatie (en bereid zijn om laat weer terug te reizen) of om een overnachting nabij Plitvice te regelen en het park 2x te bezoeken. De laatste optie lijkt me persoonlijk beter. Laat het me maar weten als ik je verder nog ergens mee kan helpen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 92. Goedemiddag! Complimenten voor je prachtige site!! Wij zijn op dit moment in Kroatie en een oude blessure aan enkel en knie speelt op. Is het voor een geblesseerde ook goed te wandelen in dit mooie gebied? Alvast bedankt! Groetjes uit Njiveck!

  • Beste Wilma, wat jammer dat je tijdens je vakantie last hebt gekregen van je blessure. Er is veel hoogteverschil in Plitvice, dus je ontkomt niet aan de steile paden en trappen. Sommige delen van het park hebben een ongelijke ondergrond (bosachtig) maar verder liggen er overal wel mooie wandelpaden en vlonders. Ik vind het moeilijk om je hier goed over te adviseren, ik weet ook niet hoe ernstig je blessure is. Misschien kun je het beste het parkpersoneel (bij de ingang) vragen welke route het verstandigst is in jouw situatie. Vriendelijke groeten, Karianne.

 93. Goedemiddag,

  Er wordt gesproken dat er een busverbinding is vanaf één van de campings, hoe vaak rijdt de bus per dag is dat 1x heen en 1x terug op een dag als je naar de Plitvice Meren wil.

  Groetjes Carla

  • Beste Carla, camping Korana heeft een gratis bus die ’s ochtends 1x naar het park rijdt en aan het einde van de dag 1x weer terug. Ik weet de exacte tijden helaas niet maar ik neem aan dat de bus ’s ochtends al vroeg vertrekt dus zorg dat je hem niet mist! Vriendelijke groeten, Karianne.

 94. Hoi Karianne,

  Wat een leuke site.

  Mijn vriend en ik (24 en 22) willen in september de plitvice meren bezoeken.
  Wij willen eigenlijk 2 dagen daar rondwandelen. Weet jij welke route(s) wij dan het beste kunnen lopen?

  Of kunnen wij een 1 dag route K lopen en hebben we dan alles gezien?

  En weet je wat de temperatuur normaal in september is?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groetjes

  • Beste Janet, je hebt de keuze uit een aantal lange(re) routes en iedere lange route is makkelijk in 1 dag te lopen. Je zou dus in 2 dagen best 2 lange routes kunnen lopen. Ik raad je aan om bij aankomst het personeel te vragen welke 2 lange routes het beste met elkaar te combineren zijn (om te zorgen dat je zoveel mogelijk van het park ziet en niet 2 routes kiest die te veel op elkaar lijken). Bij de kaartverkoop aan de ingang van het park is altijd personeel aanwezig om advies te geven over routes, deze mensen weten er veel meer over dan ik en ze zijn heel behulpzaam. Ook hebben ze daar grote borden met de routes en plattegronden (om mee te nemen) met de routes.
   In september is de temperatuur er gemiddeld zo’n 20 graden, maar warmer (tot ong 22 graden) of kouder (tot ong 15 graden) kan ook. Er zijn in september gemiddeld 7 regendagen in Plitvice. Alvast een fijne vakantie gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste heer Van Tilborg, zoals al eerder genoemd mogen honden mee het park in, maar ze moeten wel aangelijnd zijn en op de paden blijven. Vriendelijke groeten, Karianne.

 95. Hallo karianne,

  Ik ga eind augustus op vakantie met mijn gezin naar Kroatie, mijn grote droom is wild zien, herten, reeën, wilde varkens maar ook beren. Ik heb enig opzoekingswerk gedaan en had gevonden dat in de streek van Fuzine er nog beren zitten en dat ook de boswachter weet waar deze te vinden zijn. Zodat ik op een veilige manier deze prachtige dieren kan zien.
  Ken jij toevallige mensen die aan beren spotten doen?

  Dank,
  Joanna

  • Beste Joanna, helaas ken ik geen mensen die aan beren spotten doen maar ik kan je wel doorverwijzen naar de website van het berenreservaat Kuterevo. De website is in het Engels en als je contact met de vrijwilligers daar opneemt dan kunnen ze je vast wel vertellen wat de mogelijkheden zijn om beren te bewonderen. https://kuterevo.wordpress.com/who-are-we/ Vriendelijke groeten, Karianne.

 96. Hallo!
  Samen met mijn vriend ga ik interrailen in Slovenie/Kroatie, en willen wij ook de plitvice meren voor 2 dagen bezoeken.
  Wij zijn afhankelijk van openbaar vervoer, gaan interrailen.
  Welke plaats adviseren jullie om te overnachten vanaf waar Plitvice goed bereikbaar is met ov?
  Bedankt!

  • Beste Anne, ik weet het niet zeker (want het is moeilijk te checken online) maar ik denk dat Korana, Jezerce, Mukinje, Rastovaca en Seliste Dreznicko tot de mogelijkheden behoren omdat ze een bushalte hebben en vlakbij het park liggen. Vind je in een van deze plaatsjes accommodatie, vraag dan eerst naar de busverbinding voordat je boekt want ik kan je niet garanderen dat je vanuit al deze plaatsjes makkelijk het park met de bus kan bereiken. Groeten, Karianne.

 97. Hey, ik(20)en mijn vriend (24)willen deze zomer in augustus de Plitvice meren bezoeken. Ons hotel is in Biograd na Moru dus het is wel zo’n 2.5 uur rijden. We dachten eraan de grootste wandelroute K te kiezen, maar weten niet of dit wel haalbaar is op 1 dag als we diezelfde dag nog terug moeten naar het hotel. Op jouw site staat dat de K route ongeveer 6-8 km duurt maar indien je vrij sportief bent is de route dan op zo’n 6u te doen?
  Indien we niet de K route kiezen, dachten we misschien de H route te nemen. Welke route laat ons het meeste zien van de plitvice meren? Alvast enorm bedankt voor u tijd!

  • Beste Kiani, omdat je best wel een lange rit moet maken van en naar Plitvice is het verstandig om de juiste wandelroute te kiezen. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk zien maar ook energie over hebben voor de rit terug naar Biograd. Hoe snel je route K kunt lopen is moeilijk te zeggen, want iedereen heeft een ander wandeltempo, sommige mensen willen af en toe even rusten, foto’s maken, wat eten/drinken e.d. en anderen niet. En omdat het in de zomermaanden erg druk is in het park is het ook niet altijd mogelijk om in het tempo te lopen dat je graag wilt, omdat het druk kan zijn op de paden. Ik denk dat je het beste bij aankomst het personeel kunt vragen welke route het beste voor jullie is. Ze kennen alle routes (ik ben er 2x geweest en heb dus nog niet alle routes gelopen) en weten precies hoe lang je er over doet, wat je kunt zien, hoe druk het die dag is, enz. En de tijd dat je bij het park arriveert is natuurlijk ook een belangrijke factor, en dat is iets wat je nu vantevoren nog niet weet. Bij de ticketverkoop kun je al je vragen stellen aan het personeel en krijg je goed advies. Alvast een fijne vakantie gewenst! Groeten, Karianne.

   • Bedankt voor de informatie Karianne! We zullen aan de receptie dan meer info vragen wat betreft de verschillende wandelroutes. Ik kijk er al naar uit! groetjes, kiani

 98. Dag Karianne
  Op 21 juli komen we aan in villa plitvica sedra
  We blijven daar 5 nachten als we twee dagen de plitvice
  Meren bezoeken zouden we dan alles gezien hebben en
  Wat raad jij ons nog aan om de beziegtigen in de streek
  Want na die 5 nachten daar rijden we voort naar lesce Slovenië
  Graag wat voorstellinggen dank je wel groetjes
  Marleen uit denderleeuw België

  • Beste Marleen, de omgeving van Plitvice wordt steeds populairder bij toeristen vanwege het mooie natuurschoon. Het is een prachtige omgeving voor natuurliefhebbers, met veel bossen, bergen en rivieren. Wil je wat meer actie en ben je bereid om iets verder te rijden dan zou je bijv. naar het “Cave Park Grabovača” in Perušić kunnen gaan, dit is een uniek park met grotten die je kunt bezichtigen. Ook mooi om te bezoeken (maar niet echt vlakbij Plitvice) zijn de nationale parken Sjeverni Velebit en Paklenica. Het plaatsje Senj, aan de kust, is ook wel leuk om te bezoeken, dit kun je misschien combineren met een dagje strand. Ik had je graag door willen verwijzen naar de officiele website van de VVV van de Lika-Senj regio maar die blijken alleen maar een website in het Kroatisch te hebben, niet in het Engels. Vriendelijke groeten, Karianne.

 99. Hallo,

  Mijn vrouw en ik denken er over na om dit jaar naar Kroatie te gaan. Wij willen genieten van de prachtige natuurgebieden die Kroatie rijk is, en mogelijk ook naar de kust gaan. Na een turbulent jaar, willen we dit jaar rust opzoeken. Zelf denken wij om richting de Plitvice meren (Vrelo) te gaan. Nu is dit een nationaal park, maar wij willen ook graag zelf de natuur in gaan zonder dit via een park of vaste routes te hoeven doen. Is dit mogelijk, en zo ja is het verstandig om er zelf op uit te trekken? (vanwege de nuttige info: Blijf op de paden, je bent tenslotte in een natuurpark met wilde dieren zoals beren, wolven en slangen)

  Wel moeten we nog even goed nadenken of de Plitvice meren verstandig is, aangezien dit niet bepaald in de buurt van de kust is. Dalmatië heb ik inmiddels ook veel positieve dingen over gelezen.

  Alvast bedankt!

  Dick

  • Beste Dick, in de wijde omgeving van de Plitvice meren zijn ook genoeg mogelijkheden om te wandelen in de natuur (zoals eigenlijk overal in Kroatie). Toch is het niet onverstandig om op de wandelpaden (of in ieder geval niet te ver van de bewoonde wereld) te blijven voor je eigen veiligheid. Omdat Kroatie zo’n groot land is met uitgestrekte natuur zul je wel zien dat het volgen van routes of paden je helemaal niet zal beperken. Tip: zorg wel altijd dat je ‘aanwezig’ bent om wilde dieren genoeg tijd te geven om de weg voor je vrij te maken. Draag stevige, hoge schoenen en vermijd het lopen door hoog gras of struiken vanwege slangen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 100. Beste karianne,
  Wij willen deze zomer een bezoek brengen aan het park. Ik probeerde de link met de plattegrond en routes, maar krijg dat hij niet meer beschikbaar is. Ik zou graag van tevoren de routes willen bekijken aangezien we een poging met kleine kids gaan doen.
  Zijn het allemaal dezelfde bootjes? Grote of kleine boten?
  Welke route is niet extreem lang, maar zit je wel in boot en eventueel treintje? Wat raad je aan?
  Alvast bedankt, groeten Nadine

  • Beste Nadine, helaas is de Engelse versie van de officiele website van het park momenteel offline voor onderhoudswerkzaamheden. Ik heb mijn eigen artikel nu aangevuld met plattegronden van de routes en ook een foto van het ’treintje’ en van de bootjes die gebruikt worden in het park. Je zou route F kunnen nemen, hierbij zit een boottocht en een ritje met de trein, totale tijd: 3 tot 4 uur. Maar ik raad je aan om alle routekaartjes te bekijken, er zijn er meer met een boottocht en/of treinritje en met verschillende totale wandeltijden. Ook kun je natuurlijk zelf een route samenstellen, vraag hiervoor ook gerust het personeel om advies als je bij het park arriveert. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • dag Karianne
   we verblijven in Villa Plitvicka Sedra Irinovac
   hoe kan ik best aan plitvici meren geraken met
   auto trein of bus graag antwoord dank u

   • Beste Marleen, ik heb wat reviews van dit hotel gelezen en blijkbaar ligt er een bushalte op 1km van het hotel. NP Plitvice ligt op de route van deze bus en zo te lezen kent het personeel in jullie hotel de dienstregeling van de bus. Met de auto doe je er denk ik maar zo’n 10 minuten over, dus praktisch gezien is dit een betere optie. Met de auto kost je wel meer (7 kuna per uur voor parkeren) dan wanneer je met de bus gaat. Vriendelijke groeten, Karianne.

 101. Beste Karianne,

  Wij gaan in de zomer (eind juli) naar Rovinj en willen vanuit daar een dag naar de Plitvice meren gaan.
  Hoe kunnen daar het snelste/makkelijkste komen vanuit Rovinj? We willen wel graag een lange dag in het park, willen de lange wandeling doen om het hele park te zien. Daarom zullen we al vroeg in Rovinj moeten vertrekken. Kun je ons hier advies over geven? Alvast bedankt!

  Gr. Mark

  • Beste Mark, ik gebruik zelf altijd graag ViaMichelin als routeplanner. Als je Rovinj als vertrekpunt invoert en Plitvice als bestemming geeft de site je de beste route (eerst de A8 naar Rijeka, dan de E65 richting Karlovac, tenslotte de D1 richting Plitvice). De totale reistijd is ong. 4 uur en een kwartier (286km). ViaMichelin geeft je ook info over benzine, tol etc. https://www.viamichelin.com
   Misschien is het verstandig om ergens bij Plitvice te overnachten en de volgende dag terug te rijden naar Rovinj. Vooral als je de lange wandelroute wilt doen. Het lijkt me namelijk wel een erg vermoeiende dag om twee keer (meer dan) 4 uur te rijden en ook nog een lange wandeltocht te maken van 6 tot 8 uur.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hoi Karianne,

    Zouden we ook per bus/trein vanuit rovinj naar plitvice kunnen komen? We hebben namelijk geen auto ter beschikking. Of raad je ons aan een auto te huren?

    Wat betreft de overnachting. Heb je tips waar we dan goedkoop en redelijk dichtbij kunnen slapen? Hoeft alleen een bed te zijn..

    Gr. Mark

    • Beste Mark, met de trein is geen optie maar met de bus kan wel. Kijk hiervoor eens op de website van mijn collega: https://www.buscroatia.com/nl/
     Je zult eerst met de bus van Rovinj naar Karlovac moeten en dan overstappen op een bus naar Plitvice. Of van Rovinj eerst naar Rijeka, dan Karlovac en dan Plitvice. Ik heb zelf nog nooit bij Plitvice overnacht, maar ik weet van anderen die dit wel hebben gedaan dat Korana het beste plaatsje is, lekker dichtbij en een mooie omgeving. Volgens mij heeft een kennis van me al eens hier overnacht: https://sankorana.com/ en was hij heel tevreden. Vriendelijke groeten, Karianne.

 102. wij zijn op zoek naar een huisje om te overnachten aan het Nationaal Park Plitvice met onze hond mee voor enkele dagen van maandag 2 juni 2014 tot zaterdag 7 juni . kan iemand mij raad geven .

 103. Beste Karianne,

  In de zomer wil ik 2 dagen wandelen bij de meren van Plitvice.
  Ik ben met openbaar vervoer en logeer 2 weken in Bohinj, is
  Het mogelijk om vanuit Bohinj naar Plitvice te gaan? En kan
  Ik een accomodatie dichtbij de ingang van de meren vinden?

  Groeten, Henny

  • Beste Henny, met het openbaar vervoer is het wel mogelijk maar er is denk ik geen directe reis. Je kunt bijv. met de trein van Ljubljana naar Zagreb en dan vanuit Zagreb met de bus naar N.P. Plitvice. https://www.buscroatia.com/routes-search/?dS=1510&aS=998&dSn=Zagreb&aSn=Plitvice%20Lakes&d&t Zorg dat je voor de zekerheid vantevoren aan de buschauffeur vertelt dat je bij het park uit wilt stappen want niet alle bussen stoppen hier. Er liggen veel mooie plaatsjes om het park heen waar je prive accommodatie kunt boeken, zoals het mooie plaatsje Korana, op slechts 6km afstand van de ingang van het park. Dit is een busritje van slechts 6 minuten. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Ik had deze week al de link naar de originele versie geplaatst maar die posting moet nog gemodereerd worden (staat er bij). Omdat er links in staan? Want andere postings die ik deed waren wel goed.

    • Beste Jo, bedankt voor je waardevolle bijdragen! Ik heb geen idee waarom WordPress bepaalde reacties wel of niet isoleert voor moderatie. Zo technisch ben ik helaas niet 🙂 Maar ik heb nu volgens mij alle berichten toegestaan. Vriendelijke groeten, Karianne.

 104. Is het mogelijk om de lange route over 2 dagen te spreiden? Mijn kinderen zijn 9 en 7, dus kunnen geen 8 uur op een dag lopen, maar 2 dagen (’s avonds weer terug naar hotel!) en dan de volgende dag restant van de route kan natuurlijk wel …

  • Beste Debbie, de officiele website van N.P. Plitvice is momenteel niet beschikbaar dus ik kan de plattegrond op de site niet raadplegen en moet dus uit m’n hoofd antwoord geven. De 2 ingangen van het park liggen vrij dicht bij elkaar dus ik denk niet dat je door op iedere dag een andere ingang te gebruiken de lange route in 2 gelijke delen op kan splitsen. Je zou dus beter twee kortere routes kunnen nemen die ieder door een ander deel van het park lopen. Ik zal het nog even weer voor je nakijken als de website weer beschikbaar is. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • In ’t linkje dat ik gaf in mijn posting, net boven die van jou, kan je alle routes zien. Er zijn routes langs de bovenmeren en routes langs de benedenmeren. De lange route combineert beide. Je krijgt bij je tickets een plannetje dus je kan altijd zien waar je de route kan onderbreken. Sommige routes lopen over dezelfde stukken dus ’t lijkt me geen probleem onderweg van de ene route naar de andere over te gaan.

   • Hoi Jo, deze plattegrond gebruik ik ook altijd, alleen momenteel is ie niet beschikbaar op de site in de andere talen 🙁
    In het Kroatisch kon ik hem net even niet meer vinden 🙂

  • Alvast heel erg bedankt!

   Lijkt me echt geweldig om daar met de kinderen door te lopen, al zijn het echt GEEN wandelaars … dus moet wel een hotel/appartement/camping MET zwembad gaan zoeken om ze na de wandeling tevreden te houden …

 105. Beste Karianne, Fabien,
  ik heb hier al veel bijgeleerd! wij zijn op 12 en 13 september aan de meren
  weten jullie op welk niveau (tussen meren of op 100 m boven de meren) de route E gaat? en het treintje?
  groetjes

  • Beste Nadine, helaas weet ik het niveau van route E zo niet, en ik heb het ook niet op internet kunnen vinden. Zijn er misschien andere lezers die beter bekend zijn met route E? Ik heb slechts 1x gebruik gemaakt van het treintje en voor zover ik me herinner loopt de treinroute over verschillende niveau’s. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Nadine,
   op deze site zijn alle routes uitgestippeld (oranje lijnen is route). Op de kaart is het linker gedeelte de upper-lakes en het rechter gedeelte de lower-lakes. Bij de upper-lakes (waar onder andere E door loopt) is er maar 1 route. Die loopt op het meerniveau van de upper-lakes. Alleen bij lower-lakes heb je de optie om óf op meer niveau (onderandere F) óf 60-100 meter boven de lower-lakes te wandelen (alleen K).

   Bij E ga je met het treintje/busje naar boven om vervolgens de upperlakes te bewandelen. In het treintje/busje is er vrij weinig te zien aangezien deze een behoorlijk stuk vanaf de meren rijdt. Je beleeft de Plivice meren het best wandelend.

 106. Sorry voor de spellingsfouten en soms vreemd geformuleerde zinnen, weinig tijd en ik typ op de iPad. Wat ik dus bedoelde bij het verschil tussen F en K is dat je bij F op meerniveau door de lakes loopt en bij K 60 tot 100 meter boven de lakes.

  • Beste Fabien, heel erg bedankt voor het verslag van jullie bezoek aan de meren. Je hebt echt hele nuttige info en tips gegeven waar anders lezers ongetwijfeld heel veel aan zullen hebben! Vriendelijke groeten, Karianne.

 107. Vandaag hebben we de meren bezocht en het is adembenemend mooi. Fantastisch weer (wel erg heet, in ons plaatselijk dorpje 800 meter verwijdert van ingang 2 scheen het max. 39 graden te zijn geweest). Wij haddenin ieder geval geen weinig last van de hitte tijdens de wandelingen, omdat het grofs van de paden in de schaduw zijn.

  Wij zijn om kwart voor 7 begonnen te lopen naar ingang 2, en om kwart over 7 begonnen we route K. In de ovhtend is het erg voordelig omdat er nog bijna niemand is en de kleuren van het water anders zijn. Wij hebben na een uurtje wandelen ontbeten (thuis voorbereid) we hebben K rond 15:00 afgerond. Geweldige route, omdat deze ook minder toeristische wandelroutes bevat die je alleen met K loopt. Toen we K afgerond hadden leek het ons toch nog wel leuk om de boottocht te doen (niet per sé een must na K), dus hebben we besloten om nog route F te doen. Deze route was werkelijk waar geweldig, net zoals K al was. Op de plattegrond lijkt het misschien dat route F en K een groot deel overlappen bij de canyons (lower lakes), maar dit is totaal niet zo! Bij K loop je namelijk zo’n 60-100 meter boven de lakes, en bij F loop je door die lakes. Erg mooi waardoor F ook zeker aan te raden is.

  Wat me op viel is dat bij het vragen naar nformatie bij de nfo hokjes alle mensen rg verbaasd en geshokkeerd waren dat we K wilden bewandelen. Het is een zware route, maar zeker te doen voor de gemiddelde wandelaar. Laat je niet door hen ontmoedigen!

 108. Morgenochtend vertrekken we vanuit Krk naar de Plitvicka Jezera, wij komen daar dan zo’n rond 14:00 aan. Die dag gaan we de meren niet bezoeken, we slapen dan in een huisje om vervolgens erg vroeg de meren te bezoeken. Wij hebben dan de hele dag. Mijn plan was om in ieder geval route K te doen, maar de bustocht en vooral de boottocht leek mij ook leuk. Aangezien we na route K genoeg tijd over hebben, willen wij daarna nog een route doen. Is route C/H na K nog mogelijk ivm de tijd, of is route B/F een betere optie?

  • Beste Fabien, deze vraag is voor mijn moeilijk te beantwoorden want ik ben zelf ook nog maar twee keer in Plitvice geweest en heb dus nog niet alle routes zelf gewandeld. Het hangt er denk ik vanaf hoe snel jullie wandelen en hoeveel energie je nog over hebt nadat je route K hebt gelopen. Ik denk dat je het beste op dat moment kunt bepalen welke route jullie nog aankunnen. Je moet ook rekening houden met warm weer en met drukte in het park, dat zijn ook factoren die van invloed zijn op de afstand die je af kunt leggen. Alvast veel plezier gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

 109. Hallo,

  Ik vroeg me af of je in een nationaal park ook kan fietsen?
  Of dat er ergens anders natuurgebieden zijn wat je met de fiets kan bereiken?
  Ik weet niet of u hier iets van weet.

  Groet,

  Nigel

 110. Hoi,

  Gisteren hebben we de K route gelopen. Het was echt prachtig! We vroegen ons af hoeveel km deze route is. We kunnen het niet vinden op Internet. Weet u het misschien?

 111. Beste,

  Handige site, alvast bedankt!
  Wij zouden met een scoutsgroep van 20 jonge gasten deze zomer Plitvice bezoeken. We vroegen ons af welke van de drie campings dan het beste is (en het goedkoopste) voor 1 nacht in tenten.We zouden daar ook graag een halve dag gaan raften, we hebben al enkele routes gevonden via internet, maar misschien weet u daar iets meer van?

  mvg,

  Astrid

  • Beste Astrid, camping Korana ligt het dichtste bij het park, dus wat afstand betreft is dit de beste camping. Ik weet zo niet hoe ze qua prijs van elkaar verschillen, ik adviseer je om de prijzen te vergelijken op de websites van de campings zelf. Helaas weet ik persoonlijk niets over raften in de omgeving van Plitvice en als ik hier info over zoek op internet zie ik dat er erg veel aanbieders zijn. Ik vind het moeilijk om via internet te beoordelen welke van deze aanbieders het beste zijn. Misschien dat andere lezers aanbevelingen kunnen doen? Vriendelijke groeten, Karianne.

 112. Hallo Karianne,

  Wij zijn aan het twijfelen tussen Plitvicka en Krka te bezoeken. Wij zitten een week in Rogoznica en voor ons is Krka goed te doen, lekker dichtbij. Voor Plitvicka zitten we eraan te denken om eventueel daar een overnachting te boeken. Maar…. gezegd wordt dat het overdag nogal eens heel druk kan zijn in natuurpark Plitvicka, net een kudde schapen. Klopt dit? Want daar zitten we niet echt op te wachten. Maar mogelijk maakt dat in augustus geen verschil Plitvicka of Krka?

  Ik hoor graag van je wat je adviseert.

  • Hallo Nicole, het kan inderdaad erg druk worden in beide parken in augustus. Of het echt iedere dag net een ‘kudde schapen’ is kan ik niet zeggen, je moet er natuurlijk ook een beetje geluk mee hebben. Op sommige dagen komen er veel groepen in touringcars en op andere dagen minder. Zowieso is het in beide parken verstandig om er vroeg te arriveren, het liefst voor 9 uur, zodat je de meeste groepen voor bent. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo Karianne,

    Bedankt voor de reactie. Dit geeft veel duidelijkheid. Het is uiteraard ook hoogseizoen, maar we haden allemaal al vrij genomen deze periode van ons werk. We gaan duimen en vertrekken sowieso vroeg! Mochten we ook een mooi relaas hebben over een gelopen route laten we het je weten!

    Met vriendelijke groet, Nicole

 113. Dag Karianne

  we hebben een B&B gereserveerd met als adres Poljanak 3, Plitvicke Jezera, welke ingang is daar het dichtstbij?

  Hoeveel reistijd moet ik (auto) daarvoor rekenen?

  Piet Hein

  • Beste Piet, zo te zien op de kaart ligt Poljanak ten noorden van het park dus ga ik er vanuit dat ingang 1 er het dichtst bij ligt. Ik vind het erg moeilijk om op de kaart te zien hoeveel kilometer Poljanak precies van Plitvice af ligt (ik schat een km of 5), en ik weet ook niet waar uw B&B zich precies bevind. “Poljanak 3” lijkt me een straatnaam en huisnummer, maar ik ga er vanuit dat de B&B in (of vlakbij) Poljanak ligt. Ik hoop u hiermee een beetje te hebben kunnen helpen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 114. Hallo,
  Wij zijn voornemens om komende zomer een bezoek aan de Plitvice meren te brengen. We hebben met veel interesse de reviews gelezen maar zijn nieuwsgierig op welke basis de genoemde wandeltijden zijn gebaseerd? Wij zijn een gezin met drie kinderen van 13, 11 en 10 jaar. Kunt u ons een advies geven?

  Met vriendelijke groeten,
  Gerco & Frieda,

  • Beste Gerco en Frieda, de wandeltijden zijn gebaseerd op de ‘gemiddelde’ bezoeker die rustig de tijd neemt om alles te zien, foto’s te maken en af en toe een rustpauze inlast. Dus ik denk dat je voor je gezin er vanuit kunt gaan dat de aangegeven tijden vrij goed kloppen. Groeten, Karianne.

 115. Hallo,

  eerst en vooral gefeliciteerd met je website. Ik vroeg me af of je mocht zwemmen in de meren in het park op warme dagen?

  En hoe zit het met de busverbindingen, waar vind ik tot hoelaat je er een bus kan nemen richtig Zadar.

  Alvast erg bedankt, wat leuk dat je de mensen zo goed helpt 🙂

  Groetjes

  • Beste Marie, bedankt voor je compliment! Helaas is het niet toegestaan om in de meren te zwemmen omdat het hele park een beschermd gebied is. Als men er zou zwemmen zou dat gevolgen kunnen hebben voor de flora en fauna. Voor busverbindingen raad ik je aan om de site van mijn collega te bezoeken, buscroatia.com. Ik heb al vast jouw zoekcriteria ingevoerd: https://www.buscroatia.com/nl/routes-zoeken/?dS=Plitvice+Lakes&aS=zadar&d=&t= Ik hoop dat je hier alle info vindt die je zoekt. Groeten, Karianne.

   • Hoi,

    Vroeger mocht dit volgens mij wel. maargoed, zijn er alternatieven om te zwemmen die dicht in de buurt van de meren zijn? (de kids zouden dit wel leuk vinden 🙂

    • Beste Heico, in de rivieren in de omgeving kan gezwommen worden (zoals in de Korana rivier). Ook ligt er een meertje (de naam weet ik niet) op een paar kilometer afstand van de campings Korana en Grabovac. Je kunt bij de receptie vragen waar het meertje precies ligt. Vriendelijke groeten, Karianne.

 116. Hallo,wij zitten in de zomer ook twee volle dagen in plitvice.we hebben een appartement op 8 km.nou heb ik een aantal vragen:zijn de taxi’s in Kroatië duur?we hebben 2 volle dagen,welke wandelingen zijn het best te doen,het kunnen er ook meerdere zijn.en op de dag dat we aankomen hebben we nog een halve dag,zijn er nog andere leuke bezienswaardigheden in de buurt van plitvice? Alvast hartelijk dank voor de info! Groetjes

  • Beste Marijn, de prijzen voor taxi’s zijn relatief hoog in Kroatie, maar dit verschilt ook weer van plaats tot plaats en van bedrijf tot bedrijf. Je zou gemiddeld van een starttarief van 15 tot 25 kuna uit kunnen gaan, plus 5 tot 10 kuna per kilometer. Je zou de eerste dag in het park route K kunnen lopen, zo loop je door het hele park (wandeltijd 6 tot 8 uur). Natuurlijk zie je niet alles op deze route (er zijn zoveel paden!), maar doorloop je wel het hele gebied. Ik zou pas na het lopen van deze route bepalen welke route je de volgende dag gaat lopen, omdat je dan een goede indruk hebt gekregen van het park. Ook zou je er voor kunnen kiezen om 1 dag op de hoge meren te besteden en 1 dag op de lage meren. Andere bezienswaardigheden die dichtbij genoeg liggen (voor een halve dag) zou ik zo niet weten. Misschien zijn er tips van andere lezers? Groeten, Karianne.

  • Hoi Marijn,

   Ik las je vraag over de andere bezienswaardigheden in de buurt. Ik heb op zoover.nl zojuist gelezen dat natuurpark Rastoke zeer de moeite waard moet zijn. Ligt ongeveer 6 km ten noorden van de Plitvice meren en is ook een natuurpark. Indien interesse: http://www.zoover.nl Onder plaatsnaam Plitvice bij de categorie ‘vraag en antwoord’.
   Succes!

 117. Wij willen eind augustus hier een bezoekje gaan brengen. We willen er graag een dagje naar toe. Wat zijn de openingstijden. Wij hebben een kind van 5 jaar en twee pubers. Wij willen heel graag de hele mooie watervallen zien. Welke route raadt jij ons aan?

  Misschien is twee dagen ook wel een optie, maar slapen in het nationaal parc zelf is wel duur. Waar zouden we in de buurt ook kunnen overnachten met 5 personen?

  • Beste Greetje, het park is open van 08.00 tot 19.00 uur. Van andere bezoekers met jongere kinderen heb ik begrepen dat een route van max. 3 tot 4 uur wel te doen is, maar ik raad je aan om het wandelen af te wisselen met een boottocht en/of een tocht met het treintje (zie mijn antwoord aan Herman en Anna van 21 mei). Route F lijkt me het mooiste voor jullie maar heeft wel een vrij steil stuk in de route. Lijkt je dit te zwaar voor jullie kind dan kun je kiezen voor route B (ook 3 tot 4 uur) of route A of E (beide 2 tot 3 uur). Route A lijkt mij persoonlijk mooier dan route E, maar ik zou als ik jullie was gewoon even goed kijken naar alle routes op de officiele website van Plitvice en dan de meest geschikte route voor jullie gezin uitkiezen. https://en.np-plitvicka-jezera.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=85 Voor betaalbare accommodatie zou ik voor prive accommodatie kiezen in de buurt van het park, zoals in Korana. Helaas kan ik je geen appartement aanbevelen omdat ik er zelf nog nooit heb hoeven overnachten. Misschien zijn er tips van andere lezers? Groeten, Karianne.

   • Goeienavond Karianne,

    hierboven lees ik dat u zegt dat het park open is vanaf 8h ’s morgens. Op de website staat echter dat het park in de zomer open is vanaf 7h ’s morgens. Welke info is nu de juiste?

    Bedankt!

    Ruben

    • Beste Ruben, bedankt dat je me hier attent op hebt gemaakt. Ik zal de openingstijden op m’n site bijwerken, het park is nu inderdaad vanaf 7 uur open. Vriendelijke groeten, Karianne.

 118. Geachte Karianne,
  Proficiat met je verwezenlijkingen .
  Hoe ver liggen de 2 hoofdingangen van elkaar +/- ?
  Route G2 en G1 vind ik niet terug op de website van Plitvice meren.
  Is er vervoer van ingang 1 naar ingang 2 en omgekeerd ?
  Alvast bedankt en nog veel succes.

  • Beste Gaston, bedankt voor je compliment! Ik weet niet precies hoe ver de ingangen uit elkaar liggen en ik heb dit ook nergens terug kunnen vinden. Ik ben twee keer in het park geweest en dat is al weer een flink aantal jaren geleden dus ik kan het me niet meer zo goed herinneren. Ik heb nu kleine kinderen dus het zal helaas nog wel even duren voordat ik er weer kom. Route G1 en G2 zijn paden die in het park aangegeven worden, daarom staan ze denk ik niet op de plattegrond. Bij de ingang krijg je ook veel handige info op papier, inclusief plattegronden van het park. Misschien dat andere lezers nog aanvullende info kunnen geven? Vriendelijke groeten, Karianne.

 119. Hallo,
  Waar kan ik informatie vinden over de mogelijkheden om met de bus van Zadar naar de Plitvice meren te gaan en weer terug een paar dagen later? Evt. websites van busondernemingen? Bedankt!

 120. Beste Karianne,
  Van de zomer ga ik met een groep jongelui (25 personen) naar Kroatie en wij willen ook naar de Plitvice meren.
  Is het nodig om te reserveren of kan je ook met groepen snel je tickets regelen.
  Verder vroeg ik me af of er helemaal geen prijs verschillen zijn afhankelijk van de route die je doet, of je dus een gedeelte met boot of bus doet.
  Als je circa een halve dag doet. Welke route zou je dan aanbevelen?
  groeten, Inge

  • Beste Inge, helaas weet ik niet of je tickets kunt reserveren. Groepen kunnen wel vantevoren georganiseerde excursies boeken en daarvoor is een speciaal email adres. Je zou ze eens kunnen mailen om te vragen of je voor een groep ook toegangskaartjes vantevoren kunt boeken, het emailadres is info@np-plitvicka-jezera.hr De toegangsprijs is voor iedere route hetzelfde. Indien je een halve dag in het park door wilt brengen zou ik kiezen voor een route van 3 tot 4 uur (route B & F), of een route van 4 tot 6 uur (C & H). Mijn voorkeur gaat uit naar routes C en H omdat je met deze routes veel meer ziet van het hele park. Vriendelijke groeten, Karianne.

 121. ik wil ook naar het plitvicemeer maar ik weet niet waar de ingangen zijn ? En ik ben met een gezin maar welke route zou nu het beste zijn voor de meeste mooie plaatjes te zien van het meer ? groetje laurence

  • ps: ik ben een jongen van 16 jaar en ik ga in de grote vakantie naar kroatie medulin en we wouden naar watervallen gaan kijken en waarschijnlijk gaan we naar de meren van plitvice maar ik ben alles nu zo aan het uitstippelen ,ik ben gek op natuur en daarvan foto’s trekken ik hoop dat hier iemand snel op reageert mvg.laurence

  • Beste Laurence, er zijn 2 ingangen en vanaf beide ingangen zijn er verschillende routes mogelijk. Ik denk dat je het beste een route kan kiezen die qua tijd het beste geschikt is voor je gezin. Ik weet niet hoe oud je kinderen zijn en of ze wel een lange route van 4 tot 8 uur kunnen lopen. Misschien is een korte route van 2 tot 4 uur een betere optie. Dan kun je kiezen voor route A (2 tot 3 uur), route B (3 tot 4 uur), route E (2 tot 3 uur) of route F (3 tot 4 uur). Route A en B starten bij ingang 1 en route E en F starten bij ingang 2. Om te zien welke delen van het park je bij iedere route kunt bezoeken raad ik je aan om naar de officiele website van het park te gaan, omdat ze daar een plattegrond met beschrijvingen geven per route. Dan kun je zelf kiezen welke route je het leukste vindt: https://en.np-plitvicka-jezera.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=85
   Ik heb zelf nog niet alle routes gelopen omdat ik nog maar twee keer in het park ben geweest, voordat mijn kinderen zijn geboren, en toen hebben we beide keren een lange route gelopen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 122. Ik heb gelezen dat er wolven in het park zitten. Kan dit geen kwaad in verband met een hond? Heb namelijk gelezen dat wolven agressief reageren op de geuren die honden verspreiden.

  Alvast bedankt

  • Beste Tony, tot nu toe zijn er nog nooit problemen met wolven in het park geweest. Indien de wolven de bezoekers (of hun honden) in gevaar zouden kunnen brengen dan zou het park honden zeker niet toestaan. Het park is erg groot en wolven blijven ver uit de buurt van de delen van het park waar bezoekers komen. Zorg dus wel dat je de paden niet verlaat en dat je hond aangelijnt blijft. Vriendelijke groeten, Karianne.

 123. Hallo,
  Wij hebben de vraag of je ook met een buggy rond kan lopen in het park en welke route is dan het beste. Zijn er ook tickets voor twee dagen beschikbaar of moet je elke dag een inkomskaartje kopen… Dank je wel alvast!
  Groeten, Marischa

  • Beste Marischa, het is niet verstandig om een buggy mee te nemen omdat de paden daar niet geschikt voor zijn. Ook zijn er veel trappen in het park en dan moet je dus je kind én de buggy dragen. Ik heb mijn best gedaan om info te vinden over de beste routes voor jonge kinderen en mensen die slecht ter been zijn maar ik heb helaas niets kunnen vinden. Ik raad je aan om een van de kortere routes te kiezen omdat het me erg zwaar lijkt om een lange route te lopen als je je kind regelmatig moet dragen op een terrein met veel hoogteverschillen. Misschien is route ‘E’ wel het beste voor jullie, deze duurt 2 tot 3 uur en je maakt tijdens deze route ook een ritje met een treintje en een boottochtje. Je kunt bij aankomst in het park natuurlijk ook het personeel om advies vragen. Wat betreft de toegangskaartjes, je kunt kaartjes voor 1 of 2 dagen kopen, als je kaartjes voor 2 dagen koopt ben je voordeliger uit. Zie hier de actuele prijzen: https://en.np-plitvicka-jezera.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=40&Itemid=71. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hoi ,
    Ik ga binnenkort met mijn ouders en wij zijn alle drie niet echt goed te been, vooral wat trappen lopen betreft.
    Nu lees ik dat route A een van de kortere routes is waarbij je ook de grootste waterval ziet, maar route E is inclusief een boot en treintocht..
    Kan je die boot en trein tocht ook doen zonder te wandelen, zodat ik Route A later met route E kan combineren ?
    Of is dit niet mogelijk.
    Ik hoor graag wat de opties zijn.

    • Beste Aaltje, je hoeft niet per se een van de routes op de kaart te volgen, je kunt ook gewoon je eigen route bepalen en het treintje gebruiken. Je kunt bij ingang 1 en ingang 2 op het treintje stappen en aan het einde van de rit kun je terug wandelen of gewoon weer het treintje terug nemen. Hier vind je een overzicht van alle routes plus plattegronden waarop je ook de route van de trein kunt zien (aangegeven met stippellijntjes, van ST1 naar ST2 en ST4). : https://en.np-plitvicka-jezera.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=85 De boot is dicht bij ingang 2 (tussen P1 en P2) en het is maar een kort tochtje, die zou je dus ook heen en terug kunnen nemen. Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Mijn hartelijke dank!
      We zullen laten weten hoe het is geweest en nogmaals bedankt voor alle tips op deze site!

 124. Beste Karianne,

  Heb jij nog meer informatie over de te volgen routes? Of weet je een boekje dat je ergens kunt kopen (of lenen bij de bieb) waar ze instaan. Wij hebben een (lange) dag te besteden in dit park met 2 kinderen (12 en 14 jaar) en zouden zoveel mogelijk willen zien. Welke route raad je ons aan? Ik lees op verschillende websites dat je met een treintje naar boven kunt, maar wat dan? Loop je dan naar beneden (naar je auto) en zie je dan wel veel/alles van het park? Ik ben benieuwd wat je ons kunt adviseren. In ieder geval alvast bedankt voor je reactie.

  Jolanda.

  • Beste Jolanda. Indien je een hele dag door wilt brengen in het park en zoveel mogelijk wilt zien dan raad ik je route K aan. Deze duurt 6 tot 8 uur. Je kunt route K vanaf 2 plaatsen beginnen (ingang 1 en ingang 2) en op beide manieren ga je te voet het hele park door en zie je alles. Bij route K is het startpunt ook het eindpunt (geen treintje). Je kunt de omschrijving van de route hier zien: https://en.np-plitvicka-jezera.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=85 . Er zitten ook duidelijke plattegronden bij van de routes, vanaf ingang 1 en ingang 2. De info is in meerdere talen beschikbaar, waaronder engels en duits (ik heb de engelse link voor je gekozen). Tip: zorg dat je er lekker op tijd bent ’s ochtends, voordat de touringcars vol met bezoekers arriveren. Vriendelijke groeten, Karianne.

 125. Fijne info wbt de Plitvice meren, ook met mooie foto’s. Krijgen meteen zin in de vakantie.
  Hebben het plan dit jaar in het voorseizoen een rondreis te maken waarin we ook Kroatië willen bezoeken.
  Wij nemen onze hond mee en vragen ons af of zij ook in de nationale parken met ons mee kan wandelen. Kunt U ons vertellen of zij mee mag in het park Plitvice meren?

  Met vriendelijke groet,
  Peter en Wilma van Tilburg

  • Beste heer en mevrouw Van Tilburg, bedankt voor uw bericht. Om uw vraag te beantwoorden heb ik de park-regels op de officiele website van Nationaal Park Plitvice gelezen. Daar staat geschreven dat honden welkom zijn in het park, mits zij aangelijnd zijn. Honden mogen niet vrij rondlopen in het park.
   “Article 10. Free circulation of dogs within the area of the National park is forbidden. Dogs must be leashed or in a delimited area, or be led leashed.” Ik wens jullie alvast een hele fijne vakantie toe! Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Hoi,
   Wij willen over 3 weken de plivitce meren bezoeken.
   Alleen ik mag ivm een blesure niet teveel dalen en stijgen. Wel lopen
   Wat wij zoeken is een gemakkelijke looproute.
   Of kun je nog wat anders aanraden.
   Wij horen graag van je.

   Mvgr,
   Herman en Anna

   • Beste Herman en Anna, echt een gemakkelijke looproute zonder hoogteverschillen kan ik jullie helaas niet garanderen want Plitvice staat bekend om haar grote hoogteverschillen maar route A wordt door de meeste bezoekers beoordeeld als het makkelijkst en het is ook de kortste route. Het is een route langs de ‘Grote Waterval’ en een aantal mooie uitzichtpunten over de lagere meren. Ook is er een panoramatreintje (eigenlijk meer een shuttlebus) die je veel mooie plekken kan laten zien. De bushaltes worden op de plattegronden aangegeven met ST1, ST2 en ST4 en de route is in stippellijnen weergegeven. In het zomerseizoen rijden de treinen ongeveer iedere 5 minuten. Ook is er een mooie bootrit van 20 min tussen P2 en P3 (zie stippellijn over het meer). Een rit met de trein of boot is inbegrepen in de prijs. https://en.np-plitvicka-jezera.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=85 Groeten, Karianne.

   • Beste Karianne,
    Ben zojuist op de website van de merengue geweest. Ik schrok.temp overdag rond 15gr maximal. Terwijl we hier in Krk op 25-30 graden zitten. Dan moeten we ons. dus goed aankleden.?

    • Beste Gerard en Petra, volgens mij wordt het de komende dagen in Plitvice zo rond de 22 tot 24 graden en vanaf volgende week nog warmer. Het is daar normaal gesproken ’s ochtends en ’s avonds wel veel koeler dan aan de kust dus voor de zekerheid een trui meenemen is geen slecht idee. Groeten, Karianne.

  • Hallo Karianne.

   Wat een prachtige film en wat een oogverblindende natuurschoon. Nu heb ik nog meer een indruk gekregen wat wij kunnen gaan verwachten.
   A.s zomer gaan wij er 1 of 2 dagen naar toe.
   Dank je wel voor deze tip.

   Groetjes Astrid en familie

   • Beste Wim, bedankt voor het melden! Ik begrijp dat je het over de link hebt naar het youtube filmpje dat ik had geplaatst. Ik weet niet meer van wie het filmpje was, maar ik zal op zoek gaan naar een nieuwe, interessante video over Plitvice. Vriendelijke groeten, Karianne.

    • Ik weet niet of het hetzelfde filmpje is maar hier staat er één van zo’n 55 min.

     Als je ongeveer half mei de meren kan bezoeken vind je ook een massa wilde orchideeën. Mijn ervaring leert echter wel dat 99% van de bezoekers ze niet eens opmerken. Hier de Listera ovata.
     Ik heb er zelfs een soort gevonden die geen bladgroen aanmaakt waardoor ze al zeker niet opvalt. Jammer genoeg zijn net die foto’s mislukt. Maar behoudens onvoorziene omstandigheden ga ik in mei terug.

     • Kaartjes verplicht van te voren kopen!!
      Per april 2019 moet je tevoren kaartjes kopen voor de entree.
      Wij komen er 2 dagen tevoren achter en toen waren er alleen kaartjes voor de namiddag te koop. Kaartjes uit de webshop moeten alsnog worden uitgeprint en kunnen dan in het tijdslot 30 minuten tevoren tot 60 minuten na je tijdslot worden omgewisseld volgens de voorwaarden van hun website.
      Zie onderstaande link voor de aanschaf van je tickets:
      https://ticketing.np-plitvicka-jezera.hr/index.aspx?l=EN

     • Beste Roderick, bedankt voor de waarschuwing. Ik heb er ondertussen een artikel over geschreven, omdat alles nu eindelijk duidelijk is. Het park had hier al wel wat eerder en wat beter uitleg over kunnen geven, vind ik. Ik ben bang dat er dit seizoen veel mensen teleurgesteld zullen worden omdat ze niet (op tijd) op de hoogte waren. Voor bezoekers met een ticket zal het parkbezoek denk ik wel een betere ervaring worden, met minder drukte. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text